
Zuinige Nederlanders en Duitsers zijn boos op de ECB, maar dat vindt de baas van de ECB onterecht. Econoom Hans-Werner Sinn behandelt de groene paradox, Schiphol groeit harder dan de concurrentie en Amerikaanse internetreuzen bedreigen de nationale veiligheid. Verder: Britten stemmen tegen een Brexit, hoe drie blowende tieners verzeild raakten in de internationale wapenindustrie en iedere oermens is eigenlijk een soort zzp’er. Tot slot: dromen van Hongarije, waar ging het geld van de Griekse ‘bail-out’ naartoe, Amsterdam negeert rechterlijke uitspraak thuiszorg en de ECB is de schuld van alles.
‘Zuinige’ Nederlanders en Duitsers woedend op de ECB
Duitsers en Nederlanders zijn een spaarzaam volkje. Ze hebben een hekel aan lenen, aldus de Duitse econoom Reint Gropp. Niet voor niets betekent het Nederlandse en Duitse woord ‘schuld’ in het Engels zowel 'debt' als ‘guilt’. Maar de spaarrentes zijn historisch laag en de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, wordt daarvoor verantwoordelijk gehouden. In onderstaande grafiek is het verschil in spaargedrag tussen de eurolanden goed zichtbaar.

De controverse over het (rente)beleid van de ECB heeft de verhoudingen tussen Noord- en Zuid-Europa weer op scherp gesteld, zegt The Economist. De Duitse minister van Financiën Schäuble hield Draghi verantwoordelijk voor de opkomst van de 'rechts-populistische' partij AfD en CDA-kamerlid Pieter Omtzigt noemde de ECB de 'bank van Mediterraan Europa'. Maar ook econoom Hans-Werner Sinn uitte kritiek op de ECB. Volgens hem kost het lage-rentebeleid de Duitse spaarder 327 miljard euro. The Economist zelf is milder over het beleid. Men wijst op de taak van de ECB om de door haarzelf geformuleerde inflatiedoelstelling van ‘dichtbij maar onder de twee procent per jaar’ te halen.
Mario gaat in de tegenaanval
Het heeft geen week geduurd of Mario Draghi ging in de tegenaanval tegen het verwijt dat zijn ECB slechts de belangen dient van de Zuid-Europese landen. Hij ontwikkelde daarvoor een nieuwe verdedigingslinie door de bal bij de Duitsers zelf te leggen. Hij zei in de Financial Times: ‘Low borrowing costs were symptomatic of a glut in global savings for which Germany was partly to blame.’
Volgens Draghi is de vergrijzing een van de hoofdoorzaken dat er zoveel gespaard wordt, samen met het gebrek aan investeringen. De enige oplossing om deze impasse te doorbreken is om de vraag naar kapitaal aantrekkelijker te maken. Een lage rente helpt daarbij, aldus de Italiaan. ‘If central banks did not do this, investing would be unattractive. So the economy would stay in recession.’
Hans-Werner Sinn en de groene paradox
Voorlopig kan Duitsland niet zonder kerncentrales en fossiele brandstof, stelt Hans-Werner Sinn, hoogleraar Economie aan de Universiteit van München. In 2022 worden de Duitse kerncentrales gesloten. Dan heeft Duitsland òf meer fossiele brandstof nodig, òf het land krijgt te kampen met een zeer instabiel aanbod van groene elektriciteit. Voor de pieken in het aanbod van groene energie is opslag nodig, maar die opslagvoorzieningen zijn nauwelijks beschikbaar. Import van ‘groene’ stroom is misschien een oplossing, aldus Sinn, die gastspreker was op de conferentie ‘Combating Climate Change’ bij het Tinbergen Instituut. Hieronder ziet u een video waarin Sinn zijn standpunten uiteenzet.
Schiphol groeit harder dan haar concurrenten
Dat Schiphol een belangrijke rol vervult als mainport voor de regio, heeft FTM al eens beschreven. Eén van de vragen die daarbij van belang was, is of Schiphol ook autonoom kan blijven groeien als de betekenis van haar home carrier KLM minder wordt. Uit een recente studie van het SEO (Stichting Economisch Onderzoek) blijkt dat Schiphol afgelopen jaar harder is gegroeid dan haar voornaamste Europese concurrenten, zoals de Parijse luchthaven Charles de Gaulle, thuisbasis van partner Air France.
Uit het SEO-onderzoek blijkt dat vorig jaar vooral het totale aantal directe routes naar Latijns-Amerika en Noord-Amerika is toegenomen. Ook het aantal transfer-bestemmingen groeide sterk, zelfs meer dan bij snelgroeiende concurrenten uit het Midden-Oosten als Istanbul en Dubai. Home carrier KLM, gesteund door haar pilotenbond VNV en andere belangengroepen waaronder werkgeversvereniging VNO-NCW, wil echter dat het kabinet veel meer doet, bijvoorbeeld op het vlak van de hoge beveiligingskosten. Door de terroristische aanslagen van Parijs en Brussel zullen de kosten daarvan alleen maar toenemen. Partijen vinden dat de Nederlandse staat daar een bijdrage aan moet leveren. Tenslotte ontvangt de staat als aandeelhouder ook dividend van Schiphol.
‘Amerikaanse internetreuzen bedreigen veiligheid van bevolking’
Als Belgische jihadi’s via het internet met elkaar praten, moet de politie heel veel geluk hebben om te vernemen wie met wie in contact staat. Niet omdat (potentiële) terroristen gebruikmaken van obscure kanalen, maar omdat — veelal Amerikaanse — internetbedrijven terughoudend zijn in het verlenen van medewerking en ze, als ze dat al doen, ook betrokken potentiële terroristen verwittigen. Volgens de Belgische minister van Justitie Koen Geens (CD&V) brengen deze laks reagerende internetproviders de veiligheid van de bevolking in gevaar. Dat zegt hij in de Belgische krant De Standaard, nadat hij dit eerder tegen The Wall Street Journal had verklaard.
Geens: ‘Het is hoog tijd dat de kwestie op Europees niveau en in samenwerking met de Verenigde Staten wordt aangekaart. Onderzoeken hangen meer en meer af van de medewerking van providers zoals WhatsApp, Facebook, YouTube, Twitter, enzovoort.’
Tony Blair: ‘Britten zullen tegen Brexit stemmen’
De voormalig premier van het Verenigd Koninkrijk zegt in een interview met Bloomberg dat bij de Britten ‘het gezond verstand’ zal zegevieren. Hoewel verschillende opiniepeilingen anders beweren, denkt Blair dat het Britse volk in het referendum dat volgende maand wordt gehouden tegen het verlaten van de Europese Unie zullen stemmen. ‘It is a foolish risk to take,’ zegt hij. ‘De meeste mensen zien dat in.’ In dit interview gaat Blair ook in op het antisemitisme binnen zijn Labourpartij.
Hoe drie blowende tieners verzeild raakten in de internationale wapenhandel
Humo (via Blendle)
Efraim Diveroli, David Packouz en Alex Podrizki wilden maar één ding: stinkend rijk worden, en daar bleek de oorlog in Afghanistan uitermate geschikt voor. De drie twintigers bluften zich naar binnen in de jungle van de wapenwereld en sleepten een contract van 300 miljoen dollar in de wacht bij het Amerikaanse ministerie van Defensie. Maar zij raakten verzeild in de schimmige wereld van de internationale wapenhandel, waar dubbelspel, geheime agenda’s en verborgen drijfveren welig tieren. Een bizar verhaal van een onwaarschijnlijk avontuur, dat goed duidelijk maakt hoezeer de belangen van de defensie-industrie en de politiek verstrengeld zijn.
‘Iedere oermens was een soort zzp’er’
Psychologie Magazine (via blendle)
Voor een baas werken is an sich al iets onnatuurlijks. Uit onderzoek blijkt bovendien dat interactie met je leidinggevende de grootste stressfactor is op het werk. Mensen willen van nature autonoom en flexibel zijn. Dit zegt evolutionair psycholoog Mark van Vugt. In zijn boek ‘Mismatch’ legt hij uit waarom onze huidige manier van leven zo slecht aansluit op onze aanleg. Over missers van sollicitatiecommissies, onze voorliefde voor zoet eten en het nut van kleurstof in het kraanwater. ‘We zouden ons vaker moeten afvragen: wat is de evolutionaire oorsprong van ons gedrag? Wat is de functie ervan? En wat is het mechanisme erachter?’ aldus de evolutiepsycholoog.
Dromen van Hongarije
Thomas Van de Putte trok voor onderzoeksjournalistenplatform Apache door Europa om dilemma’s van de representatieve democratie te onderzoeken. Politici en intellectuelen pleiten heden ten dag voor directe democratie, maar het blijkt dat er in sommige landen nog problemen bestaan met de democratie van de 20ste eeuw die nog niet zijn opgelost. Als er één regio is waar dit manifest is, dan is het wel daar waar de Donau nu de grens vormt tussen Slowakije en Hongarije. Een aangrijpende reposrtage over het leven van de Hongaarse minderheid in Zuid-Slowakije.
Waar ging het geld van de Griekse bail-out naartoe?
De Berlijnse Business School ESMT (European School of Management and Technology) heeft een studie uitgebracht die inzichtelijk maakt waar het geld voor de redding van Griekenland naartoe ging. Griekenland ontving in totaal drie bail-out-pakketten van de eurozone belastingbetalers ter waarde van 326 miljard euro. Minder dan 10 miljard daarvan is ten goede gekomen aan de Grieken zelf. De rest werd gebruikt om crediteuren als het IMF, de ECB en de banken af te betalen, inclusief rente.
Amsterdam negeert uitspraak rechter thuiszorg
Inzending van een lezer.
Amsterdam gaat haar beleid rondom toekenning van huishoudelijke hulp vooralsnog niet aanpassen. De gemeente is weliswaar in een eerste proefproces door de rechter op haar vingers getikt, maar wethouder Van der Burg (Wmo, VVD) vindt het nog te vroeg om maatregelen te nemen. De Amsterdamse rechtbank oordeelde vorige maand dat de wijze waarop Amsterdam de huishoudelijke hulp uitvoert, strijdig is met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015).
De rechtbank oordeelde dat het college enkel een te bereiken resultaat heeft toegekend, namelijk een ‘schoon en leefbaar huis’. De rechtbank vindt dat het college de wijze waarop dit resultaat kan worden bereikt te zeer heeft overgelaten aan zorgverlener T-zorg en achtte dat in strijd met de Wmo. Het behoort tot de kerntaak van het bestuursorgaan om de rechten (en plichten) van de cliënt vast te stellen. Wat er voor nodig is om het resultaat ‘een schoon en leefbaar huis’ te bereiken is afhankelijk van de feiten en omstandigheden van het individuele geval en kan per geval verschillen. Daar is hier ten onrechte niet van uitgegaan, aldus de rechter.
De kwestie is een juridisch principiële zaak over de rechtspositie van de zorgbehoevende cliënt. De belangstelling ervoor was dan ook groot, omdat een definitief oordeel alle gemeenten raakt, niet alleen Amsterdam. Later deze maand doet de hoogste beroepsrechter (de Centrale Raad van Beroep) een eerste uitspraak over de Wmo 2015. Voor gemeenten is het dus wachten op uitspraken over andere gemeenten om duidelijkheid te krijgen over wat wel en niet mag. Er breken dus spannende tijden aan, zowel voor de gemeenten als voor veel burgers die van de zorg van gemeenten afhankelijk zijn.
‘De ECB is de schuld van alles’
Opmerkelijk simplistische analyse van de hoofdeconoom van de Deutsche Bank, David Folkerts-Landau. Hij geeft de Europese Centrale Bank (ECB) de schuld van zowat alles wat er momenteel mis is op monetair gebied, zonder wat dieper te analyseren. Landau heeft — terecht — kritiek op het negatieve-rentebeleid van de bank en vindt dat de bank dat beleid vaarwel moet zeggen. Wat Landau echter niet in zijn analyse betrekt, zijn de gevolgen die een dergelijke stap zal hebben voor met name de zuidelijke periferie van de eurozone.
Landau wijst het monetaire beleid van de bank aan als ‘grootste bedreiging van de eurozone’. Hij waarschuwt bovendien voor ‘helikoptergeld’ als instrument voor monetair beleid. ‘If this fails to stimulate growth and inflation, “helicopter money” will be next on the agenda. Future students of monetary policy will shake their heads in disbelief,' aldus de econoom.
148 Bijdragen
goof 4
Waarom denken politiek voorstanders van de EU toch altijd dat hun gelijk het grote gelijk is en met uitspraken komen dat het gezonde verstand bij vele ontbreekt als men tegen een EU zou zijn.
Ik hoor Cameron en Rutte dat vaak zeggen en ze denken nog echt ook volgens mij dat ze het monopolie hebben op het grote gelijk.
En zie wat het ons heeft gebracht dat EU avontuur dat zg. op gezond verstand is opgebouwd .
Lieve heer, waar hebben we dit soort leiders aan verdiend die ons mooie landje in zo'n korte tijd naar de afgrond hebben geleid en dan de tegenstemmers van de EU bestempelen als mensen met een ongezond verstand .
Gilles Wattel 1 3
goofHoe lang duurde het voor die kerk een groot deel van z'n macht verloor ?
Nog in de 19e eeuw terroriseerde die kerk een groot deel van wat nu Italië is.
Monsieur le baron de Munchausen 5
Gilles Wattel 1De 20e eeuw, een behoorlijk seculiere eeuw, de eeuw van de natie-staat als je wilt, was zeker in Europa 1 groot slagveld. Daaraan is Europa kapot gegaan. Aan het begin van de 20e eeuw waren er 5 supermachten op ons continent: het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Habsburg, Rusland en Duitsland (opkomende macht). Buiten Europa hadden de Verenigde Staten zich opgewerkt tot een grootmacht van vergelijkbare orde. Het Ottomaanse rijk was al in verval. Aan het einde van de 20e eeuw moet heel Europa bij elkaar geveegd worden om de Verenigde Staten en binnenkort China in importantie te kunnen benaderen.
Overigens gaat de continent-staat, waar onze politieke elites zo naar verlangen, geen verbetering brengen omdat een continent-staat simpelweg een uitvergrote natie-staat is en de bijbehorende problemen van de natiestaat daarmee niet opgelost worden maar uitvergroot. Dat kun je nu al zien: Duitsland staat inderdaad niet meer tegenover Frankrijk, tegenwoordig staat de EU tegenover Rusland, of mogelijk de EU en de VS tegenover Rusland en China. Het is er niet beter op geworden.
Als ontkerkelijking en de toename in belang van de natie-staat de grondoorzaak is voor het verval van Europa, dan resteert de vraag of dat verval gezocht moet worden in het eerste deel van het woord natie-staat: natie, of in het tweede deel van het woord: staat. Het is duidelijk waar de politieke elite de zwarte piet heeft neergelegd, maar is dat ook juist?
Gilles Wattel 1 3
Monsieur le baron de MunchausenHet ging ons nooit zo goed als in de tweede helft van de 20e eeuw, in de natiestaat niet meer onder het christelijke juk.
Helaas kregen velen rond 1970 de kriebel, er moest wat, het kon toch niet zo zijn dat er niets te verbeteren viel ?
En zo begon de afbraak van de gemengde economieën, jam voor de commercie, stroom door de overheid.
En nu moet je elk jaar kijken of je geen andere stroom leverancier moet.
De 20e eeuw één groot slagveld.
Tja, de Britten meenden hun empire te moeten houden, daarna meende Roosevelt er één te moeten stichten.
De natie staat was een 19e eeuwse ontwikkeling.
Monsieur le baron de Munchausen 5
Gilles Wattel 1Als aanhangsel van de VS, sommigen zeggen zelfs: veroverd door de VS, wat bewezen wordt door de alomaanwezige Amerikaanse troepenmachten op strategische plekken in Europa.
Het begin van de natiestaat wordt over het algemeen geplaatst in 1648 als gevolg van de vrede van Westfalen die een einde maakte aan de 30-jarige oorlog.
Gilles Wattel 1 3
Monsieur le baron de MunchausenDe natiestaat wordt in het algemeen gezien als toen de plaatselijke taal de voertaal werd.
Dus 19e eeuw.
Ik zie 1648 als het einde van onze opstand tegen Spanje.
Pieter Jongejan 7
Monsieur le baron de MunchausenMonsieur le baron de Munchausen 5
Pieter JongejanHet is m.i. wel juist dat de economische top gezet is eind jaren 60 toen je nog met 1 modaal salaris 1 modaal gezin kon onderhouden, 1 modale auto kon rijden, 1 modaal huis kon kopen, 1 maal per jaar op een modale vakantie kon gaan en van dat modale salaris nog kon sparen ook. Kom daar nog maar eens om. Helaas was Europa toen niet meer leidend. Dat is het punt wat ik wilde maken.
Pieter Jongejan 7
Monsieur le baron de MunchausenMijn stelling dat de USA in de jaren zestig nog niet teveel geld uitgaven blijkt uit het feit dat de USA In de tweede helft van de jaren zestig nog geen tekort op de betalingsbalans hadden, maar al wél oplopende inflatie. (Lees b.v. Servan Schreiber le defit Americain) Omstreeks 1970 sloeg het overschot op de betalingsbalans (mede door VietNam) om in een tekort en dit leidde ertoe dat het systeem van vaste wisselkoersen onder druk kwam te staan en vervangen werd door flexibele wisselkoersen.
Monsieur le baron de Munchausen 5
Pieter JongejanWie is je?
Ik neem aan de politieke elite die nu graag wil dat er meer geinvesteerd wordt en daarvoor de rente graag laag houdt - zelfs negatief op de nodige plekken. Dat voortdurend wriemelen aan de economie middels het rentewapen of andere instrumenten is helemaal geen goed idee.
Verder ben ik samen met Milton Friedman en 'de Oostenrijkers' het inzicht toegedaan dat inflatie en deflatie altijd het gevolg zijn van de hoeveelheid ruilmiddel in omloop. Het kan zijn dat er binnen een economie verschuivingen plaatsvinden (bij gelijke hoeveelheid ruilmiddel wat meer salaris naar de vacatures waar veel vraag naar is en wat minder naar andere). De algemene loonstijgingen en -dalingen zijn een gevolg van de veranderingen in de hoeveelheid ruilmiddel in omloop.
Diny Pubben 9
goofLiefst foto's geen beelden. Wat doet die groep mensen? De groep! Naar de niet gestelde vragen. Waarom duiken ze onder in de nacht? Wat valt op? De megafoon, het praten met elkaar en dat herhalen, net zoals Occupy indertijd. Veel boeken, zelfs pen en papier. Had alweer intuïtief de conclusie getrokken dat dit een tegenreactie is op de moderne technologie. In de nacht!
De mens is niet gemaakt voor de totale transparantie van de Sillicon Valley Boys en de totale globalisering. Dus ja, het zou zomaar kunnen dat ze voor een Brexit stemmen.
Andere dan economische krachten aan het werk.
Monsieur le baron de Munchausen 5
goofDat heb je aan jezelf te danken. Niet alleen krijgt een volk de leiders die het verdient (wat nogal een harde uitspraak is); als je er voor kiest om je souvereiniteit weg te geven en anderen jouw keuzes te laten maken, dan zul je vroeg of laat belazerd worden. En probeer je souvereiniteit nou maar eens terug te krijgen van inmiddels de EU, of misschien wel een denktank ergens in de VS, waar voor jou beslist wordt. In Den Haag wordt enkel uitgevoerd omdat ze op hun beurt jouw souvereiniteit hebben weggegeven. Maar goed, daar had je toch al niks meer over te vertellen.
Gilles Wattel 1 3
Monsieur le baron de MunchausenGeschiedenis laat zien dat verstandige en goedwillende leiders de uitzondering zijn.
Monsieur le baron de Munchausen 5
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Monsieur le baron de MunchausenIk wil van het hele stel af.
Monsieur le baron de Munchausen 5
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Monsieur le baron de MunchausenBoris Johnson legde vandaag uitstekend uit waarom.
Monsieur le baron de Munchausen 5
Gilles Wattel 1"Geschiedenis laat zien dat verstandige en goedwillende leiders de uitzondering zijn."
Gilles Wattel 1 3
Daarom mag de inflatie MAXIMAAL twee procent zijn.
Dat is heel iets anders dan een streefcijfer van twee procent.
Onbegrijpelijk hoe op deze manier verdragen aan de laars worden gelapt, maar ja, sinds het aan de laars lappen van Maastricht, en de referenda van 2005, is het kennelijk 'anything goes'.
Wat de lage rente kost is niet wat spaarders missen.
M.i. weer een blijk van ontbrekend macro economisch inzicht.
De belachelijk lage kunstmatige rente leidt tot economische beslissingen waarbij het verschil in waarde nu en waarde in de toekomst aan de laars wordt gelapt.
Spanje staat nu vol met waardeloos ontroerend goed.
Of Draghi zo dom is als hij zich voordoet op het gebied van effecten van rente is lastig te beoordelen, maar ik houd het niet voor uitgesloten.
De geschiedenis is vol van domme besluiten.
Bij Sinn is het ook weer lachen.
Dat wind en zon zich niet laten leiden door stroombehoefte is lang bekend.
Afgezien van waterkracht stroom heeft alle import groene stroom hetzelfde euvel.
Na de groene stroom krijgen we Schiphol, waar de belastingvrije kerosine bij m3's er doorheen gaat.
Ik vloog ooit naar het Midden Oosten, in een vol vliegtuig.
Vlak voor wegtaxiën werden de laatste stoelen gevuld.
Aan het begin van de startbaan legde de captain uit dat we nu te zwaar waren om op te stijgen, en dat er dus even wat kerosine opgestookt moest worden.
Ik heb toen even zitten rekenen over welke hoeveelheid het ging, ben de uitkomst vergeten, maar weinig was het niet.
Jihadi's, al weer symptoombestrijding.
Zo lang het westen doorgaat met bombarderen en terroriseren zal het verzet blijven, onze prijs is de 1984 maatschappij.
Tony Bliar doet ook weer een duit in het zakje.
Het gezonde verstand van weer een zelfstandig land willen worden lijkt weer te worden onderschat.
Dan weer het antisemitisme, iets zeggen over joden wat joden niet welgevallig is is antisemitisme.
Jean Wanningen 6
Gilles Wattel 1Jaap van Duijn velt in DFT een hard oordeel over het beleid van de Italiaan: http://www.telegraaf.nl/premium/dft/dftavond/25742107/__Column_Jaap_van_Duijn__Praatjesmaker__.html
Zolang de euro heilig wordt verklaard heeft de Italiaan weinig keus. Daarom wordt t hoog tijd dat de afspraken van 'Maastricht' nagekomen worden en er een eind komt aan de bail outs van EZ-lidstaten. Die bovendien zorgen voor een moral hazard. Zie bvb ook: http://www.telegraaf.nl/premium/dft/dftavond/25714110/___Frankrijk_ontbeert_elk_gevoel_voor_urgentie___.html?lightbox=false
peter ftm 4
Jean WanningenEn ik denk dat het gevoel voor urgentie misschien wel eens terecht kan ontbreken. Hervormingen die slechts leiden tot baten voor kapitaal en niet voor arbeid kan niet teren op draagkracht. De algemene pleidooi voor hervormingen is daarom erg gevaarlijk.
Als verlagen werkgeverslasten slechts leidt tot meer winst bedrijven en niet meer investeringen dan zou ik nooit de werkgeverslasten verlagen (zoals bedrijfsleven in NL ook zo graag wil met haar uitzonderlijk goede concurrentiepositie). Het zorgt alleen maar voor meer ongelijkheid.
Ik denk dat we misschien wel wat een meer voorbeeld kunnen nemen aan de Franse arbeider ;-)
Jean Wanningen 6
peter ftmHoe dan ook, ook dit voorbeeld toont weer eens aan hoezeer de EZ lidstaten politiek de euro in gerommeld zijn. Immers, 'Maastricht' en het S&GP vormden de basis voor intro gemeenschapsmunt. De latere aanvullingen (6-pack, 2-pack en fiscal compact) worden eveneens alleen op papier nageleefd. Wat hebben afspraken voor zin als ze niet worden nagekomen? Klaarblijkelijk is er onvoldoende draagvlak voor een verdere integratie. Dat snappen nationale politici natuurlijk als geen ander. De (retorische) vraag is dan legitiem: als de bevolkingen het niet willen moet je dan niet gewoon stoppen met de poging?
"Als verlagen werkgeverslasten slechts leidt tot meer winst bedrijven en niet meer investeringen dan zou ik nooit de werkgeverslasten verlagen" - Ik ook niet. Maar er gaan juist steeds meer stemmen op om de factor 'arbeid' fiscaal te ontzien. Dat zou imo via de inkomstenbelasting moeten lopen en niet via (verkapte) bedrijfssubsidies. Als je dat bedoelt, dan ben ik het helemaal met je eens.
peter ftm 4
Jean WanningenIn Frankrijk is juist heel veel draagkracht voor vakbonden en weinig voor de vrije markteconomie. Daarbinnen zijn natuurlijk nuances. Maar een land met kleine vakbonden die niet de belangen van haar burgers vertegenwoordigd is een verkeerd beeld van Frankrijk weergeven. Dit sluit ook goed aan bij de mening van de bevolking die een afkeer heeft tegen de EU. Dat is niet omdat ze hervormingen willen die worden tegengehouden door de vakbonden. Frankrijk geeft juist een goed beeld van de frustratie weer waar politiek kennelijk wat beter luistert naar haar achterban. Zij willen niet een Europese Unie waarbij de opbrengsten grotendeels gaan naar kapitaal en de lasten naar de burgers. Hervormingen, vrije markt, economen kunnen hun kennis er op los laten wat ze willen. De voordelen worden gewoon niet zo ervaren. Het signaal van de bevolking is wat dat betreft vrij duidelijk: Globalisering moet even een stukje gas terug nemen. Nu ben ik voor globalisering zoals Dani Rodrik voorstaat: geen maximale maar slimme globalisering. Maar daar moet wel draagvlak voor zijn en dan kan je niet altijd als een stoomtrein doordenderen.
bps 12
peter ftmWaarvoor en wanneer heeft dat voordeel?
Ik snap er nooit wat van. Tot dusver. Leg mij 's uit.
peter ftm 4
bpsGilles Wattel 1 3
peter ftmHet voordeel daarvan is, tenminste dat denken multinationals, dat ze meer winst kunnen maken door lagere lonen, en doordat iedereen op de schopstoel zit.
Nuit Debout organiseert op 15 a.s. een EU wijd protest.
bps 12
peter ftmIk houd het bij één zin: Globalisering is alles op één hoop gooien: one size fits all.
In de EU zijn ze er al aan begonnen.
De eerste resultaten zijn al te zien: één hopeloze, onwerkbare, door-modderbende.
Van het ene probleem zijn de symptomen nog niet bestreden of het andere dient zich al weer aan.
Dat wordt niks.
Gilles Wattel 1 3
peter ftmIn Bretagne slaagden niet vakbonds krachten er in de vrachtauto tol te verhinderen, Nuit Debout ontstond spontaan.
peter ftm 4
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
peter ftmIk beschrijf wat iedereen kan zien.
Overigens kun je dit in elk serieus economie boek vinden.
Zo wordt uitgelegd dat omdat je een blikje bier voor 0,01 euro, één cent dus, over de hele wereld kunt vervoeren dat elke bierbrouwer in een vrijhandelsgebied concurreert met elke ander bierbrouwer.
peter ftm 4
Gilles Wattel 1Jean Wanningen 6
peter ftmImo is het eigenlijke 'probleem' dat het aandeel van de overheid in de Franse economie onevenredig hoog is.
Diny Pubben 9
Jean WanningenVakbondsbestuurders zijn technocraten, ze hebben elektronische meldpunten, alsof die echt kunnen handhaven en handelen in de dagelijkse praktijk.
Heb zeer veel respect voor de Fransen, die hangen het land vol met affiches over vrouwenrechten EU, kom daar eens om met het part time gerommel alpha constructies, nul uren etc in de zorg en ik heb zeer veel systeemkritiek. Daar worden hele groepen mensen handel, kan met de moderne technologie. Lees je ook op FTM. Ambulance NL-DE, daar komt geen patiënt of hulpverlener meer voor. Dat loszingen van de praktijk zit ook in het technocratisch bestuur en management en heeft veel te maken met ondoordacht systeemgebruik op alle terreinen.
peter ftm 4
Jean WanningenHet idee dat weinig mensen lid zijn van de vakbond betekent niet dat mensen niet achter de vakbonden staan en eigenlijk vinden dat de vakbonden te conservatief zijn wat hervormingen tegenhoudt (die visie leeft veel meer bij werkgevers), sterker nog, veel mensen zijn nog argwanender dan de vakbonden (geen lidmaatschap vakbond vaak onderbouwd met argument: wat heeft het voor zin?)
Jean Wanningen 6
peter ftmpeter ftm 4
Jean Wanningen- Frankrijk kent kleine vakbonden die willen groeien waardoor sneller een prikkel is om over te gaan tot uitroepen stakingsacties
- Franse werknemers reageren veel meer individualistisch dan vanuit organisatievormen
- Zonder draagvlak Franse werknemers zullen acties vakbonden tot weinig leiden.
Dat is dus precies wat je bij Air France zag. Op het moment dat de werknemers persoonlijk ervaren dat arbeidspositie en voorwaarden in gedrang zijn komen ze in opstand en daar speelt vakbond meer organiserende rol in. Dat vakbonden daarmee willen aantonen dat ze veel invloed hebben lijkt me vrij logisch (ook gebruikt om meer leden te krijgen). Maar die invloed wordt slechts bepaald door mate draagvlak (en die is hoog). Rol vakbond is daar veel meer gericht tot organiseren van acties dan het hebben van een onderhandelingspositie zoals we hier kennen.
In NL zien we ook een afnemende trend om lid te worden bij de vakbond (met als gevolg dat invloed vakbond ook kleiner zal worden). Maar wij kennen niet zoals de Fransen werknemers een mentaliteit om snel tot stakingen over te gaan. Daarom is en blijft het belangrijk dat jongeren het belang van vakbonden goed begrijpen.
Gilles Wattel 1 3
Jean WanningenKeynes wist al dat ideeën de meeste macht hebben, de Fransen hebben het idee dat zij recht hebben op baanzekerheid.
Anton Van de Haar 8
peter ftmGilles Wattel 1 3
Anton Van de HaarHollande begint het te begrijpen 'als het beter gaat met Frankrijk betekent dat niet dat het beter gaat met iedereen in Frankrijk'.
Dat is het nu juist ?
Waar wordt op gestuurd ?
Op OESO of Eurostat statistiekjes, of op Franse bejaarden die sterven als ratten als er een hittegolf is ?
Waarom Fransen niet de voorkeur zouden mogen geven aan een wat lager gemiddeld inkomen in ruil voor enige baanzekerheid, ik zou het niet weten.
Anton Van de Haar 8
Gilles Wattel 1Kort door de bocht: deze race naar de bodem leidt onder werknemers alleen maar tot verliezers en is uiteindelijk ook niet gunstig voor de werkgevers, want die zien hun loonkosten weliswaar dalen, maar de vraag naar hun producten daalt even hard. Dat dit inderdaad zo werkt is overigens uitgebreid onderzocht en bevestigd door economen zoals Servaas Storm en Ro Naastepad. Zie bijvoorbeeld:
http://www.kennislink.nl/publicaties/soepeler-ontslagrecht-mist-doel
Gelukkig zijn er steeds meer ondernemers die dat door beginnen te krijgen.
Gilles Wattel 1 3
Anton Van de HaarGilles Wattel 1 3
Jean WanningenStap één is onder ogen te zien dat de nul rente desastreus is.
Stap twee is dan hoe we de puinhoop opruimen.
Het begin van de oplossing van elk probleem is altijd analyse.
Jean Wanningen 6
Gilles Wattel 1Echter, ipv dat men hieruit de enig logische conclusie trekt gaat men verder op het ingeslagen pad. 'Insanity, zei de beroemde Albert Einstein ooit, is doing the same thing over and over again and expecting different results.'
De huidige (negatieve) rentepolitiek is desastreus en ondermijnt onze pensioenen.
Diny Pubben 9
Jean WanningenZei ik dan als leidinggevende in de zorg.
Wat denk jij, gaan de Engelsen voor een Brexit stemmen en wat betekent dit dan voor NL?
Jean Wanningen 6
Diny PubbenEen Brits vertrek betekent dat de verhoudingen binnen de EU verstoord worden. Met name de invloed van Frankrijk (en in haar kielzog de rest van Mediterraan Europa) zal toenemen. Lijkt mij niet in het voordeel van NL (en Duitsland).
Diny Pubben 9
Jean WanningenBen weer zo vrij want onafhankelijke journalistiek gaat me aan het hart, hoeveel Nick Davis boeken heeft NL nodig en hoe zou de journalistiek er vandaag de dag uit moeten uitzien? Er is meer nodig, ethiek en techniek. Ethische vragen!
Vandaag via mijn mail (zit bewust niet op de sociale media) er zijn meer mensen die zich zorgen maken over de pers en die het goed voor hebben met FTM. De kop van het artikel "De pers is dommer geworden."
http://www.360magazine.nl/politiek/5261/adviseur-van-obama-loog-tegen-de-pers-over-iran Ik kopieer:
De moderne techniek kan mij:
sturen, controleren, manipuleren en sociaal emotioneel chanteren (2008)
dat zijn de woorden die ik het geef. Ook bij het nieuws.
Lees Nick Davies ook over die grote lijnen heeft hij het.
Ik gebruikte in mijn reactie op MvdB vandaag alleen de handel in persoonsgegevens via BSN, door de pers voor de sensatieverhalen om verkoopcijfers op te krikken.
Dat liegen en hoe de pers zich laat misbruiken. Dat zit overal. Ook in de zorg.
Hoe oud zijn de pr mensen in onze publieke (zorg) sectoren?
Ik werd verplicht ze mee te tellen als zorgverleners in de uitvoering door het CBS, ik weigerde!
Systemen die dwingen, zonder na te denken, die rot zit overal!
Kan ook geen correlatiedata zien weet al wat daarin mis is.
Journalisten moeten het daar van hebben, ook daar had ik het met Jean Wanningen over. Hij had er nog vertrouwen in, moet als journalist want wat anders, toch reageert hij. Is er intuïtief wel gevoelig voor.
Systemen zijn dom, manipulatie daarin is zeer gemakkelijk.
Nu goed opletten ook hier, de pers is niet alleen dommer, foute conclusie, het is de adviseur die loog tegen de pers!
Hier zou de onafhankelijke pers bovenop moeten springen.
HET IS DE ADVISEUR DIE LOOG
Nick Davies, Flat Earh News, verplichte kost voor alle FTM journalisten, echt gelezen had E Smit, op dit moderne medium 'kunnen laten weten'.
Jean Wanningen 6
Diny PubbenDiny Pubben 9
Jean WanningenMaar zo'n luchtledige retweet zet geen zoden aan de dijk. De moderne techniek draait in essentie op reclame met ongekende snelheden. Ik wil niet voor niets het gesprek aan met onze techneuten zoals Dante dat deed in de hel.
Dan neem ik Hippocrates als gesprekspartner mee.
Die lifestyle, hebben onze zorgverzekeraars en Autoriteiten ook.
Deze gezien?
https://twitter.com/Just_noway/status/726700197296934912
Wanneer gaat FTM over die systeemhandel schrijven?
De eerste gemeenten zijn al bezig presentaties voor de burger te organiseren over hoe veilig al onze computersystemen zijn. Geen land op de wereld die zijn burgers zo belazerd als dit. Ben in ieder geval blij dat in New York de ouders, arm en rijk, gezamenlijk weigeren om nog langer mee te werken aan die 'citohandel'. Ze weigeren! Privacy is van de burger en ze weigeren. Eindelijk.
Gilles Wattel 1 3
Jean WanningenHebben de verhalen van blijven van Obama en Cameron nu tot gevolg dat voor blijven wordt gestemd, of juist het omgekeerde ?
Ik zag vandaag een groot deel van het Leave verhaal van Boris Johnson, hij verkocht geen onzin, leek me, over de ramp die de EU is voor UK.
Zo belemmert naar zijn mening de EU Britse handelsverdragen.
Waar ik van opkeek zijn kosten als hij noemt van 600 miljoen per week voor EU administratieve regels , waar slechts zes procent van de Britse bedrijven exporteeert, en 350 miljoen per week afdracht aan Brussel.
In totaal dus een 50 miljard per jaar.
En terecht merkte hij op dat zo lang de Britse uitkeringen hoger zijn dat de minimum lonen in de O Europese landen, dat ze dan wel zullen blijven komen.
Wat na een eventueel Brits vertrek gebeurt, wel, naar mijn mening is dan de EU binnen twee jaar verdwenen.
Goed voorbeeld doet goed volgen.
Wat Johnson niet noemde waren zaken als
http://www.welt.de/politik/deutschland/article154174175/Berlins-Unterwelt-ist-verloren-an-die-arabischen-Clans.html
Jean Wanningen 6
Gilles Wattel 1Joost Visser 5
Jean WanningenMet de koopkracht van pensioenen is het toch al gedaan en is niet meer terug te draaien. Op de kortere termijn heeft de lage (en negatieve) rente negatieve invloed op het beleggingsresultaat. Op de wat langere termijn met een wat hogere inflatie dan gepland (eufemisme) zullen de uitgekeerde pensioenen achterblijven bij de inflatie. Dus twee opgestapelde effecten.
Gilles Wattel 1 3
Joost VisserGilles Wattel 1 3
Jean WanningenIk probeerde uit te leggen dat als je ziet dat inderdaad de zuidelijke landen het nog moeilijker krijgen bij een normale rente, en als je daaruit de conclusie trekt dat er dus geen normale rente meer kan, dat je dan nooit tot een oplossing kan komen.
Ik weet niet of je nu zelf door hebt dat je schrijft dat de muntunie niet kan werken.
De Draghi waanzin rente bedreigt niet in het minst de pensioenen.
Waar dit waanidee vandaan komt begrijp ik niet, denk je nu echt dat pensioenfondsen hun beleggingen op spaarrekeningen hebben staan ?
De Draghi rente wordt door het echtpaar Kleinsma-Knot misbruikt om onze pensioenen niet alleen niet te indexeren, maar zelfs nominaal te verlagen.
Jean Wanningen 6
Gilles Wattel 1"De Draghi waanzin rente bedreigt niet in het minst de pensioenen." - Op lange termijn wel. Om verschillende redenen. Allereerst zullen er door lage rente weinig rendabele investeringsprojecten gedaan worden. De schade volgt later.. Ten tweede betekent de kunstmatig langdurig laag gehouden rente een verstoring van de economie waardoor grote pensioenbeleggers op t verkeerde been gezet worden. Tenslotte veroorzaakt de lage rente problemen met de dekkingsgraad omdat de rekenrente door DNB wordt vastgesteld. Dat leidt weer tot een bepaald beleggingsbeleid én lagere pensioenuitkeringen.
Gilles Wattel 1 3
Jean WanningenPensioenbeleggers zijn echt niet gek, vandaar de rendementen ook nu van vier tot zeven en meer procent.
Dat het echtpaar Kleinsma-Knot zeer velen zand in de ogen kan strooien met de Draghi mislukte rente kan toch economisch geen argument zijn.
Brussel deed al een jaar of drie geleden de 'aanbeveling' de pensioenen te 'versoberen, gezien de vergrijzing'.
Nederland 'nam die aanbeveling over'.
Of de Brusselse pensioencommissaris, die formeel geen enkele bevoegdheid heeft, begrijpt wat een kapitaaldekkingssysteem is, ik betwijfel dat.
En mocht hij of zij dat wel weten, dan betwijfel ik of dat hem of haar interesseert.
Het EU doel is voor allen hetzelfde, op welk gebied ook, en zo laag als het maar kan.
Wij moeten met China concurreren, het beste Porsche exportland nu.
Ik las inderdaad je boek niet.
Niet vervelend bedoeld, maar ik lees geen boeken waarin ik verwacht dat niets in staat wat ik nog niet wist.
Jean Wanningen 6
Gilles Wattel 1Mss moet je toch dat boek eens lezen ;-)
Gilles Wattel 1 3
Jean WanningenIk houd nog even vol dat rente als onderdeel van een kostprijs niets voorstelt, omdat afschrijvingstermijnen zelden, behalve weer bij onroerend goed, langer zijn dan tien jaar.
Jean Wanningen 6
Gilles Wattel 1Pieter Jongejan 7
Jean WanningenJean Wanningen 6
Pieter JongejanIn een muntunie met onderling zéér divergente economieën zoals de eurozone is het rentewapen uitgeschakeld (elk land krijgt dezelfde rente), waardoor rentedifferentiatie niet mogelijk is. Normaliter wordt de rente verhoogd als de economie oververhit dreigt te raken en verlaagd als zij in een recessie dreigt te komen.
In de eurozone zijn de economische verschillen immens. Griekenland kan niet tippen aan de Duitse export economie, om een voorbeeld te noemen. Eurolanden kunnen niet monetair devalueren, omdat ze geen eigen munt hebben. Om nog een beetje concurrerend te blijven met sterke landen zullen zwakke eurolanden hun lonen en prijzen moeten verlagen (dat heet interne devaluatie in economen jargon).
Je koppelt arbeidsproductiviteit aan rente, maar dat leidt tot verwarring. Arbeidsproductiviteit correleert met opleidingsniveau beroepsbevolking, beschikbare technologie, enz., enz. Oververhitting of recessie (en het daarop van toepassing zijnde rentebeleid) is van vele, vele factoren afhankelijk.
Pieter Jongejan 7
Jean WanningenWat ik mis, ook hier op FTM, is dat er twee theorieën zijn, die lijnrecht tegenover elkaar staan. Enerzijds is dat de secular stagnation theory van Alvin Hansen uit 1938, die recentelijk nieuw leven is ingeblazen door Larry Summers en zich mag verheugen in de steun van allerlei centrale bankiers, topeconomen en politici. Volgens deze theorie zou er een negatieve relatie bestaan tussen economische groei en lange reële rente. Bij een lagere bevolkingsgroei en een lagere productiviteitsgroei (resulterend in een lagere eonomische groei) zou een lager evenwichtsniveau van de lange reële rente te verwachten zijn. Je wekt de indruk dat je deze theorie aanhangt.
De andere theorie is die van Ramsey uit 1928. Bij Ramsey leidt een lagere productiviteitsgroei juist tot een lagere economische groei en een hoger evenwichtsniveau van de lange reële rente. Een lagere productiviteitsgroei leidt tot lagere toekomstige reële inkomens, waardoor mensen meer gaan sparen om hun
toekomstige consumptie op peil te houden. Hierdoor daalt de inflatie en stijgt de lange reële rente en de winstvoet, waardoor er weer meer geïnvesteerd gaat worden. De theorie van Ramsey (positieve relatie tussen economische groei en lange reële rente) klopt met de feiten. De theorie van onze centrale bankiers (Draghi e.a),, Amerikaanse topeconomen en politici is daarmee in strijd.
Jean Wanningen 6
Pieter JongejanOver secular stagnation heb ik hier op FTM gepubliceerd: https://www.ftm.nl/artikelen/halen-we-het-geld-maar-bij-de-spaarders-om-uit-de-crisis-te-komen en via FTMS: http://www.brookings.edu/blogs/ben-bernanke/posts/2015/04/01-why-interest-rates-low-global-savings-glut
Sander Boon heeft op FTM ook over dit onderwerp geschreven: https://www.ftm.nl/artikelen/zijn-centrale-banken-de-controle-de-rente-kwijt
Zie o.a.: https://www.ftm.nl/zoeken?query=secular+stagnation
Ik hang geen enkele theorie of stroming aan, omdat imo er geen algemeen geldende theorie is. Welk economisch en monetair beleid op enig moment het meest succesvol is hangt van veel factoren. Flexibiliteit is voor mij daarbij een kernbegrip. Mijn voornaamste kritiek op de eurozone is dan ook haar totale gebrek aan (monetaire) flexibiliteit.
Overigens ben ik van mening dat flexibiliteit - itt starheid en dogmatisme - ook op andere vlakken een uitermate nuttige persoonlijke eigenschap is ;-)
"De theorie van Ramsey (positieve relatie tussen economische groei en lange reële rente) klopt met de feiten. De theorie van onze centrale bankiers (Draghi e.a),, Amerikaanse topeconomen en politici is daarmee in strijd" - Eens, maar in een periode van lage groei tgv vraaguitval en prijsdeflatie tgv technologische ontwikkelingen geldt nog steeds: kunstmatig langdurig lage rente zal leiden tot veel tot mislukken gedoemde investeringen. Simpelweg omdat er een verstoorde risk/reward verhouding is gecreëerd.
PS Leuk dat je aan Frank Ramsey refereert, een uitstekend wiskundige. Onder andere.
Pieter Jongejan 7
Jean WanningenJean Wanningen 6
Pieter JongejanDiny Pubben 9
Jean Wanningen"Wat Panama, iedere belastingadviseur adviseert je hier om het bedrijf te verplaatsen, want ze worden gek van de regeltjes uit Europa, zelfs de bakker zit hier op papier in Dubai." (In iedere geval een of ander oliestaatje)
Jean Wanningen 6
Diny PubbenOver de USA zei hij nog: is t je opgevallen dat in die Panama Papers niet één Amerikaans bedrijf of high net worth individual wordt genoemd? Dat zijn natuurlijk allemaal 'braveriken'. Kijk eens naar Delaware...
Diny Pubben 9
Jean WanningenJean Wanningen 6
Pieter JongejanHij stelt daarin dat de lage rente niet wordt veroorzaakt doordat er teveel gespaard wordt, sterker, door de vergrijzing ontsparen huishoudens juist (bedrijven zitten wel op berg cash). De lage rente van nu heeft maar één oorzaak: het alles ontwrichtende beleid van de centrale banken, aldus Van Duijn. I couldn't agree more.
Pieter Jongejan 7
Jean WanningenJean Wanningen 6
Pieter JongejanTav je andere vraag: Ken dat SWP niet en kan er dus niet over oordelen. Meer algemeen gesteld: ook immigranten worden een keer bejaard. Dus ik geloof niet zo in dat verhaal dat immigratie de oplossing is voor een vergrijzende bevolking.
Wat ik wel geloof is dat er een duidelijke correlatie is tussen arbeidsproductiviteit en economische groei. Door gebruik te maken van technologische veranderingen kan productiviteit groeien bij gelijkblijvende of zelfs dalende beroepsbevolking. 'Minder handen leveren meer productie' zeg maar. De (lange) rente weerspiegelt de (L/T) verwachtingswaarde van de toekomstige (economische) groei. Meer kan je er imo niet over zeggen zonder te gaan speculeren over allerlei factoren. Van demografie tot technologische vernieuwing. Ik heb geen glazen bol, maar ik verwacht wel dat er door genoemde factoren de toekomstige arbeidsmarkt er heel anders gaat uitzien. Waarbij met name de onderkant en het midden het zwaar te verduren krijgen. 'Banen worden vrijer en leuker, maar niet voor iedereen', zie mijn artikel van nov 2014: https://www.ftm.nl/artikelen/technologische-ontwikkelingen-bedreigen-middenklasse
Pieter Jongejan 7
Jean WanningenJean Wanningen 6
Pieter JongejanBart Bartelds 4
De beveiligingskosten op Schiphol moet door de staat, lees belastingbetaler, betaald worden.
Waarom ?, Schiphol was toch een grote winstmaker en moest zo snel als mogelijk in private handen komen om de winsten binnen een select gezelschap te verdelen.
Eigenlijk stelt dat selecte gezelschap dat hun winst niet mag worden aangetast en om dat te bereiken word per onderdeel op communistische wijze gedacht.
Journalisten die dromen van Democratie in het voormalig Oostblok.
Zoals Slowakije en hun Hongaarse minderheid.
Onzin dromen, elke minderheid van bevolkingsgroepen zijn op diverse momenten de mogelijkheid gegeven om naar het moederland terug te keren.
En als je kiest om te blijven moet men ook niet zeuren en dat standpunt heeft de Slowaakse regering al jaar en dag.
Ook grappig om te vermelden, Rusland heeft 168 volkeren en alle geloven die op aarde bestaan binnen hun landsgrenzen en dat functioneert geweldig omdat de voorwaarden DUIDELIJK zijn.
Kerk en geloof zijn in de politiek verboden en overtreding word zeer streng bestraft.
Iedereen van 15 jaar of ouder beheerst de Russische taal in woord en geschrift.
ECB heeft een kopie van de FED uitgevoerd met uiteraard het gelijke resultaat.
Want de ELITE zoekt altijd naar een slachtoffer om hun wandaden te vereffenen.
Dat zijn in dit geval de spaarders en ja waar zitten spaarders in de EU ?.
De noordelijke Landen zo simpel is het.
Heb altijd geleerd dat een failliet bedrijf of boedel NOOIT te redden is en waarom zou de EURO daar een uitzondering op zijn.
De redding is OORLOG alleen wilt de tegenstander niet meewerken en nog erger vele Bildenbergers nemen inmiddels de wijk naar landen waar zij hopen de dans te ontlopen dat hun kapitaal vernietigd word.
Gilles Wattel 1 3
Bart BarteldsWaarom zou Schiphol die dan moeten betalen ?
Onderdeel van 'defensie'.
Rusland functioneert helaas niet geweldig, dat kun je zien aan de noodzaak Grozny weer helemaal op te bouwen.
Barry L. 1
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Barry L.Defensie is al lang niet meer van ons, op VS bevel kopen wij kruisraketten en Patriot illusies.
Nu weer JSF'en.
En dan is er de European Defense Force, waar niemand ooit om gevraagd heeft. maar waarmee de Ukraine gaat samenwerken.
Bart Bartelds 4
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Bart BarteldsGilles Wattel 1 3
Bij Joop was net een semitisme discussie, n.a.v Pauw 'hoe erg is het Nederlandse antisemitisme ?'.
Uiteindelijk besloot Joop alle 'antisemieten' te blokkeren.
Israel heeft niets van doen met Nederlands 'antisemitisme'.
Kop in het zand.
Blowende tieners.
Humor, de Afghanistan drugs productie werd opgezet door de CIA in de tijd van de Russische bezetting daar.
De CIA had meer geld nodig om fundamentele Moslims te ronselen en te betalen.
Weinig kennis van oermensen.
Elk groepje jagers verzamelaars had een baas.
Europese minderheden, een verhaal zou oud als de wereld.
Duitsers werden compleet verdreven uit Bohemen, nu Tsjechië.
Dat de Griekse bail out een banken bail out was wisten we.
Beweerd wordt dat Merkel Europa wilde redden om te voorkomen dat ze weer haar hand in de Bundestag moest ophouden.
Thuiszorg, 300 miljoen over, de zorg is onze overheid een zorg.
Omdat de ECB alles te zeggen heeft op monetair euro beleid kan het niet anders zijn dan dat alles wat mis gaat de schuld van die ECB is, lijkt me.
goof 4
Ik vind dat Mark Rutte moet opstappen en wel per direct want zoals het acteren van deze marionet van het kapitaal en schoothondje van Angela Merkel en dan hebben we het nog niet over het watjes gedrag tegen de gevaarlijkste gek van de wereld ( superdictator Erdogan) is hij het niet geloofwaardig meer om ons land te dienen waarvoor hij is aangenomen door het volk.
goof 4
Bankaandelen gezakt met 22% in dezelfde periode .
Goud en zilver met 20 % gestegen in dezelfde periode .
Het echt grote geld die exact weten hoe de hazen lopen , alle echte inside informatie en inzage in de echte economische data hebben zijn aan het roteren en zien de toekomst vrij somber in zegt dan mijn boerenverstand.
Jean Wanningen 6
goofgoof 4
Jean WanningenJoost Visser 5
goofGilles Wattel 1 3
Joost Vissergoof 4
van Duijn is het niet met je eens kon je net horen bij Harry Mens ,
We gaan het beleven maar ik denk dat Roel gelijk krijgt ,
Value 8 is een grote zeepbel net als de rest van de aandelenmarkten trouwens.
Jos Oskam 1
Draghi liegt dat hij barst en hij weet het. De "personal savings ratio" in Duitsland is sedert het begin van de financiele crisis gedaald van 12% naar 10%. http://wolfstreet.com/2016/05/05/wrath-of-draghi-germans-refuse-to-blow-savings-in-stock-market/
Als ik als bedrijf of particulier een produkt verkoop dat totaal niet aan de beschrijving voldoet zal ik al snel wegens flessentrekkerij aangeklaagd worden. Wat gebeurt er met een ECB directeur die met een mix van halve waarheden en hele leugens zijn beleid aan de man brengt?
Onder leiding van deze Italiaanse valsemunter doet de zogenaamd onafhankelijke ECB er alles aan om de gammele zuid-Europese pruts-economieën uit de wind te houden. De rekening daarvoor wordt ongegeneerd in noord-Europa neergelegd, waar spaarders onder de bus worden gegooid en pensioenen gedecimeerd. En dan heeft hij nog de treurige moed om de schuld van alle narigheid te geven aan mensen die níet geloven in onbeperkt verkwistend op de pof leven?
Het wordt hoog tijd om de fakkels en hooivorken te voorschijn te halen, om van de guillotines nog maar te zwijgen.
Joost Visser 5
Jos Oskambps 12
In Duitsland ging het goed én er waren spaarreserves om op te vertrouwen. Er wordt meer verdiend dan geleend i.t.t. elders.
Sparen is het uitstellen van bestedingen.
Lenen is het vervroegen van bestedingen.
De marktrente regelt normaal de balans tussen spaarvolume en leenvolume bij de juiste, zorgvuldige geldhoeveelheid.
Meer sparen = meer aanbod voor lenen => lagere marktrente en vice versa.
Als spaar- en leenvolume zo elastisch balanceert, blijft besteding gecontinueerd.
Dan wordt het productieniveau door consumptie ca. 1:1 in stand gehouden, is er volle werkgelegenheid, altijd rendement (wisselend hoog en laag) en is er niets aan de hand.
Het zelfcorrigerende en balancerende mechanisme van marktrente wordt verstoord en zelfs geheel uitgeschakeld, als buiten vraag en aanbod van geld om:
- de rente kunstmatig wordt geforceerd,
- de geldhoeveelheid in de reële economie er disproportioneel (onjuist) aan wordt.
Kortom: bij teveel geld (=schuld) creëren en de marktrente manipuleren en fixeren. (= onzorgvuldig monetair beleid)
Dat is als de geldmeesters op de stoel en aan het stuur van de markt gaan zitten en het overnemen i.p.v. te begeleiden.
Economisch krijg je dan vanzelf ongelukken door ontsporing en crises.
De 'glut of global savings' is wel het gevolg van een 'glut of global loans' = een 'glut of global money'. Geld = schuld immers.
Dat gebeurt nou al honderden jaren achtereen.
‘Insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results’ - Albert Einstein.
“Ja ..., maar ... ‘This time is different’ (Reinhart&Rogoff)” roepen de geldmeesters in koor, incl. Draghi. “What ever it takes ...”
Nou, deze keer is het echt niet anders.
Gilles Wattel 1 3
bpsDe formulering geeft al aan dat het niet altijd zo werkt.
bps 12
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
bpsIk heb bedenkingen bij die theorie, maar macro economisch zit er wat in.
bps 12
Gilles Wattel 1Die vergelijking wordt onvoldoende gemaakt en gebruikt voor rust en regelmaat in het economisch systeem.
Gilles Wattel 1 3
bpsIn de economie komt het begrip inelastisch voor, dat betekent dat iets niet reageert op wat het zou moeten.
bps 12
Gilles Wattel 1Vanuit ‘the old school’ heb jij geen flauw idee hoe het economisch complex systeem zich laat vergelijken met andere complexe systemen.
Het werkt niet omdat men het niet laat werken, door manipulatie en fixatie, van geld en rente, en dan alles op één hoop. One size fits all. Geen wonder dat het niet werkt en dan nog verbaasd zijn ook. Verdwaasd.
In de economie komen economen met begrippen voor. Er blijkt dat er niet begrepen wordt wat er zou moeten. Begrippen als 'inelastisch' neem ik daarom ook kritisch voor kennisgeving aan, want meestal hebben die een andere verklaring, context en grootheden dan economen zien, of willen zien.
Schuld wordt bijv. ook al niet als factor gezien, zelfs ondanks een vette schuldencrisis.
Steve Keen klaagt steen en been, en niet omdat dat rijmt.
"An economist is an expert who will know tomorrow why the things he predicted yesterday didn't happen today. " - Evan Esar
Later, veel later, gaat men economie pas eens als een complexe systeemwetenschap zien en begrijpen.
Pas dan kunnen begrippen gedefinieerd, het economisch systeem verzorgd en duurzaam onderhouden worden. Dat lukt nu blijkbaar nog niet.
Gilles Wattel 1 3
bpsInelastisch is een heel duidelijk begrip, zo zag je in de goede oude tijd dat één mud aardappels te veel de prijs nul maakte, en één mud te weinig oneindig.
bps 12
Gilles Wattel 1Je moet mijn reacties beter begrijpend lezen, alvorens met de bekende weg te antwoorden.
Maar ik begrijp dat jij het economische begrip 'elasticiteit' uit de theorie gebruikt, waar ik een meer fysisch begrip gebruik voor systeemgedrag in de praktijk.
Als hiervoor al gesteld, heb ik moeite met theorieën en theoretische begrippen van salongeleerden waarvan de praktijk gedeeltelijk of helemaal niet voorkomt.
Bijv. het begrip 'volkomen concurrentie' is gedefinieerd voor een homogeen productaanbod. Dat komt nooit voor. Dat is puur theoretisch. Wat heb je er dan aan?
Staat in dat leerboek ook waarom en er alleen tendensen zijn naar evenwicht, behalve dan dat condities steeds veranderen? Nee, want dat is nl. slechts een constatering en geen verklaring van het verschijnsel.
In jouw 'goeie ouwe tijd' waren mensen, en zelfs economen, nuchterder, scherper. Door minder weelde.
Ondanks dat verschillende beter wisten dan nu, wil niet zeggen dat ze ook méér wisten dan nu.
Dat economen van nu, nu nog niet beter weten, ligt aan de economen van nu.
Neem bijv. het huidige begrip 'BBP' nog uit de '30er Depressie jaren van de vorige eeuw.
Het BBP geeft volumegroei weer, geen gewichtsgroei (weerstand/solvabiliteit) waar het om gaat om van deze schuldencrisis af te komen en een volgende voortaan te voorkomen.
Hoe meer schuld, hoe meer inflatie (lucht), hoe meer volume. Economen willen het niet weten of zien.
Moet ik die economen met hun theorieën en begrippen serieus nemen?
Joost Visser 5
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Joost VisserWas het maar zo simpel.
Joost Visser 5
Gilles Wattel 1bps 12
Joost VisserEn dat resultaat is dan maar tijdelijk, want al is de illusie nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel.
Fred Raaks 2
Alles wat Blair interesseert is alleen zijn eigen hachie. Een betere referentie voor een Brexit kan je niet krijgen...
Jean Wanningen 6
Fred RaaksJan Smid 8
Veiligheid kent geen prijs en vliegen is relatief goedkoop. Bovendien heeft Schiphol mogelijk verdient doordat Zaventem maandenlang dicht was.Ik begrijp dat gemekker niet.
Gilles Wattel 1 3
Jan SmidIk ken toevallig de conflicten bij KLM tussen economen enerzijds, en piloten en technici anderzijds.
Voor beide kanten heb ik begrip.
Michel Fleur 6
Gezond verstand gebruiken verwijst naar de situatie dat men handelingen slechts baseert op kennis die men aangereikt krijgt door politiek of mainstream media.
Gilles Wattel 1 3
Michel FleurMichel Fleur 6
Ik ga dat ook eens doen. Geld toveren, aansmeren aan stakkers die het niet terug kunnen betalen, lekker rente vangen, zelfs met dit verdienmodel mijn zaakjes niet op orde hebben, gered worden door de overheid, de overheid de schuld op de stakkers en andere burgers laten afwentelen, die andere burgers wijsmaken dat het de schuld van die stakkers is en uiteindelijk meedoen aan verstrekken van nieuw getoverde schuld en daar rente over vangen.
Ik ben helaas niet opgeleid tot goochelaar!
==================
(1) http://www.npo.nl/radar/01-06-2015/AT_2028610
Jean Wanningen 6
Michel FleurJa, het is een grof schandaal.
Gilles Wattel 1 3
Jean WanningenLid EP voor groenen, ze publiceerde net een boek over Juncker, frans, de titel iets van de wolf tussen de schapen.
Ze legde uit dat Luxemburg de belasting ontwijk plek bij uitstek is, maar dat wij toch Juncker als hoogste man in de EU hebben.
Ze kan weten waar ze het over heeft, ze was Frans juge d'instruction, een rechter commissaris neem ik aan, in het Elf schandaal en het Tapie schandaal.
En op verzoek van de IJslandse regering keek ze naar de bankenzwendel aldaar.
Ze is geboren in Oslo, vertrok als 18 jarige naar Frankrijk, de achternaam is van haar ex man.
We zijn toch wel diep gezonken met onze media als dit soort kritiek alleen in het buitenland wordt uitgezonden.
Ik ben net Al Jazeera kwijt geraakt bij Canal+, wordt steeds meer Canal-, Iraanse tv is ook al weg.
Eens kijken wanneer ook RT verdwijnt.
Anton Van de Haar 8
Michel FleurIk durf te wedden dat, tegen de tijd dat de gemiddelde Nederlander erachter komt dat hij door Dijsselbloem is beroofd, de betreffende man allang ergens bij een bank of andere financiële instelling een vet betaald baantje heeft gescoord.
Michel Fleur 6
Anton Van de HaarGilles Wattel 1 3
Anton Van de HaarEn zijn connecties met een partij met tien zetels zal hem ook niet echt helpen.
Gilles Wattel 1 3
Anton Van de HaarIk zette het om negen uur af, ik wist van de waanzin en de hebzucht, geen zin het goed gespeeld aan te zien.
Nando 1
Wat de ECB op dit moment doet is aan zich wel te begrijpen. Als men het Europese project wil redden dan moet de ECB eigenlijk wel heel veel andere opties heeft men dan eigenlijk gewoon niet, de enige ander opties zou zijn een zeer fors bezuinigingsbeleid in oa landen als Griekenland, Italië, Spanje, Frankrijk, etc, Maar met het huidige politieke sentiment in dergelijke landen is het niet echt waarschijnlijk dat dit zal gaan lukken, omdat dit waarschijnlijk de politieke stabiliteit en protesten in die landen al leen nog maar veel verder zullen vergroten.
Ook voor een land als Nederland zou men in eerste instantie misschien denken dat een lage rente vooral schadelijk is, maar vergeet niet dat veel Nederlanders juist ook veel hypotheek schuld bezitten waarvoor een lage rente juist weer gunstiger kan zijn.
http://nos.nl/artikel/2057830-nederlandse-hypotheekrente-al-6-jaar-hoogste-in-eu.html
voor spaarders en pensioenfondsen kan het dan wel weer meer nadelig zijn, ook moet men uitkijken dat het zeker in Nederland daardoor niet gaat zorgen voor buble vorming op de huizenmarkt, ook laat het feitelijk een onderliggend probleem zien waarvan men zich af kan vragen of het wenselijk is, dat Nederlanders dus relatief best veel sparen in eigen beheer en/of via een pensioenfonds, maar dat daar dus ook oa veel hypotheek schuld tegenover staat.
Waarmee in bepaalde mate rekening mee dient te houden als men tracht Nederland met andere Europese landen te vergelijken.
Gilles Wattel 1 3
NandoNando 1
Gilles Wattel 1Het doel van het Europese project zou uiteindelijk een sterk en meer vredig Europa moeten zijn waar alle europese landen van zouden moeten profiteren, zeker op lange termijn gezien.
Een doelstelling die vandaag de dag verder en verder weg lijkt te raken.
Joost Visser 5
NandoGilles Wattel 1 3
Joost VisserHelaas zijn de imperialisten daarom overgegaan op soft power, economische oorlog, zoals TTIP.
Gilles Wattel 1 3
NandoDe verhaaltjes zijn me bekend.
Waar het me om gaat is wat er nu gaande is.
Een kind ziet dat de mogelijke illusies van lang geleden, toevallig is het vandaag Schuman dag, Schuman was één van de idealisten, de EU vlaggen wapperen overal, er niets meer toe doen.
Als een Obama langs komt om de EU bijeen te houden, en TTIP door te drukken, dan begrijp je toch dat er inmiddels heel andere belangen de dienst uitmaken.
In het annexeren van Ukraine werkten CIA en EU broederlijk samen.
Tot nog toe een 5000 doden, grote delen van O Ukraine verwoest, en een passagiers vliegtuig neergehaald.
Nando 1
Maar er bestaat ook een groot onderliggend risico, het ECB beleid is een europees beleid.
Waar er dus een groot verschil bestaat tussen in fijten de monetaire realiteit in iedergeval in de eurozone van een soort van federale staat zo u wilt ´verenigde staten van europa´ en de politieke realiteit van allemaal nog steeds redelijk afzonderlijke ´natiestaten´ die op een of andere manier in bepaalde opzichten los verenigd zijn via de eurozone of de europese unie.
Echter overstijgt veel beleid nu dus wel het beleid van de ´natiestaten´ afzonderlijk waardoor die eigenlijk alleen nog op europees nivo zijn te regelen, echter ontbreekt daar eigenlijk in veel gevallen het democratiesmandaad om die zaken ook te regelen. Waardoor we nu een feite dus een soort van nationale op sommige punten misschien zelfs bijna een soort van surrogaat democratie gecreëerd lijkt te zijn ge creëert, met een soort van pan europese autocratie die vervolgens ook nog voor durend met elkaar in conflict zijn.
Het is mijn inziens met name die onderliggende structuur, die er in fijten voor zorgt dat men of wel door moet gaan met het europese project en het verder zal moeten integreren en op sommige punten op europees nivo trachten het democratischer te maken.
Of wel een deel van het bouwwerk waar onder de euro waarschijnlijk weer zou moeten afbreken. Omdat die zaken anders eigenlijk gewoon niet verenigbaar zijn met elkaar, waardoor men bijv ook zaken krijgt van een ECB die inmiddels een QE beleid heeft van 80 miljard per maand, om vervolgens waarschijnlijk oa weer een politiek debakel en impasse krijgt tussen europa en Griekenland, zonder waarschijnlijk een echte oplossing, die mogelijk wel veel economische schade veroorzaakt.
Nando 1
Dus in dat opzicht is men waarschijnlijk nu echt op een zeer kritiek punt beland, of wel men gaat door, ´whatever it takes´ met het Europese project, of wel men stopt er zo snel mogelijk mee en begint met het afbreken van het bouwwerk. Iets dat zeker voor de zuidelijke landen mogelijk echt tot grote economische problemen kan gaan leiden, mogelijk zelfs dat de onrust in sommige landen misschien zelfs zo groot kan worden dat er zelfs grote protesten (of misschien uiteindelijk in het meest nadelige geval zelfs een burgeroorlog zou kunnen uitbreken. )
Ook kan het mogelijk zeker nadelig zijn ten opzichte van de concurrentiepositie en geopolitieke positie ten opzichte van andere landen, oa bijv landen als de verenigde staten, China, India, Rusland, Japan etc, waarbij de lange termijn gevolgen best moeilijk zijn te overzien maar mogelijk dat die zeker nadelig kunnen zijn als men 20, 30 jaar verder kijkt, (zeker een land als bijv China zit echt niet stil dat was de grote fout prior ww2 ga er niet van uit dat China die fout nog eens zal gaan maken.)
Ook Trump mocht die idd president worden lijkt ook een beleid te willen gaan voeren waarbij de national interests van de Verenigde staten weer veel meer voor op worden gesteld, wat dus mogelijk ook zeker gevolgen kan hebben voor Europa.
Maar anderzijds moet men dus ook goed bedenken dat nog langer door gaan met dit EU en euro project ook echt tot een catastrofe kan leiden de risico´s nemen waarschijnlijk alleen maar toe en de problemen lijken alleen maar talrijker te worden. Dus in die optiek kan men zich steeds serieuzer afvragen of zeker voor een land als Nederland er ook steeds meer voor te zeggen is om er uit te stappen, aangezien dan de directe risico´s waarschijnlijk ook veel beter zijn te overzien als ook een veel grotere mate van flexibiliteit mogelijk kan zijn.
Gilles Wattel 1 3
NandoMaar ja, als het het hebt over geopolitieke positie, wat voor wereld wil je dan ?
Een paar machtsblokken op voortdurende voet van oorlog ?
Nando 1
Gilles Wattel 1