Follow The Money selecteert

Dringen op de markt voor ruimtereizen; VN-correspondent keert terug naar het land van Poetin; scherpe kritiek op Greenpeace vanwege de aanval op GMO's en een bedrijf voor alleen 50-plussers. Verder: Nederlandse economie herstelt (niet); de Trump-Files; Airbnb in Amsterdam en de gevaren van milieuactivisme. Tot slot: een mega onderzoek naar de geheime ISDS-rechtbanken

Het heelal is big business geworden

The Economist

Het coverartikel van The Economist van 27 augustus gaat over een van de meest tot de verbeelding sprekende ruimte ter wereld: het heelal. Wat blijkt: bijna 60 jaar na de lancering van de satelliet Sputnik1 — op 5 oktober 1957 — staat het universum weer volop in de belangstelling van uiteenlopende ruimtepioniers en Silicon Valley. Dit keer is het niet de Sovjet-Unie, maar zijn het commerciële partijen die zich bezig houden met spaceshuttles. Neem bijvoorbeeld de New Shepard van het bedrijf Blue Origin (Amazon-topman Jeff Bezos), de Falcon 9 van SpaceX (Elon Musk van Tesla), maar ook Launcher One van Virgin Galactic (Richard Branson). Het is dringen en pionieren geblazen op deze nieuwe markt waar ruimtereizen en commerciële satellieten het heelal in worden geschoten. 

16 jaar Poetin: ‘We buigen nog altijd willig voor de macht’

Vrij Nederland

Wierd Duk was van 1992 tot 2001 buitenlandcorrespondent in Moskou, waar hij de roerige jaren na het uiteenvallen van de Sovjetunie meemaakte. In die tijd was de Russische hoofdstad een toonbeeld van crisis en corruptie, geplaagd door criminele bendes en economische stagnatie. Deze zomer, 14 jaar later, keert Duk terug naar zijn oude standplaats. Voor Vrij Nederland schreef hij een reportage van binnenuit over het land van Poetin — een land dat in de afgelopen jaren weer steeds vaker als de absolute vijand van het Westen wordt gezien.

Het resultaat is echter verrassend, ook voor de auteur zelf: waar westerse media maar al te graag berichten over politieke onderdrukking en oorlogsdreiging vanuit het Kremlin, zien veel Russen in Poetin vooral een brenger van politieke rust en stabiliteit. Democratie staat voor hen gelijk aan ‘bardak’, chaos. Een fascinerende longread, met een bijrol voor Junkie XL als drummer van de band ‘Weekend at Waikiki’.

Greenpeace is dogmatisch over GMO’s

Scienceblogs

De kritiek op Greenpeace’ houding ten aanzien van genetische modificatie van gewassen (GMO’s) zwelt aan. Niet elke gentechnologie is namelijk per definitie slecht, zoals de milieubeweging stelt. Naast genetische modificatie voor discutabele doeleinden, zoals het resistent maken voor bepaalde bestrijdingsmiddelen, bestaat er ook zoiets als ‘groene gentechnologie’. Bijvoorbeeld planten die door middel van gentechnologie resistent zijn gemaakt tegen bepaalde schimmels, of beter om kunnen gaan met droogte of juist overvloed aan water. Maar Greenpeace veegt elke vorm van genetische modificatie met oneigenlijke argumenten en aantoonbaar onjuiste informatie op één hoop, constateert de Weense moleculaire bioloog Martin Moder. Het voeden van de angst veroorzaakt enorme schade, met name in arme landen. Terecht hebben meer dan 100 Nobelprijswinnaars onlangs Greenpeace opgeroepen om haar dogmatische afwijzing van GMO’s te herzien, stelt Moder.

Reality check: Nederland herstelt. Toch?

De Groene Amsterdammer

Mocht u deze week vleugels hebben gekregen van het positieve nieuws omtrent de economie, dan brengt deze column u direct (weer) met beide benen op de grond. Met een vlotte pen beschrijft Dirk Bezemer waarom het herstel van Nederland — dat wel degelijk bestaat — niet houdbaar is. Waar het voornaamste deel van de CBS-indicatoren hoogconjunctuur aanduiden, gaan er op Bezemers ‘fragiliteitsdashbord’ rode lampjes branden: er wordt wel meer besteed, maar niet meer geproduceerd en tegelijkertijd zijn de bankleningen aan huishoudens toegenomen. Kortom, de financiële fragiliteit neemt toe. Met zijn waarschuwende boodschap plaatst Bezemer zich in een internationaal rijtje. Niet om zichzelf in een zeker daglicht te stellen, maar omdat er volgens Bezemer te weinig kanttekeningen geplaatst worden bij het mondiale herstel. Als dat zo is, dan ligt hierin nog een mooie opdracht voor Follow the Money.

Washington Post openbaart haar Trump-documenten

Washington Post

De Washington Post heeft alle documenten die het zelf heeft verzameld rond Donald Trump openbaar gemaakt. Ruim 400 documenten zijn afzonderlijk te doorzoeken als PDF-bestand op de website. Het gaat om transcripties van ruim 20 uur interviewmateriaal, financiële documenten die inzage geven in zijn vastgoed en juridische documenten, zoals transcripties van rechtszaken.

De Washington Post hoopt door het openbaar maken van de documenten een bron te kunnen zijn voor andere journalisten. Daarnaast is het een trend die we waarschijnlijk steeds meer gaan zien in de journalistiek. In de vier toekomstmodellen die het Stimuleringsfonds voor Journalistiek heeft ontwikkeld, is de verwachting dat transparantie en openbaarmaking van journalistiek onderzoek ook wordt aangeboden aan de lezer. Is het nog toekomstmuziek, of zou het voor FTM ook een idee zijn?

'Dit bedrijf neemt alleen 50-plussers aan'

RTLZ

Het kan verkeren. Daar waar minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zich het hoofd breekt over de vraag hoe er een perspectief kan worden geboden voor werkloze 45-plussers, neemt Slenders Wasserij en Stomerij uit Santpoort juist alleen maar 50-plussers aan. ‘We nemen bijna alleen maar 50-plussers aan. Waarom? Omdat je op deze mensen kunt bouwen,' zegt directeur Annemieke Slenders.

Het familiebedrijf bestaat al 140 jaar en van de 15 vaste werknemers hebben er 13 al Sarah gezien. Dat is opmerkelijk, maar heeft een goede reden. Directrice Slenders licht toe: ‘Oudere werknemers hebben meer levens- en werkervaring. Onze ervaring is dat oudere werknemers zich voor 200 procent inzetten. Ze zijn vaak heel dankbaar dat ze nog mogen werken. En ze zijn meer honkvast en loyaler.’

Het ziekteverzuim ligt verrassend laag en jong en oud leert veel van elkaar. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een promotievideo gemaakt over de wasserij.

Airbnb nekt Amsterdamse woningmarkt

Trouw (of via Blendle)

Trouw had afgelopen dinsdag een artikel over de effecten van Airbnb en verwante bedrijven op de Amsterdamse woningmarkt. De particuliere verhuur van overnachtingsruimte in Amsterdam begint uit de hand te lopen. Airbnb is de marktleider, maar ook partijen als Booking.com, Wimdu en Flat9 hebben zich in die markt genesteld. Verhuur aan toeristen levert een beter rendement op dan verkoop. Dit veroorzaakt extra schaarste in de toch al krappe koopmarkt. Gevolg: extra stijging van de prijzen.

De gemeente heeft weinig grip op de situatie. Officieel mag een woning 60 dagen per jaar worden verhuurd, met maximaal vier bewoners. Niemand controleert dat en er komen steeds meer commerciële partijen in de markt die ‘private’ verhuur als bedrijfsmodel hanteren. De aantrekkingskracht die Amsterdam op toeristen uitoefent, blijft ondertussen groeien. Voor 2030 wordt rekening gehouden met 30 miljoen overnachtingen. 

Milieuactivisme in Midden-Amerika levensgevaarlijk

Amnesty International

Moedige milieuactivisten in Honduras en Guatemala worden met de dood beloond en in de steek gelaten door lokale autoriteiten. Honduras is al jaren bekend als 'The murder capital of the world' en staat nu ook bovenaan het lijstje van landen waar activisten met één been in het graf staan. Amnesty International publiceerde onlangs een rapport over de gevaren die milieu- en mensenrechtenactivisten in Honduras en Guatemala dagelijks moeten doorstaan.

Het rapport stelt dat van de 186 moorden op activisten in 2015 wereldwijd zo’n 65 procent in Latijns-Amerika heeft plaatsgevonden. Dat zijn 122 moorden, waarvan er 8 en 10 respectievelijk in Honduras en Guatemala werden gepleegd. Berta Cáceres, een bekende mensenrechtenactiviste in Honduras, kwam eerder dit jaar om het leven ondanks dat ze herhaaldelijk de autoriteiten inlichtte over doodsbedreigingen. Activisten zijn daar volgens de wet beschermd, maar door een gebrek aan middelen en politieke wil komt hier in de praktijk weinig van terecht.

‘Hoeveel activisten zoals Berta moeten nog doodgaan voordat autoriteiten in actie komen om de mensen te beschermen die onze planeet willen redden?’ aldus Erika Guevara Rosas, directeur Amerika bij Amnesty International. ‘Het tekort aan gerechtigheid op dit gebied draagt alleen maar bij aan een klimaat van angst en straffeloosheid dat leidt tot dit soort misdrijven.’

Wereldheerschappij door ISDS 

Buzzfeed

Buzzfeed doet naast kattenfilmpjes en roddels ook aan onderzoeksjournalistiek. Pulitzerprijs-winnaar Chris Hamby schrijft in vier delen over ISDS, een arbitragesysteem waarmee landen kunnen worden aangeklaagd door bedrijven. 18 maanden deed Hamby over het onderzoek op drie continenten waarbij meer dan 200 mensen zijn geïnterviewd. Het onderstaande filmpje geeft een samenvatting van het onderzoek.