
Griekenland ziet eindelijk het IMF vertrekken, de VVD maakt zich populair in Rotterdam, journalisten laten zien hoe politici zich doof houden voor ‘lastige’ adviezen, een dansende en rappende farmadirecteur moet ruim twee jaar de cel in, en nog veel meer. Een fijne zondag namens de redactie van Follow the Money.
Griekenland sluit decennium van crisis af na vertrek IMF
Dennis l’Ami – Na drie loodzware hulpprogramma’s, inclusief noodleningen met een totale waarde van 290 miljard euro, maakt Griekenland zich op voor een nieuw hoofdstuk in haar toch niet geringe geschiedenis. Het lokale kantoor van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) staat op het punt van sluiten. Dit maakte de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis bekend na een ontmoeting met de directeur van het IMF, Kristalina Georgieva.
Hiermee komt een einde aan de grootste financiële reddingsoperatie uit de recente economische geschiedenis. ‘We zijn een geloofwaardige regering,’ stelt Mitsotakis. ‘We voeren hervormingen door, we bevinden zich in een omgeving met een lage rente en onze leningen kosten minder dan die van Italië.’ Geschiedschrijvers en futurologen kunnen zich vanaf nu het hoofd breken over de vraag of alle maatregelen nodig zijn geweest of dat er een nieuwe crisis in de maak is.
Econoom Kenneth Rogoff wil spaarders beschermen tegen negatieve rente
Peter Hendriks – De extreem lage rente wordt vaak toegeschreven aan het beleid van centrale banken. De Amerikaanse econonoom Rogoff verwerpt dat idee. Hij stelt vast dat de inflatie geen neiging vertoont om op te lopen. Dat ziet hij als bewijs dat de werkelijke oorzaak los staat van het monetaire beleid.
Met negatieve rente heeft Rogoff geen problemen, maar hij vindt dat de particuliere spaarders er niet onder mogen leiden. Hij verwacht dat de komende vijf jaar de rente 1 tot 2 procent zal stijgen, maar stelt vast dat de markten speculeren op aanhoudend lage rente. Daar ligt volgens Rogoff een groot gevaar. Alles en iedereen denkt dat lage rente nu een gegeven is, als de rente toch stijgt zullen heel veel partijen ernstig in de problemen komen.
STER-baas: Slobs plan voor minder reclame schaadt de NPO en bevoordeelt grote adverteerders
Joost Ramaer – Als minister van Media Arie Slob vanaf 2022 reclame op de publieke omroep wil terugdringen, kan hij beter het totale volume halveren dan reclame voor acht uur ’s avonds verbieden. Dat zei STER-directeur Frank Volmer in zijn nieuwjaarstoespraak. Een verbod op reclame overdag ‘zal het midden- en kleinbedrijf onevenredig zwaar duperen,’ zo tekent NRC Handelsblad op uit Volmers mond. ‘Alleen grote adverteerders als Albert Heijn of KPN zullen de duurdere reclames na 20:00 uur kunnen betalen.’
Omroepreclame overdag is veel goedkoper omdat er dan veel minder mensen kijken. Dat biedt kansen voor bedrijven en non-profits met bescheiden marketingbudgetten. Verbied je die dagreclame, dan zullen meer adverteerders pitchen op de avondslots, en worden die onvermijdelijk nog duurder.
Slob wil de publieke omroep ‘toekomstbestendig’ maken door diens afhankelijkheid van reclame te ‘verkleinen’, zo blijkt uit een brief die hij in juni vorig jaar verstuurde naar de Tweede Kamer. Op dat moment waren de inkomsten uit STER-reclame vier jaren op rij gedaald, van circa tweehonderd miljoen euro per jaar tot 166 miljoen in 2018. Een van de redenen was dat Volmer en de zijnen ‘bewust’ waren gaan pitchen op het mkb ‘om minder afhankelijk te zijn van grote adverteerders, die forse kortingen bedongen’.
Ten tijde van de Kamerbrief voorzag Slobs ministerie een gestage verdere daling van de STER-gelden. Dan lijkt het niet zo gek de publieke omroep daar minder afhankelijk van te maken. Maar de overheid is een nog veel onbetrouwbaarder geldschieter dan de adverteerder, stelt Volmer in zijn toespraak. Dat blijkt alleen al uit Slobs reactie op de STER-erosie: hij zag zich daardoor ‘gedwongen’ 20 miljoen euro te korten op het budget dat OCW beschikbaar stelt voor de NPO. Dat ging van 870 naar 850 miljoen euro.
Nergens in zijn Kamerbrief oppert Slob dat hij de publieke omroep ook minder afhankelijk kan maken van reclame, door het OCW-budget te verhogen. Als Slob en zijn opvolgers zo doorgaan, blijft er op termijn geen cent meer over voor de publieke omroep. Ten tijde van de Kamerbrief voorzag Slob namelijk een verdere daling van de STER-inkomsten, tot zo’n 160 miljoen in 2025.
Die voorspelling werd al meteen gelogenstraft. Vorig jaar zijn ze voor het eerst weer gestegen, en fors ook: tot 173 miljoen euro. Kennelijk werkt de mkb-strategie van de STER. Voor dit jaar voorspelt Volmer een tweede sprong tot 190 miljoen euro, vooral dankzij een paar grote evenementen zoals het Eurovisie Songfestival. Hij denkt spoedig weer duurzaam te kunnen terugkeren op het oude niveau van zo’n 200 miljoen euro per jaar.
De publieke omroep lijkt vooral gediend door die minder afhankelijk te maken van Haagse beleidsgrillen en bezuinigingsdrift. Maar dat is een les die politici wel nooit zullen leren.
John Kapoor – en zijn rappende farmadirecteur – veroordeeld voor rol in opioidenschandaal
Eelke van Ark – De 76-jarige farmamiljardair John Kapoor kreeg afgelopen week 5,5 jaar celstraf van de rechter in de Amerikaanse stad Boston, wegens een grote omkopingszaak waarbij zijn bedrijf Insys Therapeutics Inc. op grote schaal artsen betaalde om sterkere, meer verslavende opioiden voor te schrijven. De overvloed aan opioidenpijnstillers op de Amerikaanse markt heeft een verwoestende impact gehad: een opioidenepidemie waarbij jaarlijks tienduizenden Amerikanen hun leven verliezen. De farmaceutische industrie wordt daar voor een belangrijk deel voor verantwoordelijk gehouden, omdat zij met agressieve en soms illegale verkooptactieken de markt beïnvloedden. Dat is ook de context van het Insys-schandaal.
Ook voormalig CEO Michael Babich en andere medewerkers van Insys staan voor de rechter. Zeven van hen besloten medewerking te verlenen aan de openbaar aanklager en te getuigen over de buitenwettelijke wijze waarop Insys haar sterke opioiden aan de man bracht. Onder hen ook Alec Burlakoff, de voormalig vicepresident van de verkoopdivisie van Insys Therapeutics Inc. Hij hoorde afgelopen week een celstraf van 26 maanden tegen zich uitspreken vanwege zijn rol in het georganiseerd omkopen van artsen om meer verslavende opioiden voor te schrijven. Burlakoff verwierf een dubieuze reputatie door zijn deelname aan een rapvideo van zijn bedrijf. Verkleed als flesje fentanyl danste en rapte Burlakoff over het middel Subsys – een sprayversie van de sterke opioide pijnstiller fentanyl. ‘I love titration, yeah it’s not a problem / I got new patients and I got a lot of ‘em’ luidt het refrein, verwijzend naar de toedieningsmethode waarmee de dosis steeds opgevoerd wordt - een belangrijk selling point van Subsys.
Het Amerikaanse OM benadrukte dat de getuigenissen van Babich, Burlakoff en de andere vijf verdachten cruciaal waren voor de veroordeling van Kapoor en pleitte voor strafvermindering. Maar daar had de rechter weinig boodschap aan. In de zaak tegen Burlakoff zei zij over diens getuigenis: ‘He may have done a great societal good, but that was preceded by a great societal evil.’
De rapvideo waarin vicepresident Alec Burlakoff al dansend en rappend zijn opwachting maakt, verkleed als eem flesje sprayfentanyl.
Willen mensen nog betalen voor kwaliteitsjournalistiek? Ja, laat The Athletic zien
Arjan van der Linden − Sportnieuwswebsite The Athletic zet de wereld van de sportjournalistiek op zijn kop. Vier jaar na oprichting wordt de waarde van het bedrijf geschat op zo’n 500 miljoen dollar, meldde nieuwswebsite Axios deze week. Een duizelingwekkend getal voor een journalistieke startup, zeker als je het vergelijkt met de 250 miljoen dollar die Amazon-baas Jeff Bezos in 2013 neerlegde voor de Washington Post.
Dat enorme succes is grotendeels te danken aan het eigenzinnige businessmodel van het bedrijf. The Athletic trekt per regio de beste sportjournalisten aan door ze relatief riante salarissen te bieden. Zo kan de sportwebsite diepgaande journalistiek bedrijven over vrijwel alle populaire competities en teams, terwijl de sportredacties van de kranten waar ze mee concurreren aan kwaliteit inboeten, aangezien die hun grootste talenten kwijt zijn. Daarnaast focust The Athletic niet op nieuwsberichten en wedstrijdverslagen, maar op longreads, analyses en eigen onderzoekswerk.
Naar eigen zeggen heeft de website wereldwijd al bijna een miljoen betalende abonnees. Daarmee laat The Athletic zien dat veel mensen nog steeds bereid zijn te betalen voor kwaliteitsjournalistiek. Een positieve ontwikkeling dus, met één duidelijke keerzijde: de agressieve wijze waarop de sportnieuwssite zich de markt inwerkt, brengt het voortbestaan van regionale kranten nog verder in gevaar.
De VVD betoont zich nostalgisch en visionair tegelijk. Nu de daden nog
Ties Joosten – Het is zo'n bericht waar Rotterdammers week van worden. ‘De VVD wil reparatie cruiseschepen terug naar Rotterdam halen.’ Rrrrr…! Een bericht dat ruikt naar teer, opgerolde mouwen, havenliederen, werrekevoorjegeld en hoeren op Katendrecht.
En het is nog groen ook. In de circulaire economie van de toekomst gooien we spullen immers niet meer weg, maar repareren we die. En als dat niet kan, dan maken we met de afvalstromen iets nieuws. Kortom: de VVD betoogt zich hier nostalgisch en visionair tegelijk.
Wat me echter stoort, is dat niemand hier de vraag stelt waarom we steeds minder repareren in dit land – cruiseschepen af anderszins. De reden daarvoor: repareren kost arbeid en arbeid is duur. Dat heeft voor een groot deel te maken met de hoge belasting op arbeid. Uit onderzoek van Ex’tax blijkt dat meer dan de helft van alle belastingen die de Nederlandse overheid ophaalt, een belasting op arbeid is. Ondertussen bedragen belastingen op primaire grondstoffen nog geen 10 procent en daalt ook het deel dat met kapitaalbelastingen wordt opgehaald. Ondanks (of dankzij?) het feit dat de VVD al jaren de machtigste partij van het land is, wordt deze verhouding alleen maar schever.
Meer dingen repareren is best een goed idee. Nu de uitvoering nog. (Of, zoals een ander Rotterdams cliché luidt: geen woorden maar daden.)
‘Welk advies?’ Hoe politici hun onwelgevallige raad omzeilen
Judith Spanjers – Voor de research van mijn onderzoeken moet ik vaak dikke rapporten doorworstelen. Ook komen er regelmatig adviezen voorbij waarbij ik denk: dat heb ik al eens eerder gelezen. Adviezen die genegeerd worden en waar niets mee is gedaan. Een politicus die verrast is door uitkomsten van onderzoeken waarvan de boodschap al lang bekend is. Onderzoeken en adviezen zijn heilig en vormen regelmatig een excuus voor de uitstel van de oplossing van het probleem.
Journalisten Kim van Keken en Dieuwertje Kuipers maken een serie verhalen voor Vrij Nederland waarbij ze onderzoek doen naar hoe politici met adviesrapporten omgaan. Ze reconstrueerden zeven manieren waarop kabinetsleden tegenvallende adviezen omzeilen. Van de ‘nu even niet’-tactiek tot doen alsof je neus bloedt: advies? Welk advies?
Ex-Spitzenkandidat Weber rijdt met dienstauto naar politieke events
Peter Teffer – Wie de verkiezingscampagne voor het Europees Parlement vorige lente intensief heeft gevolgd, kent hem misschien nog: de Duitse Europarlementariër Manfred Weber. De leider van de Europese christendemocraten stond in mei 2019 als ‘Spitzenkandidat’, zeg maar de pan-Europese lijsttrekker, tegenover Frans Timmermans in een debat bij Nieuwsuur. Beiden wilden voorzitter van de Europese Commissie worden. (Ze werden het allebei niet: Weber werd wel herkozen als Europarlementariër en Timmermans bleef de Nederlandse Eurocommissaris.)
Der Spiegel onthulde deze week dat Weber als enige fractieleider in het Europees Parlement zijn dienstauto gebruikt om naar partijpolitieke bijeenkomsten te gaan. Hij gebruikte zijn dienstwagen onder meer om tijdens campagnes voor lokale Duitse verkiezingen naar verkiezingsevenementen van zijn CSU te gaan. Die wagen met chauffeur wordt indirect gefinancierd door de Europese belastingbetaler, dus ook een heel klein beetje door u en mij.
Weber deed in 2016 zelfs een verzoek voor een tweede dienstauto. De toenmalige voorzitter van het Europees Parlement, de Duitse sociaaldemocraat Martin Schultz, wilde dat toestaan, omdat dit ‘in het belang van het Parlement’ zou zijn. De ambtelijke tak van het Parlement ging daar volgens Der Spiegel uiteindelijk niet mee akkoord, maar stond Weber wel toe om zijn dienstauto met chauffeur in zijn thuisstaat Beieren te stationeren. Een derde Duitser, het Groene parlementslid Daniel Freund, wil de zaak nu bespreken in de begrotingscontrolecommissie. ‘Vooral tijdens een verkiezingscampagne moet men ervoor zorgen dat er geen twijfel bestaat over het gebruik van dienstwagens of andere materialen, waarvan de kosten worden gedragen door de Europese belastingbetaler,’ aldus Freund.
18 Bijdragen
Jan Smid 8
Wat een humor, en dat op de zondagochtend. De enige die gered zijn de banken die zonder na te denken gigantische leningen hebben verstrekt aan Griekenland, en nog steeds niet gezond zijn. De rente moet laag blijven want anders is Griekenland nog het haasje. Dat lijkt mij nog ongezonder. En welke hervormingen wil Mitsotakis eigenlijk doorvoeren?
Jan Smid 8
Ik kan mij het herinneren dat op bepaalde reparatiewerven men werkte met spotgoedkope krachten uit het buitenland zonder werkvergunning en dat de eigenaar van het schip een forse boete heeft gekregen.
https://www.rijnmond.nl/nieuws/172465/Ruzie-over-onderhoud-cruiseschepen-in-Rotterdam-bereikt-kookpunt
Pieter Jongejan 7
Dit is de misleidende titel van een interview met de Amerikaan Kenneth Rogoff in het Duitse blad Der Spegel.
Waarom misleidend?
De bedoeling van de Amerikanen is om de wereld te laten betalen voor hun oplopende begrotingstekorten en oplopende betalingsbalanstekorten.
Tot dusverre lukt dit vrij aardig. In 2016 bedroeg hun betalingsbalans tekort -2,77% en in 2018 -3,10%. Het Amerikaanse begrotingstekort bedroeg in 2016 -5,39% en in 2018 -6,60%.
Vergelijk deze cijfers met de Eurozone en je ziet grote verschillen.
De Eurozone had in 2016 een betalingsbalansverschot van +4,4% en in 2018 van 4,3%. Het begrotingstekort van de Eurozone bedroeg in 2016 -1,45% en in 2018 0,50% volgens de statistieken van de OECD.
Je zou dus verwachten dat de euro sterker wordt ten opzichte van de Amerikaanse dollar, maar dat is niet het geval. De euro is zelfs in waarde gedaald ten opzichte van de dollar.
Ra ra hoe kan dat?
Het antwoord is via een negatieve rente, waardoor bedrijven hun productie opsplitsen en winstgevend naar lage lonen landen (met een hogere reële rente en een hogere reële winstvoet) kunnen brengen. Het gevolg hiervan is dat de importen van goederen en diensten in zowel de USA als Europa harder stijgen dan de exporten.
Een extra groot probleem voor de Amerikanen is dat hun schaliegas/olie industrie op zijn gat ligt en dat er mijardenverliezen dreigen en grote faillissementen. Om grote verliezen bij de investeringsbanken te voorkomen moet de reële rente negtief blijven. Van een negatieve reële rente gaat een sterk positief effect uit op de reële olieprijs en daarmee een negatief effect op de economische groei van de niet olieproducerende landen, zoals de Europese landen.
Dus waarom steunt de ECB de negatieve reële rente? Omdat Frankrijk goedkope maar vervuilede kernenergie heeft?
Jan Smid 8
Pieter Jongejanhttps://www.youtube.com/watch?v=FfW8QEqx5K4
https://www.youtube.com/watch?v=5He-opu-nFk&t=788s
https://www.youtube.com/watch?v=1apabwXknCE
https://www.youtube.com/watch?v=85bJvdNGAZQ
Marla Singer 7
Jan SmidEn de TLDR; versie is dat de failliete banken zoals Italiaanse, Portugese, Spaanse en Duitse via een bankenunie in de nabije toekomst het verlies van honderden miljarden wil afschrijven aan de belasting betalende EU burgers. Effectief dus het een parasitair systeem dat waarde uit de samenleving zuigt maar daar niets voor terug geeft.
Annemiek van Moorst 11
Pieter JongejanInteressant ook het verschil van mening met Piketty in het onderschrift.
Pieter Jongejan 7
Annemiek van MoorstAls je het over rente hebt moet je aangeven op welke grootheid dit verhoudingsgetal betrekking heeft. Heel vroeger was dit vee (pecunia bij de Romeinen) of graan (bij de Egyptenaren); daarna goud en of zilver omdat dit veel handiger was (makkelijker te vervoeren en eeuwige levensduur).
De belangrijkste oorzaak van de schijnbaar al 700 jaar dalende rente is de geldontwaarding, die er in de afgelopen 700 jaar heeft plaatsgevonden. Een Brits pond stond oorspronkelijk voor een pond sterling ofwel 450 gram of 500 gram zilver. Een oorspronkelijk Brits pond zou nu dus ongeveer 250 euro ofwel 220 hedendaagse Britse ponden waard zijn. Hetzelfde verhaal geldt voor de gulden. De Arnoldus gulden uit 1400 woog ongeveer 2 gram goud. Tegen de huidige goudkoers zou een gulden dus ongeveer 100 euro waard moeten zijn, terwijl een gulden slechts 0,45 euro waard is. Merk op dat 100 gedeeld door 0,45 ook (net als het Britse pond) overeenkomt met een stijging van globaal 220%.
Het verhaal van deze Duitse Amerikaan in de Volkskrant getuigt dus van een gebrek aan historische kennis en economisch inzicht.
De ogenschijnlijke tegenstelling tussen Piketty en genoemde auteur van Yale (uiteraard want de Amerikanen hebben groot belang bij een zo laag mogelijke rente en een zo hoog mogelijke geldontwaarding) is het toegenomen gebruik van vreemde financiering. De kale winstvoet (cash on cash) kan dalen, terwijl de winstvoet na 90% goedkope financiering gewoon op 10% blijft. Ondertussen lopen de schulden steeds hoger op en uiteraard ook de risico's. Ook Piketty kletst uit zijn nek met zijn r groter dan g, want een rente die gebaseerd is op 95% of meer goedkope vreemde financiering is niet te vergelijken met staatsobligaties zonder goedkope vreemde financiering.
Roland Horvath 7
Het artikel over de schulden van Griekenland GR is geen goede voorstelling van zaken, het geeft de indruk dat de EU en het IMF correct hebben gehandeld.
De EU heeft zich misdragen tegenover staten zoals GR met de bedoeling een prijsdaling in GR te bewerkstelligen onder andere door de Sociale Zekerheid af te bouwen, om de bedrijfslasten van de GMO te verlagen, om investeringsgoederen zoals havens voor een appel en een ei te kunnen privatiseren. Daarom moet GR voortdurend bezuinigen en steeds meer armoede creëren. De EU is in navolging van het IMF verworden tot een roversbende.
Het kon anders. Het is een idee om schulden weg te werken door de schuld te delen tussen schuldeiser/ crediteur en schuldenaar/ debiteur.
Na WO2 is de totale schuld van Duitsland DE in 1953 in een conferentie in Londen gehalveerd en het resterend gedeelte mocht in 50 jaar terug betaald. Die conferentie werd blijkbaar bevolkt door wijze mensen.
Toen GR in geld moeilijkheden zat hebben de EU beleidsmakers alles gedaan om de tegoeden van banken (DE, FR, NL, ...) te betalen, zonder tegenprestatie, en GR werd niet geholpen, het werd in een tientallen jaren schuldslavernij geduwd. Ongeveer 5 % van de 290 miljard euro ging naar GR, 95% ging naar de schuldeisers, de banken.
De overschotstaten als DE en NL beschouwen tekortstaten als GR als een wingewest, niet als een gelijke in een federatie. De enige oplossing is de creatie van een federatie maar met beperktere bevoegdheden dan nu. Nu is de EU een onuitstaanbare bemoeial: Zie het stabiliteitspact zogenaamd om de waarde van de euro te stabiliseren. terwijl de consumenten en de ondernemingen onbeperkt mogen besteden. Bedrog.
Een federatie: De Raadsleden worden rechtstreeks gekozen, 4 leden per staat. De EU Commissie komt voort uit een ideologische meerderheid in Parlement en Raad en vervangt dan de bijeen getrapte, niet deskundige, niet ideologische verzameling afdankertjes van de staten.
Niek Jansen 9
Roland HorvathDe bevolking werd het mes op de keel gezet door de Eurogroep olv Dijsselbloem, met een rigoureus bezuinigingsplan van het IMF.
De corrupte oligarchen, de multinationals, de wapenleveranciers en de neo-nazi’s zijn de winnaars: https://www.voltairenet.org/article207111.html.
En de bevolking is het kind van de rekening en blijft armer achter als ze al was.
En, wat het allerbelangrijkste was, Oekraïne was onder westerse invloed gebracht, nadat de Russisch gezinde president was gevlucht.
De annexatie van de Krim was de terechte reactie van Poetin, overigens met de instemming van de overgrote meerderheid van de merendeel etnisch Russische bevolking.
Roland Horvath 7
Kenneth Rogoff KR gelooft in het nut van monetaire politiek om de economie te sturen. Althans volgens hun discours gaan de centrale banken er dus van uit dat er meer economische activiteit zal zijn als de banken over meer geld beschikken en er dus meer krediet kan gegeven worden aan consumenten en ondernemingen met het oog op investeringen. Maar consumenten besteden meer als ze meer geld zullen ontvangen in de toekomst. En hetzelfde geldt voor ondernemingen, zij investeren uitsluitend als ze een winstverwachting hebben en ze dus in totaal meer geld zullen ontvangen in de toekomst.
Als de QE, de geldcreatie, niet dient om de activiteit te stimuleren dan is het waarschijnlijk dat de QE er is om banken zonder tegenprestatie geld toe te stoppen. Geld dat besteed wordt aan dividenden niet aan investeringen of aan consumenten.
KR is tegen helicopter geld, het creëerde geld geven aan de consumenten, want de centrale banken officials zijn niet verkozen en dat staat te ver van hun bevoegdheden. Volgens velen is die methode wel effectief om activiteit te creëren. Maar men kan dat geld niet tegelijkertijd geven aan superrijke vriendjes.
KR vindt zelfs dat de fiscale politiek belangrijk is maar die is te 'politiek' om te kunnen vergeleken worden met een veel verfijnder werktuig zoals de monetaire politiek.
In de laatste 2 paragrafen is KR wel realistisch. De EU moet meer een fiscale en politieke unie worden om transfers van overschot staten naar tekort staten mogelijk te maken. Inderdaad zoiets bestaat in iedere monetaire unie dus in ieder land, een transfer van rijk naar arm via o.a. de inkomsten belasting.
En verder zijn volgens KR de EU banken zwak. Inderdaad ze hebben maar een eigen vermogen van enkele procenten in plaats van 10 à 15%. En er is geen scheiding tussen sparen, krediet/ vreemd -vermogen verlening en ten 3e zaken banken. De overheden vooral de EU overheid zijn te zwak.
De EU moet een federatie worden.
Marla Singer 7
Het aantal voorbeelden waaruit blijkt dat de politiek de binding met de samenleving verloren heeft en in haar eigen droomwereld lijkt te leven al dan niet gesponsord door de GMO. Hoe politici 'vanaf hogerhand' wordt geïnstrueerd om totaal onzinnige standpunten in te nemen. Diezelfde hogerhand die samenkomt en korte lijnen heeft met denktanks, lobby clubjes e.a.
https://www.youtube.com/watch?v=ZLu6WRPPmTE
Het gevolg is dan dat door het niet acteren tegen de ontstane problemen in de samenleving dat een ruime helft daarvan zoals vrouwen, bejaarden en LGBTers zich minder veilig voelen op straat omdat er niet genoeg wordt opgetreden tegen verbaal agressief gedrag.
https://www.youtube.com/watch?v=70ailfR_Lhs
Ambtenaren die botweg weigeren om mensen in nood te helpen om een oplossing te vinden voor iets wat helemaal geen probleem zou hoeven te zijn. Want als je het sociale stelsel keer op keer blijft uithollen omdat er banken gered moeten worden wat heb je dan nog aan een sociaal stelsel alleen in naam?
https://www.youtube.com/watch?v=S80L_pplNj0
Als mensen merken dat bed, brood en werk gevaar lopen dan gaat het heel hard en zal net als in Frankrijk de bereidheid om zeer duidelijk te maken dat men serieus genomen wil worden realiteit worden.
Niek Jansen 9
Nederland speelt via het systeem van brievenbusfirma’s een belangrijke rol in de wereld wat betreft belastingontwijking door multinationals in meestal arme landen.
Zij verhinderen daarmee belastingheffing in de landen waar zij hun winsten hebben gemaakt door deze winsten over te schrijven op de rekening van spookfirma’s.
Bovendien kunnen die multinationals vanuit die ‘kamerplant firma’s’, zoals ze ook al genoemd worden, claims opleggen aan regeringen vanwege opgelopen verliezen middels die beruchte ISDS arbitragecie.
Het machtigste bedrijf in de VS ExxonMobil heeft bijv. 150 van zijn bedrijven ‘gevestigd’ met slechts elk een brievenbus in de Graaf Engelbertlaan nr.75 in Breda. De oliegigant kon vanuit zijn ‘moederbedrijf’ aldaar een claim opleggen aan Venezuela vanwege de nationalisatie van het bedrijf door Hugo Chavez indertijd, welke claim $1 miljard heeft opgebracht, hoewel de eis veel hoger was.
Daarmee is Nederland niet alleen een belasting- maar ook claimparadijs voor multinationals. De VS en Nederland zijn de koplopers in de wereld wat betreft dit systeem van belastingontduiking.
In dit artikel van joop wordt uitgelegd dat beoogde maatregelen tegen deze praktijken totaal onvoldoende zijn.
Nederland blijft zijn hypocriete rol vervullen ten dienste van de GMO’s en ten koste van meestal arme landen en blijft toch spreken over ontwikkelingshulp, liegen is een juister woord in deze.
https://www.trouw.nl/economie/belastingklimaat-nederland-kost-rest-van-de-wereld-22-miljard-euro~bc322f41/
Nederland op de 4e plaats in de rangschikking van belastingparadijzen.
Gerrit Zeilemaker 6
Blijkbaar hebben gevangenen in één van de meest beveiligde gevangenissen van Europa meer menselijk gevoel dan het hele Britse juridische systeem bij elkaar. Bron: https://consortiumnews.com/2020/01/25/belmarsh-inmates-prove-more-ethical-than-entire-western-empire/
Vrijheid voor Julian Assange!
Niek Jansen 9
Gerrit ZeilemakerGoed dat je het lot van Assange nog eens onder de aandacht brengt maar FTM zal je niet belonen met een +2.
Bekijk hier het prachtige en passionele betoog van Roger Waters, voormalige frontman van Pink Floyd, ter verdediging van Julian Assange.
En dat terwijl Assange zijn Britse gevangenisstraf van 50 weken er al op had zitten:
https://www.theguardian.com/media/2019/sep/14/julian-assange-to-remain-in-jail-pending-extradition-to-us.
Het westers journaille verraadt principes van persvrijheid door geen sterk geluid te laten horen tegen de vervolging van journalisten die de leugens en de misdaden van politici onthullen en de VS heeft kennelijk het recht om die journalisten overal ter wereld te vervolgen met behulp van trouwe vazallen zoals het VK altijd al was.
Daarom alleen al ben ik blij met Brexit en het helpt hopelijk de EU een zelfstandiger beleid te voeren tegenover de VS.
MaartenH 10
Gerrit ZeilemakerNiek Jansen 9
MaartenHOverigens zit Chelsea Manning nog steeds in eenzame opsluiting in de VS omdat zij zo moedig is te weigeren tegen Assange te getuigen en ook voor haar gezondheid wordt gevreesd.
Snowden van Wikileaks blijft in Rusland om vervolging in de VS te voorkomen.
En nu dreigt de befaamde onderzoekjournalist Glenn Greenwald, die nauw samenwerkte met Wikileaks en Snowden hielp te vluchten vanuit Hongkong naar Rusland, ook vervolgd te worden en wel in Brazilië.
Hij is de medeoprichter van de onderzoeksite ‘the Intercept’.
Dank zij publicaties van Intercept moesten gerechtelijke instanties de voormalige presidentskandidaat Lula vrijlaten, die gevangen was gezet zodat hij niet aan de verkiezingen kon meedoen, die hij zeker gewonnen zou hebben tegen Bolsonaro.
https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2020/01/22/glenn-greenwald-bedreigd-met-zelfde-lot-als-julian-assange-en-chelsea-manning/
Greenwald publiceerde eerder in de Guardian ism Snowden over de spionnageactiviteiten van de NSA , waar hij de Pulitzerprijs voor ontving:
https://www.theguardian.com/world/2019/jul/03/brazil-glenn-greenwald-investigation-outcry-bar-association-journalists
Niek Jansen 9
MaartenHIn België is er meer actie om Assange vrij te krijgen.
29 Januari is uitgeroepen tot ‘Assange Day’ en er is een oproep aan de Belgische regering gedaan om druk uit te oefenen Assange niet uit te leveren aan de VS, waarover binnenkort beslist moet worden.
Het gaat daarbij niet alleen om de persoon van Assange alleen, maar vooral is het een protest tegen de criminalisering van de onderzoek journalistiek en vrije pers.
Citaat: “ Ik ben hulpeloos en reken op jullie om mijn leven te redden”, zei Julian Assange onlangs. Als burgers, journalisten, kunstenaars, mensenrechtenorganisaties, willen we de vrijheid van meningsuiting, persvrijheid en ons recht op informatie verdedigen. We eisen de onmiddellijke vrijlating van Assange, de zorg voor zijn gezondheid en lichamelijke integriteit, en respect voor zijn fundamentele rechten. We vragen dat België Julian Assange erkent als politiek gevangene, waarnemers naar zijn proces stuurt, hem bescherming verleent en alle nodige middelen inzet om de afwijzing van het Amerikaanse uitleveringsverzoek en zijn vrijlating te verkrijgen, om hem te verwelkomen, hem een verblijfsvergunning te verlenen en hem alle zorg die zijn gezondheidstoestand vereist, aan te bieden “.
Daniel Lopes 1