
Follow The Money selecteert
Volgens Nobelprijswinnaar economie Joseph Stiglitz is de euro het echte probleem in Europa, ons monetair beleid wordt tegenwoordig bepaald in China en hoe onafhankelijk is de Belgische nucleaire waakhond? Verder: weinig angst voor het sleutelen aan ons DNA, hoe varkens in de Amerikaanse vleesindustrie worden vetgemest, hoe Nederland belastingontwijking bewust faciliteerde en een vernietigend artikel over de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma. Tot slot: een interview met Mario Monti, de zeven zonden van het kapitalisme en de academische vrijheid in Turkije ligt onder vuur.
Stiglitz: de euro is het échte probleem
Toespraak van oud-Nobelprijswinnaar economie, de Amerikaan Joseph Stiglitz, afgelopen maand in Brussel. In deze speech gaat Stiglitz uitgebreid in op de eurocrisis, die de eurozone nu al meer dan zes jaar in zijn greep houdt. Volgens Stiglitz had Europa nooit aan de euro moeten beginnen, omdat het geen ‘optimaal valutagebied’ is. Hij bekritiseert de gekozen methode van interne devaluatie (loon- en prijsdalingen) om het verstoorde evenwicht in Zuid-Europa te herstellen. Degenen die menen dat daar ‘hervormingen’ doorgevoerd kunnen worden, begrijpen er niets van. Sterker, die maken de problemen alleen maar erger — zie Griekenland. Het huidige ‘doormodderscenario’ is de slechtste keuze die men kan maken: de kosten zullen uiteindelijk alleen maar hoger uitvallen.
De eurocrisis is een vraagzijde-crisis: er is simpelweg te weinig vraag naar goede investeringen, ondanks de lage rente. Dat heeft vooral te maken met de structuur van de eurozone, die monetaire flexibiliteit in de weg staat. Stiglitz komt met een acht-puntenplan om de crisis te bezweren. Het verdient aanbeveling om de gehele video te bekijken, dus ook het deel waar vragen uit de zaal worden gesteld. Daar geeft Stiglitz aan dat hij verwacht dat er voor zijn plan onvoldoende politiek draagvlak zal zijn. Overigens ook niet voor zijn optie 2: een ‘Dexit,’ een vertrek van Duitsland uit de eurozone. Zijn optie 3 (‘an amical divorce,’ een vriendschappelijk uiteengaan) werkt hij helaas niet voldoende uit. Ook geen woord over zijn nieuwe boek over een flexibele euro, dat in september zal verschijnen. Ondanks deze beperkingen is deze longview zeer de moeite van het bekijken waard.
Ons monetaire beleid wordt tegenwoordig door China bepaald
Hoofdeconoom Joachim Fels van het grootste beleggingsfonds ter wereld, Pimco, was in Nederland. Het Financieele Dagblad sprak met hem over de ontwikkelingen op de (valuta)markten. Volgens Fels hebben de belangrijkste centrale banken in de wereld — de Fed, ECB, BoJ en BoChina — onlangs in Shanghai afgesproken om de boel niet te laten escaleren door een valuta-oorlog te starten. Fels: ‘De Fed kwam overeen om de geplande rentestappen te reduceren. De Bank of Japan en de ECB gaven aan minder te zullen sturen op de waarde van hun munten en meer op de binnenlandse kredietverlening. En de Chinese centrale bank liet weten af te zien van agressieve depreciaties van de renminbi ten opzichte van de dollar.’
Het was de enige manier om de Chinezen binnenboord te houden. Het resultaat is wel dat de divergentie van het monetaire beleid is afgenomen, dat de dollar is gestabiliseerd en dat vervolgens de markten een nieuw, maar fragiel evenwicht hebben gevonden, aldus de econoom, die er aan toevoegt: ‘Je zou inderdaad kunnen zeggen dat ons monetaire beleid tegenwoordig in China wordt gemaakt.’
Hoe onafhankelijk is de Belgische nucleaire waakhond?
De Belgische regering wil niets weten van een door Duitsland gevraagde tijdelijke sluiting van de kerncentrales van Tihange 2 en Doel 3. Volgens het FANC, de Belgische nucleaire waakhond, is er niets onveilig aan de scheurtjescentrales. De Duitse tegenhanger van FANC kwam evenwel tot andere conclusies.
Volgens de Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt is de Duitse conclusie vooral politiek gestuurd, maar na een gelekt rapport en een televisieoptreden van de Duitse ambassadeur houdt die uitleg al heel wat minder steek. De Duitse nucleaire waakhond, de Reaktorsicherheitskommission (RSK), geeft in dat rapport aan dat de huidige maatregelen niet volstaan om de veiligheid tijdens calamiteiten ten volle te garanderen. Het RSK pleit dan ook voor meer praktische en theoretische veiligheidscontroles, alvorens de reactoren weer op te starten.
Weinig angst voor sleutelen aan menselijk dna
Inzending van een van onze lezers
Er mag dan steeds minder geloof zijn in de maakbaarheid van de samenleving, voor de maakbaarheid van de mens lijkt het tegenovergestelde te gelden. Veel Nederlanders zouden zichzelf of hun kinderen genetisch laten modificeren als dat mogelijk was, vooral om erfelijke ziekten te behandelen of te voorkomen. Maar een aanzienlijk deel zou gentechnologie gebruiken om zijn kind preventief tegen hiv te beschermen of om het intelligenter te maken. Dit blijkt uit een publieksonderzoek dat het NTR-wetenschapsprogramma De Kennis van Nu samen met hoogleraar humane voortplantingsbiologie Sjoerd Repping (AMC) heeft gedaan.
Het is geen representatief onderzoek, maar wel een onderzoek met interessante bevindingen. Zo vindt 15 procent sleutelen aan intelligentie geen probleem. Hierbij valt op dat hoe jonger de respondenten, hoe hoger de acceptatie is. En wat oudere generaties er van vinden is natuurlijk interessant, maar voor dit onderwerp zou weleens kunnen gelden dat het voor de jongere generatie het meest relevant is. Een maatschappelijk debat over genetische modificaties is volgens hoogleraar Sjoerd Epping dan ook zowel noodzakelijk als wenselijk, omdat het niet meer gaat om verre toekomstmuziek. En het FTM-forum is natuurlijk een mooie plek om dit debat mede vorm te geven. De redactie verneemt dan ook graag hoe u tegen dit vraagstuk aankijkt.
Hoe varkens in de Amerikaanse vleesindustrie worden vetgemest
Varkensvet, meel van vogelveren, kippenpoep, antibiotica en enorme hoeveelheden maïs. Ziehier het dieet van het gemiddelde Amerikaanse varken. De vraag naar goedkoop voedsel en puur winstbejag hebben ertoe geleid dat ook diervoeder steeds goedkoper wordt. CNN reporter Christina Alesci heeft voor CNN een interessante reeks documentaires gemaakt over de Amerikaanse voedingsindustrie. Eetlust-opwekkend zijn ze niet, haar producties. Integendeel. Met het oog op de komst van TTIP — en dus speklapjes van Amerikaanse varkens in het koelvak — zijn ze huiveringwekkend. Niet dat alles in de Europese Unie koek en ei is, maar de Amerikanen maken het wel erg bont.
De varkens zijn in feite niets anders dan zeer efficiënte corn converting machines. Ze zetten de koolhydraten in maïs efficiënt om in eiwit, hun vlees. 40 procent van alle in de VS geteelde maïs is bestemd voor diervoeder. Maïs is goedkoop, maar meel dat wordt gewonnen uit vogelveren en vogelpoep is nóg goedkoper. Nadeel: het bevat resten van medicijnen, zoals paracetamol en prozac. Sporen daarvan belanden in het karbonaadje.
Tijd is geld, en daarom worden er ook groeibevorderende middelen aan het voer toegevoegd, voornamelijk antibiotica. Het gaat soms zelfs om middelen die in Canada en de EU verboden zijn omdat ze kanker en geboorte-afwijkingen kunnen veroorzaken. Schokkend getal: 75 procent van alle in de VS geconsumeerde antibiotica verdwijnt in diervoeder. Efficiënt? Ja. Maar de kosten van de langetermijngevolgen worden, zoals dat heet, volledig geëxternaliseerd. Door het massale gebruik van antibiotica worden bijvoorbeeld steeds meer bacteriestammen er resistent voor. Voor de volksgezondheid is dat zeer bedreigend.
Voor de volledige serie, onder ander over ontbijtgranen, vis en vlees, klik hier. Bekijk nu alvast het deel over varkensvoer.
Hoe Nederland opzettelijk belastingontwijking gemakkelijker maakte
Nederland is geen belastingparadijs, beweerden opeenvolgende bewindslieden van Financiën. Maar correspondent Jesse Frederik, voormalig FTM-redacteur, is in de geschiedenis gedoken van de belastingwetgeving rond hybride leningen en de manieren waarop door mismatches bij deze leningen belasting wordt ontweken. Want het zijn hybride leningen die fungeren als belastinglekken die Nederland zo’n gewilde vestigingslocatie maken/maakten voor belastingschuwe bedrijven. Met een knap staaltje onderzoeksjournalistiek en humorvol verwoord, doet Jesse Frederik bij De Correspondent in het artikel ‘Hoe Nederland opzettelijk belastingontwijking gemakkelijker maakte’ verslag van hoe belastingontwijking via hybride leningen in zijn werk gaat, hoe onder Paars II dit gat in de wetgeving werd gedicht en hoe het op slinkse wijze weer werd geopend door kabinet Balkenende II. En hoe Nederland daarna elke poging vanuit Europa frustreerde om het gat weer te dichten.
Jacob Zuma: de plunderaar die Zuid-Afrika kapot maakte
AD (via Blendle)
AD-journalist Hans van Zon schreef een vernietigend artikel over de huidige Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma. Volgens Ahmed Kathadra (86), ANC-strijder van het eerste uur, stort Jacob Zuma zijn land in een ongekende vertrouwenscrisis. Bisschop Desmond Tutu meent dat Zuma de erfenis van Nelson Mandela ‘verkwanselt’. Dichter Breyten Breytenbach is het felst: ‘Zuma is een plunderaar, een corrupte misdadiger die het ANC en Zuid-Afrika kapotmaakt.’ Hun advies: treed onmiddellijk af.
Zuma wordt beschuldigd van vele honderden misdrijven, waaronder de verkrachting van de dochter van een vriend, vriendjespolitiek, zelfverrijking, fraude met gemeenschapsgeld, misbruik van een paar honderd miljoen aan gemeenschapsgeld voor een zwembad, een stal en een theater in zijn toch al buitensporig luxe villa in Nkandla. Zuma's ANC, almachtig in het parlement, blokkeerde echter tot nu toe een veroordeling. Zijn partijleden hebben veel te verliezen, waaronder hun baan. Intussen doet Zuid-Afrika het onder Zuma's bewind vooral goed op de internationale corruptielijst.
Voormalig premier en eurocommissaris Mario Monti: ‘De EU kan zomaar uiteenvallen’
In een openhartig interview met Politico-journalist Francesco Guerrera waarschuwt de voormalig Italiaanse premier en gewezen eurocommissaris Mario Monti voor de dreiging van het uiteenvallen van de Europese Unie. Volgens Monti gaat de toegenomen invloed van de Europese Raad van regeringsleiders gepaard met een gestage toename van nationalisme, populisme en kortetermijndenken.
Er is niet veel wat de Europese bestuurlijke en politieke elite hieraan kan doen, zo zegt hij. Niettemin wil hij tegen het einde van dit jaar nog een poging doen om het nationalistische tij te keren. ‘It should be made clear to the public that often positions held [in the European Council] not only do not respond to a general European interest but in most cases, they […] are mainly motivated by the party’s political, if not the personal political, interest that the leader of the day has back home,’ aldus Monti.
De zeven zonden van het kapitalisme
Het kapitalisme geldt als het enige economische model dat leidt tot economische welvaart en voorspoed op lange termijn. Maar recente schandalen als ‘Dieselgate’ en de Panama Papers hebben aangetoond dat de vrijemarkteconomie van binnenuit wordt uitgehold.
Het Handelsblatt hield een enquête onder meer dan duizend respondenten over een aantal vragen met betrekking tot de vrijemarkteconomie. Zie uitslag hieronder.

De zaak rond de sjoemelsoftware van het Volkswagen-concern heeft het fundamentele probleem van het kapitalisme blootgelegd, schrijft het blad. Zonder moreel kompas kan het kapitalisme niet functioneren. Handelsblatt-redacteur Jens Münchrath en buitenlandcorrespondent Torsten Riecke beschrijven de zeven hoofdzonden van het kapitalisme.
Academische vrijheid onder vuur in Turkije
Het is algemeen bekend dat Turkije het niet nauw neemt met de journalistieke vrijheid. De recente arrestatie van de Nederlands-Turkse columniste Ebru Umar is daar een voorbeeld van. Maar de werkelijke situatie met betrekking tot de vrijheid om te zeggen en te bestuderen wat je wilt, is nog alarmerender. Als je een openbare petitie ondertekent die pleit voor hervatting van vredesbesprekingen tussen Turken en Koerden, is dat al voldoende reden om opgepakt te worden. De Turkse president Erdogan duldt geen enkele tegenspraak als het om de Koerden gaat.
Dat ervoer ook een grote groep academici, die in een brief hadden opgeroepen tot meer academische vrijheid. De Turkse minister van Onderwijs beschuldigde hen van het aanwakkeren van terroristische activiteiten. Uiteindelijk verviel die aanklacht, maar een andere, belediging van de Turkse staat, staat nog fier overeind. Turkije anno 2016.
44 Bijdragen
Gilles Wattel 1 3
Het was meen ik Hillary die ooit een mailtje stuurde 'hoe houd je je bankier onder de duim ?'.
Met o.a. de twaalf onderzeeërs die Australië voor dertig miljard bestelde ?
EU, is die al niet uiteengevallen ?
Zelfs prominente PvdA leden als Vermeend en Van der Ploeg schreven gister of zo bij Telegraaf 'dat midden partijen (wat dat ook is) aandacht moeten besteden aan de toenemende onvrede'.
Dat de euro niet kon werken, DNB directeur Szas zei dat al indirect in 1993, meen ik, na de kabinets vergadering bij Kok over de invoering van die euro 'hebben ze enig idee waar ze mee bezig zijn ?''.
Koos Andriessen antwoordde 'geen enkel'.
In 1997 waarschuwden een 70 Nederlandse economen tegen die euro, nog steeds weigeren EUrofielen hun gelijk in te zien.
De Duitse socioloog Steeckt zei bij VPRO over de euro 'de noordelijke landen zeiden tegen de zuidelijke "word als ons"'.
Wie dat zei wist kennelijk niet dat culturen honderden jaren nodig hebben om te veranderen.
Kijk ook eens bij VK Opinie, waar wat EU oligarchen menen dat ons referendum niet kan, of kon.
Vrijwel alle reacties zijn hoogst kritisch.
Hoe Hollande en Valls hun 'hervorming' van de arbeidsmarkt nog voor elkaar kunnen krijgen, ik vraag het me af.
Het begint op het Britse EU referendum te lijken, wat er ook gebeurt, de EU krijgt weer een opdonder.
Jan Smid 8
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Jan SmidEen dergelijke euro remedie zie ik niet.
Monsieur le baron de Munchausen 5
Oh, blijkbaar is het plotseling geen schuldencrisis meer? Nu is dat niet zo vreemd bij keynesianen als Stiglitz omdat volgens hen elke crisis veroorzaakt wordt door vraaguitval, wat dan weer het gevolg is van 'animal spirits'.
Het feit dat er een duidelijke systematiek zit in de opeenvolging van crises, zoals bv weergegeven en verklaard door de kredietcyclus, wordt volledig ontkend door te stellen dat vraaguitval als gevolg van 'animal spirits' de oorzaak is. Immers, indien 'animal spirits' de oorzaak zouden zijn van vraaguitval en daarmee een crisis, dan zou je op ieder moment, zonder aanwijsbare reden, een crisis kunnen krijgen: soms drie achter elkaar dan weer een eeuw niet. Het mag dan ook geen verbazing wekken dat nobelprijswinnende 'topeconomen' als Stiglitz elke keer weer verrast worden door een nieuwe crisis.
Als de analyse niet klopt, kan de oplossing eigenlijk ook niet meer kloppen omdat het verkeerde probleem wordt geadresseerd. Exit Stiglitz zou je zeggen, maar dan verkijk je je op de belangen die er voor het establishment te verliezen zijn. Linkse economen als Stigltz, die door datzelfde politieke establishment goed betaald worden, weten altijd oplossingen aan te dragen die weer meer overheid betekenen. Hij is dan ook adviseur van Obama, de Clintons en de Britse labour party.
Jan Smid 8
Monsieur le baron de MunchausenMonsieur le baron de Munchausen 5
Jan SmidU mag dan zelf kiezen welke van de aangeboden varianten u het beste bevalt of misschien zelfs zelf een variant aanbieden zoals de mensen van stichting Ons Geld met een volledig reserve bank nu proberen maar niet mogen. In alle andere varianten zullen uw heersers voor u bepalen wat u wel en niet mag waardoor de kans dat u belazerd, of op zijn minst benadeeld gaat worden, aanzienlijk toeneemt. De historisch veilige keuzes zijn goud en zilver. De digitale keuze is een crypto munt. De etatistische keuze, dwz een ander voor je laten kiezen, ofwel niet kiezen - als u wilt de slavenpositie - is een staatsmunt.
bps
Monsieur le baron de MunchausenCrises krijgen een eigen aanduiding of naam naar hun directe kenmerk of gevolg.
a. Een schuldencrisis kenmerkt zich door teveel slechte leningen.
b. Een kredietcrisis kenmerkt zich met banken die geen (slechte) leningen meer durven/kunnen verstrekken.
c. De euro -of eurozone- crisis kenmerkt zich door de systeemtechnisch-economische ongeschiktheid van een eenheidsmunt voor zoveel verschillende economieën. Voor de één te sterk, voor de ander te zwak en voor vrijwel alle landen niet overeenkomstig met hun eigen economische kracht.
Economieën verschillen in kracht door verschillen in economische vermogens en tempo’s.
Economisch vermogen heeft te maken met volume en transactie-omvang.
Economisch tempo heeft te maken met de frequentie van transacties: hoe gemakkelijk en snel transacties elkaar opvolgen.
Verschillen in vermogen en tempo bestaan door verschillen in klimaat, geografie, bodemrijkdommen, cultuur (manier van doen) en andere mogelijkheden en onmogelijkheden.
De verschillende Europese economieën kunnen in tempo en vermogen daarom nu eenmaal niet eender worden. Alleen wanneer hun munten in de juiste verhouding komen te staan en vergeleken kunnen worden met een monetaire standaard; een monetair anker. Vroeger was dat goud, maar het kan net zo goed een internationale €uro zijn die zich op zijn beurt weer met andere internationale munten verhoudt t.o.v. een wereldmunt die pro forma goud gedekt kan zijn.
Een standaard of anker geeft duidelijkheid, rust en zekerheid dat een voorwaarde is voor economie en het sluiten van transacties. De basisconcepten van Keynes (bancor) en André Ten Dam (TMS) mogen best nadere aandacht hebben.
https://www.ftm.nl/artikelen/keynes-wijst-de-weg-uit-de-eurocrisis
(zie vervolg d.)
bps
Monsieur le baron de Munchausend. een vraagzijde crisis kenmerkt zich door te weinig vraag naar de gegeven productie.
De verhouding Productie : Consumptie wijkt dan te sterk af van 1 : 1. (P : C moet ≈ 1 : 1 zijn.)
In de praktijk worden bij gelijkblijvende vraag afzetstagnaties van P gecorrigeerd met prijsverlaging, productwijziging, productiemindering of een productiestop en corrigeert P:C zich zo tot ≈ 1:1 dankzij marktwerking.
Bij een vraagzijdecrisis daalt de vraag zo sterk dat P zich moeilijk nog met prijsverlaging en productwijziging kan aanpassen. Hierdoor volgt een productiemindering of productiestop met ontslagen en werkeloosheid, en nog mindere vraag, lagere C, tot gevolg.
Prijsverlaging (prijsconcurrentie en productiviteitsverhoging) of productwijziging (innovatie) -waar de politiek en het IMF altijd zo om jammeren- helpt dan niet meer of onvoldoende.
Neo-Keynesianen losten dit altijd op met meer geld uit de geldkraan. Meer geld betekent inflatie, meer geld van minder waarde, en meer schuld. Dat bereikt z’n grenzen met schuldencrises en kredietcrises. Kwalitatief minder koopkracht door geld van mindere waarde, en kwantitatief minder koopkracht doordat er minder aanvoer van nieuw kredietgeld is.
En zo hebben de verschillende crises een gemeenschappelijk oorzakelijk verband: teveel schuld = teveel geld, en vice versa.
Als er minder geld van meer waarde zou zijn, is er minder schuld en meer koopkracht en import- en exportkracht op de juiste plaats met automatisch een betere welvaartverdeling en -opbouw. Met alle mooie gevolgen van dien.
De circulatie en spreiding van geld in -en tussen- de reële en financiële circuits is dan ook beter gewaarborgd.
Dat is geen politieke ideologie, maar een systeemtechnische eigenschap en gegeven.
Het heet: 'zorgvuldig monetair beleid'.
Monsieur le baron de Munchausen 5
bpsVanzelfsprekend zijn er verschillen tussen de diverse Europese economieën. Zo is er ook verschil in economische kracht tussen personen, families, en streken. Ik denk dat u wlt zeggen dat een uniform monetair beleid voor een pluriform gebied niet wenselijk is. Daarin zit de impliciete aanname dat monetair beleid an sich wel wenselijk is, als ook het inzicht dat landen uniforme economische eenheden zijn, wat toch betwistbaar is (Oost-Duitsland is geen Beieren en Zuid Italie geen Padania). Wat betreft de noodzaak voor monetair beleid zullen we vrijwel zeker van inzicht verschillen.
bps
Monsieur le baron de Munchausen"En zo hebben de verschillende crises een gemeenschappelijk oorzakelijk verband ..." ?
Monsieur le baron de Munchausen 5
bpsbps
Monsieur le baron de MunchausenSorry dus. Mijn onderwerp was het onderscheid tussen crises.
Leprechaun
bpsMaar men spreekt vooral van een crisis als er nog geen oplossing voor "het probleem" voorhanden is. En het niet voorhanden zijn van oplossingen kan nu toch wel vastgesteld worden in deze euro crisis.
In Japan duurt het "probleem" nu al zo'n 25 jaar en dat land heeft niet eens te maken met een gezamenlijke munt zoals de euro-zone met al zijn aangesloten landen. De oplossing in Europa zal dus nog wel wat jaren langer op zich laten wachten dan in Japan (misschien is er wel geen tijd meer om een oplossing te bedenken).
bps
LeprechaunDaar zijn 3 richtingen mogelijk:
1. doorgaan op dezelfde weg dat tot crisis leidde en vervolgens uitmondt in chaos,
2. onvoldoende maatregelen nemen waardoor men in crisis blijft; 'doormodderen',
3. voldoende en juiste maatregelen nemen, ingrijpen, waardoor men afbuigt terug naar orde.
Voorbeeld: U rijdt op een rotonde en versnelt.
(vergelijk: u jaagt de economie aan met meer nieuwbakken geld.)
1. bij doorgaan met versnellen vliegt u uit de bocht: pijn in de botten en de auto aan barrels: chaos !,
(vergelijk: pijn in de portemonnee en de economie aan barrels: chaos !)
2. u handhaaft de kritieke snelheid en vliegt alsnog uit de bocht bij de eerste hobbel, zijwind of 'black swan',
3. u mindert uw snelheid/versnelling en past dat zorgvuldig aan aan de omstandigheden, aan de realiteit.
In elk geval komt de economie eens weer op orde. Hetzij via chaos, hetzij via voldoende juiste ingrepen.
Het Japanse "probleem" is niet goed vergelijkbaar met het eurozone probleem.
Leprechaun
bpsbps
LeprechaunLeprechaun
bpsVeranderingen mogen wij echter toch niet verwachten, want gezichtsverlies is waarschijnlijk te veel gevraagd van de Europese ego-elites.
bps
Leprechaungoof 4
bpsje kunt niet verlangen van een knoflooketer dat hij ineens aardappels moet gaan eten ofwel je kunt niet van een Griek of Italiaan verwachten dat hij dezelfde arbeidsmoraal gaat aannemen als een Duitser of Nederlander .
Je kunt niet verwachten van Zuid-europeanen dat ze Duitsland kunnen nadoen .
Dus zolang als onze incapabele leiders van heden blijven duwen aan een touw zal de EU tzt uit elkaar ploffen.
Wij in de EU zijn veel te verschillend en kan nooit zoals in de VS ooit een eenheid worden om dat daar mensen uit alle werelddelen de laatste 200 jaar samenwonen en het DNA en genen al redelijk goed is gekruist.
En het probleem zit niet alleen in de EU maar het is wereldwijd wachten op de meltdown omdat de schuldenbubbel overal in de wereld op ontploffen staat op Putin zijn Rusland na dan .
Gaan we maar naar Rusland emigreren want die 13 % belasting voor iedereen past mij beter als die 80 % hier.
Geintje natuurlijk maar we hebben het hier nog te goed om een revolte op gang te krijgen en voordat het gepeupel de straat opgaat met hun hooivorken.
En we hebben de gifbeker ook nog lang niet leeg denk ik want onze pensioenpotten heeft de elite nog lang niet leeg geroofd .
Monsieur le baron de Munchausen 5
bpsbps
Monsieur le baron de MunchausenDiny Pubben
De gouden vraag van mijn psycholoog in 2008:
'Zijn wij een goede generatie?'
Mijn reactie: "Nee wij stellen niet de goede vragen over de moderne technologie."
Ik begrijp waarom dit nu in het nieuws komt daarover zijn zeer veel genuanceerde vragen te stellen. Had al jaren geleden een publieke discussie moeten zijn.
Het is schokkend dat je uit de verstandelijke gehandicapten zorg moet komen om te zien hoe de burger van zijn data beroofd wordt, zonder enige discussie.
De burger is de afgelopen jaren van zijn DNA beroofd, zonder dat hij het weet en kijk hoe dat gaat. Het wordt ook gebruikt als bewijs bij misdaad. N. Taleb, daar is hij weer, waarschuwt daarvoor.
Kijk, zo is de burger van zijn DNA beroofd zonder dat hij het weet.
Zelfs een fietser die een bekeuring kreeg, verplicht DNA afname.
Zie hoe dat bij de politie gaat.
Men koopt systemen, voor de gewone agent staat daarin dat hij verplicht is DNA af te staan,
De recherche, de hoger opgeleiden laten dat gebeuren en pas als ze zelf gedwongen worden gaan ze zich roeren
dan is het te laat en zijn ze hun gezag kwijt. Bestuurders zwijgen.
Ik lees en hoor dat tussen de regels van het nieuws door. Het is dus allang gebeurd. Weet wel dat ik iedere keer trigger als ik zoiets hoor en ik reageer fysiek, op dat soort berichten.
Heb zelf een wratje weg laten halen in het ziekenhuis en
verbood de specialist DNA onderzoek te laten doen. Al jaren geleden. Keek me met grote ogen aan en complete onverschilligheid.
In dit land kan alles, zonder overleg met de burger. NL probleem nooit open discussies met de burger, alles handel.
Afgelopen zaterdag in VK over het forensisch instituut, tussen de regels door, staat daar dat het ziekteverzuim op
de DNA afdeling zeer hoog is. Men verwacht onterechte veroordelingen. DNA is geen hard bewijs ook daarover geen discussie.
Kijk naar de cultuur in die organisatie, daar wordt met medewerkers omgegaan alsof het kleine kinderen zijn. Over het verhogen van intellige
Jan Willem de Hoop
Diny Pubben1) Hoeveel zal er betaald moeten worden voor "goede genen", genen die staat voor waarde in economisch verkeer? Staat het voor iedereen in gelijke mate beschikbaar?
2) En mag je nog zonder ingrepen "mindere genen" doorgeven en mag je bij genetische pech nog op sociale voorzieningen een beroep doen? (Ziekte / werkloosheid etc.)
Diny Pubben
Jan Willem de HoopDNA speelt een rol bij zeer veel zaken, erfelijkheid waar het artikel hierboven overgaat, relatieonderzoek en misdaadbestrijding.
We leven in andere tijden. Datahandel achter de schermen, waar fouten gekopieerd worden etc.
Vrijheid voor veiligheid vind ik en privacy is veiligheid.
Bij de VVD komt het woord Privacy Niet voor in het verkiezingsprogramma.
Lees maar, ook overzicht tal van DNA wetten op die pagina.
https://www.privacybarometer.nl/pagina/45/Actuele_stand_van_de_privacy_barometer
Op dezelfde pagina staat een link hoe gestemd door andere partijen.
Let op 2010, DNA en vingerafdrukken uitwisseling met VS (EPD LSP?),
bij alle partijen staat daar dat stemgedrag onbekend is. Europa?
Monsieur le baron de Munchausen 5
Maar goed, als we het spelletje even meespelen en elementaire logica op de stelling loslaten, dan betekent dit - als we aannemen dat de bovengequote stelling waar is en de armen in dat vermaledijde cowboykapitalisme steeds meer verarmen - dat ofwel de armen ooit heel erg rijk waren, ofwel heden ten dage van ellende in de goot kreperen. Beide gevolgtrekkingen zijn evident onjuist waarmee de uitspraak dat kapitalisme de rijken rijker maakt en de armen armer niet kan kloppen. Wat vervolgens empirisch bewezen wordt in de meest kapitalistische landen als Zwitserland, HongKong, Singapore en voor de jaren 70 ook in Nederland, de VS en bv Zweden. In deze landen waren ook zogenaamd arme mensen vele malen rijker dan de armen in niet-kapitalistische streken.
Wat wel juist is, is dat de middenklasse verarmd. Maar dat is een gevolg van de krankzinninge belastingdruk die overwegend terecht komt op de schouders van diezelfde middenklasse. Bij de armen valt niks te halen (die betalen nauwelijks belasting), en de rijken zijn als groep te klein en te slim om suf te belasten.
Diny Pubben
http://www.volkskrant.nl/binnenland/opsporing-verdachten-in-gevaar-door-puinhoop-nfi~a4287941/
FTM kreeg die niet geplaatst in mijn reactie. Nu wel, hoop ik.
Laatste zin in mijn bijdrage moet zijn:
'Over het verhogen van intelligentie gesproken.'
Daar verdwijnen woorden bij plaatsing, die ik daar niet kan bewerken.
Zit er een limiet aan?
Over die kinderachtige cultuur bij het Forensisch Instituut:
'Zo moesten medewerkers van de dna-afdeling enige tijd lijsten bijhouden met wat ze op een dag deden. Zelfs toiletbezoek moest gemeld, aldus een intern document in handen van de Volkskrant.'
Dit regeltjes land maakt van volwassen mensen kleine kinderen.
Anton Van de Haar 8
http://www8.gsb.columbia.edu/faculty/jstiglitz/sites/jstiglitz/files/brusselsapril2016Europecandobetterv3%20FINAL_0.pdf
Leprechaun
Anton Van de HaarPieter Jongejan 7
Anton Van de Haarlocke 5
Jean Wanningen 6
lockeGilles Wattel 1 3
Een 70 Nederlandse economen legden dat al in 1997 uit, in een pagina grote advertentie, die ze zelf betaalden.
1. De euro haalde het wisselkoers mechanisme weg.
Daardoor kunnen de zuidelijke landen niet meer zoals ze gewend waren, misschien wel honderd jaar, hun landen concurrerend maken door devaluatie.
In plaats daarvan moeten ze nu moeizaam lonen en prijzen verlagen, dat duurt heel lang, en stuit op veel verzet.
Nuit Debout in Frankrijk laat het zien.
2. Dan verdween de deviezen reserve waarschuwing.
Een land met een eigen munt wat boven z'n stand leefde kwam in de situatie dat het land geen buitenlands geld meer had, dus stop invoer.
Venezuela heeft het net nu voor elkaar gekregen, bedrijven die grondstoffen moeten invoeren liggen over twee weken stil.
3. Landen kunnen geen eigen economisch beleid meer voeren, Brussel stelt begrotingsregels en schuldregels vast, of die passen bij het land of niet, dat doet er niet toe. Japan draait prima met een nationale schuld van 200%.
4. Het geheel wordt nog verergerd door het Brusselse beleid de arbeidskosten te verlagen, lagere lonen, lagere overheidsuitgaven, lagere pensioenen, lagere sociale uitkeringen. Waar onvoldoende vraag is is geen afzet, dat verhoogt weer de werkloosheid. Door de regeltjes genoemd in 3. kan werkloosheid ook niet worden bestreden door grote overheidsinvesteringen.
5. Draghi's wanbeleid lost niets op, dat blijkt inmiddels. In tegendeel, de lage rente, alleen bij onroerend goed beinvloedt die investeringen, leidde er al toe dat een Spaans vliegveld wat een drie miljard had gekost bij veiling een zeventig duizend euro opbracht. Spanje schijnt nog een tiental van dit soort vliegvelden te hebben. Kapitaalvernietiging bij uitstek.
bps
Geachte redactie. Ik heb nog nooit verder dan enig fronzen over dit vraagstuk nagedacht. Daar vraagt u mij wat.
Op uw uitnodiging geef ik als fervent FTM betrokkene er dan maar een eerste gedachte over vanuit mijn autodidacte kennis van complex systeem. Systeemkennis, of complexity, heeft mij al veel vaker de weg gewezen en antwoord gegeven in gebieden of niemandsland waarin velen dwalen, menen of geloven. Systeemkennis levert deductief sterke argumenten en antwoorden.
Gegeven is dat menselijke cultuur t/m heden nog altijd deel uitmaakt van het gehele natuurlijk complexe systeem. De natuur omvat onze cultuur, ondanks dat mensencultuursysteem zich steeds meer isoleert van, maar binnen, het natuurlijk systeem.
In het natuurlijk complexe systeem komt de natuurlijke distributie veelvuldig voor, zoals we die kennen van Gauss.
De natuurlijke distributie is symmetrisch en in een perfecte balans, want mediaan, modus en rekenkundig gemiddelde komen met elkaar overeen. Evenwichtigheid is een sterk functioneel systeemgegeven t.b.v. duurzaamheid. In complexe cultuur systemen is er vaak sprake van onevenwichtigheden en ontwrichting door menselijk toedoen. Het economisch complexsysteem in culturen is daar een goed voorbeeld van.
Dat natuurlijk distributie evenwicht is wel in beweging gedurende de evolutie, echter zonder het evenwicht te verliezen. Het blijft symmetrisch.
Genetische manipulatie is een kunstmatige invloed en verandering op die natuurlijke distributie en op het evenwicht, op de symmetrie. Mediaan, modus en gemiddelde gaan dan van elkaar afwijken en de functionele distributie raakt dan uit evenwicht en balans. Die scheefgroei heeft gevolgen.
(zie vervolg)
bps
Van die richting (de afwijking) is algemeen van systemen bekend dat het zonder correctie leidt tot crises en verval en uiteindelijk uitmondt in een chaos. De chaos maakt dan nog steeds deel uit van een groter omvattend en ordelijk systeem, zoals cultuur deel uitmaakt van -en binnen- de natuur. Hierdoor herstelt het zichzelf weer tot een nieuw ordelijk en evenwichtig systeem, aanvankelijk weer zonder de ontwrichtende factoren. De wetenschap noemt dat proces ‘zelforganisatie’.
De mens heeft zich in cultuur inmiddels vrijwel ontdaan of veilig gesteld voor alle natuurlijke belagers van het eigen formaat. De enigste belagers van de mens zijn zijn eigen soortgenoten en microscopische ziekteverwekkers of pathogenen en pathogene factoren, waarvan enkele genetisch zijn.
Bij volle blootstelling aan de oorspronkelijke natuurlijke omgeving met alle belagers, zouden deze pathogenen en pathogene factoren erg beperkt in voorkomen zijn gebleven door sterfte en als prooi.
In onze cultuur is dit niet meer zo. Genetische manipulatie kan preventief medicijn zijn, net als andere medicijnen. Dit is dacht ik niet van invloed op de symmetrie en het evenwicht van de normale distributie.
Het sleutelen aan persoonsgebonden genetische eigenschappen, anders dan van pathogene aard, zoals intelligentie, kan wel van negatieve invloed zijn op het functionele, duurzame natuurlijk evenwicht, en ook tot oneerlijke bevoorrechting en onvrede. Art. 1 van de NL grondwet geeft iedereen gelijke rechten, plichten en kansen dat een symmetrische distributie ondersteunt.
Daarnaast kan het loze verwachtingen en illusies geven. Intelligentie bijv. is niet vanzelfsprekend tot nut, maar afhankelijk van de gebruiker; waar, wanneer en waarvoor in welke mate intelligentie wordt gebruikt.
Zo ken ik heel intelligente mensen met hoge pronkende IQ’s die het verstand niet gebruiken of referentie missen, en minder intelligente mensen die dat wel doen en hebben, en daarom beter acteren.
Gilles Wattel 1 3
bpsIk denk dat je genetische modificatie niet kunt tegenhouden.
Het griezelige van die modificatie is vooral dat de soortenrijkdom steeds verder achteruit gaat.
In het verleden bij plantenziekten was er altijd een plant te vinden die net iets anders was, en geen last had van een bepaalde ziekte.
Nu Monsanto probeert patent te krijgen op elke soort lijken we af stevenen op b.v. één soort mais over de hele wereld, als die ziek wordt is de ramp niet te overzien.
bps
Gilles Wattel 1Voorstanders van genetische modificatie mogen daar wel eens logische conclusies aan verbinden waarom het zo is.
Het is niet zonder reden. O.a. weerbaarheid juist tegen pathogene micro-organismen met vreemd DNA.
Ik heb ook zo mijn bedenkingen tegen versmalling en verzwakking van diversiteit, en tegen de ondoordachte hoogmoed bij genetische modificatie en manipulatie.
bps
Mijn eerste reactie is: “Wat goed is -de normale distributie- blijf daar vanaf.” en “Wat niet goed is, daar moet je wat aan doen.” Zoals pathogene factoren die in onze moderne cultuur niet meer ingeperkt worden door de natuur, daar moet je wat aan doen.
‘Goed’ en ‘niet-goed’ zijn weer ethische kwesties en kwetsbaar voor morele relativiteit van het overmoedig postmodernisme.
Dat kan oeverloze debatten geven in kompasloos niemandsland.
Ik neem het grootste en meest omvattende, waarneembaar en verifieerbaar ordelijk systeem als kompas: het natuurlijke complexe systeem.
Als iemand wat aan deze standpunten en informatie heeft ter overweging in een debat, neme er kennis van.
MvdB
bps"Ieder het zijne" zoals je wel eens zegt....
bps
MvdBMaar libertarisme is niet meest voor de hand liggend, vind ik.
Geen enkel -isme of artificieel bedenksel is dat. Ik heb me een keer flink uitgelaten over ‘-ismen’. Heerlijk was dat.
https://www.ftm.nl/artikelen/de-toekomst-van-het-kapitalisme#comment-2377188727
Even voor de goede orde en het verstaan; in mijn begrip zijn complexe systemen die systemen, cq huishoudingen die zelf middels fysische arbeid (werk) en tijdelijke energieopslag de 2e wet van de thermodynamica vertragen/weerstaan. Dat dat vaak ingewikkelde en verweven agglomeraten van meertallige subsystemen vormt is een kenmerk van complex systeem, maar niet het wezen.
“Every breath and every heartbeat defeats the second law of thermodynamics. For a while.” Mooi citaat. Las ik ergens.
Er is wezenlijk verschil tussen cultuur en natuur en tussen mensen en dieren.
Het natuurlijk systeem heeft z'n eigen wetten en regels waarmee het zich op orde houdt.
Het libertarisme beroept zich daar vaak op, maar mensen zijn geen dieren.
In cultuur (als t.o. gestelde van natuur) werken first principles evenzeer als in de natuur, maar daarnaast onderscheidt een cultuursysteem zich door menselijke keuzes, gedachten, wil, interventies en manipulaties dat van de natuur en instinct afwijkt en er zelfs vaak tegenin gaat.
In natuurlijke economie heerst: ‘Eten en gegeten worden’; een win-verlies situatie voor comparanten.
In cultuur economie heerst: ‘Eten en laten eten’; een win-win situatie voor comparanten na een vrije ruil.
Anders gebeuren er geen economische overeenkomsten en transacties en herhalen die zich niet in vrijheid.
Economie is niet maakbaar, de condities ervoor wel. Dat aspect van de Oostenrijkse School spreekt mij aan.
Maar zekere objectieve bevindingen van andere scholen en denkers als bijv. Keynes evenzeer.
De kunst van beleid is om de krachten en het werk van natuur en cultuur te benutten en te leiden.
bps
MvdB'Ieder het zijne' is de samenvatting van een interpretatie van een setje regels voor sociaal en economisch verkeer, voor mensen. Het zijn voorwaarden voor leven in vrijheid en voorspoed.
Het heeft in het dagelijks leven en verkeer eenzelfde permanente werking als natuurwetten; zgn. 'first principles'.
Natuurwetten zijn permanent en onveranderlijk. Wetten uit cultuur zijn tijdelijk en veranderlijk. Dat is het verschil.
'Ieder het zijne laten’ houdt in: Ieder z’n eigen lijf (genetisch pakket), leven, mening en geloof, bezit, enz., maar ook ieder z’n eigen verantwoordelijkheid t.o.v. zichzelf, zijn omgeving en zijn medemens. Dat is en werkt ook permanent.
‘Ieder het zijne’ niet te verwarren met een libertarisch-achtig ‘ieder voor zich’.
Het meeste zin- cultuur- en natuur-overeenkomstige lijkt mij nog altijd een "gemengde" markteconomie van een collectieve overheid voor collectieve behoeften en een private sector voor private behoeften in een rechtsstaat, die ieder het zijne laat, incl. de overheid het zijne, emet zorgvuldig monetair beleid. Alles op z'n juiste plaats.
Veiligheid, vrijheid, verscheidenheid en vertrouwen zijn immers basisvoorwaarden voor spontane economie.
Een constitutie waar iedereen het zijne kan eten en laten eten, kan leven en laten leven.
Daar is democratisch voor te kiezen, maar is voor mij systeemtechnisch, een technocratisch te onderhouden, objectief gegeven.
Democratie is geschikt voor controle daarop, maar verder beter voor subjectieve keuzes, vind ik.
Een gemengde markteconomie in een rechtsstaat met zorgvuldig monetair beleid, mag van mij top-down centraal aangestuurd worden voor decentraliteit. Want hierbij bloeit de samenleving bottom-up voort met ieder het zijne op zijn eigen tijd, zijn eigen manier en zijn eigen consequenties en verantwoordelijkheden.
En dat komt ook weer overeen met de gang van zaken in het natuurlijk systeem.
Libertarisch mogelijke excessen komen er niet mee overeen.
MvdB
bpsJouw "‘Ieder het zijne’ niet te verwarren met een libertarisch-achtig ‘ieder voor zich’." deed ogenblikkelijk mijn gepeins verstommen. Ik hoef me dat nu niet meer af te vragen. Heerlijk, wéér iets meer rust tussen de oren. Ik zou je hier missen!
bps
MvdBHet is en werkt permanent. Als een natuur(kunde) wet.
Als bijv. iemand ongevraagd aan jouw lijf of bezit komt of deelt, heeft dat consequenties voor diegene z'n eigen vrijheden en bewegingsvrijheid. Daarom is het een voorwaarde voor leven in vrijheid.
Ik blijf nog wel op FTM hoor, zij het niet meer zo frequent als eerder.
Ik gebruik de onderwerpen van de FTM redactie en m.n. van Jean Wanningen voor complex systeem analyse.
Over de dingen die gebeuren en die niet gebeuren, en wel zouden moeten zijn.
De wereld is wel in orde, alleen mensen verpesten het zo vaak.
Ik spit reacties veel door op veldkennis van derden en voeg zelf soms ook wat toe.
Jouw openhartige en onbevangen overpeinzingen als SP adept, en ook als 'economic agent' dragen ook bij.
Jouw vragen zijn uitdagend om met complex-systeem kennis te beantwoorden. Dank je dus, M.
Pieter Jongejan 7
bps
Pieter JongejanGefokte superrassen blijken in de praktijk erg kwetsbaar en houden van nature geen stand.