
Following BEPS #7. Brussel, 28 januari: Vergaande voorstellen tegen belastingontwijking
Christiaan Vos volgt voor Follow the Money het BEPS-project van de G20 en de OESO, tegen agressieve belastingplanning door multinationals. Wat is agressieve belastingplanning eigenlijk en waarom moet het aangepakt? Vos observeert wat bedrijven en politici doen en analyseert de gevolgen. Leidt het BEPS-project tot een betere wereld? Vandaag: de EU loopt voor de internationale troepen uit met vergaande voorstellen tegen belastingontwijking. Dat is mooi. Of scoren we nu in eigen doel?
De EU is in beweging. Druk met het terrorisme dat dood en verderf zaait, met vluchtelingen die maar blijven komen, met de Poolse regering die de rechtsstaat zou ondermijnen en met het Verenigd Koninkrijk dat er misschien uit wil stappen. Heel andere tijden. Maakte Brussel zich voorheen vooral druk over het al dan niet toestaan van olijfolie in een karafje, of deed Brussel verwoede pogingen om tot één Europese stekker te komen, nu wil de Europese Commissie laten ze zien waar ze voor bedoeld is: Europa gidsen door een zorgwekkende wereld.
Nieuw! Een krachtdadige EU
Het beeld moet blijkbaar kantelen: de EU is krachtdadig en heeft wat te bieden aan lidstaten. Is deze daadkracht dan hét antwoord op de euro-sceptici, of leidt het juist tot het tegenover gestelde, dat is de vraag. Want het betekent ook een verdere inbreuk op de soevereiniteit van lidstaten en dat is weer koren op de molen van de euro-sceptici. Gisteren, op 28 januari, werd een nieuwe stap gezet in de strijd tegen belastingontwijking. De Europese Commissie is met een Anti Tax Avoidance Package gekomen. Dit package bestaat uit vier onderdelen. Een nieuwe richtlijn die belastingontwijking tegen moet gaan, een set van aanbevelingen aan lidstaten om misbruik van belastingverdragen tegen te gaan en, in een herziene richtlijn wordt aan nationale belastingdiensten de plicht opgelegd vergaand informatie met elkaar te delen. Het vierde deel is een uiteenzetting van de achterliggende strategie en van de manier waarop de EU zich tot niet EU-landen kan verhouden. Hieronder voor vandaag een bespreking van de voorstellen van de anti-misbruik richtlijn. Voorstellen die de fiscale soevereiniteit van de lidstaten vergaand aantasten.De interne markt is dé bestaansreden van de Europese UnieWaarom wil de Europese Commissie dit? In de eerste plaats, althans zo is uit de naam van de voorgestelde richtlijn op te maken, wordt belastingontwijking die schadelijk is voor het functioneren van de interne markt van de Europese Unie tegengegaan. De interne markt is dé bestaansreden van de Europese Unie. De vier fundamentele vrijheden, het vrije verkeer van personen, diensten, goederen en kapitaal vormen daarvoor de basis. Het verbod op discriminatie op basis van nationaliteit en het verbod op selectieve staatssteun zijn de andere twee pijlers van de interne markt. En alles wat de interne markt aangaat is het werkterrein van de Europese Commissie.
Economische Unie
De EU is dan ook geen politieke maar een economische unie. Mede daardoor is ze ook een unie met een beperkte internationale antenne, want dat wordt nog steeds vooral aan de lidstaten afzonderlijk overgelaten. Vandaar dat de gisteren voorgestelde richtlijn ook geen woord bevat over de schadelijke gevolgen van belastingontwijking voor de landen buiten de EU. Geen woord over zich ontwikkelende landen, over opkomende economieën die moeite hebben een solide belastinggrondslag op te bouwen. Geen woord over of het al dan niet wenselijk is om het internationale belastingstelsel zo te hervormen dat belasting geheven wordt waar geproduceerd wordt, waar daadwerkelijk waarde wordt toegevoegd. Deze onderwerpen worden wel even aangestipt in de externe strategie, maar daar gaat geen dwang vanuit. Nee, de Commissie legt het zwaartepunt op puur interne aangelegenheden, op het belang van de unie.‘Business’ is het sleutelwoord, niet rechtvaardigheid of zo, of een eerlijkere wereldDe voorgestelde richtlijn moet dan ook vooral de winstbelastingstelsels van de verschillende lidstaten op samenhangende wijze beschermen tegen belastingontwijkende ondernemingen. De commissie streeft naar een ‘stronger and more coherent EU approach against corporate tax abuse’. De Commissie is bang dat zonder haar coördinatie de lidstaten elk afzonderlijk en zeer verschillend de OESO anti-BEPS voorstellen – tegen kunstmatige winstverschuivingen – gaan invoeren waardoor de interne markt schade berokkend wordt. De Commissie is bang dat dit leidt tot ‘national policy clashes, distortions and tax obstacles for business in the EU’. ‘Business’ is het sleutelwoord, niet rechtvaardigheid of zo, of een eerlijkere wereld. Dat verdomde marktdenken toch!
Level playing field
De voorgestelde richtlijn is dus goed voor ‘business’, zo lijkt de Commissie te redeneren. Nou, op zijn hoogst via een omweg. In eerste instantie gaat de belastingdruk van menig bedrijf omhoog, doordat kunstmatige constructies grotendeels onmogelijk worden gemaakt, maar ook niet volledig kunstmatige constructies worden er door getroffen. Wat resulteert is een effectieve belastingverhoging, wat niet pro-business is, die moet leiden tot een ‘level playing field’, dat weer wel pro-business is. Wat wordt zoal aangepakt? Het kunstmatig drukken van de winst met renteconstructies wordt grotendeels getackeld, het verplaatsen van investeringen naar landen met een laag belastingtarief wordt minder aantrekkelijk gemaakt, door een exit tax. Bij vertrek moet een bedrijf afrekenen, boter bij de vis. Voor buitenlandse winsten, dat zijn winsten vanuit een niet-EU land, mogen lidstaten geen vrijstelling meer geven als het effectieve tarief in die landen lager is dan 40 procent van het winstbelastingtarief van de betreffende lidstaat. Tenminste, als er geen bedrijfseconomische redenen zijn, anders dan belastingbesparing, om die betreffende activiteiten in het buitenland te hebben. Hoe werkt deze maatregel tegen dit soort constructies? In Nederland is het tarief 25 procent, dus als belastingbesparing het doel is en het belastingparadijs minder dan 10 procent winstbelasting heft (dat is 40 procent van 25 procent), mag Nederland deze buitenlandse winst niet meer vrijstellen en moet Nederland 25 procent belasting heffen (met verrekening van de reeds in het belastingparadijs betaalde belasting).De Kaaimaneilanden van deze wereld krijgen het dan moeilijk, of zal dat wel meevallen?De Kaaimaneilanden van deze wereld krijgen het dan moeilijk, want hun tarieven zijn doorgaans nog een stuk lager. Of zal dat wel meevallen? Doordat de Commissie niets mag zeggen over de belastingtarieven van de lidstaten, zijn er lidstaten die een lager tarief hebben dan wij in Nederland. Ierland bijvoorbeeld, heft 12,5 procent en Luxemburg kondigde in december aan haar winstbelasting te gaan verlagen naar iets boven het niveau van Ierland. Het tarief in Estland is nul procent. Een Ierse onderneming kan onder de voorgestelde richtlijn zaken blijven doen met belastingparadijzen die 5 procent belasting heffen (40 procent van 12,5 procent). Grote kans dat menig hoofdkantoor in Amsterdam de wijk naar Dublin neemt. Of, als je het aandurft naar Estland, dan is nul procent ook genoeg.
Burger betaalt
Belastingparadijzen zijn dan de lachende derde. Door hun belastingtarief iets te verhogen (bijvoorbeeld van drie procent naar vijf procent), kunnen ze EU bedrijven alsnog belastingbesparende constructies bieden. Onze staatssecretaris van Financiën heeft al aangekondigd dat anti-BEPS maatregelen er toe kunnen leiden dat de Nederlandse winstbelasting ook omlaag moet. Misschien wel naar Ierse niveaus? En wie betaalt de prijs daarvoor? Inderdaad de gewone burger. Die mag dan bijlappen.bij een substantiële verlaging van het winstbelasting-tarief profiteert het bedrijfsleven, niet de burgerOperatie geslaagd, patiënt overleden. Want het ging er toch om dat multinationale ondernemingen hun fair share aan belasting moeten betalen omdat de gewone burger dat ook doet? Als de maatregelen daarvoor echter leiden tot een substantiële verlaging van het winstbelasting-tarief en dat in meerdere landen, dan profiteert wel het bedrijfsleven, zeker het nationale bedrijfsleven dat geen internationale constructies toepast, maar niet de burger. Die wordt benadeeld. Hetzij door hogere belastingen, hetzij door minder collectieve voorzieningen: minder goed onderwijs, minder goede ziekenhuizen, minder veiligheid, noem maar op.
CFC-regels
Er is nog iets in de richtlijn dat dit risico vergroot. Dat zijn de regels voor Controlled Foreign Companies, de CFC-regels. Dit gaat over buitenlandse ondernemingen waarvan de effectieve controle bij een moedermaatschappij in een Europese lidstaat ligt, doordat ze meer dan 50 procent van de stemrechten hebben, of op andere wijze de feitelijke macht hebben. De CFC-regels richten zich op brievenbusvennootschappen waarvan de inkomsten voornamelijk (meer dan 50 procent) bestaan uit rente, royalties, dividenden, vastgoed, verzekeringen, (schaduw)bankieren, diensten geleverd aan groepsmaatschappijen. Een thans veel gebruikte constructie om hoog belaste winsten te verplaatsen naar landen met een lage winstbelasting. De CFC-regels bepalen straks dat de winst van deze buitenlandse ondernemingen moet worden toegerekend aan de moedermaatschappij en door de betreffende lidstaat van de EU direct moeten worden belast. Ook hier geldt de 40 procent-toets, zij het in iets andere vorm. Deze maatregel maakt offshore vennootschappen, waar met name financiële inkomsten doorheen stromen, vrijwel zinloos. Deze vorm van belastingontwijking stopt dan, althans binnen de Europese Unie en ook alleen voor zover lidstaten hun eigen belastngtarief niet verlagen naar het niveau van bijvoorbeeld Ierland.Behalve een neerwaartse druk op de belastingtarieven, zullen de CFC-regels nog veel grotere gevolgen hebbenBehalve een neerwaartse druk op de belastingtarieven, zullen de CFC-regels nog veel grotere gevolgen hebben. Wat namelijk mist in de voorstellen zijn maatregelen om ‘Inversions’ tegen te gaan. Ik schreef hier vorige week over. ‘Inversions’ zijn de nachtmerrie van de Amerikaanse fiscus. Het gaat om grote Amerikaanse bedrijven die hun zetel verplaatsen om zo onder de Amerikaanse winstbelastingen uit te komen. De CFC-regels zullen onherroepelijk leiden tot Europese ‘Inversions’. Een hoofdkantoor in Zwitserland of Dubai ligt dan ineens voor de hand. En daarmee verdwijnt een deel van de Europese belastinggrondslag. Zolang het OESO anti-BEPS project geen wereldwijde navolging krijgt, is het met deze voorgestelde 'richtlijn Inversion’ een reëel gevaar voor de Europese Unie.
34 Bijdragen
RichardBanLvMI
<i>Kun je een recht dat je zelf als individu <u>niet</u> hebt eigenlijk wel delegeren aan een machtsinstantie?</i>
<i>Samenvatting artikel:</i>
De auteur gelooft in een <i>eerlijkere wereld</i> ('of zo') door hoge belastingen en gelooft tevens in dwang die - zelfs buiten Europa - moet worden opgelegd door ongekozen bureaucraten, verenigd in een anti-democratisch machtsinstituut, t.w. de Europese Commissie.
Corporatistisch geboefte bestrijden met bureaucratisch geboefte.. Zoals ze in Friesland zeggen: <i>"it takes one, to know one."</i> ;)
Contramine
RichardBanLvMIdocki
ContramineEn gezien diverse uitspraken van haar voorzitter Juncker lijkt me de kwalificatie anti-democratisch absoluut op haar plaats.
EP verkiezingen hebben daar nauwelijks iets mee van doen, net zo goed als onze Tweede Kamer verkiezingen weinig van doen hebben met de democratische legitimatie van ons koningshuis.
Easy
RichardBanLvMIAls ik zelf niet naar mijn buurman mag gaan met een wapen om hem geld afhandig te maken om te betalen voor wat het ook maar is dat ik ervan wil betalen kan ik ook niet iemand kiezen die dat in mijn plaats doet!
Mensen die denken dat, dat wel kan zijn gevaarlijk en de mensen die denken dat ze zo'n recht kunnen krijgen zijn nog gestoorder.
RichardBanLvMI
EasyMvdB
RichardBanLvMIRichardBanLvMI
MvdBVolhouden! ;)
Joost Vsser
RichardBanLvMIRichardBanLvMI
Joost Vsser<blockquote><i>"Wherever the standard of freedom and Independence has been or shall be unfurled, there will her heart, her benedictions and her prayers be. <b>But she goes not abroad, in search of monsters to destroy</b>. She is the well-wisher to the freedom and independence of all. She is the champion and vindicator only of her own. She will commend the general cause by the countenance of her voice, and the benignant sympathy of her example. She well knows that by once enlisting under other banners than her own, were they even the banners of foreign independence, she would involve herself beyond the power of extrication, in all the wars of interest and intrigue, of individual avarice, envy, and ambition, which assume the colors and usurp the standard of freedom. <b>The fundamental maxims of her policy would insensibly change from liberty to force.... She might become the dictatress of the world</b>. She would be no longer the ruler of her own spirit...."</blockquote></i>
Waar JQA aan het einde van dit citaat voor waarschuwt, is m.i. precies de situatie waarin wij ons tegenwoordig bevinden. Macht heeft het - voorlopig althans - gewonnen van vrijheid.
Joost Vsser
EasyEasy
Joost VsserDus als 1 individu nul recht tot het gebruiken van geweld of het inhuren van iemand die dat geweld voor hen uitvoerde. (1x0=0)
Hebben 2 individuen die dus samen nul recht, ook nul recht.(2x0=0)
En honderd keer nul blijft ook nul. {100x0=0)
En 51% van een bepaalde groep met nul recht blijft ook nul. (51% van bijv. 7 biljoenx0=0)
Dus de staat is een bende misdadigers die tegen zijn slachtoffers zegt, wij hebben van jullie gestolen maar die multinationals daar hebben we niet van kunnen stelen dus gaan we ervoor zorgen dat we hen meer gaan bestelen anders moeten we jullie nog meer bestelen, en dat is niet eerlijk.......toch. En het domme volk trapt er met alle vier poten in en zegt beeeh.
Zo zie ik het zo'n beetje iemand anders mag er anders over denken.
Gelukkig hebben we nu nog een heel klein beetje vrijheid van meningsuiting, maar ze krijgen het volk ook nog wel zo ver dat vrijheid van meningsuiting beperkt wordt uiteraard met de zogenaamde toestemming van het volk.
RichardBanLvMI
EasyOok dat gaat over het afstaan van een recht, maar dan in omgekeerde richting: <i>"Het volk mag het recht niet in eigen hand nemen."</i>
Die waarschuwing lijkt gebaseerd op de claim dat het individu zich iets toe-eigent waar hij eigenlijk geen recht op heeft. Maar is dat zo?
Is het recht om defensief geweld te gebruiken niet een recht van de overheid dat is afgeleid van ons natuurrecht op zelfverdediging? In mijn ogen is hier - i.t.t. mijn vorige voorbeeld - nu juist wel sprake van een recht dat absoluut en <i>onvervreemdbaar</i> bij het individu ligt; een natuurrecht dat kán worden gedelegeerd aan e.o.a. collectief, maar altijd een recht dat ook weer kan worden opgeëist. Maar goed, het volk is ontwapend, roept "beeeh" en maakt gedwee een vakje rood, immers: <i>"als je niet gaat stemmen, mag je ook niet meepraten."</i>
Lijkt mij een fraai cliché om mee af te sluiten ;)
Joost Vsser
RichardBanLvMIJoost Vsser
RichardBanLvMIdocki
Joost VsserRichardBanLvMI
Joost VsserHet wordt een ander verhaal als het recht al in eerste aanleg niet bij het individu berust, want dan vervalt de beschreven rechtsgrond voor het hele contract. Ik heb als individu niet het recht om mijn buurman van zijn eigendom te beroven, wat inhoudt dat er geen sprake kan zijn van het uitbesteden van een recht. Wat de staat dan rest is macht, vervat in wetten, die uiteraard wordt gepresenteerd als noodzaak.
Joost Vsser
RichardBanLvMIEasy
Joost VsserHet sociaal contract is, noch sociaal, noch een contract.
Sociaal is het op vrijwillige basis met elkaar omgaan/handelen, zonder dwang en geweld.
Een contract is een afspraak tussen mensen waar alle betrokkenen mee instemmen. Men kan ook niet instemmen, dan gelden de regels in het contract niet voor degenen die niet ingestemd hebben met het contract. (Logisch lijkt mij)
Bij het zogenaamde sociale contact is nooit iemand iets gevraagd. (Mij in ieder geval niet)
Er is geen sociaal contract.
Er is alleen een a-sociaal dwangbevel. Waar niemand aan ontkomt, je moet meedoen anders wordt je gevangen gezet of gedood ( met instemming van de kiezers)
Je hebt ook geen rechten binnen het ("recht")systeem je hebt alleen privileges en die kunnen met de dag veranderen en afgenomen worden, allemaal.
Je zegt; mijn sociaal contract wordt hinkend, het sociaal contract heeft nooit bestaan.
Het is, en was altijd alleen maar tirannie, je hebt altijd mee ingestemd maar jouw instemming is niet echt nodig, het is echter wel handig voor je overheersers want als je zelf instemde met het van alle kanten beperken van je vrijheid, zul je dat niet als zodanig zien. Je zult je vrij voelen dit komt je productiviteit en creativiteit te goede. Dus je zult beter te melken zijn en meer opbrengen als belasting koe. In andere collectivistische systemen waar mensen lichamelijk onderdrukt werden was de productiviteit en creativiteit zeer laag door het gebrek aan vrijheid of anders gezegd de overvloed aan tirannie, je ziet nu misschien een klein gedeelte van die tirannie en de almachtige, rechtvaardige, beschermende, liefdadige, vrijheidslievende papa of mama staat begint scheuren te vertonen en wordt steeds vaker gezien voor wat het is.
De propaganda raakt uitgewerkt in de geindotrineerden, de staat moet steeds vaker geweld gebruiken, en dat is, hoe krang het ook klingt, een goed teken.
Als ze de propaganda oorlog verliezen, verliezen ze alles. Je kunt niet met gewe
Joost Vsser
EasyEasy
Joost VsserOf je leeft het non agressie principe of je leeft het agressie principe.
Of je bent een slaaf of je bent geen slaaf, een beetje slaaf zijn is er niet bij.
Als iemand je kan dwingen dingen te doen of te laten d.m.v. geweld of de dreiging met geweld en de enige keuze die je hebt is gehoorzamen of gevangenschap/dood, dan ben je niet vrij. Dat is trouwens geen keuze als je moet gehoorzamen ben je al een gevangene.
Diegene (of het instituut) die dat geweld uitoefend is je meester en er is geen verschil tussen een meester die een klein beetje geweld uitoefend of veel, het is en blijft je meester en jij ben de slaaf.
Er is geen midden bij principes. Helaas
Maar of je principieel bent of wilt zijn is natuurlijk ieders eigen keuze daar is iedereen helemaal vrij in.
Joost Vsser
EasyEasy
Joost VsserEn waarom zou een samenleving gebaseerd op vrijwillige interactie niet werkbaar zijn?
Het gebeurt nu al.
Een supermarkt bijv. is anarchie, alles eromheen werkt op vrijwillige basis.
Niemand hoeft de boer te dwingen voedsel te verbouwen.
Niemand dwingt de fabrikant tot het maken van een product.
Niemand dwingt de vrachtwagenchauffeur iets te vervoeren.
Niemand dwingt de kassamedewerker.
Niemand dwingt de supermarkt baas .
Niemand dwingt de klant iets te kopen.
Alles vrijwillig en toch werkt het.
Ik zou niet weten waarom het voor andere dingen niet zou werken.
Een paar leestips
Stefan Molyneux heeft een aantal gratis boeken die je kunt downloaden. Everyday anarchy e.a.
Larken Rose - het meest gevaarlijke bijgeloof is ook gratis te downloaden.
Evenals het eind van al het kwaad van Jeremy Locke. Hierin worden principes zoals ik ze bedoel uitgelegd.
Ik ben erg benieuwd naar je uitleg van het midden principe dus dat zal ik nog wel lezen.
Maar je bent verder niet geïnteresseerd vermoed ik. Maar dat is maar een vermoeden.
MvdB
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:26eQXdJ99EAJ:fd.nl/economie-politiek/1137135/moscovici-ik-ga-niet-over-een-nacht-ijs+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl
John Jansens
MvdB"EINDELIJK wordt de "Gewone Man" eens door zijn "regering" beschermd tegen de tax ontwijkende multinationals!
En JA, nederlands IS het meest vileine land qua toestaan van tax ontwijking.
En
NEE, het moet NIET uitmaken wat het uit zal gaan maken op de
werkgelenheid. Er werken maar een paar duizend man in de trust and tax
consulting business. Ondertussen LIJDEN honderdduizenden europeanen (en
nederlanders) onder veel en veel te hoge IB tarieven. En die hoge
tarieven, die zijn er omdat er via de vpb en div. tax bijna niets meer
van de multinationals wordt binnengehaald.
Bot misschien, maar "Who Cares What happens to the damned Trust biz officers!!!!"
WHO CARES! Dan gaan ze lekker de WW in- nou, dat wordt eens tijd!
Voor
degene die willen nagaan wat er allemaal mogelijk was via Nederland,
zoek op youtube het filmpje "tax avoidance IMF Strauss Kahn". Hij deed
(voordat hij voor schandalen werd afgevoerd-onterecht blijkt nu, gek
heh?) waarin de IMF leider aan zijn eigen Franse 2de kamer uitlegt dat
het systeem van "dubbele belasting voorkomen", er in feite toe is gaan
leiden dat er dubbele niet- belasting plaats vindt. U leest het goed:
dubbele NIET heffing vond daardoor plaats. Met name via NL, want NL,
ziet u, hoeft geen bewijs te zien -dat- er uberhaupt elder tax geheven
is. Laissez passer, dus. En vanuit NL ging het vrijwel onbelast (en
uberhaupt helemaal nergens belast!) zomaar de BVI in.
Leuker kunnen ze het niet maken, zegt de fiscus dan.
Maar
ondertussen vroeg ik me al 10j af: hoe is het toch mogelijk dat de
nederlandse staat, die haar mensen behoort te beschermen, de bevolking
met alsmaar hogere tax opzadelt terwijl een aantal multinationals die
het op hopen hebben liggen vrijuit kunnen??
Welnu. Heel misschien
komt het omdat degenen die bovenaan de afd Financien/belasting helemaal
niet zo op de lokale bevolking lijken. Misschien staat ze qua
achtergrond zo vreselijk ver van de normale doorgaans
Sanne
John JansensJohn Jansens
Sannede VVD heeft er -met 7 (inmiddels 6 !) ex-lobbyisten in hun 2e kamer fractie- een ware corporacratie van gemaakt,lijkt me ,terwijl buiten de "elite" iedereen maximaal belast wordt.
Je zou geneigd kunnen zijn eea te vergelijken met de situatie vóór de Franse revolutie...toch?
Gezien het pre-elevtorale succes van Wilders lijkt er zelfs een stevige hunkering te zijn ontstaan...toch?
Sanne
John JansensJohn Jansens
SanneMaar ik zie het Malieveld volgaarne eens met een meiboom en guirlandes ,alhoewel ik -gezien het aantal gegadigden- minimaal 3 guillotines zou adviseren...toch?
En nog eentje op de Dam voor de zuid-as en andere corpora-kandidaten...toch?
MvdB
John JansensJoost Vsser
John Jansensfrits
MvdBgoof
En dat de multinationals aangepakt gaan worden met hun winstbelastingen dan lach ik mij lul uit mijn broek want dat zal echt niet gaan gebeuren.
Er zal gewoon niets gebeuren en er zal worden door geprutst tot het absolute gaatje.
Er is geen politiek leider te vinden die de geschiedenisboeken in wil als de man die de eu liet ploffen want dat zie ik misschien nog als enige redding voor de 7 gezonde landen in de EU.
De rest van de landen moet je een streep doorzetten want om te denken dat de 7 gezonde landen de 20 failliete landen maar moeten blijven sponsoren dan weet je dat dit een utopie is te denken dat zoals het nu is nog heel lang kan duren.
En om te denken dat de 7 gezonde landen ook nog even de halve bevolking van het midden-oosten kunnen voorzien van huisvesting en eten dan snap je er echt niets meer van.
Matt
Het argument in het artikel dat deze maatregelen er voor zorgen dat het probleem zich (deels) verplaatst vind ik dan ook niet zo sterk. Ja, het probleem zal zich deels verplaatsen, maar dat is toch geen reden om er intern dan maar niks aan te doen? Ieder beetje helpt. En aangezien er in de VS ook eindelijk wat weerstand is vwb belastintontduiking (Apple met z'n vele miljarden die buiten de VS gestald zijn), ligt internationale coordinatie van de EU en VS voor de hand. Als er dan toch gepraat wordt over TTIP begin dan eerst met die ontduiking van belasting.
En misschien kun je ook aan die internationale belastingontwijking wat doen als je het slimmer aanpakt. Een AH filiaal hier in Nederland waar 10 miljoen omzet gemaakt wordt en 8 miljoen directe kosten, moet voor de 2 miljoen winst belast worden. Een constructie waarbij Ahold zich op de Bahama's vestigt en het filiaal in Nederland 1,99 miljoen rekent "voor het gebruik van het logo" waardoor het filiaal nog maar 10k winst overhoudt, moet gewoon verboden worden.
DrNomad
Nee. Het gaat om hogere Staatsinkomsten. Dingen die daaraan synoniem lijken zijn dat vaak niet.
Wat wel grappig is dat de auteur nu dus uitlegt waarom hogere belastingen onrealistisch zijn.
Overigens als de EU één lijn trekt en de lasten gaan wél omhoog, dan gaan bedrijven gewoon hun activiteiten afbouwen en komt er onder de streep minder geld binnen bij de overheid. Diefstal activiteit verhoogt, revenuen verlaagt.
De verzorgingsstaat gaat sowieso gesloopt worden. Je ziet dat nu al via flexibele contracten, offshoring en andere ontwikkelingen. En terug naar vroeger gaat niet gebeuren.