FTM-artikel wint De Tegel

2 Connecties

Organisaties

Follow the Money

Werkvelden

Journalistiek
7 Bijdragen

Follow the Money's Jesse Frederik en Eric Smit hebben donderdagavond de journalistieke vakprijs De Tegel gewonnen met hun artikel 'Derivatendrama'.

In de stampvolle Koninklijke Schouwburg in Den Haag won Follow the Money donderdagvond zijn eerste journalistieke prijs. In de categorie 'Achtergrond' wonnen Jesse Frederik en Eric Smit met hun artikel 'Derivatendrama' de journalistieke vakprijs De Tegel.

In dit artikel – dat oorspronkelijk in de Volkskrant werd gepubliceerd – doet FTM uit de doeken hoe de Brabantse slibverwerker SNB in financiële problemen is geraakt door een complexe derivatenconstructie die zij aanging met Deutsche Bank.

Een citaat uit het juryrapport:

'Een steengoed stuk over één van de grote maatschappelijke plagen van deze tijd: semi-overheidsinstellingen die zakenbankiertje gaan spelen. Echte onderzoeksjournalistiek, de echt nieuws heeft opgeleverd, met impact. En ook nog eens lekker wegleest.' 

Follow the Money is erg blij met de onderscheiding. 'Het is een erkenning van het belang van het type financiële onderzoeksjournalistiek dat wij bedrijven,' zei Eric Smit toen hij de prijs in ontvangst nam. 'Als klein enthousiast clubje zijn we in staat gebleken om uitstekende onderzoeksverhalen te maken. We werken hard aan de ontwikkeling van een nieuw zakelijk model voor deze journalistiek.'

Lees hier alles over de nominatie en het artikel dat tot het beste van 2012 werd uitgeroepen.

[update]

Alvorens ik me met een krankzinnige kater naar de expertmeeting 'Journalistiek als water uit de kraan' begeef, wil ik zeggen dat we waan-zin-nig blij zijn met het winnen van De Tegel. De prijs is een enorme erkenning voor heel Follow the Money en het werk dat we hier bij FTM in staat zijn te maken. We gaan er komend jaar alles aan doen om ons team met meer grote talenten als Jesse Frederik uit te bouwen. We gaan er ook alles aan doen om meer belangwekkende verhalen te maken. En hoewel onderzoeksjournalistiek erg duur is om te produceren en we er nu financieel nog op moeten toeleggen, moet het wel gemaakt worden. Just keeping them honest.

Blijf ons volgen!

Eric Smit

Lees verder Inklappen