
Follow the Money selecteert
De gevolgen van 9/11; Wall Street-logica tijdens verkiezingen; het belang van energiebeleid bij de G20. Verder een broodnodige realitycheck op het Europese immigratiebeleid; de Ebru Umar van België; een portret van een Duitse jihadist; EU zoekt oplossing in meer data; van snoep naar varken; luchtkasteel in Silicon Valley. Tot slot: Nederlands alternatief tegen Big Pharma; de protestactie van een footballspeler en waarom de mens van nature goed is.
Een inkijkje in een van de gevolgen van 9/11: de NSA-basis in Engeland
Het is vandaag precies 15 jaar na de aanslagen van 9/11. Daarom beginnen we deze Follow the Money Selecteert met een verhaal over de gevolgen van de Patriot Act. Deze wet werd zes weken na de aanslagen in New York ondertekend door de toenmalige president George W. Bush. Het maakte de weg vrij voor Amerikaanse inlichtingendiensten, zoals de National Intelligence Agency (NSA), om ongestoord (meta-)data over personen te verzamelen. Dit verhaal kwam naar buiten dankzij de klokkenluider Edward Snowden en journalisten als Glen Greenwald, medeoprichter van The Intercept. Deze week komt Greenwalds collega Ryan Gallagher met een onthulling over de activiteiten van de NSA op de RAF-basis Menwith Hill in North Yorkshire — vroeger bekend onder de naam Field Station 8613.
Tijdens de Koude Oorlog was de basis een belangrijk instrument voor de Amerikanen om de Russen mee af te luisteren; tegenwoordig worden de enorme radarkoepels van RAF Menwith Hill gebruikt door de NSA als deel van haar internationale surveillanceprogramma. Er wordt al jaren druk gespeculeerd over de vraag wat voor activiteiten er precies plaatsvinden op de basis. Dankzij een reeks geheime documenten in handen van The Intercept is er nu meer duidelijkheid. Een uitgebreide longread over de enorme spionagecapaciteiten van Menwith Hill en de rol die de basis speelde in de controversiële drone-aanvallen in het Midden-Oosten en Centraal-Azië.
Wall Street-logica tijdens de verkiezingen
Afgelopen week was er in het campagnecircus rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen een debat over de rol van de media. Die zouden zich vooral op Donald Trump en diens uitspraken focussen. Ondertussen heeft de democratische presidentskandidaat Hillary Clinton al in geen weken een persconferentie georganiseerd: ze probeert in de luwte te blijven. Desondanks publiceerde ProPublica afgelopen week een kritisch stuk over de democratische presidentskandidaat.
Zo heeft Clinton eerder tijdens haar campagne gezegd dat ze een omstreden belastingmaatregel wil aanpassen: de zogenaamde Carried Interest Rate. Bij een transactie op bijvoorbeeld de beurs wordt weinig belasting betaald over het rendement van een bepaalde transactie. Beloningen op transacties vormen voor veel handelaren op Wall Street het leeuwendeel van het inkomen. De maatregel bestaat al sinds de jaren '80, en geen enkele Amerikaanse president heeft er zijn vingers aan willen branden. Clinton gaf dus aan dit wel van plan te zijn. ProPublica analyseerde haar financiering en komt tot de conclusie dat Clinton door die uitspraak juist meer geld krijgt van Wall Street om haar campagne te financieren.
Vox heeft overigens ook nog een mooie cartoon van een dergelijke maatregel voor bankiers. Bekijk die hier.
De verdeling van de taart bij de G20
Afgelopen week ratificeerden China en de Verenigde Staten het klimaatakkoord van Parijs. Ze deden dat tijdens de G20 top in China. Daarmee komt de beoogde meerderheid die nodig is om het akkoord ook echt te activeren in zicht. De twintig grootste industrieën van de wereld verbruiken natuurlijk veel energie. Maar hoe veel precies? Dat zie je in de negen visualisaties in dit artikel. Zo verdeelt de G20 de taart.
Realitycheck vluchtelingendeal in Griekenland
Op dit moment verblijven er 1339 mensen in het raamloze pakhuis van Softex, een voormalige toiletpapierfabriek in een vervallen industriegebied ten noorden van Thessaloniki. De omstandigheden zijn er erbarmelijk: de verlichting werkt overdag niet, het is er smerig en veel bewoners zijn ten einde raad. Het leven in dat pakhuis zou je niemand toewensen. Toch is dit dagelijkse realiteit voor de bijna 50.000 vluchtelingen die sinds de EU-deal met Turkije afgelopen maart in Griekenland vast zijn te komen zitten.
Afgelopen dinsdag publiceerde The Guardian een messcherp onderzoeksartikel waarin Patrick Kingsley de vernedering, woede, wanhoop en chaos beschrijft die heersen in de Griekse vluchtelingenkampen. In het afgelopen jaar zijn er in Europa zo’n 5100 onderkomens beschikbaar gemaakt; in dat tempo zal het dus nog een decennium duren voor alle bewoners onderdak hebben gevonden. Maar, aldus een van hen: ‘If we’re here for another month, we’ll be in a mental asylum.’ Een broodnodige realitycheck op het Europese immigratiebeleid.
Bilen Ceyran, de Belgische Ebru Umar
Toen de Nederlands-Turkse publiciste Ebru Umar enige maanden geleden tijdens haar vakantie in Turkije werd gearresteerd wegens het plaatsen van een kritische tweet over de Turkse president Erdogan, stond Nederland op zijn achterste benen. Apache, het Belgische platform voor onderzoeksjournalistiek waarmee FTM een samenwerkingsverband onderhoudt, beschrijft een soortgelijk geval waarvoor aanzienlijk minder media-aandacht is geweest: de zaak van de Belgisch-Turkse Bilen Ceyran. Deze jonge vrouw werd tijdens een vakantie in Turkije door zwaarbewapende agenten gearresteerd op verdenking van terrorisme en werd tijdens haar detentie naar eigen zeggen mishandeld. Na een week kwam ze vrij. Ceyran vermoedt dat haar vice-voorzitterschap van de socialistische jongerenorganisatie Young Struggle iets met haar aanhouding te maken heeft. Apachevraagt zich af hoe de Turkse overheid op het idee is gekomen om Ceyran te arresteren en welke krachten in België daarbij een rol hebben gespeeld. De site roept daarbij in herinnering dat de Belgische overheid het belang van de Turkse overheid in het verleden herhaaldelijk heeft laten prevaleren boven de belangen van haar eigen Belgisch-Turkse burgers.
Portret van een vervolgde Duitse jihadist
Dezer dagen begint in Düsseldorf het proces tegen Sven Lau, een tot de islam bekeerde Duitser die de twijfelachtige eer heeft de eerste islamprediker te zijn die in Duitsland wordt vervolgd voor het verlenen van steun aan een terreurgroep in het buitenland. Lau verwierf jaren geleden landelijke bekendheid toen hij met een groep geloofsgenoten door het centrum van Wuppertal trok, gekleed in oranje vesten met de tekst Sharia Police, om jonge moslims aan te spreken op hun gedrag. Hij moet zich nu verdedigen tegen de beschuldiging dat hij twee jonge mannen heeft gerekruteerd voor de jihad in Syrië, en dat hij ze geld en nachtkijkers heeft gegeven. Lau, die al negen maanden in voorarrest zit, ontkent elke betrokkenheid bij terrorisme. Stern schetst een boeiend portret van hem.
De EU zoekt de oplossing in meer data
De Groene Amsterdammer (beschikbaar via Blendle)
Terwijl vluchtelingen in Griekenland vastzitten, is de instroom van terroristen die van de vluchtelingenstroom gebruikt hebben gemaakt nauwelijks gecontroleerd. Dit artikel van De Groene zet uiteen wat er allemaal mis is met de huidige grensbewaking. Zo zijn er allerlei databanken waarover lidstaten zelf bepalen hoe ze die invullen — als ze dat al doen. Verder is er geen protocol over hoe te handelen wanneer iemand als ‘verdacht’ uit de databanken rolt.
Volgens de auteur van het artikel ligt er inmiddels een blauwdruk klaar waarmee de Europese Unie dit probleem wil tegengaan. Er is een nieuwe, overkoepelende databank in de maak. Uiteindelijk moet er een systeem komen waarbij gegevens zoals irisscans en vingerafdrukken als het ware een preventieve sortering mogelijk maken. 'Het toont een heilig geloof in data en technologie. De achterliggende gedachte is dat "data" objectieve reflecties zijn van een persoon en zijn of haar intenties en "verborgen informatie" kunnen prijsgeven als ze maar systematisch met elkaar vergeleken kunnen worden.'
Film Break: zo maakt men gelatine
Honger gekregen van al het lezen? De makers van het consumentenprogramma ‘Over Eten’ van de Vlaamse publieke omroep VRT volgen op een filmische manier de weg van gelatinesnoepjes terug naar de oorsprong:
Luchtkasteel Silicon Valley
Vanity Fair heeft een longread over de start-up Theranos. Dit bedrijf werd geroemd vanwege de ceo Elisabeth Holmes en de baanbrekende technologie die zij beloofde. Theranos zou door een simpele druppel bloed uit de vingertop alle overige bloedtesten overbodig maken. Het bedrijf werd geschat op 9 miljard dollar, toen het door een artikel in de Wall Street Journal allemaal instortte. Inmiddels is de FBI een onderzoek gestart naar Holmes.
Het artikel geeft een inkijkje in hoe luchtkastelen in Sillicon Valley worden gebouwd. Holmes was geïnspireerd door Steve Jobs. Ze kopieerde zijn visie op het inrichten van een bedrijf en zijn zwarte coltrui. Niemand in het bedrijf wist van elkaar wat er gebeurde op de werkvloer. Terwijl sommige werknemers vragen begonnen te stellen over de haalbaarheid van de technologie, vloog Holmes — op de werkvloer ook bekend als Eagle 1 — in haar uppie in een privevliegtuig à 650 miljoen dollar de wereld over om haar bedrijf te promoten. Vanity Fair tekent een sappig verhaal over Holmes op, waarvan Adam McKay, regisseur van onder andere The Big Short, bezig is om het te verfilmen onder de titel Bad Blood.
Nederlands alternatief tegen Big Pharma
Luchtkastelen zijn er zeker ook in de farmaceutische industrie. Kinderarts Hans Büller ondervond dat toen hij van dichtbij zag hoe een medicijn tegen de ziekte van Pompe werd ontdekt en de prijs daarvan werd opgepompt. Het middel zorgde voor een uitgave die opliep naar zeven ton en Büller zag hoe het medicijn in 2012 het onderwerp van een maatschappelijk debat werd.
Met een oud-collega richtte hij Fair Medicine op. Iedereen die meewerkt aan de ontwikkeling van een medicijn, doet dat volgens de kostprijs. Pas als een middel ook echt op de markt is gekomen, dienen de betrokkenen een rekening in. Büller: 'Dan pas krijgt iedereen de geïnvesteerde uren of gelden terug, eventueel met een nettorendement van 8 tot 15 procent.'
Sportminnend Amerika in de ban van protestactie footballspeler
In de Verenigde Staten heeft de controverse over politiegeweld tegen zwarte Amerikanen nu ook de sportwereld bereikt door een protestactie van footballspeler Colin Kaepernick. De quarterback van NFL-team San Francisco 49’ers weigert al enige tijd om voorafgaand aan wedstrijden van zijn team te gaan staan als het Amerikaanse volkslied gespeeld wordt. De protestactie, die inmiddels door verschillende andere atleten is overgenomen, heeft Kaepernick nu het verwijt opgeleverd dat hij de Amerikaanse krijgsmacht schoffeert. Een bizarre aantijging, zo lijkt het, want Kaepernick heeft geen onvertogen woord over het Amerikaanse leger gezegd en heeft zelfs verschillende malen zijn steun uitgesproken voor de militairen van zijn land. In Amerika zijn sport en militarisme echter dermate met elkaar verweven — tijdens zo’n beetje elke profwedstrijd worden de Amerikaanse troepen geëerd en worden individuele militairen in het zonnetje gezet — dat een profsporter die zijn land bekritiseert vrijwel automatisch ook het leger beledigt. The Nation, met een geschiedenis van ruim 150 jaar een van de oudste tijdschriften van de Verenigde Staten, analyseert de verwijten aan het adres van Kaepernick — die zich overigens gesteund weet door niemand minder dan president Barack Obama.
‘De supersamenwerker': waarom de mens van nature goed is
Humo (beschikbaar via Blendle)
Is de mens een wolf voor zijn medemens, zoals Thomas Hobbes beweerde? Of had Jean-Jacques Rousseau gelijk toen hij schreef dat de mens van nature hulpvaardig en meelevend is? De eeuwenoude filosofische discussie lijkt beslecht. Niet door de filosofen, maar door neurologen, evolutionair-biologen en wiskundigen. Dat staat te lezen in ‘De supersamenwerker’ van Dirk Van Duppen en Johan Hoebeke. Hun conclusie botst frontaal met de lik-op-stuk-tijdgeest van vandaag: de mens is een geboren samenwerker, intrinsiek solidair, vergevend en behulpzaam. ‘Zonder die neiging tot zorgzaamheid zou de homo sapiens niet eens bestaan.’
54 Bijdragen
MatthijsK 7
Gilles Wattel 1 3
Een iets kleiner wonder is dat de Patriot Act al zes weken na het echte wonder getekend kon worden.
Degenen die niet geloven in het echte wonder, denken dat die wet klaar lag vóór 11 sept.
Voor VS spionage hoef je niet naar Engeland te gaan, bij Kollum staat Big Ears.
Logica speelt bij verkiezingen helaas een zeer ondergeschikte rol.
Over de oorzaak van de migranten/ vluchtelingen stroom weer geen woord.
Het lijken alleen tokkies te zijn, Telegraaf lezers, die zien dat het toch merkwaardig is dat een Syrische burgeroorlog in overleg tussen de VS en Rusland misschien beëindigd gaat worden.
Bilen Ceyran, zie Assange en Snowden.
In een vlaag van zeldzame objectiviteit liet NPO een paar dagen geleden zien hoe de EU uiteenvalt in regionale clubjes.
Hollande meende niet afwezig te kunnen zijn bij een bijeenkomst van de Med(iterranean) landen, Capital Economics betoogde al weer een paar jaar geleden dat ook Frankrijk de euro niet kan handhaven.
De Brusselse technocraten gaan natuurlijk verder op hun technocratische weg.
Het druppeltje bloed uit de vinger voor alle bloedtesten.
Alleen mensen die nog nooit ziek waren kunnen in zoiets geloven, het metertje wat mijn bloedverdunning meet kost al een 1000 euro, en een strookje van vijf euro per keer.
Toch vallen de kosten mee, ik gebruik het ding nu al een tien jaar.
goof 4
Bas Heijink had het goed dat er op korte termijn een correctie zou komen tot max 443 op de snelle stijging naar een AEX naar 465 vorige week .
Laten we aannemen dat er op de beurzen maandagmorgen nog even wat paniek is en die 443 gaan aantikken maar dat we komende vrijdag bij expiratie sluiten op 560.
( mooi moment maandagmorgen voor de profs onder u om de particulieren wat puts in de hun mik te drukken)
Wat goedkope calls aex 550 maandagochtend die komende vrijdag aflopen is misschien wel een leuke gok ?
( ja , ik mis een beursdraadje op FTM )
Jan Smid 8
goofgoof 4
Jan SmidLijkt mij voor het aantal ( toekomstige ) bezoekers /leden een goede aanvulling/reden en is gratis .
Lydia Lembeck 12
goofJan Smid 8
goofFred Raaks 5
goofIk totaal niet.
The Graudian gaat voorspelbaar vol op het zieligheidsorgel met interviews met hersenchirurgen uit Aleppo en quantum astrologen uit Damascus. Geen woord met en over het overgrote deel dat uit economische gelukszoekers bestaat, want die bestaan gewoon niet in de wereld van de Gutmenschen.
Ik ben geen blendle abonnee en zal het ook zeker niet worden om weer zo'n onderzoek uit de sociale softwetenschap te kunnen lezen. Onlangs weer een bekend (meer dan 1300 keer geciteerd) onderzoek naar glimlachen naar de versnipperaar gestuurd. Bleek weer totaal waardeloos en niet repliceerbaar.
Theranos was mij al lang bekend, maar ongelooflijk te lezen dat deze nep-Jobs nog steeds een podium krijgt over de rug van de medische wereld.
Het Unicorn tijdperk is inmiddels al behoorlijk aan het tanen.
Diny Pubben 9
Ze gaan hun medewerking weigeren en krijgen steun van sommige techneuten.
Alexander Klöpping, niet de minste en letterlijk:
'Het is zo doodeng dat (lokale) overheden zoveel gegevens over ons opslaan met hun crap IT'
De Almelo Hack en burgers staan compleet machteloos. Topje van de ijsberg.
http://www.tubantia.nl/regio/almelo-en-omgeving/almelo/piratenpartij-over-almelo-hack-slachtoffers-staan-compleet-machteloos-1.6365829
Hoelang moet ik nog waarschuwen voor dat BSN nummer?
Ook Zembla gaat met een uitzending komen over de totale opheffing van Hippocrates in de zorg.
Belangrijker dan geld, die crap IT van onze overheid, die alle privacy van de burger op straat flikkert. Blij met steun van die techneuten.
En voor de huisartsen en specialisten met rechte rug, die gaan weigeren en waarom, zie hier. V. Berkelaar op Twitter en haar strijd. Ook FTM had ooit een artikel over haar.
https://twitter.com/dVP_Berkelaar
Waar is FTM nu, ze strijdt in haar eentje, waarom?
Hoe komt het dat wij als samenleving nooit meer iets vooraf op de politieke agenda krijgen?
Toevoeging
Hier nog een specialist die verder kijkt in de zorgsystemen dan zijn toetsenbord.
'Het gebeurt dagelijks duizenden malen dat medisch specialisten via DBC's diagnostische info aan zv's geven.'
https://twitter.com/devrijepsych/status/774692670992244738
Gilles Wattel 1 3
Diny PubbenToch meen ik dat zo'n nummer niet het probleem is, in tegenstelling tot een naam is een nummer uniek, daarmee dus efficiënt.
Het probleem is het gebruik van OSN.
Als dat door een totalitair regime wordt gebruikt is het een ramp.
Lydia Lembeck 12
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Lydia LembeckDiny Pubben 9
Gilles Wattel 1Ja en meer dan dat, een ramp waarvan u geen idee hebt, waarvoor ik als burger, leidinggevend in de zorg, zelfs niet naar de rechter kon, want die heeft ook geen idee. Let wel, kostte me kapitalen en zeer principieel voor alle burgers als leidinggevende van de publieke moraal. En de techneuten zwijgen hier over al die misstanden, uw totale privacy ligt op straat. U wordt dus gewaarschuwd door Alexander Klöpping niet de minste van onze techniek kenners die waarschuwt, van Blendle, waar FTM artikelen naar verwijzen geboren begin jaren 80.
Hij heeft alle gelijk van de wereld, over de misstanden van 'Mijn Overheid', de burger heeft geen idee!
'Het is doodeng.'
Die ramp, want ik werd er ziek van, veel te jong in een zeer ernstige crisissituatie als leidinggevende, maanden, wonderlijk dat ik nog leef, twijfelde lang aan mijn eigen observatie en oordeelsvermogen en ging naar de rechter.
Waar A.K nu voor waarschuwt daar ratelde ik al in 2008 over.
Waarom zwijgen onze techneuten? Waarom zwijgen onze bestuurders? Algemene Rekenkamer, ik schreef er elders over hier. Autoriteit Persoonsgegevens idem.
Ik vind, dat een site als FTM, juist de moderne techniek, die vragen zou moeten stellen.
Ik doe mijn best want na al mijn rechtszaken rest me niets anders meer dan om hier in het verzet te gaan voor de burgers van dit land!
Ik stel al sinds 2008 vragen, hoeveel zwijgplichten hebt u medewerker, waar werkt u, wat kunt u zien over uw mede landgenoten en in welke publieke organisatie, deugt dat volgens de grondwet, het internationaal recht, ga zo maar door. Ik ben niet in hongerstaking, ik kan vaak niet eens meer eten over zoveel lichtzinnigheid.
Ik steun ook het MKB, maar dat is van een andere orde, een Overheid die de hele privacy van de burger op straat flikkert. Nergens zo erg als in dit land.
Die lichtzinnige privacy opvatting, braafheid als ambtenaar, de universiteit medewerker,?
goof 4
De doelstelling van de ECB ofwel opperhoofd Draghi wil de inflatie naar 2% hebben omdat hij hiermee prijsstabiliteit wil bereiken!
Ik zie niet wat er stabiel is aan prijzen die, na tien jaar van 2% inflatie, 25% gestegen zijn. Als de ECB van nu tot 2025 elk jaar 2% inflatie haalt, dan zouden ze in 2025 feest gaan vieren, omdat ze prijsstabiliteit hebben gehaald. Terwijl op hetzelfde moment alles waar wij ons geld aan uitgeven, 25% duurder is. Hoe je dat als prijsstabiliteit kunt verkopen, is mij een raadsel.”
Zal wel aan mij liggen maar ik denk dat ze de schuldenbergen willen weg-inflateren maar als je per jaar voor 1000 miljard aan nieuwe schulden creëert zoals die idioot Draghi nu doet dan snap je iets duidelijk niet.
Mij lijkt de situatie zoals die nu is en dat is een inflatie van vrijwel nul erg gezond voor zowel consumenten als ook de producenten en weet iedereen waar men aan toe is .
Jammer genoeg dat onze leiders er zo'n zooitje van gemaakt hebben en maken en dat de EU nu een uitweg zoekt om uit de problemen te geraken zal niet meer lukken en zeker niet met Draghi als sinterklaas voor de banken aan het roer .
Gilles Wattel 1 3
goof'Weginfleren' is de term.
Neem een wetenschappelijk rekenmachientje, en doe .98 tot de macht 50, en verbaas je over het resultaat.
Nieuwe schulden creëert, ik zie dat niet.
Draghi koopt.
Daarmee pompt hij geld in de economie, of hij denkt dat monetaire maatregelen iets uithalen, of hij dat nog denkt, ik kan niet in z'n hoofd kijken.
Hoe dan ook, Duitse economen uiten kritiek op hem, Draghi antwoordde met EU politici te beschuldigen.
goof 4
Gilles Wattel 1Nu na 500 miljard aan steun aan een land van 11 miljoen inwoners en dat is dus 45.000 euro per inwoner van baby tot bejaarde weet er een linkse idioot te melden dat er een opleving zal komen in 2017 .
Ik zeg hier vaak , de vis wordt duur betaald en dat is een mooi het voorbeeld wat je bereikt met geld in een failliete economie pompen zoals Draghi nu doet in de EU .
Maar wtf , we nemen er nog want het is feest voor de Grieken volgend jaar als ze weer 50 miljard nodig hebben en nog krijgen ook haha, of niet Mark of gaat er weer geen cent na de grieken na de verkiezingen ?
Gilles Wattel 1 3
goofgoof 4
Gilles Wattel 1Als jij het anders ziet dan hoor ik dat graag.
M. van Deelen 11
Gilles Wattel 1https://www.socialeurope.eu/2016/09/the-real-issues-of-the-eurozone-and-how-to-solve-them/
Gilles Wattel 1 3
M. van DeelenMijn ondankbare taak bestond er gedeeltelijk in te laten zien dat het bestaansrecht, goedkoper werken, steeds verder was uitgehold.
Om dat om te buigen zou er echt gemanaged moeten worden, maar dat was uiteraard vervelend, 'zoals een redelijk hooggeplaatst iemand me eens zei "we werken toch allemaal bij XYZ"'.
Helaas bestaan kosten vrijwel altijd voor een 80 % uit personeelskosten.
Ik werd dus persona non grata.
Wel had ik het twijfelachtige genoegen te zien hoe een paar jaar later de hele bureaucratie werd opgeheven.
De moraal van het verhaal is 'bureaucratieën zijn intern gericht'.
De enkeling in de Brusselse bende, die ziet dat de euro de EU te gronde richt, zal wel hopen 'dat het zijn tijd nog gaat duren'.
Dat later gelijk krijgen, dat was niet de enige keer, zie ik als de tragiek van mijn leven, je ziet het gebeuren, en je kunt er niets aan doen.
M. van Deelen 11
Gilles Wattel 1Dat ik een betalingsrun (van uitkeringen) van zo'n 20 miljoen eigenhandig verplaatste van "lussluitingsdatum" woensdagmiddag naar vrijdagmiddag, waardoor zo'n 50 man konden doorwerken i.p.v. leegloop te hebben én last minute mutaties nog doorgevoerd konden worden, werd me in veel grotere dank, gelukkig ook financieel, afgenomen. Dat kostte me dan wel 1 weekend doorwerken per maand, jarenlang, maar maandagmorgen stond de hele handel er dan weer nice and shiny bij ;-)
Een grote bureaucratie? Ik ben erin grootgebracht en heb 'm -voor een deel- kleiner weten te maken. Geen automatische piloot maar altijd blijven nadenken over het waarom.
Gilles Wattel 1 3
M. van DeelenDat moest ik ook nog zelf opschrijven, in grote haast.
bps 12
Gilles Wattel 1Wil een bestaande schuld in het 1e jaar met 2% verdampen door inflatie tot 0,98 x de oorspronkelijke waarde van 1 x (=100%), dan moet er in dat 1e jaar 2% meer geld(=schuld) doorwerken = 1,02 x de oorspronkelijke hoeveelheid geld = schuld. Zonder 2% nieuwe schuld wordt 100% schuld geen 98%.
Om na 50 jaar met 2% inflatie 36% (0,98⁵⁰ x 100%) schuld over te houden (64% te laten verdampen) is er 1,02⁵⁰ x 100% = 269% meer nieuwe schuld nodig.
Dus om tot 64% schuld te laten verdampen, 'weginfleren', is er tot 269% nieuwe schuldcreatie nodig.
Trek 64% schuldverdamping af van 269% nieuwe schulden en verbaas u over het resultaat.
Zie je het nu wel?
En zie je nu ook dat inflatie en deflatie beter omtrent de 0% kan zijn?
En zie je nu ook dat de inflatie- en schuldenpredikers dit liever niet zien?
"Jaaa ..., maaaar ..., zonder nieuwe schulden, is er geen economische groei !!!" is het verontwaardigde onnozele repliek.
Fout.
Als de schuldengroei (geldgroei) evenredig is aan de economische groei, is inflatie 0%.
Economische groei sterkt er zelfs van aan door betrouwbaar, waardevast geld; 2% inflatieverlies hoeft niet te worden overwonnen alvorens echt vooruit te komen, en de loon-prijsspiraal is ontworteld.
Sparen is besteding uitstellen en lenen is besteding vervroegen. Als spaargeld = schuld, is inflatie 0%.
Spaarders besteden niet. Als spaargeld wordt uitgeleend, besteedt de lener voor de spaarder.
'Uitlenen van spaargeld is een deugd', om Robin Fransman corrigerend te persifleren.
Is de groei, vraag naar te lenen geld, sterker dan het aanbod spaargeld, stijgt de rente in een economisch systeem met een eigen muntzone en moet er nieuwbakken geld bij gecreëerd worden (QE) om uit te lenen en de rente (ook een prijs) stabiel te houden. Daarbij 'vaart men wel' (= stabiel).
Diny Pubben 9
bpsbps 12
Diny PubbenDiny Pubben 9
bpsHet zou boeiend zijn om dat aan R. Fransman zelf te vragen.
Stel hij zou 15 jaar jonger of ouder zijn, ik noem maar iets.
Nu ben ik geen econoom, kom uit de zorg en ook daar een soortgelijke vraag.
Ik ben er tegen dat de privacy van de burger op straat ligt, als de burgers al snappen hoe dat komt maar misschien vinden 20-ers dat nu geen probleem, vraag me toch af hoe ze daar in de toekomst over gaan denken.
Het is wel zo dat ik niet van schulden houd, om de simpele reden dat ik dan mijn rug niet recht kan houden, als dat van wezenlijk belang is.
bps 12
Diny PubbenRobin Fransman verblijft heden in een ander financieel-monetair paradigma of ‘setting’.
Het valt stellig buiten zijn voorstellingsvermogen, zijn missie en een jeugdervaring toen met de zilvervloot menig eerste brommer of radio-cassettespeler werd gekocht in een tijd dat spaargeld door uitlenen, en ook debet- en creditrente, in circulatie bleef.
Anders had hij geen boek geschreven met de titel ‘Sparen is geen deugd’.
Zijn reactie zal mogelijk verwerpend zijn, niet herkennend, of werend dat het niet overeenkomt met de vigerende situatie, en dus niet van toepassing is. Of zoiets. I.i.g een verdediging van de schulden- en inflatiereligie. Boeiend zou het wel zijn.
Leeftijd is niet van invloed op tijdloze ‘first principles’. Fout is fout en houdt geen stand.
'misschien vinden 20-ers dat nu geen probleem, vraag me toch af hoe ze daar in de toekomst over gaan denken.'
20-ers en millennials gaan in de toekomst privacy-issues gegarandeerd als een probleem identificeren, zodra ze er nadeel van ondervinden. Als conjuncturele weeskinderen zullen zij mondiger zijn dan hun in post-moderne weelde en schijnwelvaart suffende voorgaande generatie. Zij zijn de generaties die met de neus op de feiten worden gedrukt en zich bottom-up zullen weren tegen nadelige top-down staatscontrolezucht.
Dat verwacht ik omdat datacontrol een toekomstscenario is waar nog te weinig rem op zit, in wording is, maar niet voorspelbaar is vanwege het complexe karakter.
Zeker is dat de mens nadeelschuw is, dus ook voor nadeel van privacyschendingen. Tegenreactie ligt in de toekomende decennia wel voor de hand als nadelen pijn gaan doen aan de nieuwe generaties. Pijnbestrijding neemt de oorzaak niet weg. Pijnvoorkoming en voorzorg is vaderlijk een taakstelling van de wetgevende en handhavende macht.
Dan kan de rechterlijke macht er ook wat mee.
Pieter Jongejan 7
Diny PubbenAls bedrijven of overheden teveel schulden hebben en hun rug niet meer recht kunnen houden worden ze gered door de ECB.
Als Nederlandse burgers teveel schulden hebben en hun rug niet meer recht kunnen houden krijgen ze slechts sorry te horen van de minister president en mogen ze het verder zelf uitzoeken.
Big data is big business. Vraag maar aan Vermeend en Smit-Kroes. Daarom gebeurt er niets. Het is net als bij wapenhandel met de vijand, waar Nederland in de 17e eeuw al fors aan verdiende. Nu gebeurt hetzelfde in Syrië en andere landen in het midden oosten. Gevolg is een enorme vluchtelingenstroom en voortgaande groei van de schulden. Big data en wapenhandel versterken elkaar en dus ook de schuldengroei, die straks tot enorme vermogensverliezen gaan leiden. Sorry als dit onaangenaam overkomt.
Gilles Wattel 1 3
bpsHelaas kan ik dit niet volgen.
bps 12
Gilles Wattel 1Jawel hoor. Zonder nieuwe schuld komt er geen inflatie van de bestaande schuld.
Gilles Wattel 1 3
bpsGeen nieuwe schuld voor nodig, vraag de Spanjaarden die de zilvervloten binnen kregen.
bps 12
Gilles Wattel 1Geld = schuld.
De overvloed aan goud- en zilvergeld deed de verkeerswaarde net zo hard minderen, ongeacht waar geld vandaan komt: uit de lucht nu, of uit Zuid Amerika toen.
Meer = meer en teveel = teveel, waardoor elk geld minder waard wordt.
'Inflatie is niets anders dan minder waard worden van geld.'
Je hebt gelijk.
0,02 (2%) minder waard door omgekeerd evenredig 0,02 (2%) meer van hetzelfde.
Gilles Wattel 1 3
bpsEr is ook iets als omloopsnelheid.
bps 12
Gilles Wattel 1Economieën en munten worden er sterker van door vaker winst op meer transacties van productie en werk.
In hogere omloopsnelheid kun je inflatie niet zoeken.
Hoe wil je dan zonder 2% meer geld 2% inflatie per jaar realiseren?
Met 2% btw-verhoging per jaar?
De omloopsnelheid vertraagt dan parabolisch.
Pieter Jongejan 7
bpsbps 12
Pieter JongejanIk worstel nog met wat een stabiele prijs voor geld (rente) zou zijn/worden als alle andere prijzen stabiliseren op of omtrent een consistent niveau zonder inflatie bij dan een goede circulatie.
Schacht rekende 4%. Wicksel iets minder. Wat zou het waarom zijn bij een gegeven muntkracht?
Van een natuurlijke rente is dan niet te spreken per definitie en het begrip van Wicksell van toen.
En moeten we dat begrip van toen niet voorbij, beter, met de kennis van nu?
Pieter Jongejan 7
bpsMaar op lange termijn verwacht ik een geleidelijke daling van de groei van de arbeidsproductiviteit. De groei van de arbeidsproductiviteit wordt immers beïnvloed door de samenstelling van de bruto productie. Een steeds groter deel van de bruto productie bestaat uit vernieuwingsproductie. De vernieuwingsproductie is gebaat bij een hoge reële rente; de uitbreidingsproductie bij een lage reële rente. Uit milieuoverwegingen zou Groen Links (en andere politieke partijen) dus voor duurzame producten met een lange levensduur moeten zijn en dus voor een hoge reële rente, maar dat zijn ze in navolging van Piketty niet. Een lage reële rente leidt tot een weggooi economie met meer Ikea producten. Het voordeel van Ikea producten is dat ze goedkoop zijn en dat veel mensen ieder jaar iets nieuws kunnen kopen. Maar het blijft vreemd dat een milieupartij voorstander is van een weggooicultuur, die het milieu onnodig belast. Een hoge reële rente stimuleert net als statiegeld hergebruik en legt de lasten van het opruimen van het afval bij de producenten (van het afval).
bps 12
Pieter Jongejan*) Doet de rente dat zelf of moet de rente een handje worden geholpen …
Pieter Jongejan 7
bpsHierdoor raakten banken in financiële problemen. Centrale bankiers als hogepriesters van de economie meenden in hun "wijsheid" dat de reële rente niet omhoog, maar omlaag moest om de banken van de ondergang te redden. Zelf was de FED verantwoordelijk voor overinvesteringen in onroerend goed door de rente in de periode 2001-2004 op een uitzonderlijk laag peil te houden, teneinde de aandelenkoersen te stutten, die na de dotcom crisis van 2001 met ruim 50% waren ingestort, Om de huidige onevenwichtige groei te overwinnen is nodig dat de reële rente teruggebracht wordt tot een normaal evenwichtig niveau, waarbij je kunt verwachten dat sparen en investeren weer op een relatief hoog niveau in evenwicht zijn. Bij een reële rente van 0% kun je verwachten dat er te weinig gespaard en te weinig geïnvesteerd zal worden om volledige werkgelegenheid te creëeren. De overheid zou een helpende hand kunnen bieden door de huidige inflatie doelstelling van 2% te vervangen door een reële rentedoelstelling van 2 à 2,5%. Op lange termijn zou die iets kunnen dalen
bps 12
Pieter JongejanIk las de discussie met Anton, Gilles en jij onder Cash is Trash. https://www.ftm.nl/artikelen/cash
Gilles spreekt ook van een 4% rente lang reëel als normaal. De nominale rente moet dan voldoende overmaat schuld remmen en dus ook inflatie remmen.
Ik zag ook je historisch rente verloop. https://www.ftm.nl/artikelen/cash#reactie16008
Ik heb zelf nog het inflatieverloop er bij gezocht op Measuring Worth.
Historisch loopt het patroon grof vergelijkbaar met het dalen en stijgen van het renteverloop.
Inflatie geeft historisch verlagende reële rente t/m een oorlog en scherpe pieken daarna. Een oorlog is een menselijk besluit, een keus. Geen natuurlijk of normaal verschijnsel. Dus dat rente- en inflatieverloop is niet normaal.
Stel dat het geldsysteem normaal, proportioneel wordt onderhouden met inflatie omtrent 0% en geen oorlog maar voortzettende economie. Dan zou de gemiddelde rente van ca. 3 % als consistente, ideale rente kunnen worden gezien. Dat komt overeen met een afschrijvingsperiode van een werkende generatie: van ca. 35 jaar, overeenkomend met ca. 3 % reële rente.
Lagere rente betekent langer werken voor minder pensioen. Dat is een logisch verband.
Als antwoord op automatisering en robotisering zou de rente ook omhoog moeten, naast het voeden van werkgelegenheid, meer rendement op arbeidskapitaal, kapitaalspreiding en betere koopkracht met sterk geld, niet met meer geld.
bps 12
Pieter JongejanDe disproportionaliteit van geld en schuld met de economie globaal is nog nooit zo groot geweest. Schuld is overal in overvloed en geld is er teveel vast op hoge hopen. De druk die de niet-bancaire geldmassa uitoefent op de marktrente, zou de in te stellen hogere CB rente doen bezwijken in de markt. Of banken, particulieren en overheden doen bezwijken die die rente dan toch moeten opbrengen en niet kunnen bij hoge schulden. Banken en particulieren wegens te weinig economie. Overheden vanwege zwak en wankel BBP door te weinig reëel P in het BBP en teveel irreëel P, lucht. Reëel P vertegenwoordigt de reële tegenwaarde of dekking van geld. In de verhouding P:M:C in de P-M-C cyclus is P:M te klein geworden om nog te corrigeren, niet anders dan met een reset; een grote geld en schuldvernietiging omdat er geen P voor is.
Als de rente algeheel negatief wordt en geld algeheel uitsluitend digitaal nog in bezit is te hebben bij een bank, dan krijgt eigen geld het karakter van een lening. Dat is de wereld op zijn kop. Economie stort in, want transacties krijgen verliesposten erbij en zullen afnemen. Omloopsnelheden vertragen nog meer. Werkeloosheid neemt dan nog verder toe, evenals staatsuitgaven en belastingdruk dat elkaar weer aanzwengelt. Vertrouwen in geld en investeren is niet te herstellen omdat evt. winst en vooruitgang met negatieve rente zeker wordt afgestraft. Onvoorziene ontwikkelingen en oproer kunnen zich voordoen in dit onbekende vaarwater van banken en overheden. Chief-economen, bankiers en politici kunnen niet alles overzien en voorzien op een centraal punt en centraal controle hebben.
Dan resteert alleen nog een big reset.
Pieter Jongejan 7
bpsOverigens denk ik dat de jongens van Goldman Sachs slimmer zijn dan die van Pimco en veel slimmer dan onze Nederlandse financiële sector. Op termijn verdien je niet het meeste geld met leugens, maar met het vertellen van halve waarheden.
bps 12
Pieter JongejanIk las juist Robin Fransman https://www.ftm.nl/artikelen/lonen-moeten-sneller-stijgen
en https://www.ftm.nl/artikelen/bas-jacobs-en-ing-vegen-vloer-aan-bezuinigingsdrift-kabinet-dnb
Merk op dat alle problemen en krakeel het gevolg is van cumulatief te ver doorgeschoten inflatie en te ver gedaalde rente.
Dat zou dan met nog meer inflatie, schuld en negatieve rente bestreden moeten worden.
Robin Fransman heeft gelijk. De prijs van arbeid moet omhoog als de prijs van geld -de waarde en dus de koopkracht van geld- niet omhoog kan en alleen maar naar beneden.
Er is geen keus meer.
Mijn vermoeden in voorgaande reactie rust op dit voorbij gevaren ‘point of no return’.
Het is een ander paradigma dan dat wij zien in voorgaande discussies.
'De rente is de belangrijkste macro-economische prijs. De rente moet zorgen voor evenwicht tussen vraag en aanbod in de economie. Om tot volledige bezetting en werkgelegenheid te komen heeft de economie nu eigenlijk een negatieve rente nodig.'
Bas Jacobs maakt een theoretische fout.
’Rente is de belangrijkste macro-economische prijs' … van geld !
‘De rente moet zorgen voor evenwicht tussen vraag en aanbod' … van geld ! De rest volgt dan vanzelf.
De grootheid ‘geld’ (M) is wat anders dan de grootheden productie (P) en consumptie (C) in de complex-dynamische P-M-C cyclus
(of beter: P-M-C helix, als verhoudingen P:M:C en rente normaal zijn).
‘Om tot volledige bezetting en werkgelegenheid te komen heeft de economie nu eigenlijk een negatieve rente nodig.’
Dit staat haaks op de uitwerking en de gevolgen van negatieve rente op de beloning van elk werk. Waardeopslag en -behoud móet omgezet in waardeverliezend product.
Die nadelen wil niemand.
Pieter Jongejan 7
bpsNu moet ik er wel bij zeggen dat het een groot verschil uitmaakt of je van mening bent dat Nederland wel of niet uit de euro kan/mag stappen. Blijft Nederland in de euro dan leidt bezuinigen in Nederland alleen maar tot meer financiële ruimte voor Frankrijk, Italië etc. Hetzelfde geldt voor de bankenunie. Als we daaraan gaan meedoen worden de lasten voor Duitsland om Deutsche Bank te saneren deels bij de Nederlandse banken gelegd, die daarna een goedkoper hapje worden voor de grote Duitse en Franse (staats)banken. Het beste wat Nederland kan doen is zich zo snel mogelijk bevrijden van de verplichtingen ten opzichte van de grote Eurolanden. Bij de Champios League klaagt Nederland nu wel over de dominantie van de grote Europese landen. Dus waarom denken Bas Jacobs, Eric Smit en Robin Fransman dat Nederland straks nog mee mag doen als het om overleven gaat? Hebben deze mensen ooit in het buitenland gewerkt zo vraag ik me af. Waar komt die Nederlandse naïviteit toch vandaan? De Britten hebben er geen last van en de Zwitsers en Skandinaviërs evenmin.
bps 12
Pieter JongejanMaar als de prijzen 2% stijgen en de lonen 2% stijgen, dan ben je nog net zo ver. Dat telt niet aan.
Alleen de aantallen geldeenheden zijn 2% gestegen en 2% extra schuld om die inflatie te bereiken.
Daar moet eerst 2% groei van bezittingen tegenover staan om dat te neutraliseren.
Zolang economieën die schuldengroei kunnen dragen, kan het, tot de rek er uit is.
De waardestijging per eenheid zonder inflatie bij groei is niet telbaar, maar telt wel aan.
Maar die ervaring is niet telbaar en niet van de korte termijn. Daar ligt wel de dagelijkse focus. Vanzelfsprekend bij vrijwel iedereen.
Ik ben geen uitzondering daarop en jij ook niet, denk ik.
Voor mij ook is nu bijv. 110 eenheden meer dan 100 eenheden.
Naïef ? Ja, denk het wel, maar we zitten er nu eenmaal dagelijks in.
Pieter Jongejan 7
bpsbps 12
Pieter JongejanJa, het is complex en gedetailleerd, maar dat is op grote schaal met grote lijnen te overzien.
Pieter Jongejan 7
bpsbps 12
Pieter JongejanHet Duitse model dat Robin Fransman aanhaalt: loonsverhogingsruimte = inflatie compensatie + productiviteitsgroei, is geen verkeerde benadering in de gegeven omstandigheden bij die economische inzichten. Iets is beter dan niets.
Ik kan me zelf niet met die economische inzichten en inflatie verenigen om hiervoor genoemde redenen van schuldescalatie.
Ik vind productiviteitsgroei zelf een wazig, uit toe- en afnames samengesteld, centraal niet te berekenen, theoretisch begrip.
In de praktijk is het complex en moeilijk te plaatsen. De oorzaken en het voorkomen van productiviteitsgroei en -afname zijn zo uiteenlopend en per organisatie verschillend:
bijv. is het vanwege ergonomie, meer of minder menselijke inspanning, mechanisatie, automatisering, robotisering, doorbetaalde ziekte, zorgvuldigheid, veilig en gezond werken, bureaucratie, criminaliteit, regelgeving, verzuim, pech, meeval, toeval, etc.
Productiviteit en -groei is niet centraal te bepalen, te berekenen en generaliserend toe te passen op alle organisaties incl. bedrijven en per sector. Het is nog minder als inflatie op z’n best een gissing, vergissing of gemanipuleerd cijfer dat niet te controleren is.
Sorry, productiviteitsgroei is voor mij een studeerkamerterm, net als de in de economische theorie rationele mens die in de praktijk evident de meeste aankopen impulsief doet.
Vraag maar aan de reclamebranche.
Economische theorie rammelt nogal met de praktijk.
Het punt dat ik wilde maken is dat men inflatie aangaande, zich verkijkt op meer geldeenheden van minder waarde, i.p.v. hetzelfde aantal geldeenheden van groeiende waarde en koopkracht zonder inflatie.
Ik begrijp in dat verband (centraal) bankiers ook niet; ze beijveren korte termijn meer geld van minder waarde in ruil voor lange termijn wat minder geld maar van veel meer waarde en een consistentere conjunctuur = minder risico.
bps 12
Pieter JongejanIk ben zelf voorzichtig met vergelijking en overeenkomsten van processen in de natuur zonder mens, en processen in cultuur van de mens zoals economie, vanwege de kunstmatige beïnvloeding van de richting van processen dat van nature niet zou voorkomen.
De markt is 'wild' te noemen, maar niet alleen natuurlijk, omdat die door mensen wordt gevormd en dat 'wild' zelf ook beheert en zich er door laat leiden, i.p.v. zichzelf te begeleiden en excessen te matigen, aangaande de vergelijking met T. rex exces dat je eerder noemde.
De allesetende vossen en meeuwen bij jou in het duin krijgen overwicht door menselijke invloed. Zonder, zou de diversiteit en die ontwikkeling en spreiding zich beter handhaven.
Pieter Jongejan 7
bpsO staat voor overheden die profiteren van een kunstmatig lage reële rente, omdat ze dan onverminderd door kunnen gaan met nog meer schulden maken.
M staat voor de financiële sector die geconfronteerd wordt met een groeiende post uitstaande leningen, waarop geen rente meer wordt betaald. Hoe lager de reële rente hoe lager de noodzakelijke afschrijvingen op deze foute leningen.Bij een negatieve reële rente en een hogere inflatie (te bereiken via monetaire financiering) neemt deze post geleidelijk af,. Maar het kan decennia duren (vergelijk Japan).
Gordon is Robert J. Gordon. Hij is volgens Wikipedia among the most influential macroeconomists in the world. Lees b.v NBER Working paper no 18315 uit 2012 (dus al een tijdje geleden) waarin hij aandacht vraagt voor Faltering innovation confronts the six headwinds. In januari 2016 is van zijn hand verschenen The rise and fall of American Growth. Ik heb dit boek nog niet gelezen, maar kan me wel voorstellen wat erin staat gelet op al zijn vorige publicaties. Echt aanbevolen als je wilt begrijpen waarom de economische groei stagneert en waarom de financiële sector probeert om middels een kunstmatig lage reële rente deze onvermijdelijke trend zo lang mogelijk uit te stellen. Gordon is een tegenstander van QE en een kunstmatig lage reële rente. Daarom verwondert het me niet dat zijn werk onbesproken blijft en niet als tegenwicht tegen het verhaal van Fransman naar de Kamer gaat. GOM wil dat niet.
M. van Deelen 11
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
M. van DeelenJan Smid 8
Gilles Wattel 1