
Follow the Money selecteert
Elke zondag schotelen we je interessante artikelen voor die ons opvielen in de media. Deze keer hebben we onder andere aandacht voor Wopke Hoekstra die strijdt tegen Macrons Europese budget, de keuze van Boeing om naar China te gaan en hoe we de kosten van de energietransitie eerlijk kunnen verdelen.
Het Amerikaanse leger gebruikt game-wedstrijden om jongeren te werven
Rufus Kain – Videogames en het Amerikaanse leger zijn al lang met elkaar verweven. Spacewar, een van de eerste games ooit, werd betaald door het Pentagon. ‘America’s Army’, een schietspel uit 2002, was gemaakt om jongeren voor het leger te enthousiasmeren. Nu is er een nieuw initiatief om soldaten te werven: Army E-sports. Soldaten die goed kunnen gamen, doen mee aan game-kampioenschappen (e-sports). Ook kunnen ze live-streamen op populaire platformen als Twitch. E-sports stijgen al jaren in populariteit (één kampioenschap, EVO, haalt al 250 duizend gelijktijdige kijkers). Een groot deel van het publiek bestaat uit kinderen en tieners. Dat zijn dan ook de doelgroepen die het leger met zijn campagne hoopt te bereiken.
Wopke Hoekstra voorop in strijd tegen Macrons Europese budget
Peter Hendriks – Er waait een andere wind in Europa. De Duits-Franse-motor van de EU lijkt te sputteren. Dat is logisch, want zowel Macron als Merkel hebben grote binnenlandse zorgen en dat werkt door in Europa. Maar er is meer aan hand, want met het uittreden van het Verenigd Koninkrijk, heeft zich een nieuw machtsblok gevormd. Ierland, Nederland, Denemarken, Zweden en de drie Baltische staten hebben de handen ineen geslagen en opereren als blok, de Nieuwe Hanse Liga.
Wopke Hoekstra wordt in Der Spiegel neergezet als de sterke figuur. Hij zegt in het verhaal: ‘De Nederlandse regering is voor Europa, de euro en Europese samenwerking., maar soms zijn we bezorgd dat de EU te ver gaat.’ Hij noemt een Eurozone-budget overbodig. Macron heeft mede door de stellingname van de Hanse Liga zijn plan voor een Eurozone-budget zien sneuvelen.
Het blok vertegenwoordigt een bbp van 2,2 biljoen per jaar. Dat is 1,2 biljoen minder dan Duitsland, maar slechts 0,2 biljoen minder dan Frankrijk.
De kosten van de energietransitie hoeven niet scheef verdeeld te worden
Ties Joosten – Laten we het eens hebben over de kosten van de energietransitie. En dan meer specifiek: de verdeling daarvan. De afgelopen weken was daar namelijk weer eens het een en ander over te doen. Een clubje Nederlanders trok onder aanvoering van ‘Jan Dijklul’ een geel hesje aan en mocht prompt van CDA-leider Buma meepraten over het klimaatbeleid.
(Dat is dus zo’n moment dat ik zit te schreeuwen naar mijn computer. Die ‘beweging’ – als je een groepje van enkele tientallen demonstranten een beweging mag noemen – wil namelijk een heleboel dingen tegelijk. Van een basisinkomen, via een lagere pensioenleeftijd, tot minder migranten. Maar Buma bestempelt het maar direct als een anti-energietransitie-beweging. En negeert tegelijk de 65 duizend mensen die in Brussel meelopen in een Klimaatmars. Aaargh!)
Ondertussen riep Ben Woldring van energievergelijkingssite GasLicht.com dat staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken jokt als zij zegt dat de energienota’s van huishoudens volgend jaar beperkt zullen stijgen. Volgens Woldring komt dat onder meer omdat Nederlanders ‘steeds meer elektriciteit verbruiken’. De feiten zijn anders. Het gemiddelde elektriciteitsverbruik van huishoudens in Nederland laat geen stijgende trend zien, maar juist een daling. Maar die wetenschap bereikt de HET IS SCHANDALIG!!!1!!1-roepers op Facebook niet.
Vanzelfsprekend bestaan er risico’s met betrekking tot de kostenverdeling van de energietransitie. Een samenleving waarin rijke mensen in dure villa’s profiteren van mooie zonnepaneelregelingen en Tesla-subsidies, terwijl Piet Snot in zijn huurhuis driehoogachter met zijn veertien jaar oude autootje de milieuzone niet inkomt; je kunt daar politiek vraagtekens bij zetten.
Maar wat nog wel eens vergeten wordt, is dat de verdeling van de kosten van de energietransitie niet per definitie scheef hoeft te zijn. Ook de baten hoeven niet in een select deel van de samenleving te landen. De overheid heeft een imposante hoeveelheid mogelijkheden om de verdeling van die kosten en baten bij te sturen. Via uitkeringen, (loon)belastingen, subsidies, of – wie weet krijgen de gele hesjes hierin hun zin – een universeel basisinkomen.
Wat ik maar zeggen wil: wie zich zorgen maakt over een scheve verdeling van inkomsten en belastingen in Nederland kan kiezen uit een keur aan politieke partijen die de economische koek anders willen herverdelen. En ook voor wie dat allemaal maar onzin vindt, is er tegenwoordig keus genoeg. Maar laat één ding duidelijk zijn: met de manier waarop we de economische koek verdelen heeft de energietransitie à priori geen moer te maken.
Handelsoorlog of niet, Boeing gaat naar China
Dennis Mijnheer – Persbureau Bloomberg staat stil bij het nieuws dat er dit weekend officieel een nieuwe productiefaciliteit voor de Boeing 737 MAX-toestellen in gebruik wordt genomen. Het terrein telt maar liefst 666 duizend vierkante meter en zal dienen om Boeings nieuwe generatie vliegtuigen van een interieur te voorzien. Pikant detail: de productiefaciliteit staat in Zhoushan, China, en vloeit voort uit een joint-venture van Boeing en het Chinese staatsbedrijf Commercial Aircraft Corp. of China (Comac). Het is een opvallende gebeurtenis vanwege de huidige handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, die begin deze maand weer onder hoogspanning kwam te staan door de arrestatie van Meng Zhou, de chief financial officer van de Chinese techgigant Huawei. Te midden van dat handelsgeweld opent Boeing dus een belangrijke faciliteit in China. In een achtergrondartikel geeft Bloomberg een aardig inkijkje in het complexe krachtenveld en de enorme belangen die op het spel staan. Zo zal China de komende twee decennia maar liefst 7700 extra passagiersvliegtuigen nodig hebben om de groeiende middenklasse rond te vliegen. Het is een marktpotentieel van 1000 miljard dollar voor vliegtuigbouwers zoals Boeing, Airbus en de Chinese bouwer Comac.
Nederlanders verslaafd aan pakketjes terugsturen
Floor Schoonebeek – Het is de maand van de pakketjes. De cadeautjes zijn niet aan te slepen en vooral de webshops merken al geruime tijd een stijging in het aantal bestellingen. Goede handel dus zou je zeggen. Maar die handel heeft een keerzijde.
Nederlanders blijken ‘Europees kampioen retourzenden’. De kosten die daarmee gemoeid zijn, komen voor een groot gedeelte op het bordje van de bedrijven. De grootste webshops Zalando en Wehkamp krijgen maar liefst de helft van de verstuurde kleding retour. Uit een afstudeeronderzoek blijk dat een retour ongeveer €12,50 kost. Met het grote aantal verzendingen loopt dat jaarlijks in de tientallen miljoenen. Het gemak waarmee pakketjes worden geretourneerd, treft niet alleen de webshops, maar ook het milieu doordat de bestelbusjes meer kilometers moeten maken.
Trump wordt nu helemaal omgekeerd in onderzoek Robert Mueller
Floor Schoonebeek – Het is onrustig rondom Donald Trump. Nu zijn we dat wel gewend, maar de laatste weken zijn uitzonderlijk. We weten niet wanneer speciaal aanklager Robert Mueller de bevindingen van zijn onderzoek zal delen, maar dat er schot in de zaak zit, is duidelijk. Zo kwam naar buiten dat Michael Cohen gelogen heeft tegenover het congres over een zwijggeldkwestie. Dat blijkt uit opnames die de voormalig advocaat en woordvoerder van de Amerikaanse president onlangs openbaarde. Daarin geeft Trump hem de opdracht de portemonnee te trekken om affaires met twee vrouwen verborgen te houden. Verder heeft Cohen bekend schuldig te zijn aan bankfraude en belastingontduiking. Na zijn bekentenissen is hij veroordeeld tot drie jaar cel.
Mueller blijft graven. En er valt veel te graven, gezien de vele organisaties waar Trump de leiding over had. Volgens The Washington Post onderzoekt Muellers team zijn werk in het verleden voor vrijwel al deze organisaties. Veel Democraten zijn zeker van hun zaak en nemen alvast dankbaar een voorschot op Muellers onderzoek. Zij stellen dat de zaak stinkt en de president afgezet moet worden. Maar zolang de definitieve resultaten nog niet naar buiten zijn gekomen, blijft het gissen naar de waarheid van de geruchten.
42 Bijdragen
Roland Horvath 7
Het gratis terugsturen en het leveren van pakjes door koeriersdiensten moeten zo goed als verboden worden. Ze belasten het milieu nodeloos. De webshops moeten maar dépendances/ distributie centra hebben op veel plaatsen.
Overigens, van kleding, gekocht in een webshop, is bekend dat ze vaak één keer gedragen wordt en dan terug gestuurd.
Er wordt te veel productie en distributie gecentraliseerd. Niet alleen op wereldschaal. Ook op de schaal van een land als Nederland.
Lokale, plaatselijke productie en distributie: Voor het meerdere in de kosten moet men het niet laten. Financiële kosten en opbrengsten beheersen te veel de ordening van de maatschappij. Kan ook niet anders met totaal visieloze politici annex knechten van het grootkapitaal. De huidige economische politiek is in zo wat alles gericht op monopolie vorming, van de banken tot de distributie van goederen.
dethmer 4
Roland HorvathDe visieloze politici zijn deels een product van visieloze burgers.
Een tweede kamer met zoveel klunzen en een raar samengestelde eerste kamer is nog steeds het product van onbetrouwbare gekozenen.
Wie zei ook weer: Eerst word je gepaaid, daarna bekwaam genaaid.
Marla Singer 7
Roland HorvathAls online winkelen 10 a 20% goedkoper is dan kopen in een reguliere winkel gaat heel Nederland online winkelen. Dat gaat dan zwaar ten koste van de reguliere winkels die nu al door een tegenslag van wat dan ook de deuren moeten sluiten.
Waarschijnlijk kun je over 5 a 10 jaar bepaalde goederen alleen nog maar online kopen.
Op dit moment is er een gigantische strijd voor marktaandeel tussen de online aanbieders bezig en kan je voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Als de markt verdeeld is en de concurrentie minimaal is geworden zullen wij met ons alleen de hoofdprijs moeten gaan betalen voor alles aan internationale multinationals die lokale concurrentie hebben opgekocht of weggedrukt door zwaar onder de prijs te gaan zitten.
ScienceNerd 8
Roland HorvathWat een kortzichtige reactie weer.
Er zijn meerdere life cycle analysis (LCA) uitgevoerd tussen e-commerce en retail. Conclusie is keer op keer dat e-commerce zo'n 30-50 % minder CO2 oplevert. In de fysieke retail keten is namelijk de eindklant (degene die met de auto naar de detailhandel rijdt) voor 75% verantwoordelijk voor de CO2 uitstoot.
Daarnaast, terugsturen is niet gratis. De webshop biedt het gratis aan (door een antwoordnummer of zoals Amazon, teruggave van de verzendkosten). Die kosten zitten uiteindelijk gewoon in de productprijs.
En waarom zouden webshops dependances MOETEN gaan opzetten? Juist de pakketbedrijven hebben schaal en dekking om effectieve distributie op te zetten, wat zij dan ook al lang gedaan hebben.
De grootste stap die pakketbedrijven nog kunnen maken is elektrificeren van het distributiewagenpark (busjes e.d.). Die rijden korte afstanden, veel optrekken/remmen en staan veel steel met stationair draaiende motor. Scheelt niet alleen in CO2, maar ook in fijnstof en geluid.
Roland Horvath 7
ScienceNerdDe uitkomst over de vraag of de distributie door online winkels minder CO2 oplevert, hangt af van de veronderstellingen. En daar kan men alle kanten mee op.
Maar het discours over het elektrificeren van het wagenpark, personenauto's en vrachtwagens, is nog tientallen jaren een wensdroom.
In hoofdzaak om 2 redenen:
1- De veiligheid van de auto accu's/ batterijen.
2- De zeldzame materialen, nodig voor de productie van accu's en zonnecellen.
1- Het duurt volgens specialisten nog ongeveer 30 à 40 jaar voordat de veiligheid van accu's, met een grote lading, bijvoorbeeld om een auto 1.000 km te laten rijden, kan gegarandeerd worden.
2- De huidige accu's met een wat grotere lading zijn lithium ion batterijen. Lithium is een zeldzaam metaal. De voorraad daarvan is niet toereikend om 7 miljard mensen van een lithium ion batterij te voorzien. Ook de productie van zonnecellen vereist zeldzame materialen.
In tegenstelling tot de wensdromen van velen laat de huidige techniek een goedkoper productie toe. Er bestaan al tientallen jaren elektrische centrales waarbij een fluidum, vloeistof of gas, verwarmd wordt door zonlicht, dat met spiegels wordt opgevangen. Ook die techniek is geboycot door de olieboeren en hun knechten de MSM.
De elektrische energie kan omgezet in allerlei energievormen ook in gasvormige en vloeibare koolwaterstoffen, die in de huidige motoren als brandstof kunnen gebruikt worden.
De benodigde koolstof kan uit de lucht gehaald worden onder de vorm van CO2. Als de opvang gelijk is aan het verbruik is er, wat het klimaat betreft, niets aan de hand.
Vandaag de dag wordt gedacht aan de opvang van CO2 uit de lucht en het stockeren ervan in geschikte aardlagen. Een techniek, die niet zonder risico is, het gas kan ontsnappen en daar het zwaarder is dan lucht kan het in één keer duizenden mensen verstikken. C02 gas/ koolstofdioxide is reukloos en kleurloos.
ScienceNerd 8
Roland HorvathU ziet overal complottheorieën of niet?
Concentrated Solar Power (CSP) staat nog altijd in de kinderschoenen en is zeker nog niet vrij van kinderziekten. Belangrijk probleem zijn de spiegels: deze worden vuil en moeten continue schoongemaakt worden. Daarnaast zijn er omstandigheden (bijvoorbeeld in woestijngebied) waarbij zandstormen de spiegels letterlijk zandstralen, en daardoor volledig vervangen moeten worden.
Roland Horvath 7
ScienceNerdOverigens, spiegels moeten af en toe schoongemaakt en dat geldt evengoed voor zonnecellen.
Het tegenwerken van een techniek is geen complot, dat gebeurt niet in het geheim. Het is onder andere propaganda tegen iets, dus in het openbaar.
Verwijderd 36314 2
Roland HorvathScienceNerd 8
Verwijderd 36314C.de Waal
Ga zo door, ook ben ik op zondag blij met Follow the Money selecteert.
Groet Cor
Bert Bakker 4
C.de WaalMarla Singer 7
C.de WaalLydia Lembeck 12
C.de WaalFTM kost 8 euro per maand. Ik heb gekeken, of dat kon. Ja, dat kan nog wel.
Probleem is dat mensen met lage inkomens geen 'vakbond' hebben die een forse demonstratie kan organiseren en ander probleem is dat de mensen te lui zijn vaak om daar naar toe te gaan. Bij mijn politieke partij kost dat vervoer 5 euro voor heen en terug. Alleen de reis naar waar de bussen staan moet je zelf betalen. Ik denk dat mensen eerst geconfronteerd moeten worden met de uitwerking van die sterkte verhoging van de energie en zich dan pas gaan realiseren hoe onterecht die verhoging voor huishoudens is, als bedrijven meer dan 180 keer minder hoeven te betalen, vanwege de smoes: Dan gaan ze misschien wel weg.
Wel, die smoes hoor ik al tientallen jaren en er zijn amper mensen en bedrijven echt vertrokken. Dus het is een rotsmoes. Niets meer.
Roland Horvath 7
De Nieuwe Hanse Liga gevormd door Ierland, Nederland, Denemarken, Zweden en de drie Baltische staten Estland, Letland en Litouwen zijn het zoveelste bewijs van de onbekwaamheid, de onvolwassenheid en het gebrek aan een besef van collectiviteit en jawel van solidariteit bij de politici van de EU lidstaten. Dergelijke initiatieven doen de EU uiteenvallen.
Toegegeven, de EU is er uitsluitend om problemen op te lossen die niet door iedere staat alleen kunnen opgelost worden. Dat impliceert dat de EU geen supranationale unitaire staat mag zijn die zich met alles bemoeit van homorechten over gescheiden afvoer van regen en avalwater tot het koeioneren van de staten met bezuinigingen die de uitsluitende bedoeling hebben de Sociale Zekerheid SZ volledig af te bouwen. De EU gedraagt zich tegenover de staten als een wurgplant.
De EU staatsstructuur moet aan 2 voorwaarden voldoen: Ze moet een federatie zijn, geen confederatie zoals nu. Met gekozen leden van de Raad en een Commissie, die voortkomt uit een ideologische meerderheid in Parlement en Raad. Met politici die Europees/ federaal denken in plaats van zoals nu nationaal en nationalistisch.
Ten 2e, moet ze een beperkte hoeveelheid expliciet door de staten gegeven bevoegdheden hebben, die uitsluitend door de federatie kunnen behandeld worden.
Bij een federatie hoort een budget. Wat onder andere had moeten dienen voor een geldtransfer van overschot naar tekort landen. Inderdaad, van de Nieuwe Hanse Liga + Duitsland naar de zuiderse staten. In plaats van de schadelijke en ongelijkheid creërende QE, geldcreatie door de ECB.
Immigratie is een ander probleem dat alleen door een federatie kan opgelost en geregeld.
MaartenH 10
Ik ben het met Ties Joosten eens dat de kosten niet scheef verdeeld hoeven te worden. Maar ik ben wel bang dat de overheid de verkeerde keuzes maakt, dit onder invloed van belangen van het bedrijfsleven. Neem nu die € 6000,- aanschafsubsidie per electrische auto waar nu sprake van is. Dat is iets waar de autoverkopers bij staan te juichen.
Als ik http://www.novini.nl/windenergie-versus-natuurbescherming/ lees, dan zijn er ook forse problemen bij uitbreiding van groene energie.
De conclusie die ik dan trek is, dat we om te beginnen er zoveel mogelijk aan moeten doen om onze energie footprint aanzienlijk te verkleinen. Dus een hard rijdende patser in een (groene) energie slurpende Tesla is absoluut de oplossing niet. Het moet dus minder, minder, minder worden qua energieverbruik en dat is iets wat het bedrijfsleven niet zal willen - daar is het altijd meer, meer, meer.
Ik denk dat de energietransitie om te slagen ook een economische transitie moet worden. Onduurzaamheid en verkwisting zijn altijd een belangrijk deel van de economische motor geweest. Persoonlijk denk ik dat we niets armer worden door die verkwisting uit te schakelen, maar voor de economische motor betekent dat een enorme omschakeling - krimp - die moeilijk te managen is en waartegen bedrijven zich zoveel mogelijk zullen verzetten. Ook het handhaven van een eerlijke inkomensverdeling (voor zover die er al is) zal er alleen maar moeilijker door worden en een heel andere aanpak vergen dan nu het geval is.
Dat vergt dus ook een transitie bij de overheid. In plaats van aan het handje van het bedrijfsleven te lopen en nog wat te besturen in de marge, zullen er echte keuzes gemaakt moeten worden, die tegen de zin zijn van dat bedrijfsleven. Ik zie dat nog niet zo gauw gebeuren.
Jan Smid 8
MaartenHJan Smid 8
Toeslag ODE
Energiebelasting
BTW
Dit is sowieso misleidend
""Belastingvermindering per aansluiting
Energieverbruik is een basisbehoefte. Daarom wordt de energiebelasting verminderd met een bedrag per jaar per elektriciteitsaansluiting. Het kabinet wil deze belastingvermindering verlagen met € 51, van € 308,54 naar € 257,54.""
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/belastingplan/belastingwijzigingen-voor-ons-allemaal/energiebelasting.
Is er nu sprake van een verhoging of van een verlaging?
En dit zegt toch genoeg?
https://www.businessinsider.nl/energierekening-2019-stroom-gas/
En ook de Belastingdienst misleidt ons want waar is de tabel over 2019?
In ieder geval laat dit zien hoe het bedrijfsleven met miljarden gesubsidieerd wordt want energiebelasting is voor hen degressief.
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/overige_belastingen/belastingen_op_milieugrondslag/tarieven_milieubelastingen/tabellen_tarieven_milieubelastingen?projectid=6750bae7-383b-4c97-bc7a-802790bd1110
Nog iets: het heeft vannacht gesneeuwd. Er is geen wind en geen zon. Stel je toch een voor dat we geen conventionele centrales hadden, dan had vrijwel niemand stroom. Ik wil wel eens zien wat internetten aan energieverbruik ons kost qua uitstoot.
Marla Singer 7
Jan SmidEr gaan heel veel mensen in de problemen komen als naast het wonen dat nu al 50% van menig inkomen kost er ook nog eens de energiekosten bijv. 2x zoveel gaan kosten. Dan zullen we een toename van bijv. hout en kolenkachels gaan zien omdat dat dan de enige manier gaat zijn dat zij überhaupt nog rond kunnen komen.
Jan Smid 8
Marla Singerhttps://www.bnr.nl/nieuws/politiek/10363698/wiebes-gaat-niet-mee-in-voorstel-cu-energierekening-moet-betaalbaar-blijven
Lydia Lembeck 12
Marla SingerAfwasmachine? Ik gebruik een teiltje. Net zo vlug. En ik gebruik echt veel minder dan het apparaat. Mijn water is sneller warm in de waterkoker en daarmee was ik af. Afdrogen is dan niet nodig. Met heel heet water afwassen (heel weinig zeep) droogt alles snel.
Airco: die mis ik inderdaad. Mag niet. Je moet er gaten voor boren in de gevel en/of dak en daar krijgen huurders geen toestemming voor. De airco die je mag kopen is die met een buis naar buiten toe. Die koop ik dus niet.
Gevolg maatregelen: mensen koken niet meer. Hooguit opwarmen in de magnetron. Meer niet. En niet elke dag. Dat betekent meer gezondheidsrisico's waardoor de premies zullen stijgen. Daar kan geen overheidsmaatregel om te dikken mensen te helpen, meer tegenop. Sabotage door 'friendly fire' voor onze overheid.
Ik vermoed dat de oliekachels van Zibro Camin de Doe het Zelf winkels zullen uitvliegen. Naast de stank blijkt de petreoleum niet echt goedkoop te zijn. En pellet kachels zijn te duur, evenals de houtkachels waarbij ontstaan gas nog eens door de kachel gevoerd wordt, zodat je heter stookt en minder.
Wat zou je denken van vuurtjes in een zelf gemaakte open haard? Alweer: minima in sociale huurwoningen zitten met een probleem. Haard maken wordt niet goedgekeurd. Die mensen zitten in de kou. Momenteel zit ik zelf in 18º omdat ik me niet lekker voel. Anders is het 17½º in huis. Ik zit bij Pure Energie. Net maand geleden contract afgesloten. Ik weet pas in januari hoe hoog het nu gaat worden. Contract staat op 36 euro per maand. Ik heb de maandelijkse betaling al opgeschroefd naar 70 euro. Hopelijk red ik het ermee. Uitgaand van uiteindelijk 30 euro verhoging zou ik hiermee goed moeten zitten. Ik kook inmiddels in een multicooker. Sneller, gasloos (elektra) en dat scheelt al.
f. van Dam 6
Lydia LembeckMartin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1W Hoogkamer 10
Marla SingerSprokkelen het hele jaar door elke snipper hout die ze tegenkomen.
ScienceNerd 8
Jan SmidHet gaat hier om de teruggave energiebelasting. Dit is een vast bedrag welke op de energierekening voor elke elektriciteitsaansluiting met een aanwezigheidsfunctie in mindering wordt gebracht.
Deze is ooit geïntroduceerd, omdat de overheid (nog voor het millennium) van mening was dat de eerste 800 kWh elektriciteit behoorde tot de primaire levensbehoefte, en dus niet belast mocht worden met energiebelasting.
Aan die teruggave wordt nu getoornd. U krijgt dus 51 euro minder terug. Dat is dus een lastenverzwaring van 51 euro en, let wel, nog exclusief btw.
Een gemiddelde woning (1400 m3/jaar gas, 3100 kWh/jaar elektriciteit) gaat volgend jaar ongeveer 300 euro extra (dat is 25 euro per maand) meer betalen voor energie, ongeacht wat Mona Keijser zegt. Zij kan in ieder geval niet rekenen.
Jan Smid 8
ScienceNerdLydia Lembeck 12
Jan SmidMarla Singer 7
Er was al voor gewaarschuwd; Bezoekers contactloos bestolen tijdens Dickensfestijn in Deventer
https://www.privacynieuws.nl/nieuwsoverzicht/internationaal-nieuws/betalingsverkeer/20350-er-was-al-voor-gewaarschuwd-bezoekers-contactloos-bestolen-tijdens-dickensfestijn-in-deventer.html
Paradox: de economie loopt goed, maar mensen hebben hoe langer hoe meer moeite de eindjes aan elkaar te knopen
https://www.climategate.nl/2018/12/paradox-de-economie-loopt-goed-maar-mensen-hebben-hoe-langer-hoe-meer-moeite-de-eindjes-aan-elkaar-te-knopen/
Trailer Secret Ingredients you must see this movie
https://secretingredientsmovie.com/
Lydia Lembeck 12
Marla SingerMaar dat is ons kleine marktje dan ook. Gelukkig betaal ik niet contactloos. Zelfs voor 5 euro zou ik met pinpas betalen. Maar voor de kleinere aankopen en boodschappen betaal ik weer ouderwets contant.
MaartenH 10
Lydia LembeckBetekent dat ook dat je contactloos betalen voor je pas hebt uitgeschakeld? Anders ben je nog steeds potentieel de pineut..
Lydia Lembeck 12
MaartenHW Hoogkamer 10
MaartenHMaartenH 10
W HoogkamerHet is allemaal gebaseerd op de passieve variant van NFC/RFID. De chip in de pas haalt energie uit het elektromagnetisch veld dat door de lezer wordt gegenereerd en zend een signaal terug. Als je wilt zakkenrollen is het dus zaak om een sterk genoeg elektromagnetisch veld te hebben, zodat de te rollen pas voldoende energie krijgt en een gevoelige antenne om het signaal van de pas op te vangen.
Lydia Lembeck 12
Duhh. Kijkt iemand wel eens naar de reclame voor kinderen? Zo tegen vakantietijd en tegen Sinterklaas komen er meer en meer reclames voor kinderen. Wie goed kijkt schrikt zich een hoedje.
Met van die super waterpistolen die eruitzien als gevaarlijke doorlaad wapens, leren ze projectielen af te schieten op 'de vijand'.
De Supersoakers waren het begin, maar met water alleen is het niet 'echt'. Dus plastic staafjes als projectielen. Tot er eentje in een oog terecht komt o.i.d.
Met deze reclames en de artikelen uit die reclames worden m.n. jongetjes al gedrild om wapens te gaan gebruiken in de toekomst. Ik wacht er nu op dat ze bepaalde hippe SPACE uniformen krijgen. Ik zie het als pure indoctrinatie van onze jeugd.
Benieuwd naar de verdere ontwikkelingen hierin.
Marla Singer 7
Lydia LembeckRealiteit is dat veel mensen aan de onderkant van de samenleving uit de eigen ellende weg willen en tenminste een goede opleiding krijgen. Maar als ze op missie gaan komen ze in een nog veel ergere ellende te zitten van oorlog, politiek, corruptie etc.
Het gekke is dat van de aanmeldingen maar 10% fit genoeg is om daadwerkelijk door een basis opleiding heen te komen. (Dan hebben we het nog niet eens over de gevorderde trainingen voor elite troepen)
Wat dat betreft zou (elk) leger meer baat hebben om bij scholen te pleiten voor gymnastiek en groepssporten.
MaartenH 10
Marla SingerDat komt goed uit, als de VS daadwerkelijk een op vrede gerichte politiek zouden voeren heb je 90% van de strijdkrachten niet nodig.
Lydia Lembeck 12
Marla SingerMarla Singer 7
https://www.bitchute.com/video/QE_WJjHso84/
Hoe haal je in het hoofd om een onderzoekers in opdracht van justitie volledig carte blanche te geven over een onderzoek dat geen tijdslimiet heeft?
Dat is meer iets voor dictatoriale staten waarbij dissidenten soortgelijke vervolgingen krijgen als ze kritiek hebben op het regime.
Ondertussen heeft de Amerikaanse pers een goedkeuringspercentage minder dan 10% terwijl Trump een van 43% heeft.
Fred van Sas 3
Martin van den Heuvel 1 11
Fred van Sas