Beeld © Ged Carroll

Follow The Money selecteert

De voor- en nadelen van een Brexit, lessen uit de crisis, een Duits bail in-plan bedreigt de euro en: de tech startup-bubbel loopt leeg. Verder: lobbycratie in de asielindustrie, Turkije islamiseert, privacy en de iphone, een longread over een 'Libor mastermind' en een interview met Jan Terlouw. En natuurlijk: het Britse referendum.

Brexit: 'elk nadeel heb z'n voordeel'

AD (via blendle)

Hoogleraar internationale betrekkingen Henk Overbeek is niet voor een vertrek van Groot-Brittannië (Brexit) uit de Europese Unie. Toch ziet hij ook voordelen. Zo zou de macht van de financiële sector – die in Londen erg groot is – kunnen worden doorbroken. Voordeel daarvan is dat dan eindelijk begonnen kan worden met een echte hervorming van de sector, want ondanks zogenaamd 'verbeterd toezicht' is er volgens Overbeek nog niet echt veel veranderd.

 

Lessen uit de crisis: stop met TBTF banken

FED Minneapolis

De nieuwe FED-bestuurder van Minneapolis, Neel Kashkari, gooit in zijn eerste toespraak direct de knuppel in het hoenderhok. Banken zijn nog altijd Too Big To Fail (TBTF) en vormen aldus een bedreiging voor de economie. 'Grote banken opbreken in kleinere onderdelen, die minder met elkaar verbonden zijn, zou een optie moeten zijn', zegt hij.

Niet langer moet de redding van banken vanzelfsprekend op het bordje van de belastingbetaler belanden, aldus de Fed bestuurder. Een tweede les die getrokken kan worden is dat niemand een (volgende) crisis ziet aankomen, laat staan daarvan de gevolgen kan overzien: 'A second lesson for me from the 2008 crisis is that almost by definition, we won’t see the next crisis coming, and it won’t look like what we might be expecting'.

De uitspraken van Kashkari zijn met name opmerkelijk, omdat hij destijds direct betrokken was bij het reddingsplan Troubled Asset Relief Program (TARP), een grootscheepse operatie om het financiële stelsel te stabiliseren door het opkopen van illiquide ("giftige") vorderingen van Amerikaanse banken.

Duits 'bail in' plan bedreigend voor de euro

Telegraph

Professor Peter Bofinger, één van de vijf 'Wijze Mannen' in de Duitse Raad van Economische Adviseurs waarschuwt dat het nieuwe Duitse plan om haircuts toe te passen op staatsobligaties van eurozonelanden wel eens grote gevolgen kan hebben: 'It is the fastest way to break up the eurozone', aldus Bofinger. Met name landen als Italië, Spanje, Portugal en Griekenland zouden zich hierdoor gedwongen kunnen voelen om hun eigen munteenheid weer in te voeren. Wellicht sneller dan menigeen denkt. Bofinger: 'A speculative attack could come very fast. If I were a politician in Italy and I was confronted by this sort of insolvency risk I would want to go back to my own currency as fast as possible, because that is the only way to avoid going bankrupt.'

De Duitse adviesraad wil een mechanisme in het leven roepen waarin staatsschulden van eurozonelanden kunnen worden gesaneerd, teneinde de 'no bail out' afspraak uit het Verdrag van Maastricht te herstellen. Die afspraak hield in dat eurolanden hun eigen financiële broek zouden ophouden en niet zouden worden 'gered' met geld van andere lidstaten, zoals op grote schaal gebeurd is met diverse Europese noodfondsen. Lees vooral ook het rapport van die Duitse adviesraad, dat op de steun kan rekenen van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble. Gunpowder.

 

Unicornluchtbel in Silicon Valley loopt leeg

Het Financieele Dagblad

'Get bigger, bigger, bigger', zei Gary Cohn, bestuurder van Goldman Sachs eerder deze maand over de groei van tech start ups in Silicon Valley. Deze jonge, snelgroeiende, innovatieve bedrijven worden unicorns genoemd in het vakjargon. Inmiddels is Cohn bij zinnen gekomen en omarmt hij het meer realistische nieuwe bedrijfsmodel dat veel van deze bedrijven zich hebben aangemeten: sturen op kasstromen, winst maken en handhaven van een duurzaam verdienmodel. ‘Ik zie het als een goede ontwikkeling’, aldus Cohn nu.

Het FD schrijft: 'Het aantal unicorns in Silicon Valley — start-ups die meer dan een miljard dollar waard zijn geworden — groeide uit tot meer dan tweehonderd. Maar de afgelopen maanden hebben investeerders opeens last van zenuwen. Dat jaagt de waarderingen naar beneden'. De groeigekte leidde ook tot bedrog. Het Californische bedrijf Zenefits blijkt de regels in verschillende staten in de VS omzeild te hebben. Het gebruikte een geheim softwareprogramma, waarmee verkopers van verzekeringen de verplichte 52 lesuren konden omzeilen.

 

Enorme lobbycratie in de asielindustrie

Telegraaf (inlog)

Onder de kop 'Vrij spel voor asielclubs' presenteert 's lands grootste dagblad een lang artikel over de lobbyactiviteiten van de asielindustrie. 'De asiellobby in Den Haag is een miljoenenbusiness en bovenal effectief. Het is vrij spelen voor de ‘vluchtelingenorganisaties’ want rechtse tegenhangers zijn er niet', zo schrijft het blad.

Er gaan ook heel wat kwartjes over de toonbank. VluchtelingenWerk Nederland spendeerde in 2014 maar liefst 3,6 miljoen euro aan ‘belangenbehartiging’. Volgens de organisatie ging ruim 1,3 miljoen daarvan naar lobbyactiviteiten. Amnesty International gaf hetzelfde jaar bijna negen ton uit aan ‘beleidsbeïnvloeding’ en de Stichting Vluchteling trok destijds 203.000 euro uit voor ‘pleitbezorging’. De vluchtelingenorganisaties scheppen in hun jaarverslagen flink op over hun lobbyprestaties, maar volgens hen is er van 'belangenverstrengeling' geen sprake.

De Islamisering van Turkije

Volkskrant

Interview met journalist en schrijfster Betsy Udink, die lang in het Midden-Oosten heeft gewoond en de veranderingen daar aan den lijve heeft ondervonden. Ze maakte de onstuitbare opmars van islam onder de Turkse president Erdogan van nabij mee. 'Het is als een springvloed gegaan, niet tegen te houden, en het wordt alleen maar meer...', aldus Udink. Bij het jaarlijkse Atatürk-bal van de diplomatenelite wordt geen alcohol meer geserveerd en wordt er ook niet meer gedanst, zoals vroeger wel het geval was.

Udink wijt de opkomst van het islamisme mede aan de arrogante houding van de elite, die de massa arm hield. Het enige houvast dat deze mensen nog restte was een vlucht in het geloof. Inmiddels wordt Erdogan als een heilige vereerd. Udink beaamt voluit dat we in West-Europa naïef zijn geweest in het idee dat Erdogan een soort christen-democraat was, 'alleen een beetje anders'.

John McAfee: ‘Ik wil iPhone terroristen kraken’

International Business Times

John McAfee heeft zijn naam gegeven aan een van de bekendste antivirus softwarepakketten. Hij schrijft ook veel over technologie. Hij is controversieel, presidentskandidaat voor de Libertarische Partij van Amerika én hij werd beschuldigd van moord. Maar McAfee is vooral zeer kritisch ten aanzien van onze afhankelijkheid van internet. ‘De zachte onderbuik van de westerse wereld’, vindt hij. 

Hard is ook zijn oordeel over het bevel van de FBI aan Apple om een ‘achterdeur’ in de beveiliging van de iPhone open te zetten om daarmee de telefoon van een van de plegers van de aanslag in San Bernardino te kraken. 

Als het apparaat dan toch zijn geheimen moet prijs geven, dan wil McAfee de beveiliging wel kraken. ‘Ik eet mijn schoen live op televisie op als dat niet lukt.’ Maar een back door openen? Dat nooit. Het zou volgens McAfee zelfs het begin van het einde van de VS als wereldmacht betekenen. Het gevolg is namelijk dat er uiteindelijk in elke encryptie een opening zou worden gecreëerd. Levensgevaarlijk, vindt McAfee. Want hoe geheim zo’n achterdeurtje ook is, hackers zullen hem vinden. ‘Het is alsof je onze grootste vijanden kernwapens geeft.’ 

Tom Hayes: a Libor mastermind

Wall Street Journal

Longread over het proces tegen trader Tom Hayes, bij wie een lichte vorm van het Asperger syndroom, een autistische stoornis, was geconstateerd. Hayes - door collega's aangeduid als Rain Man, naar de gelijknamige film met Dustin Hoffman - werd beschuldigd van Libor manipulatie. Hij werkte aanvankelijk mee, maar werd steeds bozer en gooide uiteindelijk de kont tegen de krib. Fraai staaltje onderzoeksjournalistiek en meesterlijk beschreven.

'Het kapitaal is nu helemaal de baas'

Volkskrant (via blendle)

'We gaan kapot aan het neoliberalisme. We gaan er helemaal aan kapot.' Dit zijn niet de woorden van Joris Luyendijk of Emile Roemer, maar dit zegt voormalig D66 voorman Jan Terlouw tegen de Volkskrant.

Terlouw hekelt de manier waarop ABNAMRO werd gered – met belastinggeld – om de bank vervolgens weer naar de markt te brengen: 'ABN Amro is in 2008 door de overheid van de ondergang gered. Het werd een staatsbank, een bank van ons allemaal. Nu privatiseren ze haar weer. Belachelijk. Is het bankensysteem dan na de crisis van 2008 zo fundamenteel veranderd dat een herhaling van een crisis is uitgesloten? Nee, zou ik denken, bij lange na niet.'

Als de politiek minder integer is, dan is de samenleving dat ook. De economie gaat tegenwoordig boven alles. 'Geld is macht', aldus de kinderboekenschrijver.

Cameron en de EU sluiten een deal

Financial Times

Na anderhalve dag onderhandelen waren ze er uit: de Britse premier Cameron en de rest van de EU. Voornaamste bottleneck vormde de Oost-Europese landen, die bezwaar aantekenden tegen de beperking van de toegang tot het Britse sociale zekerheidsstelsel. Met name de beperking van de kinderbijslag. Cameron twitterde na afloop het volgende:

Cameron spreekt over een 'hervormde EU', een Unie van 'leven en laten leven'. Hij zal in eigen land de komende maanden campagne voeren vóór het EU-lidmaatschap. Op 23 juni kiezen de Britten in een referendum dan voor 'in or out'.