Vergeet Gekko

3 Connecties

Relaties

Ipo Silicon Valley

Organisaties

NXP
0 Bijdragen

De comeback kid van 2010 heet Frank Quattrone. De ongekroonde koning van Silicon Valley is terug.

Frank Quattrone was dé bankier van Silicon Valley in de roaring 90s. Hij deed ipo na ipo, lanceerde  honderden it- en internetentrepreneurs tot overnight millionaire en werd ook zelf schatrijk. Pre-ipo aandelen kregen de status van een nieuwe valuta. Porsche-dealers, huiseigenaren, vrienden, secretaresses, kappers - ze lieten zich liever uitbetalen in opties dan in geld. Totdat de zeepbel barstte en hun stukjes papier waardeloos bleken. 
 
Meester van dat universum was Quattrone. Hij genoot bijnamen als de Prince of Silicon Valley en King Bubble 1.0.  Maar in 2003 werd hij door federale onderzoekers werd aangepakt wegens ongeoorloofde praktijken die hij voor zijn werkgever Credit Suisse zou hebben verricht.
 
IPO-spinning
Quattrone (55) werd ervan beticht dat hij per email medewerkers had gesommeerd om digitale sporen te wissen nadat er een onderzoek naar hem was begonnen. Hij had zakelijke relaties en vrienden getipt over beursintroducties, een vergrijp dat IPO-spinning wordt genoemd. Quattrone werd veroordeeld tot een gevangenisstraf, maar tot ieders verbazing werd hij in hoger beroep vrijgesproken. In 2007 werden alle aanklachten tegen hem ingetrokken.
 
Zijn halfgezuiverde blazoen - het luchtje is altijd blijven hangen - stond nieuwe successen echter niet in de weg. Het blog Techcrunch constateert dat er geen tech-bedrijf is of Quattrone heeft het op een of andere manier geadviseerd dan wel naar de beurs gebracht: Apple, Yahoo, Microsoft, Cisco, HP, Palm, Amazon, Google, Nokia en Philips/NXP etc. In 2008 richtte hij samen met enkele voormalige CSFB-collega's het bedrijf Qatalyst Partners op. Hij richt zich niet alleen op Silicon Valley, maar opende ook een kantoor in Londen voor de Europese markt. Qatalyst adviseerde bijvoorbeeld NXP bij de verkoop van zijn mobiele chips-divisie aan STMicroelectronics.
 
De timing kon niet beter zijn, stelt Fortune. Grote tech-ondernemingen zoals IBM, HP, Oracle en Apple zijn druk op zoek naar middelgrote overnamekandidaten, die zich laten bijstaan door Quaatrone cs. Maar wat maakt hem nou zo goed? Dat is vooral een grote kennis van de techsector. Traditionele bankiers begrijpen die wereld niet. Volgens een analist wil Quattrone na de juridische verwikkelingen vooral een ding bewijzen: dat hij de beste is.