Follow the Money selecteert

  • Take Bank Control? Leuke typo, het is toch: Take Back Control?

Ook deze week hebben onze redacteuren weer de beste stukken uit andere media voor je bij elkaar gezocht. Vandaag gaat het onder andere over de historische ontmoeting tussen Trump en Kim Jong Un, een ICT-drama bij de NVWA, spionage bij de WK 2018 en hommeles bij Eneco. Prettig weekend!

De ondergang van het Westen

Der Spiegel internationaal

Rob Vorkink – De ondergang van het Westen. Het einde van de naoorlogse wereldorde. Het begin van een nieuw tijdperk. Er zijn veel analyses, beschouwingen en commentaren geschreven wat de beweegredenen zijn van de Amerikaanse president Donald Trump in z’n contacten met westerse en oosterse leiders. Volgens een commentaar van Ronald Nelles in Der Spiegel laat het debacle op de G7 duidelijk zien dat het echte probleem met het beleid van Donald Trump, Donald Trump zelf is. Er is geen rijm of reden voor zijn acties, afgezien van het verlangen – de noodzaak – om de beste, de belangrijkste, de grootste te zijn. De ineenstorting van het Westen en de vernietiging van allianties die tientallen jaren hebben standgehouden, zijn slechts de neveneffecten van deze ongekende ego-reis.

Trump behandelde op G7-top Amerika’s oudste vrienden alsof ze vijanden waren. Tegelijkertijd is hij mild over de Russische president Vladimir Poetin en noemt hij een dictator als Kim Jong Un uit Noord-Korea ‘zeer eervol’. Hij ziet de weerspiegeling van zichzelf in zulke mannen. Hij doet wat hij wil. Overeenkomsten met partners en de regels van de internationale orde. Trump wil volledige controle en kan er niet tegen om tegengesproken te worden. Hij moet altijd het eerste woord en het laatste woord hebben. Het was inderdaad niet verwonderlijk dat hij de G7-top zijn eigen agenda (het handelsconflict en Rusland) probeerde op te leggen. De tweet die hij na afloop vanuit zijn vliegtuig stuurde, waarin hij zijn steun voor de verklaring van de top herroept, was slechts een logisch gevolg van zijn egomanie. Het is altijd alleen ik, ik, ik.

Doomporn: het virus komt eraan

The Atlantic 

Eelke van Ark – Wie te veel lijdt onder bezorgdheid over de toekomst, slaat dit artikel beter over. Maar voor de liefhebbers van rampscenario’s die de mensheid bedreigen, heeft The Atlantic een fantastische longread in de aanbieding. Als we niet eerst van de aardbol gevaagd worden door een nucleair conflict, de keihard smeltende poolkappen of de uitbarsting van een supervulkaan, dan staat ons waarschijnlijk een wereldwijde pandemie te wachten die we nauwelijks de baas kunnen. Journalist Ed Yong onderzocht voor The Atlantic hoe goed de Verenigde Staten voorbereid zijn op een virus als de Spaanse griep uit 1918. Of het veel dodelijkere H7N9-virus dat enkele jaren geleden opdook in Azië. Dat levert een diep verontrustend verhaal op, waaruit de lezer alleen maar kan concluderen dat de rijkste westerse natie in het geval van een ernstige pandemie op dit moment niet heel veel meer zal kunnen uitrichten dan de Congolezen die in 2014 hun Ebola-slachtoffers zagen wegkwijnen in met opgedroogd bloed bespatte ziekenhuiszalen zonder ramen. De oorzaak is eenvoudig: er wordt nauwelijks geïnvesteerd in bereidheid om epidemieën op te kunnen vangen.

Opnieuw ICT-fiasco bij de overheid

RTL Z

Bart Nietveld – ICT en de overheid gaan niet lekker samen. Na de digitalisering van de Belastingdienst en de rechtspraak heeft ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) te maken met een problematische ict-begroting. Het vernieuwen van de ict-systemen valt 59 miljoen duurder uit dan begroot. Dat is klein bier in vergelijking met de Belastingdienst en de rechtspraak, die hun budget met maar liefst 203 en 160 miljoen euro overschreden. Het Bureau ICT-toetsing (BIT) waarschuwde de NVWA in 2017 al dat het project niet haalbaar was. BIT pleitte om het project in kleinere stappen uit te voeren, maar de NVWA liet weten onder geen beding te willen stoppen. De NVWA gaat er van uit dat de extra kosten binnen de eigen begroting opgelost kunnen worden. Kamerleden zijn bang dat er minder inspecties zullen plaatsvinden of dat gecontroleerde bedrijven een hoger controletarief moeten betalen. Volgens experts gaan ict-projecten bij de overheid vaak mis omdat ze het gehele systeem in een keer willen veranderen. Daarbij wordt niet gekeken hoe het nieuwe systeem op het bestaande aansluit; als dan blijkt dat het nieuwe systeem niet werkt, zijn de financiële gevolgen groot. 

Het was een kloteweek qua klimaatnieuws

The Washington Post

Ties Joosten – De week begon met een onderzoek van IMBIE, een internationaal consortium van 84 wetenschappers. Zij bestudeerden het ijs op Antarctica en zagen dat het tempo waarmee dat smelt, rap toeneemt. De afgelopen 10 jaar is de snelheid waarmee het Zuidpoolijs smelt verdrievoudigd. Vervolgens lekte een nieuw rapport uit van het IPCC, het klimaatbureau van de Verenigde Naties. Nog voor 2040 zal de aarde met meer dan 1,5 graad opwarmen, luidt hun conclusie. De wetenschappers somberen over de maatregelen die wereldwijd op stapel staan: ze zijn onvoldoende om de opwarming tegen te gaan, omdat landen hun economische belangen nog altijd boven klimatologische belangen laten gaan. (Voor de sceptici: in dit rapport zijn 25.000 opmerkingen van wetenschappers verwerkt.) In Nederland vinden ondertussen onderhandelingen plaats over een nieuw nationaal klimaatakkoord. Over drie weken moet dat tot resultaat leiden. Verloopt dat een beetje vlotjes? Mwoah

Arme vermogensbeheerders

Boston Consultancy Group

Arne van der Wal – De rijken werden ook het afgelopen jaar weer rijker – een verrassing mag het nog nauwelijks heten. Je bent UHNW of je bent het niet. Gemeten in dollars steeg het door personen gehouden vermogen wereldwijd met 12 procent tot 201,9 biljoen dollar, ofwel $201.900.000.000.000. Dat blijkt uit het Global Wealth Report 2018 van strategisch adviesbureau Boston Consultancy Group (BCG), een onderzoek naar vermogensaccumulatie dat gericht is op vermogensbeheerders. Dat getal is zo bizar groot dat het eigenlijk niets meer zegt. Ter vergelijking: het is 2,5 keer zoveel als wat de hele wereld in 2017 aan waarde produceerde, 81 biljoen dollar. De groei was de grootste van de afgelopen vijf jaar. Onbedoeld laat dit onderzoek zien dat niet alleen de kloof tussen arm en rijk, maar ook die tussen rijk en heel rijk steeds sneller toeneemt. En dat voelen ook de vermogensbeheerders: terwijl ze voor hun schatrijke bazen steeds meer geld verdienen, komen ze er zelf relatief bekaaid vanaf. De marges worden krapper, de concurrentie sterker. Maar medelijden? Dat is niet nodig. Vermogensbeheerders hebben het de laatste 10 jaar te gemakkelijk gehad en moeten vernieuwen, stelt BCG.

De constitutionele democratie ligt onder vuur

Der Spiegel

Peter Hendriks – De afgelopen jaren zijn in verschillende landen ‘sterke’ mannen aan de macht gekomen via democratische verkiezingen. Poetin, Orban en Erdogan zijn de belangrijkste voorbeelden. Het zijn mannen die weinig op hebben met de persvrijheid. Eenmaal op het pluche zorgen ze ervoor dat ze hun macht vasthouden via propaganda en het kapen van de democratische instituties. Ook Trump heeft veel weg van zo’n gekozen autocraat. Der Spiegel duikt in de oorzaken van deze trend. Yascha Mounk, een Duitse Harvard politicoloog, noemt twee verschijnselen die bijdragen aan de verzwakking van de liberale democratie. Aan de ene kant wordt de democratie steeds meer beheerst door middel van manipulatie van de mening. Aan de andere kant hebben kiezers het gevoel dat de controle op de economie in handen is van centrale banken, constitutionele hoven en supranationale instellingen zoals de Europese Unie en het IMF. Daarop is geen parlementaire controle. Der Spiegel denkt dat de Brexit-slogan ‘Take Bank Control’ duidelijk maakt wat de stemming is in veel landen. De nieuwe democratisch verkozen autocraten beloven dat in feite allemaal. Een ander punt is China. Dit land bewijst dat een kapitalistische economie ook zonder liberale democratie succesvol kan zijn. Dat voorbeeld inspireert veel autocraten. Als de economie goed draait, hoef je maar weinig oppositie te verwachten.

Als de top elkaar de tent uitvecht

Het Financieele Dagblad

Rob Vorkink – Energiebedrijf Eneco is volgens kenners bij verkoop 3 miljard euro waard. 53 gemeenten kunnen dat geld  goed gebruiken en staan te trappelen, maar dan moet eerst het interne gelazer voorbij zijn en dat is het voorlopig zeker niet. Binnen de top van de onderneming woedt al geruime tijd een machtsstrijd, die eerder directeur Jeroen de Haas de kop kostte. De Ondernemingsraad pikte niet dat president-commissaris Edo van den Assem de directeur ontsloeg zonder het personeel daarin te kennen. Sindsdien is het hommeles. De OR stapte naar de Ondernemingskamer; die zaak diende afgelopen woensdag. Volgens het Financieele Dagblad is de positie van de president-commissaris sinds die zaak vrijwel onhoudbaar geworden. Voorzitter Gijs Makkink van de Ondernemingskamer liet zich aan het einde van het proces ontvallen dat een wijziging van de voorzitter van de raad van commissarissen bij Eneco goed zou zijn voor herstel van de onderlinge verstandhouding en de toekomst van het energiebedrijf.  Met dat oordeel nam de aanhoudende ruzie binnen de bedrijfstop opnieuw een verrassende wending na het gedwongen vertrek van directeur Jeroen de Haas.

Het WK-voetbal: spionage met Rusland als winnaar

Zembla Internationaal

Dennis Mijnheer – Het WK-voetbal is afgelopen week afgetrapt in het Luzhniki stadion in Moskou. Aan de vooravond daarvan kwam Zembla met een uiterst puike uitzending over hóe dit WK in gastland Rusland belandde (en niet in het Verenigd Koninkrijk). Deze aflevering, gemaakt door Deense onderzoeksjournalisten, is een verbazingwekkende reconstructie van de bizarre gang van zaken rondom het stemmingsproces dat uiteindelijk in het voordeel uitpakte van Rusland. Aan het woord komen talloze direct betrokkenen, waaronder het (winnende) hoofd van de Russische team, de verliezende Engelsman, FIFA-voorzitter Sepp Blatter (die in de uitzending aangeeft dat hij Rusland graag het WK gunde), de lobbyist annex pr-man Peter Hargitay en een journalist die onthulde hoe spionageteams informatie over de concurrent probeerde te ontfutselen. Het is al met al een ijzersterke aflevering.

Onzekerheid in de obligatiemarkten: de ECB bouwt zijn opkoopprogramma af

 
Thomas Bollen – De Europese Centrale Bank bouwt zijn obligatie-opkoopprogramma af. Vanaf september gaat het aankoopbedrag omlaag van 30 naar 15 miljard euro per maand, en in december stopt het opkopen helemaal. De rente zal nog zeker tot september 2019 rond de 0 procent blijven. De vraag naar Europese staatsobligaties zal afnemen nu de grootste opkoper uit de markt verdwijnt. Beleggers moeten obligaties daarom opnieuw gaan prijzen, vanwege de veranderende marktomstandigheden. De afgelopen weken zagen we de grootste leegloop uit de Europese obligatiemarkten sinds een jaar. Wat zullen deze veranderingen voor Europa betekenen? In Turkije hebben ze al te maken met hyperinflatie, en in Italië ging de rente op staatsobligaties vorige maand fors omhoog. Het beloven spannende tijden te worden.
 

Als grote cryptobedrijven zelf de verwachtingen gaan temperen

Het Financieele Dagblad

Floor Schoonebeek – Normaal gesproken is het altijd hosanna bij cryptobedrijven. Je mag deze trein niet missen, anders ben je een boef van je eigen portemonnee. Het is dan opvallend te noemen dat Ripple, een van de grootste spelers, voor de verandering niet met overoptimistische praatjes komt. Het bedrijf wil de blockchain gebruiken om betalingsverkeer veiliger en makkelijker te maken. Grote financiële instellingen zijn verbonden aan Ripple om in te spelen op eventuele verbeteringen. David Schwartz zaagt aan de stoelpoten van zijn eigen bedrijf door toe te geven dat banken niet snel zullen overstappen op de blockchain.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 240 leden

Volg Redactie
Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren