
Follow the Money selecteert
In Follow the Money selecteert verzamelen we de meest opmerkelijke artikelen die onze redacteuren de afgelopen week lazen. Deze week onder meer: Jeff Bezos de filantroop, achterhaalde economische theorieën en kostbare zandkorrels. Fijn weekend!
Amazon-miljardair Jeff Bezos wordt filantroop – eindelijk
Bloomberg
Arne van der Wal – Met Amazon maakte Jeff Bezos (54) eerst de boekhandel kapot, daarna de rest van de retail, tot aan Wallmart toe. Het maakte duizenden winkeliers brodeloos, tienduizenden werknemers werkloos en een deel van hen als gevolg daarvan dakloos. Bezos voer er wel bij: met een vermogen van 163,8 miljard dollar is hij de rijkste man ter wereld. In tegenstelling tot Bill Gates en Warren Buffett was Bezos tot voor kort vrij onzichtbaar als filantroop. Ja, hij kocht de Washington Post en redde daarmee de legendarische krant. Volgens president Donald Trump louter om politieke invloed te kopen; Trump ziet hem dan ook als een vijand.
Nu is het tijd om iets terug te geven aan de maatschappij. Afgelopen week richtte Bezos met zijn vrouw het Bezos Day One Fund op, goed voor 2 miljard dollar. Het fonds steunt organisaties die jonge dakloze gezinnen helpen en richt een keten op van kleuterscholen van hoge kwaliteit, gebaseerd op de principes van het Montessori-onderwijs.
Bezos zou Bezos niet zijn als hij niet ook hier zijn ideeën over creatieve destructie zou toepassen. ‘We zullen dezelfde principes gebruiken die Amazon hebben groot gemaakt. De belangrijkste daarvan is echte, intense obsessie voor de klant. Het kind zal de klant zijn.’ Een begeleidende korte documentaire in dit artikel vertelt hoe Bezos van bankier koning van de e-commerce werd. Bloomberg legt ook uit waarom ultrarijke Amerikanen in de filantropie stappen.‘Het enige wat je met zoveel geld kunt doen is het weggeven, tenzij je wilt dat de overheid het afpakt,’ zegt een expert op dat gebied. En wellicht rekent Bezos er op dat zijn liefdadigheid de slechte reputatie van Amazon als werkgever en job destroyer compenseert.
Bijval van experts voor de afschaffing van de dividendbelasting
Eric Smit: 'Eindelijk bijval voor Rutte: experts steunen afschaffen dividendbelasting,' kopte Het Financieele Dagblad vrijdag. Het 'eindelijk' in de kop klinkt als een verzuchting van de roze krant die voor het artikel uit een publicatie van het Weekblad Fiscaal Recht put.
Daarin komen een aantal hoogleraren aan het woord die het opnemen voor het besluit van premier Mark Rutte om de dividendbelasting af te schaffen. Daar voerde Rutte in tien maanden tijd nog geen steekhoudend argument voor aan. Het besluit – dat in geen enkel verkiezingsprogramma was opgenomen – werd door tal van economen door de gehaktmolen gehaald. Maar na al die tijd zijn er nu een aantal experts die toch argumenten hebben gevonden. Hoogleraar belastingrecht Jaap Bellingwout – tevens actief als belastingadviseur bij Meijburg & Co. – rekent volgens het FD af met de ‘mythe’ dat dividendbelasting een cadeautje is voor buitenlandse schatkisten.
Deze ‘mythe’ werd onder andere door SOMO in het leven geroepen en dat deden de onderzoekers van SOMO op basis van zorgvuldig onderzoek dat hier is terug te lezen.
‘Als buitenlandse aandeelhouders de heffing mogen verrekenen met fiscale verplichtingen in eigen land, zoals tegenstanders van afschaffing beweren, zouden er geen duizenden rechtszaken tegen de dividendbelasting lopen,’ parafraseert het FD Bellingwout. Dat argument is ondeugdelijk. Door te wijzen op voorbeelden die anders zijn, ontkracht Bellingwout de harde cijfers niet.
‘VU-hoogleraar en belastingadvocaat Frank Pötgens bestrijdt met collega Paul Sleurink van het kantoor De Brauw Blackstone Westbroek dat het kabinetsplan uit de lucht komt vallen,’ schrijft FD voorts. Dat betoog oogt zo als gedateerd gepruttel. Het is inmiddels meer dan duidelijk dat het corporate bedrijfsleven al vele jaren lobbyt om de de afschaffing tot stand te brengen. Dus nee, de afschaffing komt niet echt uit de lucht vallen.
Tot slot zijn economen Roel Beetsma en John Lorié ervan overtuigd dat Nederland economisch wel beter af is met de afschaffing van de dividendbelasting. Bedrijven zouden dan goedkoper geld uit het buitenland kunnen aantrekken. Volgens het FD hebben de economen een ‘eenvoudig model’ gemaakt om dit te laten zien. Ik heb het flauwe vermoeden dan econoom Bas Jacobs – die eerder precies het tegenovergestelde betoogde – hier iets van zal vinden.
Turkije wil dat Siemens het spoornet gaat moderniseren
Peter Hendriks – Het Turkse spoornet verkeert in een deplorabele toestand. Het stamt grotendeels uit de jaren ’50 van de vorige eeuw. De slechts 11.000 kilometer aan spoorwegen zijn maar voor 40 procent uitgerust met moderne veiligheids- en signaaltechnologie en maar 30 procent is geëlektrificeerd. De stations zijn ernstig verwaarloosd en ongeveer 20 procent van het netwerk wordt niet gebruikt. Het nationale spoorbedrijf heeft daarvoor te weinig personeel. De operatie behelst een order van 35 miljard euro, waarbij Siemens en Deutsche Bahn zouden gezamenlijk optrekken. Er wordt al op politiek niveau gesproken over de order. De Turken willen ook graag dat Duitsers zorgen voor de financiering.
Het heeft allemaal iets vreemde. De Turkse lira verkeert in zeer zwaar weer en een jaar geleden fulmineerde Recep Tayyip Erdogan nog dat de Duitsers fascisten waren. Peter Altmaier, de Duitse minister van Economische Zaken stond tot voor kort op het standpunt dat Turkije niets van Duitsland hoeft te verwachten als er niet eerst hervormingen worden doorgevoerd. Ondertussen is de prioriteit om te voorkomen dat Turkije in een diepe recessie wegzakt. Uiteraard speelt op de achtergrond de angst dat China met de megaorder aan de haal gaat. Vanuit de hoek van mensenrechtenorganisaties klinkt de kritiek dat economische belangen blijkbaar zwaarder wegen dat mensenrechten.
Europees besluit speelt techgiganten in de kaart
Bart Nietveld – Afgelopen woensdag stemde het Europese parlement in met de nieuwe auteursrechtwetgeving. Deze wet verplicht techbedrijven alert te zijn op materiaal waar auteursrechten op rusten, en dat materiaal zonodig van hun platform te verwijderen. De creatieve industrie juicht de wet enorm toe, maar tegenstanders spreken over de toenemende macht van bedrijven als Google en Facebook.
Op internet kan men vooralsnog uploaden wat je wil. Maar met de nieuwe wet moeten bedrijven materiaal gaan filteren. Dat is een flinke klus. De verwachting is dat alleen grote techgiganten als Google en Facebook het geld en de middelen hebben om zo’n gecompliceerd filter te installeren. Daarmee zal hun macht toenemen. Omdat techbedrijven risico’s willen vermijden, verwachten tegenstanders dat hun filter te veel materiaal zal tegenhouden. Zo wordt niet alleen de originele content maar ook parodieën daarop geblokkeerd.
Ondanks orkaan Florence een hoopvol bericht over klimaatverandering
Ties Joosten – Terwijl ik dit schrijf teistert de orkaan Florence de Amerikaanse oostkust, waaronder North-Carolina. In 2012 verbood deze staat het gebruik van klimaatwetenschap, omdat grote projectontwikkelaars de kustlijn wilden volbouwen en daarbij niet lastig gevallen wilden worden door onhandige berichten over orkaangevaar en zeespiegelstijging. Nu wordt er in sommige straten tot ruim 2,5 meter water verwacht (de Amerikanen maken daar dan wel weer heel gave filmpjes van, het moet gezegd). Heeft dat verbod met de orkaanschade te maken? Niet direct. Maar God heeft wel gevoel voor ironie, zullen we maar zeggen.
Toch wil ik hier geen cynisch stukje van maken. Afgelopen week kwamen werd door het CBS en het RIVM namelijk naar buiten gebracht hoeveel broeikasgassen Nederland het afgelopen jaar heeft uitgestoten. Dit is vrij droge statistiek, en statistiek mag je interpreteren zoals je dat wil. Jan Rotmans concludeert: ‘We zijn nu ruim kwart eeuw bezig in Nederland met de energietransitie, en de CO2-uitstoot is in die periode NIET gedaald!’ Dat klopt. Uit de cijfers blijkt dat de CO2-uitstoot in 2017 precies gelijk was aan die in 1990.
CO2 is echter niet het enige broeikasgas. Alles bij elkaar opgeteld is de uitstoot sinds 1990 wel degelijk gedaald, met 17 procent om precies te zijn. Ondertussen zijn we 42 procent méér gaan autorijden, was de elektriciteitsproductie 54 procent hoger en was de productie in de petrochemische en de metaalindustrie grofweg de helft hoger.
Volgens mij laten deze cijfers zien dat het klimaatprobleem opgelost kan worden – als we dat tenminste willen. Als we de uitstoot van broeikasgassen al kunnen laten dalen terwijl we zoveel méér produceren, in een kwarteeuw waarbij klimaatverandering niet bepaald bovenaan de politieke agenda stond, bedenk dan eens wat we kunnen als we wél ons best doen. Dat is een hoopvolle gedachte, als je het mij vraagt.
Rethinking economics
Thomas Bollen – Tien jaar geleden waren de meeste economen niet in staat om de kredietcrisis te voorspellen. De belangrijkste oorzaak: ze waren verblind door achterhaalde theorieën en modellen die weinig ophebben met de economische werkelijkheid. Die theorieën worden nog altijd als waarheid onderwezen met een zekerheid alsof het natuurkunde is.
Maeve Cohen was hier zo teleurgesteld over dat ze samen met andere studenten de denktank Rethinking Economics oprichtte. In dit vurige pleidooi voor beter onderwijs zet ze uiteen wat er nog altijd mis is met het economie onderwijs. ‘Mainstream economics values efficiency, markets and growth, and puts individuals over collectives. Yet, undergraduates are not taught to recognize, let alone question, these values — and the consequences are serious.’
Geen zorgen, DNB is in gesprek
Liset Hamming – Veel media probeerden deze week in aanloop naar 15 september 2018, de dag dat het 10 jaar geleden is dat de Amerikaanse bank Lehman Brothers viel, de balans op te maken.
Het was dezelfde week dat we probeerden helder te krijgen hoe het komt dat ING zeven jaar lang stelselmatig anti-witwaswetgeving overtrad. Toezichthouder De Nederlandse Bank (DNB) schitterde daarbij door afwezigheid, zo leek het. NRC deed een poging om de rol van DNB in kaart te brengen maar DNB had ‘niets toe te voegen’, terwijl de toezichthouder tussen 2005 en 2016 meerdere onderzoeken uitvoerde, een formele ‘instructie’ oplegde en in 2015 dan eindelijk een boete uitschreef, die blijkbaar aanzienlijk minder indruk maakte dan de 775 miljoen euro die ING moet betalen na de schikking met het Openbaar Ministerie drie jaar later.
In ‘Tien jaar na Lehman’ van het FD is Klaas Knot, president van DNB, aan het woord: ‘Een aantal Nederlandse banken neemt nog steeds aanzienlijke hoge risico’s zodat zij beleggers hoge, dubbelcijferige rendementen kunnen beloven.’ Maar maak je geen zorgen, onze toezichthouder is ‘met hen in gesprek over de keuzes die zij in hun bedrijfsvoering maken om dergelijke doelstellingen te behalen.’ Doelstellingen die Bazel 3,5 al door onze Europese strot heeft gedrukt.
De kunstgrasberg van Dongen en Barneveld
Bart Nietveld – In Nederland zijn TUF Recycling en Vink de enige bedrijven die zich bezig houden met het recyclen van kunstgrasvelden. Van recycling komt echter weinig terecht, ontdekte Zembla. Na een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) kwam Zembla erachter dat de twee bedrijven al jaren structureel de wet en milieuregels overtreden.
Voor 10 à 20 duizend euro recyclen de bedrijven één kunstgrasveld. Maar de bedrijven recyclen de kunststof matten met zand en rubberkogels niet: ze dumpen het op eigen terrein, en verkopen het zelfs aan particulieren door. Gemeenten willen ingrijpen maar lijken machteloos: bij faillissement draaien zij namelijk op voor de grondsanering. Volgens deskundigen kunnen de kosten daarvoor oplopen tot minimaal 3 miljoen euro. Onderzoeksbureau AMI concludeerde dat er voor hergebruik van kunstgrasvelden geen oplossing is: daarmee wordt de kunstgrasberg alsmaar groter en groter.
De strijd om kostbare zandkorrels
Sand Wars
Mira Sys – Landen vol woestijnen hebben een tekort aan zand. Het is een van de grootste paradoxen van deze tijd, maar wel degelijk realiteit. Woestijnzand blijkt namelijk een hele andere samenstelling te hebben dan ‘gewoon’ zand. De documentaire ‘Sand Wars’ uit 2013 beschrijft een probleem waar bijna niemand weet van heeft, maar dat ontzettend actueel is. Zand – goed zand, om huizen mee te bouwen, elektronica mee te fabriceren en zelfs te gebruiken in wijn – is een eindige grondstof. En zoals dat gaat met essentiële uitputtelijke grondstoffen, stijgt de waarde ervan en zijn het vooral rijke landen die daarvan profiteren.
De documentaire laat bijvoorbeeld een schrijnend beeld zien van Indonesië, waar net als in de rest van de wereld stranden heel snel kleiner worden, geholpen door heuse zandmaffiosi die kilo’s zand het land uitsmokkelen. Tegelijkertijd breidt het nabijgelegen Singapore uit met zand uit onder andere Indonesië, ondanks het feit dat Indonesië al lang geleden de zandhandel met Singapore heeft afgezworen. De documentaire raakt aan een relatief onbekend maar urgent probleem, en geeft je stof om over na te denken bij het volgende onbezonnen dagje aan zee, wanneer de kostbare zandkorrels door je vingers glijden.
Dambisa Moyo vertelt waarom het autocratische China het in Afrika wint van het democratische Westen
Arno Wellens – Kent u Dambisa Moyo niet? Deze econome van Goldman Sachs is in 1969 geboren in Lusaka, Zambia. Daar heeft ze aan een ding een hekel ontwikkeld en dat is ontwikkelingshulp, aangezien het averechts werkt. Ze schreef er in 2009 het boek Dead Aid over. Het maakte haar op slag beroemd bij het deel van het politieke spectrum waar de Jan Pronk-achtingen toch al niet populair waren. Toen ze zo de aandacht op zich had gevestigd kwam ze in 2011 met een boek waarmee ze vervolgens iedereen tegen zich in het harnas wist te jagen: How the West was lost.
Westerse landen maken volgens haar verkeerde politieke en militaire keuzes, en hebben een ziekelijke preoccupatie met oppervlakkig vermaak en andere vormen van destructieve decadentie. ‘Boer zoekt vrouw’ en ‘Heel Holland bakt’ scoren hoge kijkcijfers, terwijl we onze infrastructuur verwaarlozen: de Westerse mens heeft zijn prioriteiten niet meer op orde en wordt daarom links en rechts ingehaald. Moyo laat zich duidelijk niet op gemakzuchtige wijze in een versimpeld ideologisch hoekje duwen, ze maakt pijnlijk trefzekere analyses zonder zich te bekommeren om de vraag of het allemaal wel politiek correct is.
In 2012 schreef ze over China in Winner take all. China is bezig een logistiek netwerk aan te leggen om de eigen groeiende industrie te voorzien van grondstoffen, wat met politiek en militair vertoon gepaard gaat. Zo bouwt China nu militaire bases op kunstmatige eilanden in de omringende wateren, zodat de buurlanden duidelijk wordt gemaakt wie de baas is. China stopt daar niet, het land laat zich steeds meer gelden in landen in Zuid-Amerika en Afrika. Moyo opent Winner take all met een beschrijving van haar eigen verbazing tijdens een trip naar Ecuador. Daar had een Chinees staatsbedrijf in mijnbouw een complete berg opgekocht, met het recht om die af te mogen graven voor mineralen.
In haar recentere werk gaat ze in op de groeiende band tussen China en Afrika. China heeft in 30 jaar 300 miljoen mensen van een menswaardig inkomen kunnen voorzien. Dat spreekt de gemiddelde Afrikaan meer aan dan gewauwel over bijvoorbeeld Europese normen en waarden. Vooral op het vlak van de infrastructurele tekorten in Afrika is China nu de aangewezen partner, want dat is waar arme mensen praktisch gezien het meeste last van hebben: gebrekkige logistiek. In dit artikel legt ze uit dat dit de verklaring is voor de groeiende ‘romance’ tussen Afrika en China.
Haar nieuwste boek heet Edge of Chaos en gaat in op het tekortschieten van democratische landen in bovengenoemd proces. De gemiddelde Afrikaan zit er kennelijk niet mee dat China feitelijk een dictatuur is. Als het om de ontwikkeling van Afrika gaat, leggen de Europese landen en de VS, allemaal volwassen democratieën, het af tegen de autocratische Communistische Partij van China. Dat heeft alles te maken met het tekortschieten van die democratieën in hun thuisland, maar dat kan ze beter zelf uitleggen.
22 Bijdragen
Roland Horvath 7
Een zeer interessant artikel.
Dat China de partner is van Afrika heeft niets te maken met democratie of dictatuur. Maar met het feit dat China aan de Afrikaanse landen iets geeft waar ze wat aan hebben. Namelijk infrastructuur werken. Het westen dus Europa en de VS hebben zich in Afrika nooit anders gedragen dan als rovers, die voor de grondstoffen, die ze daar wegsleuren, niets of bijna niets wilden en willen betalen, en als dictators die de hele staatstructuur van de Afrikaanse landen hebben vernietigd. Die Afrikaanse staatstructuur had in het algemeen meer met democratie te maken dan de staatsstructuur van de toenmalige koloniserende Europese landen.
De reden van hun dictatoriaal gedrag was een nazistische minachting voor de Afrikanen, die de meeste Europeanen tot van daag de dag als minderwaardig zien. Stoken, zoals in het genoemde meerderwaardigheidsdiscours, is de nazistische eigenschap bij uitstek.
Overigens, in Europa en in de VS, zijn er in het algemeen geen volwassen democratieën maar uitsluitend flauwe afkooksels daarvan. Toonbeelden van neoliberale dictatoriale corpocratieën zijn BE, NL en de EU. Een willekeurig voorbeeld. In één adem heeft Rutte3, op bevel van twee GMO's, Shell en Unilever, de dividend belasting afgeschaft en en passant ook het raadgevend referendum. Met als zeer valabele argumenten dat het raadgevend referendum verwarring sticht: -Lees: Volgens de regenten op het Binnenhof is het volk, de 99%, nog lomper dan het achtereind van een varken.- en als 2e argument dat ze nu gewonnen zijn voor een bindend referendum. Gezegd door D66.
Dus ze schaffen het mindere af maar ze gaan het meerdere invoeren.
Lydia Lembeck 12
Roland HorvathPrecies wat in het artikel gezegd werd: Boer zoekt Vrouw, Heel Holland Bakt, Senioren zingen, en zangeres Helene Fischer enz enz... plus de enorme toename van sport zorgen voor het murw maken van de kijkers. Fahrenheit 451 heeft het daar ook over. Compleet in de wereld van de soaps gevangen en verder wat ik al zei. Deze mensen gaan stemmen op een mooi koppie, of op iemand die roept 'wat zij denken' (de macht van suggestie mogen we niet vergeten). Ze stemmen niet vanuit de kennis van de partij programma's. Ze laten ze zich in slaap wiegen. Dat veroorzaakt een leemte die opgevuld moet worden. En China springt daarin.
Evolutie dus. Ik vraag me af, wanneer de Afrikanen HET werelddeel is dat de wereldeconomie zal gaan leiden. Na mijn tijd, dat wel. Maar ik gun het ze van ganser harte, zolang ze maar begrijpen dat alles tijdelijk is op deze planeet. Ook de periode van je belangrijk voelen, omdat je meer weet en kunt. Het wordt voor de blanke westerlingen hoog tijd om te leren hoe ze zichzelf kunnen helpen in de toekomst. Blij dat ik daar niet meer bij zal zijn, want dat wordt een bloedbad.
Roland Horvath 7
Lydia LembeckWat de 99% mist is informatie. De MSM zorgen slechts voor indoctrinatie. Bijvoorbeeld wat over de VS en over Israël bericht wordt is steevast gelogen en verdraaid.
De MSM moeten dus deels gecollectiviseerd worden. Hoe dan ook.
De VS zijn het toonbeeld bij uitstek van hoe het niet moet met de MSM.
Donald Trump DT is verkozen omdat hij zich voordeed als een Robin Hood die voor de armen opkomt tegen de rijken. Het programma, waar hij voorstond en zijn sponsors, zijn nooit in voldoende mate kenbaar gemaakt. DT is het prototype van de neoliberale Amerikaanse 19e eeuwse laisser faire kapitalistische rijke, die uitsluitend staat voor de miljardairs en de GMO.
DT vecht zogenaamd ook tegen de media ten bate van de 99%, zo wil hij het ons doen geloven. In feite is hij als kapitalist een vijand van de 99%.
In een neoliberale staat is de overheid altijd een vijand van het volk, van de 99%.
Clinton, Bush2, Obama, Trump, vier op een rij, vier van dezelfde soort, vier uitsluitend voor de GMO en de miljardairs.
Edward 2 4
Jan Smid 8
Dat had hij ook tegenover zijn personeel kunnen zijn. Zijn enorme winsten komen voort dankzijde de zeer schrale beloning die hij aan zijn rechteloze werknemers verstrekt die voedselbonnen krijgen
Dit verhaal doet mij altijd denken aan het volgende Bijbelverhaal: wie gaf er nou meeste aan de kerk?
A. De rijkaard die in een bontjas loopt en een goudstuk doneert?
B. De koopman in dure kleding die wat zilverstukken doneert?
C. De arme weduwe met versleten kleding en schoenen die twee halve centen doneert omdat ze niet anders heeft?
Marcel van Os 5
Jan SmidDaarnaast heeft hij met zijn clouddienst een contract met de Amerikaanse defenstie van een aanzienlijke omvang.
Als toegift doet hij niet aan directe lobbyacties, maar heeft hij The Washington Post gekocht.
Blijkbaar heeft hij ingezien, nadat zowel Bernie Sanders als Tucker Carlson (twee tegenpolen) nogal wat kritiek op hem hadden, dat hij wat aan PR moet doen. De filantropieroute is door andere miljardairs al redelijk succesvol ingezet, dus dacht hij blijkbaar; dat kan ik ook.
Jan Smid 8
Marcel van OsWeer een signaal hoe slecht die medewerkers betaald worden en welke rotzooi er wordt geleverd.
https://www.nu.nl/internet/5465813/personeel-amazon-verwijderde-recensies-in-ruil-smeergeld.html
Lydia Lembeck 12
Jan SmidJan Smid 8
Apekool want als dividend niet is belast wat is er dan wel belast, de koerswinsten of agiobonus? Daarnaast als een buitenlandse aandeelhouder de heffing niet kan verrekenen waarom is dat dan de schuld van Nederland i.p.v. het land waar ze wonen en geen belastingverdrag heeft?
Maar het meest absurde wat ik heb gehoord is dat buitenlandse aandeelhouders meebetalen aan publieke voorzieningen. in Nederland omdat de beleggingen betrekking hebben op buitenlandse activiteiten van bedrijven die in Nederland gevestigd zijn en volgens hen dubbel belasting betalen? Ik zie het anders: er is heel veel werkgelegenheid uit Nederland verdwenen en raad eens wie daarvan profiteert? Juist, de buitenlandse belegger. En over die publieke voorzieningen, we hebben het over een bijdrage van 3,2 miljard op een bedrag van 277 miljard.
Over dat goedkoper lenen, dat wil er bij mij niet in. Sterker, er is een overschot aan geld dus de leners bepalen mede de rente
Ludovica Van Oirschot 15
https://fd.nl/achtergrond/1270101/de-metamorfose-van-de-westerse-ziel
Lydia Lembeck 12
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Lydia LembeckEen heel bijzonder stukje eruit:
In 1981 zei Margaret Thatcher: ‘Wat mij stoort aan de manier waarop het politieke klimaat zich de afgelopen dertig jaar heeft ontwikkeld, is dat het altijd in de richting is gegaan van de collectivistische maatschappij.’
Vervolgens maakte ze een enigszins sinistere opmerking. ‘De economie is het werktuig. Het veranderen van de ziel is het doel.’ En dat is precies wat er is gebeurd.
Lydia Lembeck 12
Ludovica Van OirschotPS: Ik heb niet zoveel trek in accounts maken. Tegenwoordig moet je voor de gekste dingen een account aanmaken. Bij ons als je wilt weten op welke dag het plastic opgehaald wordt. Ben er een tikkie wars van geworden en ook ergert het me dat ze voor het minste geringste een account eisen. Dan word ik dwars.... sorry.
Jan Smid 8
Maar dan zijn Duitsers toch stom bezig als ze het spoor moderniseren voor een klant dat als kredietstatus een B heeft en zij mogelijk te maken krijgen met een klant dat ijn verplichtingen niet kan nakomen door hun munt die in waarde daalt?
Dus mogelijk worden die twee bedrijven gered, alsmede de banken die leningen aan die twee Duitse bedrijven of aan Turkse banken hebben verstrekt?
China hou je tegen door niet langer toe te staan dat Nederlandse bedrijven volledig mogen worden overgenomen door Chinese bedrijven. Die ene uitzondering wil ik maken voor bescherming van overnames van Nederlandse bedrijven
Jan Smid 8
Waarom komen dan nog zoveel Afrikanen naar westerse landen? En waarom gaat Dambisa Moyo voor een super kapitalistisch systeem werken dat geen waarde genereert voor het volk maar wel voor de top van het bedrijf?
Wat denkt Dambiso Moya wat er gebeurt als Afrika ontdaan is van haar grondstoffen? En: 300 miljoen Afrikanen hebben een menswaardig inkomen, ten koste van wie is dat gegaan?
Neem nu China dat een spoorlijn wil maken van China naar Rotterdam. Leuk dat China dat aanlegt maar reken maar dat zij daarvoor iets vraagt, iets wat Poetin al jaren doet.
Marla Singer 7
Jan SmidDat vonden 5 Google medewerkers te ver gaan en hebben daarom ontslag genomen.
https://theintercept.com/2018/09/13/google-china-search-engine-employee-resigns/
Jan Willem de Hoop
DROMEN VAN RIJKDOM IS EEN PERVERSE VERSLAVING
Enkele citaten:
"Ik wil het verhaal vertellen over hoe onze cultuur is veranderd de afgelopen 25 jaar. Veel van de thema's die ik behandelde in mijn eerdere werk zijn enorm versterkt en gegroeid onder invloed van globalisering, vercommercialisering, media zoals MTV en internet."
"Uiteindelijk vertel ik het verhaal over hoe de Amerikaanse droom is veranderd, hoe die corrupt en steeds onrealistischer is geworden. Het is verworden van een cultuur waarin hard werken en discipline werd gewaardeerd tot een droom die bestaat uit geld, beroemdheid en narcisme. We vergelijken onszelf niet meer met de buren, maar met de Kardashians."
"Het gaat over een nepwereld. Trump heeft het over fake news, dit is fake culture."
Link naar volledig artikel en uitzending:
https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2250366-dromen-van-rijkdom-is-een-perverse-verslaving.html
Marla Singer 7
Jan Willem de HoopIs er sinds die tijd iets veranderd? De welvaartskloof is enorm gegroeid. Oorlogen duren decennia lang zonder zicht op een oplossing. Door de globalisatie zijn grote delen van het MKB kaalgeslagen en is de markt nu in handen van een groepje gigantische spelers die samen werken om het politieke systeem te misbruiken om haar eigen positie te consolideren en verder uit te breiden. Daar zij ook de meest grote media concerns in bezit heeft wordt ook het wereldwijde nieuws gedomineerd door de opgedrongen beeldvorming van deze globalisten (neocons, neoliberalen, geef het beestje een naam). Zij zijn inmiddels gespecialiseerd in de verfijning van 'fake news' om daarmee de samenleving te vormen op de manier waarbij zij het meeste winst kan maken.
Eenvoudig voorbeeld is het (a)sociale project waarbij de afro-amerikaanse gemeenschappen in de VS onder de duim wordt gehouden. Toen zij na aanpassingen van de wetgeving in 1964 eindelijk de rechten kregen waar zij zo hard voor hadden gevochten kwam daar een tegenreactie op vanuit het establishment dat vooralsnog star had vastgehouden aan de wetmatige segregatie. De moord op diverse zwarte activisten door elementen binnen de overheid waren tevergeefs geweest.
Marla Singer 7
Jan Willem de HoopDe 'three strikes' wetgeving doorgevoerd tijdens het presidentschap van Clinton veroorzaakte dat ruwweg 50% van alle afro-amerikaanse kinderen een vader had die enige tijd in een gevangenis hadden doorgebracht. In die tijd waren er ook initiatieven vanuit de CIA om de Amerikaanse drugshandel op te schroeven en te richten op de diverse bevolkingsgroepen die onder controle gehouden moesten worden. Het verhaal van de door de CIA geholpen drugshandelaar Rick Ross die in LA uitgroeide tot een van de grootste handelaars is tekenend. Dat onderdelen zich op grote schaal bezig hielden met drugs handel was al bekend sinds 'Iran gate' onder het presidentschap van Reagan. De CIA is nooit opgehouden met de drugshandel tot op de dag van vandaag. Wat er met de opbrengsten van deze handel gedaan wordt laat zich raden.
De invloed van de opkomende cable networks die anti-sociale 'Gansta rap' propageerden. Het bleek vrij eenvoudig om een groot deel van de afro-amerikaanse gemeenschap er van te overtuigen dat de enige manier van hun (opgedrongen) uitzichteloosheid was door een drugscrimineel te worden. Het gevolg was dat door deze sociale klasse gevangen werd gehouden in haar eigen uitzichteloosheid en dus met gemak uitgebuit kon blijven worden door de grote multinationals. Daarnaast was de 'war on drugs' ingevoerd door president Nixon ook vrij winstgevend voor het militair industrieel complex dat miljarden verdiende aan de verkoop van politie uitrustingen en wapens in algemeenheid.
Lydia Lembeck 12
Jan Willem de HoopPeter Zwitser 9
De correcte link is
https://zambiareports.com/2018/09/14/dambisa-explains-chinas-romance-emerging-economies/
Liset Hamming 1
Peter Zwitser