
Follow The Money selecteert
Wordt Nederland een nachtwakersstaat? Corruptie in Mozambique, de kloof tussen arm en rijk neemt toe, en hoe rijk is Trump nu écht? Verder: Globalisering funest voor middenklasse, topfraudeur van Enron geeft lezingen, Moscovici bepleit een eurozone-parlement en Eliot Higgins over zichzelf. Tot slot: Financiën presenteert een menukaart van 50 miljard aan bezuinigingen, airbags als potentiële bommen, het ECB-opkoopprogramma van bedrijfsobligaties en een boze Yanis Varoufakis.
Wordt Nederland een nachtwakersstaat?
Staatsrechtgeleerde Anne van Wageningen luidt de noodklok over de gevolgen van decentralisatie van diverse overheidstaken: 'Nederland eet zichzelf van binnenuit op'. De landelijke overheid stoot haar taken in zo’n hoog tempo af naar gemeenten dat je je kan afvragen waarom we in Den Haag nog instellingen hebben die zich daarmee bezighouden. De richting van de missie is duidelijk zichtbaar: Nederland lijkt hard op weg een moderne nachtwakersstaat te worden, een staat die zich enkel nog bemoeit met de maximumsnelheid en met openbare orde en veiligheid, en die liefst zo weinig mogelijk te maken wil hebben met de burger. Dat mag natuurlijk, maar spreek die ambitie dan ook hardop uit. Dan kunnen we erover debatteren. Nu gebeurt het in het geniep.’
Het kabinet komt binnenkort met een plan om een deel van de inkomstenbelasting te verschuiven naar gemeenten. Dat is een gigantische stap. Een boeiend gesprek over de rol van de (natie-)staat in Europees verband en (het gebrek aan) transparantie naar de burger toe.
Corruptie in Mozambique: de ‘tonijnlening’ van 850 miljoen dollar
De begroting van de voormalige Portugese kolonie Mozambique is voor een derde afhankelijk van ontwikkelingshulp, ook al is het land sinds 1975 onafhankelijk. Mozambique is rijk aan olie- en gas, maar kampt met een corrupte socialistische regering. Zo ontving Mozambique een lening van 850 miljoen dollar voor de bouw van een vissersvloot, de ‘tonijnlening’. Maar het blijkt dat het grootste deel van het geld is gebruikt voor andere doeleinden. Zo werd 500 miljoen doorgesluisd naar het ministerie van Defensie. Internationale donoren willen dat de overheid haar bestedingen zorgvuldig verantwoordt, maar daar is geen sprake van. En die tonijnlening is niet het enige bedrag dat ‘zoekgeraakt’ is. In de laatste drie jaar blijkt de Mozambikaanse overheid 1,4 miljard dollar, bovenop de 850 miljoen dollar van de ‘tonijnlening’ om, buiten de begroting en buiten medeweten van het parlement om te hebben weggesluisd.
De corruptie met hulpgelden in Mozambique is niet nieuw. Hier een artikel uit het Volkskrant-archief uit 1999, getiteld 'Modelland Mozambique'. Daaruit blijkt dat Mozambique in 1998 nog honderd miljoen dollar ontwikkelingsgeld uit Nederland kreeg. Onze regering wist niet eens hoeveel het was, noch waar het naartoe ging. Critici vroegen zich toen al af of die hulpstroom de bestuurders niet corrupt en lui maakt. maar toenmalig PvdA-minister Pronk ‘omhelsde’ het land. Pronk: ‘Kijk, het hoeft niet altijd fout te gaan in Afrika.’ Zijn opvolgster en partijgenote, Eveline Herfkens, bleef het land een ‘voorbeeldland’ noemen.
Actualiteitenprogramma Nieuwsuur besteedde afgelopen week ook aandacht aan de ‘tonijnlening,’ waarbij FTM-columnist Christiaan Vos uitgebreid aan het woord kwam.
Liever SBS6 dan emancipatie
HP/De Tijd (via Blendle)
De verschillen tussen hoog- en laagopgeleiden nemen toe. Qua bezit, gezondheid en cultuurconsumptie lopen de twee groepen steeds meer uiteen. Maar is er wel iets te doen aan die spreekwoordelijke kloof? Het schiet niet op met de verheffing van de onderklasse, stelt auteur Neimeijer: ‘Kinderen uit laag opgeleide milieus stromen moeilijker door in het hoger onderwijs, ze haken af, uit angst voor een schuld en door een minder stimulerende thuissituatie.’
Kinderen uit die lagere milieus lijken niet zoveel zin te hebben om zich verder te laten emanciperen. Ze stemmen liever af op RTL 4 en SBS6, en zien daar veel aanleiding voor ontevredenheid. Neimeijer: ‘Overal in Europa wordt de sociaal-democratie in hoog tempo afgebroken en steekt de arbeidersklasse zijn middelvinger op naar zijn vroegere verheffers: donder op met je praatjes en met je cultuur, vooral met de buitenlandse! Nooit meer links! Links zelf weet het ook niet meer.’ En de kloof wordt groter. De vermogensongelijkheid groeit, zo blijkt uit recente cijfers van het CBS. Volgens de Utrechtse hoogleraar Bas van Bavel tast dit de grondslagen van onze samenleving aan. Het onderwijs wordt mede aangewezen als boosdoener: ‘We hadden een redelijk flexibel onderwijssysteem in Nederland. Die flexibiliteit is eruit,’ zegt Inge de Wolf, hoofdauteur van De Staat van het Onderwijs.
Er dreigt een groeiende tegenstelling, ook omdat er vaker een beroep wordt gedaan op de eigen verantwoordelijkheid, waar echter niet iedereen even goed op is voorbereid.
Hoe rijk is Donald Trump écht?
Het Amerikaanse glossy-magazine Vanity Fair onderhoudt al jarenlang een getroebleerde relatie met de Amerikaanse presidentskandidaat Donald J. Trump. Hoofdredacteur Graydon Carter wijst bijvoorbeeld met satanisch genoegen telkens weer op de korte vingers van Trump, en plaatst zelfs diashows met foto’s van Trumps vingers op de site van het blad. In dit artikel gaat Vanity Fair in op de weigering van Trump zijn belastingaangifte openbaar te maken. Hoewel niemand eraan twijfelt dat de (hoogstwaarschijnlijke) presidentskandidaat behoorlijk vermogend is, wordt er steeds meer getwijfeld over Trumps bewering dat hij meer dan 10 miljard dollar waard is. Trump blijkt nogal wat schulden te hebben, 315 tot 500 miljoen dollar. En onlangs verplaatste hij zijn bezittingen naar de fiscale vrijstaat Delaware, Amerika’s belastingparadijs op eigen bodem. Wat heeft Trump te verbergen? Vanity Fair dook erin.
Middenklasse dupe van globalisering
Uit Zwitsers onderzoek blijkt dat de middenklasse de factuur betaalt van de toenemende globalisering, omdat deze de belastinginkomsten in westerse landen onder zware druk zet en de brede middengroepen het grootste deel van die belastinginkomsten moeten ophoesten. Terwijl bedrijven en grootverdieners steeds minder betalen, krijgt de middenklasse steeds meer belastingen te slikken. ‘Een onhoudbare situatie,’ aldus de Zwitserse economen Peter Egger, Sergey Nigai en Nora Strecker op de site van onze Vlaamse collega's van Apache.
Apache trekt deze lijn door naar het huidige België, waar momenteel op grote schaal gestaakt wordt voor betere arbeidsvoorwaarden: ‘De stakingen van deze week tonen aan hoe zwaar het te verteren is voor de middenklasse,’ zegt fiscaal expert Michel Maus. ‘De nieuwe belastingen die de regering-Michel invoert, komen vooral bij de middenklasse terecht.’ Maus voegt hier aan toe: ‘Er komt wereldwijd meer fiscale transparantie, maar de mogelijkheden om aan belastingen te ontkomen via allerlei vennootschappen blijven bestaan.’ Over het risico van kapitaalvlucht bij hogere belastingdruk voor de rijken zegt hij: ‘Als je dat op een redelijk niveau houdt, 30 à 35 procent belasting, geloof ik niet dat dat zal gebeuren.’
‘Door geld gaan je hersenen anders werken’
Weet u nog, het Enron-schandaal? Dat boekhoudschandaal was een van de grootste financiële schandalen ooit en het bedrijf Enron is symbool geworden voor de hebzucht en zelfverrijking rond de internetzeepbel en de financiële crisis. Het brein achter de boekhoudfraude bij het Amerikaanse energiebedrijf, Andrew Fastow, is weer vrij en geeft nu lezingen aan studenten. ‘Voor het ergste wat ik heb gedaan, ben ik niet gestraft,’ aldus de Amerikaan.
Fastow bedacht de constructies waarmee het energiebedrijf miljarden aan schuld en verliezen verstopte en buiten de boeken hield. Toen in 2001 de werkelijke staat van Enrons financiën bleek, ging het zevende grootste bedrijf van de VS binnen vier maanden down the drain. Fastow: ‘Boekhoud-, beurs- en belastingregels zijn erg complex en ambigu. Voor sommige zaken bestaan helemaal geen regels. Er is dus een groot grijs gebied. De meeste mensen denken dat boekhouden zwart-wit is: er komt geld binnen, er gaat geld uit, en wat overblijft is winst. Maar boekhouden voor een groot bedrijf is veel complexer en dat geeft de financieel directeur de mogelijkheid om de regels uit te buiten.’ Deze gewoonte van het zoeken naar mazen in de wet zonder echt de regels te overtreden is vandaag de dag ook weer actueel bij de herwaarderingsdiscussie van deelnemingen bij beursfonds Value8.
Moscovici wil eigen begroting, belasting en minister van Financiën voor eurozone
Eurocommissaris Pierre Moscovici, de man die in diens toenmalige hoedanigheid van minister van Financiën in slaap viel tijdens de bail in-onderhandelingen met Cyprus in april 2013, verwacht na het Britse referendum op 23 juni een ‘bevrijdend’ debat over de toekomst van Europa en de eurozone, ongeacht de uitslag. Dat zegt hij in een interview met het FD.
In zijn huidige functie als begrotingscommissaris van de Commissie krijgt Moscovici de nodige kritiek. Hij zou te soepel omspringen met de regels van het Begrotingspact en daarbij stelselmatig ook zijn eigen land — Frankrijk — uit de wind houden. Ook verleende hij uitstel aan Portugal en Spanje. Volgens Moscovici is het huidige Pact te rigide. Er zou veel meer flexibiliteit moeten worden ingebouwd, rekening houdend met specifieke omstandigheden van de lidstaten. Wat Moscovici betreft krijgt de eurozone een eigen begroting, schatkist en minister van Financiën, die tevens lid is van de Commissie. Een andere FD-columnist, Marcel de Boer, geeft Moscovici voorlopig het voordeel van de twijfel.
Ter herinnering en voor de goede orde: dat Begrotingspact (getekend op 31 januari 2012) bouwt voort op het Stabiliteits- en Groei Pact (1997) dat de basis vormde voor het besluit om tot de gemeenschappelijke euromunt over te gaan. Datzelfde begrotingspact werd gebruikt om Nederland te dwingen tot buitensporige bezuinigingen tijdens Rutte II. Some animals are more equal than others.
‘Ik vertrouw de Oekraïners ook totaal niet’
Interview met Eliot Higgins, oprichter van onderzoeksgroep Bellingcat, bekend van onthullingen over de oorlogen in Syrië, Oekraïne en de MH17. De voormalig werkloze blogger uit het Britse Leicester heeft zich inmiddels ontpopt tot een internationaal bekende figuur. Hij wordt financieel gesteund door denktank Atlantic Council, Google en de Open Society Foundations, een mensenrechten- en democratiestichting van de Amerikaans-Hongaarse miljardair George Soros.
Er wordt mede daarom openlijk getwijfeld aan Higgins’ onafhankelijkheid, maar zelf vindt hij de kritiek onterecht. Hij neemt immers ook de VS op de korrel, bijvoorbeeld tijdens een aanval met kruisraketten in Syrië waarbij burgerslachtoffers vielen. Een handige pr-stunt van de voormalig werkloze blogger of een waarheidsgetrouw relaas? Oordeelt u zelf.
Financiën introduceert een ‘menukaart’ van vijftig miljard
Inzending van een van onze lezers
Een mooie onthulling van De Volkskrant deze week. Na jaren bezuinigen om de begroting op orde te krijgen, zijn er voor het volgende kabinet nog volop mogelijkheden om verder te saneren. Het ministerie van Financiën ziet opties voor nog eens 50 miljard euro aan bezuinigingen. Dit blijkt uit ‘de menukaart’ die het ministerie van Financiën in strikt vertrouwen aan de fracties in de Tweede Kamer heeft verstrekt. De kaart is in het bezit van De Volkskrant en is bij het artikel geplaatst en dus voor iedereen te raadplegen. Alle ministeries hebben meegeschreven aan deze zogenoemde Ombuigingslijst met daarop bijna 400 bezuinigingsvoorstellen, van kansrijk tot twijfelachtig. In de wandeling heet de lijst ‘de menukaart,’ omdat politieke partijen hem in de komende maanden gebruiken bij het opstellen van hun verkiezingsprogramma's voor de verkiezingen van maart 2017. Het artikel en de lijst geven door hun argumentatie van de voorstellen een mooi inzicht in de denk- en belevingswereld van de ambtelijke top in ons land.
Takata airbags: 60 miljoen potentiële autobommen
Longread van een Bloomberg journalistencollectief over het Japanse Takata, fabrikant van auto-accesoires. Het bleek dat de airbags van dit bedrijf niet goed functioneren waardoor zij in plaats van bescherming te bieden, tot dodelijke bommen zijn geworden. Takata is hofleverancier van airbags aan een groot aantal fabrikanten. BMW, Ford, Honda, Tesla, Toyota, en nog twaalf andere merken maken gebruik van de airbags van de Japanners. In de VS is een op de vijf auto’s uitgerust met airbags van het bedrijf. Dat zijn 60 miljoen auto’s.
Er zijn alleen al in de VS dertien mensen overleden door disfunctionerende airbags en er moeten wellicht wereldwijd 100 miljoen auto's worden teruggeroepen om de problemen op te lossen. Het duurde echter tot 25 juni vorig jaar voordat de ceo van Takata, Shigehisa Takada, zijn excuses maakte tijdens de aandeelhoudersvergadering van dat jaar.
Hoe ziet dat ECB-opkoopprogramma van bedrijfsobligaties er eigenlijk uit?
Op 8 juni begint de Europese Centrale Bank (ECB) in het kader van haar Quantitative Easing-beleid met het uitvoeren van haar eerder aangekondigde voornemen om ook in euro’s luidende bedrijfsobligaties op te kopen van grote ondernemingen. Banken vallen niet onder het aankoopbeleid, maar verzekeringsmaatschappijen wel. Er wordt zowel op de primaire als op de secundaire markt aangekocht. De bedoeling van dat beleid is enerzijds om de inflatie op te stuwen tot net onder de twee procent op jaarbasis, en anderzijds om de economische groei in de eurozone te stimuleren. Er is al veel gezegd en geschreven over het beperkte ‘succes’ van het eerdere opkoopbeleid van staatsobligaties door de ECB. Waarom zou het opkopen van bedrijfsobligaties wel helpen? En wat koopt de ECB dan precies? En waarom mogen alleen de centrale banken van België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië en Spanje meedoen? De Financial Times legt het uit.
Varoufakis: structuur eurozone maakt onafhankelijke ECB onmogelijk
Voormalig Grieks minister van Financiën Yanis Varoufakis doet weer eens van zich spreken. Ditmaal neemt hij de ECB op de korrel. Varoufakis stelt in dit opiniestuk dat de structuur van de eurozone een politiek en monetair onafhankelijk beleid in de weg staat. Hij stelt dat centrale banken onafhankelijk van overheden zouden moeten opereren, maar constateert tegelijkertijd dat dit in de eurozone niet het geval is: de ECB is de minst onafhankelijke centrale bank in de hele ontwikkelde wereld, aldus de Griek.
Varoufakis beschrijft vervolgens hoe de ECB onder druk van Duitsland de Griekse banken illiquide maakte om zo de Grieken te dwingen de austerity measures van de trojka te accepteren. Ook zorgde de ECB er onder druk van Duitsland voor dat de Griekse regering de staatsschuld niet kon ‘doorrollen,’ waardoor het IMF niet betaald kon worden. Ook deze move was uitsluitend bedoeld als dwangmiddel, aldus een verontwaardigde Varoufakis.
69 Bijdragen
chad Awesome 1
http://dare.uva.nl/cgi/arno/show.cgi?fid=153775
Jean Wanningen 6
chad AwesomeConclusie is dan ook niet verwonderlijk dat er geen uitsluitsel te geven is op de vraag welke waarderingsmethode het beste is: waardering tegen histrorische kostprijs of tegen fair value. Dat is ook mijn ervaring uit de praktijk. Uiteindelijk wordt de waarde van een bedrijf - zeker als dat niet-beursgenoteerd is - bepaald door 'wat de gek ervoor geeft'.
Joost Visser 5
Jean WanningenJean Wanningen 6
Joost VisserGilles Wattel 1 3
Jean WanningenDe onzekerheid daarvan veroorzaakt inderdaad 'wat de gek er voor geeft'.
Vandaar het probleem, de jaarrekening is meer voorspelling dan geschiedschrijving.
Jean Wanningen 6
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Jean WanningenWaarderen is in belangrijke mate gokken.
Wie had voorzien dat Kodak en Leica (de laatste bijna) ten onder zouden gaan aan digitale fotografie ?
Op dit moment worden telefoons steeds beter in foto's en filmen, journalisten laten de spiegelreflexen al thuis, een telefoon voldoet al voor eenvoudige kranten foto's.
Is er al iemand die daarom z'n Nikon aandelen verkoopt ?
Voorziet iemand dat klassieke tv brengers op het eind van hun levenscyclus zijn ?
Jongeren kijken alleen nog via internet wanneer het hen uitkomt.
Roland Horvath 7
Wat is dan de reden dat het EU bestuur en de NL regering Rutte2 zo krampachtig en kwaadaardig vast houden aan bezuinigingen? Een positieve reden is er niet. De Grote Multinationale Ondernemingen GMO/MNO willen hun bedrijfslasten zoals lonen en sociale lasten minimaliseren vooral de Sociale Zekerheid SZ moet er uit. Dat vinden de superrijken overbodig en in Afrika betalen ze ook geen SZ. Door het feit dat besparingen niets opleveren, er men overheidsschulden wil terug betalen, moet er dus bezuinigd worden op de SZ. De wensen en grillen van de GMO zijn wet voor het EU bestuur dat gepatroneerd wordt door een kartel van GMO, de ware bestuurders van de EU.
De EU is dus een corpocratie =neoliberaal =laisser faire kapitalistisch =fascistisch. Dat geldt ook voor Rutte2. Uit de corpocratie volgen kenmerken zoals extreem rechts, nationalistisch, anti democratisch, anti sociaal, anti collectief, anti liberaal. Fascisme uit het Italië van de jaren 1920-1940 moet niet verward worden met nazisme uit het Duitsland van de jaren 1920-1940. Want nazisme = fascisme + gestook: Meer expliciet: Racisme, demoniseren en uitsluiten van minderheden, wij -zij denken.
Er is al 50 miljard bezuinigd, nog eens 50 miljard. Rutte2 is er gek en onbekwaam genoeg voor. We verarmen en leveren ons als slaven over aan de GMO. En aan de US straks via TTIP en CETA.
Pieter Jongejan 7
Roland HorvathGecumuleerd overschot/tekort in lopende prijzen per hoofd van de bevolking
Nederland 49283 euro per hoofd van de bevolking
Duitsland 25567 euro per hoofd van de bevolking
Italië 2221 euro per hoofd van de bevolking
Frankrijk - 3506 euro per hoofd van de bevolking
Spanje - 5803 euro per hoofd van de bevolking
Griekenland - 25749 euro per hoofd van d ebevolking
USA - 28314 dollar per hoofd van de bevolking
UK - 8655 pond per hoofd van de bevolking
Deze cijfers verklaren de benoeming van Dijsselbloem en De Hoop Scheffer
MvdB
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
MvdBHet verschil tussen Nederland en Zwitserland is dat de Nederlanders hun pensioen in euro's krijgen, die steeds minder waard worden en de Zwitsers in Zwitserse franken waarvan de koers sinds de invoering van de euro met ongeveer 50% gestegen is. Om een te hoog oplopen van de koers van de Zwitserse frank tegen te gaan kopen de Zwitsers (en de Chinezen) nu goud. Hierdoor komen er meer Zwitserse franken en Chinese yuans in omloop en meer goud in de kluizen van hun centrale bank. Nederland zou hetzelfde moeten doen, maar onze goedkope manegepaarden blijven in tegenstelling tot de Lippizaners van de Zwitsers hun rondjes draaien. De ECB zou de koers van de euro kunnen drukken door ook goud op te kopen, maar dit laat zij na. In plaats van goud op te kopen koopt de ECB Amerikaanse dollars, minderwaardig Zuid-Europees schuldpapier en straks ook bedrijfsobligaties. Zo worden de Nederlandse betalingsbalansoverschotten gebruikt om landen die op te grote voet leven en/of zoals Griekenland tegen een te hoge wisselkoers zijn ingestapt, voor een faillissement te behoeden. Nederland met zijn kapitaaldekkingsstelsel hoort niet thuis in dit eurogezelschap. Blijven we wel lid dan zal ons pensioenvermogen straks geheel onnodig veel en veel minder waard blijken dan nu. De Amerikanen en Chinezen (en Wellink?) lachen zich waarschijnlijk rot om die domme Nederlanders.
Joost Visser 5
Roland HorvathRoland Horvath 7
Joost VisserJoost Visser 5
Roland HorvathKan het niet direct met cijfers onderbouwen, maar gevoelsmatig (is gevaarlijk, weet ik) denk ik dat een groot gedeelte van de BBP-groeicijfers van de laatste twee jaar het gevolg is van de immigrantenstroom. Is op korte termijn toch een Keynesiaanse push van de economie. Het zijn nogal bedragen die de consumptie aanzwengelen: uitgaven CAO, gemeentelijke huisvesting etc. De klap komt later als reserves uitgeput zijn en/of er geleend moet worden. Compenseert meerdere malen de bezuinigingen in de zorg.
Gilles Wattel 1 3
Roland HorvathJan Willem de Hoop
Leerzaam en informatief stuk, zowel voor voorstanders van meer EU en voor minder EU. Artikel laat zien dat beiden kampen in de politiek nu veeal nog aan de oppervlakte blijven. Echte aanrader. Sterk hoe de relatie tussen EU problematiek en decentralisaties wordt uitgelegd. Decentralisaties die ook in andere landen plaatsvinden.
Slot van artikel - citaat: ""De welvaartsstaat op Europees niveau regelen, dat is nogal wat.‘Jazeker. Ik weet ook niet of ik daar voorstander van ben, maar we moeten daar wel een stevig debat over voeren. We moeten beslissen hoe we de toekomst willen. Kunnen we ons het verdwijnen van de natiestaat permitteren? Of willen we dat iemand verantwoordelijk blijft voor de onderlinge solidariteit? En maakt het ons dan eigenlijk uit of dat iemand in Brussel is of iemand in Den Haag? Merk je eigenlijk wel het verschil als werkloze in Deventer? Misschien dat we aan het einde van het debat uitkomen op de conclusie dat het beter voor de welvaartsstaat is als we daar een Europeaan in Brussel voor verantwoordelijk maken. Maar zover ben ik nu nog niet.’"
Kasteelpannetje extra small 2
Jan Willem de Hoopnu:
VN is niet nieuwsgierig. Neem de nieuwsbrief.
eerder:
Maak je ouders trots. Lees vrij Nederland.
Diny Pubben
Jan Willem de HoopDe Fransen demonstreren ze willen die nul uren contractjes van de EU niet. Die weten dat, van de EU.
Hier is altijd al alles in het geniep geregeld.
Joost Visser 5
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop
Bijzonder om onderstaande te lezen, in relatie tot artikel - Liever SBS6 dan emancipatie - ambtenaren constateren dus ook de kloof en accepteren hem of willen hem verder vergroten.
"In de lijst staat ook de constatering dat vooral mensen met een hoog inkomen boeken, kranten en tijdschriften lezen en musea, bibliotheken, theater, concerten, attractieparken, bioscopen en het circus bezoeken. Voor die zaken betalen mensen het lage btw-tarief dat ooit was bedoeld 'om cultuur en media voor lage inkomens toegankelijk te maken'. Dat is mislukt, dus kan het hoge btw-tarief gaan gelden. Levert de schatkist 1,4 miljard euro op."
R. Eman 7
Jan Willem de HoopMvdB
Jan Willem de HoopDiny Pubben
Nachtwakersstaat? Rechtsgeleerde?
Zonder een woord over de Grondwet art.120 en hoe die hier buitenspel staat. Geen Constitutioneel Hof, ongekend.
Geen open communicatie meer in onze organisaties.
Het zijn toch echt de hoger opgeleiden die daar aan meewerken.
Verwacht dat de Nationale Ombudsman gaat uitleggen bij Buitenhof:
"Beste burgers, u moet niet meer bij mij zijn maar bij de ombudsmannen van uw gemeenten." Hij zou beter het woord kinderen kunnen gebruiken.
Enron, jammer dat ik geen toegang krijg, zeer benieuwd naar:
‘Voor het ergste wat ik heb gedaan, ben ik niet gestraft,’
Enron bestuur, zo kijk ik naar onze zorgverzekeraars.
MvdB
Diny PubbenDiny Pubben
MvdB"Fastow zegt de studenten te willen leren dat je, terwijl je de regels netjes volgt, alsnog fout kan zitten. Door geld gaat je brein anders functioneren. Ik had me moeten afvragen of het klopte wat ik deed, maar dat deed ik nooit en misschien komt dat door het geld.” Hij stelt wel al ethische vragen aan die studenten. Maar nog niets over cognitieve dissonantie en groupthink processen die daar een rol speelde.
Hij draaide de bak in, wie nog meer, weet iemand dat?
Jan Willem de Hoop
Diny PubbenEnron: The Smartest Guys in the Room
http://documentary-movie.com/enron-the-smartest-guys-in-the-room/
Hier nog toelichting Tegenlicht op Enron zaak
Energiebedrijf Enron was op zijn hoogtepunt 70 miljard dollar waard. Niets is er van over. Het bedrijf bleek op drijfzand gefundeerd. Duizenden werknemers verloren hun baan en pensioen.
http://tegenlicht.vpro.nl/nieuws/2007/november/vpro-gidsartikel-creatief-boekhouden-enron-the-smartest-guys-in-the-room.html
Diny Pubben
Jan Willem de HoopDe jaren daarvoor zat Californië regelmatig zonder energie. Ze legden zelfs centrales stil (zelfs ziekenhuizen zonder stroom) onder het mom van onderhoud om de aandelenkoers op te drijven. Kijk:
"Enron, ooit een saai gasbedrijf, gebruikte deregulering van de energiemarkten om zich om te vormen tot een conglomeraat dat zélf in energie handelde."
Kijk, naar die overeenkomsten, doen onze Zorgverzekeraars ook.
Ze gaan handelen in data, dat was de afgelopen week in het nieuws!
De Autoriteit Persoonsgegevens is daarbij zelfs helemaal gepasseerd. Of bewust want even bestuurswisseling?
Gilles Wattel 1 3
Jan Willem de HoopEnron verkocht bedrijven, en boekte de winst.
Dat die hoge winst het gevolg was van garanderen door Enron van die winst, dat stond niet in de boeken.
Of de accountant werkelijk van niets wist is een andere vraag.
Het gebruiken van pensioenvermogen door Enron is helaas in de VS nog legaal.
R. Eman 7
Diny PubbenMvdB
"Moscovici wil eigen begroting, belasting en minister van Financiën voor eurozone"
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:TrNHFHfFjHoJ:fd.nl/economie-politiek/1153954/moscovici-verwacht-bevrijdend-debat-na-brits-referendum+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl
De gecachte link naar "A guide to the ECB’s corporate bond purchases" werkt niet lekker. Plak de naam van het artikel in Google, zoek, en druk op het kleine groene driehoekje.
Pieter Jongejan 7
Diny Pubben
Pieter JongejanJan Willem de Hoop
Pieter JongejanVolgens mij legt artikel uit dat we in beiden terug gaan naar vroeger, de natiestaat is terug naar wat we nog kennen van afgelopen tientallen jaren, de nachtwakersstaat met machtige regio's gaan veel verder terug in onze geschiedenis.
Diny Pubben
Jan Willem de HoopPieter Jongejan 7
Jan Willem de HoopJean Wanningen 6
Pieter JongejanJan Willem de Hoop
Jean WanningenJan Willem de Hoop
Pieter JongejanDenk dat je een mooie en belangrijke aanvullng geeft Pieter, maar vind at je artikel te kort doet als je het alleen als lofzang betitelt. ZIe ook mijn reactie waarbij ik slot artikel aanhaal. Zelfs iemand die de EU voor veel zaken prijst vraagt zich af of hij wel zonder natiestaat wil of hij de verzorgingsstaat wel in EU handen wil leggen. Belangrijkste boodschap van artikel / intervieuw is volgens mij dat er nu belangrijke en ingrijpende verschuivingen plaatsvinden die in geniep plaatsvinden zonder wezenlijk debat. en over wezenlijke zaken zouden we in een democratie moeten debatteren.
Pieter Jongejan 7
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop
Pieter JongejanGilles Wattel 1 3
Jan Willem de HoopWe zijn er nog steeds niet vanaf.
Monsieur le baron de Munchausen 5
Decentralisatie daarentegen is het verplaatsen van taken van een centraal punt naar meerdere decentrale punten. We kennen dat beter onder de noemer: subsidiariteit. Dwz overheidstaken dienen op het laagst mogelijke niveau te worden uitgevoerd. Decentralisatie wil dus niet zeggen dat er minder taken door de overheid zullen worden uitgevoerd. Een trend naar meer decentralisatie is daarmee een heel ander beestje dan een trend naar een nachtwakerstaat, die er volgens mij niet is.
Vanzelfsprekend kun je eindeloos debatteren over welke taken gedecentraliseerd dienen te worden en zo ja, in welke mate, wat onze ambtelijke medelanders op hun beurt aangenaam kan bezighouden en waardoor we in een voortdurende reorganisatiesinusoïde terecht komen.
Ik heb het bijbehorende Blende stuk niet gelezen maar als de staatsrechtgeleerde decentralisatie en een nachtwakerstaat aan elkaar gelijk stelt is dat zorgwekkend.
Jan Willem de Hoop
Monsieur le baron de MunchausenDat doet hij niet J C dus toch maar even lezen dus. En let wel, de huidige decentralisatie is maar een begin, begin van total afbouw. Alles in 1 keer afschaffen werkt nu eenmaal te veel argwaan.
Monsieur le baron de Munchausen 5
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop
Monsieur le baron de MunchausenMonsieur le baron de Munchausen 5
Jan Willem de Hoop"De welvaartsstaat op Europees niveau regelen, dat is nogal wat.‘Jazeker. Ik weet ook niet of ik daar voorstander van ben, maar we moeten daar wel een stevig debat over voeren. We moeten beslissen hoe we de toekomst willen. Kunnen we ons het verdwijnen van de natiestaat permitteren? Of willen we dat iemand verantwoordelijk blijft voor de onderlinge solidariteit? En maakt het ons dan eigenlijk uit of dat iemand in Brussel is of iemand in Den Haag? Merk je eigenlijk wel het verschil als werkloze in Deventer? Misschien dat we aan het einde van het debat uitkomen op de conclusie dat het beter voor de welvaartsstaat is als we daar een Europeaan in Brussel voor verantwoordelijk maken. Maar zover ben ik nu nog niet.’"
Het is dus inderdaad precies zoals ik dacht: de staatsrechtgeleerde begrijpt het verschil niet tussen het verplaatsen van overheidstaken en een nachtwakerstaat. Maar, om zijn vraag te beantwoorden, zodra de meer ruimhartige sociale voorzieningen van meer welvarende landen worden samengevoegd (genivelleerd) met de minder royale sociale voorzieningen van minder welvarende landen dan zal het resultaat daar op zijn best tussen in komen te liggen. In Nederland gaan we er dus op achteruit. Dat is de normale, te verwachten consequentie van een expanderende sociaaldemocratie. Alleen nu gaan ook de netto-belastingeldontvangers in Nederland bloeden voor de lagere productiviteit in andere EU-lidstaten, terwijl eerst alleen de netto-belastingeldbetalers mochten bloeden voor de netto-belastinggeld ontvangers in Nederland. Dat zal inderdaad even wennen zijn voor diezelfde netto-belastinggeldontvangers in Nederland en naar verwachting zal hun enthousiasme voor de sociaaldemocratie daarmee afnemen. Overigens lijkt het mij waarschijnlijker dat de EU, als de failed state die zij is, daarvoor al failliet gaat.
Diny Pubben
Jan Willem de HoopLeprechaun
But to do this they must choose to stay in the EU and join forces with democrats from across the continent to democratise the EU.
Voor volledige tekst:
https://diem25.org/diem25-and-the-uk-referendum/
bps
Wat denkt u dat er gebeurt in een ‘ieder voor zich’ omgeving, incl. de overheid ?
Juist. De sterksten en de rijksten winnen het monopolie of oligopolie.
En de sterkste en de rijkste is de overheidsbureaucratie in de totalitaire EU.
En dacht u dat die u de laagste of passende belastingen liet betalen en uw individuele, én democratisch gemeenschappelijke belangen en vrijheden behartigt?
Bij 'ieder voor zich' wint de overheid en het groot kapitaal.
Beter en het beste is 'ieder het zijne' te laten in sociaal en economisch verkeer.
Monsieur le baron de Munchausen 5
bpsEen oligarchie is waarschijnlijk nooit helemaal te voorkomen, ik geloof niet dat het ooit anders geweest is. Wel lijkt het mij mogelijk om de invloed van de elites te minimaliseren. Daarvoor zul je hoogstwaarschijnlijk de staat gebaseerd op verplichte belastingen moeten afschaffen omdat die staat onderdeel gaat uitmaken van de oligarchie.
bps
Monsieur le baron de Munchausendankzij verbeteringen van de erbarmelijke omstandigheden in de 19e eeuw en de eeuwen daarvoor.
Monsieur le baron de Munchausen 5
bpsbps
Monsieur le baron de MunchausenHet heeft veel meer te maken met zorgvuldig monetair beleid, (P:M:C)
een evenwichtig groeiende productie/consumptieverhouding (P:C),
onbelemmerde deelname in de economie en circulatie,
de vorming van een sterke, brede en bufferende middenklasse, ...
Kortom: 'ieder het zijne' in vrijheid.
"Liberty & Dignity" noemt prof. Deirdre Mc Closkey dat synoniem op de Chicago School for Economics. Ik kan daarin wel met 'r meegaan.
Gilles Wattel 1 3
Monsieur le baron de MunchausenKasteelpannetje extra small 2
Balanceren tussen bijstand en burn-out
https://www.villamedia.nl/artikel/balanceren-tussen-bijstand-en-burn-out/151029975-76cf34c8
Een steeds beter lopende freelancepraktijk. En toch weer in loondienst gaan – inclusief bijbehorende verhuizing. Wat ligt er aan zo’n stap ten grondslag? Voormalig freelance journalist Sjors van Beek (52) legt uit waarom hij besluit (opnieuw) in dienst te treden bij De Limburger.
(...)
"Even een stokpaardje. Ik denk dat 90 procent van de freelance ‘echte’ journalisten (dus niet de copywriters en de commerciële schrijvers) tweeverdiener is. Eentje verdient de huurpenningen of hypotheek, de ander verdient het leefgeld. Dan is het te doen: 1000 à 1500 euro per maand valt er nog wel te verdienen in de schrijvende journalistiek. Maar ik ben alleenstaand, en ouder van een kind. Ik moet bijkans het dubbele binnen harken, elke maand opnieuw, nog vijftien jaar, vrijwel zonder rustpauzes – want rust is onbetaald. Altijd maar blijven watertrappelen. Even stoppen betekent kopje onder.
De schrijvende journalistiek betaalt per woord. Ongeacht de tijdsinvestering. Een enkelvoudig interview van – pak ’m beet – 1200 woorden à 34 cent is 408 euro, een goedbetaalde dag."
"Maar een onderzoeksklus, met een Wob-procedure inclusief bezwaarschrift, plus bestuderen van een verkregen dik dossier én interviewen van zo’n tien mensen..? Oók 408 euro. Bruto. Of 750 euro als het qua woorden een onsje meer mag zijn. Voor twee of drie weken werk. Mijn vroegere – maar allang wegbezuinigde – schoonmaakster betaalde ik meer."
(...)
Diny Pubben
Kasteelpannetje extra small"De schrijvende journalistiek betaalt per woord" - Machinelogica.
Jean Wanningen 6
Kasteelpannetje extra smallKasteelpannetje extra small 2
Jean Wanningen'Ging (...) bij een gerenommeerde investment bank werken'
(...)
'stapte daarna over naar de venture capital branche'
(...)
'lid van vele Raden van Commissarissen'
(...)
'verantwoordelijke voor de uitrol van een internationale onderneming op het gebied van automatische locatiebepaling en mobiele data'
(...)
'eigen consultancy bureau op het gebied van Fusies en Overnames en Venture Capital'
Journalistiek is intrinsiek bevredigend werk. Je snapt iets niet, vraagt je dingen af, maakt je zorgen, en wil daarover duidelijkheid scheppen. En je krijgt daarvoor graag een podium. Daarom ondervindt de betaalde journalistiek concurrentie van mensen als jij. Een andere reden is dat van de online-advertentieinkomsten 85 procent naar Facebook en Google gaat.
Hiermee suggereer ik overigens niets over de casus Van Beek.
Je moet (Jean moet helemaal niks!) zorgen dat je in de kaartenbakken van een RTL Z terechtkomt. Eric Smit nam Dieuwertje Kuijpers al eens mee naar Z Today. Schuif jij daar binnenkort ook aan?
Jean Wanningen 6
Kasteelpannetje extra smallDiny Pubben
Jean WanningenJoost Visser 5
bps
Joost VisserMvdB
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:xz8rRZN2D2UJ:fd.nl/opinie/1154622/op-zoek-naar-de-neoliberaal+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl
en het artikel waarop hij reageert: http://www.imf.org/external/pubs/ft/fandd/2016/06/ostry.htm
Jan-Marten Spit
Gelukkig verdwijnt racisme als we zwarte piet verbannen. Daar hebben we dan wel weer goed over nagedacht.
Roland Horvath 7
In een unie moeten de lidstaten blijven bestaan en ze moeten gerespecteerd door de unie. De EU is en was altijd in de 1e plaats een kartel van Grote Multinationale Ondernemingen GMO in het nazistische IG Farben. De EU Commissie is een administratie van dat kartel met dezelfde neoliberale =laisser faire kapitalistische =fascistische =corpocratische ideologie: Vandaar de nutteloze besparingen en - verdragen als CETA/TTIP. Ten 2e is er een confederale vergadering, de Raad, 1 lid per lidstaat, 28 personen, een te kleine nationaal denkende groep in plaats van 4 rechtstreeks verkozenen per lidstaat. De 2 genoemde instellingen worden in feite niet gecontroleerd. De Commissie komt niet voort uit een ideologische meerderheid in Raad en Parlement. Ten 3e is de EU een unitair gedrocht geworden, ze maken wetten die de lidstaten moeten maken. De EU moet uitsluitend een federatie zijn: euro, grenzen, immigratie, defensie, vennootschapsbelasting. De EU faalt in haar federale taken door haar belachelijke en niet efficiënte staatsstructuur, geen enkele staat wil zoiets doms. Ze is de slaaf van de GMO en van de US. En van TR.
De US werden in 1787 na 11 jaar confederatie omgevormd tot een federatie met een sterke regering om hoge tolmuren te handhaven om buitenlandse industriële goederen te weren, waardoor de US industrie zich heeft kunnen ontwikkelen. De EU had van bij het begin in 1952 het tegengestelde doel namelijk een goedkope werkplaats te zijn voor de -US- GMO. De eigen ontwikkeling en zelfbeschikking van de EU zijn en worden te niet gedaan.
Gilles Wattel 1 3
Roland HorvathZe werden militair onderworpen, het industriële noorden produceerde in massa repeteer geweren met getrokken loop, die kogels afvuurden in plaats van loden ballen.
Het werd prijsschieten.
Pas na anderhalf jaar onderwerpings oorlog, die heette Civil War, verklaarde het noorden dat het ging om het bevrijden van de slaven.
Het noorden kreeg door dat slavernij alleen werkt op plantages, niet in fabrieken.
In elk leerboek politicologie vindt je dat een confederatie twee eindes heeft, uit elkaar vallen, of totalitair worden.
De vrije slaven kwamen er achter dat zij als industrie arbeiders slechter af waren dan op de plantages, daar was verzorging bij ziekte, en pensioen in natura.
Vandaar dat ik de European Defense Force een uiterst griezelige zaak vind.
Roland Horvath 7
Gilles Wattel 1Er is ten 2e de confederatie van de zuidelijke staten in de US burgeroorlog 1861 -1865 die door de noordelijken gewonnen werd. Het doel van de noordelijken was de unie, de federatie te handhaven. Nadien vonden ze, verzonnen ze ook nog het argument dat het ging om de afschaffing van de slavenhandel. De US hebben altijd morele redenen klaar om hun oorlogen te rechtvaardigen. Vaak 100% belachelijk zoals het invoeren van democratie in Irak in 2003.
Gilles Wattel 1 3
Roland HorvathDie doctrine, zo schreef mij een VS correspondent, wordt nog steeds in 'glowing terms' onderwezen op VS scholen.
Dit antwoord kreeg ik omdat ik uitlegde dat Europese staten oorlog overwogen tegen de VS vanwege deze claim op Z Amerika.
Rond 1840 kwam daar 'Manifest Destiny' bij, dat het onvermijdelijk was dat het blanke ras de wereld ging beheersen.
De Britse tegenhanger was 'white man's burden', waarvan de praktijk was dat de Britse Vice Roy in India meende dat hij de opvolger van de Moghuls was.
De ceremoniën aan het Britse hof in Birma deden niet onder voor de Moghuls.
Roosevelt veroorzaakte onmiddellijk de woede van Churchill als hij het had over Indiase onafhankelijkheid.
Churchill was zo dom dat hij de implicaties van de Atlantic Charter niet inzag, ook zelfbeschikkingsrecht voor de Britse koloniën.
Nadat het VS volk door WWI revisionisme begreep dat hun zonen gestorven waren voor imperialisme kwamen er neutraliteits wetten.
Vandaar dat Roosevelt acht jaar nodig had om weer oorlog te kunnen voeren.
WWII revisionisme wordt nog steeds bekwaam onderdrukt.
Gilles Wattel 1 3
Moet ik verhuizen naar Wassenaar ?
Trek uit de grote steden ?
Hardegarijp bij Leeuwarden was het gevolg, Leeuwarden smaakt nog de gevolgen.
Mozambique, hoe je bijna een miljard fraudeert, ik vind het knap.
Maar waarschijnlijk is het heel anders, geen toezicht, of de andere kant uitkijken, om wat mee te profiteren.
De kloof tussen arm en rijk en de verantwoordelijkheid.
In de nabije toekomst, als je nauwelijks pensioen krijgt is dat je eigen schuld, dat heeft drs sociale geschiedenis Jetta Klijnsma dan voor elkaar gekregen.
Dan heb je de verkeerde keuzes gedaan.
Zou het liggen aan het slechte onderwijs, dat deze socialiste nooit heeft geleerd dat de vakbonden vanaf eind 19e eeuw wel wisten dat de meeste mensen hun eigen zaakjes niet kunnen regelen ?
Diezelfde oorzaak zie ik in de installatie prutsers, waarover net is uiteengezet hoe gevaarlijk een nieuwe cv ketel kan zijn.
Trump, toen ik hoorde dat deze man in z'n vliegtuig goud vergulde seat belt buckles heeft stopte ik met hem serieus te nemen.
Michel en Moscovici, Paul Scheffer besprak gister in Buitenhof het naderende eind van Europa, Der Spiegel publiceerde net een artikel getiteld 'Adieu Europa'.
De genoemde heren doen me denken aan Saddam's minister, die, terwijl de VS bijna heel Baghdad in handen had, journalisten op het trottoir probeerde te overtuigen dat Saddam bijna had gewonnen.
Dat onze ambtelijke top nog even doorgaat met uitknijp voorstellen, zie ik in hetzelfde licht.
Airbags, wij kregen deze ondingen omdat VS burgers het vertikten gordels om te doen.
De auto industrie vaart er wel bij, na 14 jaar moeten ze vervangen worden, en, tenzij je gestolen exemplaren op de kop weet te tikken, verzekeringspremies gaan net weer fors omhoog, kun je dan de auto weggooien.
Varoufakis, je ziet weer eens hoe een echte topeconoom geen politicus is.
Het verstand regeerde nooit de wereld.