Veel aandacht voor onderwijs in de VS. Verder: de biecht van Vestia-fraudeur Arjan Greeven, het klimaat, maffiapraktijken met olijfolie en een oproep van Duitse economen om een parallelle munt in Griekenland in te voeren. En: een nieuwe vorm van internetchantage.
Amerikaanse studenten weigeren studieschulden af te betalen
The Washington Post
De Washington Post publiceerde afgelopen week het relaas van pas afgestudeerd verpleegster Mallorey Heiney die samen met honderden andere oud-studenten onder de naam
Corinthian 15 weigert om haar studieschuld af te betalen. Haar
'college' - een private diplomafabriek van dermate slechte kwaliteit dat Heiney zichzelf met behulp van het internet moest bijspijkeren om haar diploma te behalen - kwam in de problemen en werd opgesplitst en verkocht na eerder al voor 1,4 miljard dollar aan steun te hebben ontvangen van de overheid.
Het is een groot probleem in de Verenigde Staten; de totale studieschuld is in de Verenigde Staten de afgelopen jaren gestegen tot 1,3 triljoen dollar. Bijna zestig procent van de studenten heeft een lening van de overheid en/of van private kredietverstrekkers nodig om een opleiding te kunnen betalen. Dat komt door de hoge collegegelden, die door het leenstelsel ook nog eens verder opgedreven werden.
Dit leidde tot hoge schulden bij afgestudeerden, die met hun diploma op zak steeds vaker geen passend werk kunnen vinden. Studieschuld is de enige vorm van schuld in de Verenigde Staten die zelfs bij een persoonlijk failliet niet kwijtgescholden wordt. Dertig procent van de veertig miljoen Amerikanen die momenteel een studieschuld hebben, kan op dit moment hun schuld niet meer betalen. Een deel van de schulden wordt verhandeld in
'Student Loan Asset Backed Securities' - een financieel product waarin allerlei soorten leningen tezamen met de studieschulden gebundeld worden verkocht.
De zogenaamde
SLABS zijn de laatste jaren behoorlijk populair, vanwege de risicovolle en dus winstgevende leningen. Voor wie dit allemaal akelig bekend in de oren klinkt: Bloomberg schetste in november al
een parallel met de
subprime crisis van 2007 [de verkoop van gebundelde slechte hypotheken, red.].
We blijven nog even in de VS. George Scialabba uit op het blog Foreign Affairs stevige kritiek op de manier waarop Amerika's elite universiteiten Amerika schade aanbrengen.
De Biecht van een derivaten man
Volkskrant Magazine (via Blendle)
Mooi opgeschreven voorpublicatie van Tjerk Gaulthérie van Weezel die met medewerking van Vestiafraudeur Arjan Greeven een boek schreef over de voormalige tussenpersoon in derivaten:
De bekentenis. Greeven was de man die jarenlang de corrupte Vestia-kassier Marcel de Vries de helft van zijn commissies betaalde en daarmee omkocht. In de openingsalinea neemt de auteur de lezer mee naar het moment dat Greeven de loop van een doorgeladen jachtgeweer in zijn mond plaatst om een einde aan zijn leven te maken. Greeven deed dat niet en stapte in plaats daarvan naar justitie om zijn verhaal op te biechten. Nu dus ook in boekvorm. Belangrijke conclusie die Greeven trekt is dat de bankiers nog niet zijn beboet voor hun gedragingen in het Vesta-drama.
Class and the Classroom, how Elite Universities Are Hurting America
Foreign Affairs
Auteur en criticus George Sciaballa begint met een verwijzing naar de socioloog Max Weber en diens notie van de 'ijzeren kooi' van doelgerichte rationaliteit. Volgens Weber gaan maatschappelijke instituten, waaronder universiteiten, als vanzelf de dominante 'productiesferen' imiteren zodra bepaalde ideologieën de boventoon voeren in een samenleving. Sciaballa gebruikt Weber's opvatting ter illustratie van wat William Deresiewicz heeft beschreven in zijn onderzoek
Excellent Sheep, verwijzend naar het slaafse volgen van mainstream opvattingen aan Amerikaanse (top) universiteiten.
Deresiewicz beschrijft, aldus Sciaballa, hoe zijn onderzoek hem leerde dat van echt onafhankelijk en kritisch wetenschappelijk onderzoek nauwelijks sprake is. De heersende maatschappelijke opvattingen worden kritiekloos overgenomen.
'College,' he writes, 'is naturally more of the same.' Elite colleges 'do little or nothing to wake students up from the values and habits they bring with them from high school.' One reason is that many elite universities seem to no longer care very much about what undergraduates actually experience in the classroom.
Deresiewicz schrijft dat studenten zich drukker maken over hoe ze hun studie kunnen (af)betalen dan zich kritisch op te stellen over wat ze leren. Hij pleit dan ook voor het afschaffen van wat hij noemt
'the student loan industry', omdat die een obstakel vormt voor een kritisch wetenschappelijke houding.
Vanuatu-ramp: welkom bij de opwarming van de aarde
Slate
Het Amerikaanse instituut
National Oceanic and Atmospheric Administration kwam deze week met het bericht dat februari 2015 de warmste februarimaand was ooit gemeten. Dit in combinatie met de oplaaiende
El Niño maakt de kans groot dat ook 2015 het warmste jaar ooit zal worden. Afgelopen winter was al de warmste die tot nu toe is gemeten, ondanks de koudegolf in Noordwest Amerika.
Dramatisch? Het is nog veel erger. Sinds februari 1985 is de wereldwijde gemiddelde temperatuur elke maand hoger geweest dan het 30-jarig gemiddelde. De cycloon die onlangs verwoestingen aanrichtte op Vanuatu en verschillende andere eilanden in de Stille Zuidzee is een direct gevolg van die opwarming en een voorbode van wat grote delen van de aarde staat te wachten. Maar dat zal wel worden afgedaan als 'wetenschappelijk onbewezen', zoals ook de stijging van de gemiddelde temperatuur en het verkleinen van de ijskap in de Noordelijke IJszee worden ontkend. Maar de cijfers spreken voor zich. De oppervlakte van het Arctische zee-ijs is sinds de metingen zijn begonnen
nog nooit zo klein geweest.
Food fans are told to prepare for a flood of dangerous counterfeit olive oil
The Independent
Een alarmerend bericht in The Independent over maffia praktijken inzake de olijfolie handel. Een Italiaanse onderzoeker op het gebied van voedselfraude stelt, dat de slechte olijfoogst in Italië de productie van goedkope namaakolie interessant heeft gemaakt voor criminele bendes zoals de maffia.
De prijs van olijfolie is de afgelopen weken méér dan verdubbeld, waardoor er meer winst kan worden gemaakt op flessen namaakolie. De onderzoeker verklaarde tegenover de krant:
‘Georganiseerde criminelen stappen er snel in. We schatten dat er criminelen steeds meer interesse krijgen in deze sector’.
De fraude varieert van de verkoop van inferieure kwaliteit olijfolie als 'Italiaanse extra vierge' tot het verkopen van plantaardige olie als ware het olijfolie. In dit geval wordt chlorofyl toegevoegd voor de kleur en betacaroteen voor de smaak, maar chlorofyl kan gevaarlijk zijn voor mensen met een allergie, zo waarschuwt de onderzoeker. Ook waarschuwt hij dat de namaakolie vaak wordt vervaardigd in niet al te hygiënische plaatsen, zoals kelders en garages. Consumenten lopen daardoor het risico om besmet te raken met de E-colibacterie of met salmonella. Hij adviseert consumenten daarom om geen olijfolie te kopen die ‘te goedkoop is om waar te zijn’.
Nur die Drachme kann die Griechen retten
Handelsblatt
Longread in het Duitse FD waar een reeks Duitse economen pleiten voor het invoeren van een parallelle munt in Griekenland. Naast de euro zou opnieuw de drachme ingevoerd moeten worden om het land in staat te stellen monetair te devalueren. Niets nieuws voor wie de FTM artikelen over het euro dossier volgt, maar opvallend is deze keer de eensgezindheid onder veel bekende Duitse economen van diverse pluimage, waaronder de hoofdeconoom van DZ bank, Stefan Bielmeier.
Zelfs Marcel Fratzscher, president van het vooraanstaande Duitse economisch onderzoeksinstituut DIW (Deutschen Instituts für Wirtschaftsforschung) is van mening dat het tijd wordt dat er een parallelle munt in Griekenland wordt geïntroduceerd naast de euro:
"Letztlich wird diese Politik [van eindeloze financiële ondersteuning, red.] wohl zur Einführung einer griechischen Parallelwährung führen, was jedoch die europäischen Regeln brechen würde."
Anders dan in ons land wordt in Duitsland een stevig en uitgebreid publiek debat gevoerd over de euro. Niet alleen onder economen, maar ook via de media. Daar zou ons land een voorbeeld aan kunnen nemen. Met de ‘TMS-formule’ (Made in Holland!) zou een parallelle valuta het gemakkelijkste en het beste gerealiseerd kunnen worden. Zie bijvoorbeeld
hier.
Dezegemeente.sucks is in aantocht
Binnenlands Bestuur
Opvallend bericht op de site van Binnenlands Bestuur. Gemeenten en overheidsinstanties moeten er rekening mee houden dat de naam van hun stad of instelling binnenkort besmeurd kan worden door het vrijgegeven van het nieuwe topleveldomein
.sucks. Want wie wil dat zijn gemeente straks op internet te vinden is onder een naam als amsterdam.sucks of valkenburg.sucks?
Veel bedrijven - met name in de VS - hebben al eerder maatregelen getroffen door het internetadres met de naam van hun bedrijf en de extensie .sucks zo snel mogelijk op te kopen. Het bedrijf
Vox Populi, dat het domein .sucks beheert, zegt dat het de burger een stem wil geven en het mogelijk wil maken om kritiek te leveren op bedrijven en instanties.
Een nieuwe vorm van burgerprotest? Daar wordt verschillend over gedacht. Critici zeggen dat het een ordinaire chantage-operatie betreft. Voor het afkopen van het top level domein .sucks in combinatie met de naam van een stad, bedrijf of persoon vraagt Vox Populi forse tarieven: 250 dollar voor een persoonsnaam tot wel het tienvoudige voor bedrijven en instanties.
21 Bijdragen
jefcooper
Vanwege verschillende termen voor heel grote getallen bij ons en in het engels ben ik vaak de weg kwijt.
De wetenschappelijke notatie x tot de macht y maakt het ook hier overzichtelijker.
1.3 triljoen, dat is dus 1300 miljard ?
Het aardige is natuurlijk dat ook bij opleidingen de opbrengsten de kosten bepalen.
Bedrijfseconomen gaan onmiddellijk steigeren bij een dergelijke uitspraak.
Maar toch is het zo, opleidingen, die een hoog inkomen later lijken te garanderen, kunnen zich een hoog kostenniveau veroorloven.
Het geheel doet inderdaad denken aan de sub prime leningen zwendel.
Wat Nederlandse economen in 1997 al voorspelden dringt nu tot Duitse establishment economen door, wisselkoersen hebben een onmisbare functie.
Voor alle zuidelijke landen, inclusief Frankrijk.
http://www.policyexchange.org.uk/images/WolfsonPrize/wep%20shortlist%20essay%20-%20roger%20bootle.pdf
Ik verwacht dat de verkiezingen vandaag in Frankrijk en Spanje weer een nagel aan de EU doodskist zullen blijken te zijn.
De klimaatverandering, als die er is.
Een nieuwe ijstijd kondigt zich aan door zeer snelle klimaatveranderingen, binnen een paar honderd jaar.
Er zijn er een honderd, of nog meer, geweest.
Het mechanisme is niet bekend, dus niemand weet of dat er nog is.
Of over honderd jaar de CO2 hype zal worden gezien als één van de menselijke gektes, ik zal het helaas niet meemaken.
zuiderling
jefcooperhttp://m.spiegel.de/international/europe/a-994844.html#spRedirectedFrom=www&referrrer=https://www.google.es/
en de Spaanse socialistische partij (PSOE) zal wel weer winnen. In het zuiden wordt er over het algemeen alleen maar een link gelegd tussen de EU en economische tegenwind wanneer de wanhoop nabij is, zoals in Griekenland, waarvan ik begrepen heb dat de Grieken niet afwijzend staan tegenover de euro maar slechts ageren tegen "austerity".
De Spaanse partij Podemos staat goed in de peilingen door te hameren op de corruptie van het Spaanse politieke establishment, terwijl deze corruptie vóór de EU ook al wijdverbreid was. Het is wel zo dat de ongecontroleerde Brusselse geldstromen het voor Spaanse politici ongehoord gemakkelijk maken te frauderen, vooral tijdens EU gesubsidiëerde infra-structurele onzin projecten. In Andalucië is ook nog eens 2 miljard EU geld (dus in het Engels 2 billion) verdwenen in de onvermijdelijke stemmenkoop praktijken tijdens de laatste regionale verkiezingen. De EU lijkt zelf trouwens niet erg geïntereseerd in het hoe en waarom van dit soort fraudes, het is immers maar belastinggeld van die vervelende kiezers. Op de Spaanse televisie en radio valt geen kwaad woord te horen over de EU en euro. Mocht er gevaar bestaan voor de EU en euro vanuit Podemos is dit alleen indirect, door het voorgestelde beleid van ongebreidelde overheidsuitgaven, maar niet door een critische houding ten opzichte van EU of euro persé.
Mocht U ooit nog eens aan den lijve het kwistige rondgooien met EU geld willen ondervinden, kan ik u de de route door de Spaanse centrale Pireneeën aanbevelen die U door de tunnel van Somport leidt, een miljarden kostende tunnel die aansluit op een Frans slingerweggetje. Ook het vliegveld van Huesca, in het noorden van de autonome regio Aragon, is een bezoek waard, alhoewel slechts per auto, want er landen alleen vliegen op bulten schapestront.
jefcooper
zuiderlingOp Nederlandse tv is ook weinig kritiek op EU en euro, maar bij Telegraaf reacties, en bij VK, en zelfs bij JOOP, PvdA propaganda, is het heel anders.
Ook de getallen lopen zeer uiteen, volgens de politie waren er gister in Madrid 12.000 betogers tegen de regering, volgens de organisatoren honderdduizenden.
Het Spaanse regime zal niet voor niets vijf miljard hebben uitgegeven voor spullen voor de politie, om rellen en opstanden neer te slaan.
Wat EU geld betreft, ergens 1995 gingen we op vakantie in Portugal, het zuiden.
De landschapsverwoestende lege vier baans autosnelweg viel me op, ik wist toen nog niet dat dat een EU project was.
Toch vond ik dat toen minder erg dan wat ik nu aan windmolens zie tussen Muiden en Lemmer.
Mijn vrouw verwacht dat Griekenland met Pasen de drachme invoert.
Joost Visser
jefcooperpubben
Joost Visserjefcooper
pubbenDan zijn ook de hofhoudingen in Brussel en Frankfurt aan het eieren rapen met de kleinkinderen.
Overigens ben ik er niet van overtuigd wat er staat te gebeuren.
Yes!
Joost VisserJoost Visser
Yes!Guest
jefcooperjefcooper
GuestAfD kwam de eerste keren net boven de kiesdrempel, vijf procent.
bps
jefcooperNL 1 triljoen = 1 miljoen x 1 miljoen x 1 miljoen.
US 1 billion = 1000² x $ 1000,- = NL 1 miljard,
US 1 trillion = 1000³ x $ 1000,- = NL 1 biljoen.
NL 1300 miljard = NL 1,3 biljoen. (NL 1 biljoen = NL 1000 miljard)
Jean
jefcooperhttp://en.wikipedia.org/wiki/Long_and_short_scales
Voor NL begrippen verwijs ik naar wat bps hieronder heeft aangegevn.
iFred
Overigens gelden de (sateliet) metingen vanaf 1979, dus dat is relatief maar zeer korte tijd.
Jean
iFredIk verbaas mij nergens meer over.
pubben
JeanTrouwens goed stuk over die Vestia man in VK. De biecht!
jefcooper
JeanFeit is, dat toen CO2 de aarde echt warm hield, een vijftig graden celcius, de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer duizenden keren, tot 30.000, keer zo hoog was als nu.
Blauwalgen, als ik me goed herinner, sloegen de koolstof van dat CO2 op, en maakten de aarde voor zuurstofbehoevende wezens geschikt.
Vandaar dat onze fossiele brandstof steenkool vrijwel onuitputtelijk is, volgens berekeningen die aantonen hoeveel koolstof werd verwijderd.
Astrofysicus Hoyle schrijft dan ook dat het een sprookje is dat CO2 nu opwarming veroorzaakt.
Hoyle behoort ook tot diegenen die van mening zijn dat olie en gas niet van fossiele oorsprong zijn, maar stammen uit de tijd dat de aarde uit stof werd gevormd.
Als dat zo is zijn olie en gas ook vrijwel onuitputtelijk, dat borrelt naar boven uit het diepe van de aarde.
Fred Hoyle, Sir, FRS, 'Ice: A chilling scientific forecast of a new Ice Age', 1981, 1982, Sevenoaks
John G. Lockwood, 'Causes of Climate', London 1979.
Het boek van Lockwood stelt ook de CO2 opwarming ter discussie, dat kon toen nog.
Jean
jefcooperDaarom neem ik die modellen met een korreltje zout. Hetgeen niet betekent dat ik niet kritisch kijk naar de ontwikkelingen.
jefcooper
JeanIk ben een scepticus.
Het verhaal is dat Thatcher de opwarming uitvond om de Britten aan kernenergie te doen wennen.
Dat CO2 een uiterst zwak broeikasgas is, staat vast.
Dat het klimaat altijd veranderde, ook.
Le Roy Ladurie, 'Histoire du climat depuis l'an mil', Paris, 1983.
Ladurie beschrijft de klimaatveranderingen in Europa sinds het jaar 1000.
Waarom sinds een 100 jaar die klimaatveranderingen door de mens komen, ik zou het niet weten.
Dat het klimaat verandert, dat meen ik zelf geconstateerd te hebben.
De zomers uit mijn jeugd waren vol buien.
Cursisten op de zeilschool zonder zeilpakken werden daar snel van genezen.
Sinds 1980 of zo zijn de zomers veel droger.
Molenaer
Yes!
Roland Horvath
Een andere mogelijkheid is de drachme die niet converteerbaar/ omwisselbaar is in een andere munt, de euro of andere valuta is ook een mogelijkheid. De niet converteerbaarheid is de enige voorwaarde. Dan is die 2e munt geen verlengstuk van de euro maar een complement.
Er is in elke EU lidstaat een eigen niet converteerbare nationale munt nodig zoals de WIR in Zwitserland. Dat mag onder de vorm van een banksaldo zijn en ook van munten en biljetten. Om de binnenlandse -ruil- handel te financieren, makkelijker betaalbaar te maken. In de zuiderse landen met een negatieve betalingsbalans vloeien de euro's weg. Als er geen ter beschikking zijn, kan men dan betalen met een andere munt. De economie is de 1e plaats iets produceren voor uzelf zoals het al altijd geweest is. De uitvoer is maar secundair en een uitvloeisel van een bloeiende binnenlandse activiteit. De 2e munt laat elke lidstaat toe te functioneren voor veel van het meest noodzakelijke.
In een munt zone is er ten eeuwigen dage een geld transfer nodig van rijk naar arm zoals in de VS. Zoals dat ten gevolge van bijvoorbeeld de Sociale Zekerheid SZ ook zo is in elk land. Er zijn altijd arme en rijke regio's, die af en toe veranderen.