© Albert Gea / Reuters

De slechtste belegging ooit is in de maak, een Toscaanse droom eindigt in een nachtmerrie, vier grafiekjes over de euro, en: loopt het kapitalisme op zijn laatste benen? Verder: Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz vertelt over zijn boek, Bitcoin is 'geen geld' en Catalonië heeft lak aan Madrid. Er heersen Machiavellistische toestanden bij de Persgroep en een zonnevliegtuig vliegt rond de wereld. Tot slot: de slechtste ceo's verdienen het meest, zullen we nu die bonus eens aanpassen?

Wat is de slechtste belegging ooit?

Het Financieele Dagblad

Is dat een malafide teakhoutconstructies, aandelen in World Online, een ‘long positie’ op de Zimbabwaanse dollar, of obligaties met een negatieve rente? Nee. Het kan nog erger, volgens Bartjens van het FD. Namelijk zo: een eeuwigdurende lening met een nulrente coupon. Wat dat betekent? U geeft geld gratis weg. 'Deze perpetual zero coupon bond degradeert alle conventionele beleggingswijsheid,' schrijft Bartjens. De belegger krijgt zijn inleg niet terug, want de lening is eeuwig. En hij ontvangt ook geen rente, want de coupon is nul. De belegger ontvangt niets. Dat is geen beleggen, dat is geld weggeven. Zijn die beleggers dan gek geworden? De uitgifte van dit soort obligaties is nog onzeker, maar de geruchten zwellen aan dat Japan een deel van zijn staatsschuld wil inruilen voor deze eeuwigdurende renteloze leningen, aldus het FD.

Hoe de bank van een Toscaanse zakendroom een Italiaanse nachtmerrie maakte

Financial Times

Onthullend verhaal over hoe de Banca Monte dei Peschi di Siena een Italiaanse onderneemster, signora Tonelli, opzadelde met een torenhoge schuld en zichzelf met een van de oninbare bad loans, waaronder hun balans gebukt gaat. Mevrouw Tonelli leende in 2006 800.000 euro van 's werelds oudste bank om een agriturismo te beginnen, een soort luxe vakantieboerderij, zoals er zoveel zijn in Toscane. In 2008 besloot de EU om haar geen subsidie te verlenen. Door de financiële crisis die daarna wereldwijd de economische groei lamlegde, kwam Tonelli in de problemen. Een koper bood 300.000 euro om de boedel over te nemen, maar dat bod werd door de bank geweigerd. Later — in 2013 — veilde de bank het bezit alsnog, maar toen bracht het slechts 100.000 euro op. Een faillissementsaanvraag door Tonelli werd door het hof geweigerd. Dit geval staat niet op zichzelf, schrijft de FT, het is exemplarisch voor de manier waarop in Italië probleemkredieten worden gecreëerd en afgehandeld.

'Whatever it takes to preserve the euro. And believe me, it will be enough'

Financial Times

Ontnuchterend verhaal van FT-columniste Mahreen Khan over het beleid van ECB-president Mario Draghi, die in juli zijn fameuze woorden sprak: 'Within our mandate, the ECB is ready to do whatever it takes to preserve the euro. And believe me, it will be enough.' Kahn laat aan de hand van vier grafieken zien dat de euro misschien is gered, maar dat de eurozone er als geheel veel slechter voorstaat dan daarvoor. De schulden zijn geëxplodeerd, de balans van de ECB is opgeblazen, de inflatiedoelstelling van 'dichtbij maar onder de 2 procent' wordt bij lange na niet gehaald en de euro is nu een zwakke munt.

Hoe anders zag de heer Draghi de toekomst zelf. In zijn toespraak van juli 2012 verklaarde hij dat de euro een sterke munt was en dat de eurozone er nooit eerder zo sterk had voorgestaan. Het zegt wellicht iets over de voorspellende waarde van de uitspraken van de centrale bankier. Of zegt het iets over zijn onvermogen de economieën van de eurozone nieuw leven in te blazen?

Kapitalisme loopt op zijn laatste benen

De Volkskrant

Economisch historicus Bas van Bavel, hoogleraar te Utrecht, komt met een boodschap die de Roemers van deze wereld als muziek in de oren moet klinken: het einde van het kapitalisme is nabij. Van Bavel zegt in zijn nieuwe boek The Invisible Hand? vaste patronen te herkennen in de opkomst, bloei en neergang van markteconomieën. Als zijn analyse klopt, ziet het er niet best uit voor het huidige systeem, schrijft de Volkskrant, die Van Bavel interviewde.

We hebben volgens de hoogleraar nog een halve eeuw te gaan, maar dan is het ook echt met het kapitalisme gedaan. Een citaat: 'Het blijkt dat groei en vrijheid niet ontstaan dankzij markteconomieën, maar er juist aan voorafgaan. In eerste instantie ontstaat door sociale bewegingen een situatie van relatief grote sociale gelijkheid en welvaart. Die leidt ertoe dat de opkomst van een markteconomie mogelijk is.' Lees het boek en kijk zelf of u vindt dat de argumenten van Van Bavel hout snijden — of een warrig betoog vormen.

De euro, of: hoe een gemeenschapsmunt de Europese eenheid bedreigt

New York Times

Interview met econoom en Nobelprijswinnaar Joseph E. Stiglitz over zijn nieuwe boek The Euro: how a common currency threatens the future of Europe.

De euro zou vrede, welvaart en werkgelegenheid brengen. De munt zou de volken van de deelnemende landen dichter bij elkaar brengen. Maar 17 jaar na introductie zien we een verscheurde eurozone, massale werkloosheid, grote problemen in de bankensector en groot onderling wantrouwen, betoogt Stiglitz. De euro is een politieke munt, vindt Stiglitz. Bedacht door politici dus en niet door economen.

Stiglitz hekelt vervolgens het austeritybeleid van de Europese Commissie, dat volgens hem een verwoestende werking heeft op de betreffende economieën, die daardoor nog verder achterop raakten bij de andere. Volgens Stiglitz hebben bepaalde Europese leiders die massawerkloosheid bewust gecreëerd om lage lonen af te dwingen en de concurrentiepositie van het bedrijfsleven te verbeteren. Tegelijkertijd brak het beleid de macht van machtige vakbonden in talloze lidstaten. Hij is weinig optimistisch over de bereidheid van de gevestigde orde om naar alternatieven te kijken. Hopelijk komt er na het Verenigd Koninkrijk nog een ander land dat na een referendum eruit stapt. 'That will begin the process of a real unraveling of the eurozone', aldus de econoom.

In zijn boek komt Stiglitz met drie alternatieven: of fundamentele hervormingen van de structuur van de eurozone en van het Stabiliteits- & Groei Pact, of een gecontroleerde ontmanteling van de euro, of een robuust nieuw monetair eurosysteem waarbinnen flexibiliteit mogelijk is. Wellicht heeft Stiglitz kennis genomen van The Matheo Solution? Volgende maand ligt het boek over deze mogelijke oplossing van de europroblematiek in de winkel.

Bitcoin is geen geld

Z24

Een Amerikaanse rechter heeft dinsdag bepaald dat de digitale cryptomunt Bitcoin geen geld is maar 'bezit'. Dat kan flinke implicaties hebben voor de toekomst van de virtuele munt. De zaak waarin rechter Teresa Pooler in Florida een uitspraak deed, ging over het witwassen van crimineel geld.

De eerste aanklacht draait erom dat de verdachte ‘wist’ dat het ging om fout geld en de tweede dat hij zich leende voor het witwassen van dit geld. Rechter Pooler nam de visie van de politie niet over, schrijft TechCrunch, omdat ze Bitcoins niet ziet als geld, maar als bezit. 'Een poging om de verkoop van Bitcoin uit te leggen als een wettelijk gedefinieerde witwaspraktijk in financiële dienstverlening, is net zoiets als proberen een vierkant blokje in een rond gat te stoppen.' Pooler argumenteert dat Bitcoin geen ‘monetair instrument’ is en ook geen ‘betaalinstrument’. Bij de laatste uitspraak baseert ze zich op de visie van de Amerikaanse belastingdienst IRS, aldus Z24.

Catalonië vertelt Spanje dat het zijn eigen weg gaat

The Guardian

Als reactie op de harde opstelling van de centrale regering in Madrid verhardt nu ook de Catalaanse regering haar standpunt. Zij zweert Madrid haar volledige mandaat te zullen gebruiken om de onafhankelijkheid van de autonome regio uit te roepen. Met of zonder toestemming van de regering. Catalonië bereidt een rechtszaak voor bij het Spaanse constittutionele Hof over de conclusies van een werkgroep over de soevereiniteit van de regio. De minister van Buitenlandse Zaken Raül Romeva verklaarde tegenover The Guardian 'geen andere keus te hebben', vanwege de halstarrige opstelling van de centrale regering onder leiding van premier Mariano Rajoy. Die probeert intussen een nieuwe regering te vormen na de verkiezingen van 26 juni. Dat is geen sinecure, want er is voor zijn Partido Popular geen mogelijkheid een meerderheid te vormen met een andere partij.

De Brexit wordt door de Catalanen enerzijds als slecht nieuws beschouwd, omdat die het Europese project in gevaar brengt, anderzijds noemen zij het een overwinning voor de democratie. Want het democratisch tekort in Europa is gigantisch. Toch zal Catalonië een trouwe bondgenoot van Spanje blijven, door de verbondenheid van beide markten, de gedeelde infrastructuur en om culturele en taalkundige redenen, aldus dezelfde Romeva.

De digitale nachtmerrie van De Persgroep

Apache.be

De Vlaamse tak van de Persgroep — in Nederland onder meer eigenaar van titels als AD, Parool, Trouw en de Volkskrant, naast vele regionale Nederlandse bladen — staat voor een grote omwenteling, schrijft Karel van den Broeck op Apache.be. De verkoop van kranten sputtert en die van de weekbladen keldert. Topman Christian Van Thillo zag zich verplicht om ‘superhoofdredacteur’ Jaak Smeets onzacht opzij te schuiven. Het is nu aan Isabel Albers om zijn papieren imperium om te vormen tot een digitaal bastion. Ze krijgt daar drie jaar de tijd voor en die tijd gaat nu in. Smeets (56), groepsdirecteur-uitgever van De Persgroep, heeft een imposante staat van dienst. Daarom is het des te opvallender dat Van Thillo hem gewipt heeft. Wat volgt is een Machiavellistisch relaas over het reilen en zeilen binnen de Vlaamse journalistiek.

Revolutie in de luchtvaart?

The Guardian

Mooi nieuws deze week: Voor het eerst heeft een volledig door zonne-energie aangedreven vliegtuig een reis rond de wereld gemaakt. De Solar Impulse 2 kwam afgelopen week na een vlucht van bijna 35.000 km weer op zijn startpunt aan. Innovatie in de luchtvaarsector is hard nodig. Als een van de weinige industrieën is de luchtvaart momenteel nog niet gebonden aan klimaatwetgeving, terwijl commercieel vliegverkeer toch zorgt voor zo’n 11 procent van de wereldwijde CO2-emissies in de transportsector.

Dat alles kan binnenkort gaan veranderen. De Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) heeft afgelopen week officieel verklaard dat uitstoot door vliegtuigen bijdraagt aan klimaatverandering en daardoor een gevaar vormt voor de volksgezondheid.

Dit maakt juridisch de weg vrij voor de EPA om emissiestandaarden in te voeren. De International Civil Aviation Organization (ICAO) ontwikkelde al een standaard voor 4% reductie in het brandstofgebruik van nieuwe vliegtuigen vanaf 2028, maar dat zal naar verwachting niet genoeg zijn. De hoop is dat de EPA de komende jaren met strengere regulering zal komen. Voor mooie foto’s van de indrukwekkende reis, zie hier.

Onderzoek: Geen relatie tussen Pay en Performance

Independent

Uit grootschalig onderzoek van MSCI (Morgan Stanley Capital International indexes) blijkt dat de hoogstbetaalde Chief Executive Officers bij grote bedrijven soms de slechtst presterende bedrijven leiden. Er lijkt dus geen ondubbelzinnige relatie te bestaan tussen pay en performance. Een conclusie die niet onbelangrijk is in de hele bonusdiscussie. Bijvoorbeeld in de bankensector, zie onderstaande afbeelding.

Ric Marshall, een senior corporate governance researcher bij MSCI, zei in een toelichting: 'De hoogst betaalden hadden de slechtste performance en dat met een significante marge. Een goede reden om de aandelenbonus voor ceo's behoudender te maken. Of je nu kijkt naar de groep als geheel of corrigeert voor marktkapitalisatie en sector, dat maakt geen verschil.'