'Tuchtrecht voorkomt beloning foute bankiers'

2 Connecties

Relaties

Bank Tuchtrecht
3 Bijdragen

Vorige maand brak CDA-Kamerlid Eddy van Hijum een lans voor invoering van tuchtrecht voor bankiers. Columnist Kilian Wawoe is vóór. Slecht gedrag van bankiers wordt nu eerder beloond in plaats van bestraft, stelt hij.

Een waar gebeurd verhaal. Een man van 88 jaar oud moet naar een verzorgingtehuis en verkoopt zijn woning. Het huis heeft 200 duizend euro overwaarde die op de rekening van de man wordt bijgeschreven. De man krijgt twee keurige heren op bezoek van de bank. De man laat zich overtuigen om zijn geld te steken in een enkel risicovol product. Het product doet het slecht en de bejaarde cliënt van de betreffende bank raakt in korte tijd 160 duizend euro kwijt.

 

Reputatie is belangrijker dan straffen
Het gedrag van de bankier in het bovengenoemde voorbeeld  is laakbaar. Niet alleen volgens de zorgplicht die de bank heeft, maar het was ook tegen de interne regels van de bank. Wat nu? De theorie zegt dat slecht gedrag wordt bestraft. Maar iedereen die de praktijk kent, weet wel beter. Als hoofd van een personeelsdienst heb ik alle vormen van onbehoorlijk gedrag binnen de bank gezien.

 

Als het echt mis gaat (het voorbeeld hierboven valt nog mee) dan is de zwakste plek van een bank is de reputatie. Hierdoor houdt een bank liever misstanden stil, want een artikel in de krant heeft meer schade, dan een afkoopregeling voor een medewerker. Iedere medewerker van een bank weet dat.

 

Na een fout kan je elders aan de slag
De meest commerciële mensen zoeken vaak de rand op van het toelaatbare. Als ze er over heen gaan, wil de bank niet negatief in het nieuws komen. De beste optie is de zaak te verzwijgen. Dan ben je geen goede verkoper kwijt en heb je geen last. Een andere optie is ontslag. Dan wordt de bewuste bankier vriendelijk doch dringend wordt verzocht de bank te verlaten. “Via de kassa naar buiten” heeft dat in bankkringen.

 

Bank en bankier komen naast een geldbedrag overeen dat de bank een mooie verklaring opstelt waarin staat hoe geweldig de medewerker was. Daarnaast, komen beide partijen overeen te zwijgen. Het gevolg is dat een frauduleuze bankier zonder enig probleem morgen aan de slag kan bij de concurrent. Met een flink bedrag erbij.

 

Tuchtrecht is een reinigingsmiddel
De foute mensen van vandaag, waren de beste verkopers van gisteren. Vaak zijn deze lieden lang met rust gelaten en dat maakt de bank ook verdacht. Of de bank er het zwijgen toe doet, of dat ze de persoon laten gaan, in beide gevallen komt de foute bankier er mee weg. Gezien de aard van het bankiersvak zou dit niet moeten kunnen.

 

Voor gevallen zoals hierboven zou tuchtrecht een uitkomst zijn. Bankiers kennen geen tuchtcollege zoals beroepsgroepen als advocaten, notarissen en medici die wel kennen. Bankiers die over de schreef gaan zouden dan gedurende een bepaalde periode uitgesloten kunnen worden van het beroep. Het invoeren van tuchtrecht voor bankiers zou inhouden dat er sancties aan individuele bankiers kunnen worden opgelegd, zelfs zonder dat er sprake is van aantoonbare opzet bij het maken van ernstige fouten.

 

Is tuchtrecht dé oplossing? Nee. Maar het is een stukje in een grote puzzel. Voorkomen blijft belangrijker. Met het invoeren van tuchtrecht zou voorkomen kunnen worden dat ik aan de balie van een bankfiliaal medewerkers tegen kom die zaken op hun kerfstok hebben die minstens net zo erg zijn als het voorbeeld van de 88-jarige man. Nu wordt slecht gedrag niet bestraft, eerder beloond.

 

 

************************************************************************************

Lees in dit verband ook op Follow The Money: Verwacht niet te veel van financieel tuchtrecht.