
Follow the Money selecteert
Onze redacteuren kwamen ook afgelopen week weer interessante stukken tegen in de wereldpers. Zo tekent zich een internationale alliantie af die het klimaat kan redden, is de overname van Monsanto door Bayer op een fiasco aan het uitdraaien en is het meisje dat de hongersnood in Jemen een gezicht gaf, helaas overleden.
Kustwacht te koop
Dennis Mijnheer – Het was de afgelopen weekenden steeds weer genieten in de weekendeditie van NRC. Dit vanwege de artikelenreeks over Damen Shipyards, de grootste en bekendste schepenbouwer van Nederland, die momenteel door justitie onder vuur wordt genomen vanwege omkoping in onder meer Afrika. Dit weekend komt de krant opnieuw met een boeiend verhaal: een reconstructie van de totstandkoming (en vernietiging) van een nogal vreemd contract ter waarde van 132 miljoen euro. Het betreft een deal van twee Rotterdamse ondernemers die na een bezoek aan het presidentiële paleis in Mogadishu, en met hulp van een Somalische bemiddelaar, het in 2013 voor elkaar kregen om zes speciale patrouillevoertuigen te mogen leveren aan Somalië. Damen Shipyards zou de boten bouwen. De deal mislukte jammerlijk: Somalië kon onmogelijk 132 miljoen ophoesten (‘destijds meer dan de hele overheidsbegroting’) en ook de Verenigde Naties gingen dwarsliggen. Welkom in de wondere wereld van de internationale botenverkoop.
Hoe overregulering tot meer verdeeldheid in de wereld leidt
Peter Hendriks – Wereldwijd is er een trend gaande die is te omschrijven als een breuk met het redelijke midden. Andrew Sheng, columnist van de Hongkongse South China Morning Post, noemt in dat verband de verkiezing van Trump, Brexit en de groeiende afkeer van globalisering. Het Chinees-Amerikaanse handelsconflict ziet hij eveneens als een exponent van die trend. Ook de Italiaanse verkiezingsuitslag en de recente Braziliaanse keuze voor een ultra-conservatieve president passen naadloos in dat patroon.
Wat is de oorzaak? De steeds toenemende ongelijkheid overal in de wereld, waarbij een heel kleine groep een heel groot gedeelte van de rijkdom van een land bezit, speelt volgens Sheng een rol. Mensen zijn ook het vertrouwen in de politieke elites en de gematigde benadering verloren. De politiek is daardoor sterk gepolariseerd geraakt: het is links of rechts. Terwijl het redelijke midden zeker 30 jaar dominant is geweest.
Sheng ziet nog een andere belangrijke oorzaak. De wereld lijdt aan overregulering. ‘Tight coupling’ is de term die hij hanteert. Dat is een systeem waarbij het uitvaardigen van meer regels binnen een steeds uitdijende structuur als de oplossing voor ieder probleem wordt beschouwd. Niemand heeft meer het grote overzicht en niemand lijkt direct verantwoordelijk. De speelruimte voor redelijk, gezond-verstandbeleid is minimaal in zo’n structuur.
Daarbij komt dat er steeds meer supranationale instanties zijn ontstaan, met als gevolg dat de bevolking het gevoel krijgt dat de nationale politiek eigenlijk niets wezenlijks meer bepaalt. Bestuurders zijn volgens de gewone burger het contact met de samenleving verloren. Dat maakt mensen gevoelig voor het populisme, dat met eenvoudige oplossingen komt aanzetten.
Onderzoekscollectief Bellingcat strijkt neer in Nederland
Rob Vorkink – Het Britse onderzoekscollectief Bellingcat wordt actief in Nederland. Het platform wil in Nederlandse steden lokale kwesties onderzoeken volgens de ‘Bellingcat-methode’. Dat wil zeggen: door openbare internetbronnen als Youtube, sociale media en Google Earth grondig door te spitten.
Bellingcat is beroemd vanwege een serie geruchtmakende onthullingen in internationale zaken. Bijvoorbeeld rond het neerschieten van de MH17. Ook identificeerde Bellingcat onlangs twee Russisch verdachten achter de vergiftiging van de voormalige Russische spion Sergej Skripal en diens dochter in het Britse Salisbury.
Nederlandse bedrijven en ministeries bespioneren onwetend personeel
Bart Nietveld – Dat grote techbedrijven als Google en Facebook ons in de gaten houden mag geen geheim zijn. In ruil voor onze persoonsgegevens mogen we ‘gratis’ gebruik maken van hun diensten. Maar het zijn niet alleen de techbedrijven die ons in de gaten houden. Uit onderzoek van Investico, in samenwerking met de Groene Amsterdammer en Vers Beton blijkt dat verschillende Nederlandse bedrijven hun personeel analyseren. Vaak zonder dat de medewerkers zelf daarvan op de hoogte zijn.
Van zorgverzekeraars tot banken, van advocatenkantoren tot kledingwinkels en van gemeentes tot ministeries: organisaties voeren data-analyses uit omdat ze het liefst alleen de meest betrokken, effectieve, gezonde en bevlogen werknemers in dienst hebben. Ze zetten de data-analyses in bij het sollicitatieproces, maar ook bij reeds aangenomen werknemers. Naast de privacy- en juridische bezwaren is ook de wetenschap kritisch. De algoritmes waarmee wordt gewerkt zijn namelijk gemaakt door mensen en gebaseerd op normatieve aannames en beslissingen.
Bayer-overname Monsanto: hoe maak je van een dure miskoop alsnog een succes?
Arne van der Wal – Je kunt niet zeggen dat ze niet zijn gewaarschuwd, de topmensen van agrochemieconcern Bayer AG. De overname van Monsanto enkele jaren geleden kostte 63 miljard dollar en was daarmee de grootste overname door een Duitse bedrijf ooit. Die heeft zich ontpopt tot een zure appel. Beyer heeft sindsdien 30 procent van zijn beurswaarde verloren, 25 miljard euro aan beurswaarde is verdampt.
De risico’s die kleefden aan Monsanto, zoals de rechtszaken over onkruidverdelger Roundup/glyfosaat, waren bekend. Maar er lopen nog 9.000 zaken tegen Monsanto. Het lijkt erop dat Bayer die risico's heeft onderschat. De verwachting dat het Europese moederbedrijf Monsanto ‘een menselijker gezicht’ kon geven is slechts ten dele uitgekomen. Het concern zoekt de dialoog, maar als het gaat om glyfosaat blijft het de harde lijn volgen die de Amerikanen jaren geleden hebben ingezet. Het weet zich daarin gesteund door de vele Amerikaanse boeren die zweren bij de Monsanto-producten: genetisch gemodificeerd zaad en bestrijdingsmiddelen zoals Roundup.
Het meisje dat een gezicht gaf aan de ramp in Jemen is dood
Charlotte Bouwman – Vorige week raadde ik op deze plek het stuk van The New York Times aan over de dreigende hongersnood in Jemen. Afgelopen donderdag kwam de krant met een update: het uitgehongerde meisje dat bovenaan het artikel en op de voorpagina van de weekendkrant stond, is overleden. De zevenjarige Amal Hussain werd de belichaming van de ramp die zich in het land afspeelt. Mensen mailden de krant om te vragen hoe het met haar ging, boden de familie geld aan, maar het was al te laat. Amal werd afgelopen week weggestuurd uit het ziekenhuis, om plaats te maken voor andere patiënten. Drie dagen daarna overleed ze, in het familiehuis, een hutje gemaakt van stro en plastic. ‘Nu maak ik me zorgen om mijn andere kinderen,’ zegt Amal’s moeder.
Op dit moment zijn in Jemen 1,8 miljoen kinderen zwaar ondervoed.
Wat gebeurde er met lichaam Jamal Khashoggi?
Rob Vorkink – Een aantal belangrijke vragen in de moordzaak van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi, zijn nog steeds onbeantwoord. The Washington Post probeert bijvoorbeeld te achterhalen wat er met het lichaam van Khashoggi is gebeurd.
Het lichaam van de journalist is nog steeds niet gevonden, hoewel de Turkse onderzoekers de afgelopen week onthulden dat Khashoggi was gewurgd. Ze suggereren dat Khashoggi’s lichaam in zuur is vernietigd.
De krant probeert ook in te zoomen op de betrokkenheid van de koninklijke familie bij de dood van Khashoggi. Het valt The Post op dat kroonprins Bin Salman internationaal zwaar onder vuur ligt, maar dat hij in eigen land nog steeds aanzienlijke steun geniet. Een gepensioneerde zegt: ‘Ik steun hem en niets gaat daar verandering in brengen, wat er ook gebeurt. Ik zal zijn leiding volgen zolang hij leeft.’
Kan deze grote rode knop het klimaat redden?
Ties Joosten – Dit is misschien wel de meest hoopvolle ontwikkeling op klimaatgebied sinds de ondertekening van het Klimaatakkoord in Parijs: de toenemende steun voor het invoeren van een CO2-belasting.
Afgelopen week kwam een rapport uit van De Nederlandsche Bank (DNB), naar de gevolgen van een invoering van een CO2-belasting. De conclusie: dat hoeft de Nederlandse economie geen schade op te leveren. Sterker nog, de economie kan er zelfs door groeien.
Let wel: dit is de conclusie van DNB, niet van GroenLinks of Greenpeace. Dit is de conclusie van hele serieuze economen in krijtstreep en monocle, die hiervoor grote stapels papier vol met tabellen hebben doorgerekend (zo stel ik me het werk van DNB voor).
DNB sluit zich hiermee aan bij een internationale alliantie van economen, milieuwetenschappers en bedrijven die het invoeren van een CO2-belasting bepleiten. Het roemruchte IPCC-rapport van afgelopen maand, waarin gesteld wordt dat de wereld in dit tempo véél meer dan 2 graden Celsius zal opwarmen, zegt het ook: het effectiefste klimaatbeleid zou een CO2-belasting zijn. De Nobelprijs voor de economie ging een paar dagen later naar economen die… onderzoek doen naar een CO2-belasting. Zelfs een petrochemische reus als Shell propagandeert sinds enkele jaren de invoering van een CO2-prijs (luister voor meer over deze internationale alliantie deze aflevering van The Daily).
Verschillende Europese landen (waaronder Frankrijk, Finland, Ierland en Zwitserland) hebben inmiddels een CO2-beprijzing ingevoerd. Natuurlijk zou de beste manier een volledig Europese CO2-taks zijn. Maar volgens DNB mag Nederland best het voorbeeld volgen van de landen die een dergelijke belasting al hebben ingevoerd: ‘Voor de economie als geheel heeft een verhoging van de belasting met 50 euro per ton geen grote gevolgen.’ Bovendien loopt Nederland qua klimaatbeleid vooralsnog gewoon achter bij andere Europese landen.
Natuurlijk moet er ook na de invoering van een CO2-belasting nog een boel gebeuren. Maar voor nu is het goed om te beseffen dat dit op de grens van 2019 écht de beste kans is om nog iets fundamenteels tegen klimaatverandering te doen.
128 Bijdragen
C.de Waal
Wie het weet mag het zeggen.
Jan-Marten Spit
C.de WaalAls ik de benzine verbrandt, en ik produceer dus die CO2, waarom is er dan iets mis met de notie dat ik daar CO2 belasting voor moet betalen? Ik ben toch de 'dader'?
Braavos
C.de WaalLudovica Van Oirschot 15
C.de WaalWat er vervolgens zal gebeuren is dat consumenten naar goedkopere producten zoeken: met minder CO2 dus. En producten zullen op zoek gaan naar andere productiewijzen. Dit is nou eens een duidelijk voorbeeld van marktwerking.
Vraag is natuurlijk wel welke schouders op deze manier de zwaarste lasten dragen, en of dat rechtvaardig is. Zo niet, dan kan dat worden gecompenseerd. Dat is een politieke kwestie.
Jan Smid 8
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Jan SmidAllemaal politieke keuzes.
Lydia Lembeck 12
Ludovica Van OirschotMarla Singer 7
Lydia LembeckHet valt op te lossen als je een groot gedeelte van de wereldbevolking 'neutraliseerd'. Bijv. Bill Gates heeft hier al op gehint en heeft stiekem al geëxperimenteerd met geboorte beperkende middelen op vrouwen in India.
Lydia Lembeck 12
Marla SingerSowieso vind ik het niet kunnen dat weer alleen vrouwen benaderd worden. Dat is oud en versleten en ik vind het discriminatie. Vroeger werden in de VS en Australië o.a. meisjes en vrouwen gesteriliseerd, zodat ze geen kinderen meer konden krijgen. Ik heb het over de oorspronkelijke bevolking. Later kwam de PIL. Weer gericht op vrouwen. Ja, de mannenpil is lastig te maken, zeggen ze. Echt? In beide gevallen pak je immers de hormonen aan?
Wat operaties betreft ondersteun ik de vasectomie. Een klein ingreep. Elke man kan miljoenen kinderen maken: https://www.quora.com/How-many-kids-can-a-man-produce
De meeste vrouwen niet meer dan 12 gedurende de vruchtbare periode. Elke jongensbaby gelijk onvruchtbaar maken zou eventueel kunnen. Maar ook het stikt verbieden meisjesfoetussen te doden, of de vrouw zo te behandelen dat er altijd een jongetje geboren wordt. Want dat is echt foute boel.
Marla Singer 7
Lydia LembeckDe vruchtbaarheid onder westerse mannen is al met 40% a 50% gedaald door diverse factoren. Het aantal mannen waarbij geen bevruchting meer kan, was ook gestegen.
In de VS is in de jaren 60 bewust syfilis verspreid onder de mannelijke Afro Amerikaanse bevolking en een van de gevolgen waren dat zij daar onvruchtbaar van werden.
In de jaren 80 en 90 werd er geëxperimenteerd met geboortebeperkende middelen in Amerikaanse detentiecentra voor vrouwen.
Beste vorm van geboortebeperking is overigens welvaart. Maar dat past alleen niet bij het businessplan van de multinationals die nog volop bezig zijn om de ontwikkelende landen leeg te halen qua grondstoffen voor een appel en een ei.
Jan Smid 8
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Jan SmidKwestie van de juiste planten kweken op je balkon of in je tuin en weten welke delen ervan je nodig hebt en hoeveel. Er zijn mogelijkheden voor een zachte dood. In je slaap sterven dus. Is wel een uitzoek werk hoor. Want kruiden mensen geven liever niet alles door aan je. Maar ik kom steeds dichterbij wat ik echt nodig heb en hoe het moet. Geen bemoeienis van de overheid dus...
Annemiek van Moorst 10
Ludovica Van Oirschot"De conclusie: dat hoeft de Nederlandse economie geen schade op te leveren. Sterker nog, de economie kan er zelfs door groeien."
Als dat zo is, dan is die CO2 belasting per definitie te laag en onvoldoende.
Marla Singer 7
Annemiek van MoorstJan Smid 8
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Jan SmidInge 4
Ties Joosten 5
IngeHet gaat er vooral om dat co2 een prijs krijgt, dat co2-uitstoot verminderen een (grotere) financiële incentive krijgt.
Jan Ooms 10
Ties JoostenWelja, nog meer cadeautjes naar het bedrijfsleven. Ik vind dat 'het bedrijfsleven' hopeloos achterblijft in het proberen te halen van de klimaatdoelstellingen. Wanneer er nu eens aan de bron begonnen wordt met schoon te produceren? En dan niet duurder maken van smerige producten maar gewoonweg verbieden! Er is al meer dan genoeg tijd verstreken met 'polderen' waarin alleen de noodzaak 'er iets aan te moeten doen' wordt uitgesproken en daarna het bekende 'glas, plas en was-principe' wordt gehanteerd. M.a.w. er gebeurt niets of op z'n best VEEEEEEEEEL te weinig.
Nee, het bedrijfsleven is nu wel genoeg 'gecompenseerd'.
Voorlopig groeien er in de huidige 'hoogconjunctuur' ook nog steeds vierhonderdenvijftigduizend (450.000!!!!!) kinderen op in armoede, in NEDERLAND!!
Wanneer er weer geld 'over' is dan zijn er nog plenty noodzakelijker ongerechtigheden die om een oplossing vragen dan het in de watten leggen van het 'bedrijfsleven'.
Daarnaast zal een CO2 belasting er, net als met 'groene' energie, vast wel weer voor zorgen dat er een levendige handel ontstaat in certificaten waarmee gewoon weer smerig geproduceerd kan worden.
Lydia Lembeck 12
Jan OomsIk was erbij. Er is niet alleen NIETS veranderd, het wordt alleen maar erger.
Goh... het artikel was leesbaar. Twee keer nummer 5 gehad? Zou niet moeten kunnen, maar OK, het is best mooi deze keer. :)
Inge 4
Ties JoostenJan Smid 8
Ties JoostenDe bedrijfswinsten worden niet geraakt, de huishoudens daarentegen steeds meer. En nog iets: wat doet een bedrijf als haar winsten te hard naar beneden gaat?
Antwoord: of de productie overhevelen naar een ander land waar men veel minder streng is, men gaat de lonen verlagen, of men vraagt verlaging van de vennootschapsbelasting. En de BTW gaat veder omhoog
Wat ik wel bespeur is dat overal in Europa de burgers steeds meer betalen voor hun stroom maar niet omdat ze méér verbruiken.
https://www.spanjevandaag.com/05/09/2018/elektriciteit-dit-jaar-in-spanje-nog-niet-zo-duur-geweest-als-in-augustus/
Nog iets over de windmolens die geen subsidie meer nodig zouden hebben, dat is nepnieuws. De windmolens worden nog steeds gebouwd met subsidie alleen is het niet meer vis het Rijk maar middels de post ODE die bij iedereen op de energieafrekening staat. En die post wordt steeds hoger.Samsom liegt als hij zegt dat elektriciteit goedkoper wordt
https://www.businessinsider.nl/4-redenen-waarom-de-stroom-de-komende-jaren-duurder-wordt/
Lydia Lembeck 12
Jan SmidJan Smid 8
Lydia LembeckDaarnaast, er is sprake van een ratrace naar de bodem met de lonen. Spoedig is het onoverkomelijk met deze peperdure milieumaatregelen dat jouw uitkering of verlaagd gaat worden of dat je geen compensatie krijgt voor de dure energie. Dat is geen grap maar realiteit.
Lydia Lembeck 12
Jan SmidOf beginnen we, als het goed is, met proberen de planeet te redden?
Jan Smid 8
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Jan SmidLydia Lembeck 12
Ties JoostenLudovica Van Oirschot 15
IngeJan Smid 8
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Jan SmidJan Smid 8
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Jan SmidDenk je dat dit dan genoeg is?
Jan Smid 8
Ludovica Van Oirschothttp://www.standaard.be/cnt/dmf20151008_01909397
Elk land moet meedoen. De VS en China zullen afhaken en Brazilië ook.
En wees eerlijk tegen jezelf: zolang het schenden van verdragen en het niet naleven van gemaakte afspraken geen enkele gevolgen heeft zal de een na ander afhaken, dat is wat ik je voorspel. En dat hebben al gezien met bijvoorbeeld landen die een vliegbelasting instelde. Gevolg: klanten gingen gewoon naar een buurland dat die belasting niet kende.
Ludovica Van Oirschot 15
Jan SmidLydia Lembeck 12
Jan SmidNog even dit, Jan.. de vraag heb je niet beantwoord. Niet echt dus.
Je kreeg de vraag wat jij zou doen, maar dat was op deze opmerking van jou: 'Dat gaat niet gebeuren. En: het grootkapitaal trekt zich er niets van aan en blijft gewoon bezig met uitstoten van Co2'
Je antwoord ging daar helemaal niet over. Op zich een goed idee, maar wat zou jij doen om de 1% te verplichten flink mee te betalen? Dat was toch de vraag?
Jan Smid 8
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Jan SmidKarolijne Bauland 8
IngeEr zullen, net als bij andere heffingen, belastingen en bijpassende rulings wel weer vluchtroutes ontstaan voor de 'grijze pakken'. En over een paar jaar lezen we dan hier wat er allemaal grondig mis is.
Maar economisch zal het vast weer prima gaan volgens de krant en de beevee Neederland. En ja, dat laatste is ironisch bedoeld.
Ludovica Van Oirschot 15
Karolijne BaulandKarolijne Bauland 8
Ludovica Van OirschotCompenseren gaat vast niet helpen: dan zijn er vast weer mensen die net buiten de boot vallen.
Er is denk ik niet één oplossing. Maar 'gaming' elementen blijken bij te dragen aan de bereidheid iets te doen of te laten.
Duidelijkheid helpt ook; het scheiden van afval vind ik best een klus. Jumbo is bij mijn weten de enige supermarkt die op de verpakkingen van het eigen huismerk aanwijzingen geeft. Dat kan echt breder en beter.
Daarom kies ik steeds vaker bewust voor glas en papier. Dat zou best in een speelse vorm beloond kunnen worden, bijvoorbeeld met een puntensysteem.
Dat zou ook binnen bedrijven en overheden kunnen. Zou een mooie tweede stap zijn.
Het is allemaal klein bier, maar als burgers als ik zich makkelijker aan regels kunnen houden kunnen ze dat ook van overheden verlangen.
Marla Singer 7
Karolijne BaulandLudovica Van Oirschot 15
Marla SingerLydia Lembeck 12
Marla SingerMarla Singer 7
Lydia LembeckNeemt niet weg dat je bewust en duurzaam kan (blijven) denken maar daarbij ook niet het grote plaatje uit het oog verliest. Met name van welke groepen niet mee willen doen en vrijstelling bewerkstelligen. Zoals de VN ambassadeurs die heel de wereld overvliegen om jouw uit te leggen dat je niet mag vliegen want dat is slecht voor het klimaat.
Waaraan gaan die 4 biljoen dollar besteed worden die door de wereldbevolking opgehoest zou moeten worden dmv extra lasten en wat zijn de te verwachten (realistische) doelen?
Geld besparen, gezonder eten en meer bewust met de natuur omgaan zijn nobele doelen waar je niemand anders voor nodig hebt. Onthaasten, ontspullen en consuminderen moeten we aan de komende generaties aanleren want zij moeten later onze rotzooi vooralsnog opruimen omdat wij en onze voorouders daar zelf te laks voor waren.
Lydia Lembeck 12
Marla SingerOntspullen... mee begonnen. Binnenkort kan de Kringloop (een kleine) weer zakken vol kleding ophalen. Eerst van de fleece vesten alle pillen weghalen. Zodat ze er mooi uitzien. Langzaam worden de kasten leger en ja... dat voelt prettig.
Regelen: op de agenda: de notaris van een Goed Doel bellen, afspraak mee maken en de hele afhandeling na mijn overlijden ligt dan in hun handen. Ook als je geen duizenden hebt op de bank voor ze. Ze helpen je ermee. Ook dat zal rust geven. Prettig idee als dat geregeld is.
Verder: kleiner gaan wonen...rustiger ook. Mwahh... dat wordt lastig dankzij de Kabinetten Rutte I, II en III.
Verwijderd 36314 2
Zo kun je het zien, maar het is overal globalisering wat de klok slaat, overal profiteren de rijksten en groeit de kloof met de armen, de vervuiling neemt overal toe.
Wat mij betreft is er dus geen redelijk midden, dan kan er ook geen breuk in ontstaan. Als er dan veranderingen zijn die deze overdrijvingen tegen gaan lijkt me dat een opschuiven naar het midden. Dat dat in de politiek nog niet zo is komt me niet vreemd voor, de politiek loopt altijd achter op de werkelijkheid.
Ludovica Van Oirschot 15
Verwijderd 36314Jan Ooms 10
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Jan OomsAnnemiek van Moorst 10
Ludovica Van OirschotNee zegt Ome Jan: "dit 'midden' is waarschijnlijk veel rechtser dan het daadwerkelijk 'midden' veronderstelt te zijn"
"Ja dat bedoel ik: wat zichzelf als het midden verkoopt, is dus niet zo "midden", maar tamelijk extreem."
Wat bedoel je nu Ludovica?
Zelf denk ik dat Ome Jan gelijk heeft: verklaart ook de val van PvdA, afschudden ideologische veren.
De populisten daarentegen zijn geenszins midden maar gewoon fascistisch. Zie Salvini. Di Mayo als hulpje. Zie Bolsonaro. Zie Trump. Zie Duerte. Extreem rechts met middengekwek (oftewel pleiten naar terugkeer familie, oude waarden, homofoben, vrouwen terug naar aanrecht/kop dicht etc.) maar ondertussen fascisten. Het kan niet genoeg herhaald worden. Zij zijn ook vooral uiteindelijk de beschermers van de globalistische industriëlen. En zij zullen de aarde volledig verwoesten omdat ze ook nog klimaatontkenners zijn.
Ludovica Van Oirschot 15
Annemiek van MoorstMaar wat populisten gemeen hebben is dat zij eisen dat er naar de mensen geluisterd wordt. Als dat inderdaad gebeurt kom je vanzelf weer op het midden uit.
Wat we de afgelopen jaren hebben gezien is dat de traditionele middenpartijen in het landsbestuur de dienst uitmaken. Maar zij vertegenwoordigen niet meer "het midden", zij vertegenwoordigen de macht.
Annemiek van Moorst 10
Ludovica Van OirschotEr zijn helaas geen of weinig gewone partijen - laat staan middenpartijen - die de globalisering en de resulterende slavernij aan de orde stellen. Dat is het probleem.
PVV en FvD stemmen net als VVD dus zijn gewoon 'volksverraders'.
Wees blij met de traditionele 'middenpartijen' in Nl - het kan echt veel veel erger. Zij vertegenwoordigen wel degelijk het midden. In NL heeft dat de macht en is voor globalisering, maar tegen migranten. Vandaar dat het midden opschuift met behoud van electoraat.
Ludovica Van Oirschot 15
Annemiek van MoorstAnnemiek van Moorst 10
Ludovica Van OirschotLega - voorheen Lega Nord - is een ultrarechtse, fascistische partij.
Renzi van de Democratische partij is ontstellend impopulair en krijgt overal deschuld van. Voeg daar nog Russisch trollen bij en je bent er.
Tijdens formatiebesprekingen is 5S samengegaan met Lega. DiMayo van 5S is onervaren en maakt fout op fout. Salvini is wel ervaren en maakt de dienst uit.
Zo heeft M5S dus een fascistische regering in het zadel geholpen en scoren ze alleen puntjes op kleine zaken zoals winkels dicht op zondag tbv familie. Beppe Grillo is m.i. ook verdacht; de Universiteit van Bologna heeft onderzocht in hoeverre de zogenaamde internetvolksstemmingen bestaan. Niet dus, altijd uit de lucht, met de stemmen wordt niets gedaan.
Ondertussen groeit de aanhang van Lega en komt iedereen die daartoe geneigd is uit de kast vwb racisme. In trein, bus, winkels.
Doe je daar wat aan, wordt je getrold en achtervolgd door Salvini-aanhang.
Ludovica Van Oirschot 15
Annemiek van MoorstAnnemiek van Moorst 10
Ludovica Van OirschotEr zijn ook bronnen die melden dat Italië vwb populisme een voorloper is van alle andere landen. Dus maak je borst maar nat.
Annemiek van Moorst 10
Ludovica Van OirschotEn deze “The new populist politics is a scam and a lie that exploits anger and fear to gain power. It has no care for the people it supposedly champions and no respect for them. It will deliver nothing—not only because its leaders are almost invariably crooks (although they are), but because they have no plans and no plans to make plans.”
Ludovica Van Oirschot 15
Annemiek van MoorstAls ik zeg dat we door te luisteren wel weer bij het midden uitkomen bedoel ik: luisteren naar de mensen. Niet door te luisteren naar de populistische leiders.
Maar misschien is zelfs mijn hoop niet meer terecht. Veel mensen worden misleid, of laten zich misleiden.
Lydia Lembeck 12
Annemiek van MoorstPieter Jongejan 7
Ludovica Van OirschotMensen zijn boos omdat hun vaste banen verdwijnen en/of hun reële lonen en reële pensioenen niet meestijgen met de groei van de overige inkomens. en/of zelfs in koopkracht dalen..Waarom zou je een economisch systeem gericht op voortgaande globalisering en immigratie steunen als hierdoor je koopkracht daalt?. Het verheerlijken van het politieke midden kan juist heel populistisch zijn.
Lydia Lembeck 12
Pieter JongejanMigranten uit West Afrika vooral. Waarom? Niet eens vanwege honger en geen water e.d., maar als je in die landen op de verkeerde gestemd had, werd je vervolgens zo beroerd behandeld dat jonge mannen toen nog vooral, letterlijk op de loop gingen naar Europa. In hun land geen scholing meer, geen vergunning voor een bedrijf, geen eventuele uitkeringen. Niets meer en geen steun. Zo is het begonnen. Europa wist het en deed niets. Nog voor 2000 vertelde Samura al over het kamp bij Calais.
Pieter Jongejan 7
Lydia LembeckHet handhaven van de euro leidt tot een kunstmatig lage rente en maakt zo het inzetten van robotica nog goedkoper. Hierdoor raken nog meer mensen werkloos (Italië heeft meer dan 10% werklozen bij een krimpende bevolking!!! en een omslagstelsel voor de pensioenen).
De beste remedie tegen massa-emigratie uit Afrika en ontwrichting van de samenleving is om arbeidsbesparende technologie duurder te maken in landen met een hoge werkloosheid. Pas als de werkloosheid laag is, zoals in Japan, loont het om de lonen te verhogen en de rente te verlagen.
Bij een rente van 0% is speculeren vrijwel gratis. Het gevolg is dat de financiële sector sterker groeit dan de reële economie. De salarissen in de financiële sector liggen door de speculatiewinsten hoger dan elders en dus blijft er minder over voor degenen die werken in de reële economie. Hun lonen blijven dus om verschillende redenen (immigratie én minder banen én hogere schulden) achter. Daarom zijn eerst de laagst betaalden en naarmate de digitalisering voortschrijdt ook de middengroepen gevoelig voor propaganda van populisten van zowel links als rechts. Handhaving van de status quo (=euro) betekent voor een groeiend aantal mensen beroofd worden van hun inkomen en vermogen. De analyse van Van Rossem schiet daarom ernstig tekort.
Jan Smid 8
Pieter JongejanWaarom is het zinvol om de verklaring van Marrakech te tekenen? Misschien kan Van Rossem daar ook iets over zeggen.
Pieter Jongejan 7
Jan SmidLudovica Van Oirschot 15
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Ludovica Van OirschotAllereerst gaat het erom de belangrijkste macro-economische doelstelling te formuleren. Is dat een zo hoog mogelijke duurzame netto economische groei (dus na aftrek van noodzakelijke instandhoudingsmaatregelen voor mensen (onderwijs, zorg, pensioenen), kapitaalgoederen (voldoende reserveren voor vervanging) .en milieu (geen vervuiling, geen hogere schulden voor onze kinderen) en geen roofbouw op onze grondstoffen, planten en dieren)?
Of is de belangrijkste doelstelling een maximale vrijheid om te gaan en te staan waar iedereen maar wil?
Volgens mij (en volgens mij voor de meeste mensen) is volledige werkgelegenheid belangrijker omdat je daarmee een hogere netto inkomen kunt verwerven en zodoende een kwalitatief beter leven ,kunt leiden met meer zorg en betere voorzieningen. Dat werklozen in Afrika of Midden Amerika hoopvol naar Europa en de USA kijken begrijp ik, maar leidt tot een politieke opstand. (Zou Trump de mars door Mexico zelf georganiseerd hebben?)..
Je tweede punt. betreft de vraag waarom wapenhandelaren en speculanten uit de financiële sector (financieel) voordeel zouden hebben bij volledige vrijheid van migratie (bijvoorbeeld door alle paspoorten morgen af te schaffen) Ik denk dat dan op wereldschaal her en der oorlog uitbreekt tussen de haves en de havenots. Chaos alom. Dan breken gouden tijden aan voor de wapenleveranciers. De wapens worden op krediet gekocht waardoor de geldvoorraad sterk groeit, de inflatie in korte tijd sterk oploopt, de reële rente negatief wordt en zwarthandelaren en speculanten met hoge nominale schulden schatrijk worden Hun schulden aan pensioenfondsen en spaarders verdampen immers.
Degenen die dan verarmen zijn niet de rijken maar de middenklasse,,die dacht het gemaakt te hebben en dacht in veertig jaar een goed pensioen te hebben opgebouwd. Zij zullen een zondebok zoeken en op zoek gaan naar een Europese Trump.
Marla Singer 7
Verwijderd 36314Zij zijn ook degenen die het hele CO2 verhaal blijven pushen. Zorgen voor eigen vrijstellingen terwijl ze de rest extra belast wordt zodat de welvaartskloof nog sneller groeit. Er is geen links of rechts er is alleen de 'haves' en 'have nots'.
2018 gaat de geschiedenis in als het begin van de internetcensuur. Big Tech zorgt niet alleen dat de concurrentie uitgeschakeld wordt, zij verwijderd ook alle politieke oppositie omdat koste wat kost hun eigen agenda niet blootgelegd mag worden. Bellingcat is een spreekbuis van het Noord-Atlantisch conglomeraat en helpt bij het verschaffen van een 'alternatieve realiteit' op een uiterst geraffineerde manier.
Said Ajouaau 5
Marla SingerTen eerste blijkt het toch best lastig om een onderscheid te maken tussen milieu en klimaat. We hebben weer een nieuwe religie en die heet "CLIMATE CHANGE". Ooit gebruikte ze een ander term en dat was "global warming", maar dat was niet helemaal te linken met de hoeveelheid CO2 uitstoot. Ik vind het dermate frappant dat we maar weinig echte wetenschappers aan het woord horen en zien. Het zijn voornamelijk politici en milieu activisten die je hoort en ziet. Er zijn wel degelijk "echte" wetenschappers die het er wel over eens zijn dat er een lichte opwarming van de aarde plaats vindt, maar tegelijkertijd zeggen ze ook dat de menselijke factor summier is. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat we gewoonweg te maken hebben met een klimaat cyclus. De voornaamste bronnen die wel degelijk van grote invloed zijn op het klimaat zijn, ja echt, de zon en de oceanen. De facto stoten de oceanen de meeste CO2 uit en daarbij zijn vulkaanuitbarstingen de grootste CO2 producenten. Daar komen wij als mens en industrie niet eens bij in de buurt.
Hier een zeer interessante docu die ooit, met veel tegenwerking, op de Nederlandse televisie werd uitgezonden.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=2450&v=52Mx0_8YEtg
Maar goed... Voor velen onder ons zal dit er nog erg moeilijk ingaan, omdat de factor angst vaak een te grote aandeel heeft in ons brein. Goh... het lijkt dus wel degelijk op een religie. De fossiele brandstoffen raken uitgeput en alle alternatieve energie voorzieningen zijn/worden nu al zo goed als zwaar belast en de verkoop pitch was en is nog steeds "climate change". Dus we betalen nu dus met zijn alle voor één van de grootste zwendel uit onze tijd.
Martien van Dongen 4
Said AjouaauDat je stelt dat de klimaatverandering een gevolg is van een bepaalde cyclus en dat het menselijk handelen hier niet debet aan is, is een niet onderbouwde aanname.
Said Ajouaau 5
Martien van DongenMarla Singer 7
Martien van DongenLaat het nou net die kapitaalkrachtigen zijn die wél de vrijstellingen krijgen om niet belast te worden voor hun CO2 uitstoot of het dumpen van afvalstoffen in rivieren en zeeën.
edit: bijv.
https://theintercept.com/2018/11/01/bp-washington-state-carbon-tax-initiative/
Martien van Dongen 4
Marla SingerHet is erg flauw van degene die de invloed van de mens ontkennen omdaarmee dan ook maar geen gevolgtrekkingen te maken over hoe te handelen.
Marla Singer 7
Martien van DongenDat dit niet zeer hoog op de agenda van de westerse landen staat vind ik enorm jammer.
Lydia Lembeck 12
Marla SingerHet blijft dus een giga probleem met het afval. Waar sla je dat op voor zulke lange perioden? Finland heeft Onkalo. Ook elders heb ik de link naar de documentaire geplaatst. Anderhalf uur duurt die.
Ludovica Van Oirschot 15
Said AjouaauSaid Ajouaau 5
Ludovica Van OirschotIk volg gewoon een andere theorie wat betreft de oorzaak. Ik bekijk en luister altijd naar meerdere verklaringen, theorieën en uitleg van wetenschappers. Daar trek ik MIJN conclusies uit. Een aanrader. Als je nu kijkt hoe dit de wereld is in geslingerd, is dat wat MIJ betreft best lachwekkend. De "wetenschapper en Messias" Al Gore, komt met een film en daarin trommeld hij wat "wetenschappelijke" feitjes en dito tabelletjes op en een nieuwe "religie" is geboren. By the way... Daar heeft hij een fortuin mee verdiend. Slimme man toch weer. Of zijn wij nou zo d...? Ach... laat maar.
Maar hey... Ludovica, succes met deze religie. Ik ben ook weer iemand die leeft en laat leven. Je leverd hier vaak een goede bijdrage aan de discussies. Alleen nu niet. Kan gebeuren.
Ludovica Van Oirschot 15
Said AjouaauSaid Ajouaau 5
Ludovica Van Oirschot* Wat stel jij dan voor?
* Hoe zou dat volgens jou geregeld moeten worden?
* Ik kan je niet volgen. Wat bedoel je?
Politieke ambities? Of ben je al politiek actief?
Ludovica Van Oirschot 15
Said AjouaauSaid Ajouaau 5
Ludovica Van OirschotWas trouwens niet beledigend bedoeld. Ik moest er alleen een beetje van glimlachen.
Ludovica Van Oirschot 15
Said AjouaauOverigens heb je nog niet gereageerd op mijn vraag, maar dat terzijde.
PS De min is niet van mij, voor het geval daar opmerkingen over gemaakt worden.
Said Ajouaau 5
Ludovica Van OirschotIk heb nu al zoveel verteld. Kan je iets specifieker zijn wat betreft mijn onduidelijkheid. Misschien ken ik het anders formuleren. Dank!
Ludovica Van Oirschot 15
Said AjouaauJe hebt kritiek op de voorgestelde maatregelen tegen de klimaatverandering, maar op mijn vraag wat je er tegenover stelt kom je met niets anders dan een link naar mensen die zeggen een ander idee over de oorzaak te hebben. Maar zelfs als er discussie is over de oorzaak, dan wordt het probleem daarmee toch niet opgelost?
Said Ajouaau 5
Ludovica Van OirschotSaid Ajouaau 5
Ludovica Van OirschotIk wil je vragen om, als je echt geïnteresseerd bent in het andere verhaal, je toch even de tijd neemt om nogmaals die docu te bekijken, maar dan helemaal. Thee of koffie erbij en misschien een gebakje ;). Ik heb hem ook weer bekeken, het was al weer een poosje geleden en kan het helemaal niet vinden in jou observatie dat er niets wordt uitgelegd en het hoe en waarom. Ludovica... deze docu legt wat mij betreft echt heel goed uit hoe het zit en waarom en wanneer deze "religie"de wereld in is geslingerd en sterker, ze leggen echt goed uit wat de correlatie is tussen het weer en CO2 en sterker... dat wij, de mens, totaal niet verantwoordelijk zijn voor de klimaatverandering. Hoe is trouwens jou Engels? (serieuze vraag) Het is nl niet ondertitelt en als je Engels niet toereikend genoeg is, dan is het heel moeilijk te volgen.
Vervuiling is weer een ander verhaal. Daar heb je mij aan je zijde.
Dus nogmaals... Het klimaat veranderd en dat doet het al miljoenen jaren en ja, ik ben ook voorstander om alle maatregelen te nemen ten aanzien van het milieu. Alleen waar ik niet in meega is het narratief dat "wij" de grootste veroorzaker zijn van die klimaat verandering.
Ik probeer je echt niet ervan te overtuigen dat ik gelijk heb, maar wil wel dat jij en eigenlijk iedereen beide kanten bekijkt en daar dan zijn eigen conclusie uit trekt. De mijne is wel duidelijk ;), maar die was ooit ook eerst anders.
Ludovica Van Oirschot 15
Said AjouaauPunt is dat als "goede" mensen iets zeggen, dat niet bewijst dat wat ze zeggen "waar " is. En omgekeerd: ook heel "foute" mensen kunnen waarheid spreken.
Het probleem dat ik met deze documentaire heb is dat gesuggereerd wordt dat "goede" mensen altijd waarheid spreken, en "foute" mensen altijd liegen. Dat is simpelweg een drogreden. Juist omdat men deze drogreden gebruikt. twijfel ik aan de waarheid van het verhaal. Waarheid heeft geen drogredeneringen nodig.
Uiteindelijk is het kardinale punt ook niet of de mens de opwarming wel of niet veroorzaakt, maar of de mensheid er iets aan kan doen. Persoonlijk heb ik niet veel behoefte om het risico te nemen. Ik doe liever iets - ook al kost dat geld, en blijkt het achteraf niet nodig of onvoldoende, dan dat ik niets doe en achteraf blijkt dan dat dat ons fataal gaat worden.
Mijn Engels is verder uitstekend dus daar ligt het niet aan.
Said Ajouaau 5
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Said AjouaauToevallig vandaag wilde ik een product kopen via internet. Maar ik had nog een vraag, die ik aan de webshop stelde. Naar aanleiding van die vraag was er een mailwisseling. De conclusie was dat ik het product helemaal niet nodig had. De verkoper gaf mij een tip waardoor ik dat wat ik wilde, al kon doen met wat ik al heb. Ik heb het geprobeerd, en hij had gelijk. Kijk, een eerlijk iemand die de waarheid vertelde zonder daar baat bij te hebben!
Scepsis is goed, maar te veel scepsis is een valkuil. Dan loop je uiteindelijk achter de beste rattenvangers aan, niet achter de mensen die de waarheid vertellen.
We vallen in herhaling dus voor mij stopt deze discussie nu.
Said Ajouaau 5
Ludovica Van OirschotLydia Lembeck 12
Said AjouaauSaid Ajouaau 5
Lydia LembeckKijk even naar die docu die ik hier eerder heb geplaatst. Echt interessant. Daar wordt gewoon goed uitgelegd hoe het te verklaren is dat we te maken hebben met een klimaat verandering. Daar wordt ook goed uitgelegd waarom wij dat tegen geluid zo moeilijk verkrijgen. Als wetenschapper die een andere theorie heeft wat betreft het klimaat, die krijgen het gewoonweg lastig om überhaupt nog ergens aan de bak te komen en krijgt al helemaal geen subsidies meer voor andere onderzoeken. Een boycot zeg maar. Dat vind ik gewoon raar. Je kan pas een goede overweging maken en een discussie krijgen als je meerdere geluiden hoort. Toch? Nu wordt maar één geluid gehoord en de rest wordt geridiculiseerd. Vind jij dat niet raar? Jij hebt het hier ook vaak over de machtsverhoudingen en hoe die kleine groep de macht naar zich toe heeft getrokken. Op dit forum wordt heel veel uit de doeken gedaan en met telkens weer 1 gemeenschappelijke noemer, namelijk, de grote spelers komen er altijd mee weg en de puinhoop die ze achter laten moet weer door de kleinere spelers opgeruimd worden. "Follow the money" is gewoon een ijzersterke titel van dit forum. Doe dat dan ook.
Voor de rest snap ik ook dat het erg lastig is om een waterdicht oordeel te kunnen geven over bepaalde zaken. Ik ben er gewoon de afgelopen jaren steeds vaker achter gekomen dat niet alles is zoals wordt voorgespiegeld en dat de MSM een tool is geworden van het groot kapitaal om juist desinformatie te verstrekken en ja, dat maakt me argwanend en hier wordt dat vaak ook weer bevestigd. Ik laat me nu niet zomaar iets wijs maken. Ik zoek het uit en vorm dan mijn eigen mening en die is inderdaad niet altijd hetzelfde als die van een ander. Maar wel altijd onderbouwd.
Ludovica Van Oirschot 15
Said AjouaauSaid Ajouaau 5
Ludovica Van OirschotLydia Lembeck 12
Said AjouaauAls vervolgens in slechts een paar jaar die opwarming steeds sneller gaat en in meer landen noodweer ontstaat, dan ga ik de tegenstem al niet eens meer geloven.
Er zijn mensen die denken dat de Aarde een holle planeet is en dat we aan de binnenkant wonen. Anderen zijn overtuigd dat de Aarde plat is, zodat we van de rand kunnen vallen.
Dus het spijt me. Ik ben aardig overtuigd van de gevaren van de opwarming. En dat begon vooral bij Wubbo Ockels en daarna André Kuipers toen hij duidelijk Groenland toonde in een documentaire. Vanmorgen een docu op VICE gezien over het enorme snel groeiende probleem van droogte wereldwijd en dat we te maken krijgen met een hele snelle opwarming.
Ik kies voor mijn planeet en ze heeft het heel moeilijk, omdat wij mensen haar heel slecht behandelen door ons aller egoïsme.
Verwijderd 36314 2
Said AjouaauOverigens maak ik me veel minder druk over de evt opwarming dan over de vervuiling. Als we dat uitroeien van insecten en dieren niet stoppen halen we de opwarming niet eens.
Ludovica Van Oirschot 15
Marla SingerMarla Singer 7
Ludovica Van OirschotHet hele links vs rechts verhaal is een sprookje waar blijkbaar nog heel veel mensen in geloven. Mensen zijn niet een of twee dimensioneel. Ja er zitten heel wat rotzakken tussen maar als je die groep sociopathen en psychopaten even niet meetelt is de overgrote meerderheid driedimensionaal, menselijk, betrokken, empathisch en vaak ook nog eens alles behalve perfect. Met die groep kunnen wij zo ontzettend veel bereiken als wij ons niet laten verdelen door dat groepje rotzakken die alles lekker voor zichzelf willen houden en ze onderling zelfs elkaar het licht niet in de ogen gunnen.
Ludovica Van Oirschot 15
Marla SingerMarla Singer 7
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Marla SingerLydia Lembeck 12
Verwijderd 36314Annemiek van Moorst 10
Verwijderd 36314Lydia Lembeck 12
Verwijderd 36314Jan Smid 8
En onderstaand filmpje is ook interessant: Baudet vraagt naar het referentiescenario en vervolgens komt men met aannames.
https://www.youtube.com/watch?v=ySHNGQxdOWI
Ik zwijg dan maar over Klaver die geen eenvoudig rekensommetje kan maken, iets wat hij veel vaker niet schijnt te kunnen.
https://www.youtube.com/watch?v=5YN5r4drh4o
Ludovica Van Oirschot 15
Jan SmidMarla Singer 7
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Marla SingerMarla Singer 7
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
De wereldberoemde chimpansee-deskundige verwoordt het treffend: het meest intelligente wezen dat ooit op aarde leefde, is bezig zijn enige thuis te vernietigen.
https://www.theguardian.com/environment/2018/nov/03/the-most-intellectual-creature-to-ever-walk-earth-is-destroying-its-only-home
Hendrick 4
Ludovica Van OirschotLydia Lembeck 12
HendrickMarla Singer 7
Lydia LembeckRecentelijk is via het vrijgeven van CIA documentatie gebleken dat de ziekte van Lyme in een laboratorium is ontwikkeld. Al eerder bekend was dat in de jaren 60 het pentagon medische experimenten uitvoerde op mensen uit de Afro Amerikaanse gemeenschap. Wat dat betreft heeft zij genoeg ervaring om deze 'wapensystemen' effectief in te zetten indien zij dat nodig achten.
Lydia Lembeck 12
Marla SingerAnnemiek van Moorst 10
Marla SingerAnnemiek van Moorst 10
Marla SingerHank.Rearden 4 1
"Haar wijze les voor de zaal: ‘Wees moedig! Wij brengen innovatie en verandering. Laat je niet weerhouden door de afdelingen finance, IT of juridische zaken!’"
Lieve Annemieke, bespioneren van anderen is van alle tijden, en zeker geen innovatie. In een recent verleden door repressieve organisaties als de Duitse Staatssicherheitsdienst, SSD/aka StaSi (1) al gebruikelijk, nu met NSA en de sleepwet.
Ga deze film eens zien in je vrije weekend: https://www.rottentomatoes.com/m/the_lives_of_others/
Martine Groenendijk 4
Lydia Lembeck 12
Martine GroenendijkJan Smid 8
https://www.telegraaf.nl/nieuws/2735628/dure-tesla-slurpt-subsidie
Marla Singer 7
Een tweegesprek tussen Rico Brouwer en Brenno de Winter over de laakbare houding van de Nederlandse overheid qua openheid van bestuur.
https://www.youtube.com/watch?v=8dDbWqHAc80
Een voorbeeld van hoe inlichtingendiensten misbruik maken van het internet en dit als wapen inzetten tegen politieke tegenstanders.
https://electronicintifada.net/content/watch-film-israel-lobby-didnt-want-you-see/25876
Niet alleen goede doelen in ontwikkelende landen maken zich schuldig aan grootschalig misbruik maar ook diverse onderdelen van de VN maken zich hier ook schuldig aan. Ook hier is dit crimineel gedrag zo lang mogelijk onder de pet gehouden totdat een klokkenluider naar buiten kwam met deze pijnlijke onthullingen.
https://www.thetimes.co.uk/article/un-staff-responsible-for-60-000-rapes-in-a-decade-c627rx239
Edward 2 4
Marla SingerBovendien: men kan ook climategate lezen. Géén betaalmuur.
Lydia Lembeck 12
Marla SingerLudovica Van Oirschot 15
Marla SingerLydia Lembeck 12
Ludovica Van OirschotO Pen 13
Marla SingerAnnemiek van Moorst 10
O Pen"DUBNER: So you came to the conclusion that politics is an industry, much like many of the other industries that you’ve been studying over your career. You really never thought of it in those terms before?"
"PORTER: Absolutely never thought of it in those terms. We always thought of politics as a public institution. That the rules were somehow codified in the rule of law and in our Constitution. But what we came to see is that politics is really about competition between largely private actors. And these actors are — at the core of it is what we call the duopoly."
Grappig maarvooral zorgelijk dat Porter nooit zo over politiek had nagedacht.
Annemiek van Moorst 10