
© Matthias Leuhof
Follow the Money selecteert
Corona waart over de aarde, maar de FTM-journalisten verzaken niet. Cameratoezicht en met name gezichtsherkenning, neemt enge vormen aan. Italianen zien hulp aan het zuiden als enige optie voor Europa. Verder nog de vraag of corona de democratie zal aantasten. Oliespeculanten kopen op grote schaal olie in en in de VS komt de FED straks te zitten met te dure beleggingsproducten.
Pas op de privacy
Judith Spanjers – In de Volkskrant afgelopen week veel aandacht voor onze privacy. Politici en privacyorganisaties maken zich zorgen over de opmars van slimme camera’s met gezichtsherkenning. De krant maakte een rondjes langs winkels, voetbalclubs, gemeenten en Schiphol.
Uit het artikel blijkt dat het aan overzicht ontbreekt. De FRA, het EU-bureau voor de grondrechten, inventariseerde het gebruik door wetshandhavers, maar daar blijkt geen transparant openbaar overzicht van te zijn. Wat er zoal hangt bij winkelketens of voetbalstadions is al helemaal onduidelijk. Winkels hebben steeds meer interesse in gezichtsherkenning om de winkeldiefstallen en overvallen tegen te gaan. De Jumbo in Alphen aan de Rijn hangt vol met camera´s, maar heeft door alle ophef de gezichtsherkenning toch maar uitgeschakeld.
Volgens Microsoft is gezichtsherkenning een hulpmiddel, maar is het niet waterdicht. Een Amerikaans politiekorps wilde bodycams uitrusten met live gezichtsherkenning, maar volgens Microsoft geeft dat een te grote kans op fouten.
Journalist Huib Modderkolk van de Volkskrant interviewde cybercriticus en privacyexpert Marietje Schaake. Zij hield zich namens D66 bezig met de macht van grote technologiebedrijven. Nu werkt ze in het hart van Silicon Valley, als docent en directeur internationaal beleid bij het Cyber Policy Center van de Amerikaanse universiteit Stanford. Zij waarschuwt: in crisistijd, waar we nu in verkeren, moeten we opletten voor verregaande maatregelen die de privacy van burgers op een zijspoor zetten. ‘Bedrijven en overheden zijn altijd op zoek naar meer data, meer online macht, het veroveren van markten. Onder druk wordt alles vloeibaar, maar juist in een crisis moet de kern van rechten die ons beschermen overeind blijven.’
Minister Buitenlandse Zaken Italië: steun aan het zuiden belangrijk voor heel Europa
Peter Hendriks – Italië zit in de problemen. Het land moet zijn economie dusdanig overeind houden dat het na de coronacrisis de draad weer redelijk op kan pakken. Dat betekent dat er nu al enorme bedragen geleend moeten worden, maar met een nationale schuld van 138 procent van het bbp is daarvoor geen ruimte. Er wordt nu een appėl gedaan op de in zuidelijke ogen rijke noorderlingen. Corona-obligaties, waarvoor de hele EU garant staat, vinden de Zuid-Europeanen een ideaal instrument. Nederland en Duitsland zijn daar echter tegen en vrezen een bodemloze put te creëren.
Het is duidelijk dat Maio zijn land niet beschouwt als bedelaar, want heel Europa’s toekomst staat op het spel. Hij vindt dat Europa nu gelijke tred moet houden met de VS en China: ‘Geen individueel Europees land kan rekenen op economisch herstel na de coronacrisis als de andere landen in de Europese regio in de vernieling liggen.’
Strijd tussen Rutte en Hoekstra verklaart Nederlandse houding tegenover hulp aan het zuiden
Peter Hendriks – Tom-Jan Meeus legt is een artikel in het Amerikaanse Politico uit, dat achter de botte houding van Wopke Hoekstra tegenover hulp aan de zuidelijke EU-landen een politieke strijd schuil gaat. Het zuiden is harder getroffen door het coronavirus en heeft niet de financiële ruimte om zichzelf te helpen. Meeus betoogt dat, sinds het uittreden van het Verenigd Koninkrijk, Nederland zichzelf beschouwt als de nieuwe kampioen van conservatief begrotingsbeleid. Dat laatste geldt zeker ook voor de financiën van de Europese Unie.
Bij die nieuwe positie binnen Europa hoort een harde stellingname tegen landen die proberen via sluipweggetjes onder de Europese begrotingsdiscipline uit te komen. Een land als Italië heeft een staatsschuld van 138 procent van het bbp en dat mag volgens de Maastricht-normen maximaal 60 procent zijn. Goedkoper lenen via triple-A EU-obligaties zou dus fantastisch zijn voor met name Italië.
Rutte is ook financieel conservatief, maar heeft de reputatie om na wat gesputter in Brussel uiteindelijk altijd met de consensus mee te buigen. Hoekstra dacht zich met zijn bikkelharde opstelling tegenover EU-obligaties te kunnen onderscheiden van Rutte en zo partijpolitiek gewin te behalen. Uiteindelijk werd het een dramatisch pr-fiasco.
Olie-speculanten slaan hun slag
Dennis Mijnheer – Bij persbureau Bloomberg zitten journalisten afgelopen weken gelukkig bovenop alle ontwikkelingen in de oliesector. Vreemd genoeg blijft dit onderwerp in Nederland wat onder de radar. De olieprijs is toch echt in een vrije val geraakt, Saoedi’s en Russen vechten elkaar de tent uit in de prijzenoorlog en de Amerikaanse schalie-oliebedrijven zijn allesbehalve de lachende derde (lees: de grote verliezer). Bloomberg staat in een sterk achtergrondartikel stil bij de handelshuizen die massaal laaggeprijsde olie aan het opslaan zijn in olietankers. Ze speculeren daarmee op toekomstige prijsstijgingen. De ingenomen posities zijn gigantisch: een very large crude carrier (VLCC) kan maar liefst 2 miljoen vaten olie opslaan. De mede-oprichter van het handelshuis Mercuria Energy Group schat dat er momenteel al 250 miljoen vaten olie zijn opgeslagen in olietankers. Scheepseigenaren doen ook goede zaken: waar de dagprijs van een VLCC twee jaar geleden nog circa 18.000 duizend dollar bedroeg, is inmiddels al een huurprijs van 400.000 dollar per dag (!) aangetikt.
Tijdelijke noodhulp: komen we er ooit weer vanaf?
Arne van der Wal – De maatregelen die de regering-Trump heeft genomen om de economische gevolgen van de coronacrisis te temperen zijn de grootste ooit. Via de CARES Act die door het parlement is gejast, pompt de regering 2000 miljard dollar in de economie. Maar dat is niet het enige: dankzij de interventies van de centrale bank Federal Reserve en de Amerikaanse schatkist gaat het in totaal om een reddingsplan met een totale waarde van 6000 miljard dollar. De facto gaat het, net als in 2008, om een bail-out van de Amerikaanse financiële sector, schrijft journalist Matt Taibbi. Eerder schreef hij invloedrijke artikelen over Wall Street, met name de macht van bank Goldman Sachs.
Tijdens de financiële crisis van 2008 redde de Amerikaanse belastingbetaler louter de mensen en bedrijven die de crisis hadden veroorzaakt. Deze keer gaat er wél een deel van het beschikbaar gestelde geld naar wat in de VS ‘Main Street’ wordt genoemd, het contrapunt van Wall Street. De vraag is nog wel hoe het geld in de reële economie terecht komt. Logistiek is dat geen eenvoudige operatie, en zonder medewerking van de banken gaat het niet.
De centrale bank Fed en de Amerikaanse schatkist worden nu de grootste kopers van moeilijk verhandelbare hypotheken, overheidsschuld en bedrijfsobligaties. Dat opkoopprogramma moet voorkomen dat bedrijven massaal failliet gaan. Op zich prima, maar Taibbi wijst er op dat de waarde van al dat schuldpapier enorm opgeblazen is. Dat is een rechtstreeks gevolg van de bail-outs na 2008 en de losse monetaire politiek. De Amerikaanse economie is meer dan een decennium lang opgeblazen en nu moeten de schatkist en de Fed de boel in leven houden door er nóg meer geld in te pompen.
Sinds 2008 zijn de risico’s, zo schrijft Taibbi, juist groter geworden. Door de lagerentepolitiek en opkoopprogramma’s werden traditionele veilige havens onaantrekkelijk en aasden investeerders op hoger rendement via risicovolle transacties. Geld was immers toch spotgoedkoop en werd gepompt in bedrijven die al tot hun nek in de schulden staken, simpelweg omdat daar een hogere risicopremie voor werd betaald.
Taibbi schetst een nogal desolaat beeld van de Amerikaanse economie. Van alle goede voornemens tijdens de crisis van 2008 is zo goed als niets terecht gekomen, constateert hij. De Fed koopt nu alles, maar hoe komt de centrale bank ooit van die overgewaardeerde troep af? De coronacrisis is tijdelijk, maar de bail-out lijkt permanent te worden.
9 Bijdragen
Jonah 1
Roland Horvath 7
Waar halen ze het in hun hoofd, de Ruttes & Co. Dat een jurist, W. Hoekstra WH, als minister van financiën wordt aangesteld. Financiën, een vak ministerie. Een betere garantie voor onbekwaamheid in die functie is niet denkbaar. En dat nog wel na het totale fiasco in die functie van J. Dijsselbloem JD, bio ingenieur.
In het kapitalisme verdienen degene die het hardst werken het minst. En de rijken krijgen meer inkomen dan de armen omdat ze meer macht hebben. Ze hebben meer een relatief monopolie op de markt. Dus er is altijd een welvaartstransfer van arm naar rijk en niet omgekeerd.
Door o.a. de inkomsten belasting wordt wat meer bij gedragen door de rijken dan door de armen en dus wordt de welvaart transfer van arm naar rijk wat verkleind maar niet ongedaan gemaakt. Dat gebeurt in ieder land alias muntunie. Maar niet in de eurozone, daar is er geen geld transfer voorzien. Dat is de politici opgedrongen in het verdrag van Lissabon, -geen bailout van andere staten- door de GMO lobbyisten en de politici waren te lomp om de onwenselijkheid daarvan in te zien. Vandaar de brute, ongepaste houding van WH. Die zoals velen meent dat het overschot van NL en anderen in de EU/ eurozone per definitie hun eigendom is en uitsluitend te wijten is aan hun werkkracht en innovatieve, creatieve geest. Niets is minder waar.
Zo sukkelt de EU verder als een zwakke en sukkelende intergouvernementele/ confederale staatsstructuur. De EU tracht wellicht nu IT en ES ook in een schuldslavernij te manoeuvreren zoals met GR gebeurd is.
Zolang er geen gekozen Raad is, bijvoorbeeld 4 leden per staat, en de Commissie voortkomt uit een ideologische meerderheid in Raad en Parlement, zoals elke regering gevormd wordt, zal er bijna niets veranderen.
Roland Horvath 7
Zoals Marietje Schaake zegt, in een crisis moeten de rechten van de burgers overeind blijven.
Maar organisaties zoals de GMO, de overheden willen altijd meer macht en dus meer gegevens van de burgers, zoals het artikel zegt.
De hele digitalisering van de maatschappij inbegrepen de nodeloze en debiele camera's, die op elke hoek van de straat moeten gemonteerd worden volgens velen, zogenaamd om bandieten te vangen, zullen resulteren in een conformistische, nooit geziene en niets ontziende dictatuur. Die niet alleen de vrijheid en de privacy zal vernietigen. Maar ongeveer alles: Cultuur, wetenschap, amusement, innovatie, noem maar op. De overheid zal weer verkondigen dat de aarde vlak is zoals 500 jaar geleden of toch dergelijke zaken. Wie er anders over denkt, vliegt dan stante pede in den bak.
Dat alles zal gebeuren dank zij onze eigen angst, gecreëerd door de GMO, en door onze goedgelovigheid. Zeg maar domme naïviteit.
Roland Horvath 7
1- Corona obligaties uitgegeven door de EU is een goed idee. In de toekomst moet de EU een federatie worden maar met beperkte bevoegdheden. Alleen zaken die enkel in een internationaal verband kunnen opgelost worden. Dus de begrotingscontrole van de EU in de staten moet ophouden. Die controle is er uitsluitend om de staten in geldmoeilijkheden te brengen en hen zo te verplichten op de Sociale Zekerheid SZ te bezuinigen tot de SZ niet meer bestaat.
Het uitgeven van obligaties is zo'n internationale aangelegenheid. NL en DE mogen een beetje realistischer worden.
2- Bij de kredietverlening is het risico en de verantwoordelijkheid van een reactie daarop volledig bij de krediet nemer. Nu draaien de ondernemingen niet maar ze moeten wel het gekregen krediet op tijd terug betalen. Hetzelfde geldt voor de huur van gebouwen.
Een ander element dat de economie rigide en onstabiel maakt zijn de hoge dividenden die jaarlijks verwacht worden door de aandeelhouders.
Het lijkt er op dat er over de verantwoordelijkheden voor risico' s grondig moet nagedacht worden. Zodat niet alleen de kredietnemer daarvoor opdraait maar ook de banken.
In een veranderlijke economie is het raar dat de kredietverlening rigide is: Ze werkt met vaststaande terugbetalingen op vaste tijden.
Een voorbeeld, na WO2 werd in 1953 in een conferentie in Londen de totale schuld van Duitsland DE, dus van de overheid, de consumenten en de ondernemingen, voor de helft kwijt gescholden en voor de andere helft kreeg DE 50 jaar om die terug te betalen.
Een voorbeeld voor de banken die schuldeiser zijn van IT: Meer flexibiliteit.
Bijkomende schulden zijn op die manier niet nodig.
Roland Horvath 7
Trump en zijn adviseurs kennen zo ongeveer niets van economie en van financiën. Of beter, ze zijn 100% neoliberaal wat op lange termijn een garantie is voor een langdurige economische depressie zoals in 1873-1896 en 1929-WO2. Dat komt door het feit dat de ondernemingen niet genoeg geld willen uitdelen aan iedereen zodat er na verloop van tijd bij de 99% te weinig geld is om de economie draaiende te houden. Uitdelen uiteraard volgens vaste, wettelijke regels.
De geldkringloop van ondernemingen naar consumenten en terug droogt op.
De geldcreatie van Trump en van de FED is behalve inflatoir ook een inbreuk op de geldkringloop. Geld geven aan de ondernemingen is een kortsluiting in die kringloop.
Dat geld moet aan de consumenten gegeven worden want nu gaat het gegeven geld vooral naar de -superrijke- aandeelhouders.
De neoliberalen zullen het nooit leren. Wat ze goed kunnen is graaien.
De geldcreatie in het verleden heeft de VS economie vervormd en ziek gemaakt. De economie is nu verslaafd aan QE. Ze kan daar uiteraard maar moeilijk van afkicken. Een economie is een levend wezen.
Theo van Beuningen 3
Pieter Lakeman: youtube.com/watch?v=FL5HYqOjvDM
Jan Bertels
Niek Jansen 9
Wat minister Borst kon, kan minister Hugo de Jonge nu niet meer. De staatsvaccinfabriek is verkocht. Toen het coronavirus zich over de wereld verspreidde was De Jonge zelfs bezig om ook het laatste onderdeel van het vaccininstituut te verkopen.
Wanneer die privatisering rond is, heeft Nederland in minder dan tien jaar tijd de productie en het grootste deel van het onderzoek naar vaccins uit handen gegeven. ‘De kennisinfrastructuur over vaccins is weggevallen’, zegt Ben van der Zeijst, hoogleraar vaccins en vaccinaties aan de Universiteit Leiden en voormalig wetenschappelijk directeur van het Nederlands Vaccin Instituut. Ook andere Europese landen verkochten hun vaccininstituten aan grote farmabedrijven. De industrie is echter niet geïnteresseerd om te investeren in onderzoek naar nieuwe vaccins. Daarom moeten we nu nog beginnen aan het onderzoek naar een coronavaccin, en duurt het nog zeker een jaar voordat een vaccin voor dit type corona op de markt is', zo begint het artikel https://www.groene.nl/artikel/je-gaat-toch-ook-de-brandweer-niet-verkopen, dat gebaseerd is op een reconstructie van het Platform voor onderzoekjournalistiek Investico.
Roland Horvath 7
Niek JansenDe privatisering van het collectieve gaat meestal stiekem, op een valse manier, zonder overleg van de bestuurders met de betrokkenen.
De productie wordt uitbesteed aan lage loon landen als China en Bangladesh.
Ten tweede, de kennis wordt vaak zo ongeveer weggegeven want volgens de neoliberalen, zoals heel de regering Rutte3 & voorgaanden, is het collectieve niets waard.
Ten derde, wordt ook het beheer weggegeven aan het buitenland zoals de VS en China. Zelfs van strategische sectoren als de elektriciteitsdistributie worden de aandelen versjacherd aan het buitenland. In veel landen zoals de VS en China zijn zulke dingen onmogelijk.
Het wordt steeds erger. De zogenaamde vrijhandelsverdragen zijn een privatisering van de wetgeving. Werknemers rechten worden er door zulke verdragen aan de lopende band uitgebonjourd.