
Deze week: zo makkelijk is het om via internet je privégegevens te achterhalen, een topeconoom pleit voor drastische Europese Verdragswijziging, Air France-KLM trekt ten strijde en Rusland en Venezuela lijden aan Dutch Disease. Verder: seksisme is springlevend in de Amerikaanse politiek, Brexit moet eerst langs het parlement en in de city leggen ze directe verbindingen aan met Frankfurt. Tot slot: een economenreferaat drong het Amerikaanse publieke domein binnen, Steve Ballmer en Bill Gates zijn geen vrienden meer en Rolls Royce raakt betrokken in een omkoopschandaal.
Zo makkelijk is het om via internet je privégegevens te achterhalen
Een bijdrage van Jan Walraven van onze samenwerkingspartner Apache over een uitgebreid onderzoek van het Duitse reportagemagazine Panorama hoe makkelijk het is om de meest intieme details van internetgebruikers te weten te komen. Van de sadomasochistische voorkeuren van een rechter, lopend politie-onderzoek, tot zoekopdrachten over ziektes, prostituees of drugs. Zogezegd geanonimiseerde datasets van multinationals worden in pakketjes doorverkocht door verschillende tussenpersonen. Uit het Duitse onderzoek blijkt hoe eenvoudig het is om individuen opnieuw te identificeren.
De Duitse onderzoeksjournalisten slaagden er kinderlijk eenvoudig in om zeer doelgericht 50 personen te identificeren, aan de hand van onder meer e-mailadressen of login-gegevens. Dat was bijvoorbeeld het geval bij de manager van een bedrijf uit Hamburg. Hij bewaarde online de bestanden die hij nodig had voor een bouwaanvraag. Met de gegevens uit de dataset is het volgens de journalisten kinderspel om de hand te leggen op de bouwplannen, rekeningafschriften, een kopie van zijn identiteitskaart en details over zijn lening.
Yves-Alexandre de Montjoye, Belgisch onderzoeker aan het Media Lab van MIT en professor aan het Data Science Institute van het Imperial College in Londen zegt tegen Apache: 'We moeten de manier waarop we persoonsgegevens beschermen veranderen, weg van het ‘anonimisatie vs. de-anonimisatie’ model.'
Topeconoom pleit voor drastische Europese Verdragswijziging
De Duitse topeconoom en voormalig directeur van het bekende economisch onderzoeksinstituut IFO, Hans-Werner Sinn, gaat vol op het orgel tegen de huidige Europese Unie. Nu hij recent met pensioen is gegaan laat Sinn geen mogelijkheid onbenut om te waarschuwen tegen het gevaar dat Duitsland en andere rijke landen - zoals Nederland en Oostenrijk - tot in lengte van dagen zullen moeten betalen voor de zwakkere Europese lidstaten.
Sinn is van mening dat Duitsland en de andere sterkere landen de Brexit moeten aanwenden om een nieuw en beter Europees Verdrag uit te onderhandelen. Optimistisch is hij echter niet. Hij verwijt Merkel een gebrek aan moed om die noodzakelijke stap te zetten.
Air France - KLM gaat strijd met concurrentie aan
De kersverse topman van Air France - KLM Jean-Marc Janaillac gaat in de tegenaanval. De positie van klassieke home carriers als AF-KLM ligt al jaren onder vuur door enerzijds de opkomst van prijsvechters en maatschappijen uit het Midden-Oosten en anderzijds door de relatief hoge kostenstructuur bij de klassieke maatschappijen. Maar daar wil de nieuwe topman nu verandering in brengen. 'Met Trust Together gaat Air-France-KLM opnieuw in de aanval met een project dat zowel ambitieus als realistisch is,' aldus een strijdvaardige Janaillac. 'We zullen op alle fronten terugvechten.'
De maatschappij moet in 2020 beschikken over tien nieuwe vliegtuigen, die worden bemand door piloten die nu voor Air France werken. Er komt vanuit zowel de eigen vakbonden als de sector zelf kritiek dat deze uitbreiding onvoldoende is, te meer omdat AF-KLM zich richt op routes waar de concurrentie moordend is. Bovendien is er verzet van het personeel tegen bezuinigingen, zowel in Frankrijk als in Nederland. Het concern doet geen uitspraken over de hoeveelheid banen die hierbij verloren kan gaan. Maar dat de kosten omlaag moeten om te kunnen blijven concurreren is wel duidelijk. Om 'oneerlijke' concurrentie met de Gulfcarriers tegen te gaan zal AF-KLM een intensieve lobby gaan voeren.
Het nieuwe plan maakt deel uit van de nieuwe strategie die Air France-KLM. Die moet in 2020 zorgen voor een omzet van ongeveer 28 miljard euro, tegen 26 miljard euro vorig jaar. Daarbij moeten tegen die tijd zo'n 100 miljoen passagiers worden vervoerd, wat er ruim 20 miljoen meer zouden zijn dan in 2015. Binnen Europa krijgt budgetdochter Transavia een belangrijke rol als toeleverancier van passagiers richting de luchthavens van Parijs en Amsterdam. Zowel KLM als Air France hebben aangekondigd zich vooral te blijven richten op hun 'thuisbases' Schiphol en Parijs.
Air France-KLM behaalde afgelopen kwartaal een omzet van 6,9 miljard euro, flink lager dan de 7,3 miljard euro in het derde kwartaal van 2015. In totaal wist de maatschappij toch 2,5 procent meer passagiers te verwerken in het derde kwartaal. In totaal ging het om 26,6 miljoen passagiers. De operationele winst daalde van 880 miljoen naar 737 miljoen euro. De staking van het cabinepersoneel bij Air France drukte de winst met 90 miljoen euro.
Rusland en Venezuela lijden aan een bekende ziekte
Dit artikel in het Amerikaanse tijdschrift The Week legt op een heldere manier uit hoe extreme afhankelijkheid van olie exporten een economie kan kapot maken. Sinds de olieprijs is gekelderd kampen Rusland en Venezuela met een oplopende staatsschuld, (hyper)inflatie en en devaluatie van de munteenheid. In slechts 7 minuten leestijd weet je hoe al deze economische concepten met elkaar verbonden zijn én weet je wat je niet zou moeten doen al je ooit aan het roer van een olierijk land bent.
Niet alleen Rusland en Venezuela, maar ook Nederland maakte zich schuldig aan dergelijke praktijken in de jaren na de ontdekking van het gasveld in Slochteren. Het was zo'n goed voorbeeld van wat er niet gedaan moet worden in grondstofrijke landen, dat The Economist in 1977 deze onnozele strategie de 'Dutch Disease' noemde.
De Amerikaanse presidentsverkiezingen laten zien dat seksisme nog springlevend is
De Groene Amsterdammer (ook beschikbaar op Blendle)
‘Stel je voor dat het Hillary Clinton was geweest die vijf kinderen had bij drie verschillende mannen, die had opgeschept over alle ‘hot sex’ die ze in haar leven had genoten en die opdook in soft-pornovideo’s van Playboy,’ schrijft Xandra Schutte. Ze parafraseert daarmee een column van Nicholas Kristof uit de The New York Times die, zo vervolgt Schutte, zicht geeft op een bittere werkelijkheid. Voor mannen en vrouwen gelden in de Amerikaanse politiek namelijk nog altijd totaal verschillende spelregels. In de Groene Amsterdammer van deze week neemt Schutte deze spelregels eens uitgebreid onder de loep.
Brits Hooggerechtshof: besluit over Brexit moet eerst langs parlement
Theresa May moet volgens de uitspraak van het Hoge Gerechtshof het Brexit-artikel, article 50, voorleggen aan beide huizen van het parlement. Ze gaat in beroep tegen deze uitspraak. The Guardian waarschuwt dat ook als het beroep wordt verworpen, de blijvers niet te veel moeten verwachten van een eventuele stemming. Weliswaar was er in zowel het Hoger Huis als het Lager Huis en stevige meerderheid voor binnen de EU blijven, maar het lijkt erop dat weinig parlementariërs van plan zijn om nu ook tegen het implementeren van artikel 50 te zullen stemmen. Wel verwacht The Guardian dat de ontstane situatie zal worden aangegrepen, om te regelen dat het Parlement meer invloed krijgt op de manier waarop het afscheidingsproces tot stand gaat komen. May wordt verweten het proces te veel als een zaak van de regering te beschouwen en het Parlement buitenspel te willen zetten.
Grote financiele instellingen bouwen hun eigen netwerken tussen Londen en Frankfurt om de beurs te snel af te zijn
Hoe communiceren de financiële huizen in de Londense City met de banken in Frankfurt? Via het internet, zou je zeggen. Maar wat als die verbinding te onveilig, of te langzaam is? Dan bouw je — met behulp van technologie die nog stamt uit de jaren veertig van de vorige eeuw — je eigen netwerk, zo blijkt. In dit stuk op Ars Technica doen de schrijvers uit de doeken hoe (en waarom) een aantal privébedrijven voor miljoenen ponden aan geheime netwerken legden tussen de financiële hoofdsteden van Europa.
Hoe een economenreferaat het Amerikaanse publieke domein binnendrong
De Groene Amsterdammer (via Blendle)
Inderdaad, zo vaak gebeurt het niet dat een ruzie tussen academici — economen nog wel — het publieke domein bereikt. Maar het referaat uit begin 2016 van de tot dan toe onbekende econoom Gerald Friedman over de economische consequenties van het programma van de Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders sloeg in als een bom. Friedman rekende namelijk voor dat Sanders' programma tot een bbp-groei van 5,3 procent zou leiden, ongekend hoog. Het kwam hem op honende kritiek te staan van vier voormalige voorzitters van de Council of Economic Advisers (cea), die allen gediend hebben onder Democratische presidenten en inmiddels voor prestigieuze universiteiten of denktanks werken. En ook econoom en Nobel-laureaat Paul Krugman schreef vervolgens in zijn The New York Times-column dat Friedmans analyse ‘onzin’ was. Linkse economen die een linkse econoom hard onderuithalen. Ongehoord en nog nooit vertoond!
Vervolgens bleef het land stil, tot James Galbraith (de zoon van de bekende econoom John Galbraith) in de pen klom. In een uiterst scherpe open brief aan de vier cea-kopstukken nam de econoom, verbonden aan University of Texas, het op voor Friedman. Hij besloot zijn brief als volgt: ‘'Wat Friedmans referaat aantoont, is dat de impact van Sanders’ voorstellen onder de gebruikelijke aannames bepaald wordt door de schaal en de ambities ervan. Als je het waagt grote dingen te doen, kun je grote resultaten verwachten. Het verkiezingsprogramma van Sanders is groot, en als je het door een standaardmodel haalt, dan krijg je een groot resultaat.'
Dit is waarom Steve Ballmer en Bill Gates geen vrienden meer zijn
Dit interview met Steve Baller, de voormalige CEO van Microsoft, werpt niet alleen nieuw licht op het raadsel waarom de relatie met zijn vriend Bill Gates bekoelde, maar ook op de vraag hoe het kwam dat Microsoft niet zag dat zich op het gebied van mobile computing een revolutie aan het voltrekken was. Net als met de opkomst van internet gebeurde dat onder de ogen van het bedrijf, maar reageerde Microsoft te traag en raakte het op achterstand. Op mobiel gebied heeft het de boot gemist. Wat Ballmer en Gates uit elkaar dreef was een verschil van mening over de strategische vraag of Microsoft zelf tablets en mobiele telefoons moest gaan maken. Hoewel de overname van Nokia op een mislukking zou uitdraaien, zegt Ballmer nu spijt te hebben het besluit om in mobiele telefonie te stappen niet eerder te hebben genomen. Hij bekent ook dat hij het zakelijk model van de iPhone — die hij bij de introductie afdeed als een flop, want belachelijk duur — niet doorhad. De smartphone werd ondanks de hoge prijs een succes dankzij de slimme deals die Apple met telefoonmaatschappijen sloot.
Een kijkje in de keuken van de omkooppraktijken van Rolls-Royce
The Guardian en BBC (zie onder)
Het Britse paradepaardje Rolls-Royce plc blijkt vuile handen gemaakt te hebben bij het verkrijgen van opdrachten. Niet zozeer dankzij het sleutelen aan vliegtuigmotoren, maar uit het betalen van steekpenningen. Dat wordt aangetoond in een onderzoek van de BBC en The Guardian. De journalisten konden gelekte documenten inzien en spraken met ingewijden. Wat bleek: Rolls-Royce heeft omstreden tussenpersonen betaald bij het verkrijgen van opdrachten in zeker 12 landen waaronder Indonesië, China, Angola, Irak, Kazachstan en Brazilië. Een opvallende naam is de Braziliaanse oliegigant Petrobras en de tussenpersonen van Unaoil (bekende namen in het SBM Offshore-corruptieschandaal). De BBC wist een van deze “dealmakers”, Lindsey Mitchell, ex-medewerker van Unaoil, voor de camera te krijgen. Hij spreekt niet over "smeergelden", maar van "facility payments". Het resultaat is een razend interessant inkijkje in zijn werknemersverleden, waar hij met enveloppen langs de deur ging en vervolgens als reactie kreeg: 'Thank you, let’s have a coffee.'
25 Bijdragen
Diny Pubben 9
Juist het BSN nummer is zelf levensgevaarlijk.
Ben als de dood voor de techneut.
Onze (zorg)systemen deugen in de basis niet concludeerde ik al jaren geleden. Waarschuw de burgers hier want via de rechtstaat kan het niet.
De burger is niet gemaakt voor de totale transparantie en al zijn gegevens op straat.
De journalisten leggen de vinger op de zere plek maar waar zijn onze onafhankelijke wetenschappers?
'De groeiende populariteit van ontvreemde sets persoonsgegevens is voor een deel te verklaren uit het feit dat creditcard- en pasnummers snel geblokkeerd en vervangen kunnen worden, wat niet het geval is bij burgerservicenummers, verzekeringsgegevens en adresgegevens van patiënten.'
https://www.zorgvisie.nl/Financien/Nieuws/2016/10/Zwarte-markt-voor-medische-gegevens-groeit/
Ben tegen het EPD-LSP!
Wie stopt onze zwijgende bestuurders en politici?
Lydia Lembeck 12
Diny PubbenAfgelopen jaar kreeg ik bericht van de gemeente Rotterdam dat ik één van de 25.000 mensen ben van wie de gegevens 'op straat' gelegen hebben. Minimaal twee weken voor men dat wist te stoppen. De betreffende ambtenaar, uitzendkracht (!!) had zowel in Rotterdam, als in Oegstgeest veel 'op straat' gegooid. Hij nam de gegevens mee naar huis en zette ze op een onbeveiligde website.
Niet veel later gebeurde er weer iets en kort geleden is iemand ontslagen, omdat haar voorgangers en de wethouder geblunder hadden. Dit ging over fraude en veel geld. Ik wilde onmiddellijk een nieuw BSN nummer. Dat kan dus niet. Daar moet de Kamer over beslissen. Kan het nog gekker?
Diny Pubben 9
Lydia LembeckOnze Kamerleden stelden bij de ICT hoorzittingen zelfs geen vragen naar de praktijk en dat is een specifiek NL probleem. Journalisten lieten het daar ook afweten, lastig voor ze en dat gaat van kwaad tot erger.
Hier vergelijkbare systeemproblemen 'middeleeuws aandoend aangiftecircus'
Het is verbazingwekkend dat nu toe geen enkele nieuwsredactie of onderzoeksjournalist heeft onderzocht hoe de ‘minder, minder’ uitspraak van Geert Wilders kon leiden tot onbeteugelde massahysterie, doodsbedreigingen en een middeleeuws aandoend aangiftecircus.
Een heksenjacht die notabene in de mainstream media door politici, bestuurders en politie werd aangemoedigd. Een gang van zaken die duidt op een ongewenste vermenging van machten. Wordt onze rechtsstaat bedreigd door mensen die worden geacht haar te beschermen?
https://opiniez.com/2016/11/06/proces-wilders-ondermijnt-de-rechtsstaat/
Lydia Lembeck 12
Diny PubbenLastig. Persoonlijk vind ik dat hij ver over de schreef is gegaan en ik ben bang dat hij er mee weg komt. Dan wordt het lastig om te accepteren dat dit proces onze rechtsstaat ondermijnt. Als dat wel zo is en meneer ook nog eens vrijuit gaat dan zal ik er grote moeite mee hebben.
Jan-Marten Spit 9
Diny PubbenIn plaats van die wet democratisch bij te stellen met een meerderheid, kiest Wilders, die de steun geniet van een duidelijke minderheid van Nederland, ervoor om de wet gewoon te overtreden. Ondanks dat de wet hem de vrijheid biedt om in de 2e kamer te zeggen wat hij wil. Hij noemt rechters bevooroordeeld, hun uitspraken schandelijk. Het is dus feitelijk en onweerlegbaar Wilders die democratie en rechtstaat ondermijnt.
Het stuk wat je citeert valt in de categorie feitenvrij gewauwel. Het is niet eens goede propaganda, maar voor sommigen blijkbaar goed genoeg.
Wie niet moet lachen om een nationalist die vanuit het buitenland wordt gefinancierd, om een geblondeerde echte Nederlander, zal waarschijnlijk ook niet inzien dat Wilders zijn aanhang wel naar de mond praat, maar ze als het op handjes opsteken aankomt ze doodleuk laat vallen. Dat is het hele concept van de PVV - houdt kiezers weg bij hun belang. Dat je daar in trapt!
Diny Pubben 9
Jan-Marten SpitHet gaat mij over die infantiele los gezongen aangifte systemen, zonder dat de politie of wie dan ook echte vragen stelt. Niet meer en niet minder.
Idem in de zorg, het is het BSN nummer zelf dat de privacy van de burgers op straat gooit, daar heb ik het hier wel over! Hier is het nummer zelf de causaliteit!
Daarom ging ik naar de rechter, hoog of laag opgeleid, rijk of arm, het maakt me geen flikker uit, privacy hoort niet op straat, van niemand!
Ik accepteer geen Overheid die dat doet.
Menige techneut denkt er niet eens over na en vindt zichzelf zeer eigentijds, ik niet!
Was ontdaan over je vorige reactie en zelfs te laat op mijn afspraak van 14.00 uur, wil je de moeite nemen op mij te reageren?
Nadat de rechter me niet begreep over al die basale zorgsysteem vragen, belangrijk voor eenieder die ooit ziek wordt, ben ik hier gaan reageren, op FTM, vandaar mijn vraag.
Jan-Marten Spit 9
Diny PubbenExcuses? Voor het plaatsen van hysterische en feitenvrije propaganda die je blijkbaar serieus neemt? Verzoek afgewezen.
"Was ontdaan over je vorige reactie en zelfs te laat op mijn afspraak van 14.00 uur, wil je de moeite nemen op mij te reageren?"
Ik reageer op een link die jij plaatst.
Marla Singer 7
Diny PubbenDiny Pubben 9
Marla SingerJan-Marten Spit 9
Diny PubbenIk weet ook hoe jij weet hoe dat komt. Het is de schuld van hoogopgeleide techneuten, zoals ik.
Ik verzet me al lang tegen de informatie asymmetrie die (ook) in Nederland ontstaat, en die zich slecht verhoudt met begrippen als vrijheid en democratie. Jij beweert daar wel een probleem mee te hebben, maar je bent desondanks blijkbaar fan van Wilders. Heb je wel eens nagezocht wat zijn stemgedrag eigenlijk is in de 2e kamer als het op dit onderwerp aan komt?
Diny Pubben 9
Jan-Marten SpitWaar werkt de techniek goed, waar niet en waar is die tiranniek?
Ik kwam ooit in zo'n tirannieke situatie terecht, bizar, als leidinggevende in de zorg, de techniek dwong mij talloze keren om mijn beroepsethiek te overtreden, ik kijk sindsdien anders en stel er andere vragen over. Waarom liggen privacy gegevens op straat, waarom accepteren wij dat? Of bij een gemeente ambtenaar (zonder zorgkennis) op het bureau?
Daarom was ik blij met die systeemvragen.
Buiten de zorg, want verkeersongeluk meerdere personen, had ik ook met de politie van doen. Ook daar systeemfouten C2000 en die gaan er niet meer uit.
In de analoge wereld schoon je systemen in de digitale blijven fouten staan, ook een van mijn bezwaren en ja ik verwijt het de techneuten dat ze die vragen niet op de politieke agenda zetten want wie zou er anders over moeten gaan?
Wonderlijk is wel dat in mijn privé leven de techneuten me beter begrijpen, als ik dat soort vragen stel, dan de zorgverleners.
Weet dat ik naar de rechter stapte voor de burgers.
Jan-Marten Spit 9
Diny PubbenJij beweert dat ik jouw medische dossier kan zien? Kan je me de GPS locatie geven van de straat waar het dossier ligt?
"en ja ik verwijt het de techneuten"
Dat gebruikers hun data en daarmee hun vrijheid vrijwillig overhandigen aan facebook.
Over 1 ding zijn we het eens. Dat de digitale revolutie het democratisch speelveld zodanig heeft verandert dat de spelregels moeten worden aangepast om die democratie te handhaven. Daar heeft deze techneut altijd op gewezen, maar het electoraat schijnt er niet in geïnteresseerd te zijn. Nederland heeft het briefgeheim opgeheven omdat een email duidelijk geen brief is. Dit land laat zich sleepnetafluisteren zonder een kik te geven. Het lijkt me dus zinvol dat je opnieuw nadenkt over wie hier de schuld draagt: de kiezer, en daar ben jij er net zo goed 1 van als deze techneut - die zich overigens dagelijks inzet om die data uit handen van onbevoegden en kwaadwillenden te houden.
Diny Pubben 9
Jan-Marten Spit'maar het electoraat schijnt er niet in geïnteresseerd te zijn'
Ik wel! Ben wel gedesinteresseerd.
Gezien vanuit de zorgsystemen bedoel ik met op straat liggen niet dat jij mijn gegevens in kunt zien maar wel dat ze vaak op de verkeerde plek terecht komen en er vaak teveel mensen toegang hebben die dat niet zouden moeten hebben.
Lydia Lembeck 12
Diny PubbenZojuist gevonden.
Marla Singer 7
Na het uitlekken van nog meer e-mails van Podesta beginnen zich de contouren van wijdverspreide corruptie steeds duidelijker te worden waarbij dit zo erg uit de hand aan het lopen is dat het te erg is om in woorden te beschrijven.
https://www.youtube.com/watch?v=9fat63bqvG8
Lydia Lembeck 12
Marla SingerRoland Horvath 7
2/ Dat de rijke EU staten ten eeuwigen dage zullen moeten betalen aan de armere, is juist. HWS wil dat Merkel hier iets aan doet via een verandering van de verdragen: Dat is flauwe praat.
Stel dat de EU -of toch de eurozone- een unitaire staat was met ipv 19 hoofdsteden slecht 1 hoofdstad Brussel, 1 beslissingscentrum, dan zou er zich in de inkomsten verdeling 2 gebeurtenissen voordoen. Vóór belastingen, komt een inkomstenverdeling tot stand waarbij de rijken zich vooral door hun maatschappelijke macht meer geld toe eigenen dan de armen. Ten 2e, door de personen belastingen en de Sociale Zekerheid SZ is er een transfer van rijk naar arm; tot in lengte van dagen. Dat vindt iedereen normaal althans nu zijn we dat al gewoon geworden.
In de eurozone gebeurt hetzelfde, de rijke landen zoals DE en NL hebben een betalingsbalans overschot ook en vooral door hun macht in de eurozone, door het feit dat hun producten niet zo frequent voorkomen en dus hogere prijzen kunnen krijgen en - winsten voortbrengen. Dat onevenwicht, het weglekken van euro's naar de overschotlanden kan en moet dan gecompenseerd worden door een transfer van rijk naar arm zoals dat in ieder land betstaat.
Door het feit dat er 19 beslissingscentra, de hoofdsteden zijn, ziet men niet in dat de eurozone wat dat betreft 1 land is en wordt tegen een geld transfer bezwaren gemaakt, onterecht en onvolwassen. Bvb de Grieken zouden van de Nederlanders profiteren. En voor de staten is er geen bail-out in de verdragen: In feite misdadig. Het is trek uw plan en zo niet: Pleur-op of nog beter rot-op.
Roland Horvath 7
BS wil een werkbaar kapitalistisch systeem: Gratis hoger onderwijs, door de overheid verschafte zorg, een leefbaar minimumloon, grote investeringen in de infrastructuur. Daarin moet de overheid een tegenmacht zijn tegen de Grote Ondernemingen GMO. De genoemde voorstellen worden gefinancierd via de belastingen. In het fundamentalistische VS kapitalisme mag niets behalve dividenden geld kosten. Door meer bedrijfslasten en meer bestedingen zoals voorgesteld door BS is er meer productie en dus groei.
NB: Personen belastingen zijn slechts een verschuiving van koopkracht van de één naar de ander, als de geïnde belastingen weer worden uitgegeven, dus de koopkracht vergroot niet. In tegenstelling daarmee: Een verhoging van de bedrijfslasten verhoogt de koopkracht met hetzelfde bedrag. De hoeveelheid geld, die rondgaat in de geld kringloop van ondernemingen naar consumenten en terug, vergroot namelijk: De ondernemingen betalen meer lasten, de consumenten beschikken over meer geld en besteden meer.
Het VS grootkapitaal heeft gedachten van 200 jaar geleden: Alles voor onszelf en niets voor een ander, voor de 99%: Een ziekte van het kapitalisme. Als de ondernemingen niet voldoende geld uitdelen aan hun toekomstige klanten, dan kan bijna niemand nog iets kopen en raakt de maatschappij in verval gedurende tientallen jaren. Dat gebeurt nog sterker na het ontstaan van een overcapaciteit -relatief tov. de koopkracht- zoals in 1873, 1929, 2008. De reden van die ontwikkeling: Een elite krijgt te veel macht en overvleugelt de overheid. Resultaat: Deregulering, privatisering, verlaging van de bedrijfslasten, armoede. Dan is het einde zoek zoals de geschiedenis van 2.000 jaar leert.
Diny Pubben 9
Roland Horvathook in De Groene, goed woord daarvoor.
Wat deze nieuwsverhalen tevens gemeen hebben, is dat ze in samenhang een bevestiging lijken van de ideeën van de vorig jaar oktober overleden politieke denker Sheldon Wolin (1922-2015) over democratie en totalitarisme.
SHELDON WOLIN wijdde het leeuwendeel van zijn academische leven aan de devolutie van de Amerikaanse democratie die hij zich voor zijn ogen zag voltrekken. Door de jaren heen kwam hij tot de conclusie dat het bedrijfsleven en de politiek in de VS dusdanig vervlocht zijn geraakt, en het publiek zo apathisch is, dat een daadwerkelijke participatieve democratie in het beste geval een ‘vage mogelijkheid’ is geworden. Zo schreef hij in zijn laatste boek, Democracy Incorporated (2008): ‘Je kunt eigenlijk geen enkel nationaal instituut nog omschrijven als democratisch, zeker niet de volkomen door geld verzadigde verkiezingscycli, het door lobbyen besmette Congres, het imperiale presidentschap, het op klassenvooroordelen gebaseerde (straf)rechtssysteem of, het minst van allemaal, de media.’
Diny Pubben 9
Roland HorvathZo schreef hij in Democracy Incorporated: ‘In tegenstelling tot de nazi’s, die het leven van de rijken en geprivilegieerden onzeker maakten terwijl ze sociale programma’s creëerden voor de werkende klassen en de armen, buit het geïnverteerde totalitarisme de armen uit door sociale voorzieningen uit te hollen of te verzwakken, terwijl het goed onderwijs nagenoeg onbetaalbaar maakt voor een onzekere arbeidsbevolking die zich toch al bedreigd voelt door de influx van lage-lonenarbeiders.’ Dus waar de nazi’s hun burgers juist trots en zelfverzekerdheid gaven na de vernederingen die het verlies van de Eerste Wereldoorlog met zich had meegebracht, daar zorgt het Amerikaanse geïnverteerde totalitarisme ervoor dat ‘burgerschap, of wat daarvan over is, in een aanhoudende staat van bezorgdheid wordt beleefd. Hobbes zag het al: als burgers onzeker zijn en tegelijkertijd worden gedreven door competitieve aspiraties, dan prefereren ze politieke stabiliteit boven maatschappelijk engagement, en bescherming boven politiek engagement.’
Roland Horvath 7
Diny PubbenWat SW beschrijft is verwant met de voorstelling van zaken in een studie getiteld The Invisible Hand van Bas van Bavel, die in NRC besproken is.
http://www.nrc.nl/nieuws/2016/10/28/vrije-markt-eindigt-in-de-ondergang-5032183-a1529012
Bas van Bavel, The Invisible Hand? How Market Economies have Emerged and Declined since ad 500, Oxford: Oxford University Press, juli 2016, ISBN 9780199608133
Lydia Lembeck 12
Roland HorvathDiny Pubben 9
Roland HorvathBehalve ik, ik ging voor de burgers naar de rechter, ook dat kan niet.
Vind de techneut erger dan de econoom, die stuurt manipuleert controleert, daarvoor moet je goed in systemen kijken. Vraag me sindsdien af in wat voor soort tirannie wij met zijn allen terecht gekomen zijn. Was 'blij' met dat beschrijvende artikel over de krachten die hier aan het werk zijn. Dat is een stap verder dan de softe tirannie waar A. de Tocqueville al voor waarschuwde. Jean Wanningen schreef ooit over die gevaren van de democratie, softe tirannie.
http://www.dagelijksestandaard.nl/2012/12/alexis-de-tocqueville-en-diens-betekenis-voor-onze-democratie/
Wolin eindigt zijn artikel met een verwijzing naar politiek econoom Max Weber.
'Hij wilde dat we een stap terugzetten en ons afvragen: voor welke politieke orde en de daarbij horende waarden ben je bereid de ultieme opoffering te maken?’
Diny Pubben 9
Roland HorvathDe burger mag komen stemmen maar moet dan weer naar huis, opdat de bedrijven zich weer aan het regeren kunnen zetten
GEÏNVERTEERD TOTALITARISME houdt continu een politiek in stand die geen politiek is.
Jan-Marten Spit 9
"Since 1989 Sinn has served on the Advisory Council of the German Ministry of Economics, and represented the Free State of Bavaria on the Board of Supervisors of HypoVereinsbank for ten years"
spreekt politiek namens Duitsland.