
Follow The Money selecteert
De Amerikaanse verkiezingsstrijd kent revolutionaire trekjes, het wespennest Air France KLM, de risico’s van haastige wetgeving en hoe tientallen journalisten miljonair worden. Verder: ECB bestuurders zijn de voortdurende kritiek zat, In Memoriam Wim Brands, wat maakt teamwork succesvol? Tot slot: de lange tenen van Erdogan, de Panama Papers, de filantropen van New York en een ‘must read’ van filosoof John Gray.
Amerikaanse verkiezingsstrijd met revolutionaire trekjes
In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen is iets opmerkelijks aan de hand. De winst van Hillary Clinton wordt schijnbaar vanuit het niets serieus bedreigd door de 74-jarige Vermontse senator Bernie Sanders. En niet via de gebruikelijke lastercampagnes die de Amerikaanse verkiezingen normaal gesproken domineren, maar op keiharde inhoud. Pak de banken aan, vecht voor de middenklasse en stop met het knielen voor de wensen van het grootbedrijf, zegt Sanders. Bovendien: zijn stemgedrag gedurende de afgelopen decennia en het gebrek aan financiering door zakelijk Amerika laat zien dat hij het meent. Sanders maakt gehakt van Clinton in debatten door te wijzen op haar nauwe banden met het Amerkiaanse grootkapitaal, haar steun aan zaken als de Irak-oorlog, handelsverdragen NAFTA en TTP en haar duurbetaalde speeches bij grootbanken. Het leverde Sanders in de voorverkiezingen tot nu toe een aantal onverwachte overwinningen op, en als dat op 19 april in de voorverkiezing van New York ook gebeurt (de staat die Hillary Clinton ooit in het Congres vertegenwoordigde) is hij een heel serieus gevaar voor Clinton.
Met name jonge stemmers zijn de ‘Clinton-dynastie’ zat. De campagne richt zich nu dus volop op het bewerken van die groep kiezers en dat levert uiterst interessant leesvoer op. Het populaire magazine Rolling Stone, traditioneel gezien van grote invloed op de jonge kiezer, koos ervoor om Hillary Clinton te steunen. Maar Rolling Stone-journalist Matt Taibbi — een soort Amerikaanse Joris Luyendijk, en zo mogelijk nog populairder dan het magazine zelf — schreef afgelopen week een regelrechte steunbetuiging aan Bernie Sanders. Daarmee haalde hij de argumenten van zijn hoofdredactie pijnlijk onderuit, en zette hij Hillary Clinton te kijk als een sell-out die zo diep met het systeem vergroeid is dat ze niet eens kan zien dat ze deel is van het probleem in plaats van deel van de oplossing.
Het wespennest Air France-KLM
Topman Alexandre de Juniac vertrekt komende zomer bij de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij Air France-KLM. Hij wordt voorzitter van de internationale brancheorganisatie van luchtvaartmaatschappijen IATA (International Air Transport Association). Doorgaans betreft dit voorzitterschap een functie voor mensen die aan het einde van hun carrière gekomen zijn. Een reden voor zijn vertrek is niet genoemd. De Juniac werkte pas drie jaar bij het bedrijf. Naar een opvolger wordt naarstig gezocht.
Dit betekent twee dingen. Eén: de geplande hervormingen bij de Franse tak van het bedrijf worden waarschijnlijk op de lange baan geschoven. Twee: KLM betaalt hoogstwaarschijnlijk voor de salarisverhoging van de nieuwe topman van de moedermaatschappij. Immers, de bezuinigingen bij KLM gaan gewoon door. Het concern heeft aangekondigd dat er ruim drieduizend vaste arbeidsplaatsen zullen verdwijnen.
Haastige wetgeving gevaar voor rechtsstaat
Een inzending van een van onze leden
In Binnenlands Bestuur aandacht voor de bedreiging van onze rechtsstaat, niet van buitenaf maar van binnenuit. De waarschuwing komt niet van een kritische buitenstaander, maar van de Raad van State (RvS). Die maakt zich namelijk grote zorgen over de afnemende kwaliteit van wetgeving. De wens tot snelle besluitvorming en het verwerven van politiek en bestuurlijk draagvlak prevaleren steeds vaker boven een deugdelijke juridische toetsing. De waarden van de rechtstaat dreigen sluitpost te worden in het streven naar resultaat, snelheid en draagvlak.
Deze waarschuwing uit de RvS in zijn afgelopen dinsdag gepresenteerde jaarverslag 2015. Juridische en praktische bedenkingen gaan steeds minder zwaar wegen dan vaak moeizaam bereikte overeenstemming. Dit wordt versterkt als afspraken met maatschappelijke of politieke partijen worden vastgelegd in onder meer bestuursakkoorden, aldus de RvS. Als resultaat en overeenstemming belangrijker zijn dan rechtswaarborgen en rechtseenheid in wet- en regelgeving, leidt dit ‘onvermijdelijk’ tot een toenemende confrontatie van recht en maatschappelijke dynamiek voor de rechter. In het artikel wordt nader ingegaan op onder meer. het gevaar van bestuurlijke experimenten die dienen als sluiproute en die de rechtszekerheid aantasten; het gevaar van burgerlijke ongehoorzaamheid; het verlies aan vertrouwen in de wetgever; het gevaar dat het recht van de sterkste steeds meer gaat prevaleren; het gevaar dat burgers steeds minder bereid zullen zijn wetten en regels na te leven.
Hoe tientallen journalisten multimiljonair worden
Dat journalistiek, en zeker onderzoeksjournalistiek, geen vetpot is, weet iedereen. Maar dat geldt niet voor de tientallen journalisten die mede-eigenaar zijn van oil-price reporting agency Argus Media. Er zijn overnamegesprekken gaande met een grote investeerder die het bedrijf waardeert op 1,3 miljard dollar. Die gesprekken bevinden zich thans in een eindstadium, aldus persbureau Reuters.
Ondanks de vrije val van de olieprijzen en andere grondstoffen, was er veel belangstelling om het bedrijf te kopen. Meer dan zestig potentiële kandidaat-kopers hadden zich gemeld bij de eigenaren. Dat zijn de familie Nasmyth en de werknemers, onder wie veel journalisten.
ECB bestuurders zijn voortdurende kritiek zat
Toenemende irritatie bij de bestuurders van de Europese Centrale Bank (ECB) over de aanzwellende kritiek op hun beleid. Ze zijn het zat om telkens als kop van jut te dienen, omdat anderen — lees: regeringsleiders en politieke kopstukken — hun verantwoordelijkheden niet (willen) nemen.
Normaal gesproken zijn centrale bankiers de kalmte zelve, maar tijdens een conferentie in Frankfurt, afgelopen donderdag, liepen de gemoederen hoog op. De Belgische hoofdeconoom van de bank, Peter Praet, reageerde als door een wesp gestoken op de toenemende kritiek van vooral Duitse economen, die hem verweten het geld ‘waardeloos’ te maken met het ECB-beleid. ‘Dank u, dan neem ik dat geld wel,’ was de reactie van de Belg.
Voor vriend en vijand is het duidelijk dat de ECB aan het eind van haar mogelijkheden is gekomen om de economieën van de eurozone te stimuleren. Ook duidelijk is dat het bestuur intern verdeeld is over de vraag welke instrumenten er nog ingezet kunnen worden. Sommigen, waaronder genoemde Praet en de president van de Italiaanse centrale bank, Ignazio Visco, overwegen om helikoptergeld in te zetten. Andere bestuurders zijn daar mordicus tegen.
In Memoriam: Wim Brands
Inzending van één van onze leden
Op 4 april is radio- en televisiemaker Wim Brands op 57-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Wim Brands was dichter en radio- en televisieman. De afgelopen elf jaar was hij iedere zondag op tv met VPRO Boeken, een baken voor de lezer en liefhebber van boeken in de breedste zin van het woord. ‘Voor mij bestond de zondagmorgen uit artikelen van FTMS lezen en VPRO Boeken met Wim Brands kijken. Vandaar als eerbetoon aan Wim Brands deze inzending naar FTMS. Met hierbij verwijzing naar een aantal uitzendingen over boeken en thema’s die ook met regelmaat bij FTM terugkomen.’ Wim Brands:
(1) in gesprek met: Joris Luyendijk (1971) over zijn boek over de Londense City Dit kan niet waar zijn.
(2) in gesprek met filosoof Hans Schnitzler over zijn boek Het digitale proletariaat. Over hoe gevaarlijk het is als onze gegevens op straat liggen (vanaf 15.30).
(3) in gesprek met Herman de Regt en Hans Dooremalen, twee filosofen, over hun boek Het snapgevoel. Over recent neuropsychologisch onderzoek dat steeds vaker een verschil maakt tussen kennis en het gevoel van kennis. Over het idee dat u iets snapt, maar dat niet altijd klopt en waar dat vandaan komt (vanaf 14.45).
Slimmer, sneller, beter
360 Magazine (via blendle)
Waarom zijn sommige teams succesvol en falen andere hopeloos? Internetgigant Google zocht het uit en komt met verrassende conclusies. Uit data-onderzoek bij de internetgigant bleek dat er geen enkel vast patroon viel te ontdekken in het succes of falen van teams. ‘Bij Google zijn we goed in het vinden van patronen, maar hier waren geen duidelijke patronen,’ zei personeelsmanager Abeer Dubey. Daarom zette het bedrijf Project Aristoteles op, om beter inzicht in de succesfactoren te krijgen.
Je zou kunnen denken dat de ‘sterke teams’ succesvol waren omdat de leden ervan slimmer waren — dat groepsintelligentie misschien niets meer was dan de bij elkaar opgetelde individuele intelligentie van de afzonderlijke teamleden — maar dat bleek niet te kloppen. Eén van de andere conclusies uit de onderzoeken was: als je een team middelmatige krachten neemt en je leert ze op de goede manier met elkaar werken, zullen ze dingen doen die een superster nooit voor elkaar zou krijgen. Wat zijn dan de key factors voor succesvolle samenwerking? Die liggen meer voor de hand dan je zou denken.
De kilometerslange tenen van Erdogan
Dit is helaas geen 1-aprilgrap. De Duitse komiek Jan Böhmermann bracht op 31 maart jongstleden een satirisch gedicht over de Turkse president Erdogan ten gehore op de Duitse televisie, waarin hij hem zowel een ‘pervers persoon’ als een ‘geitenneuker’ noemde. Dat viel niet in goede aarde bij het Turkse staatshoofd. Er ontstond een diplomatieke rel over. Resultaat: Het Duitse openbaar ministerie onderzoekt nu of zowel Böhmermann als de verantwoordelijke ZDF-programmadirecteuren kunnen worden vervolgd wegens het beledigen van een buitenlands staatshoofd. Ze riskeren een celstraf van vijf jaar.
Het is niet de eerste keer dat de Turkse autoriteiten de Duitsers tot de orde roepen. Enkele weken geleden zond een andere omroep — NDR — een satirisch liedje uit over Erdogan en plaatste de video op haar site. Die video-opname werd echter op last van Erdogan verwijderd van de NDR-website. De gebeurtenissen hebben in Duitsland tot een fel debat geleid over vrijheid van meningsuiting.
'Panama' mag, dus wat houdt ze tegen?
NRC Handelsblad (via blendle)
Joris Luyendijk, bekend van zijn interviews met Londense zakenbankiers, bespreekt de ophef die is ontstaan door de recente onthullingen van grootschalige belastingontwijking door de rijken der aarde, bekend onder de naam Panama Papers, verwijzend naar de belastingroute via Panama. Of belastingontwijking goed of slecht is, is irrelevant. Het is legaal. Punt. Luyendijk legt aan de hand van voorbeelden uit hoe het leven van betrokken advocaten, accountants en bankiers er uit ziet.
Er is nauwelijks ethisch besef en het is niet echt de soort omgeving waarin je moreel geladen vragen gaat stellen. Een veelgehoorde reactie van betrokkenen is dan ook: ‘Alles wat ik doe is legaal, dus wat is precies het probleem?’ Dezelfde redenering gaat op voor de bedrijven die de mazen van de wet opzoeken om hun klanten zo min mogelijk belasting te laten betalen, aldus Luyendijk.
De miljonairs van New York willen meer belasting betalen
Opvallend bericht in de Washington Post, zeker in het licht van de belastingontwijking van de Panama Papers. Een groep van 51 miljonairs uit de staat New York heeft in een open brief om belastingverhoging voor zichzelf gevraagd. De rijke Amerikanen, onder wie filantroop Steven C. Rockefeller en documentairemaakster Abigail Disney, maken zich zorgen over de armoede in New York. Ze willen graag een financiële bijdrage leveren aan de bestrijding van armoede, beter onderwijs en een betere infrastructuur.
Terrorismebestrijding vergt sterke staat
360 Magazine (via blendle)
Opnieuw haalde filosoof John Gray de voorpagina van The New Statesman met zijn opiniestuk 'The Age of hyper-terrorism' over de islamitische terreuraanslagen in Parijs en Brussel. In navolging van de politiek filosoof Thomas Hobbes (1588-1679) pleit Gray voor een sterke staat om de gevaren van het mondiale terrorisme in te dammen. De taak om de openbare veiligheid te handhaven rust op de schouders van nationale regeringen, de enige instituties die beschikken over het vermogen hun burgers veiligheid te bieden.
De naïeve linkse gedachte dat vrijheid zich over de wereld verspreidt, heeft ervoor gezorgd dat westerse samenlevingen zich niet realiseren hoe kwetsbaar ze zijn. Door mislukte staten te creëren, heeft het Westen de anarchistische regio’s mogelijk gemaakt waarin terreurbewegingen als IS gedijen. De vraag waar het om draait is wat het grootste kwaad is. Niet de moderne staat, maar de zwakte van die staat vormt momenteel de grootste bedreiging van onze vrijheid, betoogt Gray, zich beroepend op de inzichten van Hobbes. ‘De droom van Schengen om mensen vrij te laten reizen in een Europees continent zonder grenzen, is een fatale klap toegediend. Maar Hobbes kan ons niet bevrijden uit een situatie waarin we het doelwit zijn geworden van mensen die dood en verderf verheerlijken,’ aldus Gray.
52 Bijdragen
Gilles Wattel 1 3
Hillary, het mens is typisch een politicus zoals Hoyle die ziet: als de metertjes op het dashboard van m'n auto (hij had een Jaguar, in die tijd zaten er nog redelijk veel metertjes), 'ze vertellen me wat er gebeurt, maar ze beheersen niks'.
Air France KLM, weer wordt aangetoond dat er geen Europeanen zijn. Fransen staken bedrijven naar faillissement, Hollandse kooplieden hebben wat meer hersens.
Rechtsstaat, die werd toch door Balkenende na het 2005 referendum opgeheven ?
Waarom is Argus Media zoveel geld waard ?
Boze ECB bestuurders. Niet te geloven, hadden deze mensen nooit geleerd toen ze opgeleid werden dat monetaire politiek een zeer beperkte werking heeft ? Hoe monetair een bezuinigingsbeleid zou kunnen worden gecompenseerd, niet te geloven dat dit soort wanen nog bestaat. België is net weer aan het bezuinigen, Frankrijk stelde dat nog steeds uit. Niet dat dat helpt, 80% van de Fransen wil Hollande niet terug, de rellen tegen het flexibiliseren van de arbeidsmarkt eisen steeds meer slachtoffers.
Slimmer etc., tautologie, beter samenwerken verklaren uit beter samenwerken.
Erdogan. Ach, de geschiedenis leert dat ook regeringen met hoog verheven doelstellingen als het nodig is graag samenwerken met dictatoren.
Panama. Leuk, dat ethisch besef, als het over andermans geld gaat.
Miljonairs New York, ik denk dat ze een revolutie willen voorkomen, dan raken ze alles kwijt.
John Gray is de man die de EU een paar jaar geleden in Buitenhof een illusie noemde, die in opstanden ten onder zou gaan. Dat lijkt nu begonnen te zijn, met Nederland als gidsland. Wat me verbaast is dat deze man niet lijkt in te zien dat het westen zelf dat terrorisme heeft opgeroepen.
Bart Bartelds 4
Gilles Wattel 1U schrijft, De Fransen staken hun bedrijf richting faillissement en dat ECB lieden niet willen weten dat hun beleid een beperkte werking heeft.
Best wel grappig maar hebben de hervormingen binnen bedrijf en samenleving wat opgeleverd behoudens dat de top super grootverdieners geworden zijn en de lagere rangen er met de pet naarr gooit en geen enkele binding meer heeft met bedrijf en samenleving.
Gilles Wattel 1 3
Bart BarteldsFred Raaks 2
*http://www.rollingstone.com/politics/news/the-great-american-bubble-machine-20100405?page=8
*http://www.rollingstone.com/politics/news/the-vampire-squid-tells-us-how-to-vote-20160205?page=3
Het is óngelooflijk hoe de EU zich de wet laat voorschrijven door de pasja van Turkije. De EU politici hebben allemaal een bruine arm wat betreft de politieke verhoudingen met Sjeik Erdogan.
Gilles Wattel 1 3
Fred RaaksReagan was een acteur die voor president speelde, dat was leuk voor de journalisten daar.
Voor elke persconferentie leerde hij alle antwoorden uit z'n hoofd.
Vervelend was dat de journalisten niet meededen, die waren de bijbehorende vragen vaak vergeten.
Het enige probleem was dat de journalisten grote moeite hadden hun gezichten in de plooi te houden.
Gezegd moet worden dat in dit opzicht Obama het beter doet.
Verder is ook hij een marionet.
Fred Raaks 2
Gilles Wattel 1Mooie speeches kunnen zeer verleidelijk zijn maar het gaat om de resultaten.
Wat betreft persconferenties, die gaan allemaal volgens hetzelfde stramien en geldt voor alle staatshoofden, niet alleen Reagan.
Gilles Wattel 1 3
Fred RaaksOver Churchill, lees eens wat van John Charmley.
De verkeerde man op de juiste plaats, hoeveel doden de man op z'n geweten heeft, Joost mag het weten.
En de doodgraver van het Empire.
Fred Raaks 2
Gilles Wattel 1Wie zou dan wel de juiste man zijn, Chamberlain zeker (zoals Charmley stelt)? Het Britse Imperium zou sowieso zijn gevallen, om dit alleen Churchill in de schoenen te schuiven is belachelijk. Verder stelt Charmley dat Churchill beter een bestand had moeten overeenkomen met Hitler ipv door te vechten. Dit kostte de UK zeker vele levens maar waarschijnlijk hadden wij deze discussie in het Duits moeten voeren als dit gebeurt was. Hitler zou dan al zijn krachten kunnen bundelen in het Oosten, zonder zich zorgen hoeven te maken over Afrika en West Europa. Waarschijnlijk zou een bestand met Hitler ook de USA buiten de oorlog hebben gehouden. Ze hadden er sowieso niet al te veel zin in.
De meeste historici zien overigens weinig in Charmley's theorieën.
Gilles Wattel 1 3
Fred RaaksDeze discussie in het Duits voeren, Hitler moest Nederland bezetten vanwege de Britse en Franse oorlogsverklaringen.
Het idee dat Hitler oorlog wilde wordt alleen al daardoor ontkracht dat pas in 1944 de Duitse oorlogsproductie op z'n hoogst was.
Chamberlain wordt verguisd vanwege München, de man behoorde tot de Thirtyniners, de groep Britten die in 1939 de oorlog wilden beginnen, dan waren ze er klaar voor, dachten ze.
Krachten bundelen in het oosten, dat was inderdaad nodig, Hitler viel Rusland binnen drie weken voor de geplande aanval van Stalin.
Fred Raaks 2
Gilles Wattel 1Dat Hitler oorlog wilde zou zijn ontkracht? Hij wilde dus eigenlijk liever niet Polen en Rusland binnenvallen?
Over de neergang van het Britse Imperium gesproken, als Engeland een bestand met Hitler Duitsland zou hebben gesloten, dan zouden Japan en Italië er zeker met de Engelse koloniën vandoor zijn gegaan.
Charmley's haat tegenover de USA en Churchill is algemeen bekend. Zijn boek is daardoor zeer partijdig en eenzijdig en historisch niets waard, een soort krypto neo-nazi revisionisme
Gilles Wattel 1 3
Fred RaaksTaylor legde uit dat Hitler nooit oorlog heeft gewild.
Beard dat Roosevelt vanaf 1933 naar oorlog streefde.
En dan een parafrase, de haat tegen Hitler is algemeen bekend, boeken van Hitler haters zijn daardoor éénzijdig en niets waard.
Fred Raaks 2
Gilles Wattel 1Je gelooft teveel in conspiracy theories.
Ik laat het hierbij met een kritiek die Robert Skidelski had over Charmley.
"Mr. Charmley's attempt to link Britain's decline to Churchill's character fails. It took two great European civil wars, proceeding with the inevitability of a Greek tragedy, to make the United States and the Soviet Union, for a time, the arbiters of "old" Europe. All the decisions in 1914 and 1939 were made by men trapped by their countries' pasts. One can construct any number of pleasing "counterfactuals," but none of them were even close run things. At least Britain went out with a bang, not a whimper. It "hung on," as the traditional historiography has it. Churchill invested its last moment of glory with the spirit of Chatham and clothed it with the rhetoric of Macaulay. That is why the Churchill myth will endure."
Gilles Wattel 1 3
Fred RaaksLeuk dat het Churchill verhaal mythe wordt genoemd.
Wat er 'inevitable' was, ik hoor het graag.
Ik herinner nog even aan Balfour in 1907, 'dat oorlog misschien de goedkoopste manier was de Britse levensstadaard te behouden'.
Of Churchill: 'de hele periode 1914 1945 kan het best worden gezien als één lange oorlog'.
Nog beter van deze man, 'de geschiedenis zal gunstig over mij oordelen, want ik schrijf hem zelf'.
Ik las een groot deel van deze zelfkietelarij, het viel me op hoe hij nooit één fout maakte.
Gilles Wattel 1 3
Fred RaaksMerkel wil nog even blijven.
Monsieur le baron de Munchausen 5
En dat mag geen verassing genoemd worden wanneer een centrale bank helemaal niet in staat is een economie te stimuleren. Immers, als dat wel mogelijk zou zijn, waarrom doe je dat niet de hele tijd? Ik mag hier misschien een uitspraak van Lex Hoogduin aanhalen: "Op de lange termijn is het niet mogelijk voor een centrale bank om een economie te stimuleren."
Daarmee laat hij de mogelijkheid open dat het op de korte termijn wel mogelijk is, maar, indien dit al mogelijk is, zal die korte termijn upswing logischerwijs gevolgd moeten worden door een korte termijn downtrend omdat het anders wel mogelijk zou zijn de economie op de langere termijn te doen groeien via monetair beleid.
Wat is dan nog de reden voor monetair beleid behalve werkverschaffing (een nogal overbetaalde Melkert-baan) voor redundante academici?
Wat betreft de noodzaak voor een sterke supranationale staat om de dreiging van islamitisch terrorisme te bestrijden mag opgemerkt worden dat dit hoogstwaarschijnlijk een van de redenen is achter het zogenaamde multiculturalisme en het toelaten van grote groepen 'vluchtelingen'. Alleen de EU en later een wereldregering kunnen dergelijke grensoverschreidende problematiek aanpakken.
Gilles Wattel 1 3
Monsieur le baron de MunchausenAls dat laatste er niet is, of wordt misbruikt, dan werkt het niet.
Jan Willem de Hoop 12
Dit is dus niet alleen een waarschuwing voor nog te maken nieuwe wetten, maar is dus van toepassing op recente wetten die nu volop in uitvoering zijn.
Volgens mij zijn de tegenstrijdige rechterlijke uitspraken inzake Wmo hier mooi voorbeeld van.
TOTALE VERWARRING RONDOM WMO-UITSPRAKEN RECHTERS
http://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/totale-verwarring-rondom-wmo-uitspraken-rechters.9511524.lynkx
Uiteindelijk al de hoogste rechter wel een definitief oordeel vellen of het a of b wordt. En dan zal de politiek wel gaan reageren.
Jan Willem de Hoop 12
Ik kwam nog een mooi opiniestuk tegen over referendum die ik graag hier onder de aandacht wil brengen. De uitleg en werking van desinformatie ben ik nooit nooit zo kort, bondig en helder tegengekomen in een stuk. Maar het is dan ook van iemand die af is gestudeerd op onderwerp desinformatie.
http://www.volkskrant.nl/opinie/referendum-is-gegijzeld-door-desinformatie~a4276382/
Voor- en tegenstanders van het associatieverdrag met Oekraïne zetten mediatechnieken in om angst te cultiveren.
Van: Ruurd Oosterwoud, Rusland-expert en studeerde af op desinformatie.
Bart Bartelds 4
Jan Willem de HoopDeze site en krant is nu precies het tegenovergestelde van wat het Vrije Volk altijd was.
Jan Willem de Hoop 12
Bart BarteldsIk ken het Vrije Volk en denk dat dat geldt voor vele anderen. Je zou je bijdrage informatiever maken Bart als je de verschillen tussen beiden hier vermeldt.
Gilles Wattel 1 3
Bart BarteldsM. van Deelen 11
Jan Willem de HoopT.a.v. de Panama Papers heb ik inmiddels genoeg gelezen om me ook daarvan af te vragen of ze niet deel uitmaken van "regime change".
Verdomme, welk alu-hoedje zal ik vandaag eens opzetten ;-)
Jean Wanningen 6
M. van DeelenGilles Wattel 1 3
M. van DeelenZelfs in de detective serie Overspel verhuisde de vastgoed crimineel z'n vermogen naar Panama.
Roland Horvath 7
Ten 1e, de terreur is een reactie op de terreur van het westen in Azië en Afrika. Daar wordt die terreur oorlog genoemd.
Ten 2e, het westen heeft geen mislukte staten gecreëerd in Azië en Afrika maar destabiliseert staten, vooral de US zijn daar al tientallen jaren in gespecialiseerd.
Ten 3e, heeft de overheid, -politie en justitie- heeft niet meer bevoegdheid nodig. Maar de politie moet een afspiegeling zijn van de maatschappij wat in NL/BE niet het geval is. De politie verstaat dus de burgers niet.
De vluchtelingen crisis is gemaakt om een politiestaat te stichten, een fascistische en nazistische staat. Dat we die temen niet gebruiken getuigt van een ongepaste preutsheid. Fascisme is de term die gewoonlijk gebruikt wordt voor de beschreven ontwikkeling. Fascisme en nazisme zijn verwante bewegingen. Ze zijn beide nationalistisch, anti democratisch en anti liberaal. De verschillen: Fascisme heeft als voornaamste kenmerk het corporatisme wat resulteert in corpocratie, het regeren van de Grote Multinationale Ondernemingen GMO. Nazisme kenmerkt zich door racisme, demoniseren en uitsluiten van minderheden en wij- zij denken. Het gevaar van die discriminatie en vijandigheid is dat ze naargelang de omstandigheden in de kortste keren in het ergste kan ontaarden. Zoals de geschiedenis van het kolonialisme en van de recente Europese geschiedenis leert.
Het EU bestuur en de meeste regeringen van de EU mogen als fascistisch =neoliberaal =laisser faire kapitalistisch aangezien worden waaronder de NL en BE regeringen Rutte2 en Michel1. En tal van regeringen van EU lidstaten zijn nazistisch.
Gilles Wattel 1 3
Roland HorvathLees maar eens iets van Vansina.
Toen het westen deed alsof het zich terugtrok ontstonden er landen die niet in staat waren zichzelf tegen dat ondermijnende westen te verdedigen.
Zo ontstond b.v Katanga, net zoiets als Kosovo, veel mineralen.
Jean Wanningen 6
Roland HorvathHier een reactie van mijn goede vriend George Shiber, wiskundige, natuurkundige en filosoof bij Colombia University NYC op het stuk van Gray: 'good read but historically naive and shallow, not deep-back enough to trace causal asymmetry and could only draw local symmetric correlations, really not academic/scholarly historical research/work worthy of publication in a serious academic journal.'
Maar een opiniestuk is natuurlijk geen academisch research paper. Mijn mening is dat het Westen de Arabische wereld niet begrijpt. Daarom begrijp ik die zendelingendrang van EU ook niet. Overigens geldt hetzelfde voor de VS. Amerikanen begrijpen Europa ook niet. Daar heb ik hier al eens over geschreven: https://www.ftm.nl/artikelen/amerikanen-begrijpen-europa-niet
Diny Pubben 9
Jean WanningenHier Mark Lila.
'Scherp, geestig en betrokken, een Amerikaanse denker die de Europese erfenis serieuzer neemt dan menige Europeaan zelf.'
Over geloof en natiestaten en zeer genuanceerd.
http://www.groene.nl/artikel/mensen-die-geloven-praten-niet-over-waarden
Gilles Wattel 1 3
Jean WanningenAmerikanen begrijpen Europa niet, welke Amerikanen, en wat is hier Europa ?
En op grond waarvan is de veronderstelling dat VS buitenlandse politiek iets wil begrijpen ?
De Gaulle was al van mening dat de VS elk probleem met geweld wil oplossen.
Roland Horvath 7
Jan Willem de Hoop 12
Roland HorvathJean Wanningen 6
Roland HorvathRoland Horvath 7
Jean WanningenNogmaals, in de US presidentsverkiezingen wint meestal iemand die met iets nieuws komt, die het anders aanpakt. HC is 100% gebonden aan het US grootkapitaal, de Grote Multinationale Ondernemingen GMO, TTIP, NAVO. Ze brengt niets nieuws. Trump en Sanders doen dat wel.
M. van Deelen 11
Roland HorvathJean Wanningen 6
Roland HorvathBij de Republikeinse partij doet zich een bijzondere ontwikkeling voor. Het gevestigde kader (GOP) heeft al laten weten desnoods HC te steunen mocht Trump de Republikeinse kandidaat worden. We leven in bijzondere tijden...
Gilles Wattel 1 3
Roland HorvathGeld regeert de VS, en beheerst de VS media.
Diny Pubben 9
Het belangrijkste: teams hebben psychologische veiligheid nodig.
Om psychologische veiligheid te creëren, moesten teamleiders het juiste gedrag voordoen.
De werknemers hadden het vooral over hoe de verschillende teams vóélden. Over open communicatie waarbij iedereen gehoord wordt en de sterke teams hadden een ‘hoge gemiddelde sociale sensitiviteit’ – een hoogdravende manier om te zeggen dat de groepen intuïtief begrepen hoe teamleden zich voelden, gebaseerd op de manier van praten, hoe mensen zich voordeden en de uitdrukking op hun gezicht.
Daar is het woord weer dat 'intuïtieve weten'!
Maar wat doet Google, ze gaan checklists maken, regeltjes, om dat gedrag te stimuleren. Pavlov reactie, dan wordt het onecht.
Nu nog het verschil onderzoeken tussen regels en waarden.
In een veilige omgeving kunnen ethische en morele vragen gesteld worden.
Mooi eerbetoon aan Wim Brands, hij gaf de schrijvers die psychologische veiligheid. Als kijker en lezer voelde je dat.
De Raad van State, waarschuwt, nu pas. Ik begrijp Donner die bestuurder niet, hij laat het allemaal gebeuren. Rug recht, opstappen als signaal, dat zou hij moeten doen. Ik las het jaarverslag, maar geen woord, helemaal niets over de rechters en advocaten die de tegenstrijdige half doordachte wetgeving moeten uitvoeren. Niets over de praktijk.
Ik zwijg nu.
Nog eentje:
Kan niet wennen aan deze nieuwe site. Ooit schreef ik 'waarom werd ons als reageerders niets gevraagd?' Jammer, toch lid geworden maar intuïtief heb ik nog altijd mijn welkomscadeau niet geopend en niet gelezen.
Jean Wanningen 6
Diny PubbenGilles Wattel 1 3
Diny PubbenM. van Deelen 11
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/04/10/schaeuble-gibt-draghi-die-schuld-am-erfolg-der-afd/
En voor wie het leuk vindt, hier een download van 37.000 namen uit de Panama Papers. Komt van de Sunday Times. Na decomprimeren te openen met Excel. http://features.thesundaytimes.co.uk/web/public/2016/04/10/index.html?CMP=Spklr-_-Editorial-_-TWITTER-_-thesundaytimes-_-20160409-_-News-_-426343194-_-Imageandlink&linkId=23277846
Gilles Wattel 1 3
M. van DeelenHet was Duitsland wat zei Griekenland te willen 'redden', als het land de euro verliet 'wäre dass dass Ende von Europa'.
Het einde van Europa zou het einde zijn van de Duitse macht over dat Europa.
Pieter Jongejan 7
M. van DeelenGilles Wattel 1 3
Pieter JongejanDe andere politicus in een rolstoel, hoewel hij zich op een enkele uitzondering na nooit in een rolstoel liet fotograferen, vond macht ook niet oninteressant.
M. van Deelen 11
Pieter JongejanStukken te vinden onder de link.
Deelnemers:
Blok 1 (10.00 - 11.00 uur)
Klaas Knot, president DNB
Blok 2 (11.00 - 12.00 uur)
Dirk Bezemer, Rijksuniversiteit Groningen
Arnoud Boot, Universiteit van Amsterdam
Sylvester Eijffinger, Tilburg University
Casper van Ewijk, Tilburg University / Netspar
Blok 3 (12.00 - 13.00 uur)
Fabian Amtenbrink, Erasmus School of Law / Erasmus University Rotterdam
Peter Borgdorff, PFZW
Gerard Riemen, Pensioenfederatie
Gerrit Zalm, ABN AMRO
Pieter Jongejan 7
M. van DeelenM. van Deelen 11
Pieter JongejanIk ben grootgebracht in de wetenschap dat ons op KDS gebaseerde pensioenstelsel het beste ter wereld is. Zo'n 40 jaar lang was dat mijn/ieders waarheid. Er moet welhaast méér achter de ontmanteling zitten, zoals het omlaag brengen van de kosten van arbeid.
En nu pleit Riemen opeens voor het behouden van KDS fondsen die nog wel goed presteren. Hoe komt hij er ineens op?
De focus ligt nu vooral op communicatie. Jazeker, als je maar vaak genoeg herhaalt dat het slecht gaat, ga je het nog geloven ook. Het pensioenstelsel is inmiddels zo ingewikkeld gemaakt dat het inderdaad niet meer te volgen is. Opzet en voorbedachte rade?
Diny Pubben 9
M. van DeelenM. van Deelen 11
Diny PubbenGilles Wattel 1 3
M. van DeelenPieter Jongejan 7
M. van DeelenPieter Jongejan 7
M. van DeelenVolgens de OECD is de lange reële rente van de UK en Zwitserland gedaald van gemiddeld resp. 3,50% en 2,01% in de periode 1999-2007 tot resp. 0,41% (!) en 1,72% in de periode 2008-2015.
Deze cijfers staan haaks op de stelling in het discussiepaper van DNB dat de trendmatige daling van de lange reële rente het gevolg zou zijn van een trendmatige daling van de bevolkingsgroei.
Linda Prins
Oftewel: het is niet Amerikaans om belastingverhoging te willen en daarmee de overheid te laten uitdijen. Het is wel Amerikaans om geld te stoppen in de goede doelen van je keuze, of anders zelf een goed doel op te richten. In Amerika zijn minder uitkeringen, maar er is een groot charity netwerk, al dan niet via de Kerk.