
Beeld door Theo Leconte (via Unsplash) © CC0 (Publiek domein)
Door sjoemelende melkveehouders zitten biologische boeren nu ook in de shit
Koste wat het kost moest Nederland zijn uitzonderingspositie in het Europese mestbeleid behouden. We wilden er zelfs een flink deel van de Nederlandse koeien voor naar het slachthuis brengen. Missie geslaagd, maar er is één probleempje, schrijft Hans Baaij: ook bioboeren worden nu gedwongen afscheid van hun koeien te nemen — terwijl die helemaal niets met het mestoverschot te maken hebben.
Biologisch voedsel en vooral biologische zuivel doet het goed in Nederland. Op 25 maart 2016 kon ik hierover op FTM nog berichten in een artikel met de kop ‘“Crisis, welke crisis?” denkt de bioboer.’ Met een jaarlijkse groei van om en nabij de 10 procent was er in Nederland immers een tekort aan biologische melk; er moest zelfs melk geïmporteerd worden. Zo stond er in het AD: ‘Biologische zuivel is niet aan te slepen. Dat tekort levert aantrekkelijke prijzen op, terwijl de prijs voor gewone melk juist keldert.’
So far so good. Echter: Nederland heeft ten behoeve van de intensieve veehouderij bij de EU bedongen dat het veel meer dierlijke mest mag uitrijden dan andere EU-landen (de zogeheten mestderogatie). In een aantal opeenvolgende jaren bleek ook dit niet genoeg en werd het fosfaatplafond, een maatstaf voor de hoeveelheid mest, tóch overschreden.
De Nederlandse overheid dacht dat men de overschrijding van het fosfaatplafond in Brussel wel weg kon masseren en dat de derogatie behouden zou blijven, maar toen NRC Handelsblad in november 2017 een onderzoek over de grootschalige mestfraude publiceerde, en berichten hierover ook tot Brussel doordrongen, raakte men in paniek. Door de massale fraude met mest door de varkens- en melkindustrie bleek het mestoverschot namelijk nog veel hoger dan volgens de cijfers van de overheid.
Ook bioboeren moeten hun koeienpopulatie terugbrengen — en dat is vreemd
Om de Nederlandse intensieve veehouderij en de export te beschermen konden stevige maatregelen niet uitblijven. Die maatregelen hielden in 2017 een éénmalige krimp in van het bestaande aantal koeien, het zogeheten ‘fosfaatreductieplan’. Ook trad op 1 januari 2018 de Fosfaatwet in werking. Dat betekent dat elke melkveehouder terug moet naar het aantal koeien dat hij op de peildatum van 2 juli 2015 op zijn bedrijf had staan.
De maatregelen hebben succes, want frauderend Nederland kreeg nog twee jaar derogatie — en mag dus twee jaar meer mest per hectare uitrijden dan EU-collega’s, zo schreef ik onlangs.
Bioboeren zijn de dupe
Of nu ja, succes: voor de ‘normale’ melkveehouder dan. Voor Biologische veehouders is het een ander verhaal: ook zij moeten hun koeienpopulatie terugbrengen naar de omvang van 2 juli 2015.
En dat is vreemd. Biologische koeienboeren hebben immers part noch deel aan de fraudes en aan de overbemesting. Ze maken geen gebruik van derogatie omdat ze moeten voldoen aan de strenge eisen van de EU, ze hebben minder koeien per hectare en zijn ze grondgebonden. Bioboeren werken duurzaam; de biologische sector heeft eerder een tekort aan mest dan een overschot. De mest van biologische koeien is bovendien veel gevraagd door biologische akker- en tuinbouwers.
Biologische boeren gebruiken verder ook geen giftige verdelgingsmiddelen en zijn dus ook niet schuldig aan de massale sterfte van vlinders, insecten en weidevogels en de vervuiling van oppervlakte- en grondwater.
Het overviel de biologische koeienboeren dan ook volledig dat ze door de minister van landbouw gelijk behandeld werden als bijvoorbeeld intensieve megaboeren, die honderden koeien in hun stallen houden en vrijwel geen grond hebben. Omdat biologische landbouw en veeteelt een groeisector is, hadden veel bioboeren vóór de peildatum van 2 juli 2015 tegen hoge bedragen en met geleend geld extra grond aangeschaft en stallen laten bouwen, ook voor het houden van jongvee op de boerderij.
‘LTO heeft schijt aan biologische melkveehouders.’
Werden deze jonge dieren eenmaal melkkoe, dan zouden nu forse boetes volgen. Het gevolg: de dieren moesten naar het slachthuis. Bioboeren die voor 2 juli 2015 hadden geïnvesteerd in grond of stallen, kunnen die investeringen voorts niet benutten omdat ze geen koeien hebben.
Weinig objectief
Volgens Diana Saaman van SOS bioboeren hebben veel bioboeren geïnvesteerd vanwege de jaarlijkse omzetgroei. Door de Fosfaatwet de dreigt nu een kwart tot een derde van de bioboeren failliet te gaan of te moeten stoppen. Een ander direct gevolg van de slacht van biologische koeien is dat het tekort aan biologische mest nu al op begint te lopen.
Vanzelfsprekend hebben de biologische boeren bezwaar gemaakt bij de Minister van Landbouw Carola Schouten. Teneinde de positie van de biologische boeren te onderzoeken, werd een commissie ingesteld: deze concludeerde dat biologische bedrijven ook mest (fosfaat) produceren en dus niet als aparte groep af te bakenen zijn. Een gezocht argument, want bioboeren moeten wél voldoen aan EU-voorschriften, worden gecertificeerd door SKAL, en zijn als zodanig zeer goed herkenbaar. Ze hebben zelfs een eigen zuivel- en mestmarkt, strikt gescheiden van de gangbare melkveehouderij. De commissie bestond echter uit twee vertegenwoordigers van LTO Nederland (de intensieve veehouders) en uit twee ex-directeuren van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Niet echt een objectieve commissie dus. Eerder doorgestoken kaart en vals spel. EKO-Holland-voorzitter René Cruijsen stelde onomwonden: ‘LTO heeft schijt aan biologische melkveehouders.’
Opvallend is dat de Nederlandse overheid ervoor kiest om de vleeskalverensector en de geitenhouderij buiten het fosfaatstelsel te houden. De geitenhouderij groeide tussen 2015 en 2017 met 50.000 dieren (10 procent). De geiten zijn bekend van de Q-koorts met 74 doden en honderden chronisch zieken en vormen een risico voor de volksgezondheid. De kalverhouderij is grotendeels in handen van de Van Drie Groep, de grootste kalverfokker van Europa. Van Drie zit regelmatig met de LNV-ambtenaren aan tafel en bepaalt met hen wat er gebeurt.
Terwijl de koeienboeren dieren moesten slachten, nam de import van kalveren toe
Bij de kalveren gaat het om zo’n 1.200.000 dieren op jaarbasis; deze produceren elk 10 kg fosfaat per jaar. De 12 miljoen kg mest van kalveren is zodoende gelijk aan de mest van 300.000 koeien. Van de 1,2 miljoen kalveren worden 800.000 kalveren uit onder meer de Baltische staten en Ierland geïmporteerd om als kalfsvlees aan landen als Italië en Frankrijk verkocht te worden. Terwijl de koeienboeren dieren moesten slachten, nam de import van kalveren toe: in 2016 werden 735.000 kalveren geïmporteerd, in 2017 waren dit er 750.000 en dit jaar worden het er waarschijnlijk meer dan 800.000. Vanzelfsprekend waren de ambtelijke top, Van Drie en LTO blij met de uitzondering die voor de kalveren gemaakt werd, ook al ging dat ten koste van de biologische en andere grondgebonden (familie) melkveebedrijven.
Het huidige beleid om de biologische melkveehouders keihard aan te pakken is strijdig met het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB-beleid) dat als uitgangspunten biodiversiteit en het behoud en de ontwikkeling van 'natuurlijke' landbouw, waterbeheer en gebruik en omgaan met klimaatverandering heeft. De EU-commissie Milieu liet vanuit Brussel schriftelijk aan SOS bioboeren weten voorstander te zijn om biologische melkveehouders uit te zonderen van de fosfaatwet, omdat de biologische bedrijfsvoering milieuvriendelijk is en niet debet is aan mestoverschot en mestfraude.
Conclusie: ondanks dat de bioboeren geen schuld hebben aan het mestoverschot, nauwelijks vervuilen, goed zijn voor de biodiversiteit, er een tekort is aan biologische mest en melk, gaan de bioboeren toch op het schavot. Groot respect derhalve voor de lobby van megaboeren en vooral van de milieu- en dieronvriendelijke kalverhouderij, dat ze ondanks alle door hen gepleegde fraude en/of vervuiling, minister Schouten zover hebben weten te krijgen dat de bioboeren moeten bloeden voor een mestoverschot waar ze part noch deel aan hebben.
40 Bijdragen
HH Manders 4
Peter Urbanus 5
Daarnaast zijn er gebieden, oa Zeeuws-Vlaanderen, waar melkveehouders de mest gewoon op de eigen grond kwijt kunnen. Er wordt een soort one size fits all-aanpak neergezet voor alle regio's.
hans van rheenen 7
Wanneer voor het aantal Nederlanders kan worden berekend hoeveel producten ze om te overleven nodig hebben, kunnen we stoppen met het evenveel méér willen produceren dan de USA en ons kleine landje weer veilig en schoon maken.
M.a.w. wanneer met geweld de export belangrijker is, zullen in de uitwerpselen en de gevolgen omkomen. Giftige industrie wordt toch óók gebanned? De kolenmijnen werden toch óók gesloten en Groningen is het laatste slechte voorbeeld van niet kunnen/willen doorpakken.
MaartenH 10
hans van rheenenPeter Urbanus 5
MaartenHDe burger vraagt, de boer levert. Ik laat de export van landbouwproducten even buiten beschouwing.
MaartenH 10
Peter Urbanus- Ontbossing in de tropen voor sojateelt voor onze koeien.
- Bodemkwaliteit die hard achteruit gaat
- Ons ecosysteem dat kapot gaat aan neonicotinoïden, andere giffen en aan overbemesting. Ecosysteem, ammehoela zullen veel mensen denken, totdat ze geconfronteerd worden met de gevolgen.
- volksgezondheid die aangetast wordt door overmatig antibiotica gebruik in de veeteelt. Die antibiotica worden gebruikt om beesten harder te laten groeien en meer op te laten brengen. Door antibiotica hoeft een jong dier geen energie in ziektes te steken en groeit harder. Maar het gevolg is wel, dat we resistente bacteriën krijgen en straks dood gaan aan een simpele infectie.
- mensonwaardige omstandigheden in de veeteelt. Beesten zijn misschien geen mensen, maar als mens heb je toch een verantwoordelijkheid om goed om te gaan met het vee. Het wordt alleen lastig als je als boer voor de keus komt, je eigen bestaan of het vee..
Allemaal zaken waar de overheid (wij allemaal) het speelveld zou moeten bepalen en het niet of onvoldoende doet.
Lydia Lembeck 12
MaartenHHet trieste is dat sommige biologische boeren deze oude rassen nu kwijt raken en dat is een groot verlies voor ons allemaal.
MaartenH 10
Lydia LembeckJe hebt natuurlijk gelijk. Er is veel meer. En het is de hoogste tijd voor een omslag naar duurzaamheid en alles wat daarbij hoort. Alleen ben ik niet optimistisch, gezien de huidige politiek.
Lydia Lembeck 12
MaartenHIk evenmin, Maarten. Het is echt een zeer zorgelijke tijd.
Ludovica Van Oirschot 15
Peter Urbanussquarejaw 5
[Verwijderd]
squarejawLudovica Van Oirschot 15
[Verwijderd][Verwijderd]
Ludovica Van OirschotLydia Lembeck 12
[Verwijderd]Lydia Lembeck 12
[Verwijderd]Dat minima bij de supermarkten op de kilo knallers afgaan is logisch. Ze hebben niet die keuze die ik nu wel heb, als gepensioneerde. Gelukkig eet ik geen vlees, maar wel kaas en bv Hüttenkäse, of kwark, of yoghurt.
[Verwijderd]
Peter Waalkens 7
Petrus krijgt het nog druk aan de Hemelpoort.
wim de kort 8
Peter WaalkensFiguren als Rutte, Buma, H. Keizer kopen die Peters gewoon om en jij gaat naar de hel of naar de verrekenis.
Lydia Lembeck 12
wim de kortwim de kort 8
Lydia LembeckAnnemiek van Moorst 11
MaartenH 10
Annemiek van MoorstAnnemiek van Moorst 11
MaartenHhttps://europa.eu/european-union/about-eu/institutions-bodies/court-justice_nl
"Het Hof van Justitie van de Europe Unie (HvJ-EU) ziet erop toe dat de EU-wetgeving in alle landen van de EU op dezelfde wijze wordt geïnterpreteerd en toegepast. Het regelt verder juridische geschillen tussen nationale regeringen en EU-instellingen.
In bepaalde omstandigheden kunnen ook particulieren, bedrijven en organisaties zaken bij het Hof aanhangig maken, als zij menen dat hun rechten door een EU-instelling zijn geschonden.
Het Gerecht behandelt zaken van particulieren, bedrijven en in sommige gevallen EU-regeringen. In de praktijk betekent dit dat het Gerecht zich voornamelijk bezighoudt met mededingingsrecht, staatssteun, handel, landbouw en merkenrecht."
MaartenH 10
Annemiek van MoorstLydia Lembeck 12
MaartenHallard de Jaager 6
Kan daar niet iets aan gebeuren, waarom kan een bedrijf (Drie) zoveel invloed uitoefenen?
Vreselijk !!
allard de Jaager 6
Kan daar niet iets aan gebeuren, waarom kan een bedrijf (Drie) zoveel invloed uitoefenen?
Vreselijk !!
allard de Jaager 6
Kan daar niet iets aan gebeuren, waarom kan een bedrijf (Drie) zoveel invloed uitoefenen?
Vreselijk !!
Hans Baaij 4
allard de JaagerPeter Zwitser 9
"Groot respect derhalve voor de lobby van megaboeren en vooral van de milieu- en dieronvriendelijke kalverhouderij, dat ze ondanks alle door hen gepleegde fraude en/of vervuiling, minister Schouten zover hebben weten te krijgen dat de bioboeren moeten bloeden voor een mestoverschot waar ze part noch deel aan hebben."
Maar meneer Baaij, u gelooft toch niet dat daar een lobby voor nodig was en dat het langer dan drie seconden - inclusief koffiedrinken - heeft geduurd om dit voor elkaar te krijgen?
Peter Urbanus 5
In onze lokale biowinkel kon je mooie verantwoord geteelde appels kopen. Ingevlogen vanuit Nieuw-Zeeland. Dan ga ik liever naar een plaatselijke fruitteler van wie ik weet dat ie gifgebruik etc tot een minimum wil beperken.
Marla Singer 7
De overheid heeft belang dat de agrarische industrie zoveel mogelijk omzet genereert en dus bijdraagt aan de kant van het handelsoverschot. Boeren zijn absoluut niet dom dus ik geloof niet dat wat de overheid tegen ze gezegd hebben als zoete koek geslikt hebben.
Neemt niet weg dat ik bij voorkeur biologische zuivel blijf gebruiken. Het smaakt veel lekkerder.
Lydia Lembeck 12
Marla SingerHet is triest dat bij de verkiezingen mensen liever achter een mooi smoeltje aanrennen, dan dat ze even doordenken. Als je echt niet weet op wie je moet stemmen, stem dan PvdD. (En dat voor een verstokte SP-er, haha).
Ludovica Van Oirschot 15
Hans Baaij 4
Ludovica Van OirschotWas het voorzienbaar voor een bioboer? Al helemaal niet. Zowel de EU als de regering hebben bij herhaling gezegd dat grondgebonden melkveebedrijven, en met name biologisch, de toekomst hebben. Biologisch groeit ieder jaar. Er is een tekort aan biomest. Bioboeren hebben een eigen afgeschermde markt voor mest. Ze hebben veel minder koeien per hectare. Voldoen aan de Habitat- en vogelrichtlijnen. Etc. Ook al omdat de bioboeren ontbraken bij de gesprekken in Den Haag voorafgaand aan 2 juli 2015, is er van voorzienbaarheid geen sprake.
Martin Haarmans 5
Hans Baaij 4
Martin HaarmansLydia Lembeck 12
Hans BaaijMartin 146
Het is werkelijk een schande .