
Vestia-gate continued. Komen er Europese belastingen aan? Een video-interview met Mervyn King en het 'geheime' hedgefund van McKinsey. Verder: bent u al lid van het precariaat? Hénokiens delen prijs uit aan baggerbedrijf en de politie van de toekomst. Tot slot: ook in België faalt rechterlijke macht jammerlijk, er wachten Griekenland pijnlijke keuzes en de Belgische centrale bank koopt Nederlandse bedrijfsobligaties op.
Vestia-gate
Woningcorporatie Vestia, met 90.000 woningen destijds de grootste corporatie van ons land, werd in 2012 wereldberoemd door het enorme verlies dat zij leed op haar rentederivatenportefeuille. Meer dan 2 miljard euro belastinggeld was nodig om de corporatie te redden. De ‘schatkistbewaarder’ van Vestia, Marcel de Vries, verdiende privé 10 miljoen euro aan dit financiële casinospel. En ondanks aanwijzingen dat zakenbanken jarenlang willens en wetens profiteerden van deze corrupte kasbeheerder, worden de bankiers niet vervolgd. Waarom eigenlijk niet? vraagt ook hoofdredacteur Eric Smit zich verontwaardigd af.
Traders van Deutsche Bank, Citi, Barclays, BNP Paribas en Société Générale verkochten jarenlang vanuit het Londense zakendistrict voor miljarden euro's aan rentederivaten aan Vestia. De banken maakten hier enorme winsten op, maar zij niet alleen. Het was ook lucratieve business voor Arjan Greeven, die als tussenpersoon optrad, en voor Vestia's kasbeheerder zelf. Uit gelekte emails blijkt dat de bankiers de provisies voor Greeven en De Vries wilden verdubbelen om nieuwe deals rond te krijgen. En: 'Kunnen we verder regelen dat we aanbrengprovisies direct vanuit Londen betalen? De mensen in Amsterdam worden altijd erg nerveus als iemand meer dan 5 euro verdient... We moeten dit meer naar ons toehalen zodat we de vrijheid hebben om naar eigen goeddunken te kunnen handelen.'
Het OM verhoorde bijna twintig zakenbankiers. Aan het einde van die verhoren heeft het OM echter niet genoeg om tot vervolging over te gaan...
Komen er Europese belastingen aan?
De financiële website van Zero Hedge stelt de hoge belastingdruk in diverse EU-landen aan de kaak en wijst tegelijkertijd op de grote verschillen. Zo is de totale belastingdruk bij onze zuiderburen in België — waar de koning jaarlijks 10 miljoen euro aan belastinggeld krijgt — een van de hoogste in de wereld. De inkomstenbelasting bedraagt daar 50 procent, ook voor relatief bescheiden inkomens. Daarnaast zijn er 13 procent sociale bijdragen voor werknemers (werkgevers betalen 35 procent), een btw-tarief van 21 procent, 30 procent vennootschapsbelasting, 3 procent ‘crisistoeslag’ en een ‘eerlijkheidsbelasting’ van 5 procent. Bijna de helft (45%) van het Belgische bbp wordt overgeheveld naar de staat. Alleen Frankrijk en Denemarken maken het nóg bonter. ZH noemt de buitensporige inkomstenbelasting van overheden ‘een financiële Primae Noctis’.
ZH bekritiseert vervolgens het Brusselse belastingplan om elke EU-burger een eigen belasting-ID te geven en om de belasting te verhogen in lidstaten waar weinig belasting wordt geheven, zoals Ierland en Estland. Die landen zouden de ‘onderlinge concurrentie verstoren’. ZH: ‘So rather than the bankrupt countries getting their act together to attract business, the solution is to penalize everyone and make the entire continent less attractive. This really is like a return to the feudal system.’
Mervyn King: should we stay or should we go?
Een must see video-interview met Mervyn King, voormalig gouverneur van de Bank of England, over een Brexit, het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) en de rol van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Zo vindt King dat overheden buitengewoon oneerlijk zijn geweest tegenover hun burgers over hoe de eurozone functioneert.‘They haven’t told the electorates that the only way for the monetary union to work is for there to be a proper fiscal union and a supranational organisation above democracies.’
King spaart ook het Plan der Vijf Presidenten en de wens om Europese belastingen te heffen niet. Hij vraagt zich af waarom burgers van individuele lidstaten zich nog druk zouden maken over nationale verkiezingen als de belangrijkste beslissingen, die gaan over uitgaven en belastingen, voortaan in Brussel zullen worden genomen. Dergelijke plannen impliceren een politieke unie en daar is volgens King absoluut geen draagvlak voor. De euro en de vluchtelingenproblematiek zijn de grote uitdagingen voor Brussel op dit moment, aldus King.
Over een eventuele Brexit zegt hij dat niemand enig idee heeft over de precieze voor- en nadelen. Volgens hem maakt het weinig uit voor het Verenigd Koninkrijk. En het IMF? Dat is voor een deel zijn geloofwaardigheid kwijt. Centrale banken (zoals de ECB) lopen hetzelfde risico als ze doorgaan met hun politiek gedreven beleid, aldus King.
Het ‘geheime’ hedgefund van McKinsey
De Financial Times onthulde afgelopen week dat de bekende consultancyfirma McKinsey over een eigen ‘geheim’ investeringsfonds beschikt. Al dertig jaar lang. Het fonds met de eenvoudige naam McKinsey Investment Fund is bijna tien miljard euro groot. Alle gewezen en huidige partners van de club zitten er in. En ze maken prima rendementen. Waar de hedgefund-benchmark gemiddeld 3 procent rendement maakte in 2014, scoorden de beleggers van McKinsey bijna vijf keer zo hoog: 14 procent.
Het fonds is gewoon te vinden op het internet, maar de website blinkt niet echt uit in transparantie. Het lijkt ook een gesloten, esoterisch netwerk van ‘ingewijden’. Dit wordt fraai vertolkt door een partner en senior executive in Europa: ‘They get in touch on your birthday, they know all about your family. They send their best research to alumni. They’re part of your knowledge development. Sometimes it’s a bit irritating, a bit like Opus Dei — kind of sneaky and strange.’
Bent ú al lid van het Precariaat?
Het wát, zult u vragen. De term is gemunt door de Britse econoom Guy Standing, die voorstander is van het concept basisinkomen. Hij is zelfs mede-oprichter van BIEN ( Basic Income Earth Network). Met de term duidt Standing de groep mensen aan, die door toegenomen (economische) onzekerheid hun toevlucht zoeken bij populistische politici. En binnenkort gaat de beruchte Bilderbergconferentie weer van start in Dresden, waar de elite van de wereld samenkomt om het te hebben over onder andere dit onderwerp, naast de ontwikkeling van de Chinese economie, cybercriminaliteit en de migratieproblematiek.
Het precariaat (een samentrekking van de woorden ‘precair’ en ‘proletariaat’) staat voor de volgende groep mensen: ‘...the perpetual part-timers, the minimum-wagers, the temporary foreign workers, the grey-market domestics paid in cash… the techno-impoverished whose piecemeal work has no office and no end, the seniors who struggle with dwindling benefits, the indigenous people who are kept outside, the single mothers without support, the cash labourers who have no savings, the generation for whom a pension and a retirement is neither available nor desired.’ Kortom, de losers van de samenleving. Het precariaat verwijst naar de onzekerheid op sociaal, economisch, cultureel en politiek vlak van een groeiende groep in onze maatschappij, wat uitmondt in populisme en extremisme. Standing denkt dat een basisinkomen de eerste stap is om ‘de nieuwe gevaarlijke klasse’ te vermijden of te bestrijden.
Leonardo da Vinci prijs naar baggerbedrijf Van Oord
De Prix Léonard de Vinci gaat dit jaar voor het eerst naar een Nederlands bedrijf: het bouw- en baggerbedrijf Van Oord. De prijs wordt jaarlijks toegekend door de Hénokiens, een gezelschap waarbinnen het vooral gaat om het hooghouden van de waarden die familiebedrijven nastreven. Je kunt er ook niet zomaar lid van worden: je moet worden gevraagd en er geldt een strenge ballotage. Zo moeten familiebedrijven al 200 jaar lang binnen dezelfde familie zijn. Meer dan de helft van de stemgerechtigde aandelen moet in familiehanden zijn, die tevens minimaal één bestuurslid moet leveren. Bovendien wordt het bedrijf op financiële gezondheid en reputatie getoetst.
De club bestaat nu 35 jaar en de prijs wordt sinds 2001 toegekend. De Hénokiens willen op die manier meer familiebedrijven stimuleren om hun continuïteit te waarborgen en niet in ‘vreemde’ handen over te gaan. Wie zijn zaak verkoopt, verliest ook het Hénokien-lidmaatschap, zoals geschiedde met nota bene een van de oorspronkelijke initiatiefnemers, het Franse likeurbedrijf Marie Brizard. De overname door de beursgenoteerde wodkafabrikant Belvédère maakte dat de onderneming afscheid moest nemen van dit bijzondere internationale netwerk.
Iedereen verdachte voor de politie van de toekomst?
Artikel van Domonique Soenens, journalist bij onze Vlaamse collega's van Apache, over de politie van de 21ste eeuw. De toekomstige politie wil met data-analyse misdaden voorspellen. Een goed idee? Niet volgens iedereen. Experts en critici waarschuwen expliciet voor de gevaren van ‘predictive policing’. Onder meer in de VS blijken zwarten en hispanics heel vaak in het vizier te komen van computerprogramma’s. In België wordt ‘big data’ ook toegepast bij de politie, maar het is onbekend op welke schaal dit gebeurt.
Tegenstanders vinden dat deze wijze van ‘preventie’ op gespannen voet staat met het recht op privacy van de burger. Het tast de machtsverhouding tussen de overheid en de individuele burger aan: de veelwetende en machtige overheid als ‘Big Brother’ tegenover een burger die steeds minder weet over de werkwijze van de overheid en steeds meer het gevoel krijgt dat de overheid in zijn privéleven gluurt.
De macht van de journalist is groter dan je denkt
Artikel van Liesbeth van Houdt, redactiecoördinator bij Apache, over de invloed van ‘de vierde macht’ — zoals de journalistiek wel genoemd wordt — ten opzichte van de ‘derde macht,’ de rechterlijke macht. Die invloed blijkt flink mee te vallen. Dankzij journalistieke initiatieven als Wikileaks, Swissleaks, Luxleaks en de Panama Papers zijn er heel wat (financiële) balletjes aan het rollen gegaan. De rechterlijke macht faalt echter aan alle kanten, althans in België. Wim Van den Eynde, onderzoeksjournalist bij VRT en auteur van het boek Fortisgate — een stresstest voor justitie: ‘Het amateurisme binnen de rechterlijke macht is bespottelijk. Hoe hoger op de ladder van justitie, hoe meer men bezig is met de eigen positie, hoe onfeilbaarder men zich acht. Dat zijn negentiende-eeuwse toestanden.’
Griekenland wacht pijnlijke keuzes
FT-columnist Martin Wolf over Griekenland. Hij vraagt zich verbijsterd af waarom alle betrokken partijen zo hard hun best doen om te doen alsof er niets aan de hand is. Het recente DSA (Debt Sustainability Analysis) van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) laat zich volgens Wolf kort samenvatten als: ‘we would like to apologise for the mess we have made.’ Zie ook ons dossier Griekenland in Europa.
Wolf komt met drie, wat hij noemt ‘realistische scenario’s’. De eerste is decennialang doormodderen, zoals nu het geval is. De tweede is erkennen dat het door de trojka voorgestelde primaire tekort van 3,5 procent van het bbp veel en veel te optimistisch is en de derde is een Grexit. Alle drie pijnlijke keuzes, en dat geldt in het bijzonder voor het IMF, dat haar geloofwaardigheid dreigt te verliezen als het geen kleur bekent, aldus Wolf.
Belgische centrale bankiers kopen de Nederlandse bedrijfsleningen op
Afgelopen week is de Europese Centrale Bank (ECB) begonnen met het opkopen van obligaties van financieel gezonde (grote) bedrijven. Dat doet ‘Frankfurt’ echter niet zelf, maar via een aantal van haar aangesloten leden, te weten de centrale banken van België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië en Spanje. De ECB heeft niet gezegd voor hoeveel ze elke maand aan schuldpapier gaat kopen, maar volgens het FD gaan analisten uit van tussen de 5 en 10 miljard euro per maand.
Voor in Nederland uitgegeven schuldpapier heeft de ECB bepaald dat de centrale banken van Duitsland, België, Italië en Spanje de kopers zijn. Als een Duits bedrijf op deze manier geld ophaalt in ons land is de Bundesbank— de Duitse centrale bank — de aangewezen centrale bank als koper. Voor een Belgisch bedrijf is de Belgische centrale bank aan de beurt, enzovoorts. Nederlandse leningen zullen worden opgekocht door de nationale bank van België, waar een vijfkoppig team aan de knoppen zit. Elke maandag maakt de ECB bekend hoeveel bedrijfsleningen er zijn gekocht, en vanaf 18 juli maken de nationale centrale banken bekend van welke bedrijven er obligaties zijn aangeschaft, aldus het FD.
77 Bijdragen
Gilles Wattel 1 3
Zo lang de EU niet implodeert zal het dus wel doorgaan.
Ik zag net een Britse peiling, 44 % blijven, en 42% er uit.
Niet erg hoopvol.
Mochten de Britten blijven, wat ik eigenlijk al had verwacht, bang voor het onbekende, en niet zien wat er gaande is, dan is het natuurlijk niet zo dat daarmee de EU in kalm vaarwater is gekomen.
Misschien in tegendeel.
Hoe het ooit mogelijk werd dat maatschappelijk vermogen, dat van de woningbouwcorporaties, speelbal werd van managers die vooral hun eigen vermogen managden, ik heb het nooit begrepen.
Wie een Maserati rijdt is meestal niet sociaal voelend.
Wat ik voortdurend mis in alle Brexit discussies, of het ontbreken daarvan, is dat er uiteraard geen enkele niet politieke reden is dat de Britten na een eventuele Brexit economisch slechter af zouden zijn.
Dat slechter af zijn kan alleen het gevolg zijn van in feite Brusselse sancties.
Bilderberg, de elite van de wereld.
Wie, de lijst werd een aantal jaren geleden ooit gepubliceerd, ik denk dat ik die nog heb, keek naar wie daar zit is niet in het minst onder de indruk.
Deze keer is zelfs Sharon Dijksma van de partij.
Dat neemt niet weg dat wat daar bij elkaar zit vermoedelijk heel wat meer in de melk te brokkelen heeft dan onze hele tweede kamer.
Burgers preventief oppakken als misdadiger, nog voor enige misdaad is gepleegd.
Orwell beschreef dat niet zo expliciet toen hij in 1948 vooruit keek, maar eigenlijk staat het er wel.
Journalistieke macht, ik zie eigenlijk alleen onmacht, als het over echt belangrijke zaken gaat.
Een enkeling b.v. durft echt wat over de immigratie te zeggen of schrijven, maar de vermoedelijke doelen daarvan zag ik nog nooit benoemd.
Griekenland, het land wat door de euro z'n soevereiniteit het meest duidelijk kwijt raakte.
MatthijsK 7
Diny Pubben 9
'Voor privacy in de zorg moet u gaan betalen zegt de topman van Philips.'
http://www.zorgictzorgen.nl/verlies-privacy-zorgdatacommunicatie-gaat-philips-niet-snel-genoeg/
Er is schokkend slecht nagedacht over onze zorgsystemen. Ik heb het niet over de kosten maar over hoe het systeem zelf de privacy van de burger via het BSN nummer op straat gooit. Nu kunnen de huisartsen wel naar de rechter stappen maar als het niet in het basis ontwerp zit, wat dan?
Ik vind dit levensgevaarlijk en bij betalen voor privacy zou het wel kunnen? Hoe dan? Kunnen onze bestuurders alles roepen?
Gilles Wattel 1 3
Diny PubbenWas ik 40 of 45 en zocht ik een andere baan, of wilde ik een hypotheek, dan zou ik me grote zorgen maken.
Een troost is dat het koppelingssysteem wat mijn diverse zorgverleners ( ook weer zo'n domme kreet, behalve dat er grote zorg over de zorg is) inzage zou moeten geven in mijn medicijnen al een jaar niet werkt, en nog nooit heeft gewerkt.
Een vriend van mijn leeftijd heeft een overzicht in z'n pc staan, elke keer dat hij zorg gaat krijgen print hij de bijwerkte versie uit en overhandigt die.
Dat ga ik ook maar doen.
Dat voorkomt dat ik ergens zit te wachten, terwijl gewacht wordt op de gevraagde fax van mijn apotheek.
Diny Pubben 9
Gilles Wattel 1goof 4
Nu vraag ik mij toch af of wat nu eigenlijk de bedoeling is van deze heren.
Ze laten multinationals en de elite voor vele miljarden aan belastingen ontwijken middels geheel legale belasting constructies via bijv. panama-routes en en ze zijn niet van plan dit aan te pakken maar wel een leger van belastingcontroleurs het MKB gaan controleren of ze wel een geen bonnetje van 100 euro hebben verstopt voor de belasting en vinden ze dit dat heb je zomaar een boete van 100% aan de broek en wordt je zowat in het gevang geflikkerd.
Ze laten banken voor miljarden stelen van de bevolking en weigeren deze strafrechtelijke aan te pakken terwijl de bevolking voor het onnodig claxonneren een boete krijgt van 230 euro !
Wij in ons land zijn compleet de weg kwijtgeraakt en het lijkt wel dat er alles op gericht is de hele zaak zsm naar de kloten te helpen en het gepeupel zo kwaad aan het maken is dat een revolte niet kan uitblijven .
Ik werd langzaam een PVV aanhanger maar ik vind dat die Geert Wilders zich steeds meer profileert als de clown van ons land .
Hij blijft zeiken en zeuren over moslims en de grenzen dicht maar de echte problemen durft die Wilders ook niet te benoemen.
Geert stop eens met je hetze tegen moslims ook al wordt dat een groot probleem maar richt je pijlen nu eens op actuele zaken die er toe doen.
Gilles Wattel 1 3
goofDat bleek te kunnen, afgezien van politieke gevolgen.
Dat is nu met Engeland net zo.
Grenzen dicht, tja, hoe wil je anders de toevloed stoppen ?
Het westerse neokolonialisme stoppen zie ik niet zo snel gebeuren, als dat wel gebeurt duurt het zelfs met het meest verlichte bestuur in Afrikaanse landen een halve eeuw op z'n minst voor die wat welvarend zijn.
Syrië en Irak kunnen dat in een jaar of tien.
Maar inderdaad, de Islam fobie van Wilders lijkt mij gebaseerd op wat Islamitische 'zwartjes' z'n grootvader aandeden, en Wilders' verblijf in Israel.
Overigens heb ook ik grote bezwaren tegen de Islam, maar of die nu groter zijn dan tegen art 31 en het katholicisme ?
Rutte en Dijsselbloem. Het enige wat deze heren doen is zorgen dat ze in een goed blaadje blijven bij Juncker, Merkel, Obama en de NATO hoofdman.
Rutte kreeg natuurlijk een grote deuk door ons Ukraine referendum, hij blijkt ons niet in de hand te hebben.
Hollande zit op de wip, krijgt hij de Loi Travail er wel door ?
PS
Ik schreef hier elders dat deze reactie was weggehaald.
Dat blijkt dus niet zo te zijn, verkeerd gekeken.
Mea culpa.
Pieter Jongejan 7
Volgens de Frankfurter Algemeine Zeitung van 7 december 2015 gebeurt dit zonder goede controle door de ECB. (Heimliches Gelddrucken in Rom und Paris) (FAZ.net/aktuell/wirtschaft/wortschafspolitik/ntionale -notenbanken-kaufen-staatsanleihen-13951395.html)
Nu zien we dat de ECB via de nationale centrale banken bedrijfsobligaties gaat opkopen van grote internationale ondernemingen. Dit betekent dat de financieringskosten van de grote bedrijven door de ECB worden gedrukt ten opzichte van de kleine bedrijven. Discriminatie dus en bevoordeling van de grote Eurolanden (Frankrijk, Duitsland).
Is het niet gek dat de Belgische centrale bank de obligaties van Inbev koopt en de Duitse centrale bank de obligaties van Siemens?
Welke obligaties zou de Italiaanse centrale bank gekocht hebben? Van één van de in noof verkerende Italiaanse banken? En tegen welke prijs? En houden de nationale (!) centrale banken geheim wat ze gaan kopen?
Waarom maakt de ECB Klaas Knot niet verantwoordelijk voor het opkopen van Franse en Italiaanse bedrijfsobligaties? Dit stinkt toch naar de misdaad net als de ANFA aankopen van nationale staatsobligaties
bps 12
Pieter JongejanSchulden minderen niet, verdwijnen niet.
De schuldeiser krijgt alleen nieuw fiatgeld om nog meer schuld uit te zetten waar de economieën al ziek van zijn geworden.
De economieën krijgen dan met nog meer inflatie te maken, nog minder rente en nog minder koopkracht.
Het loopt gewoon op z'n eind. Niet keren, maar stug, dom en blind doorgaan.
Gilles Wattel 1 3
bpsHet was al zo dat Duitse politici hem de schuld geven van de werkloosheid, en hij op zijn beurt de EU politici.
En nog is er geen inflatie.
Maar ja, wat wil je als op illusies als Schengen en de euro verder wordt gegaan ?
De 'elite' kan toch niet toegeven dat 'Europa' geen droom maar een nachtmerrie is ?
Zoals de Britse politicus Galloway zei over de Irakese leiders 'een dag na vertrek van de Amerikanen bungelen ze aan de lantaarnpalen'.
bps 12
Gilles Wattel 1Het tegenovergestelde.
Daar is een systeeminrichting voor die elders ook werkt. Dat is nog een stap verder dan TMS.
Ik heb je dat al eerder eens uitgelegd.
Gilles Wattel 1 3
bpsbps 12
Gilles Wattel 1Iets komt tot stilstand door óf onwil, óf onmacht, of beide. Meer smaken zijn er niet.
Gilles Wattel 1 3
bpsbps 12
Gilles Wattel 1Onmacht is een situatie van onvermogen, van intelligent onvermogen en/of van fysiek onvermogen.
Dat vermogen is bij niemand volledig. Bij jou niet. Bij mij niet. Samengevoegd is het meer.
Daarom snuffel ik wetenschappelijke kennis en veldkennis na.
Onwil is niet benutten van vermogen en mogelijkheden dat er wel is, zij het onvolledig.
Wat ik destijds bedoelde om uit te leggen en als stap verder dan TMS, is een zorgvuldige kopie van natuurlijke complexe systeeminrichting, eigenschappen en reeds beproefde duurzame fysische systeemwerking, voor economie als complex systeem.
Techniek en technologie heeft al veel meer constructies en systeemwerking uit de natuur gekopieerd en succesvol aangepast en toegepast. Dat zou ook voor economie kunnen.
Om tot duurzame economie te komen, ligt nog heel veel kennis en mogelijkheden braak.
"Exploring Complexity ..." om met de woorden van het Santa Fé Instituut te spreken.
Gilles Wattel 1 3
Pieter JongejanMet het weggeven van de gulden gaven we veel meer weg, ook ons pensioenstelsel.
Pieter Jongejan 7
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Pieter JongejanDNK zwichtte voor Frankfurt, het Kok besluit van 1993.
Jean Wanningen 6
Pieter JongejanOp 18 juli wordt bekend gemaakt wie wat gekocht heeft.
Jos Oskam 1
Dat is dus het ENIGE realistische scenario, omdat daar juist GEEN pijnlijke keuzes hoeven te worden gemaakt. De politiek kan volstaan met de huidige poppenkast van "o jee wat erg" en "nu gaan we er écht wat aan doen" zonder ooit knopen te hoeven doorhakken. Dus dat is wat er gaat gebeuren.
Echter, door nooit serieus iets aan te pakken krijgt de EU steeds meer aapjes op haar rug. Instortende Italiaanse banken, opkomst van anti-EU partijen overal, een onbeheerst migrantenprobleem, monetair paniekvoetbal van de ECB, openlijke chantage door Erdogan, stiekem TIPP gekuip in achterkamertjes, onoverzienbare schuldenbergen, exploderende (jeugd)werkloosheid... het gaat maar door en men weet niet anders te doen dan pappen en nathouden.
De EU is een stuurloos munitieschip in een mijnenveld bij een maanloze nacht met een dronken kapitein tijdens stormachtig weer. Het hóeft niet tot een gigantische explosie te leiden, maar de kans dat dit allemaal goed afloopt wordt met de dag kleiner.
Gilles Wattel 1 3
Jos OskamKasteelpannetje extra small 2
Ook valt het mij op hoe onecht Pechtold overkomt als hij in de kamer tegen Wilders tekeergaat.
goof 4
Kasteelpannetje extra smallDeze man waait met alle winden mee en verdedigt nog steeds met verve de EU en de euro dus wat voor domme struisvogel moet je zijn om te blijven vechten tegen windmolens .
Gilles Wattel 1 3
goofgoof 4
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Kasteelpannetje extra smallHet lease bak gepeupel.
Gilles Wattel 1 3
Kasteelpannetje extra smallKasteelpannetje extra small 2
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Kasteelpannetje extra smallDemocratie tegenwerken ?
Kasteelpannetje extra small 2
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Kasteelpannetje extra smallPechtold mag van mij best een mening hebben over dat verdrag, maar als hij uitstraalt, en, meen ik mij te herinneren, ook een referendum over een onderwerp als dit afkeurt, dan is hij voor mij geen democraat meer.
Het was toch zijn uitspraak, of die van een andere D66'er 'Nederland is zo verweven met Europa dat wij niet meer kunnen (mogen ?) stemmen over z'n verdrag' ?
Kasteelpannetje extra small 2
bps 12
Kasteelpannetje extra smallEen basisinkomen kan m.i. alleen bestaan en blijven werken als de munt in het gebied koopkrachtig blijft,
als de economie dus gezond blijft.
Gilles Wattel 1 3
bpsIk zie er niets in.
bps 12
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
bpsgoof 4
Gilles Wattel 1Er zijn wel veel lummelden op dit moment en weinig werkenden dus ik ben bang dat de werkenden dan weer aan het kortste eindje trekken.
Ik vind dat de werkenden onderhand hun eigen plan moeten trekken en tegen de hand-ophoudende overgrote gedeelte van de maatschappij eens de middelvinger moeten gaan opsteken.
Gilles Wattel 1 3
goofIk denk dat werkenden degenen die niet kunnen werken, of geen werk kunnen vinden, niet willen laten verhongeren.
Maar als daarbij komen degenen die wel werk kunnen vinden, maar geen zin in werken hebben, ik denk dat daar geen solidariteit voor zal zijn.
bps 12
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Kasteelpannetje extra smallHet verschil met basis inkomen is dat je niet aannemelijk hoeft te maken dat je geen geld kunt verdienen.
Kasteelpannetje extra small 2
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Kasteelpannetje extra smallLibertarians menen dat iedereen evenveel belasting moet betalen, op grond van de gedachtengang dat allen gelijkelijk profijt hebben van de gemeenschappelijke voorziening overheid.
Sociaal democraten menen dat de overheid een inkomensherverdeling moet toepassen, op grond van het idee dat de sterken de zwakken moeten helpen.
goof 4
Kasteelpannetje extra smallik denk dat we dat stadium al zijn gepasseerd waarin dat nog mogelijk zal zijn.
Onze welvaartsstaat is zover doorgeschoten en uit balans dat de kosten hiervan onbetaalbaar zijn geworden voor de paar mensen die de kar trekken.
Gilles Wattel 1 3
goofgoof 4
Gilles Wattel 1Draghi blijft met zijn "what ever it takes" de zeepbel steeds verder opblazen en de knal zal steeds luider worden.
Jan Willem de Hoop 12
Kasteelpannetje extra smallNu zorgt bv bijstand met verplichte tegenprestatie voor veel controles en verdringing van betaalde banen. Ook niet ideaal volgens mij.
Een echt basisinkomen voor iedereen, werkend en niet werkend, zal tot een geheel ander loonmechanisme leiden denk ik en ook verandering in duur arbeidscontracten. Er wordt weleens geroepen dat met basisinkomen niemand meer gaat werken. Maar dan zijn de schappen in de winkels ook leeg en moet iedereen volledig selfsupporting zijn - worden. Het gaat om totale samenhang. Geisoleerd zullen dergelijke voorstellen het zeker niet gaan halen.
goof 4
Jan Willem de Hoop 12
Beetje warrig artikel van Apache waarbij van alles wordt aangeroerd, maar men nergens echt op ingaat en weinig tot geen verbinding legt tussen verschillende onderdelen.
En titel hier bij FTMS en titel bij Apache dekt de lading niet.
Jan Willem de Hoop 12
WAAR GAAT HET HEEN MET DE GOOGLE-TOEKOMST?
Het grootste bedrijf weet alles van ons en dat hebben we aan onszelf te danken. Wij maakten van Google een gigantische monopolist. Hoe beschermen we onszelf tegen deze techgigant? De zoekmachine is nog geen twintig jaar oud, maar sinds februari dit jaar is moederbedrijf Alphabet het grootste bedrijf ter wereld. Google en Alphabet hebben macht omdat wíj ze dat geven.
.................
http://www.bnr.nl/nieuws/tech/10306460/waar-gaat-het-heen-met-de-google-toekomst
De oplossing? Regulering
'We weten niet waar Google allemaal op zit', zegt Vollmer. 'En dat is gevaarlijk.' Vollmer denkt dat het belangrijk is om als burger meer inzicht krijgen in wat er gebeurt met onze data, hoe die relevant is voor Google en hoe we daarin kunnen gaan delen als consument.
Diny Pubben 9
Jan Willem de Hoop'Smart Cities? No, we need Rebel Cities — A Global Network Of Neighbourhoods And Cities Rejecting Surveillance'
'I think luddism is a good model for that rebellion for at least 2 reasons....
1) they weren't against machines as such but the social reorganisation 2) they had an alternative vision.'
Rebels, durf stout te zijn, weiger! Eis andere zorgsystemen. Lees steeds meer specialisten die willen kantelen, rekening naar de patiënt, die kan declareren. Dan ligt de controle over medische gegevens waar die hoort.
Kasteelpannetje extra small 2
Jan Willem de Hoopgoof 4
Kan er nooit druk zijn als het zo moeilijk te vinden is.
Kasteelpannetje extra small 2
goofM. van Deelen 11
goofHier is ie: https://www.ftm.nl/vraag-van-de-redactie/vraag/5
En ja, da's een heel vreemde link om in de parkeergarage te komen.
Zonder link: bovenin waar je ingelogd staat, ga je naar het vierkantje.
Dan zie je naast elkaar ARTIKELEN VRAGEN REACTIES
Bij VRAGEN zie je "De parkeergarage".
Er is (nog?) weinig te doen. Zal z'n tijd wel nodig hebben.....
Kasteelpannetje extra small 2
M. van DeelenM. van Deelen 11
Kasteelpannetje extra smallHad je geen kaartje gekocht ;-)
Kasteelpannetje extra small 2
M. van DeelenM. van Deelen 11
Kasteelpannetje extra smallKasteelpannetje extra small 2
M. van DeelenM. van Deelen 11
Kasteelpannetje extra smallOf mis ik een clou? Ik kan echt heel blöd en blond zijn ;-)
Kasteelpannetje extra small 2
M. van DeelenGilles Wattel 1 3
Kasteelpannetje extra smallKasteelpannetje extra small 2
Gilles Wattel 1M. van Deelen 11
Kasteelpannetje extra smallJe bent me d'r eentje, of een tweetje, misschien zelfs een treetje? O nee, dat zijn er zes ;-)
Roland Horvath 7
Inderdaad, een Onvoorwaardelijk Basis Inkomen OBI, wereldwijd, moet de bedoeling zijn.
Een OBI voor iedereen in NL zonder uitsluiting van bijvoorbeeld 200 euro per maand voor 18- en 1.500 voor 18+ moet zo snel mogelijk worden ingevoerd evenals een 30 urenwerkweek of minder want over een jaar of 40 is wereldwijd meer dan de helft van de werknemers werkloos door automatisering, volgens velen. Dat komt op 266 miljard per jaar of 40% van het Nederlandse BBP van 665 miljard. Het OBI moet leefbaar zijn. Het neoliberale alternatief is geen inkomen voor de werklozen nu en in de toekomst, zoals het was in de 19e eeuw. Een OBI schaft de Sociale Zekerheid SZ niet af, omgekeerd sluit SZ een OBI niet uit, het is niet royaal maar leefbaar en betaalbaar, het is een eenvoudiger inkomstenverdeling dan de huidige en het is voor de ontvanger een vierkante meter vaste grond onder de voeten, een vierkante meter eigendom en vrijheid. Het resulteert in een ander leven voor velen.
Een OBI is slechts een andere vorm en - verdeling van een deel van het bestaande inkomen. Meer ambities heeft het niet. Een OBI wordt gefinancierd door een deel van de SZ en voor een deel door het feit dat de werkenden, die 1.500 of meer verdienen, hun OBI zelf betalen: Zij of hun werkgever betaalt 1.500 euro aan de instantie, die het OBI uitkeert, en dat wordt doorgegeven aan de betrokken werkende. Dat lijkt nodeloos ingewikkeld maar daardoor kan er altijd, iedere maand aan iedereen 1.500 euro betaald worden. Een OBI komt niet bovenop het bestaande inkomen. Een OBI kan niet gebruikt worden om de Sociale Zekerheid SZ af te schaffen hoewel het een vereenvoudiging daarvan zal bewerkstelligen. Iedereen is vrij al dan niet te werken. Uit tests blijkt dat de tewerkstelling niet vermindert door een OBI. En de arbeidsmobiliteit is groter.
Kasteelpannetje extra small 2
Roland Horvath2) 200 euro en 1500 euro zijn idiote bedragen. Het betekent dat een gezin van 2 volwassenen en 2 kinderen 3400 euro netto per maand betaald krijgt zonder tegenprestatie.
3) Uit 1 volgt dat de dertigurige werkweek niet opgelegd hoeft te worden.
4) Neoliberalisme bestaat niet.
5) Een OBI zoals door jou voorgesteld is zeer royaal, zoals ik bij punt 2 opmerkte.
6) Als je wereldwijd een OBI in wilt voeren, moeten daar dus wereldwijd bindende afspraken over gemaakt worden. Dat is het begin van een totalitaire planeet aarde.
Roland Horvath 7
Kasteelpannetje extra smallWereldwijd een OBI, inderdaad daar zijn invloedrijke overheden voor nodig en een effectieve samenwerking tussen die onderling. Maar zo'n maatschappelijke ordening is minder totalitair, beter te controleren en democratischer dan een laisser faire kapitalisme =fascisme = neoliberalisme = corpocratie. Dat leidt tot van alles dat niet deugt, zoals slavernij, kinderarbeid, racisme, uitsluiting, extreme ongelijkheid, verspilling van de vruchten van de aarde, een niet duurzame en ongezonde economie en voortdurende oorlogen waaronder wereldoorlogen.
Wat dat betreft zijn de US en GB schoolvoorbeelden van hoe het niet moet. Het neoliberalisme, een moderne religie, is zeer missionerend. Via NAFTA, TPP, CETA, TTIP, TISA trachten de US het totalitaire neoliberalisme op te dringen aan de hele wereld, voorlopig nog niet aan China en India.
Kasteelpannetje extra small 2
Roland HorvathGilles Wattel 1 3
Kasteelpannetje extra smallEn zo kregen we de 'terugtredende overheid', die nu Prorail onder curatele heeft gesteld.
Hoe inconsistent politici zijn mag blijken uit wat onze politici roepen over de Airfrance KLM ruzie.
En inderdaad, kleine bedrijven zijn zeer in het nadeel.
Via een kennis hoor ik nu verhalen over wat je moet doen, en wat dat kost, om via EU regels mee te doen met een aanbesteding.
Er is vast al een professor ergens in aanbestedingsrecht.
Die kleine bedrijven zijn ook één van de Brexit argumenten, maar zes procent van de Britse bedrijven exporteert, maar 100 % moet voldoen aan EU regeltjes.
Kasteelpannetje extra small 2
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Kasteelpannetje extra smallAan Airfrance KLM zie je overigens ook dat inderdaad de overheid niet in het minst is teruggetreden, en dat ook de EU gedacht niet bestaat in Den Haag, als het er op aankomt.
Barry L. 1
Roland HorvathMaar we kunnen sowieso doormodderen met het huidige model, misschien gaan we daarmee terug naar een plutocratie (zie hier een mooi historisch voorbeeld daarvan https://www.youtube.com/watch?v=gohal9CW7t0 )
Roland Horvath 7
Barry L.Kasteelpannetje extra small 2
Roland HorvathFrans 5
Roland HorvathWie zijn deze mensen die daadwerkelijk denken dat OBI zou kunnen? Hoe leven die nu en waarvan? Waarom zou er geen extreme inflatie volgen bij een wereld-, of zelf nationaal -wijd, OBI? Ik begrijp werkelijk niet wie die mensen zijn die in dit idee geloven.
Roland Horvath 7
De hoogste Belgische inkomsten belastingschijf is 45%. 2/ De sociale bijdragen voor werknemers zijn een collectieve vorm van sparen en financieren wat ook wel 'uitgesteld loon' wordt genoemd. Dat geld gaat via de overheid en hiermee worden het wettelijke pensioen, werkloosheidsuitkeringen, kindergeld en ziektekosten betaald. Omdat het via de overheid gaat wordt dat door de EU bij de belastingen gerekend. Dus sparen bij een bank is geen belasting en sparen bij de overheid ook wel Sociale Zekerheid SZ genoemd is wel een belasting. De professionaliteit van de EU is nul.
Daarmee rekening houdend is de totale Belgische belastingdruk veel lager dan 45%.
Kasteelpannetje extra small 2
Roland Horvath