© Jacob Garcia

Amerikanen eisen betere kwaliteit drinkwater, prestigieuze wiskundeprijs naar Andrew Wiles, de schaduwkanten van het neoliberalisme en speculatie met EFT's op de beurs. Verder: Nederlanders laten zich meer en meer medisch behandelen in het buitenland, de maffia verdient goud aan doping en juridische haken en ogen aan EU-deal met Turkije. Tot slot: Wat waren de mooiste dagen uit de vaderlandse geschiedenis? EU is mede verantwoordelijk voor de lage olieprijs en een interview met Noam Chomsky.

Amerikanen eisen betere controle op drinkwater

AP

Op het moment dat de RIVM nog volop onderzoek doet naar de uitstoot van PFOA van de teflon-fabriek van DuPont in Dordrecht, wordt Amerika letterlijk overspoeld met meldingen over vervuiling van het drinkwater met deze stof en vergelijkbare stoffen. PFOA is een kankerverwekkende hulpstof die wordt gebruikt bij de fabricage van onder meer teflon, maar ook voorkomt in brandwerende tapijten, ski-was en zakken voor popcorn-magnetron.

De stof blijkt in de VS veel wijder verspreid te zijn dan gedacht. De woede daarover neemt toe en de Amerikaanse milieudienst EPA wordt nu nalatigheid verweten. Er blijken geen af te dwingen limieten te bestaan voor de stof, die behalve met kanker (o.m. nierkanker en zaadbalkanker) ook in verband wordt gebracht met hormoonverstoringen bij kinderen, een laag geboortegewicht en darmproblemen. Gouverneur Andrew Cuomo van de staat New York heeft gewaarschuwd dat er nog veel meer PFOA-vervuiling zal worden ontdekt, in het hele land.

Prestigieuze Abel Prijs voor de man die laatste stelling van Fermat oploste

CNN

De Britse wiskundige Sir Andrew Wiles heeft de prestigieuze Abelprijs - ook wel de Nobelprijs voor de Wiskunde genoemd -  in de wacht gesleept voor het oplossen van de laatste stelling van Fermat. Die stelling zegt dat het onmogelijk is een macht hoger dan de tweede op te delen in twee machten met diezelfde graad. In wiskundige notatie: voor n > 2 heeft de vergelijking xn + yn = zn geen oplossing met natuurlijke getallen x, y en z ongelijk aan 0.

Wiles (62) loste dit probleem al in 1994 op, maar heeft nu toch de terechte internationale waardering gekregen voor zijn baanbrekende werk. Al als 10-jarige was hij al gefascineerd door het probleem. Zeven jaar had hij nodig om het op te lossen. In onderstaande video de reactie van Wiles op de toekenning van de prijs.

 

Zonder neoliberalisme geen voedselbanken

Vrij Nederland (via blendle)

Het begrip 'neoliberalisme' wordt te pas en te onpas gebruikt. Maar wat betekent het nu precies? De Britse econoom en journalist Paul Mason legt het uit. 'Het kapitalisme' kent vele manco's, zegt Mason. 'Financialisatie’ is het kenmerk van het neoliberalisme, banken zijn consumenten als belangrijkste inkomstenbron gaan zien.' Maar volgens Mason kom je alleen verder als je de waarde van dingen niet slechts in geld uitdrukt.

'Neoliberalisme stabiliseerde de situatie ten gunste van centrale banken, besluitvorming en uitbreiding van krediet.' Mason: 'Alleen de elite leeft nog in een fantasiewereld, omdat de dingen voor hen er prima uitzien. En voor hun kinderen ook, want rijkdom is erfelijk. Maar voor een grote massa professionele, hoogopgeleide mensen zien de dingen er precair en somber uit.' Volgens Mason breken overheden de verzorgingsstaat af. Hij zegt: 'De staat wil niet herverdelen, dus creëren mensen zelf maar een herverdelingssysteem op lokaal niveau. De voedselbanken hier zijn een doe-het-zelf anti-neoliberaal overlevingsmechanisme.'

Speculanten zijn dol opindextrackers (EFT's) 

Fondsnieuws (gratis inlog)

Volgens John 'Jack' Bogle, oprichter en voormalig topman van hedgefund Vanguard zijn niet aandelen maar EFT's de favorieten onder beleggers om mee te speculeren. EFT's zijn beleggingsfondsen die zo nauwkeurig mogelijk de onderliggende beursindexes volgen, zoals de bekende S&P 500.

Beleggers in de meeste ETF's speculeren op koersstijgingen. De markt timen is volgens Bogle echter een 'losers game', door alle transactiekosten zullen de meeste beleggers bij de index achter blijven. Leveraged EFT's (dat zijn EFT's die gebruik maken van geleend geld) en zogeheten smart bèta EFT's noemt hij 'waanzin'. Uiteindelijk gaat er niks boven het beleggen in een indexfonds en daar vervolgens niet meer naar om te kijken. 'De beste bet die je kunt maken is om helemaal geen bet te maken', aldus Bogle.

Grenzeloze uittocht voor medische behandelingen

NOS

Jaarlijks wijken meer dan 80.000 Nederlanders uit naar het buitenland voor behandeling door een medisch specialist. Favoriet zijn onze buurlanden België en Duitsland.  Diezelfde Belgen en Duitsers komen ook naar Nederland voor specialistische zorg, al is die groep met 13.700 mensen aanmerkelijk kleiner dan het aantal Nederlanders dat voor zorg de grens overgaat. De reden voor Nederlanders om voor een behandeling in het buitenland te kiezen zijn met name de prijs-kwaliteitverhouding en wachtlijsten.

Maffia zat achter positieve dopingtest Pantani

Volkskrant

Inzending van één van onze FTM-leden

De laatste tijd zijn er veel nieuwe onthullingen in de sport rondom matchfixing, dopinggebruik, al of niet in combinatie met laboratoriumfraude. In dit licht bezien kwam er deze week opvallend nieuws naar buiten rondom een positieve dopingtest uit 1999 van de wielrenner Marco Pantani, waarbij al deze drie elementen een rol lijken te spelen, en waarover deVolkskrant verslag doet.

Bij dit nieuwe licht op deze oude dopingzaakspelen spelen nieuwe getuigenissen in combinatie met opvallende, verdachte geldstromen een belangrijke rol. In 2015 kwam al naar buiten dat de gokkantoren van de camorra, de Napolitaanse maffia, miljoenen zouden verliezen als Pantani zou winnen. Als Pantani twee dagen voor het einde van de Giro stevig in het roze rijdt, rest er voor de maffiosi daarom nog maar een ding: zorgen dat Pantani afstapt. Deze week kwam hierover aanvullend bewijs naar buiten. In afgeluisterde telefoongesprekken is te horen hoe een man en vrouw praten over de bekentenissen van Vallanzasca (Een berucht lid van de Milanese maffia). Daarin bekent de man dat er gesjoemeld is met de bloedbuisjes. Man: 'Ze hebben de buisjes verwisseld zodat er een positief dopingresultaat uitkwam.'  Vrouw: 'Is dit echt waar?' Man: 'Ja, ja, ja, ja, ja.'

Juridische haken en ogen rondom 'EU-Turkije deal'

Politico Europe

Onder Nederlands voorzitterschap maakt de EU haast met een deal met Turkije over het terugnemen van migranten die illegaal Europa zijn binnengedrongen. Echter, er kleven nogal wat juridische haken en ogen aan de deal. Zo erkent Turkije niet de volledige Geneefse Conventie over de rechten van vluchtelingen.

En ook de Turkse relatie met Griekenland en Cyprus stuit op problemen. Maar volgens de Turken is dat toch echt 'een Europees probleem'. De Turken vragen juist om een versnelde toelatingsprocedure tot de EU.

Wat waren de mooiste dagen in de Nederlandse geschiedenis?

Quest (via blendle)

Welke dagen hebben, van alle ontelbare dagen uit de vaderlandse geschiedenis, de meeste impact gehad op ons land? Die vraag werd voorgelegd aan tien historici. De redactie van Quest voegde er nog één aan toe. Vervolgens mochten de experts stemmen over de gekozen dagen. Om te voorkomen dat ze hun ‘eigen dag’ zouden voortrekken, kon men alleen de inzendingen van de andere historici beoordelen. Het leverde enkele verrassende resultaten op.

EU mede verantwoordelijk voor lage olieprijs

World Economic Forum

Je zou het misschien niet denken, maar de grootste importeur van olie - de EU - is mede verantwoordelijk voor de lage olie- en steenkoolprijzen. Hoe dat komt? Door de klimaatlobby.

EU-maatregelen tegen de uitstoot van CO2 leiden tot een daling in de vraag naar olie en steenkool, waardoor de prijzen laag blijven, te meer daar met name Saoudi-Arabië het aanbod hoog houdt door extra te produceren. Doordat het beleid er op gericht is steeds minder fossiele brandstoffen gebruikt gaan worden om in onze toekomstige energievoorziening te voorzien, zouden die lage prijzen weleens een permanent karakter kunnen krijgen, schrijft Paul Spedding.

'We staan op de rand van de vernietiging van de mensheid'

Vrij Nederland (via blendle)

Interview met de bekende taalfilosoof-politiek activist Noam Chomsky (87), die van geen ophouden weet. Interviewster Mirthe Berentsen vindt het 'moeilijk om het niet met Chomsky eens te zijn' door zijn eloquentie. Hoe dan ook, het is onmiskenbaar dat Chomsky grote invloed heeft gehad op de ontwikkeling van de taalwetenschappen en de taalfilosofie.

Hij is ook kritisch ten aanzien van politiek en media, die hij verwijt nogal partijdig te zijn en bang voor de waarheid: 'Een goedgeïnformeerd publiek is een gevaar voor de huidige oligopolie. Intellectuelen die kritisch zijn ten opzichte van het regime: ze worden zwartgemaakt en vastgehouden. Kijk naar Assange, naar Snowden. Er is behoefte aan politieke verandering in Amerika, dat laten de twee uitersten van het spectrum in de verkiezingsstrijd zien', aldus Chomsky.