
Dringen op de markt voor ruimtereizen; VN-correspondent keert terug naar het land van Poetin; scherpe kritiek op Greenpeace vanwege de aanval op GMO's en een bedrijf voor alleen 50-plussers. Verder: Nederlandse economie herstelt (niet); de Trump-Files; Airbnb in Amsterdam en de gevaren van milieuactivisme. Tot slot: een mega onderzoek naar de geheime ISDS-rechtbanken
Het heelal is big business geworden
Het coverartikel van The Economist van 27 augustus gaat over een van de meest tot de verbeelding sprekende ruimte ter wereld: het heelal. Wat blijkt: bijna 60 jaar na de lancering van de satelliet Sputnik1 — op 5 oktober 1957 — staat het universum weer volop in de belangstelling van uiteenlopende ruimtepioniers en Silicon Valley. Dit keer is het niet de Sovjet-Unie, maar zijn het commerciële partijen die zich bezig houden met spaceshuttles. Neem bijvoorbeeld de New Shepard van het bedrijf Blue Origin (Amazon-topman Jeff Bezos), de Falcon 9 van SpaceX (Elon Musk van Tesla), maar ook Launcher One van Virgin Galactic (Richard Branson). Het is dringen en pionieren geblazen op deze nieuwe markt waar ruimtereizen en commerciële satellieten het heelal in worden geschoten.
16 jaar Poetin: ‘We buigen nog altijd willig voor de macht’
Wierd Duk was van 1992 tot 2001 buitenlandcorrespondent in Moskou, waar hij de roerige jaren na het uiteenvallen van de Sovjetunie meemaakte. In die tijd was de Russische hoofdstad een toonbeeld van crisis en corruptie, geplaagd door criminele bendes en economische stagnatie. Deze zomer, 14 jaar later, keert Duk terug naar zijn oude standplaats. Voor Vrij Nederland schreef hij een reportage van binnenuit over het land van Poetin — een land dat in de afgelopen jaren weer steeds vaker als de absolute vijand van het Westen wordt gezien.
Het resultaat is echter verrassend, ook voor de auteur zelf: waar westerse media maar al te graag berichten over politieke onderdrukking en oorlogsdreiging vanuit het Kremlin, zien veel Russen in Poetin vooral een brenger van politieke rust en stabiliteit. Democratie staat voor hen gelijk aan ‘bardak’, chaos. Een fascinerende longread, met een bijrol voor Junkie XL als drummer van de band ‘Weekend at Waikiki’.
Greenpeace is dogmatisch over GMO’s
De kritiek op Greenpeace’ houding ten aanzien van genetische modificatie van gewassen (GMO’s) zwelt aan. Niet elke gentechnologie is namelijk per definitie slecht, zoals de milieubeweging stelt. Naast genetische modificatie voor discutabele doeleinden, zoals het resistent maken voor bepaalde bestrijdingsmiddelen, bestaat er ook zoiets als ‘groene gentechnologie’. Bijvoorbeeld planten die door middel van gentechnologie resistent zijn gemaakt tegen bepaalde schimmels, of beter om kunnen gaan met droogte of juist overvloed aan water. Maar Greenpeace veegt elke vorm van genetische modificatie met oneigenlijke argumenten en aantoonbaar onjuiste informatie op één hoop, constateert de Weense moleculaire bioloog Martin Moder. Het voeden van de angst veroorzaakt enorme schade, met name in arme landen. Terecht hebben meer dan 100 Nobelprijswinnaars onlangs Greenpeace opgeroepen om haar dogmatische afwijzing van GMO’s te herzien, stelt Moder.
Reality check: Nederland herstelt. Toch?
Mocht u deze week vleugels hebben gekregen van het positieve nieuws omtrent de economie, dan brengt deze column u direct (weer) met beide benen op de grond. Met een vlotte pen beschrijft Dirk Bezemer waarom het herstel van Nederland — dat wel degelijk bestaat — niet houdbaar is. Waar het voornaamste deel van de CBS-indicatoren hoogconjunctuur aanduiden, gaan er op Bezemers ‘fragiliteitsdashbord’ rode lampjes branden: er wordt wel meer besteed, maar niet meer geproduceerd en tegelijkertijd zijn de bankleningen aan huishoudens toegenomen. Kortom, de financiële fragiliteit neemt toe. Met zijn waarschuwende boodschap plaatst Bezemer zich in een internationaal rijtje. Niet om zichzelf in een zeker daglicht te stellen, maar omdat er volgens Bezemer te weinig kanttekeningen geplaatst worden bij het mondiale herstel. Als dat zo is, dan ligt hierin nog een mooie opdracht voor Follow the Money.
Washington Post openbaart haar Trump-documenten
De Washington Post heeft alle documenten die het zelf heeft verzameld rond Donald Trump openbaar gemaakt. Ruim 400 documenten zijn afzonderlijk te doorzoeken als PDF-bestand op de website. Het gaat om transcripties van ruim 20 uur interviewmateriaal, financiële documenten die inzage geven in zijn vastgoed en juridische documenten, zoals transcripties van rechtszaken.
De Washington Post hoopt door het openbaar maken van de documenten een bron te kunnen zijn voor andere journalisten. Daarnaast is het een trend die we waarschijnlijk steeds meer gaan zien in de journalistiek. In de vier toekomstmodellen die het Stimuleringsfonds voor Journalistiek heeft ontwikkeld, is de verwachting dat transparantie en openbaarmaking van journalistiek onderzoek ook wordt aangeboden aan de lezer. Is het nog toekomstmuziek, of zou het voor FTM ook een idee zijn?
'Dit bedrijf neemt alleen 50-plussers aan'
Het kan verkeren. Daar waar minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zich het hoofd breekt over de vraag hoe er een perspectief kan worden geboden voor werkloze 45-plussers, neemt Slenders Wasserij en Stomerij uit Santpoort juist alleen maar 50-plussers aan. ‘We nemen bijna alleen maar 50-plussers aan. Waarom? Omdat je op deze mensen kunt bouwen,' zegt directeur Annemieke Slenders.
Het familiebedrijf bestaat al 140 jaar en van de 15 vaste werknemers hebben er 13 al Sarah gezien. Dat is opmerkelijk, maar heeft een goede reden. Directrice Slenders licht toe: ‘Oudere werknemers hebben meer levens- en werkervaring. Onze ervaring is dat oudere werknemers zich voor 200 procent inzetten. Ze zijn vaak heel dankbaar dat ze nog mogen werken. En ze zijn meer honkvast en loyaler.’
Het ziekteverzuim ligt verrassend laag en jong en oud leert veel van elkaar. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een promotievideo gemaakt over de wasserij.
Airbnb nekt Amsterdamse woningmarkt
Trouw (of via Blendle)
Trouw had afgelopen dinsdag een artikel over de effecten van Airbnb en verwante bedrijven op de Amsterdamse woningmarkt. De particuliere verhuur van overnachtingsruimte in Amsterdam begint uit de hand te lopen. Airbnb is de marktleider, maar ook partijen als Booking.com, Wimdu en Flat9 hebben zich in die markt genesteld. Verhuur aan toeristen levert een beter rendement op dan verkoop. Dit veroorzaakt extra schaarste in de toch al krappe koopmarkt. Gevolg: extra stijging van de prijzen.
De gemeente heeft weinig grip op de situatie. Officieel mag een woning 60 dagen per jaar worden verhuurd, met maximaal vier bewoners. Niemand controleert dat en er komen steeds meer commerciële partijen in de markt die ‘private’ verhuur als bedrijfsmodel hanteren. De aantrekkingskracht die Amsterdam op toeristen uitoefent, blijft ondertussen groeien. Voor 2030 wordt rekening gehouden met 30 miljoen overnachtingen.
Milieuactivisme in Midden-Amerika levensgevaarlijk
Moedige milieuactivisten in Honduras en Guatemala worden met de dood beloond en in de steek gelaten door lokale autoriteiten. Honduras is al jaren bekend als 'The murder capital of the world' en staat nu ook bovenaan het lijstje van landen waar activisten met één been in het graf staan. Amnesty International publiceerde onlangs een rapport over de gevaren die milieu- en mensenrechtenactivisten in Honduras en Guatemala dagelijks moeten doorstaan.
Het rapport stelt dat van de 186 moorden op activisten in 2015 wereldwijd zo’n 65 procent in Latijns-Amerika heeft plaatsgevonden. Dat zijn 122 moorden, waarvan er 8 en 10 respectievelijk in Honduras en Guatemala werden gepleegd. Berta Cáceres, een bekende mensenrechtenactiviste in Honduras, kwam eerder dit jaar om het leven ondanks dat ze herhaaldelijk de autoriteiten inlichtte over doodsbedreigingen. Activisten zijn daar volgens de wet beschermd, maar door een gebrek aan middelen en politieke wil komt hier in de praktijk weinig van terecht.
‘Hoeveel activisten zoals Berta moeten nog doodgaan voordat autoriteiten in actie komen om de mensen te beschermen die onze planeet willen redden?’ aldus Erika Guevara Rosas, directeur Amerika bij Amnesty International. ‘Het tekort aan gerechtigheid op dit gebied draagt alleen maar bij aan een klimaat van angst en straffeloosheid dat leidt tot dit soort misdrijven.’
Wereldheerschappij door ISDS
Buzzfeed doet naast kattenfilmpjes en roddels ook aan onderzoeksjournalistiek. Pulitzerprijs-winnaar Chris Hamby schrijft in vier delen over ISDS, een arbitragesysteem waarmee landen kunnen worden aangeklaagd door bedrijven. 18 maanden deed Hamby over het onderzoek op drie continenten waarbij meer dan 200 mensen zijn geïnterviewd. Het onderstaande filmpje geeft een samenvatting van het onderzoek.
42 Bijdragen
goof 4
"Als u en ik onze rekeningen niet meer kunnen betalen worden we failliet verklaard. Dat geldt niet voor grote ondernemingen en al helemaal niet voor grootbanken. Markttucht is keihard voor de sukkels aan de onderkant van de piramide, maar boterzacht voor de patsers aan de bovenkant ervan. Tijdens de crisis konden grootbanken in grote lijnen hun eigen waarde bepalen door opportunistisch te kiezen uit verschillende waarderingsmethoden: marktwaarde, boekwaarde of modelwaarde. Als dat niet genoeg bleek, zogen ze een waardering uit hun duim. Geen (schoot)hond die het kon (of wilde) controleren."
Herstelt ons land nu wel of niet ?
Als we het verhaal van Bezemer goed lezen en en het stukje hierboven van Ewald van Engelen dan moeten we vrezen dat we de climax snel naderen .
Als we zien hoe de aandelen beurzen zoals afgelopen vrijdag reageren op slecht economisch nieuws door meer als 2 % te stijgen dan moeten we vaststellen dat de klap niet al te lang meer op zich laat wachten.
Ga maar zoals Angela Merkel haar burgers al adviseerde voor een paar weken voedsel in huis halen en u bewapenen want er komen rare tijden aan en vele erger als dat menigeen ooit had durven denken en zelfs het slechtste scenario is niet slecht genoeg .
https://biflatie.nl/artikelen/banken-artikelen/fysiek-goud-vermogen-beschermen/
En dit lijkt mij nog beter als voor een paar weken voedsel in huis te halen want het zal niet bij een paar weken blijven en zullen fysiek goud en zilver ervoor zorgen dat u de aankomende tijden wat aangenamer kunt overleven.
Fred Raaks 5
De zittende elite zit bibberend af te wachten wat voor slachting dit zal aanbrengen. Excuses en sorry zeggen door de politieke Pinokkio's van deze tijd zullen daar geen verandering in brengen.
Pieter Jongejan 7
Financiële fragiliteit ontstaat volgens Bezemer wanneer er wel geleend wordt, maar niet door bedrijven om te investeren in ons vermogen om inkomen te genereren.
Met beide stellingen ben ik het niet eens.
Fragiele groei komt o.m. tot uitdrukking in grotere fluctuaties in de ontwikkeling van het BBP, de werkloosheid en het consumentenvertrouwen. Ik geef toe dat dit geen voldoende voorwaarde is omdat je op korte termijn (bijvoorbeeld in de periode 1995-2007) een hogere economische groeit kunt kopen door meer schulden aan te gaan. De sterke economische groei van Nederland in de jaren negentig is m.a.w. gekocht op de pof. In de periode 1995-2007 was Nederland de beste groeier van de klas met de laagste werkloosheid; na 2008 valt Nederland terug tot één van de slechtst presterende Westerse landen als gevolg van de te hoog opgelopen schulden. Daarbij komt dat de fluctuaties in de groei van het BBP na 2008 sterk zijn toegenomen, omdat de financiële buffers zijn weggevallen.
De tweede stelling van Bezemer lijkt evenmin juist. Het is niet voldoende dat bedrijven en overheden meer gaan investeren in de reële economie. Dat deden ze vroeger in Japan ook en doen ze nu ook in China, maar zonder succes. Investeren in verliesgevende projecten leidt alleen maar tot nog hogere schulden. Om te voorkomen dat er in verliesgevende projecten wordt geInvesteerd zal de rente eerst omhoog moeten en zal er tegelijk sterk moeten worden afgewaardeerd op de slechte leningen en derivaten. Anders blijft het dweilen met de kraan open.
bps 12
Pieter JongejanSchrijven en opvatten kan afwijken van dezelfde strekking en bedoeling.
Pieter Jongejan 7
bpsInmiddels lees ik dat Nederland door Brexit méér geld zal moeten afdragen aan Brussel.
Ook las ik gister (en vreemd genoeg niet op FTM) dat het IMF niet meer meedoet aan het verstrekken van nieuwe leningen aan Griekenland. Rutte had de Nederlandse bevolking beloofd dat er geen cent meer naar Griekenland zou gaan en bovendien dat Nederland alleen zou meedoen aan nieuwe leningen voor Griekenland als het IMF zou meedoen. Ook die belofte blijkt nu niet te worden nagekomen. Ondertussen schrijft Bezemer dat er door overheden meer geïnvesteerd moet worden en verscheen er gisteren in de NRC een interview met de oud-minister van financiën van Griekenland, dat Griekenland op de goede weg is en dat er nog meer geld naar Griekenland moet. De invloed van de financiële sector op wat er wel en niet in de krant of op de tv komt is veel groter dan menigeen in zijn naïviteit aanneemt.
bps 12
Pieter JongejanIk zie en lees nergens dat Bezemer dat schrijft en beweert.
Bovendien is dat Keynesiaans. Dat werkt alleen als de private sector de publieke investeringen kan benutten voor gezamenlijk grotere opbrengsten en voordelen dan de publieke investeringen hebben gekost, zodat de private groei die publieke investeringen rendabel maakt en terugverdient.
In de tijd van Keynes was er nog genoeg te verbeteren met publieke investeringen zodat er endogeen private groei ontstond na een publieke investering, als dat anders of fiscaal ondertussen niet weer werd gesmoord.
Dat het incidenteel nog steeds zo werkt, beschrijft Mariana Mazzucato en bejubelt Eric Smit.
https://www.ftm.nl/artikelen/politici-van-nederland-dit-is-waar-economische-groei-vandaan-komt
'De opvattingen van Bezemer … zullen … gebruikt worden door de financiële sector en Brussel … Brussel zal pleiten voor een groei van de overheidsinvesteringen in Italië. … meer wegen en bruggen laten bouwen…'
Dat is irreëel, neo-Keynesiaans. Zo ken ik de reële, kritische en nuchtere Dirk Bezemer niet.
Als die wegen en bruggen overbodig zijn of onvoldoende endogene economie tot gevolg hebben bij de benutting ervan, zijn het slechte en onrendabele projecten ten laste van wat wel rendabel is in de eurozone. Bezemer verzet zich daar ook tegen.
Brussel, de financiële sector en overheden zijn nog blijven hangen in het neo-keynesianisme.
Dat is de leer van Keynes t/m de geldkraan. Daarna stopt het enthousiasme.
Na de 2008-crisis is bijv. de verbinding met het Eemshavengebied vanuit midden-Nederland nog weer met een neo-keynesiaanse gedachte verbeterd. Dat kan alleen uit als daardoor de economische bezetting in het Eemshavengebied ook voldoende toeneemt door een vloeiender bereikbaarheid. Dat is nog niet zo. Crisiseffecten zijn wel wat verzacht.
Verder kan ik altijd goed meekomen met je gedachtengang.
Pieter Jongejan 7
bpsMatthijs 11
Pieter JongejanCafe Weltschmerz
https://www.youtube.com/watch?v=dFkhH_iQyak
Dirk Bezemer legt uit wat er fout is met de Nederlandse financiële sector
https://www.youtube.com/watch?v=8vkPiEudD4g
Wat klopt er niet aan die diagnose van het probleem? Hij is echt een van de weinig economen die de crisis aan zag komen en goed kon uitleggen waarom het fout ging/gaat. En waarom kredietgroei voor opdrijven van financiele asset prijzen averechts werkt.
Je hamert op die overheidsuitgaven, maar ik heb hem daar nog nooit over gehoord. Of in elk geval is dat niet zijn hoofdboodschap, hooguit als iets wat nu gedaan kan worden als noodmaatregel. Zijn hoofdboodschap is het verhaal over 'productieve' en 'niet-productieve' krediet groei en de te grote financiele sector tov de reële economie. En dat klopt volgens mij gewoon.
Pieter Jongejan 7
Matthijsbps 12
Pieter JongejanIs dat, en al die andere bijkomstige mankementen en economische pijntjes, niet een gevolg van de scheefgroei door de enorme geld/krediet vloed van de laatste decennia en ook de kunstmatige waarde van geld en rente ?
'Zo lang daar niets aan gedaan wordt is er geen einde te verwachten aan de neerwaartse trend in de economische groei per hoofd.'
Daar kan iets aan gedaan worden middels een soort reset en afschrijving van teveel schulden, of de schuldencrisis moet zelf uitzieken in een periode van minder krediet en blijven aflossen van bestaande schuld.
Als schuld met schuld bestreden blijft worden, schiet dat niet op en blijft het doormodderen en kwarren met de pijntjes en mankementen van primair de financiële en de private sector.
Dacht ik.
Terug naar gezonde schuldverhoudingen in systemen en het totale systeem.
Dan mindert en stopt alle scheefgroei en exces.
Bezemer deed daar internationaal onderzoek naar.
Pieter Jongejan 7
bpsMatthijs 11
Pieter JongejanBij Bezemer gaat het er om dat krediet naar het verkeerde doel gaat: opdrijven van bestaande asset prijzen in plaats van investeringen in de echte economie. Het gaat dus niet om de totalen maar om de specifieke plek waar het terecht komt.
Pieter Jongejan 7
MatthijsMatthijs 11
Pieter JongejanDus het verwijt dat je hem maakt ("Minstens zo belangrijk als de hoeveelheid krediet is echter de vraag aan welke sectoren krediet verstrekt wordt ...") is nu juist zijn centrale punt! Hoe kun je dat nu missen?
De rest van je reactie dwaalt weer af naar het verhaal over die zogenaamd kunstmatig lage rentes etc. en dan kom je ook nog terecht bij basisinkomen. Je bent een van de mensen hier op de site waar normaal mee valt te discussieren en daar ben ik blij om, maar je moet in mijn ogen ook wel in staat zijn even je eigen verhaal los te laten en je te verdiepen in andere verhalen.
Pieter Jongejan 7
MatthijsMatthijs 11
Pieter JongejanDus ik ben niet degene die een discussie uit de weg wil gaan over -jouw- onderwerp. Het gaat er om dat jij niet ingaat op het terechte onderwerp/mechanisme dat Bezemer aankaart.
Pieter Jongejan 7
MatthijsIk stop nu met de discussie omdat ik steeds meer de indruk krijg dat je geen interesse hebt in een inhoudelijke discussie over de noodzaak van het streven naar evenwichtige relatieve prijzen. Mij best. Ik doe liever onderzoek uit nieuwsgierigheid dan een discussie te voeren om mensen aabn mij kant te krijgen. Overigens helpt een inhoudelijke discussie wel om onderzoeksvragen scherper te formuleren.
Matthijs 11
Pieter JongejanIk weet echt niet goed hoe ik dit duidelijker kan maken. Het is alsof we praten over de problemen van een uitlaat van een auto en jij begint iedere keer weer over de luchtfilters.
In een economie spelen tientallen zoniet honderden factoren en mechanismen een rol. Er is niet één mechanisme allesverklarend. Het mechanisme dat Bezemer aankaart is een belangrijke. Het mechanisme dat Steve Keen aankaart is een belangrijke. En zo zijn er velen. Wie weet dat jouw mechanisme over die rentes ook belangrijk is. Maar het is lastig discussieren als je over één deel praat en je het elke keer verlegt naar een ander deel.
bps 12
Matthijsis nou typerend voor complexiteit van complexe systemen als een economie.
Het is wel verstandig om je te beperken tot hoofd(oor)zaken als rente, voorkomende geld/krediet hoeveelheden, tegenwaarde/dekking en de vorming en veranderlijkheid daarvan, primaire sectoren, enz. Vergelijk het met taxonomie.
Je kunt bij complexiteit beter varen op grote lijnen van hoofdzaken, dan te verdwalen in kronkelende wegen van bijzaken, mechanismen, gevolgen en detail; toenemende en veranderlijke diversiteit.
Bezemer doet dat en beperkt zich, Pieter, ik en jij doet dat ook. Het wordt wel eens verward met heuristiek dat niet zou deugen, maar wel deugt indien terecht, maar zonder verdieping nooit compleet is en ook weinig wordt. Hoofdzakelijke causaliteiten zijn beter hanteerbaar.
Matthijs 11
bpsbps 12
Pieter JongejanTussen die uitersten ligt een situatie van evenredige balans van systeemschuld met een deflatie en inflatie omtrent 0%.
Je moet ook niet vergeten dat Bezemer een (economisch systeem) wetenschapper is. Die lieden beschouwen systemen geheel, van uiterste tot uiterste en niet alleen een deel of beperkte periode.
In de Grote Depressie was er te weinig krediet; een situatie ‘when credit helps’.
In de Grote Financiële Recessie is er teveel krediet; een situatie ‘when credit hinders’.
In de Grote Depressie (1929) was er te weinig geld(/krediet), niet in de laatste plaats vanwege de goudstandaard, te weinig onderpand, armoe, hoge werkeloosheid, te weinig en onzeker inkomen en een hoge deflatie relatief. Voor arme mensen was het schaarse geld veel waard. De riskante omstandigheden waren naast geld(/krediet)schaarste, ook nog eens aanleiding voor hoge, en woekerrentes.
In de Grote Financiële Recessie (2008) is er teveel geld/krediet, te lage rente, schuldenverzadiging, ook armoede, hoge werkeloosheid, weinig koopkracht, onzeker inkomen en een deflatoir neigende reële economie door te weinig nieuwe schulden.
Ergens halverwege 1929 en 2008 is er een omslag geweest dat inflatie de overhand kreeg. Dat kon na het verlaten van de goudstandaard in 1971.
Toeval of niet, het komt overeen met een Kondratieff golf van ongeveer 3 generaties van verwerven, erven en bederven en verval.
Minsky duidde eenzelfde trend.
Ik ben er zelf van overtuigd dat ook het menselijk gedrag van die drie generaties van invloed is. Ik ben in de vijftig en ik ken alle drie generaties en de verschillen.
Maar goed, golf is systeemgedrag bij verhoudingen. Bezemer zal het geheel met uitersten wel betrekken in zijn stellingen m.b.t. kredietverhoudingen en -balans, op elke schaal
Pieter Jongejan 7
bpsHet "bewijs" dat het zo in elkaar zit kun je vinden bij Schacht, die in 1924 de Duitse Reichsmark op een voldoende laag niveau introduceerde om internationaal te kunnen concurreren en dat ook tot 1940 heeft kunnen volhouden. Een Duitse Reichsmark was van 1924 tot 1936 ongeveer 50 cent waard. Dat was minder dan vóór 1914. Na de devaluatie van de Nederlandse gulden steeg de koers van de Reichsmark. De Duitse werkloosheid was al in 1936 tot een normaal niveau teruggedrongen. In 1938 beleefde Duitsland een topjaar dankzij de harde Duitse Reichsmark. De conclusie is dat economisch succes afhangt van het handhaven van een evenwichtige relatieve prijzenstructuur. Wat evenwichtig is hangt vooral af van de groei en samenstelling van de bevolking en van de arbeidsproductiviteit. Vandaag lijkt evenwichtig gedefinieerd te worden als het niet mogen omvallen van speculerende bank
Matthijs 11
bpsIemand als Steve Keen daarentegen kijkt vooral naar het totaal aan krediet. En met name de (versnelling van de) groei van krediet. En de krimp die er daarna onherroepelijk ook moet komen. Al praat Keen ook veel over vastgoed en huizenbubbels, omdat dat nu eenmaal de plek is waar dat te veel aan krediet naar toe gaat.
bps 12
MatthijsOm over kredietdifferentiatie en die verhoudingen uit te wijden, had er nog wel een comment bij gekund, maar dat is al vaker aan de orde geweest en dat begrip en misallocatie van krediet is ook wel meer gemeen.
Matthijs 11
bpsDiny Pubben 9
Pieter JongejanPraat eens met mensen met dubbele kleine baantjes of mensen die iedere keer opnieuw weer ontslagen worden en dan al of niet terug mogen komen voor alweer een lager salaris of die werkloos worden en hoe dat eruit ziet. Die kennen het verschil tussen fragiel en robuust.
Hoor ze zeggen: 'Al die managers beloven je iedere keer weer gouden bergen.'
'Consumentenvertrouwen', dat woord spreekt al boekdelen. De burger als consument.
Een consument met hoge leningen is fragiel kan geen robuuste burger zijn.
Pieter Jongejan 7
Diny PubbenLydia Lembeck 12
Diny PubbenAls huurder heb ik geen enkele schuld. Op zich kennelijk een fenomeen, omdat schulden 'erbij zouden horen'. Mensen die een huis kopen vergeten dat ze een enorme schuld aan gaan en daar vanaf kunnen komen door de bank terug te betalen. Maar met die nieuwe constructies hoeft dat zelfs niet eens, begrijp ik. Staan alle mensen met een nog openstaande hypotheekschuld gemeld bij de BKR?? Als ik een maand mijn telefoonrekening niet betaal kom ik er wel in.
Diny Pubben 9
Lydia LembeckIk vind dat schandalige praktijken.
Zelf, ook hier, ben ik van de essenties en vuistregels. Als ik een hypotheek heb dan wil ik zo snel mogelijk van die lening af. Dan slaap ik beter.
Gilles Wattel 1 3
Diny PubbenDiny Pubben 9
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Diny PubbenWat ik persoonlijk de ellende van adviseren vind is, dat, als je mensen adviseert, die er niets van begrijpen, jij in feite de beslissing neemt.
Blijkt het dan mis te gaan, ondanks dat je geprobeerd hebt de risico's uit te leggen, dan komen ze jou verwijten maken.
Diny Pubben 9
Gilles Wattel 1Matthijs 11
Pieter Jongejan1) krediet voor het opkopen van bestaande assets in de hoop dat de prijsstijging ervan voldoende is om de lening rendabel te maken. In andere woorden: bubbel economie, ponzi, tulpenmanie, vastgoedbubbels. Schulden nemen dan toe terwijl onderliggende verdienvermogen van de economie niet toeneemt. Dat gaat op een gegeven moment fout.
2) krediet voor het doen van investeringen in de echte economie, met name door bedrijven. Investeringen in fabrieken en productie etc.
Zie dit uitgebreidere meer technische verhaal
https://www.youtube.com/watch?v=qvBuK8yQxbY
Dit is zijn hoofdboodschap (zoals ik dat zie). Een boodschap die nog lang niet overal aankomt. Zie het gejuich als huizenprijzen in Nederland weer stijgen (Hiep hoi weer meer schuld voor huishoudens!!). De verdere uitwerking naar beleid is natuurlijk wat complexer dan "de overheid moet meer uitgeven". En zo simpel stelt hij het ook niet volgens mij. Er zullen veel, heel veel maatregelen nodig zijn op allerlei gebieden om de schuldgedreven ponzi economie (lees: oppompen vastgoedprijzen) te veranderen in een economie waar bedrijven en banken weer vooral bezig zijn met investeren in echte goederen en diensten. Welke goederen en diensten moet natuurlijk zo veel mogelijk aan de markt over gelaten worden. Al kan een overheid wel een kader scheppen denk ik.
Dus ik begrijp niet zo goed waarom je een probleem hebt met het verhaal van Bezemer. De voorbeelden van Japan en China bevestigen juist zijn verhaal: in Japan had je een gigantische vastgoedbubbel die klapte. In China werden/worden lokale overheden gedwongen hele steden uit de grond te stampen (ook weer vastgoedbubbel ipv echte economie). Je maakt misschien wel een paar goede punten maar die staan los van zijn verhaal.
goof 4
Dit moet elke idioot die nu nog op de VVD wil stemmen eens gaan terugzien morgen bij uitzending gemist en de VVD zal weggevaagd worden bij de volgende verkiezingen .
Bij deze
http://www.business-class.nl/…/onde…/mr_theo_hiddema/id/1826
bps 12
https://www.futurelearn.com/courses/complexity-and-uncertainty/
Dirk Bezemer en Lex Hoogduin zijn collega professoren in dezelfde complexity-discipline aan de RUG.
De focus bij complexiteit ligt vaak op de moeilijk navolgbare veranderlijke verwevenheid en interacties in netwerken en systemen.
Dat is slechts een eigenschap. Complexity is veel meer en in wezen goed begrijpelijk en vereenvoudigend, verhelderend als je je niet blind staart op complexiteiten. Maak er een onbevangen, gezellige cursus van.
Deze FL complexity-cursus van de RUG is erg breed, multidisciplinair, maar compact, integraal, verhelderend, opbouwend en actueel. Deelname is gratis; rondje van de RUG.
De cursus is internationaal en voor iedereen van vrijwel elk niveau toegankelijk.
Ik doe hem zelf ook nog een keer, want hij zou verbeterd zijn. Evolutie staat nooit stil.
Lydia Lembeck 12
bpsMatthijs 11
bpsF.T.M. Kauffmann 7
bpsGilles Wattel 1 3
Vast niet wat ik onder willig buigen versta, vanaf 1945 voor de VS macht.
Dat de westerse pers niet veel anders is dan westerse propaganda, dat was al heel lang mijn idee.
Putin is slecht, want hij weerstaat het westen.
Het idee, gedetailleerd opgeschreven door de VS historicus Charles A. Beard, dat Roosevelt vanaf het moment dat hij in de politiek was naar oorlog streefde, dat idee kan niet waar zijn.
Nederland herstelt, een paar dagen geleden legden wij het traject Zwolle Meppel twee keer af, het verbijsterde mij hoeveel moderne bedrijfsgebouwen, met de bedrijfsnaam er nog op, te koop of te huur staan.
Genetische modificatie, ik ben geen vriend van Greenpeace, net zulke dwazen, lijkt me, als Bas Eickhout.
Maar met hun verzet tegen genetische modificatie heb ik sympathie, geen mens weet wat we aan het doen zijn, om een toch al te grote wereldbevolking nog groter te maken.
Washpost, natuurlijk probeert die een dissident zwart te maken.
Milieu activisme, in dat deel van het continent Amerika wat niet de VS en vazalstaat Canada is: in Cordoba In Argentinië slaagde men er in een gebouw in aanbouw door Monsanto zo te vernielen dat Monsanto er mee stopte.
In Cordoba hadden ze geen zin in giftig afval, met de verleende vergunningen veegden ze een bekend lichaamsdeel af.
goof 4
Dit zie ik helemaal zitten,
eindelijk iemand die de zaak eens kan opschudden.
Zal Geert en zeker onze pinokkio en lachebekkie Rukker niet leuk vinden
http://www.stopdebankiers.com/02/rutte-wil-vragen-over-turkije-niet-beantwoorden/
Gilles Wattel 1 3
goofIk verwacht dat Oostenrijk nu zeker de FPÖ man gaat kiezen.
Een tegenstander van Hollande, presidents kandidaat, zegt 'dat zowel het Franse volk als de Parti Socialiste de pineut zijn van Hollande's beleid'.
In Calais worden nu de wegen geblokkeerd, de ondernemers en burgers daar hebben nu genoeg van de jungle van migranten, die naar het beloofde UK willen.
Ik keek niet naar de praatjes van Pinokkio gisteravond, het is niet belangrijk wat een politicus zegt, maar wat hij doet.
De afgelopen vier jaar zeiden genoeg.
Maar wat ik geestig vind is dat Pinokkio zegt dat het PVV programma onze rechtsstaat bedreigt.
Alsof niet Pinokkio vier jaar lang bezig is geweest ons land, met de rechtsstaat, op te heffen.
Hij kwam er zelfs mee weg dat Dijsselbloem weigerde de kamer uit te leggen waarom hij Brussel weer meer geld betaalde.