
In gesprek met Apple baas Tim Cook; Japanse wiskundige lost complex probleem op; betaalmuren werken, maar niet voor iedereen; en de onthullingen van Sorosleaks. Verder: de wereld wordt beheerst door juristen; hoe de Arabische wereld verdeeld raakte; en ABNAMRO wil Europa weer in. Tot slot: Duitsers zullen langer moeten doorwerken in de toekomst, bezorgdheid over big data-projecten bij de overheid en waarom vooruitgang altijd van onderaf komt.
In gesprek met de ceo van Apple: Tim Cook
In een uitgebreid vraaggesprek blikt Apple-baas Tim Cook zowel terug als vijf jaar vooruit. Onderwerpen: iPhones, Artificial Intelligence (AI), privacy-issues en daarmee samenhangende kwesties als burgerrechten. Cook is daarbij openhartig over een aantal zaken. Verkeerde bedrijfsbeslissingen bijvoorbeeld, zoals Apple Maps of de keuze van de baas van Apple's retaildivisie. Net als over zijn rol als ceo: ‘Ik wil geen traditionele ceo zijn met alleen oog voor de verlies- en winstrekening.’ En zijn homosexualiteit en natuurlijk China. Maar hij ontwijkt ook veel vragen. Zoals: hoe gaat het met Apple car, de zelfrijdende auto?
Interessant is het belang dat Cook hecht aan toekomstige rol van kunstmatige intelligentie (AI): ‘AI will make this product even more essential to you. It will become even a better assistant than it is today. So where you probably aren’t leaving home without it today – you’re really going to be connected to it in the future. That level of performance is going to skyrocket. And there is nothing that’s going to replace it in the short term or in the intermediate term either.’
Japanse wiskundige lost ABC-vermoeden op
De Japanse wiskundige Shinichi Mochizuki heeft een nieuwe theorie ontwikkeld die meer dan honderd ‘losse eindjes’ in de getallenleer zal oplossen. Dit verwacht althans Ivan Fesenko van de Universiteit van Nottingham. De theorie van de Japanner is echter moeilijk toegankelijk, deels omdat westerlingen en Japanners wiskundige problemen niet op dezelfde manier benaderen. Mochizuki werkte tientallen jaren aan de Interuniversele Teichmüller Theorie (IUT), een volledig nieuw gebied van de wiskunde, om het probleem op te kunnen lossen. De theorie biedt een oplossing voor een lang bestaand probleem dat bekendstaat als het ‘abc-vermoeden’. Dit vermoeden onderzoekt de fundamentele relatie tussen getallen, optellingen en vermenigvuldigingen die beginnen met de simpele vergelijking a + b = c. Mochizuki publiceerde het 500 (!) pagina’s lange bewijs overigens al in 2012.
Betaalmuren werken, maar niet voor iedereen
Dat papieren kranten het moeilijk hebben door afnemende abonnees is genoegzaam bekend. Toch slagen titels als de Financial Times en de New York Times erin om die terugval te compenseren met een betaalmuur voor hun digitale uitgave. Maar lang niet iedereen lukt dat, schrijft Business Insider. Bekende online titels als de Huffington Post, Buzz Feed en Vox overwegen nu ook om te experimenteren met betaalmuren. Maar er is niet één one size fits all digitaal verdienmodel. Uit onderzoek blijkt dat Amerikaanse millenials (geboren na 1985) niet erg bereid lijken om te betalen voor nieuwsitems; zie de grafiek hieronder.

In een nieuw rapport keek Business Insider (BI) naar de opkomst van ‘betaalmuren’ voor nieuwssites en hoe zowel traditionele uitgevers als nieuwkomers daarvan zouden kunnen profiteren. BI onderscheidt verschillende soorten betaalmuren: die waar alles achter de muur staat of meer hybride modellen, waarin een deel van de content nog gratis te lezen is. Ook keek de site naar bestaande betaalmuren, ongeacht of zij geld opbrachten, en naar andere vormen van inkomen zoals leden en microbetalingen à la blendle.
Enkele bevindingen waren:
- De meeste traditionele Amerikaanse kranten (77 van de 98) hebben al een of andere vorm van een betaalmuur, in tegenstelling tot de nieuwere online nieuwsmedia (het rapport spreekt van digital natives)
- Er is geen one size fits all betaalmuurmodel. Gespecialiseerde sites tenderen naar een volledige betaalmuur, terwijl meer algemene sites voor een combinatie kiezen.
- Het traditionele betaalmuurmodel waarin gebruikers gevraagd wordt een abonnement af te sluiten zal in de toekomst verder bekeken moeten worden. Sites zullen vooral de millenialgeneratie moeten verleiden met een combinattie van micro-betalingen, lidmaatschapsprogramma’s en uitwisselbare gebruikersgegevens.
Sorosleaks: verdeel en heers
Afgelopen week lekte een zeer groot aantal documenten, memo's, emails en rapporten uit over groot-investeerder George Soros, de man die miljardair werd door tegen het Britse pond te speculeren in 1992, ook al ontkent hij dat via een woordvoerder stellig. De hack, die nu bekend staat als ‘Sorosleaks,’ biedt een uitgebreid inkijkje in de macht en invloed die de miljardair kan kopen. Zo blijkt dat de zakenman miljoenen investeerde in vele Nederlandse stichtingen en denktanks, die allemaal pro-EU zijn.
Tussen 2009 en 2014 kregen Nederlandse stichtingen en verenigingen bijna vijf miljoen euro van de miljardair. Op zich is dit nauwelijks nieuws, want al eerder was bekend dat Soros geld fourneert om zijn politieke visie te verwezenlijken. Zo doneerde hij twee ton aan de organisatie Stem Voor Nederland, die campagne voerde voor het associatieverdrag met Oekraïne. Maar nu blijkt dat het doneren van geld op zeer uitgebreide schaal plaatsvond, en met zeer specifieke doelen. Voor de Kamerleden Omtzigt en Amhaouch (beide CDA) vormde de gang van zaken aanleiding voor het stellen van enkele pittige vragen aan minister-president Rutte en diens minister van Binnenlandse Zaken Plasterk.
Het artikel in Die Welt meldt dat Soros die donaties niet uit louter liefdadigheid of altruïsme doet, maar vooral om er zelf door speculatie beter van te worden. Zo zou hij aansturen op een crash, waaraan hij vervolgens door short te gaan miljarden kan verdienen. Opnieuw. In dat licht bezien zijn de donaties die hij kwistig rondstrooit klein bier.
Soros is een groot voorstander van een steeds machtiger Brussel. Die macht maakt de wereld voor de hedgefundspeculant namelijk een stuk overzichtelijker. Hij is dan ook zeer bezorgd over de ontwikkelingen van het huidige Europa (lees: de Europese Unie), zo schreef hij eind juni in een opiniestuk op Project Syndicate. Er zijn ook aanwijzingen in de gelekte documenten dat Soros een voorstander zou zijn van een toename van de vluchtelingenstroom uit het Midden-Oosten en Afrikaanse landen naar Europa. Maar wat de documenten vooral laten zien is de enorme invloed van de miljardair op talloze ngo's en andere publieke instellingen.
Joseph Stiglitz: fact free juristen regeren de wereld
Het tijdschrift Quartz interviewt econoom en Nobelprijswinnaar Joseph E. Stiglitz, mede naar aanleiding van zijn nieuwe boek The Euro: How a Common Currency Threatens the Future of Europe. Hij levert stevige kritiek op wat je zou kunnen omschrijven als de ‘juridisering van de samenleving’: advocaten en juristen zonder enige diepgaande wetenschappelijke kennis of relevante maatschappelijke ervaring schrijven onze wetten. Ook het idee van de euro als gemeenschappelijke munt is een product van juristen, zegt Stiglitz, die tevens natuurkundige is. Volgens hem hebben juristen geen wetenschappelijke inslag, maar willen ze altijd gelijk krijgen: ‘They like winning an argument, but science-based, evidence-based reasoning was just sort of not in their framework.’ Stiglitz heeft ook kritiek op het Duitse austerity-beleid van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble, niet toevallig óók een jurist.
Stiglitz hekelt verder de antidemocratische wijze waarop Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker reageerde op de Brexit. ‘Dat is niet de manier om leden aan je club te binden,’ zegt hij over de dreigementen van Juncker om het de Britten zo moeilijk mogelijk te maken in de uittredingsonderhandelingen. In dit artikel in de Financial Times stelt Stiglitz onomwonden: ‘Om het Europese project te redden is het waarschijnlijk noodzakelijk om afstand te doen van de euro.’
Hoe de Arabische wereld verdeeld raakte
Ongebruikelijk lange longread, zelfs de hoofdredactie van de New York Times excuseerde zich ervoor. Schrijver en voormalig oorlogscorrespondent Scott Anderson verdiepte zich in de complexe Arabische wereld om vervolgens 18 maanden aan deze reportage te werken. Die werpt een helder licht op de ramp die zich in het Midden-Oosten heeft voltrokken. De invasie in Irak dertien jaar geleden, de opkomst van ISIS en de complexiteit van het vluchtelingenprobleem, mede als gevolg van de opkomst van de radicale islam in de regio — het komt allemaal aan de orde. De oorzaken van de catastrofe zijn meervoudig, de gevolgen gigantisch. Anderson vertelt zijn verhaal aan de hand van zes verschillende karakters: Laila Soueif (60), een Egyptische matriarch van een vooraanstaande dissidente familie; Majdi el-Mangoush uit Libië; de Koerd Azar Mirkhan; de Syriër Majd Ibrahim; de Iraakse Khulood al-Zaidi en de Irakees Wakaz Hassan.
Deel 1 bevat een beschrijving van de periode 1972-2003, waarin de basis werd gelegd voor de huidige situatie in het Midden-Oosten. In deel 2 behandelt Anderson de oorlog in Irak (2003-2011), in deel 3 de Arabische Lente (2011-2014) en in deel 4 beschrijft hij de opkomst van ISIS (2014-2015). In het laatste deel is de exodus van vluchtelingen het onderwerp. Met schitterende foto's van Paolo Pellegrin.
ABN Amro wil Europa weer in
We konden erop wachten. Na een — gedeeltelijke — terugkeer naar de effectenbeurs vindt het bestuur van de ABN Amro het tijd worden om weer op overnamepad te gaan in Europa. Eerder schreef Follow The Money al dat de beursgang geen goed idee was. Eerdere buitenlandse avonturen van de bank — denk aan de overname van het Italiaanse Bonaventura — waren evenmin een doorslaand succes.
Maar het redactionele commentaar van Het Financieele Dagblad is enthousiast. De redactie schrijft: 'Sommige critici zullen vrezen dat de nieuwe strategie het begin is van nieuwe onverantwoorde avonturen. Dat is onterecht. Binnen de bank is het gematigd risicoprofiel leidend, iets dat ook vorig jaar bij de beursgang niet onder stoelen of banken is gestoken. Zelf handelen of ingewikkelde gestructureerde producten doorverkopen aan partijen die daar mee willen speculeren doet zij pertinent niet meer.’ De redactie geeft verder aan dat er in Nederland weinig groeimogelijkheden zijn. Dat moge zo zijn, het is de vraag of dat rampzalig is.
Bundesbank: Duitsers gaan doorwerken tot hun 69e
De Duitse centrale bank heeft berekend dat de pensioenleeftijd in de Bondsrepubliek stapsgewijs opgetrokken moet worden naar 69 in 2060 om de gevolgen van de vergrijzende bevolking op te vangen en om de pensioenen in de toekomst betaalbaar te houden. Dat betekent dat mensen die nu aan hun pensioenopbouw beginnen 4,5 jaar langer moeten blijven werken dan thans het geval is. Het Bundesbank-rapport stelt: ‘Overall, there is evidence that a longer working life and a higher statutory retirement age should be given more consideration.’
Een woordvoerder van de regering Merkel liet desgevraagd echter weten vooralsnog vast te willen houden aan een stapsgewijze verhoging naar 67, net als in Nederland het geval is. ‘Er zijn altijd discussies, en soms mengt de centrale bank zich daarin,’ zo voegde de woordvoerder er nog aan toe.
Overigens heeft de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar een lange geschiedenis in Duitsland, die teruggaat tot de negentiende eeuw. Het initiatief ertoe werd ooit genomen door de Pruisische kanselier Otto von Bismarck, die elke burger van 65 jaar en ouder een staatspensioen in het vooruitzicht stelde. De maatregel was bedoeld om arbeidersopstanden te beteugelen, want elke burger met uitzicht op een staatspensioen betekende een revolutionair minder. En de staat kon het zich veroorloven, want Bismarck wist heel goed wat de gemiddelde levensverwachting van zijn volk was: 65 jaar en een paar maanden.
Bezorgdheid over big data-projecten bij de overheid
Een groep specialisten brengt binnenkort een bezoek aan minister Ard van der Steur van Justitie en Veiligheid en plaatsvervangend minister Blok van Binnenlandse Zaken, om in gesprek te gaan over de rechtsbescherming van de burger bij big data-projecten. De groep, bij elkaar gebracht door Bits of Freedom, maakt zich zorgen over privacy bij big data-toepassingen, schrijft de ambtenarensite.
Die zorgen hebben onder meer betrekking op mogelijke schadelijke effecten voor de democratie. Zo kunnen er vraagtekens worden geplaatst bij de noodzaak van de ontwikkeling van technologische middelen, omdat burgers bij surveillance steeds meer zelfcensuur toepassen. Ook vrezen de critici een verstoring van de relatie tussen de diverse overheden. De individuele rechtsbescherming kan in het gedrang komen omdat burgers steeds meer moeten bewijzen dat ze ten onrechte met een profiel zijn geassocieerd, in plaats van omgekeerd. En dan zijn er nog institutionele vooroordelen, dat wil zeggen datasets die worden samengesteld door mensen met hun menselijke vooringenomenheid, aldus de criticasters. Lees ook dit interview met Dirk Helbin door NRC-technologiejournalist Wouter van den Noort. Quote: 'De denkfout dat de gedigitaliseerde en geglobaliseerde wereld van bovenaf te beheersen is, wordt ook gemaakt in het financiële systeem.'
Waarom alles altijd beter wordt als machthebbers er met hun poten vanaf blijven
Vrij Nederland (via blendle)
Lord Matthew White Ridley, de vijfde telg uit een burggravengeslacht is een rasoptimist. In dit uitgebreide vraaggesprek pleit hij voor zo min mogelijk top-down beleid. Vooruitgang is alleen mogelijk als ze van onderaf komt. Zelfs klimaatverandering, armoede en ongelijkheid kunnen volgens hem niet centraal worden opgelost. VN schrijft: 'Binnenkort verschijnt de vertaling van zijn nieuwste boek, De evolutie van alles. Daarin betoogt hij dat evolutie – opgevat als spontane, geleidelijke verandering die niet van bovenaf wordt aangestuurd – niet alleen in de natuur voorkomt, maar dat ook de economie, de technologie, de moraliteit, het onderwijs, het leven, de geest, het gezag, de cultuur, het internet, geld, tja, alles eigenlijk, zich op die manier ontwikkelt.' Een artikel dat noopt tot nadenken en optimisme.
49 Bijdragen
Gilles Wattel 1 3
Ik zie mijn jongste kinderen de slaven zijn daarvan.
Het zal best knap zijn van de Japanse wiskundige, maar het doet me denken aan de uitspraak van een Britse wiskundige rond 1930 'wiskunde dient tot niets'.
Dat bleek later niet waar te zijn, allerlei wiskunde die spielerei leek had later wel degelijk toepassing, dat doet me denken aan de praterij van nu met wetenschappers over het nut van wetenschap.
De christelijk kerk hield een 1600 jaar alle wetenschap tegen, de beste manier om dat weer voor elkaar te krijgen lijkt me het idee dat wetenschap maatschappelijk nuttig moet zijn.
Gratis is heel duur, daarom lijkt me betalen voor internet nieuws een goede zaak.
Soros, de man werd veroordeeld door een Parijse rechtbank voor handel met voorkennis tot drie maand cel.
Zij valuta speculaties stopten plotseling, toen ging hij in internet aandelen en maakte een fors verlies.
Het vermoeden is altijd geweest dat hij valuta winsten maakte door voorkennis.
Poolse socialisten noemen zijn organisatie, die kapitalisme wil brengen in voormalig communistische landen, Sorosjugend.
In mijn ogen een boef van de eerste orde, helaas werkgever van onze aangetrouwde prinses.
Mede ondertekenaar van een brief aan Balkenende toen die de toestemming voor het huwelijk weigerde, waardoor ze geen koningin meer kon worden.
Velen betoogden toen dat die kans heel klein was, toch was één vliegtuigongeluk voldoende geweest.
Stiglitz, precies wat ook Baudet zegt, juristen schakelen de politiek uit.
Dat is ook hoe Zemmour de Franse zelfmoord uitlegt.
Het probleem is dat er nooit een Arabische wereld was, het is een stammen- en extended family cultuur, groepen die elkaar bestrijden.
ABN bestaat nog omdat RBS zonder goed onderzoek de buitenland catatrofe kocht, nog een keer ?
Pensioenleeftijd, rekensommetjes van economen lijken bepalend te zijn tegenwoordig, ondanks dat die geen rekening houden met de realiteit.
Jean Wanningen 6
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Jean WanningenEdward W. Said, ‘Culture and imperialism’, 1993, London
Edward W. Said & Christopher Hitchens, ed., Blaming the Victims, Spurious scholarship and the Palestinian question’, 1988, London.
Wat er polemisch is aan het eerste boek ontging mij, in feite was Said één van de eerste die westerse wetenschap ontmaskerde als handlanger van imperialisme.
Helaas gaat dat handlangen door tot de huidige dag.
Hoe al in de eerste helft van de 19e eeuw Syrië, het land bestond nog niet, maar het gebied wel, werd verscheurd door interne twisten, lees je in:
Thankmar Freiherr von Münchhausen, 'Mameluken, Paschas und Fellachen, Berichte aus dem Reich Mohammed Alis 1810 - 1849', 1982, Tübingen.
Het aardige van het boek is dat het citaten met commentaar zijn van berichten uit die tijd door Europeanen, toen er nog geen Islamofobie was.
Wel imperialisme, en begrip daarover.
Mohammed Ali had goed in de gaten dat zijn land, Egypte, z'n zelfstandigheid zou verliezen door het Suez Kanaal.
Het boek is ook daarom interessant omdat het haat tegen Kopten misschien verklaart, die inden de belastingen.
Jean Wanningen 6
Gilles Wattel 1Overigens ook aanbevelenswaardig zijn Said's gebundelde interviews: 'Power, Politics & Culture' (2001), Vintage Books.
Gilles Wattel 1 3
Jean WanningenHoe bevooroordeeld die Lewis is blijkt weer eens, Said behoort tot de verdreven Palestijnen, mag hij emotioneel zijn ?
De titel van Lewis boek over Moslims zegt genoeg 'What went wrong ?".
Nou niets, alleen droogte, en dat Portugezen rond Z Afrika voeren.
En dat olie niet bruikbaar was zonder ijzer, waar je ijzererts en bossen, of steenkool, voor nodig hebt.
De kernboodschap van Said is overigens een heel andere, het westen meent dat de droogte in het Arabische schiereiland tot domheid heeft geleid.
De wateropvang systemen en irrigatie bij Petra zijn zeer inderukwekkend.
Evenmin begrijpt het westen hoe de westerse superioriteit op technologie gebied, en dus wapens, kon ontstaan.
Felipe Fernández-Armesto, ‘Civilisations’, London, 2000 legt dat uitstekend uit, het is: de draairichting van de aarde, de unieke Noordzee, en, wat Armesto noemt 'de grass highway van Mongolië naar de Vlaamse kust', daardoor ontstond bevolkingsdruk, en dus zocht men oplossingen.
Ik zou daaraan willen toevoegen het bestaan van ontginbare steenkool en ijzer vlak bij elkaar.
Wetenschap in de Arabische wereld, daar komen onze cijfers vandaan, ook algebra, wordt ontkend, ondanks dat alle oude Griekse geschriften tot ons kwamen in vertalingen uit het arabisch in de 11e en 12e eeuw.
Gristenen fikten de grote bibliotheek van Alexandrië op, 'heidense literatuur'.
Daarna stond de westerse wetenschap 1600 jaar stil.
Wat wrong went bij joden, Michael Grant, 'The Jews in the Roman World', 1973, New York, Alexander Solschenizyn, ´Die russisch- jüdische Geschichte 1795- 1916, >> Zweihundert Jahre zusammen <<´, Moskau 2001, München 2002 en Fritz Stern, 'Gold and Iron, Bismarck, Bleichröder, and the Building of the German Empire', New York, 1977.
Gilles Wattel 1 3
Jean WanningenDat betekent m.i. niet in het minst dat Said geen gelijk had, en nog heeft.
Z'n kernboodschap is m.i. niet niet begrijpen, maar vervalsen.
Er zijn vele boeken in dezelfde sfeer, ik noem er een paar:
Melville J. Herskovits, 'The Myth of the Negro Past', 1941, 1958, Boston
Syed Hussein Alatas, 'The myth of the lazy native, A study of the image of the Malays, Filipinos and Javanese from the 16th to the 20th century and its function in the ideology of colonial capitalism', 1977 Londen (internet download)
Jan Vansina, ‘The Children of Woot, A History of the Kuba Peoples’, 1978, Madison
WWII revisionisme laat ik maar buiten beschouwing.
PS
Nog even wat nadenkend, 'vervalsen', waarschijnlijk niet bewust, maar vanuit het westerse superioriteits idee.
Er was een schok in toen Ned Indië toen de Borubudur werd ontdekt.
De nog steeds niet begrepen imposante ruines in Zimbawe moesten door Egyptenaren gebouwd zijn.
Ontdekkingen als Barnenez hebben die mentaliteit nog steeds niet veranderd, denk ik.
Ik noem dan nog even Harappa en Mohenjo Daro.
Martin van der Wiel 7
Jean WanningenGilles Wattel 1 3
Martin van der WielMartin van der Wiel 7
Jean WanningenM. van Deelen 11
Gilles Wattel 1En nog een Soros-lekje: http://www.zerohedge.com/news/2016-08-20/leaked-memo-proves-soros-ruled-ukraine-2014-minutes-%E2%80%9Cbreakfast-us-ambassador-pyatt%E2%80%9D
Gilles Wattel 1 3
M. van DeelenNog een ander oostelijk land verbood Soros' activiteiten.
Het blijft me verbazen dat krant van Soros in Moskou nog steeds kan verschijnen.
Als Putin hetzelfde zou doen in New York, waren de rapen gaar.
Gilles Wattel 1 3
M. van DeelenM. van Deelen 11
Gilles Wattel 1Zijn lezingen (www.danieleganser.ch/youtube.html) via Youtube maar ook KenFM.de over o.a. 9/11, regime change en NATO hielden me aan het scherm gekluisterd.
Gilles Wattel 1 3
M. van DeelenSolsjenytsyn, in zijn boek over joden in Rusland, citeert regelmatig een joodse encyclopedie, en laat daar zien hoe de inhoud van een onderwerp regelmatig verandert.
George Orwell voorspelde ook dit in het jaar 1948, toen hij zijn boek '1984' schreef.
M. van Deelen 11
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
M. van DeelenGilles Wattel 1 3
Ik weet niet of FTM het zo bedoeld heeft, maar mij lijkt dat er een link is met het laatste onderwerp.
Wat ik mis in het verhaal is de bewering dat de Patriot Act al voor 11 sept klaar lag.
In elk geval kwam die wet zeer snel op tafel.
Hoe ver ook in Brazilië BIg Brother watcht zie je aan de CCTV opnamen van de VS zwemmers die, om voor mij onverklaarbare redenen, een overval verzonnen.
De bewering dat diep onder Parijs computers staan die met die van NSA kunnen wedijveren, zag ik nooit weerlegd.
Als ze er zijn, een 90 mensen doodrijden met een 19 tons truck konden ze niet voorkomen.
Elke auto die nu Frankrijk binnenrijdt wordt gefotografeerd, wat er met die foto's gebeurt zag ik nog nergens.
Jean Wanningen 6
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Jean WanningenJean Wanningen 6
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Jean WanningenDe oude echte socialisten werkten top down.
Van Leer Vaten ook, maar wel met werknemers overtuigen.
Van bottom up maakte ik nooit iets goeds mee, zelfs in een organisatie bestaande uit 95% academici.
Top down EU werkt niet, die weten niet hoe ze kunnen overtuigen, en het lijkt ze ook niet te interesseren.
bps 12
Jean WanningenAnders wordt het een wildeboel. Ridley zegt dat ook in termen.
Leiderschap zoals de natuur bedoelt en demonstreert: een goed vaderschap voor de gemeenschap;
(bege-) leiding naar veiligheid, voedsel, voortplanting en/of comfort, in de vrije natuur.
In cultuur en politiek vertaald met vrede, welvaart, duurzaamheid en vrijheid,
van een burger’vader’ (gemeenteburgermeester) en van ‘vadertje’ staat in volkstermen.
Ook sprak men (het volk) wel van de staatsman ‘vadertje’ Drees als duiding van het verlangde en gewaardeerde soort leiderschap.
Niet dat de politiek en de EU daar momenteel zo goed in slaagt overigens,
Van top-down en bottom-up moet je van beide het beste hebben.
goof 4
Het tijdstip om het tij nog te keren is te laat en we zullen de hele gifbeker nog moeten leegdrinken.
De politiek die verworden is tot een marionet van de multinationals voor wel of geen tegenprestaties en zorgt ervoor dat we een keiharde reset krijgen en of we dit niet meltdown noemen of oorlog of whatever maar de race naar de the bottum is al lang niet mee te stoppen.
Het enige wat te doen staat voor de gewone man is dom door te doen want de meeste kunnen niet of zijn niet in staat of zijn te dom om hierop te anticiperen en laten zich als een stelletje domme schapen naar de slachtbank leiden.
En dat ene schaap wat ontsnapt wordt hardhandig door de slagers tot de orde geroepen .
Het is een "ieder voor zich en god voor ons allen " tijdperk geworden en bereid u maar voor op een tijd van grote armoe voor 80% van de mensen gevolgd door anarchie die zal leiden tot het verrekenen van de vele openstaande facturen die het volk nog heeft uitstaan bij de elite .
M. van Deelen 11
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:2ONb8aul9DgJ:fd.nl/ondernemen/1164054/abn-amro-gaat-terecht-europa-in+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl
Het FT artikel over doorwerkende Duitsers krijg ik niet goed gevat in een link.
Zoek in de Google naar de volgende tekst: "Young Germans will have to work till 69, Bundesbank warns" en klik op het kleine groene driehoekje. Je ziet dan "In cache" staan. Klik door en voilà....
Hier eenzelfde bericht: http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/08/16/bundesbank-empfiehlt-renten-eintritt-mit-69-jahren/
Fred Raaks 5
Bijvoorbeeld over de Leaks waaruit blijkt dat de US regering Soros, via ambassadeur Pyatt, om advies vraagt mbt de Ukraine, waar Soros grote belangen heeft. Kerry vraagt zelfs om de mening van Soros, die onomwonden stelt dat Obama "too soft on Putin" is en dat de US en EU bad cop and good cop moeten spelen in het Ukraine Spiel.
http://soros.dcleaks.com/download/?f=/Ukraine%20Working%20Group%202014/gs%20ukraine%20visitmarch%202014notes.docx&t=europe
M. van Deelen 11
Fred RaaksFred Raaks 5
M. van DeelenM. van Deelen 11
http://fd.nl/economie-politiek/1164155/advocaat-generaal-concludeert-dat-belastingdienst-flitsfoto-s-niet-mag-gebruiken
Aardig: "Een FD-abonnee heeft dit artikel gedeeld, waardoor je het gratis kan lezen."
Ergens staat me bij dat een auto gemiddeld 250 keer of zo per jaar wordt gefotografeerd. Gewoon in ons binnenland.
Gilles Wattel 1 3
M. van DeelenIk verdenk de Fransen er van gezichtsherkennings software los te laten op de foto's.
Diny Pubben 9
M. van DeelenOnze beste criticaster over die datawereld, kun jij die via google cache linken?
Stelt de vragen van de toekomst die gisteren al op de politieke agenda hadden gemoeten.
M. van Deelen 11
Diny Pubbenhttps://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:8XfK9s2egfIJ:https://www.nrc.nl/nieuws/2016/08/15/over-straat-hinken-in-een-roestvrijstalen-boerka-3760390-a1516447+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl
Diny Pubben 9
M. van DeelenM. van Deelen 11
"ProDemos, de organisatie die jongeren voorlicht over de Tweede Kamer en hier ook rondleidingen verzorgt, stopt met de StemWijzerwinkel. In deze ‘winkel’ konden leerlingen ‘shoppen’ in standpunten. Na het uitzoeken van vijf ‘producten’, vragen over Europa of belastingen of wegen, konden deze jongeren bij de kassa ‘afrekenen’ en stond op hun kassabon welke partij het beste bij hen zou passen. Op deze wijze hebben vele duizenden jongeren een uiterst dubieus stemadvies gekregen – met het stempel van de Tweede Kamer."
http://politiek.tpo.nl/column/kwalijk-stemwijzers-betaald-dubieuze-miljardair-george-soros/
Ik heb weleens een stemwijzer gebruikt om mijn mening/overtuiging te toetsen (meestal met bevestiging als resultaat).
Zo'n ding gebruiken zonder voorkennis en eigen inzicht lijkt me een onding. God zegene de greep.
Diny Pubben 9
M. van DeelenDiny Pubben 9
Wil de site van Jean niet 'vervuilen' met mijn BSN kritiek.
Werd hier het middel- verzamelpunt meestal onder FTMS weet niet waarom daar mogen jullie reageerders antwoord op geven.
Gebeurt amper onder de zorgartikelen ofschoon ik het daar in essentie over heb. Hoop dat Jeffrey Stevens mijn trage reactie daar nog gelezen heeft voordat hij het radio programma vandaag ingaat.
Dank voor artikel Binnenlands Bestuur, had ik al gelezen.
Maar in de praktijk ging er deze week een ZZP-er naar de rechter over dat transparante BSN nummer van de Kamer van Koophandel en verloor die rechtszaak.
Had weer een feestje, veel hoog opgeleiden zorg werknemers, als ik hoor wat daar in de systemen verandert en ik praktijk voorbeelden geef dan wordt het doodstil. Geen gelach meer van niemand.
Gilles vroeg me of ik geweigerd zou hebben om de atoombom uit te vinden. Houd van de uitvindingen van de mens maar als ik heel eerlijk ben wil ik een 'bom' op het filosofisch gedachtegoed van de Silicon Valley boys. Waar functioneert het slecht en hoe gevaarlijk is dat?
Toevoeging:
Raakt U ooit in paniek vanwege de moderne techniek hier vandaag een zeer principiële psychiater die op Twitter verhaalt over hoe de Rabobank hem ooit zijn beroepsgeheim probeerde te ontfutselen. Zeer principieel, zeer bewuste (zorg)systeemkritiek en zeer alert.
https://twitter.com/devrijepsych/status/767131196254027776
Nog een toevoeging nu over het BSN nummer zelf, eindelijk onze techneuten op Twitter.
https://twitter.com/ReneJanV
Het zit in de basis fout, diep in het ontwerp daarom wil ik ook ICT kantelen. De I-Burger.
Gilles Wattel 1 3
Diny PubbenIk denk dat ze alleen maar speeltjes produceren, die overigens best wel nuttige functies hebben.
Het gedachtegoed van Gates lijkt me uitsluitend 'hoe klop ik ze geld uit de zak', en dat lukte hem goed.
Ideeën als van Frits Philips, niet dat ik daar veel van begreep, ontwaarde ik nooit bij de boys.
Iemand met een beetje fatsoen maakt toch niet een ultiem spionage programma als Windows 10 ?
Het Silicon Valley gedachtegoed lijkt me niet af te wijken van dat van de VS voedsel- en sigaretten industrie.
Diny Pubben 9
Gilles Wattel 1In ieder geval hij waarschuwt al in 2010 voor de gadget ontwikkelingen, ook hoe dat er financieel uitziet. Ik probeer daar naar te handelen, vind dat mensen netjes betaald moeten voor wat ze doen. Nu zie mij, trage reactie, ik vraag ULO-meisje om via google cache Maxim Februari te linken.
Heb M.F. al gelezen en dus netjes betaald, wil google cache niet gebruiken en dan vraag ik het een ander. Ongekend wat vind jij daarvan?
Waar vergelijk ik het mee in de zorg?
Het systeemgerommel met de 0-urencontracten, moderne slavernij, dan weiger ik.
'Quote: 'De denkfout dat de gedigitaliseerde en geglobaliseerde wereld van bovenaf te beheersen is, wordt ook gemaakt in het financiële systeem.'
Ook daar waarschuwt J.L. al voor!
M. van Deelen 11
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/08/21/geldpolitik-der-ezb-zerstoert-moeglichkeit-des-langfristigen-sparens/
In deze zin uit het Stiglitz artikel mist een nul. “We’ll limit deficits to 3% of GDP, debts to 6% of GDP.”
Wat een nul toch een wereld van verschil kan maken ;-)
Gilles Wattel 1 3
M. van DeelenEn toch niet de uitspraak dat we van die euro af moeten, ondanks dat het er volgens mij gewoon staat.
" Nicht in der lage ", nog een paar dagen, en in Frankrijk beginnen de stakingen en demonstraties tegen de Loi Travail weer.
Wie nog in Frankrijk op vakantie is of gaat, hou de tank vol, een jerrycan er bij kan ook handig zijn.
Nog even het woord hätte vertaald: zou moeten hebben.
M. van Deelen 11
Gilles Wattel 1Duits kon je (vroeger) waar ik woon, voordat je er les in kreeg. We hadden meer Duitse dan Nederlandse zenders.
MatthijsK 7
Lijkt me nou echt eens leuk dat iemand van FTM eindelijk die geldstromen van de overheid eens gaat volgen.
Wat zijn de ware kosten van het belastingstelsel?
Levert het meer op dan dat het kost?
Ik geef ook al bij meerdere artikelen aan dat top-down niet werkt, leuk dat een Lord dat ook ziet, wordt me niet in dank afgenomen :)
Diny Pubben 9
MatthijsKSprak een jurist van de belastingdienst, die alle gegevens van iedere burger in kan zien, mij vertelde dat ze regels zelf niet meer begrijpen en niet meer uit kunnen uitleggen.
MatthijsK 7
Diny PubbenIk snap de burgers niet meer hoor, als je ze uitlegt dat ze een totaal failliet systeem dienen staan ze je als lege hulzen aan te staren.
Er dient een omslag bij het volk te komen, alleen dan volgt de politiek.
Diny Pubben 9
MatthijsKHeb jij doorgelinkt, WRR en brief bij artikel Binnenlands Bestuur gelezen.
Dit rapport richt zich op data-analyses in het veiligheidsdomein.
Ik kijk zo naar onze zorgsystemen en wat daar allemaal mis in is.
Mocht het je interesseren 'Wat de Autoriteit Persoonsgegevens allemaal niet onderzocht.'
Daarom noem ik ook onze 'publieke instellingen' vals.
http://platformburgerrechten.nl/2016/08/16/wat-onderzocht-de-autoriteit-persoonsgegevens-allemaal-niet-aan-het-dis/
Roland Horvath 7
Wegens onbekwaamheid en wegens het feit dat ze niets gedaan hebben tegen een Brexit moet de Commissie Juncker vervangen worden door een Commissie die steunt op een ideologische meerderheid in Parlement en Raad. De Raad, 4 rechtstreeks verkozen permanente leden per lidstaat. Voor 1 keer mogen de parlementen van de lidstaten de 4 leden kiezen.
Zoals ook Stiglitz zegt, de politiek wordt verprutst door juristen zonder bagage. Ze hebben geen idee van onzekerheid, waarschijnlijkheid, statistische waarde, bedrijfszekerheid, levensduur, bewijs en laatst maar niet het minst: Het onderscheid: feiten enerzijds en anderzijds meningen inbegrepen geloof en religie, voorstellingen van zaken, theorieën.
De eurozone mankeert van alles zoals een geld transfer unie van overschot naar tekort landen, een bail out van lidstaten, eventueel een 2e eigen munt voor iedere lidstaat: Niet converteerbaar in andere valuta, niet op de beurs, niet naar het buitenland.
De euro is te vlug ingevoerd en zonder de bestaande munten te behouden. Opvallend is dat velen nu pleiten voor de afschaffing van de euro, dus voor het omgekeerde. Nochtans, beide, de euro en de eigen munten hebben ieder voor en nadelen. Waarom dan niet een combinatie van beide proberen. Toegegeven de Schäubles, Dijsselbloemen en Van Overtveldts kunnen dat niet. Het zal inderdaad van onderaf moeten komen.
M. van Deelen 11
Roland HorvathJean? Valt er nog iets te melden?
Roland Horvath 7
M. van DeelenDe Matheo Solution MS is de euro + iedere lidstaat van de eurozone een eigen rekeneenheid. Het omgekeerde daarvan hebben we gehad in de jaren 1999-2001: Iedere lidstaat een eigen munt en een rekeneenheid, de ECU, voor het geheel.
Nadien heeft men de ECU bevorderd tot munt, de EURO. Dat mocht met behoud van de eigen munten. Maar men heeft de eigen munten van de lidstaten afgeschaft. Uit onbegrip, overmoed en arrogantie: Typisch voor juristen als Schäuble.
Voor de hand liggende oplossingen: De eigen munten komen terug, dat kan in 2 vormen:
1/ De zwakke vorm: De MS, de Matheo Solution: Iedere lidstaat een eigen rekeneenheid.
2/ De sterke vorm: Iedere lidstaat een eigen munt: Als rekeneenheid + als munt, uitsluitend voor eigen gebruik: Niet converteerbaar in andere valuta ook niet in EURO, niet op de beurs, niet naar het buitenland.
Voor beide vormen geldt:
Een devaluatie van de eigen munt/ rekeneenheid betekent dat de prijzen in de eigen munt/rekeneenheid verhogen en de prijzen in euro blijven gelijk. Er is namelijk geen monetaire devaluatie bij de conversie eigen munt -euro maar uitsluitend een interne devaluatie. Er gebeurt geen conversie van eigen munten of rekeneenheden naar euro en omgekeerd.
Gilles Wattel 1 3
Roland HorvathCharles P. Kindleberger, 'A Financial History of Western Europe', 1984, London, Boston, Sydney.
De schrijver behandelt alle pogingen tot Europese munteenheid tot publicatie datum, en concludeert dat geen van alle werkte.
Daarbij de vraag, waarom zou die euro moeten blijven ?
Welk nut, als het zou kunnen, heeft dat ?
Jean Wanningen 6
M. van Deelen