
De slechtste belegging ooit is in de maak, een Toscaanse droom eindigt in een nachtmerrie, vier grafiekjes over de euro, en: loopt het kapitalisme op zijn laatste benen? Verder: Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz vertelt over zijn boek, Bitcoin is 'geen geld' en Catalonië heeft lak aan Madrid. Er heersen Machiavellistische toestanden bij de Persgroep en een zonnevliegtuig vliegt rond de wereld. Tot slot: de slechtste ceo's verdienen het meest, zullen we nu die bonus eens aanpassen?
Wat is de slechtste belegging ooit?
Is dat een malafide teakhoutconstructies, aandelen in World Online, een ‘long positie’ op de Zimbabwaanse dollar, of obligaties met een negatieve rente? Nee. Het kan nog erger, volgens Bartjens van het FD. Namelijk zo: een eeuwigdurende lening met een nulrente coupon. Wat dat betekent? U geeft geld gratis weg. 'Deze perpetual zero coupon bond degradeert alle conventionele beleggingswijsheid,' schrijft Bartjens. De belegger krijgt zijn inleg niet terug, want de lening is eeuwig. En hij ontvangt ook geen rente, want de coupon is nul. De belegger ontvangt niets. Dat is geen beleggen, dat is geld weggeven. Zijn die beleggers dan gek geworden? De uitgifte van dit soort obligaties is nog onzeker, maar de geruchten zwellen aan dat Japan een deel van zijn staatsschuld wil inruilen voor deze eeuwigdurende renteloze leningen, aldus het FD.
Hoe de bank van een Toscaanse zakendroom een Italiaanse nachtmerrie maakte
Onthullend verhaal over hoe de Banca Monte dei Peschi di Siena een Italiaanse onderneemster, signora Tonelli, opzadelde met een torenhoge schuld en zichzelf met een van de oninbare bad loans, waaronder hun balans gebukt gaat. Mevrouw Tonelli leende in 2006 800.000 euro van 's werelds oudste bank om een agriturismo te beginnen, een soort luxe vakantieboerderij, zoals er zoveel zijn in Toscane. In 2008 besloot de EU om haar geen subsidie te verlenen. Door de financiële crisis die daarna wereldwijd de economische groei lamlegde, kwam Tonelli in de problemen. Een koper bood 300.000 euro om de boedel over te nemen, maar dat bod werd door de bank geweigerd. Later — in 2013 — veilde de bank het bezit alsnog, maar toen bracht het slechts 100.000 euro op. Een faillissementsaanvraag door Tonelli werd door het hof geweigerd. Dit geval staat niet op zichzelf, schrijft de FT, het is exemplarisch voor de manier waarop in Italië probleemkredieten worden gecreëerd en afgehandeld.
'Whatever it takes to preserve the euro. And believe me, it will be enough'
Ontnuchterend verhaal van FT-columniste Mahreen Khan over het beleid van ECB-president Mario Draghi, die in juli zijn fameuze woorden sprak: 'Within our mandate, the ECB is ready to do whatever it takes to preserve the euro. And believe me, it will be enough.' Kahn laat aan de hand van vier grafieken zien dat de euro misschien is gered, maar dat de eurozone er als geheel veel slechter voorstaat dan daarvoor. De schulden zijn geëxplodeerd, de balans van de ECB is opgeblazen, de inflatiedoelstelling van 'dichtbij maar onder de 2 procent' wordt bij lange na niet gehaald en de euro is nu een zwakke munt.
Hoe anders zag de heer Draghi de toekomst zelf. In zijn toespraak van juli 2012 verklaarde hij dat de euro een sterke munt was en dat de eurozone er nooit eerder zo sterk had voorgestaan. Het zegt wellicht iets over de voorspellende waarde van de uitspraken van de centrale bankier. Of zegt het iets over zijn onvermogen de economieën van de eurozone nieuw leven in te blazen?
Kapitalisme loopt op zijn laatste benen
Economisch historicus Bas van Bavel, hoogleraar te Utrecht, komt met een boodschap die de Roemers van deze wereld als muziek in de oren moet klinken: het einde van het kapitalisme is nabij. Van Bavel zegt in zijn nieuwe boek The Invisible Hand? vaste patronen te herkennen in de opkomst, bloei en neergang van markteconomieën. Als zijn analyse klopt, ziet het er niet best uit voor het huidige systeem, schrijft de Volkskrant, die Van Bavel interviewde.
We hebben volgens de hoogleraar nog een halve eeuw te gaan, maar dan is het ook echt met het kapitalisme gedaan. Een citaat: 'Het blijkt dat groei en vrijheid niet ontstaan dankzij markteconomieën, maar er juist aan voorafgaan. In eerste instantie ontstaat door sociale bewegingen een situatie van relatief grote sociale gelijkheid en welvaart. Die leidt ertoe dat de opkomst van een markteconomie mogelijk is.' Lees het boek en kijk zelf of u vindt dat de argumenten van Van Bavel hout snijden — of een warrig betoog vormen.
De euro, of: hoe een gemeenschapsmunt de Europese eenheid bedreigt
Interview met econoom en Nobelprijswinnaar Joseph E. Stiglitz over zijn nieuwe boek The Euro: how a common currency threatens the future of Europe.
De euro zou vrede, welvaart en werkgelegenheid brengen. De munt zou de volken van de deelnemende landen dichter bij elkaar brengen. Maar 17 jaar na introductie zien we een verscheurde eurozone, massale werkloosheid, grote problemen in de bankensector en groot onderling wantrouwen, betoogt Stiglitz. De euro is een politieke munt, vindt Stiglitz. Bedacht door politici dus en niet door economen.
Stiglitz hekelt vervolgens het austeritybeleid van de Europese Commissie, dat volgens hem een verwoestende werking heeft op de betreffende economieën, die daardoor nog verder achterop raakten bij de andere. Volgens Stiglitz hebben bepaalde Europese leiders die massawerkloosheid bewust gecreëerd om lage lonen af te dwingen en de concurrentiepositie van het bedrijfsleven te verbeteren. Tegelijkertijd brak het beleid de macht van machtige vakbonden in talloze lidstaten. Hij is weinig optimistisch over de bereidheid van de gevestigde orde om naar alternatieven te kijken. Hopelijk komt er na het Verenigd Koninkrijk nog een ander land dat na een referendum eruit stapt. 'That will begin the process of a real unraveling of the eurozone', aldus de econoom.
In zijn boek komt Stiglitz met drie alternatieven: of fundamentele hervormingen van de structuur van de eurozone en van het Stabiliteits- & Groei Pact, of een gecontroleerde ontmanteling van de euro, of een robuust nieuw monetair eurosysteem waarbinnen flexibiliteit mogelijk is. Wellicht heeft Stiglitz kennis genomen van The Matheo Solution? Volgende maand ligt het boek over deze mogelijke oplossing van de europroblematiek in de winkel.
Bitcoin is geen geld
Een Amerikaanse rechter heeft dinsdag bepaald dat de digitale cryptomunt Bitcoin geen geld is maar 'bezit'. Dat kan flinke implicaties hebben voor de toekomst van de virtuele munt. De zaak waarin rechter Teresa Pooler in Florida een uitspraak deed, ging over het witwassen van crimineel geld.
De eerste aanklacht draait erom dat de verdachte ‘wist’ dat het ging om fout geld en de tweede dat hij zich leende voor het witwassen van dit geld. Rechter Pooler nam de visie van de politie niet over, schrijft TechCrunch, omdat ze Bitcoins niet ziet als geld, maar als bezit. 'Een poging om de verkoop van Bitcoin uit te leggen als een wettelijk gedefinieerde witwaspraktijk in financiële dienstverlening, is net zoiets als proberen een vierkant blokje in een rond gat te stoppen.' Pooler argumenteert dat Bitcoin geen ‘monetair instrument’ is en ook geen ‘betaalinstrument’. Bij de laatste uitspraak baseert ze zich op de visie van de Amerikaanse belastingdienst IRS, aldus Z24.
Catalonië vertelt Spanje dat het zijn eigen weg gaat
Als reactie op de harde opstelling van de centrale regering in Madrid verhardt nu ook de Catalaanse regering haar standpunt. Zij zweert Madrid haar volledige mandaat te zullen gebruiken om de onafhankelijkheid van de autonome regio uit te roepen. Met of zonder toestemming van de regering. Catalonië bereidt een rechtszaak voor bij het Spaanse constittutionele Hof over de conclusies van een werkgroep over de soevereiniteit van de regio. De minister van Buitenlandse Zaken Raül Romeva verklaarde tegenover The Guardian 'geen andere keus te hebben', vanwege de halstarrige opstelling van de centrale regering onder leiding van premier Mariano Rajoy. Die probeert intussen een nieuwe regering te vormen na de verkiezingen van 26 juni. Dat is geen sinecure, want er is voor zijn Partido Popular geen mogelijkheid een meerderheid te vormen met een andere partij.
De Brexit wordt door de Catalanen enerzijds als slecht nieuws beschouwd, omdat die het Europese project in gevaar brengt, anderzijds noemen zij het een overwinning voor de democratie. Want het democratisch tekort in Europa is gigantisch. Toch zal Catalonië een trouwe bondgenoot van Spanje blijven, door de verbondenheid van beide markten, de gedeelde infrastructuur en om culturele en taalkundige redenen, aldus dezelfde Romeva.
De digitale nachtmerrie van De Persgroep
De Vlaamse tak van de Persgroep — in Nederland onder meer eigenaar van titels als AD, Parool, Trouw en de Volkskrant, naast vele regionale Nederlandse bladen — staat voor een grote omwenteling, schrijft Karel van den Broeck op Apache.be. De verkoop van kranten sputtert en die van de weekbladen keldert. Topman Christian Van Thillo zag zich verplicht om ‘superhoofdredacteur’ Jaak Smeets onzacht opzij te schuiven. Het is nu aan Isabel Albers om zijn papieren imperium om te vormen tot een digitaal bastion. Ze krijgt daar drie jaar de tijd voor en die tijd gaat nu in. Smeets (56), groepsdirecteur-uitgever van De Persgroep, heeft een imposante staat van dienst. Daarom is het des te opvallender dat Van Thillo hem gewipt heeft. Wat volgt is een Machiavellistisch relaas over het reilen en zeilen binnen de Vlaamse journalistiek.
Revolutie in de luchtvaart?
Mooi nieuws deze week: Voor het eerst heeft een volledig door zonne-energie aangedreven vliegtuig een reis rond de wereld gemaakt. De Solar Impulse 2 kwam afgelopen week na een vlucht van bijna 35.000 km weer op zijn startpunt aan. Innovatie in de luchtvaarsector is hard nodig. Als een van de weinige industrieën is de luchtvaart momenteel nog niet gebonden aan klimaatwetgeving, terwijl commercieel vliegverkeer toch zorgt voor zo’n 11 procent van de wereldwijde CO2-emissies in de transportsector.
Dat alles kan binnenkort gaan veranderen. De Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) heeft afgelopen week officieel verklaard dat uitstoot door vliegtuigen bijdraagt aan klimaatverandering en daardoor een gevaar vormt voor de volksgezondheid.
Dit maakt juridisch de weg vrij voor de EPA om emissiestandaarden in te voeren. De International Civil Aviation Organization (ICAO) ontwikkelde al een standaard voor 4% reductie in het brandstofgebruik van nieuwe vliegtuigen vanaf 2028, maar dat zal naar verwachting niet genoeg zijn. De hoop is dat de EPA de komende jaren met strengere regulering zal komen. Voor mooie foto’s van de indrukwekkende reis, zie hier.
Onderzoek: Geen relatie tussen Pay en Performance
Uit grootschalig onderzoek van MSCI (Morgan Stanley Capital International indexes) blijkt dat de hoogstbetaalde Chief Executive Officers bij grote bedrijven soms de slechtst presterende bedrijven leiden. Er lijkt dus geen ondubbelzinnige relatie te bestaan tussen pay en performance. Een conclusie die niet onbelangrijk is in de hele bonusdiscussie. Bijvoorbeeld in de bankensector, zie onderstaande afbeelding.

Ric Marshall, een senior corporate governance researcher bij MSCI, zei in een toelichting: 'De hoogst betaalden hadden de slechtste performance en dat met een significante marge. Een goede reden om de aandelenbonus voor ceo's behoudender te maken. Of je nu kijkt naar de groep als geheel of corrigeert voor marktkapitalisatie en sector, dat maakt geen verschil.'
87 Bijdragen
Gilles Wattel 1 3
Gelukkig zijn vele Nederlanders niet gek, die kopen vakantiehuizen, in de hoop daarmee rendement te behalen.
Het Toscaanse verhaal doet me afvragen wie er nu gek is, die Toscaanse bank, de mevrouw, of Brussel, of alle drie.
Welke subsidie was er dan verwacht, vraag je je af ?
Steeds weer rijst de vraag waarom die euro gered zou moeten worden.
Stiglitz lijkt dan zo ver te zijn dat ook hij inziet dat die euro een ramp is.
Als hij nu ook nog inziet dat het idee Europa ook een ramp is, dan zijn we waar we moeten zijn.
Het einde van kapitalisme is nabij, zeer merkwaardig, economie, kapitalisme, wordt het best uitgelegd met Robinson Crusoe.
Die moest al kiezen tussen consumeren en investeren.
Het verhaal over Catalonië doet de vraag rijzen wat de Catalanen nu eigenlijk willen.
Ik kan het niet volgen.
Dat vliegen vervelende gevolgen heeft was bekend, lawaai en luchtverontreiniging.
Voor de CO2 gelovigen natuurlijk ook klimaatverandering.
Het belasten van kerosine is al heel vaak bepleit.
Wat er nu gedemonstreerd is met het zonnevliegtuig, is, naar mijn mening, dat je daar niets mee kunt.
PS
http://www.joop.nl/opinies/wetenschap-is-mensenwerk
Zou dat nu ook gelden voor de CO2 consensus ?
goof 4
Gilles Wattel 1Geld is niets meer waard blijkt uit het feit dat men voor geld 0% rente over heeft .
Dat dit niet lang meer goed kan gaan weten vele maar die vele handelen er niet naar en dan vind ik onbegrijpelijk want die wereldwijde schuldsanering gaat echt komen omdat er geen andere opties zijn om dit gereset te krijgen.
Koop grond om diverse redenen ,dat eten gaat schaars worden snapt iedereen en grond zullen ze nooit gaan annexeren en met ze bedoel ik onze politiek elite en wordt zelf support .
Met stenen kopen bedoel ik natuurlijk ofwel woonhuizen ofwel nog beter denk ik vakantiehuisjes maar wel in eigen land want dat er een tijd aan komt van ieder land voor zich en en god voor de uiteengespatte EU landen snappen onderhand alle realisten.
Alle vakantiehuizen in het buitenland zijn niet veilig meer straks is mijn overtuiging want ofwel die worden niets meer waard door de exploderende vaste lasten en belastingen die deze landen erop gaan heffen en om straks nog te verhuren is geen animo meer voor .
Goud en zilver gaan straks gewoon het betaalmiddel worden voor het zwart /grijze circuit want dat is niet uit te roeien zoals nu de politieke elite misschien denkt .
Na de vastloper kost een brood geen 2 euro maar 20 euro ofwel een zilverstuk van 31,2 gram .
Als er dan na de reset een inflatie komt van 1000 % of meer wat ik denk dan kost een brood 200 euro of een zilverstuk want die behoud zijn waarde.
Dus goud en zilver gaan echt niet duurder worden maar geld krijgt de waarde van wc papier tzt.
Zilver is dit jaar jaar al ruim 40 % gestegen is zie hier het begin van onze geldontwaarding en dat vanaf nu snel zal gaan .
Fijne zondag allemaal en ik zal u eraan helpen herinneren als het zover is .
Mijn tip om sowieso te kopen , brandstoffen , pallets vol conservenvoedsel inslaan , aggregaten kopen .
Gilles Wattel 1 3
goofBuitenlanders die, met voor hen een habbekrats, huizen kochten in Berlijn, lieten die huizen vallen als bakstenen, en vertrokken met de noorderzon.
Het enige wat waardevast bleek was aandelen, welke, ik vermoed in broodfabrieken, en in die Duitse bedrijven die de waardeloze marken misbruikten om hun nominale schulden af te lossen.
goof 4
Gilles Wattel 1Ik zie het zo ,
Aandelen en huizen zullen na een crash / meltdown flink dalen.
Jou bites en bytes op de bank ben je kwijt en daarom roep ik steeds ,
beter een half ei dan een lege dop.
En in de twintiger jaren was geld nog gedekt door goud en waren het geen bites en bytes op een bankcomputer .
Gilles Wattel 1 3
goofgoof 4
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
goofDat gebeurde niet, iedereen die gespeculeerd had op die waardestijging was dus slecht af.
Lydia Lembeck 12
goofhttp://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2011-2012/Groen-Goud.html
http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2014-2015/groen-goud-2.html
Fred Raaks 5
goof 4
Fred RaaksDiny Pubben 9
Het neoliberale regime verandert uitbuiting door anderen in zelfuitbuiting, een uitbuiting waarvan alle klassen het slachtoffer zijn. Deze klasseloze zelfuitbuiting is Marx volledig vreemd. Ze maakt juist de sociale revolutie onmogelijk die berust op het onderscheid tussen uitbuitenden en uitgebuiten.
Ik ben tegen dat soort systemen en daarvoor moet je bij de criticasters van de transparante en data wereld zijn. Dit is B.C. Han.
Die transparante wereld heeft tegenkrachten nodig.
Ik waarschuw de burger voor het transparante BSN nummer.
Ik lees traag, om het echt tot me door te laten dringen, wie doet dat nog, nieuwe wetgeving heft bijna alle privacy op! P. Frissen. Pleidooi voor het recht op geheimen, duisternis, kritiek op totale transparantie en voor burgerrechten. Zeer eens.
Met alle transities, alle privacy op straat. Dat is dus de jeugdzorg, de WMO en dus alle ouderen, uitkeringsgerechtigden met kleine baantjes, noem maar op.
Hoeveel mensen zijn dat en dan moet Suwinet nog uitgerold dit najaar.
Ze verliezen allemaal hun privacy! Nondeju.
Die voorstanders van die transitie kanteling hadden ook nog een podium op FTM, ik vloek alweer, waar ben ik lid van geworden?
De gevaren van onze eigen tijd, ik waarschuw de burgers.
Gilles Wattel 1 3
Diny PubbenTerwijl in Frankrijk de noodtoestand weer is verlengd komt daar de discussie over opheffen van de rechtsstaat op gang, zelfs wordt gepleit voor een Frans Guantanomo Bay.
Het Franse spionage centrum voor telefoon en internet onder Parijs schijnt niet onder te doen voor de NSA.
Erdogan is ook lekker bezig.
En wordt nu niet gepleit voor een Brusselse NSA ?
Diny Pubben 9
Gilles Wattel 1Ik ben weer een tijdje off-line.
Lydia Lembeck 12
Diny PubbenM.a.w. je BSN ligt al op straat, als je tenminste bij de laagste inkomens hoort. Dat kan zich nog wel uitbreiden tot en met de modale inkomens en misschien een deel van de middeninkomens (45.000 - 70.000 per jaar). Maar de hogere en hoge inkomens zullen altijd beschermd blijven.
PS. Off line gaan - helpt dat tegen wat er gaat gebeuren?
Diny Pubben 9
Lydia LembeckAccepteren wij dat we onze wetenschappers daar amper over horen? Buiten Frissen met zijn tegendraads geluid over naïeve burgers en die levensgevaarlijke ook toekomstige gevaren van totale transparantie, let wel Binnenlands Bestuur?
Accepteren wij rechters die amper benul hebben van de moderne techniek?
Accepteren wij bestuurders, ik noem maar iemand Wouter Bos, die even uit de losse pols zegt dat de burger op Facebook en Twitter gewend is zijn privacy te delen en er dus geen probleem in ziet dat de zorgverzekeraars etc. dat ook doen?
Accepteren wij dat onze huisartsen en specialisten hier aan mee werken?
Accepteren wij medewerkers die niet verder kijken dan hun procedure en het toetsenbord, die zich niet afvragen wat er met die gegevens allemaal gebeurt en staat te gebeuren?
Kom uit een zeer grote zorgorganisatie als leidinggevende had de mogelijkheden en het lef achter de schermen te kijken. Toegangscodes voor de zorg, HRM en de bovenliggende ICT afdeling.
Dat deed ik, dus ik keek achter die schermen en je moet mijn ervaring hebben om te weten hoe fout dat is.
Vaak gaat het in de zorg over geld en economen maar ik verwijt het de techneuten.
Slecht nadenken in de basis van het BSN nummer en dat weten ze, allemaal!
Want ik had privacy en ethiek in mijn takenpakket kwam er binnen, deuren allemaal dicht, de hele afdeling, prachtige locatie uitzicht over het water, deuren dicht nog op mijn netvlies met de mededeling 'Wij zijn dingen aan het doen, waar jij het niet mee eens bent.'
Ik heb het dus niet over hacken maar wat er achter de schermen gekoppeld wordt aan het BSN en hoe dat dus op straat beland!
Of ban-opticum, groep nul -uren ontslaan BSN met 1 druk op de knop.
Ben tegen die bestuursmentaliteit, dan wil ik off-line en misschien wel onderduiken bij de Binnenlandse Veiligheidsdienst om mij tegen naïeve burgers en de blinde Overheid te beschermen.
Lydia Lembeck 12
Diny PubbenDiny Pubben 9
Lydia LembeckHet begint met bewustwording dus dat het gebeurt.
Ik ging van eigen geld naar de rechter die daar niets of amper iets van begreep, betaal dus een advocaat om te beschrijven wat er allemaal niet deugt, hoe fout ik dat vind.
Stond buiten na jaren procederen en dacht onze rechters zijn werkelijk vergeten om de burger tegen de Overheid te beschermen. Nog zo'n vraag hoeveel rechtszaken had ik eigenlijk en op grond waarvan, huidige technologie helemaal nieuw, moeten voeren.
Was zeer zwaar teleurgesteld en totaal ontdaan en nog dan wil ik off-line en de burgers waarschuwen, rest mij de journalist echt onafhankelijk te maken. Dat DOE ik dus hier!
Bewustwording dat het gebeurt.
Jij verwoordt het al als heel normaal al die concrete voorbeelden. Blijf dat doen.
Als ik onze hoger opgeleiden daar op aanspreek geloven ze me niet.
Robelia 8
Diny PubbenHier een interview met de man.
https://www.vn.nl/liefdeloosheid-in-kapitalistische-tijden/
Diny Pubben 9
RobeliaArthur Gotlieb gelezen, zijn beschrijving was een groot verweer tegen die onmenselijke case load.
Ik ben tegen die bestuursmentaliteit, neem ze dat kwalijk.
Zwijg nu even over BSN privacy maar we hebben het hier wel over onze hoogste zorgautoriteit!
Pieter Jongejan 7
De slechtste performance is te vinden bij de UK (-1,31%). De UK heeft geen euro, maar heeft net als de USA een structureel tekort op de betalingsbalans en een structureel te hoog overheidstekort.
Nederland heeft eveneens een zeer slechte performance van - 0,48%, Nederland heeft in tegenstelling tot de UK een struktureel overchot op de betalingsbalans en een min of meer acceptabel overheidstekort van 2% van het BBP. (bij een economische groei van ongeveer 2%).
Waarom scoort Nederland dan zo slecht? Het antwoord is dat de rente sinds 2008 door de FED en de ECB op een kunstmatig laag niveau wordt gehouden. Hierdoor dalen de dekkingsgraden bij pensioenefondsen, waardoor ze hun pensioenen niet mogen indexeren.
De performance van de USA bedraagt slechts + 0,24%. Frankrijk scoort 0,75%. dat is aanzienlijk beter dan Nederland terwijl de Fransen nog steeds op 62ste meyt pensioene gaan en de Nederlanders inmiddels tot ver na hun 65ste jaar moieten wachten op hun AOW. Zweden (geen euro) scoort 0,77%, Japan scoort 1,12% door de harde yen,
Het grote Duitsland scoort +1,75% (bij een krimpende bevolking. Zwitserland zonder euro en zonder EU is de absolute winnaar met 3,09%. Mijn conclusie luidt dat Stiglitz pro Amerikaanse propaganda bedrijft voor monetaire financiering. Leuk voor de USA en slecht voor ons.
Lydia Lembeck 12
Pieter JongejanWat is de reden dat ze dit doen? Waarom moeten lage inkomens lager worden? Waarom moeten pensioentjes verdampen?
bps 12
Lydia Lembeckgoof 4
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
goofgoof 4
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
goofLekkerrr blloederrig....
BRRR
goof 4
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
goofGrappig, maar dat zijn exact dezelfde wensen die de autochtone bevolking opschreef in begin 2000 in Schiebroek, Rotterdam.
Het zijn net mensen, die moslims. Nietwaar? Sleep ze er nu niet te pas en te onpas bij?
goof 4
Lydia Lembeckjammer van de vele mafkezen die er tussen lopen en het voor de hele groep verkloten.
Als ik moslim was dan zou ik die kleine groep eens onderhanden nemen maar daar hoor ik weinig over of jij wel.
Pieter Jongejan 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Pieter JongejanMatthijs 11
Lydia LembeckJe zit dus met een mix van allerlei factoren die ervoor zorgt dat er minder uitgegeven wordt in de echte economie terwijl er enorme bergen geld in de financiele sector rondgaan op zoek naar rendement. Maar dat rendement moet uiteindelijk komen van de uitgaven in de echte economie en de investeringen in die echte economie.
Veel aanbod van geld + weinig vraag (van investeerders die het nodig zouden hebben) = lage prijs van geld. Lage prijs is lage rente.
Lage rente is dus een gevolg, geen oorzaak.
We kunnen niet met zijn allen tegelijk rijk worden door alleen maar op de beurs te beleggen terwijl er geen nieuwe fabriek, nieuwe machine of ziekenhuis gebouwd wordt.
---
Ik geloof dus dat het wat anders zit dan hoe Pieter het uitlegt, maar die discussie hebben we nu onder ieder artikel hier ... ;)
goof 4
Matthijs( Als er iemand onbeperkt goud en zilver zou kunnen produceren zouden edelmetalen ook nul waard worden)
Enige maanden geleden werd het bedrag zelfs verhoogd van 60 naar 80 miljard per maand en nu bekend is geworden in de maand juni zelfs 86,1 miljard .
Deze maniak koopt alle rotzooi op van de bank balansen en nu zelfs bedrijfsobligaties om ze op peil te houden maar er komt een tijd dat zelfs hij is uitgekocht .
Om nu nog op de beurs te beleggen terwijl er een maniak wanhopig probeert de beurzen omhoog te manipuleren lijkt mij ook vragen om moeilijkheden als men denkt hun geld hier veilig te stellen.
Draghi snapt als geen ander dat als nu ook nog de beurzen gaan kelderen zijn dagen geteld zijn en hij aan de hoogste boom geknoopt gaat worden met zijn kamikaze acties.
We moeten er bij misschien eens neerleggen dat er geen groei meer mogelijk is en stabiliseren zou zelfs al heel knap zijn de komende decennia maar zelfs dat is niet mogelijk volgens mij...
Matthijs 11
goofMijn verhaal over de echte oorzaak van de lage rente wordt ook verteld door Robin Fransman
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:1xSajKTZdPgJ:www.refdag.nl/nieuws/economie/is_sparen_nog_een_deugd_1_878124+&cd=1&hl=en&ct=clnk&gl=nl&client=firefox-b
(even een link naar googlecache omdat de refdag site niet op zondag werkt ... )
Zal zo wat citaten geven
goof 4
MatthijsVolgens mij door de ene schuldbekentenis te verruilen voor een andere maar dan door een andere uitlener namelijk de bevolking van de EU.
Deze schuldencarrousel loopt onderhand op zijn eind probeer ik uit te leggen .
En werden er maar fabrieken voor gebouwd maar grote bedrijven zijn er massaal mensen aan het uit donderen en saneren en saneren maar .
We horen bijna wekelijks hoe grote aantallen mensen op straat geschopt worden en hoe grote ketens weigeren nog geld te steken in hun toko's en laten ze nog liever failliet gaan.
Als ze nog toekomst zagen in hun eigen bedrijf zouden ze dat niet doen en laten we het erop houden dat zij beter weten hoe de hazen gaan lopen als wij.
Gilles Wattel 1 3
goofDat geld maakt hij zelf.
Matthijs 11
goofDat directe lijntje van sparen naar investeren is echter gebroken, stelt hij. „Sinds de jaren 80 zie je al dat het bedrijfsleven, vooral als gevolg van de vergrijzing, steeds minder investeert en steeds meer geld oppot, terwijl er ondertussen wel hoge winsten worden gemaakt. De 500 grootste Amerikaanse bedrijven hebben samen maar liefst 2200 miljard dollar in kas. Voor het eerst in de geschiedenis van 200 jaar kapitalisme zijn bedrijven van leners eigenlijk spaarders geworden.”
Vanwege diezelfde vergrijzing nemen ondertussen ook de besparingen van burgers alleen maar verder toe. Enerzijds omdat oudere consumenten nu eenmaal minder besteden dan jongere, maar ook omdat in de woorden van Fransman „iedereen aan ziet komen dat we het moeilijk krijgen met de financiering van de AOW, de zorg en de pensioenen.”
Hoewel het in die situatie voor een individu heel slim kan zijn om dan inderdaad zelf meer te gaan sparen, ontstaan er grote problemen wanneer we dat allemaal tegelijk doen, stelt hij. „Als je collectief méér spaart, terwijl door een gebrek aan investeringen de economie niet meer groeit, nemen eigenlijk alleen nog maar de schulden toe.” Dat komt, zo stelt Fransman, doordat als de investeringen niet meergroeien in de financiële sector schulden en vermogen per definitie aan elkaar gelijk zijn. „Iedere euro die iemand dan extra bezit aan vermogen, is ergens anders altijd óók een extra schuld.”
[...]
goof 4
MatthijsEn dat de een zijn schuld de ander zijn vermogen is zou alleen opgaan als geld nog waarde zou hebben maar ik vind een stapel schuldbekentenissen geen geld meer maar zijn alleen nog maar bites en bytes op de bankencomputers .
Lydia Lembeck 12
MatthijsGilles Wattel 1 3
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Lydia LembeckAls een bevolking uitbreidt is die gemiddeld relatief jong, stop je de uitbreiding, dan wordt de bevolking gemiddeld ouder.
Die veroudering gemiddeld neemt snel toe als en bevolking gaat krimpen, zoals in Frankrijk het geval schijnt te zijn.
M. van Deelen 11
Gilles Wattel 1http://daskapital.nl/2016/08/bevolking_nederland_groeit_dan.html#more
Matthijs 11
goofInmiddels hebben we echter met elkaar het maximum bereikt van wat we in financiële producten kunnen sparen, meent Fransman „Veel mensen hebben het idee dat kapitaalmarkten oneindig diep zijn. Maar dat is niet zo. Achter die financiële economie zit een echte economie die al dat geld uiteindelijk wel moet gaan opbrengen. En als die niet meer groeit, zijn al onze beleggingen uiteindelijk waardeloos.”
Wat gebeurt er wanneer we toch door blijven sparen in financiële producten?
„Exact datgene wat we nu zien in de wereldeconomie. De rente gaat naar nul. De economische groei gaat naar nul. En er komt langzaam deflatie. Vermogen rendeert simpelweg niet meer en wordt zelfs minder waard. Dat is ook het rare. We denken met onze grote pensioenpotten onze toekomst veilig te hebben gesteld, maar eigenlijk is dat een vermogensillusie. Als de onderliggende economie door vergrijzing en een gebrek aan investeringen niet meer draait, moet je je ernstig afvragen wat die 1200 miljard aan pensioenvermogen eigenlijk waard is. Pensioen is nu eenmaal altijd en overal een claim op toekomstige productie. Wanneer je niet meer werkt, zul je het dus moeten hebben van de generatie die wél werkt. En als die krimpt, heb je een probleem. Ook duizend jaar geleden betekende géén kinderen al een slechte oude dag. Dat geldt eigenlijk nog steeds.”
[einde citaat]
goof 4
MatthijsGilles Wattel 1 3
MatthijsToekomstige generaties hebben die productiemiddelen nodig om in leven te blijven.
Tenzij ze die productiemiddelen gaan stelen zullen ze dus voor het gebruik moeten betalen.
Een kapitaaldekkingsstelsel heeft niet veel last van vergrijzing in de W Europese landen, omdat de beleggingen wereldwijd zijn.
In Duitsland ligt dat anders, de Rente is een omslagstelsel, net als onze AOW.
Merkel beweert daarom de jonge migranten nodig te hebben, die mogen dan werken voor de oude echte Duitsers.
Je kunt je afvragen of Merkel daarmee geen slavenhouder is.
Jan Smid 8
MatthijsHet probleem is simpeler dan je denkt: men wil inflatie omdat men anders vreest dat schulden meer waard worden en dus cash king is, en daarnaast is er geen economische groei meer. Het economisch model klopt wereldwijd niet meer en daarnaast dalen de binnenlandse bestedingen.
Zie ook dit verhaal van Ad Verbrugge:
http://www.filosofie.nl/nl/artikel/26507/wie-schept-er-nog-waarde.html
Matthijs 11
Jan SmidIn het algemeen is een beetje inflatie goed voor een economie. Te weinig is niet goed, te veel ook niet.
Het verhaal van Ad Verbrugge net gelezen. Hij maakt paar goede punten. Meer vanuit een cultuur/filosofische hoek, met hier en daar referenties naar economische ontwikkelingen. In bepaalde opzichten bevestigt hij het verhaal van mij en Fransman: "wie schept er nog waarde" vraagt hij zich af. Exact. Echte waarde zit in het maken van echte dingen, in echte goederen en diensten. We kunnen niet met zijn allen tegelijk rijk worden met het opkopen van steeds meer aandelen en derivaten. Uiteindelijk worden "we" alleen rijk door echte investeringen in echte dingen.
Jan Smid 8
MatthijsWat het probleem nog steeds is, is de te hoge leverage bij de banken, en de te lage rentevergoeding. Banken bouwen daardoor te weinig buffers op. De grap is: door minder uit te lenen en vooral minder op te grote voet leven, blijft de rente laag evenals de risico's. Daar is nooit aan gedacht en er is iemand die daarvoor beleid wil maken.
We hebben gezien dat megabedrijven het geld enkel gebruiken om elkaar over te nemen, niet voor innovatie.
Ik vind dat er op een veel te veel krampachtige manier met inflatie wordt omgegaan. Poepen moet je elke dag, maar waarom is inflatie altijd nodig? Ik heb niemand horen kankeren toen de benzine prijzen omlaag gingen.
Ik vraag mij af of wij met het huidige belastingsysteem - hoge belasting op werk, zeer lage belasting op eigendom en belastingparadijs, de economie wel verder kan.
goof 4
Jan SmidEn het zal de banken op dit een worst wezen of ze op dit moment de economie moeten helpen door kredieten te verstrekken aan het MKB.
In de doodstrijd waarin de banken nu verkeren is dat niet echt hun prioriteit at the moment.
Matthijs 11
Jan SmidJe kunt het je eenvoudig voorstellen met een gedachtenexperiment: stel dat er op een gegeven moment één persoon is in een land die alle geld bezit. De rest niks. Dan zijn er ook geen mensen meer die iets uit kunnen geven maar nog wel schulden hebben (de tegenpool van dat geld). Stopt de economie. Die ene persoon met al dat geld heeft ook geen rendering meer op zijn geld, immers er is niks te verdienen in de echte economie.
Het probleem voor banken is dat ze uiteindelijk ook moeten verdienen aan de echte economie. Een tijdje gaat het goed zolang vastgoed of aandelen bubbels opblazen of steeds ingewikkeldere "producten" weten te verkopen aan al die spaarders, maar uiteindelijk stopt het opblazen ervan.
Wat je zegt over belasting op arbeid en kapitaal: klopt. Is ook wat Fransman aangeeft. Belasting op arbeid moet omlaag, op kapitaal omlaag. Het kan niet anders.
Gilles Wattel 1 3
MatthijsT.ov. de rest van de wereld is iedereen in de W Europese landen rijk, daarom komen ze zo graag onze kant op.
Lydia Lembeck 12
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Gilles Wattel 1Jan Smid 8
MatthijsMatthijs 11
Jan SmidGilles Wattel 1 3
Jan SmidGilles Wattel 1 3
MatthijsZo produceert elke broodfabriek waarde, elke dag weer.
Lydia Lembeck 12
Jan Smidgoof 4
Lydia LembeckHet groepje productieve mensen van hooguit 20 % kan niet meer voor de 80 % hand ophouders blijven zorgen.
Gilles Wattel 1 3
goofgoof 4
Gilles Wattel 1Dit zijn de echte verhoudingen op dit moment .
Ik zie namelijk de overheid en de dienstsector niet als productieve sectoren.
Ik zie ouderen , en uitkeringstrekkers niet als productief .
Ik zie wajongeren en asielzoekers niet als productief .
Ik zie alle mensen in de zorgsector niet als productief .
Iemand is productief als hij iets produceert en op dit moment is dat circa 20 % van de mensen.
Lydia Lembeck 12
goofgoof 4
Lydia LembeckHeeft niets van doen met de VVD maar met een onhoudbare economie .
Lydia Lembeck 12
goofgoof 4
Lydia LembeckEn de partij voor vrijheid en democratie moet nodig een andere naam gaan voeren.
Gilles Wattel 1 3
goofEn sinds wanneer zijn b.v. verzekeringen niet productief ?
Je mag best zorg als niet productief zien, welk sterftecijfer is dan acceptabel voor jou ?
Lydia Lembeck 12
goofgoof 4
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
goofGilles Wattel 1 3
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Gilles Wattel 1Diny Pubben 9
Gilles Wattel 1Veel van onze armen, zelfs werkers, kunnen amper die ziektekosten verzekering betalen. En als ze dat een paar maanden niet lukt komt er een boete industrie van 50% extra kosten bovenop!
Verdienmodel van een boete industrie zal onze Maxim Februari, beste columnist van het land, daarover schrijven.
Dat is de aard van de moderne techniek. Boete industrie.
In de VG sector vielen er zelfs doden door.
Lydia Lembeck 12
MatthijsGilles Wattel 1 3
MatthijsEr is geen marktrente meer sinds centrale banken onbeperkt verlies kunnen maken, al weer op kosten van de belastingbetaler.
Waarom Draghi die rente zo laag vaststelt, dat weet alleen Draghi.
Je kunt veronderstellen om Italië overeind te houden, of om de mislukte euro overeind te houden.
Matthijs 11
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
MatthijsNiets, in mijn ogen.
Niks marktomstandigheden, welke markt is er nog voor geld sinds centrale banken onbeperkt verliezen kunnen maken ?
Gilles Wattel 1 3
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Lydia LembeckHet totaal van de EU lidstaten is vrijwel zelfvoorzienend.
Arbeidskosten is gewoon hetzelfde als lonen en sociale voorzieningen, daaronder dus ook pensioen.
Het is alleen maar van een andere kant kijken, werkgever t.o.v. werknemer.
Schultz heeft het regelmatig over 'de economische macht van Europa'.
Daarmee zal hij wel bedoelen dat hij Rusland met sancties op de knieën hoopt te krijgen.
Gilles Wattel 1 3
Pieter JongejanDe dekkingsgraden LIJKEN laag doordat Klaas Knotsgek een rekenrente voorschrijft die niets te maken heeft met de rendementen die pensioenfondsen behalen.
De Nederlandse werkloosheid geeft uiteraard een lage groei, of geen groei, ten gevolge, bovendien zijn de cijfers geflatteerd omdat degenen die na langdurige werkloosheid in de bijstand belanden, volgens het CBS niet meer werkloos zijn.
Het zich blind staren op het begrotingstekort, 'DANK ZIJ' de Brusselse regeltjes, is natuurlijke een belangrijke factor in het ontstaan van werkloosheid.
Pieter Jongejan 7
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Pieter JongejanHet bevestigt weer eens dat de slechte positie van de fondsen, al dan niet reëel, alleen door DNB wordt veroorzaakt.
Lydia Lembeck 12
Gilles Wattel 1