Follow the Money selecteert

1 Connectie

Relaties

FTMS
42 Bijdragen

Elke zondag schotelen we je interessante artikelen voor die ons opvielen in de media. Deze keer hebben we onder andere aandacht voor Wopke Hoekstra die strijdt tegen Macrons Europese budget, de keuze van Boeing om naar China te gaan en hoe we de kosten van de energietransitie eerlijk kunnen verdelen.

Het Amerikaanse leger gebruikt game-wedstrijden om jongeren te werven

Kotaku

Rufus Kain – Videogames en het Amerikaanse leger zijn al lang met elkaar verweven. Spacewar, een van de eerste games ooit, werd betaald door het Pentagon. ‘America’s Army’, een schietspel uit 2002, was gemaakt om jongeren voor het leger te enthousiasmeren. Nu is er een nieuw initiatief om soldaten te werven: Army E-sports. Soldaten die goed kunnen gamen, doen mee aan game-kampioenschappen (e-sports). Ook kunnen ze live-streamen op populaire platformen als Twitch. E-sports stijgen al jaren in populariteit (één kampioenschap, EVO, haalt al 250 duizend gelijktijdige kijkers). Een groot deel van het publiek bestaat uit kinderen en tieners. Dat zijn dan ook de doelgroepen die het leger met zijn campagne hoopt te bereiken.

Wopke Hoekstra voorop in strijd tegen Macrons Europese budget

Der Spiegel

Peter Hendriks – Er waait een andere wind in Europa. De Duits-Franse-motor van de EU lijkt te sputteren. Dat is logisch, want zowel Macron als Merkel hebben grote binnenlandse zorgen en dat werkt door in Europa. Maar er is meer aan hand, want met het uittreden van het Verenigd Koninkrijk, heeft zich een nieuw machtsblok gevormd. Ierland, Nederland, Denemarken, Zweden en de drie Baltische staten hebben de handen ineen geslagen en opereren als blok, de Nieuwe Hanse Liga. 

Wopke Hoekstra wordt in Der Spiegel neergezet als de sterke figuur. Hij zegt in het verhaal: ‘De Nederlandse regering is voor Europa, de euro en Europese samenwerking., maar soms zijn we bezorgd dat de EU te ver gaat.’ Hij noemt een Eurozone-budget overbodig. Macron heeft mede door de stellingname van de Hanse Liga zijn plan voor een Eurozone-budget zien sneuvelen.

Het blok vertegenwoordigt een bbp van 2,2 biljoen per jaar. Dat is 1,2 biljoen minder dan Duitsland, maar slechts 0,2 biljoen minder dan Frankrijk.

De kosten van de energietransitie hoeven niet scheef verdeeld te worden

Ties Joosten – Laten we het eens hebben over de kosten van de energietransitie. En dan meer specifiek: de verdeling daarvan.  De afgelopen weken was daar namelijk weer eens het een en ander over te doen. Een clubje Nederlanders trok onder aanvoering van ‘Jan Dijklul’ een geel hesje aan en mocht prompt van CDA-leider Buma meepraten over het klimaatbeleid. 

(Dat is dus zo’n moment dat ik zit te schreeuwen naar mijn computer. Die ‘beweging’ – als je een groepje van enkele tientallen demonstranten een beweging mag noemen – wil namelijk een heleboel dingen tegelijk. Van een basisinkomen, via een lagere pensioenleeftijd, tot minder migranten. Maar Buma bestempelt het maar direct als een anti-energietransitie-beweging. En negeert tegelijk de 65 duizend mensen die in Brussel meelopen in een Klimaatmars. Aaargh!)

Ondertussen riep Ben Woldring van energievergelijkingssite GasLicht.com dat staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken jokt als zij zegt dat de energienota’s van huishoudens volgend jaar beperkt zullen stijgen. Volgens Woldring komt dat onder meer omdat Nederlanders ‘steeds meer elektriciteit verbruiken’. De feiten zijn anders. Het gemiddelde elektriciteitsverbruik van huishoudens in Nederland laat geen stijgende trend zien, maar juist een daling. Maar die wetenschap bereikt de HET IS SCHANDALIG!!!1!!1-roepers op Facebook niet. 

Vanzelfsprekend bestaan er risico’s met betrekking tot de kostenverdeling van de energietransitie. Een samenleving waarin rijke mensen in dure villa’s profiteren van mooie zonnepaneelregelingen en Tesla-subsidies, terwijl Piet Snot in zijn huurhuis driehoogachter met zijn veertien jaar oude autootje de milieuzone niet inkomt; je kunt daar politiek vraagtekens bij zetten. 

Maar wat nog wel eens vergeten wordt, is dat de verdeling van de kosten van de energietransitie niet per definitie scheef hoeft te zijn. Ook de baten hoeven niet in een select deel van de samenleving te landen. De overheid heeft een imposante hoeveelheid mogelijkheden om de verdeling van die kosten en baten bij te sturen. Via uitkeringen, (loon)belastingen, subsidies, of – wie weet krijgen de gele hesjes hierin hun zin – een universeel basisinkomen. 

Wat ik maar zeggen wil: wie zich zorgen maakt over een scheve verdeling van inkomsten en belastingen in Nederland kan kiezen uit een keur aan politieke partijen die de economische koek anders willen herverdelen. En ook voor wie dat allemaal maar onzin vindt, is er tegenwoordig keus genoeg. Maar laat één ding duidelijk zijn: met de manier waarop we de economische koek verdelen heeft de energietransitie à priori geen moer te maken.

Handelsoorlog of niet, Boeing gaat naar China

Bloomberg

Dennis Mijnheer – Persbureau Bloomberg staat stil bij het nieuws dat er dit weekend officieel een nieuwe productiefaciliteit voor de Boeing 737 MAX-toestellen in gebruik wordt genomen. Het terrein telt maar liefst 666 duizend vierkante meter en zal dienen om Boeings nieuwe generatie vliegtuigen van een interieur te voorzien. Pikant detail: de productiefaciliteit staat in Zhoushan, China, en vloeit voort uit een joint-venture van Boeing en het Chinese staatsbedrijf Commercial Aircraft Corp. of China (Comac). Het is een opvallende gebeurtenis vanwege de huidige handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, die begin deze maand weer onder hoogspanning kwam te staan door de arrestatie van Meng Zhou, de chief financial officer van de Chinese techgigant Huawei. Te midden van dat handelsgeweld opent Boeing dus een belangrijke faciliteit in China. In een achtergrondartikel geeft Bloomberg een aardig inkijkje in het complexe krachtenveld en de enorme belangen die op het spel staan. Zo zal China de komende twee decennia maar liefst 7700 extra passagiersvliegtuigen nodig hebben om de groeiende middenklasse rond te vliegen. Het is een marktpotentieel van 1000 miljard dollar voor vliegtuigbouwers zoals Boeing, Airbus en de Chinese bouwer Comac.

Nederlanders verslaafd aan pakketjes terugsturen

NOS

Floor Schoonebeek – Het is de maand van de pakketjes. De cadeautjes zijn niet aan te slepen en vooral de webshops merken al geruime tijd een stijging in het aantal bestellingen. Goede handel dus zou je zeggen. Maar die handel heeft een keerzijde.

Nederlanders blijken ‘Europees kampioen retourzenden’. De kosten die daarmee gemoeid zijn, komen voor een groot gedeelte op het bordje van de bedrijven. De grootste webshops Zalando en Wehkamp krijgen maar liefst de helft van de verstuurde kleding retour. Uit een afstudeeronderzoek blijk dat een retour ongeveer €12,50 kost. Met het grote aantal verzendingen loopt dat jaarlijks in de tientallen miljoenen. Het gemak waarmee pakketjes worden geretourneerd, treft niet alleen de webshops, maar ook het milieu doordat de bestelbusjes meer kilometers moeten maken.

Trump wordt nu helemaal omgekeerd in onderzoek Robert Mueller

Washington Post

Floor Schoonebeek – Het is onrustig rondom Donald Trump. Nu zijn we dat wel gewend, maar de laatste weken zijn uitzonderlijk. We weten niet wanneer speciaal aanklager Robert Mueller de bevindingen van zijn onderzoek zal delen, maar dat er schot in de zaak zit, is duidelijk. Zo kwam naar buiten dat Michael Cohen gelogen heeft tegenover het congres over een zwijggeldkwestie. Dat blijkt uit opnames die de voormalig advocaat en woordvoerder van de Amerikaanse president onlangs openbaarde. Daarin geeft Trump hem de opdracht de portemonnee te trekken om affaires met twee vrouwen verborgen te houden. Verder heeft Cohen bekend schuldig te zijn aan bankfraude en belastingontduiking. Na zijn bekentenissen is hij veroordeeld tot drie jaar cel.

Mueller blijft graven. En er valt veel te graven, gezien de vele organisaties waar Trump de leiding over had. Volgens The Washington Post onderzoekt Muellers team zijn werk in het verleden voor vrijwel al deze organisaties. Veel Democraten zijn zeker van hun zaak en nemen alvast dankbaar een voorschot op Muellers onderzoek. Zij stellen dat de zaak stinkt en de president afgezet moet worden. Maar zolang de definitieve resultaten nog niet naar buiten zijn gekomen, blijft het gissen naar de waarheid van de geruchten.