
Waarom slapen we? Het tijdperk-Merkel lijkt voorbij, een vernietigend intern IMF-rapport en de euro heeft geleid tot een grotere divergentie. Verder: het Europa van ‘the winner takes it all’, het lot van de euro is bezegeld en opnieuw dreigt grondspeculatie door gemeenten. Tenslotte: Farmaceuten lopen geld mis door boycot dure pil, koop het neuzen door Google in je data af, overheden manipuleren statistische gegevens en Oost-Europese wapenhandel.
Waarom slapen we?
Waarom slapen we? Die vraag houdt de wetenschappelijke gemoederen al eeuwenlang bezig. Een veelgehoorde theorie is dat slaap ons helpt om nieuwe herinneringen vast te leggen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen betere scores behalen in toetsen als ze na het leren hebben kunnen slapen. Maar nu wint een theorie aan steun die zegt dat slaap is geëvolueerd om de hersenen gelegenheid te geven verbindingen die je niet nodig hebt door te snijden en bestaande verbindingen te versterken (en groei te stimuleren). Dat geeft ruimte om de volgende dag weer nieuwe herinneringen aan te maken. ‘Slaap is de prijs die we betalen voor leren,’ zegt onderzoeker Guilio Tononi van de University of Wisconsin-Madison.
Als de ‘opruimtheorie’ klopt, zou dat verklaren waarom we het na een slapeloze nacht moeilijker vinden ons te concentreren en nieuwe informatie te onthouden. We hebben dan minder opslagruimte om nieuwe indrukken vast te leggen. De resultaten suggereren dat we niet alleen na het leren goed moeten slapen, maar ook de nacht ervoor. Ook kunnen ze verklaren waarom we ons na een onderbroken nachtrust minder fit voelen. Er is namelijk indirect bewijs dat diepe slaap het beste is om synapsen te kortwieken. Onze hersenen hebben tijd nodig om die toestand te bereiken, schrijft New Scientist.
Het tijdperk ‘Merkel’ is voorbij
Dat beweert althans historicus en publicist Paul Nolte in een interview met het dagblad Trouw. Het migratiedebat staat in Duitsland, met zijn Willkommenskultur, op scherp. De gebeurtenissen van vorige week nog eens op een rij: een Syrische asielzoeker blaast zichzelf op, een andere vluchteling doodt een vrouw met een bijl, weer een andere verwondt een groep toeristen met messen in een treincoupé, een jonge Münchener met Iraanse achtergrond schiet negen jongeren dood, Turkse massademonstraties in Keulen na een oproep daartoe door de Turkse president Erdogan. Deze gebeurtenissen en de huidige felle debatten die daarop volgden tonen volgens Paul Nolte aan dat het tijdperk-Merkel ten einde is gekomen.
Nolte: ‘Duitsland is wel liberaler geworden. In dat gebaar van Angela Merkel — “wir schaffen das” — kwam een gegroeid zelfbewustzijn tot uitdrukking van een geliberaliseerd én economisch enorm sterk Duitsland. Ook zat er een reactie van de hedendaagse Duitsers op het nationaal-socialisme in, een onbewuste Wiedergutmachungs-reflex. Dit besef, de morele plicht die we daarbij voelen, is sinds de jaren negentig sterker geworden.
‘Moderne samenlevingen bestaan niet zonder spanningen. Zeker met de fundamentalistische islam is er sprake van een waardenconflict. Zoiets los je niet op door je van anderen af te keren. We moeten leren omgaan met de grotere complexiteit, het gebrek aan eenduidigheid. Dat heeft Merkel wellicht te weinig gedaan. Ze vergat te zeggen dat het moeilijk wordt. De gefrustreerden hebben nu een stem gekregen. In dat opzicht is het tijdperk-Merkel met zijn brede consensus voorbij, ook als ze kanselier blijft.’
Paul Nolte (53) is hoogleraar aan de Freie Universität in Berlijn, en een van de bekendste historici van Duitsland.
Intern rapport komt met vernietigend oordeel over rol IMF inzake steun aan programmalanden
Onder de veelzeggende titel ‘IMF admits disastrous love affair with the euro and apologises for the immolation of Greece’ publiceerde de bekende financieel journalist Ambrose Evans-Pritchard afgelopen week een vernietigend artikel over de rol van het Internationaal Monetair Fonds bij de reddingsoperaties van zwakke eurolanden, met name Griekenland. Nu was dit niet nieuw. Al in 2013 kwam naar buiten dat grote delen van de IMF-staf problemen hadden met de wijze waarop de rekenmeesters uit Washington hun oor lieten hangen naar de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank, de andere twee leden van de zogenaamde ‘trojka,’ belast met de uitvoering van de ‘reddingsplannen’. Nieuw is wel dat het nu in ongemeen felle bewoordingen is opgeschreven in een officieel intern rapport. Een werkelijk vernietigend rapport, oordeelt u zelf.
Wat de gevolgen zullen zijn voor eventuele continuëring van de deelname van het IMF aan de programmalanden is niet bekend. Die deelname was en is voor Nederland en Duitsland een absolute voorwaarde om steun te (blijven) verlenen aan de desbetreffende landen.
Stevenen we af op een eurozone van ‘the winner takes all’ en ‘the loser pays all’?
Recente studie van Mathias Mathijs, universitair docent aan de School of Advanced International Studies (SAIS) van de Johns Hopkins Universiteit te Baltimore, over de gevolgen van de euro in de kernlanden en de periferie van de eurozone. Zijn conclusies zijn niet nieuw, maar onderbouwen wel op degelijke wijze de desastreuze gevolgen van de munt voor de zuidelijke perifere landen. Niet alleen zorgde de euro voor een grotere divergentie tussen de kernlanden en de rest, ook vergrootte ze de inkomenongelijkheid, zowel tussen Noord en Zuid als binnen de zuidelijke landen zelf.
Zijn conclusie is dan ook weinig opbeurend. Vooral het Zuiden betaalt de prijs van de euro, met hoge werkloosheid, dalende inkomens en slechte economische vooruitzichten. Hij wijst drie hoofdredenen aan voor wat hij noemt de ‘winner-take-all dynamics’. Ten eerste het afnemend belang van nationale verkiezingen in Zuid-Europa (Brussel bepaalt wat er moet gebeuren). Ten tweede de toenemende macht van financiële instellingen. En tenslotte de toenemende invloed van allerhande lobbygroepen. Hij besluit met de constatering dat het ironisch is wat er is gebeurd: de euro had juist voor meer convergentie en welvaart moeten zorgen, maar heeft in plaats daarvan geleid tot een splijtzwam tussen Noord en Zuid en grotere inkomensongelijkheid.
Lot euro is deze week bezegeld
Opinie-artikel van monetair econoom en publicist Edin Mujagic. Hij wijst op de eurforie van de Europese beleidsmakers, toen die in 1997 het Stabiliteits en Groei Pact (SGP) overeenkwamen. Dat Pact vormde het fundament voor de euro, en daarin stonden de afspraken die de eurolanden met elkaar hadden gemaakt om hun economieën op elkaar af te stemmen en zich aan de begrotingscriteria te houden. Voor het geval dat de eurolanden zich er niet aan zouden houden, werd een sanctiemechanisme opgetuigd, met als ultieme sanctie een boete. Het zag er allemaal prima uit op papier. Toenmalig premier Kok zei in de Kamer dat de afspraken ‘in marmer gebeiteld’ waren, schrijft Mujagic.
Maar het liep allemaal anders: alleen België, Finland en Luxemburg hielden zich in de beginperiode (1999-2008) aan de regels, de rest niet. Ook Nederland niet. Maar van enige boete — zoals was afgesproken — was geen sprake. Toch leek het er op dat nu Spanje en Portugal wél eindelijk een boete zouden krijgen voor het niet voldoen aan de afspraken. Brussel besloot echter ook die twee landen alsnog vrijuit te laten gaan. Hiermee is volgens de econoom het echte begin van het einde van de euro ingeluid: het Stabiliteits- en Groeipact is definitief dood. En aangezien het SGP het fundament is onder de euro, is die munt te vergelijken met een wankel huis waarvan niet bekend is wannéér het zal instorten, maar wel dát het zal instorten. Dit alles plaatst Nederland overigens voor een verschrikkelijk dilemma, maar daarover een volgende keer meer.
Gemeenten kunnen weer speculeren met grondbeleid
In de afgelopen vijf jaar moesten gemeenten 3 miljard euro afschrijven op hun dure grondbezit, want ze raakten de lappen grond aan de straatstenen niet kwijt. Om die financiële schade op te vangen werden allemaal boekhoudkundige voorzieningen getroffen. Tot afgelopen jaar, zo blijkt nu uit onderzoek van Deloitte. Dankzij de aantrekkende woningmarkt, lage rente en woningnood hoeven gemeenten niet (of nauwelijks) meer af te boeken op grondposities. De waarde van grond lijkt weer een goudmijntje te worden. De melkkoe lijkt terug van weggeweest dus.
Maar de hoofdredactie van Het Financieele Dagblad vindt dat — terecht — een slechte ontwikkeling. In een commentaar met de veelzeggende titel ‘Stop met speculatief grondbeleid’ schrijft de redactie: ‘Voor een goed woningbeleid hoeft een gemeente geen grond te bezitten, dit kan ook via bestemmingsplannen en afspraken met ontwikkelaars. Het is tijd dat gemeenten stoppen met grondspeculatie en hun posities afstoten.’
Farmaceuten lopen geld mis door boycot dure pil
Uit onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM), een onafhankelijke instelling die onderzoek doet naar medicijngebruik en voorschrijfgedrag, blijkt dat Zorgverzekeraars jaarlijks tientallen miljoenen euro’s besparen doordat huisartsen nauwelijks nieuwe, dure diabetesmedicijnen voorschrijven. Farmaceutische bedrijven hebben daardoor in Nederland de afgelopen vijf jaar circa 335 miljoen euro omzet misgelopen in vergelijking met andere landen,’ aldus De Volkskrant van afgelopen donderdag.
De afgelopen jaren zijn twintig nieuwe diabetespillen op de markt gekomen die veel duurder zijn dan de bestaande middelen, maar die worden door Nederlandse huisartsen nauwelijks voorgeschreven. Volgens het Nederlandse Huisartsen Genootschap zouden de nieuwe pillen weinig toevoegen, omdat ze precies hetzelfde doen als de bestaande medicijnen. De huisartsen willen eerst bewijs zien dat de nieuwe medicatie echt zoveel beter is.
Het standpunt van de huisartsen heeft geleid tot een conflict met de medisch specialisten. Zij menen juist dat veel meer patiënten gebaat zijn bij de nieuwe diabetesmedicatie dan de huisartsen beweren. Maar 93 procent van de diabetespatiënten krijgt nog steeds de oude medicatie voorgeschreven. Volgens het IVM kostte hebben farmabedrijven daardoor in Nederland de afgelopen vijf jaar circa 335 miljoen euro omzet misgelopen in vergelijking met andere landen.
Geen trek in meelezend Google? Voor 40 euro per jaar ben je daar vanaf
Google weet enorm veel van je. Waar je over praat en welke websites je bezoekt. Of waar je bent geweest en waar je van houdt. Althans, als je hun diensten gebruikt. De data die Google met zijn diensten worden verzameld, koppelt de techgigant aan jouw Google-account. Zo weten ze in grote lijnen wie je bent en waar je van houdt, waardoor je meer oplevert als bedrijven advertenties aan jou willen laten zien. Hoewel je vrij nauwkeurig kunt bepalen welke informatie Google over jou mag verzamelen, blijft Google jouw data gebruiken om geld aan je te verdienen. Voor 40 euro per jaar zorg je ervoor dat jouw data van jou blijven, en dat je in de Google-diensten ook geen advertenties meer ziet, aldus RTLZ, die uitzocht hoe je je hieraan kunt onttrekken.
Dat kan door als ‘gewone consument’ een eigen account aan te maken bij Google Apps in plaats van gmail te gebruiken. Dat kost 40 euro per jaar. In plaats van Gmail maak je dan gebruik van een e-mailadres met je eigen webdomein, zoals naam@jouwdomein.nl. Een eigen webdomein kost 8 euro per jaar, dat je aan Google Apps kunt koppelen. De data in Google Apps zijn van jou, en worden niet door Google verzameld om advertenties te tonen. Google blijft wel je data analyseren, maar dan alleen om de diensten te verbeteren, aldus RTLZ. Ook kun je je bestaande mail, foto's en contacten overzetten naar je nieuwe account. Eén van de nadelen van Google Apps is wel dat Google zijn nieuwe diensten niet altijd direct beschikbaar maakt voor betaalde accounts.
Overheden manipuleren economische data voor eigen doeleinden
Lies, damned lies and statistics is een bekend gezegde dat aangeeft dat officiële statistieken vaak niet kloppen, suggestief zijn of zelfs moedwillig manipuleren. In een artikel op het online platform The Ferret laat journalist Rob Edwards zien hoe overheden statistieken manipuleren om onder andere lastige journalistieke vragen te voorkomen. Hij citeert een voormalig medewerker van het Britse statistiekbureau (de Britse evenknie van ons Centraal Bureau voor de Statistiek), Stuart Onyeche, die zegt dat de Britse regering in 2014 2 miljard pond buiten de officieel gerapporteerde uitgaven wist te houden, zodat het leek alsof de overheidsuitgaven niet gestegen waren. Onyeche heeft zijn bevindingen online gepubliceerd.
Hij schrijft onder meer: The general government branch of ONS was ‘told to go back and adjust expenditure for the quarter down by £2bn’. The reason for the adjustment given by a senior ONS official was that he ‘didn’t want to stand in front of the journos at the press release lock-in on publication day and try to explain why general government expenditure had increased by over two per cent on the previous quarter.’ Uiteraard ontstond hier de nodige commotie over. Richard Murphy, een professor politieke economie aan de City Universiteit van Londen en voorvechter van financiële hervormingen, beschuldigde het Britse statistiekbureau er zelfs van dat alle gebruikte data subjectief waren: ‘All involve assumptions, estimates and reporting methods that are chosen to suit particular purposes, most of which will be intended to flatter the person delivering the message.’ Laten we maar hopen dat de situatie in Nederland een andere is dan die in het Verenigd Koninkrijk. Er vindt onder economen intussen een — terecht — debat plaats over de vraag of het bbp wel een juiste maatstaf is om de groei van de economie correct te meten.
Oost-Europese wapenhandel explodeert
Een jaar lang werkte een team van onderzoeksjournalisten uit de Balkan aan dit onthullende verhaal over wapenexport naar het Midden-Oosten. Voor 2012 was er nauwelijks wapenhandel tussen Balkanlanden en het Midden-Oosten, maar inmiddels draaien fabrieken in Bosnië-Herzegovina en Servië overuren. Het team van journalisten heeft maar liefst vijftig vluchten en drie scheepsvrachten vanuit de Balkan naar Saoedi-Arabië en de VAE bevestigd. Nog eens zestien vluchten exporteerden ‘waarschijnlijk’ wapens en munitie naar de landen die bepaalde rebellengroeperingen steunen. De onderzochte export heeft een waarde van 1,2 miljard euro. Hierbij moet worden opgemerkt dat er in 2015 van vier van de acht en in 2016 van zeven van de acht landen geen gegevens beschikbaar waren over de exportvergunningen.
36 Bijdragen
M. van Deelen 11
Het Reformatorisch Dagblad is zondags gesloten. De redactie kan daar wellicht rekening mee houden in de wekelijkse selectie? Ik meen dat hier iemand komt die de sluiting weet te omzeilen maar heb zelf geen idee hoe.....
Gilles Wattel 1 3
M. van DeelenHet probleem is Nederlandse ruimtelijke ordening.
Grond waar je niets mee mag is niets waard, leuke bouwgrond is vermogens waard.
Zodra een gemeente maar overweegt ergen uit de breiden storten de speculanten zich op de grond, en maken die duur voor de gemeente.
Gemeentes proberen dat voor te zijn, als er dan minder vraag naar nieuwe huizen is zitten ze met de gebakken peren.
Ik denk dus dat we het weer moeten omdraaien, zonder euro waren de verliezen er niet geweest, dan was er geen huizenmarkt probleem geweest.
Draghi's nulrente is het aloude EU probleem, een probleem maken, en het 'oplossen' door een nog groter probleem.
Gilles Wattel 1 3
M. van DeelenGilles Wattel 1 3
Daardoor zijn er twee soorten wezens ontstaan, die goed functioneren bij dag, en goed bij nacht.
Ik lees Taylor over de machtsstrijd om Europa van 1848 tot 1918.
Voor het eerst lijk ik te begrijpen wat Bismarck bezielde, de man wilde koste wat het kost de monarchieën bewaren, vermoedelijk alleen vanuit zijn Junker achtergrond.
Merkel is de dochter van een W Duitse dominee, die naar O Duitsland ging uit idealistische overwegingen.
Bismarck duldde niemand boven zich, Merkel lijkt hetzelfde probleem te hebben.
De nalatenschap van Bismarck, na 36 jaar vrede, was oorlog en revolutie, Bismarck kon het nationalisme in bedwang houden, toen hij weg was lukte dat niet meer.
Wat Merkel precies bezielt weet alleen Merkel, maar ook zij lijkt aan nationalisme ten onder te zijn gegaan.
IMF, dat Lagarde overhoop ligt met Merkel is al lang bekend.
Vele economen voorspelden jaren voor de invoering van de euro wat er zou gebeuren, dus toch een wetenschap.
Kindleberger schreef al in 1984 dat het zo niet kon werken, een succesvolle muntunie volgt op een politieke en economische unie.
Wie gelooft dat je pc niet bespioneerd wordt lijkt me heel naief.
Dat BBP opgeklopte cijfers geeft, oud nieuws.
Wapens, tja, al rond 1870 gaf Bleichröder een Z Amerikaans staatje twee Krupp kanonnen kado.
Daarna financierde hij, denk ik, de leningen aan de buurlanden, waaraan z'n klant Krupp kanonnen aan leverde.
Diny Pubben 9
De prijs?
In de transparante data wereld, het Recht op Duisternis en Geheimen, dwarse hedendaagse cultuur kritiek van Paul Frissen.
Geloven we nu echt in meer privacy voor 40 euro van Google? Van Google? Hoe lang nog voordat onze Autoriteit Persoonsgegevens een prijs gaat vragen aan de burger? Gaan we dat ook massaal geloven?
Over statistieken, economische data en de manipulatie door de techneut, die laatste is erger, gesproken.
'Gewilde verborgenheid'
Mooie neutrale definitie gebruikt hij voor geheimen.
Ik beperk me even tot de individuele professionele beroepsgeheimen.
In de zorg, de journalistiek en de advocatuur.
Onze techneuten hebben daar slecht nagedacht.
Terug naar de slaap.
Dromen zijn lang niet altijd bedrog, zoals een volkswijsheid ten onrechte wil geloven, maar kunnen soms wel beter geheim blijven.
bps 12
goof 4
Ik zeg dit al jaren en was een roepende in de woestijn.
Nu worden er zelfs artikelen aan gewijd hoe ze de zaak manipuleren om de kudde schapen mak te houden.
Net zoals de zg stresstesten vorige week bij de Europese bankensector .
Als er ergens gemanipuleerd en op een schandalige manier de mensen voor de gek gehouden worden dat spannen deze stresstesten de kroon wel. U denkt toch niet echt dat de banken met de billen bloot gaan hoe gelabbert ze er voor staan.
Ook hier roep ik hele lange tijd dat we ook hier een enorme oor aangenaaid worden door de politiek elite en de Brusselse maffia kliek die maar in een ding goed zijn en dat is liegen, bedriegen en zakken vullen.
Ik vraag mij al heel lang af waarom de bevolking alles maar slikt voor zoete koek hoe we door de elite geknipt en geschoren worden zonder enige vorm van protest.
Hoe ik denk over de politiek is jullie duidelijk onderhand en dat we vanuit die hoek weinig mogen verwachten moet jullie toch ook eens duidelijk worden lijkt mij .
Kan hier natuurlijk namen en rugnummers noemen van de grootste flapdrollen in Den Haag en Brussel maar dat heeft weinig zin meer want na deze flapdrollen staan er lange rijen andere flapdrollen klaar hun taak van flapdrol over te nemen.
fijne zondag iedereen.
Gilles Wattel 1 3
goofJe ziet die stress ook aan de ontslagcijfers.
Hoe banken stressbestendig kunnen zijn met een procent of vijf eigen vermogen, mij een raadsel.
Wat waarde voorstelt bleek in 1941, toen Morgenthau meende dat de Britten, als teken van goede wil voor Lend Lease, een Brits bedrijf in de VS moest verkopen.
De eer viel te beurt aan American Viscose Company, wat rayon produceerde.
Algemeen werd het bedrijf 32 miljoen pond sterling waard gevonden.
Morgan Stanley en Dillon Read verkochten de aandelen op de New York beurs voor 13.6 miljoen pond sterling.
Courtaulds, de moeder maatschappij, vroeg de Britse regering 44.1 miljoen pond schadevergoeding, daarbij inbegrepen 50 miljoen dollar voor goodwill.
Uiteindelijk werd 27.15 miljoen pond betaald, plus rente, die was toen nog normaal.
goof 4
Gilles Wattel 1Hoe dom en naïef moet je zijn om te denken dat banken echt openheid van zaken geven om überhaupt een eerlijke stresstest te houden.
Die stresstesten zijn er voor de struisvogels onder ons en die alles geloven wat de elite hun voorhoud zodat ze rustig verder kunnen slapen.
Moeten we nu Draghi dankbaar zijn dat er nog geen meltdown is geweest vraag ik mij weleens af ?
Misschien wel want we slepen ons wel van crisis naar crisis maar het gaat bij iedereen nog steeds goed ondanks het feit dat de schuldenbergen onderhand onhoudbaar zijn geworden.
Misschien klootzakken we nog wel 10 jaar verder zo en blijven we voorlopig het Japan scenario volgen.
We weten dat Japan binnenkort een BNP tekort hebben van 250 % maar wtf als alles gewoon door blijft draaien zoals nu .
Wij hebben nu een tekort van 66% van het BNP dus we kunnen nog even zouje denken.
Dat hier ook flink gemanipuleerd wordt snap ik ook wel want anders kan de staatsschuld niet inmiddels 465 miljard zijn terwijl we bij de aanvang van de crisis een tekort hadden van 245 miljard
Dus onze schuld is bijna verdubbeld terwijl het tekort ongeveer gelijk is gebleven zoals ze beweren en dat kan natuurlijk niet .
Misschien moeten ze eens een andere boekhouder nemen in Den haag .
Gilles Wattel 1 3
goofDe Japanse staatsschuld schijnt vrijwel alleen binnenlands te zijn, oude Japanners gaan er mee met pensioen.
Het Japanse voorbeeld wordt vaak aangehaald om te laten zien hoe dom de Brusselse regeltjes zijn.
goof 4
Gilles Wattel 1Als dit interne leningen waren dan lieten ze die landen echt wel omvallen.
Gilles Wattel 1 3
goofbps 12
Dat is nou interessant en van groot belang. Waar kun je dat debat en dossier centraal volgen?
Bubbles-blazende volumegroei door schuldengroei en groei van geld
vs.
intrinsiek versterkende weerstandgroei van alles dat niet-geld is.
Financieel kapitaal groei vs. niet-financieel kapitaal groei.
Het ideale evenwicht tussen deze twee tegenovergestelden ligt ergens in het midden.
Evenwichtige groei gaat samen op; zowel van geld en niet-geld, als van productie en consumptie ≈ 1:1.
Werkeloosheid is dan minimaal.
Maar zonder geldgroei gaat niet-geld groei ook gewoon door: schulden worden afgelost zodat weerstand blijft toenemen.
Het complex economisch systeem wil altijd de goede kant op, omdat de deelnemers dat willen; vooruit en niet achteruit.
Monetair en economisch beleid moet die richting faciliteren en niet tegenwerken.
Geld in -en van- een economie zou dan automatisch zwaarder -meer waard- moeten kunnen worden, zodat de koopkracht ervan toeneemt t.o.v. zwakkere economieën die daardoor kunnen aansterken via export.
De Europese economieën worden echter op één hoop gegooid met één enkele eenheidsmunt.
Die eenheidsmunt groeit met inflatie en QE harder dan de weerstand groeit; de dekking of solvabiliteit.
Met als gevolg dat sterkere economieën sterker worden ten koste van de zwakkere die zwakker worden, divergeren, en niet zelf aansterken met eigen weerstand, convergeren.
Een permanente transfer van sterke naar zwakke verzwakt sterk, maar versterkt zwak niet. Zwak blijft dan zwak en afhankelijk van transfers van sterk.
Het BBP meet alleen obese volumegroei en is daarom minder geschikt als barometer of stethoscoop voor de economie en kompas voor economisch beleid, voor economische gezondheid = een evenwichtig P:C ≈ 1:1.
vervolgd.
bps 12
Ik zie de oplossing voor het eurozone probleem en de eurocrisis nog steeds in een TMS-achtige oplossing.
Economieën kunnen daarbij onderling handelen in één en dezelfde €uro en hun economische gezondheid, conditie en doorbloeding (circulatie) meten en faciliteren in de rekeneenheid van hun eigen nationale economie.
Grenzen hoeven niet fysiek op slot en angstvallig bewaakt. Administratief moet er wel onderscheid zijn binnen het Europese geheel.
Dat is nu ook al zo, alleen ontbreekt een aanpassingsmechanisme en rekenonderscheid m.b.v. nationale munt.
De situatie tussen 1999 en 2002 van een internationale €uro over nationale munten naar kracht en weerstand van hun eigen economie, was ideaal.
Dat beviel zo goed, dat alle partijen een stap te ver gingen met ook een fysieke eenheidsmunt en rekeneenheid in 2002, waar administratief onderscheid om technisch-economische redenen had moeten blijven.
De bedenker van TMS, André ten Dam, is dan ook ingenieur en geen politicus.
De oplossing was er en is er. Maar is in 2002 weer verlaten.
[Verwijderd]
bpsbps 12
[Verwijderd]Ik mis geen enkele reactie hier.
[Verwijderd]
bpsM. van Deelen 11
[Verwijderd]Een langer commentaar past namelijk niet in één commentaarveld en dan is het prettig als ze onder elkaar staan. Dit gevalletje bps is daar een voorbeeld van.
"gevalletje bps", hoor mij nou ;-)
Jan Smid 8
bpsbps 12
Jan SmidTerug naar nationale munten en afzonderlijk willekeurig nationaal monetair beleid zonder Europese coördinatie is geen optie, want dat leidt weer tot de problemen in een EEG die tot een EU/euro hebben geleid voor de oplossing daarvan om bijv. plotselinge koersverliezen of muntspeculaties uit te sluiten.
Als er internationaal op de financiële markten niet gehandeld kan worden met nationale munten, kan er ook niet mee gespeculeerd worden.
De €uro die internationaal dan de Europese nationale economieën vertegenwoordigt is te groot en te omvangrijk om te hedgen of kapot te speculeren en biedt waardezekerheid voor internationale handel.
Dat vertrouwen bevordert de internationale handel over en weer en daarmee ook de nationale economieën.
Een politieke unie is beslist geen garantie voor consistente welvaart en stabiliteit. Dat hangt sterk van het bestuur, de inrichting van het bestuur en het beleid af.
De EU heeft tot nu toe getoond niet de juiste inrichting te zijn, want welvaart en stabiliteit is niet consistent maar neerwaarts.
Een hervorming van de EU moet dat tij keren. Terug naar de tekentafel dus en fouten verbeteren.
Dat wil Brussel niet om de verworven macht van die bureaucratie maar zolang mogelijk te handhaven.
De schaalgrootte van de EU is niet geschikt voor een politieke unie van het grote, complexe en intern zeer verschillende Europa.
Een vereniging van nationale economieën als de EEG was, maar dan met Europees gecoördineerd nationaal monetair beleid, lijkt mij technisch ideaal. In die vereniging past elk land, incl. het VK en zelfs Oekraïne en Griekenland.
De situatie tussen 1999 en 2002 was het ideale startpunt daarvoor.
De ECB en Europa zitten op het verkeerde spoor sinds 2002.
Roland Horvath 7
bpsEen eigen munt in iedere lidstaat is makkelijk in te voeren. Maar het inzicht is er niet bij de EU Commissie en bij de ECB en zeker niet de goede wil.
De politiek van de EU is veel duidelijker als men er van uitgaat dat de EU er uitsluitend is voor de grillen van een kartel van Grote Multinationale Ondernemingen GMO. Zoals:
1/ De euro: Want de GMO houden niet van variabele wisselkoersen.
2/ Het stabiliteit en groei pact dat er is om de GMO toe te laten om hun bedrijfslasten te verlagen en de lidstaten verplicht de Sociale Zekerheid af te bouwen.
3/ Geen bail out voor lidstaten in de euro, zelfde reden. Wel een bail out voor banken, totaal waanzinnig.
4/ Sinds 2004 is er geen vrije vestiging in de EU, want dat hangt af van het inkomen. Vrije vestiging ook van armen is wezenlijk om ongelijkheden te niet te doen, want dan verhuizen de armen naar plaatsen waar er werk is. Nu zijn ze gevangen in hun land en de slaven van GMO die op goedkope plaatsen produceren en de goederen in dure landen verkopen.
5/ De EU Commissie is de administratie van het kartel van GMO, 1 afgevaardigde per lidstaat, geen democratische controle door het Parlement. De Raad is ook zo'n nationalistisch samenraapsel.
bps 12
Roland HorvathDat gaf ik ook aan:
'Als er internationaal op de financiële markten niet gehandeld kan worden met nationale munten, kan er ook niet mee gespeculeerd worden. '
In de eurozone kan de muntzone voor een nationale economie dan optimaal beheerd worden t.a.v. volume, interne circulatie, en waarde/kracht van de interne munt t.o.v. de €uro.
Wisselen in €uro's kan dan alleen via de bank. Ik stel me dan voor dat iedereen 2 bankrekeningen kan hebben; 1 €uro-rekening en de andere voor nationaal geld.
Met de ene kun je internationaal betalen, met de andere niet en moet je wisselen voor €uro's naar je €uro-rekening. Zo blijft nationaal geld binnen.
Gilles Wattel 1 3
bpsbps 12
Gilles Wattel 1En zou dat een grote omvang krijgen?
Gilles Wattel 1 3
bpsMisschien kun je er een voordeel in zien dat in de tijd van Hitler Duitsland met valuta restricties Britse geheime agenten marken kochten op de Amsterdamse zwarte markt, om er in Duitsland uitgaven mee te doen, vermoedelijke ook omkoping.
Gilles Wattel 1 3
bpsDe slang constructie toen liep twee of drie keer spaak, dat had de waarschuwing moeten zijn dat een eenheidsmunt al helemaal niet kan werken.
Hoe de EU hervormd moet worden legt niemand uit.
De EEG was geen vereniging van nationale economieën.
Het was economische samenwerking van soevereine landen, met elk een eigen munt.
Elke constructie tot een soort eenheidsmunt mislukte, zie:
Charles P. Kindleberger, 'A Financial History of Western Europe', 1984, London, Boston, Sydney.
Wisselkoersen hebben functies, als je die weghaalt krijg je rampen, we zien dat nu al vele jaren, toch willen velen het niet zien.
bps 12
Gilles Wattel 1Was er bij de slang nog een beetje verschil, bij de €uro helemaal niet meer.
'Het (de EEG) was economische samenwerking van soevereine landen, met elk een eigen munt.'
die elk naar eigen soevereine willekeur werd aangemaakt en gemanipuleerd.
Daarom is er coördinatie en toezicht nodig, zodat elke munt betrouwbaar de kracht van z'n reële economie blijft vertegenwoordigen.
Gilles Wattel 1 3
bpsVaste wisselkoersen zijn een illusie omdat die ontkennen dat de waarde van een munt fluctueert door economische ontwikkelingen.
Coördinatie en toezicht ontkent dat.
bps 12
Gilles Wattel 1Als dat t.o.v. een stabiele €uro is, is de €uro de vaste koers om transacties in af te sluiten. Dan is er zekerheid bij koers- en waardeveranderingen van nationale munten onder de €uro.
Dan ben je toch ook waar je wezen wilt?
Gilles Wattel 1 3
bpsbps 12
Gilles Wattel 1Vastigheid en zekerheid van een munt om internationale transacties in af te sluiten om internationaal economisch verkeer te stroomlijnen, voor import en export om handelsbalansen te effenen. Dat was een doel en kan dankzij muntverschil.
Vastigheid en zekerheid is er wel met de €uro eenheidsmunt, maar bijtrekken en effening, dat soort convergentie, is er niet. In tegendeel. De slang was ook al geen oplossing.
Kun je nu wel volgen waar de politiek en im- en exporterende handelspartijen steeds naar toe wilden en er met de fysieke €uro sinds 2002 steeds verder van af dwalen, divergentie?
De EU/euro in deze hoedanigheid is niet de oplossing voor het monetaire probleem van voordien. In tegendeel. Een hervorming moet dat probleem dan wel oplossen.
TMS is een bijv. oplossing en nog wel eentje die niet tegen schenen schopt. Ondanks wordt er wel tegen TMS en tegen André Ten Dam aangeschopt. Dat geeft het lage niveau aan van Brussel.
Roland Horvath 7
bpsTevens moet de EU de confederale methodes om de Commissie en de Raad samen te tellen veranderen is federale bvb moet de Raad verkozen worden bvb 4 leden per lidstaat. Uiteraard kunnen veel confederale elementen blijven zoals de eigen rechtspraak, de strijdkrachten. De Unie mag de lidstaten niet vervangen. Of hun bestaan onmogelijk maken en ze moet er zich zo weinig mogelijk mee bemoeien. Nu is de EU een dictatuur.
Jean Wanningen 6
Check: https://www.google.nl/search?q=Is+DGP+correct+way+to+measure+wealth%3F&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=JminV_3_HMibU-CLuLgN#q=Is+GDP+correct+way+to+measure+wealth%3F
bps 12
Jean Wanningenhttps://www.ftm.nl/artikelen/voorbij-het-bbp-maar-wat-dan
Volumegroei ploft een keer, want de aarde groeit niet mee.
Het 'bbps' ;-) vind ik wel geschikt: intrinsieke solvabiliteitsgroei en circulatie, recycling.
Volumegroei (door bijv. inflatie en QE), is dan geen noodzaak meer maar volgt de ruimte en de mogelijkheden (kansen) die zich voordoen.
Gilles Wattel 1 3
Jean WanningenElk van die definities heeft bruikbaarheid.
Er is niet één correct way to measure wealth, overigens is de vertaling van wealth volgens mij vermogen, niet inkomen of productie.
Wat Eurostat doet is volgens mij de definities zo (mis-)bruiken dat dat de beste resultaten voor Brussel oplevert, hetzij voor vlagvertoon, hetzij om geld te vangen.
Defensiekosten zien als inkomen is daarbij wel de leukste.
Pieter Jongejan 7
Matthijs schrijft: "During the euro crisis, the euro zone's Northern countries gained at the expense of the Southern ones, while at the same time seeing lower domestic inequality compared to increased inequality in the periphery".
Deze conclusie uit de samenvatting is in strijd met de feiten. In alle Eurolanden is de ongelijkheid sinds de introductie van de euro in 1999 toegenomen. Dit blijkt uit de daling van het loonaandeel in het BBP. Door de grotere omvang van het zwarte circuit in Zuid Europese landen (maffia invloed) ligt het loonaandeel in het zuiden op een lager niveau dan in het noorden. Dit institutionele verschil blijft bij de Amerikaan buiten beschouwing. Mijn indruk is dat Matthijs niet op zoek is naar de waarheid, maar een politiek standpunt probeert te verkopen.
De euro levert voordeel op voor grote exporterende bedrijven, overheden en de financiële sector in de USA en Europa,
De euro levert groot nadeel op voor de binnenlandse sector (MKB en het overgrote deel van de beroepsbevolking) in de USA en Europa.
Het empirisch bewijs dat de stelling van Piketty (r kleiner dan g leidt tot minder ongelijkheid) verworpen moet worden is gemakkelijk te vinden.
Landen met zwaar negatieve economische groei zoals Venezuela en Zimbabwe hebben een nog lagere negatieve reële rente. Maar ook in landen, die het tot dusverre redelijk goed hebben gedaan zoals Turkije zie je dat een sterke groei van de kredietverlening sinds 2012 (M3 groeit met 15% per jaar) bij een lage nominale rente van 7,5% tot een negatieve reële rente van -2,5% leidt. De inflatie is er inmiddels tot 9% opgelopen. De economische groei is er sinds 2012 gedaald en de werkloosheid gestegen. Piketty hoort dus in de groene afvalbak.