Follow the Money selecteert

Ga er maar even goed voor zitten. We hebben verhalen verzameld over een biljoen bomen, Chinese leningen in Afrika en Zuid-Amerika en achterhaalde medische gebruiken. Prettig weekend!

De nieuwe onderwereld heeft een technologische achtergrond

The Guardian

Nikki Sterkenburg – Net zoals namen van bekende middenstanders van de gevels gehaald worden, zijn er ook misdaadfamilies die ter ziele gaan. Of uitgespeeld zijn. The Guardian brengt in deze fascinerende longread in beeld hoe de huidige grote spelers allang niet meer binnen hun eigen landsgrenzen werken. Tech-smart is het nieuwe streetwise. Maar hoewel tactieken veranderen, hebben bendes niet te klagen over nieuwe rekruten die zichzelf aanbieden en hopen naam te maken.

De Nederlandse gokindustrie zit in de lift

Trouw

Rufus Kain – De gokindustrie groeit harder dan de Nederlandse economie, blijkt uit onderzoek van het CBS. Jaarlijks geven Nederlanders 2,5 miljard euro uit aan kansspelen. Dat is op zich maar 0,2 procent van het bruto binnenlands product. Maar de aankomende legalisering van online gokken zou dit percentage flink op kunnen krikken. In Groot-Brittannië, waar online gokken al is toegestaan, is de kansspelindustrie zelfs vijftien keer zo groot als in Nederland.

Lijst van 400 achterhaalde medische gebruiken gepubliceerd

De Standaard

Aliëtte Jonkers – ‘Er was een tijd dat artsen dachten dat drenkelingen te redden waren door sigarettenrook in hun gezicht te blazen. Van die dwaling zijn ze allang teruggekomen, net als van de aanname dat een lobotomie psychiatrische ziektes kan genezen.’

Zo begint het artikel ‘Zeg eens bbbb’ dat afgelopen vrijdag in de Vlaamse krant De Standaard werd gepubliceerd. Het maakt gewag van een nieuwe overzichtsstudie die gehakt maakt van 400 medisch-wetenschappelijke theorieën en (al dan niet afgeschafte) gebruiken. De Standaard loopt er een paar langs. Bijvoorbeeld het advies aan vrouwen om vanaf de leeftijd van 40 jaar een controlemammogram te laten maken. ‘De kans dat een vrouw voordeel doet door zich te laten screenen voor haar vijftigste wordt tien keer kleiner geschat dan dat ze er schade aan overhoudt door overdiagnose (stralingsgevaar, onnodige biopsieën) en overbehandeling’, aldus De Standaard.

Ook het advies ‘Een gescheurde meniscus moet geopereerd worden’ wordt besproken. Eerder publiceerde FTM over dit onderwerp al een groot artikel.

Minder dierproeven… omdat de chemiesector dat wil?

The Intercept

Vincent Harmsen – Het Amerikaanse milieuagentschap EPA is van plan minder ratten en konijnen te gebruiken om chemicaliën op te testen. Goed nieuws, zou je zeggen, voor al die proefdieren die anders in het laboratorium een erbarmelijk bestaan leiden. Maar draait de beslissing van de EPA wel om dierenwelzijn? Milieujournalist Sharon Lerner van onderzoekssite The Intercept stelt vast dat aan de beleidswijziging een geruisloze lobby van de chemische industrie voorafging. Gevaarlijke chemicaliën zouden aan regulering ontsnappen, omdat alternatieve testmethoden nog niet in staat zijn om gezondheidseffecten bij zoogdieren te detecteren. En daar spint de chemiesector dan weer garen bij. Een onthullend en lezenswaardig onderzoeksverhaal!

Chinese leningen vormen risico voor derde wereld

Der Spiegel

Peter Hendriks – Chinese leningen overspoelen de derde wereld en dat lijkt serieuze risico’s met zich mee te brengen. Hoe groot de risico’s precies zijn, was tot voor kort echter moeilijk te beoordelen, want China is geen groot liefhebber van financiële transparantie. Nu is er een Duits-Amerikaans team iingedoken en de schuldenberg blijkt aanzienlijk groter dan verwacht. Vooral landen in arme regio’s zijn veel meer Chinese leningen aangegaan dan werd gedacht.

China verstrekt meer leningen aan ontwikkelingslanden en opkomende economieën dan de rest van de geïndustrialiseerde wereld bij elkaar. Het gaat veelal om kortlopende leningen met een hoge rente. Dat verhoogt de rentelast van de lenende landen aanzienlijk. Om de terugbetaling te garanderen hebben de Chinezen een speciale voorwaarden bedongen. Zo kunnen er bij betalingsproblemen landbouwproducten, grondstoffen en winsten van staatsbedrijven worden opgeëist. Het geleende geld gaat overigens niet naar de schatkist van de lenende staat, maar direct naar het Chinese bedrijf dat de werkzaamheden in het land uitvoert.

Er zijn al voorbeelden bekend van wat er gebeurt als een land de rente niet kan opbrengsten. In Sri Lanka hebben de Chinezen een haven opgeëist. In Ecuador gaat 80 procent van de winst van de nationale oliemaatschappij direct naar China. Het land kon de rente op een lening voor een grote dam niet meer opbrengen. In Zambia, dat een schuld van 6 miljard dollar heeft bij China, vreest de oppositie dat China binnenkort het staatsenergiebedrijf inlijft.

In de landen die de schuld aangaan heerst weinig bezorgdheid over de situatie. Volgens een opinieonderzoek in 36 Afrikaanse landen ziet 63 procent van de Afrikanen de Chinese betrokkenheid bij hun continent als iets positiefs. 

Een hoopvol verhaal: zullen bomen ons redden?

Kijk

Ties Joosten – Om het klimaat te redden zou het – in theorie – afdoende kunnen zijn om bomen te planten. Heel veel bomen. Een biljoen (12 nullen) bomen. Uit recent onderzoek, waarbij talloze satalietbeelden nauwkeurig zijn bekeken, blijkt dat de ruimte voor al die bomen aanwezig is. De bossen zouden op plekken komen waar nu geen mensen wonen en die niet gebruikt worden voor de landbouw. Zelfs in Nederland zou er nog ruimte zijn, onder meer op de Veluwe en in Drenthe. 

Deze Nederlandse gebieden maken direct duidelijk wat de achilleshiel van het plan is. In Nederland wordt op veel plekken momenteel juist bos gerooid om plaats te maken voor de oude zandverstuivingen. Dat is goed voor de biodiversiteit. In hoeverre valt dit streven naar een afwisselend natuurgebied te combineren met het planten van een biljoen bomen?

Hoe dan ook: het is natuurlijk een hoopvol verhaal dit. Ik voorspel de revival van de boomplantdag!

Financier ‘Wolf of Wall Street’ staat voor de rechter

Neue Zürcher Zeitung

Arne van der Wal – De film The Wolf of Wall Street was een gigantische kaskraker. Het op werkelijke gebeurtenissen gebaseerde verhaal over de ‘boiler room’ van Jordan Belfort in de roaring nineties kreeg dankzij de hedonistische en hilarische scenes het karakter van een klassieke schelmenroman. Zelden werd misdadige handel in B-aandelen zo geestig – en daarmee onschuldig-stout – in beeld gebracht. 

De werkelijkheid overtreft de film. The Wolf of Wall Street is gefinancierd met gestolen geld dat zo werd witgewassen. Hoofdverdachte is een van de producenten van de film, Riza Aziz. Hij is de stiefzoon van de voormalige premier van Maleisië, Najib Razak, en staat sinds vrijdag voor de rechter in zijn vaderland. Aziz wordt ervan verdacht met zijn productiebedrijf honderden miljoenen euro uit een Maleisisch staatsfonds te hebben ontvreemd waarmee hij onder meer deze film zou hebben gefinancierd, en uiteraard zijn extravagante, Belfort-waardige levensstijl.

Stiefzoon Aziz is al de derde telg uit de familie van de voormalige regeringsleider die aangeklaagd is wegens een even bizarre als grootschalige corruptie-affaire die het Maleisische staatsfonds miljarden euro heeft gekost. In die affaire is ook de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs betrokken. De film The Wolf of Wall Street verdient een vervolg. 

Redactie
Redactie
Gevolgd door 642 leden