
Teflon-gif is overal, fraaie infographics over de verkiezingen in New York, de machtige vakbond bij Volkswagen en waarom zitten de bankiers van Goldman Sachs niet in de bak? Verder: belasting is gelegaliseerde roof, na een Brexit volgt Zweden en economen negeren het grootste probleem van het kapitalisme. Tot slot: de opstand van de burger bereikt de wereldeconomie, de ECB onthult details van haar opkoopprogramma en een filosofisch essay van Nassim Nicholas Taleb over vrijheid.
Teflon-gifstof is overal
Perfluoroctaanzuur, aka PFOA of C8, is vrijwel dagelijks voorpaginanieuws in de Amerikaanse regionale kranten. Op steeds meer plekken in de VS wordt het niet-afbreekbare en mogelijk kankerverwekkende PFOA / PFOS (stoffen die onder meer worden gebruikt voor de productie van teflon, cupcakes, isolatiemateriaal voor elektrische apparaten en brandwerende middelen) aangetroffen in rivieren, bodem en drinkwater. Ook in Nederland. Zo werd de PFOA-vervuiling door DuPont/Chemours-fabriek in Dordrecht door Follow the Money aan de kaak gesteld, wat heeft geleid tot een groot RIVM-onderzoek. Journaliste Sharon Lerner van The Intercept volgt de teflon-case al langere tijd en heeft in kaart gebracht op welke plekken in de wereld nog meer sprake is van vervuiling van deze Zeer Zorgwekkende Stof. Van de Noordpool tot China, van Italië tot Australië — dankzij teflon is PFOA overal. Ook in jouw bloed.
Hoe heeft de staat New York gestemd?
De Amerikaanse voorverkiezingen zijn in volle gang. De staat New York vormde een belangrijke mijlpaal in de vaststelling van de uiteindelijke kandidaten voor zowel de Democraten als de Republikeinen. Bij beide kampen lijken de eindkandidaten na de stemming in New York vast te staan. De New York Times maakte er een mooie infographic over.
Vakbonden bij Volkswagen ongezond machtig
Verhelderend stuk in Die Zeit over de macht binnen het Volkswagenconcern van vakbond IG Metall en de ondernemersraad. Wie geen lid is van de bond, heeft er geen leven. De bedrijfscultuur bij Volkswagen is een IG-Metall-cultuur: hierarchisch, 'Befehl ist Befehl' en tegenspraak wordt niet geduld. Zonder lidmaatschap van de bond kun je een carrière binnen het concern wel vergeten, aldus Die Zeit, die met meer dan twintig werknemers en leidinggevenden heeft gesproken.
Waarom zitten de bankiers van Goldman niet in de bak?
Waarom zitten er geen bankiers in de bak voor de kredietcrisis? Het is een vraag die vaak wordt gesteld, maar waar geen bevredigend antwoord op komt (meestal eindigt een discussie met dooddoener ‘klassejustitie’). Dit artikel voegt wél wat toe aan deze dicussie: een gefrustreerde voormalig toezichthouder gooide een bak e-mails over het wel of niet vervolgen van Goldman Sachs voor rommelhypotheken over de schutting bij The New Yorker, waardoor het tijdschrift een uniek inkijkje kan geven in de office politics, regulatory capture, geldgebrek en terughoudende persoonlijkheden die er voor zorgen dat de financiële toezichthouder doet wat zij doet: bar weinig.
‘Belasting is gelegaliseerde roof’
Humo (via blendle)
Vraaggesprek met libertariër Toine Manders, jurist en voormalig directeur van het Haags Juristen College, een kantoor dat zich onder meer richtte op belastingontwijking en vermogensbescherming. In tegenstelling tot velen vindt Manders belastingontwijking helemaal niet verkeerd. Sterker nog: hij beschouwt het als ‘je morele plicht om je zo veel mogelijk aan belastingen te onttrekken’.
Waar hij zich wel aan stoort, zijn de politici en hun vriendjes die hun macht en positie misbruiken om zichzelf te verrijken. Manders: ‘Het échte schandaal betreft de 140 politici die er met hun vriendjes en familieleden in voorkomen. Het blijkt maar weer hoe lucratief het is om macht te hebben. Sterker, het is zelfs zó lucratief dat de buitenwereld het kennelijk niet mag weten.’
Bij Brexit wil ook meerderheid Zweden EU verlaten
Op 23 juni aanstaande gaan de Britten naar de stembus voor een in or out-referendum over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk. Uit een opinieonderzoek in Zweden blijkt dat als de Britten vertrekken, de Zweden willen volgen. Op dit moment wil nog 44 procent van de Zweden in de Europese Unie te blijven, terwijl 32 procent voor een vertrek is, maar dat verandert als de Britten ‘out’ zeggen. In dat scenario zou 36 procent van de Zweden voor een vertrek uit de EU zijn, terwijl slechts 32 procent het EU-lidmaatschap zou willen voortzetten.
Volgens VoteWatchEurope zouden Zweden, Denemarken en Nederland de grootste politieke verliezers zijn bij een eventuele Brexit, omdat deze landen daardoor een belangrijke bondgenoot in de Europese Raad zouden kwijtraken.
Economen negeren grootste probleem kapitalisme
Steve Keen, professor in de economie aan de London School of Economics en prominent criticus van mainstreameconomics, ageert in duidelijke taal tegen wat hij noemt ‘een van de grootste problemen van het hedendaags kapitalisme: geld creëren “uit het niets” door (centrale) banken.’ Keen reageert op een artikel van Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz, The Great Malaise Continues, en verwijt hem een verkeerde analyse van de rol van de banken in het ontstaan en continueren van de crisis.
Banken bemiddelen niet tussen vraag en aanbod van krediet, maar stimuleren en creëren de kredietvraag waarbij zij ‘uit het niets’ geld scheppen. Eerst hebben banken een enorme schuldenberg geschapen, waardoor bedrijven en private huishoudens nu aan hun maximale leencapaciteit zitten, en vervolgens is men verbaasd dat er geen vraag meer is naar krediet. ‘But the mainstream rejects our analysis out of hand,because their model tells them that it’s OK to do so,’ aldus Keen. Keen pleit voor een ‘modern debt jubilee’, een vorm van schuldkwijtschelding c.q. koopkrachtvergroting of, zoals anderen het noemen, een ‘people’s quantitative easing’.
Opstand burger bereikt nu ook de wereldeconomie
Zorgen overheersen op de voorjaarsvergadering van het IMF, hellend in de richting van een fatalisme dat zelfs tijdens de financiële crisis niet zo erg was als nu, schrijft NRC-redacteur Maarten Schinkel. Tijdens officiële presentaties aan de pers doen de IMF-officials alsof hun neus bloedt, maar achter de schermen durven zij hun zorgen wel te uiten. Schinkel: ‘Pas informeel spreken deelnemers zich écht uit, in de beslotenheid van hun kantoor, onder het eten of bij een koffie. Dan is van Lagardes optimisme niet veel meer te merken. Daar wordt niet gefloten in het donker. Zorgen overheersen, hellend in de richting van een fatalisme dat zelfs tijdens de financiële crisis niet zo erg was als nu.’
De middelen om de wereldeconomie een extra zet te geven zijn volgens de financieel deskundigen vrijwel uitgeput. Maar de burger heeft zijn buik vol van de ‘structurele hervormingen’ die zijn koopkracht hebben aangetast en zijn rechten hebben uitgehold. Zelfs de felste verdedigers van de vrije markt geven in Washington nu toe dat de flexibilisering van de arbeidsmarkt te snel en te ver is gegaan. De globalisering en de concurrentie van de opkomende landen, waar die hervormingen vooral een antwoord op moesten zijn, heeft de westerse middenklasse geen goed gedaan. De sociale mobiliteit, het vermogen om te klimmen in de maatschappij, neemt af. De angst voor toenemende ongelijkheid zit er diep in, aldus de auteur.
ECB onthult details over haar corporate opkoopprogramma
Ofschoon er van alle kanten kritiek is op het grootschalige opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) — bekend onder de naam Quantitative Easing — stelt de bank bij monde van haar Italiaanse voorzitter Mario Draghi dat zijn bank ‘haar mandaat moet vervullen en niet aan politiek doet’. Dat mandaat is het handhaven van prijsstabiliteit. Maar de prijzen vertonen eerder een dalende tendens en komen nog lang niet bij het door de ECB gestelde doel van ‘dichtbij maar onder de 2 procent inflatie per jaar’. Tijdens de persconferentie, afgelopen donderdag, lichtte Draghi de besluiten van de ECB toe. Volgens hem was het gevoerde beleid een succes, althans, zo zei hij, dat vonden Frankrijk en Italië, respectievelijk de tweede en derde economie van de eurozone.
Draghi gaf in een apart perscommuniqué ook nadere details over het opkoopprogramma van bedrijfsobligaties. De belangrijkste punten daarvan zijn: start per 1 juni aanstaande; de aankoop van bedrijfsobligaties zal worden uitgevoerd door de centrale banken van België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië en Spanje; ook niet-bancaire instellingen die zich bezighouden met de uitgifte van obligaties — zoals het Volkswagen-concern — mogen aan het programma meedoen; er zal maximaal 70 procent van de totale uitgifte worden opgekocht.
De Italiaan weigerde de ECB de schuld te geven van de lage rente — die lag aan de politiek. ‘De rente is laag omdat er weinig economische groei is,’ zo zei hij. ‘Bij een hogere economische groei past een hogere rente.’
How To Legally Own Another Person
Enigszins filosofische longread van Nassim Nicholas Taleb, auteur van het bekende boek The Black Swan. Dit essay is een samenvatting van een hoofdstuk uit zijn nog uit te brengen nieuwe werk Skin In The Game en behandelt de positie van de moderne werknemer. In de woorden van Taleb: ‘This chapter is about the question of employees and the nature of the firm and other institutions.’
Taleb wijst er op dat ‘totale vrijheid’ van personen wel het laatste is wat zowel (grote) religies als (grote) bedrijven kunnen gebruiken. Die eisen gehoorzaamheid en onderworpenheid aan de regels die zij hebben opgesteld. Vervolgens beschrijft hij hoe dergelijke instituties ervoor zorgen dat zij hun volgelingen c.q. werknemers kunnen ‘bezitten’. Dat gebeurt om te beginnen door conditionering en psychologische manipulatie en vervolgens door wat hij noemt ‘to have some skin in the game’: zorg ervoor dat ze wat te verliezen hebben bij ongehoorzaamheid.
Taleb beschrijft de veranderende arbeidsmarkt. In de vorige eeuw was het nog heel normaal als een werknemer zijn gehele werkzame leven bij één bedrijf werkte. De company men, noemt hij deze werknemers. ‘A companies person is someone who feels that he has something huge to lose if he loses his employability — that is, he or she has skin in the game. What matters isn’t what a person has or doesn’t have; it is what he or she are afraid of losing.’
Maar de tijden van lifetime employment zijn voorgoed voorbij, mede omdat bedrijven minder lang bestaan. Door overnames, maar ook door technologische ontwikkelingen verdwijnen ze veel sneller dan vroeger. Taleb verwijst naar het Coase Theorema, vernoemd naar de bedenker ervan, de econoom Ronald Coase. Wat volgt is een boeiend exposé over de complexiteit van echte vrijheid, de vrije markt en de verlammende afhankelijkheid van bureaucraten en andere ‘volgers,’ eindigend bij nine eleven en het onvermogen van het Westen om de werkelijke oorzaak aan te pakken.
63 Bijdragen
Gilles Wattel 1 3
De vraag lijkt mij wie in die staat heeft gestemd.
Armen en dommen stemmen niet in de VS, ze weten niet eens hoe ze zich als kiezer moeten registreren.
Daarom zitten de Goldman Sachs oplichters ook niet achter de tralies, geld regeert de VS.
Lees maar eens de dagboeken van Harold L Ickes, hij verkeert uitsluitend met rijken.
Libertarians zien een maatschappij als een vereniging, waar je contributie betaalt voor wegen, bruggen, politie en leger, etc.
Dus iedereen evenveel belasting.
De rente is laag omdat er weinig groei is, ik zag nog nooit een groei een besluit nemen.
Welk succes Draghi bedoelt vraag ik me af, het lijkt toch niet zo moeilijk waardeloze dingen voor veel geld te kopen.
Dat life employment er niet meer is, dat wisten we.
Die constatering verklaart niets, het is een cirkel redenering.
De vraag is hoe het zo gekomen is dat iedereen op de schopstoel zit, en armoede kan verwachten vanaf 55 of 50.
Het antwoord lijkt me simpel, het is zo geregeld dat vrijwel elke werknemer waar ook ter wereld concurreert met elke andere werknemer.
Franse jongeren lijken te begrijpen dat het anders kan, vandaar de demonstraties Nuit Debout, demonstraties die grotendeels uit het nieuws buiten Frankrijk worden gehouden.
Brexit, mocht het er van komen, lijkt mij inderdaad het einde van de EU, 'als er één schaap over de dam is'.
Niet voor niets tracht Obama het tij te keren, daarmee de tegenstanders van de EU bevestigend het VS belang bij die EU.
Monsieur le baron de Munchausen 5
Gilles Wattel 1Neen, wanneer producten die nu door de overheid geleverd worden, zoals bovengenoemde, geprivatiseerd worden betaal je alleen voor de producten die je afneemt. Mensen die met de trein reizen zullen niet betalen voor het wegennet en omgekeerd. Mensen die zelden in Amsterdam komen zullen weinig tot niets betalen voor de Noord-Zuid lijn. Mensen zonder kinderen betalen niet voor het onderwijs van anderen.
Ik zeg dit niet om de zoveelste vermoeiende discussie te beginnen, maar om een correcte voorstelling van zaken te geven. Dat je het libertarisme niks vind is prima, maar je mag wel weten wat het is.
Overigens vond ik het stuk van Taleb niet oninteressant.
Jean Wanningen 6
Monsieur le baron de MunchausenJan Smid 8
Monsieur le baron de MunchausenMonsieur le baron de Munchausen 5
Jan SmidIntegendeel, automobilisten financieren het openbaar vervoer. Er bestaat al rekeningrijden in de vorm van accijns op benzine. Die kun je echter niet onbeperkt verhogen omdat mensen dan in het buitenland gaan tanken. Vandaar, bovenop het bestaande rekeningrijden, een additionele vorm van rekeningrijden, niet om autorijden te faciliteren, maar om goedwillende, hardwerkende burgers maximaal te bestelen.
http://www.meervrijheid.nl/index.php?pagina=526
http://www.meervrijheid.nl/?pagina=1519
http://www.meervrijheid.nl/index.php?pagina=1749
Jan Smid 8
Monsieur le baron de MunchausenMonsieur le baron de Munchausen 5
Jan SmidHeb ik het soms ergens anders over?
Uit een van de links:
"Accijnzen bieden tevens voordeel aan bezitters van zuinige auto's, en aan mensen die proberen zuinig te rijden. Hardrijders worden extra belast door hun hogere brandstofverbruik, de bezitter van een Bentley betaalt meer belasting dan de bezitter van een Suzuki Alto."
Houdt rekeningrijden hier ook rekening mee?
Ik dacht het niet. Het profijtbeginsel wordt dus beter gediend met accijnzen dan met rekeningrijden. Bovendien betalen automobilisten al veel meer dan noodzakelijk voor het onderhoud. Er is kortom evenmin noodzaak om de kosten te verhogen, eerder te verlagen.
Gilles Wattel 1 3
Monsieur le baron de MunchausenJouw omschrijving maakt de libertarians nog asocialer.
Bart Bartelds 4
Hoe is de kust woestijn in Peru ontstaan.
Voor beide geldt hetzelfde antwoord, door toedoen van het gedrag van de mensheid.
Vakbonden bij Volkswagen ongezond machtig
Nou waren zij maar overal zo machtig geweest dan had de volgende vragen niet bestaan:
Waarom zitten de bankiers van Goldman niet in de bak?;
Opstand burger bereikt nu ook de wereldeconomie;
Economen negeren grootste probleem kapitalisme.
Dit is het gevolg van dat een kleine groep zich almachtig gaat gedragen, met de gevolgen - zoals in het verleden ook is voorgekomen - namelijk revolutie en bijltjesdag.
Grappig is dat, net als vele eeuwen terug, de almachtigen zich ook nu geen antwoord weten te formuleren op door hen zelf begaande blunders.
En wachten af wat en hoe hun kop van de romp gescheiden wordt, terwijl het antwoord heel simpel is.
Kijk naar Rusland hoe dat land ondanks sancties en al het andere zijn economie zich weer herstelt.
Simpel, in Rusland zijn de middenstand en middeninkomens groepen nog intact en die herstellen alles.
Anton Van de Haar 8
Jean Wanningen 6
Anton Van de Haarbps 12
Bij de juiste geldhoeveelheid door zorgvuldig monetair beleid.
Banken boden en bieden geen spaargeld aan, maar beconcurreren spaargeld met hun eigen nieuwbakken kredietgeld.
Van de rente hoeven ze dan niets aan een spaarder af te staan.
De spaarder krijgt steeds minder tot 0 en nu zelfs negatieve rente.
En bovendien, hoe meer geld, hoe meer schuld en hoe meer onderpand de banken in bezit krijgen met wel de lusten en niet de lasten.
De lasten en de plichten van het bezit zijn voor de schuldenaar.
De lusten en de rechten van het bezit zijn voor de schuldeiser, zo redeneren private bankers e.d. kortzichtig.
Bij meer en teveel geld en schuld (inflatie) wordt bezit niet méér waard, maar geld wordt minder waard, waardoor er steeds meer geld en schuld nodig is voor hetzelfde. Dat is niet prijsstabiel.
Bij vergrootte geldhoeveelheid door onzorgvuldig, roekeloos monetair beleid en ongecoördineerde kredietgeld schepping.
Het is eigenlijk heel simpel.
Jan Smid 8
bpsMonsieur le baron de Munchausen 5
bpsIk meen dat het juist andersom is: als er meer gespaard wordt, wordt er meer geïnvesteerd. Dit omdat investeringen een gevolg zijn van besparingen. Waar moeten die investeringen anders vandaan komen? Een geldbedrag kan immers ofwel uitgegeven of bespaard worden, Je kunt het niet zowel uitgeven als investeren. Maar ik ben dan ook geen liefhebber van de neoklassieke, keynesiaanse benadering.
bps 12
Monsieur le baron de MunchausenZijn investeringen een gevolg van dat er minder geld wordt uitgegeven?
Investeringen volgen als rente daalt, er dan minder gespaard en meer uitgegeven wordt. Risico wordt dan gaandeweg ook minder. Versterkende groei en sparen wisselen elkaar af.
Het is een cyclische mini conjuncturele golfbeweging binnen de grotere conjuncturen dat de conjunctuur als geheel stabiliseert.
Een zelfcorrigerend systeem waar de Oostenrijkse School het oog op had/heeft, maar er niet is.
Keynes had alleen het oog op de grotere cyclische conjunctuur. Het geheel. Ook niet verkeerd, want die is er ook.
Keynes en Hayek bakkeleiden destijds dus eigenlijk om hetzelfde resultaat: conjuncturele stabiliteit.
Neoklassieken en neo-Keynesianen hadden/hebben iets geheel anders in het oog dat het zicht belemmert en het verstand vertroebelt: $ tekens van vers, nieuw inflatoir geld.
Schulden hoef je dan niet af te lossen. Je kunt gewoon wachten tot ze weg zijn ge-infleerd.
Gratis bezit aankopen met gratis geld. Wie wil dat nou niet in luilekkerland?
Sommige neoklassiekers en neo-Keynesianen hebben er heel goede resultaten mee geboekt. In US en Italië bijv.
Tot dusver.
Tot zolang houdt het geloof stand.
Maar het is volumegroei, lucht, uitgedrukt in BBP.
En geen versterkende groei, uitgedrukt in gemiddelde solvabiliteit, van alle banken en alle huishoudens, incl. die van de staat.
Monsieur le baron de Munchausen 5
bpsDat is ook meteen de gedachte achter renteverlagingen: meer leningen betekent meer investeringen betekent meer economische groei. Het is nogal vervelend dat het goedkope geld vrijwel direct de aandelenmarkten in vliegt waardoor er van daadwerkelijke investeringen weinig terecht komt. Maar goed, dat controleer je dan weer niet met monetair beleid.
Als u zegt dat uitgaven de investeringen verhogen vraag ik mij af waar de gelden voor die investeringen vandaan komen? De gedachte impliceert immers dat producenten de middelen hebben om hun productie te verhogen of om de benodigde investeringen daarvoor te doen. Zij hebben dus gespaard. Of zij sluiten een additionele lening af met alle inflatoire gevolgen van dien.
Het punt wat ik wil maken is dat investeringen een functie van de besparingen dienen te zijn, itt een functie van kredietcreatie. Het mag geen verbazing wekken wanneer dit tot een schuldenberg leidt.
bps 12
Monsieur le baron de MunchausenMaar die situatie hebben we niet.
In een economie met de juiste geldhoeveelheid corrigeert hogere marktrente het escaleren van schulden en stimuleert sparen, waarna door meer sparen de rente weer zakt en lenen wordt gestimuleerd. Zo wisselt zich dat af. Maar, nogmaals, zo'n situatie met een corrigerende marktrente en een juiste geldhoeveelheid is er niet.
Zowel de rente als de geldhoeveelheid wordt kunstmatig bepaald en geforceerd.
En er is volgens mij in het bankwezen ook nog nooit (toe)zicht geweest op het totaal consumptieve schuld dat het totaal productieve schuld (investeringen) niet mag overstijgen. Anders gaat het geheel achteruit.
Als er meer afgaat dan er bij komt. Geld wordt dan ook minder waard bij dezelfde geldhoeveelheid.
Dat is een verborgen oorzaak van ook inflatie.
Dat soort toezicht zou een taakstelling voor centrale banken kunnen zijn, als daar ooit nog eens toe besloten wordt.
Maar tot dusver zijn banken inflatie- en schulden enthousiast om eerder genoemde kortzichtige redenen.
Men kan ieder het zijne niet laten.
Vrij bezit, buffer, weerstand en veerkracht van de midden- en onderklasse wordt tegengegaan met schuldgroei.
"How to legally own an another one's life and possessions."? M.b.v. schuldengroei: The road to serfdom.
Jan Smid 8
bpsbps 12
Jan SmidPS. Ik heb na uw reactie nog wat tekst aangevuld. Ik hoop dat het uw reactie niet corrumpeert.
M. van Deelen 11
bpsLeprechaun 4
bpsVervolgens is er steeds meer schuld nodig.
Hoe simpel en toch brilliant opgemerkt.
Gilles Wattel 1 3
bpsbps 12
Gilles Wattel 1Rente heeft meer invloed op sparen in zekere tijden als de economie en de politiek te vertrouwen is,
dus als men de toekomst vertrouwd en het inkomen gecontinueerd weet.
En merk ook op dat in deze situatie de hoeveelheid spaargeld (het aanbod) niet van invloed is op de marktrente.
De huidige toestand die u waarneemt is daarom niet vergelijkbaar met zoals het zou moeten zijn en zoals het werkt.
Veel sparen leidt dan tot een lagere rente en meer lenen.
En meer lenen leidt dan weer tot een hogere rente.
Bij de juiste geldhoeveelheid.
De juiste geldhoeveelheid is echter ver overschreden met nieuwbakken kredietgeld en fiatgeld.
Geld = schuld. Dus de juiste schuldhoeveelheid is ook ver overschreden zoals we weten sinds de schuldencrisis.
Daarnaast is geld, geldwaarde en rente geforceerd en niet naar marktwaarde.
De situatie die we nu zien is niet normaal.
Matthijs 11
bpsbps 12
MatthijsTendensen en evenwichten worden steeds verstoord door impulsen van producties, consumpties(verbruik), keuzes, onzekerheden en ontwikkelingen e.d. Economie is levendig en niet statisch, en de evenwichten ook niet.
Daardoor ontstaan steeds nieuwe verschillen en nieuwe tendensen naar nieuwe evenwichten.
Dat is niet in wiskundige modellen te voorzien en onder te brengen. Modellen schieten tekort.
Dat is niet-stabiel te noemen, maar het verschijnsel is wel stabiliserend omtrent een non-lineaire normaal, als dat niet wordt verstoord door ingrepen als bijv. geforceerde rente en overvoer met inflatoir geld (=schuld).
Dat ontwricht het hele systeem op den duur tot abnormale verhoudingen en scheefgroei, zoals we dat nu kennen, behalve mainstream economen.
Die vinden het abnormale normaal omdat ze niet (willen) weten wat systeem-normaal is.
Diny Pubben 9
Naast vrijheid hét onderwerp van N. Taleb, zeker in zijn boek 'Antifragiel'.
Hoe organisaties eerlijk te houden op alle terreinen. Zo lees ik zijn boeken en waar risico's liggen. (H)Eerlijke onafhankelijke denker en hij doet het in de praktijk. Hoe hij lobbyisten aanpakt daar kan ik van genieten.
Gratis advies voor FTM
"Zouden er bij FTM ook gefrustreerde mensen rondlopen die zich ergeren aan de mankementen in bv de commentaren-teller?"
(Sommige discussies gaan door op het oude systeem, zie FTMS 47)
Goede vraag over die FTM frustratie.
Schreef al ooit, jammer dat ons als reageerders niets gevraagd is over die veranderingen.
Werd vanochtend wakker en dacht over die onafhankelijke journalisten connectie met Blendle, want inkomsten, waarom doen ze zoals De Correspondent? Dit artikel werd u geschonken door... .
Waarom meer van hetzelfde?
Daar hadden ze hun eigen slogan 'Keep Them Honest' moeten gebruiken!
Journalisten, dat is een zeer krachtig signaal!
En Jean kijk even terug op de vorige FTMS.
Bewonderde je eerlijkheid en dacht misschien kan ik je helpen als jij iets niet meer terug kunt vinden. De meerwaarde van een goed team, psychologische veiligheid en vrijheid om dat te kunnen zeggen.
Maar dat werkt nu niet meer, jij hebt daar geen persoonlijke melding van gekregen. Jammer.
Begrijp nu ook in heel zijn essentie waarom ik Joris Luijendijk al volgde op the Guardian. Hij gaf in zijn hele eentje, de mensen waarmee hij sprak, psychologische veiligheid en vrijheid.
Zeer belangrijk onderwerp, hoe de moderne techniek goed te gebruiken.
Leprechaun 4
Diny PubbenMisschien wil FTM ons af en toe op de hoogte houden aan welke website verbeteringen er wordt gewerkt of nagedacht.
Jean Wanningen 6
Diny PubbenLeprechaun 4
Jean WanningenMvg
Marloes @ FTM 5
Leprechaun>> https://www.ftm.nl/artikelen/ftmnl-is-vernieuwd
>> https://www.ftm.nl/artikelen/nieuw-ftm
Daarnaast is er via https://www.ftm.nl/vraag-van-de-redactie/vraag/2 de mogelijkheid om vragen te stellen.
Ook hebben we een uitgebreide FAQ (https://www.ftm.nl/faq)
De prioritering van het optimaliseren van de site, zowel betreft bug fixing als het verbeteren van de functionaliteiten gaat in overleg met de ontwikkelaar. Daarbij hebben technische issues voorrang. Natuurlijk staat gebruiksgemak voorop en zullen we op dat punt ook altijd de site verbeteren.
Leprechaun 4
Marloes @ FTMmvg
M. van Deelen 11
Jean WanningenIk hoop dat die verdomde stocklist met problemen iedere week aan de orde komt binnen de redactie. Mag modern met smileys en kleurtjes om de voortgang weer te geven. Veel rood en :-( verwacht ik..... Net zoals ik verwacht dat de wishlist helemaal op apegapen ligt.
Ik zie genoeg afhakers (en de tegenstrijdigheid in die bewering), en met stelligheid durf ik te beweren dat dat niet ligt niet aan de artikelen.
Edit: het commentaar van Marloes zag ik niet (ik denk weer aan Disqus...).
Fred Raaks 2
Tja, dat krijg je als je decennia lang de middengroep uitperst als een citroen, als je hun wensen decennia lang negeert, als je hen decennia lang voorliegt (zie opmerking Madame Lagarde, die zelf ook niet brandschoon is).
Dan krijg je de onstuitbare opkomst van de PVV en Le Pen (bij gebrek aan beter) en AfD (wiens opkomst ik 2 jaar geleden al voorspeld heb). We zijn te geciviliseerd voor nog een Bastille en guillotine, hoewel ik soms naar die tijden terug verlang (zie artikel over Goldsacks).
Het wordt tijd dat er flink aan de boom geschud wordt zodat al die PvdA en VVD pluche plakkers en regenten cake kunnen gaan eten. Hoewel die zonder twijfel op het politieke kerkhof dat EU heet een goed plaatsje zullen vinden.
Gilles Wattel 1 3
Fred RaaksDat Obama deze kant op komt vanwege EU en TTIP laat blijken wie aan de Brusselse touwtjes trekt, of probeert te trekken.
De FPÖ kandidaat kreeg gister in Oostenrijk de meeste stemmen.
Guillotine, hoe wij een ander Europa krijgen zonder ons te ontdoen van de huidige oligarchie, ik vraag het me af.
Jan Willem de Hoop 12
Hierbij zou ik dit nieuws van deze week onder de aandacht willen brengen. Of we, burger en journalistiek, gaan van de bescherming van onze privacy eens echt werk maken, of we gaan zonder tegen te stribbelen naar de slachtbank en volstaan met wat roeptoeteren. Dit gaat nu wel erg gemakkelijk en achteloos voorbij in mijn optiek.
Citaat: "Vrijwel alle gemeenten delen zeer gevoelige gegevens in het sociaal domein zonder dat zij weten welke wettelijke grondslag daarvoor is en gebruiken toestemming van de burger daarbij onterecht als ‘lapmiddel.’ Dat blijkt uit onderzoek van Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bij 41 gemeenten, die allemaal de fout in gingen. Dat er met toestemming van de burger altijd gegevens mogen verwerkt worden is volgens de AP een misvatting. AP-vicevoorzitter Wilbert Tomesen noemt de situatie tegenover Binnenlands Bestuur ‘ernstig.’"
http://www.binnenlandsbestuur.nl/digitaal/nieuws/gemeenten-massaal-de-mist-in-met-persoonsgegevens.9531538.lynkx
Diny Pubben 9
Jan Willem de HoopOnze autoriteiten bijten niet.
Keep Them Honest,
mijn hoop is en blijft de onafhankelijke journalisten, ook daar zit steeds meer angst, maar hoe?
Jan Willem de Hoop 12
Diny PubbenBoek: Journalist te Koop / Hoe corrupt zijn onze media?
https://www.bol.com/nl/p/journalist-te-koop/9200000052047763/
"Welke Nederlandse journalist is tegenwoordig nog te vertrouwen? Wie zijn de besten in het vak? En hoe goed of slecht is de nieuwsvoorziening in de vaderlandse kranten en op televisie eigenlijk? De journalisten die in dit boek aan het woord komen, hebben een gezamenlijke zorg, constateert Arnold Karskens, namelijk dat de onafhankelijke journalistiek in deze tijd zwaar onder druk staat. Oorzaken zijn onder meer de oprukkende commercie, bezuinigingen op de redactiebudgetten, bemoeizuchtige voorlichters, valse inlichtingendiensten, indoctrinerende denktanks, redactionele lafheid en serieuze terreurdreigingen."
Gilles Wattel 1 3
Jan Willem de HoopDe man is nog steeds actief met het vervolgen van WWII oorlogsmisdadigers.
Hij snapt niet dat als hij in een Moslim wijk van Brussel met een Israel speldje rondloopt dat er voor hem op de grond wordt gespuwd.
Zo iemand heeft het over onafhankelijkheid.
Jean Wanningen 6
Diny PubbenDiny Pubben 9
Jean WanningenFTM heeft goud in zijn handen en is ziende blind.
KEEP THEM HONEST, gebruik die slogan overal!
Rammel aan Eric Smit, gooi hem desnoods in de gracht, jullie zijn lezers en schrijvers en met de reacties hier, als het beter werkt, komen die genadeloze veroordelingen vanzelf. Weet ik.
Nagel E Schippers, de zorgverzekeraars en de Autoriteit Persoonsgegevens maar aan het kruis.
Strooi de medische gegevens maar in het rond.
Tekst erboven 'KEEP THEM HONEST'
Tekst eronder 'Wat is de waarde van Hippocrates en wordt ons als burgers nog ooit iets gevraagd over het ontwerp van het BSN nummer?'
Zoiets?
Keep Them Honest FTM.
Jan Willem de Hoop 12
Zeer belangrijk nieuws deze week. Ben benieuwd hoe journalistiek hier als sector mee omgaat. Maar het is voor ons allen van belang.
Citaat: ""Tv-programma EenVandaag en twee journalisten van het programma zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de schade die is ontstaan na twee uitzendingen over medische apparatuur van het bedrijf Terumo. Ook moet de omroep de uitzendingen rectificeren. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. Het vonnis wordt na 11 mei definitief. EenVandaag gaat zeker in beroep."
https://www.villamedia.nl/artikel/rechter-stelt-journalisten-eenvandaag-aansprakelijk-voor-schade
Citaat: "De rechter is van mening dat we in plaats daarvan direct naar de inspectie en de fabrikant hadden moeten gaan of zelf technisch onderzoek hadden moeten doen. De oordelen van de opgevoerde experts vindt hij onvoldoende. "
Bij dit laatste is het goed je te realiseren dat de IGZ de laatste jaren regelmatig het nieuws heeft gehaald door niet adequaat handelen bij misstanden.
(1) Waarschuwing voor inspecteur in zaak-Jansen Steur
http://www.nu.nl/binnenland/3801499/waarschuwing-inspecteur-in-zaak-jansen-steur.html
(2) ‘IGZ en UMCG faalden in zaak baby Jelmer’
http://www.medischcontact.nl/Actueel/Nieuws/Nieuwsbericht/107478/IGZ-en-UMCG-faalden-in-zaak-baby-Jelmer.htm
(3) Zwartboek over wantoestanden IGZ
http://www.skipr.nl/actueel/id10599-zwartboek-over-wantoestanden-igz.html
Matthijs 11
Over het artikel van Keen: de beschrijving die er bij staat is volgens mij wat ongelukkig. Nu lijkt het net alsof Keen beschrijft dat het grootste probleem van kapitalisme is dat banken krediet scheppen. Maar dat is niet het probleem wat Keen beschrijft. Waar Keen steeds op hamert in al zijn artikelen en presentaties, is dat de mainstream economen in hun modellen die kredietcreatie -helemaal weglaten- uit hun modellen. De mainstream economen gaan er vanuit dat wat banken doen er niet zo veel toe doet, omdat ze alleen maar intermediair zijn tussen spaarders en leners en dat "de een zijn schuld is de ander zijn bezit". Dat gekoppeld met het idee dat een economie "vanzelf in evenwicht komt", maakt dat ze de banken en wat die doen weglaten uit hun model omdat dat toch maar een "sluier over de echte economie van transacties in goederen en diensten" is.
Steve Keen daarentegen laat in zijn model zien dat kredietgroei én krimp van heel groot belang is. Dat dat voor inherente instabiliteit zorgt (Minsky).
Uit het artikel: "According to the mainstream, the rate of growth of debt is generally irrelevant to macroeconomics, because lending simply redistributes spending power from savers to investors—it doesn’t create spending power in its own right. What matters is that socially useful projects are funded which then fuel economic growth. How much private debt changes every year is simply a side-effect of getting money from savers who don’t spend, to investors who do. And huge changes can occur in the level of private debt without any impact on the rate of economic growth."
De vele artikelen en presentaties van Keen die te vinden zijn, zijn erg de moeite waard.
Jean Wanningen 6
MatthijsKeen is zeker de moeite waard.
Jos Oskam 1
Jean WanningenJean, ik vind Keen ook zeer de moeite waard. Op dit moment lees ik een boek van Michael Hudson getiteld "Killing the Host". Geen écht makkelijk leesvoer, je moet er echt eens voor gaan zitten. Wat ik treffend vind is dat hij in veel opzichten dezelfde redeneertrant volgt als Steve Keen. Maar je hoort niet veel van hem. Ik vraag me af hoe dat komt.
Jean Wanningen 6
Jos OskamGilles Wattel 1 3
Jos OskamJos Oskam 1
Gilles Wattel 1"...In Killing the Host, economist Michael Hudson exposes how finance, insurance, and real estate (the FIRE sector) have seized control of the global economy at the expense of industrial capitalism and governments. The FIRE sector is responsible for today¹s extreme economic polarization (the 1% vs. the 99%) via favored tax status that inflates real estate prices while deflating the "real" economy of labor and production. Hudson shows in vivid detail how the Great 2008 Bailout saved the banks but not the economy, and plunged the U.S., Irish, Latvian and Greek economies into debt deflation and austerity..."
Pieter Jongejan 7
Jean Wanningenbps 12
Pieter JongejanGilles Wattel 1 3
bpsHet probleem heeft twee kanten, economie is niet eenvoudig, en begrip leidt nogal eens tot onwenselijke politiek.
Daarom gaat en ging het zo vaak mis.
bps 12
Gilles Wattel 1(daarom werd het ook de schuldencrisis genoemd. Dat was niet toevallig)
Dirk Bezemer heeft er over gepubliceerd en over de juiste verhouding schuld (=geld) : economie.
'No one saw it coming', want niemand keek er naar.
Steve Keen klaagt er steen en been over.
Jean Wanningen 6
Pieter JongejanFred Raaks 2
Pieter JongejanGilles Wattel 1 3
Fred RaaksMatthijs 11
Pieter JongejanMaar het probleem is allereerst dat men de oorzaak van problemen niet ziet (cq het eigen economisch systeem niet begrijpt). Als zelfs "top"economen en centrale bankiers een verkeerd beeld hebben van hoe een economie en geldsysteem werkt, dan zal men ook nooit tot de goede oplossing kunnen komen.
Pieter Jongejan 7
MatthijsOf onze centrale bankiers en topeconomen echt een verkeerd beeld hebben van hoe onze economie werkt weet ik niet. Goldman Sachs heeft in de tweede helft van de jaren negentig via mijnheer MAYER een geslaagde aanval gedaan op de geldgroeidoelstelling van de ECB. Maar ik denk dat GS zelf, net als nu, wel beter weet.
Een alternatieve oplossing voor Nederland zou kunnen zijn om uit de euro te stappen en de nieuw te introduceren gulden voor een belangrijk deel te koppelen aan een iets zwakkere euro van de Europese landen met een omslagstelsel. Om de koers van de euro te drukken (vanwege ons overschot op de betalingsbalans) zou DNB goud kunnen kopen en betalen met guldens. Vervolgens zou DNB de toegenomren goudvoorraden na bijvoorbeeld vijf jaar als herlikoptergoud kunnen verdelen onder de Nederlandse bevolking. Op die manier krijgt de Nederlandse bevolking compensatie voor de vermogensverliezen van de steeds goedkoper wordende euro en gulden. Dit lijkt mij voor Nederland een beter alternatief dan stil blijven zitten en af te wachten tot je geschoren wordt. Een extra voordeel voor de Nederlandse banken zou kunnen zijn dat als de gulden iets sterker blijkt dan de euro vreemd verrmogen uit de eurolanden naar Zwitserland en Nederland gaat stromen. Het huidige afwachten gaat ons allemaal heel veel geld kosten. Wachten op Duitsland lijkt me niet verstandig want de Duitse exportindustrie (auto's) gaat het moeilijk krijgen en zal dus lobbyen voor een goedkope euro en blijvend lage reële rente.
Gilles Wattel 1 3
Pieter JongejanSpanje ging aan goud- en zilver inflatie te gronde, Duitsland rond 1924 aan drukken van geld.
Gilles Wattel 1 3
MatthijsBoven de wereldmarkt hangt nog twaalf keer het wereldjaarinkomen aan derivaten.
Een kind kan zien aankomen dat dat gaat ploffen.
Ook ik weet niet wat je er aan kunt doen, als zeepbellen één keer zijn ontstaan kun je dat ontstaan niet meer terugdraaien.
Frank Bakker 1
The veneer of Justice in a kingdom of crime
https://www.youtube.com/watch?v=eHgbRYgpGGs
Gilles Wattel 1 3
Frank BakkerLeprechaun 4
Gilles Wattel 1M. van Deelen 11
Frank BakkerRoland Horvath 7
Macro economisten willen wel spreken over geldcreatie maar niet over iets profaans, triviaals als bedrijfslasten want dat behoort tot de bedrijfseconomie. Stel dat de hele economie, alle grondstoffen, machines in handen zijn van 1 of enkele personen en dat de productie volledig geautomatiseerd is. Productie lukt uitstekend. Maar dan is er met de huidige gedachten geen verkoop: Namelijk dat men maar iets krijgt als men ook iets geeft, bijdraagt. Bvb aandeelhouders krijgen dividend want ze stellen kapitaal ter beschikking. Dat hebben we gepromoveerd tot "iets bijdragen". In feite doen ze niets.
In het voorbeeld is er maar verkoop als iedereen geld krijgt van de ondernemingen. Dan is er koopkracht. Iedereen is als het ware aandeelhouder. Dus om goederen te verdelen moeten de ondernemingen eerst geld verdelen aan hun -toekomstige- klanten. Aandeelhouders, werknemers, via sociale lasten en de overheid aan uitkeringsgerechtigden zoals gepensioneerden, ambtenaren.
De bedrijfslasten moeten dus aangepast zijn aan de prijzen zodat iedereen en niet alleen enkelen een aanvaardbare koopkracht hebben. De geldkringloop van ondernemingen naar consumenten en terug. Die ook moet kunnen werken zonder groei en kredietverlening. Het uitdelen van geld of beter het niet voldoende uitdelen van geld is het belangrijkste gebrek van het kapitalisme.
De gedachten over economie bij bvb het EU bestuur, Rutte2, Michel1 dateren van 200 jaar geleden, het begin van de 19e eeuw toen er nog onderproductie was. Om te kunnen investeren moest de consumptie beperkt worden.