#PanamaPapers: Follow the Money voor iedereen

De PanamaPapers zijn vrijgeven en iedereen heeft nu de mogelijkheid om zelf wat due diligence te plegen zodra er in zee wordt gegaan met een nieuwe zakenpartner. De eerste ‘red flags’ zijn alvast geplaatst.

De database van de PanamaPapers is sinds maandagavond deels publiekelijk toegankelijk en de Panama-files zijn gekoppeld aan OffshoreLeaks. Het betreft de hele administratie van een Panamese juridisch dienstverlener, Mossack Fonseca, die in handen kwam van de Süddeutsche Zeitung, die het pakket op zijn beurt doorspeelde naar het InternationalConsortium of Investigative Journalists (ICIJ), het journalistieke verdeelstation van eerdere gelekte databases zoals OffshoreLeaks en SwissLeaks.

Zoals verwacht bevatten de Panama Papers ook namen van criminele jongens van de gestampte pot. Trouw en Het Financieele Dagblad, twee leden van het journalistieke collectief dat inzage had in de Panama-database, meldden maandag dat Martin Erkamps in de Panama Papers voorkomt. Deze Heineken-ontvoerder annex drugshandelaar was eigenaar van een Panamese vennootschap die 26 hectare grond bezat in Panama. Het plan was onder meer om een bungalowpark te bouwen in pensionado-stad Las Tablas. Het potentiële voordeel van zo’n project: de aankoop van de grond en bouw van het park met zwart geld financieren en vervolgens de huurpenningen keurig bij de belastingdienst opgeven, belasting erover betalen, en ze vervolgens zorgeloos uitgeven vanwege de witte status.

Over de vraag naar vakantiewoningen hoefde niemand zich voor de kredietcrisis zorgen te maken. Het land kent een prima klimaat, biedt een hoge mate van anonimiteit bij de oprichting van een bedrijf en het kent een fiscaal vriendelijke belastingregime. Een bijkomend voordeel van investeren in Panamees vastgoed is de mogelijkheid om bij een aankoop van 300.000 euro of meer, een tweede paspoort aan te vragen. Follow the Money schreef een paar jaar geleden al over de florerende handel in tweede paspoorten.

De vastgoedondernemer Geert Duizendstraal bouwde sinds halverwege de jaren ’90 luxe vakantievilla’s in onder meer Panama. De optrekjes, inclusief privéchauffeur, thuiskoks en linnengoed-service vonden gretig aftrek. De winstmarges waren groot. In 2006 werd er 26 miljoen euro winst gemaakt op een omzet van 78 miljoen. Het eindigde door de kredietcrisis overigens minder fortuinlijk met Duizendstraal: hij ging failliet.

Jan-Dirk Paarlberg

Kasteelheer Jan-Dirk Paarlberg werd in dezelfde kranten ook in verband gebracht met de PanamaPapers. Witteboordencrimineel Paarlberg werd in 2012 in hoger beroep veroordeeld tot vier jaar cel vanwege onder meer het witwassen van 17 miljoen euro afpersgelden van Willem Endstra. De Panama-documenten leveren voor Paarlberg weinig concrete verwijten op, maar geven desondanks een aardig inzicht in vastgoeduitverkoop die hij hield nadat hij Justitie achter zich aan kreeg. Zo verkocht hij in 2009 voor 2,1 miljoen pond de huurrechten van Eaton Place 10 in Londen. De koper: ene Labreque Group gevestigd op de Britse Maagdeneilanden. De aandelen (en de huurrechten) gingen vervolgens over naar een firma in Dubai. De nieuwe eigenaar, een Rus, verkocht ze vervolgens voor slechts 1,4 miljoen pond. Welkom in de wondere wereld van het Londens vastgoed en de zwartgeldwereld.