
Follow The Money selecteert
Ex-premier Papandreou vervolgd wegens statistiekvervalsing; ook de Baltische staten verwerpen het vluchtelingenverdeelplan van de Commissie; Spaanse afgestudeerden gaan massaal druiven plukken in Frankrijk; en Roderick Veelo brengt enige nuchterheid in een verhit debat. Verder: kritiek op de ECB uit onverwachte hoek; een fraai staaltje politieke correctheid uit Australië; en technologie giganten op zoek naar AI-talent. Tenslotte: Hoe een 29 jarige op ludieke wijze multimiljonair werd; dwarsdenkers zijn broodnodig; intelligente robots en de illusie van onafhankelijke denktanks.
Rechtszaak tegen oud premier Papandreou wegens statistiekvervalsing
Oud-premier van Griekenland en voormalig hoofd van het Griekse statistiekbureau Elstat Giorgio Papandreou moet voor de rechter verschijnen wegens malversaties met statistieken over de Griekse economie. De zaak is aangespannen door medewerkers van het Statistiekbureau. Zij beschuldigen Papandreou ervan in 2009 moedwillig de zaken veel gunstiger hebben voorgesteld dan zij in werkelijkheid waren. Papandreou ontkent de aantijgingen. Al eerder, bij de toetreding tot de euro, kwamen de Grieken in opspraak wegens een onjuiste voorstelling van zaken.
De zaak wordt door de Europese Commissie (EC) en de Europese Centrale Bank (ECB) met argusogen gevolgd, aangezien beide instellingen destijds blindelings akkoord gingen met de aangeleverde Griekse data. Officieel wil de EC geen commentaar geven op de zaak, aangezien die nog onder de rechter is, maar een woordvoerster verklaarde wel dat Elstat ‘de laatste jaren belangrijke vooruitgang heeft geboekt bij het versterken van zijn bestuurspraktijk en onafhankelijkheid.’ Alsof dat iets te maken heeft met de zaak-Papandreou. Het zegt wel iets over hoe de Griekse regeringen destijds omgingen met de feiten.
Ook de Baltische staten wijzen vluchtelingenquota af
Na Denemarken, Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechië hebben nu ook de drie Baltische staten, Estland, Letland en Litouwen, het voorstel van de Europese Commissie (EC) afgwezen om hun deel van het vluchtelingenquotum op te nemen. De EC had voorgesteld dat elk EU-land volgens een verdeelsleutel een deel van de vluchtelingen zou opnemen. Maar verschillende Oost-Europese landen, alsook Denemarken, willen niet méér vluchtelingen opnemen. Zij vinden dat moslims niet thuishoren in Europa en/of ze vinden het veiligheidsrisico te groot vanwege de vele islamitische aanslagen in onder meer Frankrijk en Duitsland. De drie Baltische staten hebben zich nu bij die groep landen aangesloten. Een woordvoerster van de Letse regering verklaarde alleen migranten te willen opnemen met kinderen, die hoog opgeleid zijn, buitenlandse talen beheersen en werkervaring hebben. Met het verwerpen van het voorstel van de EC is het herverdelingsplan in feite mislukt.
Spaanse afgestudeerden gaan massaal druiven plukken in Frankrijk
Ging je vroeger als scholier of avonturier (A. Den Doolaard, voor de jongere lezer) druiven plukken in Frankrijk, voor jonge Spaanse academici is dat tegenwoordig bittere noodzaak. Niet alleen dagloners, maar ook universitair afgstudeerden trekken massaal naar het buurland omdat er voor hen geen werk is in eigen land. Vakbonden schatten dat één op de vijf van de 15.000 plukkers een universitaire opleiding heeft. Frankrijk betaalt ook betere uurlonen dan Spanje. Het minimum uurlaan in Spanje bedraagt een schamele 6,50 euro, terwijl je in Frankrijk voor 9,67 euro aan de slag kunt. De meeste plukkers (11.000, driekwart van het totaal) komen uit Andalusië, de arme regio in het zuiden.
Chinese muur om het internet
Vrijwel direct vanaf het begin van de opkomst van het internet besloot China om het wereldwijde web strak te controleren. Het land heeft nu al twintig jaar lang een internet dat grotendeels is afgesloten van de buitenwereld. Bovendien wordt er strak gecontroleerd door de Chinese overheid wat er getoond mag worden en wie toegang heeft. Amerikaanse bedrijven krijgen er bijvoorbeeld geen voet aan de grond. Door de toenemende divergentie tussen het internet in China en de rest van de wereld wordt het echter steeds lastiger voor Chinese internetbedrijven om de Amerikaanse markt te begrijpen en te veroveren. De censuur benadeelt ook Chinese start-ups. Op die manier schieten de Chinezen zichzelf in feite in de voet. De roep om meer vrijheid op het web klinkt dan ook steeds luider.
Roderick Veelo brengt enige nuchterheid in verhit Brexitdebat
Column van RTLZ-presentator Roderick Veelo over de vaak verhitte discussies over het Brexitdebat. Hij reageert op een CPB-rapport waarin — met de nodige voorbehouden overigens — werd gesteld dat de Brexit voor ons land zeer nadelig zou uitpakken. Met name hekelde hij degenen die het rapport aangrepen om eens flink tekeer te gaan tegen die domme Brexiteers. Om te beginnen is er nog geen Brexit; het Verenigd Koninkrijk maakt nog altijd deel uit van de EU. Maar bovendien is er, zonder dat duidelijk is hoe de nieuwe verdragen er uit komen te zien, geen zinnig woord te zeggen over hoe de zaken zich zullen ontwikkelen. Er is, kortom, ‘nergens nog een aanleiding om de EU heilig te verklaren of de brexit economisch een zegen te noemen.’ Hij roemt de nieuwe Britse premier Theresa May, die eer bewijst aan het gezegde ‘een man, een man, een woord, een woord’.
Kritiek op beleid ECB vanuit DNB
Twee economen van De Nederlandsche Bank (DNB), Jakob de Haan en Christiaan Pattipeilohy, respectievelijk hoofd onderzoek en hoofd monetair beleid, hebben kritiek op het lage rentebeleid van hun collega's bij de Europese Centrale Bank (ECB). Weliswaar zeggen beiden te publiceren op persoonlijke titel, maar het is niet goed denkbaar dat een dergelijk kritisch stuk over de ECB, waar DNB zelf deel van uitmaakt, naar buiten kan komen zonder medeweten en instemming van de directie, schrijft ook Het Financieele Dagblad. De heren constateren dat de ECB de neiging heeft te snel te reageren op tegenvallende economische cijfers, hetgeen de geloofwaardigheid van het instituut en haar beleid niet ten goede komt. De kritiek betreft ook de wijze waarop de centrale doelstelling van het ECB-beleid wordt nagestreefd. Ze schrijven: ‘Te veel gewicht geven [door de ECB, red.] aan enkel de inflatieraming onderkent onvoldoende dat er veel onzekerheid bestaat over de structuur van de economie van het eurogebied.’ En die te enge interpretatie van de monetaire strategie van de ECB, waarbij een groot belang gehecht wordt aan de inflatieraming bij het nemen van beslissingen, brengt risico’s met zich mee, aldus de economen. Zij menen dat centrale banken beleid gericht op fine tuning dienen te vermijden.
Fraai staaltje politieke correctheid uit Australië
Wie denkt dat alleen in Nederland en België politieke correctheid heerst, moet eens gaan kijken in Australië. Daar heeft een lagere school in Sydney besloten dat het klappen in de klas verboden moet worden uit respect voor kinderen die extreem gevoelig zijn voor geluid. Uitbundige uitingen van vreugde zoals klappen, joelen en air punching zijn alleen toegestaan als de leraar daar toestemming voor geeft. Voor het overige mag er alleen genoten worden in stilte. De leraren vonden de stille vreugde-uitingen ‘een uitermate geschikte manier om de energie van de kinderen te vergroten en het “friemelen” te verminderen,’ schrijft News.
Het besluit van de school kwam toevalligerwijs op dezelfde dag naar buiten als het bericht van een meisjesschool in Sydney, dat de dames in de klas niet meer aangesproken mochten worden met ‘lady’ of‘'woman,’ maar met een meer ‘gender-neutrale’ term. Ik zeg niks meer.
Technologie giganten op zoek naar AI-talent
Op de Amerikaanse Venture Capital site Pitchbook goed nieuws voor AI-talent. AI staat voor Artificial Intelligence oftewel Kunstmatige Intelligentie. Daarmee wordt een vakgebied aangeduid dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van algoritmes om complexe, door computers aangestuurde processen, te laten verrichten door machines. Analist Mickey Tom schrijft dat industriegiganten als Facebook, Google, Apple, Microsoft en nu Intel besloten hebben om speciale AI-teams op te zetten gericht op enorme datasets die gegenereerd worden door populaire diensten. Er worden algoritmes ontworpen die op basis van gebruikershistorie leren hoe iemand denkt.
De Venture industrie heeft de sector inmiddels ook ontdekt. Er wordt grof geld betaald voor veelbelovende AI-start-ups. En ook corporate venturing heeft de sector ontdekt. Zo kocht Google voor 500 miljoen dollar de start-up Deep Mind, en legde Twitter 150 miljoen dollar neer voor de aankoop van Magic Pony, een bedrijfje dat machine learning technology ontwikkelt voor visuele processen. De prijzen van dergelijke start-ups stijgen navenant en het personeel profiteert mee via opties en aandelen.
Hoe een 29-jarige multimiljonair werd door aan wedstrijdje mee te doen
De Amerikaanse droom. De 29-jarige Amerikaan Eric Martin investeerde 18.000 dollar aan advertenties op Facebook en won daarmee een wedstrijd die het e-commercebedrijfje Jet.com had uitgeschreven. Wie de meeste mensen lid kon laten worden van Jet.com kreeg 100.000 opties in de startup. Online retailer Walmart telde afgelopen week maar liefst 3 miljard dollar voor Jet.com neer, waarmee Martin in één klap multimiljonair werd. Het was een investering die hij puur instictief gedaan had, verklaarde Martin.
Eric Martin:
‘Up until today, it was all just a hope and a wish and a dream. I don’t think I’m some genius person that I thought Jet was going to work out. It was a gut instinct. But even if this Jet thing is worth a lot of money, way down the ladder, I don’t want to live in a way where all I care about is money. I hope I never care about money.’
Waarom we non-conformisten nodig hebben
‘Erbij willen horen’ is een fundamentele menselijke behoefte. Waarschijnlijk heeft die een evolutionaire basis: buiten de groep vallen is potentieel dodelijk. Vandaar dat de neiging ons aan anderen te conformeren zo diep zit. Maar uit divers psychologisch onderzoek blijkt dat we als samenleving juist ook dwarsdenkers nodig hebben, mensen die zich niet willen conformeren aan de heersende opinie. Deze dwarsdenkers zorgen voor de broodnodige innovatie en vooruitgang.
In het artikel wordt een aantal zeer overtuigende voorbeelden van experimenten gegeven die aantonen hoe diep de neiging van de meeste (driekwart) mensen is zich te conformeren aan de communis opinio — zelfs als zij weten of zien dat die mening niet klopt.
Intelligente robots zullen onze toekomst bepalen
Vraaggesprek met voormalige hippie en thans futurist Kevin Kelly over de toekomstige technologische ontwikkelingen. Kelly sluit zijn ogen niet voor de negatieve aspecten van de voortschrijdende robotisering. Kelly gelooft wel dat de maatschappij een prijs zal betalen voor de komende sprong in het diepe met kunstmatige intelligentie en virtual reality. ‘Maar ik denk dat er per saldo veel meer banen gecreëerd worden dan vernietigd. De eerlijkheid gebiedt echter wel te zeggen dat we niet weten welke nieuwe banen', zo tekent het FD op uit de mond van Kelly.
Bedrijven zullen groter worden en winstgevender. De focus zal komen te liggen op het verzamelen van data. 'IJdelheid heeft het gewonnen van de privacy', zo zegt Kelly. 'We staan aan het begin van een industriële revolutie met artificiële intelligentie. Ik denk dat de impact groter zal zijn dan die van de eerste industriële revolutie op de agrarische wereld. Het zal elk aspect van ons leven beïnvloeden. Het wordt belangrijker dan sanitair en stromend water. Het staat nu nog in de kinderschoenen. Maar in de komende vijf jaar zal er iets van te zien zijn. In de komende tien jaar zul je het merken. In de komende twintig jaar zullen mensen er een goed gevoel over krijgen en over dertig jaar kunnen we ons leven niet meer voorstellen zonder.’, aldus de futuroloog.
Denktanks zijn niet zo onafhankelijk als zij beweren te zijn
Denktanks worden doorgaans beschouwd als neutrale, onafhankelijke instituten. Maar uit deze longread in de New York Times blijkt dat denktanks in de VS vaak de belangen dienen van hun sponsoren. Meestal zijn dat grote bedrijven, die daarmee hun invloed op het politieke beleid willen vergroten.
De Times komt met enkele pregnante voorbeelden daarvan. Eén gaat over een grote bouwfirma die een achterstandswijk wilde ‘revitaliseren’ (lees: op grote schaal nieuwe huizen bouwen). Het bedrijf schakelde de bekende denktank Brookings Institution in om haar claim kracht bij te zetten. De denktank startte een agressieve promotiecampagne na ontvangst van 400.000 dollar van de bouwfirma. Ze benoemde zelfs een bestuurder van de bouwfirma tot senior fellow. Uit het artikel blijkt dat Brookings niet de enige denktank is die zo opereert, integendeel: het is schering en inslag.
150 Bijdragen
Gilles Wattel 1 3
De Baltische landen hebben al aanzienlijke Russische minderheden, daarnaartoe gebracht in de USSR tijd, in een poging de USSR ook cultureel te doen ontstaan.
De Baltische landen weten dus hoe het werkt, en hoe zij dat niet willen.
De Spaanse werkloosheid is wel wat gedaald, maar toch nog 20%, en naar het schijnt nog veel hoger onder jongeren.
Grapes of wrath is dus weer actueel.
China en internet, geestig, nu pogingen heel internet te censureren op gang komen.
Het CPB onder de bezielende leiding van Mariette Hamers roept uiteraard dat uit de EU stappen een ramp is; klinkklare onzin natuurlijk, dat kunnen we pas weten nadat de onderhandelingen klaar zijn, en ook dan kunnen nadelen alleen het gevolg zijn van Brusselse wraak.
Emoties alleen als die mogen, rare mensen in de wereld.
Op Nederlandse tv kon je gesprekken volgen met echte wetenschappers, dat wat die mensen doen ooit door programma's zouden kunnen worden gedaan, onzin, natuurlijk.
Tja, dat is het dilemma, op korte termijn heeft een groep voordeel bij consensus, op langere termijn houdt die consensus noodzakelijke aanpassingen tegen.
Denktanks zijn niet in het minst onafhankelijk, 'wiens brood men eet, diens taal men spreekt'.
goof 4
Gilles Wattel 1Als de slotconclusies van de denktanks ( die klauwen met geld kosten ) hun niet bevalt leggen ze het naast hun neer en hoort niemand erover en als het wel in hun straatje past wordt het regeringsbeleid
Conclusie van vele clubjes is dus niet onafhankelijk zoals je al zegt Gilles maar is voor onze incapabele watjes van politici een kutsmoes hun eigen onwetenheid te camoufleren en recht te lullen wat krom is .
Gilles Wattel 1 3
goofgoof 4
Alle economische data die nu naar buiten komen bij de Britten zie ik meer als een correctie op de echte economische data die de Britten voor die tijd naar buiten brachten om hun cijfers op te poetsen.
Nu kunnen ze alleen mooi de zwarte piet bij de brexit stemmers neerleggen en zichzelf op de borst kloppen , kijk eens brexit stemmers alles was zo goed en kijk nu eens wat jullie gedaan hebben.
Ik durf de weddenschap wel aan hoor dat het de Britten over een jaar beter gegaan is als de noordelijke andere landen die in de EU zitten.
En als we alle partijen zoals het CBS en CPB moesten gaan berechten omdat ze aan statistiekvervalsing hebben gedaan hadden we een nog groter rechterstekort als we nu al hebben.
O Pen 13
goofMaar wie laten we het over een jaar beoordelen? Want een onafhankelijk statistisch bureau is niet zo 1-2-3 gevonden.
Gilles Wattel 1 3
O PenKleine Britse kledingfabrikanten schijnen gek te worden van het aantal etiketten wat volgens Brussel in elk kledingstuk moet zitten, b.v.
Ook de Britse Ltd. kan weer worden ingevoerd, een goedkope Britse BV constructie die door Brussel moest verdwijnen.
En Britten zijn weer vrij hun aanbestedingen zo te regelen als zij het willen.
Brusselse regels maken het voor kleine bedrijven onmogelijk een offerte in de dienen, zelf hebben ze de kennis niet, en die inhuren is peperduur.
Dan b.v. de verklaringen van goed gedrag van elke medewerker die aan bepaalde projecten meedoet, hoewel je met de beste wil van de wereld je niet kunt voorstellen wat een crimineel voor rampen zou kunnen aanrichten.
Iemand vertelde me net welke kermis er moet zijn voor een offerte van nog geen twee ton in euro's.
Dan lees ik net dat Maziëre de Duitse deelstaten oproept de politie sterk te versterken, dat is ook niet goedkoop, en voor een belangrijk deel het gevolg van willen schaffen, de Britten willen dat dus niet.
Deze dingen hebben allemaal niets met een munt te maken.
O Pen 13
Gilles Wattel 1Die import zal duurder worden maar blijkbaar hebben de Britten toch spullen van buitenaf nodig. Hun BBP zal dan ook wel toenemen maar dat is vergelijkbaar met de toename van het BBP na een overstroming.
Je haalt terechte punten aan met de regeltjes van de EU. Daar zit wel winst in voor het VK. Europees aanbesteden is inderdaad een heel slecht doordacht instrument.
Wat wel met een munt te maken heeft is bijvoorbeeld Zwitserland. Die heeft haar munt aan de Euro ontkoppeld waarna de munt sterk is gedevalueerd. Hierdoor is Zwitserland weer veel concurrerender geworden. Dat effect mist bij de Brexit. Tevens zaten ze al niet bij Schengen en hadden ze al veel uitzonderingsposities binnen de EU.
Gilles Wattel 1 3
O PenWat betreft Schengen, vele Britten willen uit de EU vanwege de vele Polen.
O Pen 13
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
O PenO Pen 13
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
O PenMvdB
O PenO Pen 13
MvdBMvdB
O PenGilles Wattel 1 3
MvdBMvdB
Gilles Wattel 1Lydia Lembeck 12
Gilles Wattel 1MvdB
Lydia LembeckUFR, RTS, KDS, DB, DC, enz. enz.
UFR en RTS komen niet eens voor in het pensioenwoordenboek: http://www.zowerktpensioen.nl/pensioenwoordenboek
Lydia Lembeck 12
MvdBMet wijsheid bedoelde ik niet pensioen saffy, maar meer in het algemeen. Ik zal al die afkortingen eens rustig gaan bekijken. Probleem is dat ik absoluut niets met cijfers heb. Ik ben een echte A-kanter. Een Alfa dus. Talen, aardrijkskunde, geschiedenis, tekenen, schrijven en schilderen. Tekenen en schilderen doe ik al jaren niet meer. Schrijven wel. Ik denk dan ook dat je gelijk hebt en dat het aantal mensen dat echt verstand van zaken heeft in deze wereld angstwekkend klein is. Ik ken er gelukkig drie...
goof 4
O PenO Pen 13
goofMvdB
O PenO Pen 13
MvdBMvdB
O Pengoof 4
MvdBMvdB
goofgoof 4
MvdBgoof 4
Was het niet Goldman Sachs die de cijfers bij de Grieken dusdanig heeft gemanipuleerd om de Grieken bij de EU te krijgen .
Waarom wel Papandreo aanpakken en waarom niet de echte schuldige aan de hoogste boom opknopen . Dit ruikt weer niet fris en wederom staaltje van doofpotten om de elite bankenmaffia uit de wind houden.
Dat de ECB dit met argusogen zal volgen geloof ik niet zo want trekken middels Draghi ,de marionet van Goldman Sachs aan de echte touwtjes.
Anton Van de Haar 8
goofGilles Wattel 1 3
Anton Van de HaarDiny Pubben
Gilles Wattel 1Dat is hocus pocus.
goof 4
Diny PubbenIk lees overal ,
behaalde resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst .
We leven in een tijd die je niet kunt vergelijken met het verleden en zoals nu vele bedrijven zeggen in hun outlook , het zal een uitdagende tijd worden maw we hebben het ook niet meer in de hand en we hebben gedaan wat we kunnen aan snijden in de kosten en zoveel mogelijk mensen eruit gegooid.
We zitten in een spiraal van grote deflatie van vrijwel alle goederen en zoals regeringen nu overal de paarden achter de wagens spannen zie ik dit voorlopig zeker niet opknappen.
Er is een klein beetje groei de laatste maanden maar zoals economen zeggen vloeide dat voort uit achterstallig onderhoud.
Ofwel we hebben heel lang kunnen doorrijden in onze oude auto maar die is nu toch echt versleten dus om een nieuwe auto aan te schaffen komen we niet meer omheen.
Gilles Wattel 1 3
Diny PubbenHet is al weer even geleden dat ik het boek las, maar dat de derivaten bel boven de wereld twintig keer het wereld nationale inkomen is, heb ik daaruit.
MvdB
goofLydia Lembeck 12
goofIn die jaren voorafgaande aan Siryza bleek Goldman Sachs zich aardig ingewerkt te hebben in de politiek en het bedrijfsleven van de grootste bedrijven in Griekenland. Bron is Spanning van de SP.
Bovendien is van alle verplichte betalingen aan Griekenland slechts 5% bij de bevolking terechtgekomen. De rest is bijna rechtstreeks gegaan naar de grote banken in Duitsland, Frankrijk en Nederland. Dat wordt er nooit bij verteld, maar volgens de Spanning klopt het wel.
MvdB
Lydia LembeckFTM heeft dan ook een dossier daarover: "Griekenland in Europa".
Met name zomer 2015 goed voor héél veel discussie op het forum (toen nog in Disqus).
Lydia Lembeck 12
MvdBMvdB
Lydia Lembeck;-)
Lydia Lembeck 12
MvdBMvdB
Lydia Lembeckhttp://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/08/16/griechenland-bereitet-offenbar-zwangsabgabe-fuer-alle-vermoegen-vor/#cxrecs_s
Lydia Lembeck 12
MvdBMaar Griekenland gaat een belasting systeem invoeren dat zou kunnen werken voor de overheid. De vraag is of de Grieken zich dat kunnen veroorloven...
Diny Pubben
Gebaseerd op het gevangenis project van Philip Zimbardo met studenten, 75% conformist in de VS. Ik durf te beweren uit de losse pols en eigen ervaring dat dit in NL met zijn consensus en gezelligheidscultuur 90% is!
Hoe u daar tegen te verzetten, hier een overzicht van hem:
http://www.lucifereffect.com/guide_hints.htm
Dat dwarsdenkers voor innovatie en vooruitgang zorgen, is geen logisch gevolg, achteruitgang kan ook, ik waarschuw hier niet voor niets voor de gevaren van het te transparante BSN nummer in dit totaal naïeve land. Dat nummer is levensgevaarlijk en taboe. Typisch NL probleem. Voordat wij massaal aanhanger worden van AI, blijf ik zeer veel weigeren. Zie P.Z. voor zijn tips en hoe dat moet.
Waarom zwijgen onze techneuten, ik plaats ze in de hel zoals Dante dat beschrijft maar ik begin hier op FTM wel antwoorden te krijgen. Wie nog?
MatthijsK 7
Diny PubbenDiny Pubben
MatthijsKMaar heb het artikel over die conformisten nog eens zeer rustig nagelezen.
Dus nu geeft Zimbardo cursussen over heldendom. Wat is er mis met onze hedendaagse psychologen? Het was toch echt zijn toenmalige vriendin, die zo woedend op hem als leider van dat experiment werd en dreigde met de relatie te verbreken. Of de relatie of het experiment dat deed hem stoppen met dat zeer gevaarlijke gevangenis experiment. Staat er niet in, zeer belangrijke info vind ik. Over helden gesproken. Zijn boek zal hij pas veel later schrijven.
Nog een opmerking over dat artikel en het niet handelen, bang om in de schijnwerpers te staan.
In een groep wordt vaak niet gehandeld omdat velen verwachten dat iemand anders het wel zal doen en dus handelt er niemand. Heeft meer met die verwachtingen van elkaar van doen dan met niet in de schijnwerpers willen staan. Ben daar zeker van zag het vaak in teams 'aan het werk', dat is belangrijk als teams dat weten. Ook pubers stagiaires, basic lessen.
'Vraag je eens wat minder vaak af wat anderen van je denken' maar ik geloof dat groepsconformisme ook een kwestie is van niet nadenken. Of teveel op de automatische piloot, diversiteit en afwisseling houdt mensen scherper.
Ook mijn grote bezwaar tegen onze huidige zogenaamde efficiënte tijd en 'functiedeling' in de zorg. Verbood medewerkers 100% van hun tijd vooraf vol te plannen zeker als dit consequenties voor vele anderen kan hebben, regelruimte is dan essentieel. Is dat niet nodig dan is er even tijd voor rust of om te reflecteren op wat dan ook en juist in die momenten komen de echte vragen.
Over de tech aannames in dat onderzoek zwijg ik maar beter.
MatthijsK 7
Diny PubbenMvdB
MatthijsKDiny Pubben
MvdBLydia Lembeck 12
MvdBGilles Wattel 1 3
MatthijsKDiny Pubben
MatthijsKMatthijsK 7
Diny PubbenManagers vinden techneuten maar rare lui, omdat die altijd zitten te zeuren wanneer de manager met 'oplossingen' komt. Maar de manager komt alleen met problemen.
Techneuten zijn het probleem niet, ze kunnen alleen zo verdraaid slecht uitleggen waarom managers die met oplossingen komen een bron van problemen zijn.
Diny Pubben
MatthijsKGeef eens een paar concrete voorbeelden 'van die van boven' problemen misschien kan ik je dan helpen.
MatthijsK 7
Diny PubbenKan je me daarmee helpen?
Er zit daar namelijk een manager van de staat behoorlijk op te azen dat het precies zo gebeurt als hij het wil, maar dat is voor mij een probleem.
Diny Pubben
MatthijsKOok dat weet ik maar daarvoor moet je bij Frissen zijn die een heel boek schrijft over allerlei soorten geheimen en waarom die belangrijk zijn. Ik ben van de negatieve vrijheden, basic lessen.
Nu vanuit het oogpunt van de baas en medewerkers, vuistregels:
-Privacy altijd bij openheid en eerlijkheid.
-Soms is dat lastig, kan moeilijk zijn in een groep maar dan altijd de minst slechte oplossing en altijd in overleg.
-Soms kiest men er voor dit zelf kenbaar te maken en soms heeft men liever dat anderen dat voor ze doen.
Rechten en plichten, ik ben dus tegen de ondoordachte infantiele plichten beschrijvingen cultuur van vandaag de dag in zeer veel organisaties.
Maakt volwassen mensen te braaf en te aangepast.
Misschien is het iets voor je om FTM te helpen, denkend vanuit die negatieve vrijheden. Ik vind het altijd erg als mensen lid worden en dan naar elders verwezen worden op het net 'vanwege positieve gedragsregels'.
Gilles Wattel 1 3
Diny PubbenDiny Pubben
Gilles Wattel 1Nu niet ernstig ziek worden een ander huidig voorbeeld. Palliatieve zorg blijkt in de veranderende wetgeving en in de code industrie niet geregeld. Man Schippers verdient kapitalen aan het uitleggen van 40.000 codes. Maar palliatieve zorg vergeten en onduidelijk. Nu krijgt de zorgautoriteit tot eind jawel eind volgend jaar de tijd om die problemen op te lossen. Voortrazende dolle trein schreef Lembeck hier. Die werknemers krijgen dus niet betaald en stappen maar op. Wat zou jij doen?
Om het nog doller te maken het kan best zijn want wel palliatief in het systeem aangevinkt dat er over een paar jaar een giga eigen bijdrage uitrolt.
Zoals ik schreef niet ernstig ziek worden omdat de zorgsystemen zelf ziekmakend kunnen zijn.
Lydia Lembeck 12
Diny PubbenIk ben bang dat ze dat in steeds meer gevallen ook echt zijn.
Gilles Wattel 1 3
Diny PubbenHad Oppenheimer moeten weigeren de atoombom te maken ?
Diny Pubben
Gilles Wattel 1ik houd van de mens ook van zijn uitvindingen maar hoe die te gebruiken mag jij uitleggen!
Ik houd me bezig met de techneut van vandaag de dag.
Lydia Lembeck 12
Diny PubbenDiny Pubben
Lydia LembeckHadden wij maar een Constitutioneel Hof konden we daar naar toe stappen als meer dan bezorgde burgers. Oh, oh, oh.
Toevoeging ken je hem? Vraag eens wat hij allemaal in kan zien.
Doe ik ook al sinds 2008 aan iedereen die ergens in een 'publieke instelling' werkt.
MatthijsK 7
Diny PubbenVolgend probleem.
MvdB
MatthijsKDe zwakste schakel is nog altijd de mens, misschien is die in een geprivatiseerde omgeving zelfs gevaarlijker dan de o zo verguisde overheidsdienaar.
MatthijsK 7
MvdBNope, geprivatiseerd kan makkelijker failliet.
Diny Pubben
MatthijsKMatthijsK 7
Diny PubbenDie zal alleen bevestigen of ontkennen of jij claimt wie jij bent.
Kijk maar eens naar hoe oAuth is opgezet.
Lydia Lembeck 12
MatthijsKMatthijsK 7
Lydia LembeckMvdB
MatthijsKMatthijsK 7
MvdBWaar je even vanuit moet gaan is dat Wilders of een andere gek ook aan de macht kan komen. De Nazi's vonden het namelijk ook heel erg makkelijk dat op ieder gemeentehuis een kaartenbak stond waarin het geloof van iedere burger geregistreerd stond.
Een publiek instituut kan je straffen een privaat instituut kan dat niet, dat is het verschil.
Diny Pubben
MatthijsKEr zijn techneuten hier die zeggen dat privacy en dus identiteit van de burger zelf hoort te zijn en dat dit technisch een fluitje van een cent is.
MatthijsK 7
Diny PubbenZo heb ik er één op Facebook, Instagram, Twitter, Microsoft, CSGO, World of Warcraft en ook eentje bij de overheid, alleen die is mij opgedrongen.
Het is ook een fluitje van een cent, het is er al,.
Gilles Wattel 1 3
MatthijsKIdentiteit is iets zoals ik de vrouw van de Nederlandse opperrabijn in een reportage hoorde zeggen, over het uitschelden van haar man op straat 'het gaat al twee duizend jaar zo'.
MatthijsK 7
Gilles Wattel 1Je naam is ook maar een pseudoniem.
Je BSN is ook maar een pseudoniem.
MvdB
MatthijsKIdentiteitscrisis? O ja, welke?
;-)
MatthijsK 7
MvdBMvdB
MatthijsKBan de crisis, nou ja, deze ene dan ;-)
Lydia Lembeck 12
Diny PubbenDiny Pubben
Lydia LembeckGilles Wattel 1 3
MatthijsKIn de huidige kaartenbakken, vooral in de illegale, staat nog veel meer.
MatthijsK 7
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Diny PubbenMatthijsK 7
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
MatthijsKMatthijsK 7
Gilles Wattel 1Niks!
Gilles Wattel 1 3
MatthijsKDat is inderdaad niet simpel.
MatthijsK 7
Gilles Wattel 1En daarna ga je mensen overtuigen om hetzelfde te doen.
Lydia Lembeck 12
Gilles Wattel 1Lydia Lembeck 12
Diny PubbenDiny Pubben
Lydia LembeckMaar met mijn toevoeging bedoel ik, vraag gewoon eens aan mensen wat ze allemaal en van wie kunnen zien.
Lydia Lembeck 12
Diny PubbenDiny Pubben
Lydia Lembeckbps
Ik vraag mij steeds af: “Kan dat?”
Volgens mij kan dat niet. Omdat het HI niet naar algoritmes functioneert.
Een competitie op dat vlak lijkt mij dan ook niet mogelijk. Het is ongelijk en niet vergelijkbaar.
Welke definitie van ‘intelligentie´ wordt gebruikt?
AI zou voorlopig de barrière van het “intelligentieniveau” van een kakkerlak nog niet eens kunnen passeren.
Een overwinning van AI op HI is alleen mogelijk als HI dat gelooft, AI voorrang geeft en zelf stopt met intelligent zijn. Dan wint elke tegenpartij.
Gemakzucht faciliteert die overgave aan AI.
De mens wordt dan verslagen en geregeerd door de kakkerlak. Dat kan.
In demagogische dictaturen gebeurde dat al eerder.
Maar nooit voor lang.
MvdB
bpshttps://nl.wikipedia.org/wiki/Watson_(supercomputer) en http://www.fiercehealthcare.com/it/ibm-minutes-solves-patient-care-stumped-doctors-for-months
Toch zie ik het niet als intelligentie maar eerder als het vermogen om razendsnel big data te analyseren. Garbage in, garbage out lijkt me een groot struikelblok, net als die vermaledijde modellen ;-)
bps
MvdBEen gereedschap. Er zijn goede gereedschappen en slechte ...
En elke kwestie vraagt om z'n eigen specifieke, geschikte gereedschap.
Gilles Wattel 1 3
MvdBWatson lijkt op De Slimste Mens, daar zit maar een enkele vraag in die met intelligentie heeft te maken.
Ik zat nog eens even na te denken wat dan intelligentie in mijn ogen is, misschien is dat de vraag beantwoorden die er niet is.
Zoals toen drie Duitse geleerden atomen splitsten, het duurde een tijdje voor ze dat door kregen.
MvdB
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
MvdBMvdB
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
MvdBWij mensen kunnen dat lang zo goed niet.
Lydia Lembeck 12
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Gilles Wattel 1Een robot mag een mens geen letsel toebrengen, noch laten overkomen.
Een robot moet door mensen gegeven orders uitvoeren, behalve als die orders in strijd zijn met de eerste wet.
Een robot moet zichzelf beschermen, zover als dat niet in strijd is met de eerste en tweede wet.
Asimov.
bps
Gilles Wattel 1Op de vraag die er niet is, volgt geen antwoord. Een vraag volgt op een probleem.
Als er geen probleem is, is er geen vraag en volgt er geen antwoord.
Een definitie van intelligentie is het vermogen om problemen op te lossen.
Een probleem is een belemmering om een doel te bereiken.
Is er geen doel, dan is er geen probleem, behalve dat soms, en geen vraag en geen antwoord.
Die drie Duitse geleerden hadden niet het doel om atomen te splitsen. Ze wisten toen nog niet dat dat kon. Die kennis en conclusie kwam later, maar was geen antwoord op het probleem voor hun doel; dat doel -en die vraag- was er toen immers niet?
Om problemen op te lossen is kennis nodig én begrip van die kennis voor een toepassing als een uitkomst of een werktuig.
AI kan met kennis (incl. waarnemingen) uitkomsten berekenen, vergelijken en keuzes maken, maar AI heeft niet, of maar in beperkte mate, per definitie iets van doen met intelligentie, zoals jij zegt.
Het vergelijken dat AI (en een kakkerlak) doet, is nog niet hetzelfde als begrip en toepassingen ontwerpen.
Dat is toch iets dat exclusief is voor de mens, en mensachtigen in evolutionaire gradaties.
Dacht ik zo. Wa'dach'u ?
(Is een politicus een mens of een mensachtige? En/of, soms, een onmens dat niets oplost?)
Diny Pubben
bpsIn de geschiedenis 'overleven' deze mensen die zeer goede maar ook zeer slechte ontdekkingen (softenon bv) deden. De rest wordt vergeten.
MvdB
Diny PubbenGilles Wattel 1 3
MvdBLydia Lembeck 12
Gilles Wattel 1MvdB
Gilles Wattel 1Voor heren lijkt me dat, bij gebrek aan een erectie, moeilijker.
Wij dames hebben bovendien een niet te veronachtzamen voordeel: een gat kan niet omvallen.
Parbleu!, en dat op FTM....
Gilles Wattel 1 3
MvdBBij dames blijkt het toch niet veel anders te werken dan bij heren, aldus wetenschappelijke onderzoek.
Lydia Lembeck 12
Gilles Wattel 1MvdB
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
MvdBWaar ik op doelde is dat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bij vrouwen iets vergelijkbaars met erectie bestaat, en doodnormaal is.
Liefde gaat niet door de maag, maar met fermonen, hoe dat dan precies werkt is, voor zo ver mij bekend, nog niet goed duidelijk.
MvdB
Gilles Wattel 1Ik moet wel lachen om de beschrijvingen. Kopen zou ik zoiets nooit.
Gilles Wattel 1 3
MvdBDe wereld wordt steeds gekker.
MvdB
"Kritiek op beleid ECB vanuit DNB"
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:tb2sx2hZ_okJ:esb.nu/esb/20019818/de-monetaire-strategie-van-de-ecb-bij-lage-inflatie+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl
en
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:vr12yK9M3bUJ:fd.nl/economie-politiek/1163042/dnb-ers-bekritiseren-monetair-beleid-frankfurt+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl
"Intelligente robots zullen onze toekomst bepalen"
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:9-rntAMceQsJ:fd.nl/morgen/1163117/intelligente-robot-zal-mens-in-identiteitscrisis-storten+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl
Anton Van de Haar 8
MvdBGilles Wattel 1 3
MvdB" Robots kun je programmeren zodat ze geen oorlogsmisdaden plegen.’ "
Uit de laatste link, alsof niet oorlog een misdaad is.
En dan, waar staat dat we onze identiteit gaan verliezen ?
Alsof daar nu al niet voldoende discussie over is: https://godenenmensen.wordpress.com/
MvdB
Gilles Wattel 1I'm plain vanilla ;-)
Als kind verslond ik Griekse mythen en sagen, dat dan weer wel.
En beleid is een anagram van debiel. Die kant gaat het toch vaak op.....
Edit: 't knipoogje stond op een nieuwe regel, dat stoorde me.
Gilles Wattel 1 3
MvdBMvdB
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
MvdBVan WWI begin ik het ook te begrijpen, ondanks dat niemand die wilde.
MvdB
Hup, alle kinderen in het zwembad of in de achtbaan en snaveltjes dicht.... Zien/horen jullie dat al voor je ;-)
De kids m/v, al dan niet LHBT, noemen we alleen nog maar kids. Opgelost.
En allemaal zittend zeiken, da's tenminste genderneutraal.
Lydia Lembeck 12
MvdBMvdB
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
MvdBTwee maanden later kwam ik moeder weer tegen. Zonder zoon. Ze had hem laten testen. Hij bleek inderdaad een HSP te zijn. Nu ze dat weten kunnen ze zijn leven beter indelen. Net zoals ik moet doen. Wen je aan. Al blijven bepaalde dingen altijd lastig. ;)
MvdB
Lydia LembeckConclusie: ik ben een L(aag) of zelfs M(inimaal) Sensitief Persoon. Dat maakt het leven wel makkelijk, vind ik ;-)
Gilles Wattel 1 3
MvdBIk heb geen empathie voor mensen die niet begrijpen dat Piet zwart is van roet.
Nog minder empathie heb ik er voor dat zij mijn gekwetstheid niet zien.
Lydia Lembeck 12
Gilles Wattel 1Hoop je hier niet mee te kwetsen? ;)
Gilles Wattel 1 3
Lydia LembeckToen ik nog in Sinterklaas geloofde, en diens aankomst met de stoomboot met paard, en Pieten, met kloppend hart gadesloeg, had ik nog nooit van slavernij gehoord, wel van roet.
Ik heb dus je link niet geopend.
Lydia Lembeck 12
MvdBMatthijsK 7
Het is zo mooi om gewaardeerd te worden.
Gilles Wattel 1 3
MatthijsKMatthijsK 7
Gilles Wattel 1Het begint in het hart met de inboorlingen, die willen alleen dingen die bewezen werken. Dan krijg je de settlers, die willen nog wel eens wat nieuws proberen. Dan krijg je de mensen aan de rand van de jungle, de dwarsdenkers. Een goede samenleving heeft een gezonde mix aan type mensen.
Onze samenleving bestaat voor 90% uit inboorlingen. Vandaar dat we vast slaan en aan alle kanten worden ingehaald door landen die vrijer zijn.
Gilles Wattel 1 3
MatthijsKMatthijsK 7
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
MatthijsKMatthijsK 7
Gilles Wattel 1Dan ga je er naar kijken als iemand aan de rand van de jungle.
MvdB
MatthijsKLief he?
MatthijsK 7
MvdBRoland Horvath 7
Een inflatie van 2% bij een malaise nastreven met monetaire middelen is niet verstandig. Een prijsstabiliteit zoals het verdrag van Lissabon wil, is beter. De ECB koopt obligaties op, eerst Duitse. Ze bezorgt dus geld aan grote beleggers, die meestal dat geld in kas houden want investeringen vergroten niet de totale winst, wegens een overcapaciteit sedert 2008. De economie opkrikken is niet mogelijk met monetaire middelen.
Daarvoor zijn meer bedrijfslasten zoals lonen en sociale lasten nodig voor meer koopkracht: Het tegendeel van besparingen en bedrijfslasten verlagingen politiek van de EU. Er is daar veel kritiek op maar die haalt niet de hoofdstroom media en zeker niet de hersenen -if any- van de 28 tirannen van de EU Commissie. De economische EU politiek, SGP, is er om de bedrijfslasten van de Grote Multinationale Ondernemingen GMO te verlagen en de Sociale Zekerheid SZ af te breken, daar de overheden van de lidstaten in moeilijkheden komen. Ze moeten besparen waardoor het inkomen evenveel vermindert en tegelijkertijd moet de overheidsschuld boven de 60% van het BBP versneld afbetaald worden.
Stabiliteit in de eurozone: Het krediet aan de ondernemingen en de consumenten is nog onbeperkt. En de bedrijfslasten worden niet enigszins geëgaliseerd. Duitsland betaalde 10 jaar lang hongerlonen van 1,5 euro aan miljoenen werknemers. Een geldtransfer binnen de eurozone van overschot landen naar tekort landen is er ook niet. Het equivalent daarvan is het feit dat de rijken meer bijdragen dan de armen door de SZ en de inkomsten belasting. Dus het Stabiliteits- en Groei Pact SGP is dom en gelogen. De 28 tirannen en de ECB denken in dogma's, hun politiek is een geloof. Dat is feiten bestendig.
De politiek van de EU inbegrepen de ECB is meer voor de superrijken en de GMO en steeds minder voor de 99%. Zoals het kapitalisme al altijd gedaan heeft na het ontstaan van een overcapaciteit zoals in 1873, 1929 en 2008.
MvdB
Interessante maar ook imposante cijfers:
http://www.migrationobservatory.ox.ac.uk/briefings/migrants-uk-labour-market-overview
Over Polen: https://en.wikipedia.org/wiki/Migrations_from_Poland_since_EU_accession
Gilles Wattel 1 3
MvdBIn een poging om Londen toch nog de hoofdstad van een wereldrijk te laten blijven werd geroepen, en wettelijk vastgelegd, dat een ieder uit de voormalige koloniën welkom was in nu Klein Brittannië.
Al drie weken later grote schrik, er kwam een schip uit het Caraïbische gebied met 300 migranten.
In vele Britse detectives kom je rassenproblemen, en het voorkomen van rassenrellen, tegen.
In Londen, meen ik, brandde een compleet winkelcentrum af door rassenrellen.
Net toen de Britten een beetje gewend waren aan Pakis, en weet ik wat, kwam de stroom uit de O Europese EU landen op gang.
Je ziet dat Londen nu een Moslim burgemeester heeft, net als Rotterdam.
In de reportages voorafgaand aan Brexit was het leuk te zien hoe Pakis etc. zich uitspraken tegen Polen etc.
Maar niet alleen Pakis, ook volbloed Britten vroegen zich af in welk land ze nog woonden.
Mijn indruk is dat de gekleurden meer in de grote stede blijven dan Polen etc.
Op Corsica was net een grote vechtpartij, rixte, in het Frans.
Het ging tussen een groep mensen die buiten een plaatsje in het N wonen, en mensen van het plaatsje.
Er werd 100 man politie op af gestuurd om de rust te herstellen.
Pas vanmorgen hoorde ik op BFM dat de strijd was gegaan tussen drie Moslim families en dorpsbewoners.
Mazière riep net de Duitse deelstaten op de politie sterk te versterken.
70 % van de mensen in Franse gevangenissen zijn Moslims.
Lang leve het multi culti.
MvdB
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
MvdBWat het westen moet doen is mensen in hun eigen landen uitzicht geven op een menswaardig bestaan.
Wat nu gebeurt kan heel goed tot burgeroorlogen gaan leiden.
Lydia Lembeck 12
Gilles Wattel 1MvdB
Lydia LembeckNIMBY en NIVEA (not in my back yard en niet in voor- en achtertuin)
Gilles Wattel 1 3
MvdBLydia Lembeck 12
Gilles Wattel 1