Frank Laan opgepakt

De oud-politieman die met zijn Quality Investments beleggingsproducten rond levensverzekeringen op de markt bracht is gearresteerd.

Justitie heeft dinsdag de Nederlandse directie van Quality Investments, onder wie directeur Frank Laan, gearresteerd. Dat bericht dagblad De Telegraaf. De arrestatie zou deel uitmaken van een internationaal onderzoek naar een fraude met een omvang van honderden miljoenen euro's.

 
Het OM werkt samen met de autoriteiten in Spanje, Turkije, Dubai, Engeland, Zwitserland en de Verenigde Staten en heeft beslag gelegd op onroerend goed en andere eigendommen.
 
Koning
De gangen van Frank Laan werden eerder blootgelegd door dagblad De Pers. De krant omschreef hem in 2010 als ' de ongekroonde koning van de life settlements in Nederland'. Laan zou sinds de start van zijn bedrijf in 2000 €350 miljoen bij beleggers hebben opgehaald. Het bedrijf handelt in levensverzekeringen van met name aids-patiënten. Dat was een tijdje een lucratieve business. De verzekerden verkochten hun verzekering aan een instelling, die de uitkering na de dood opstreek. (Hier meer uitleg over de handel in life settlements)
 
Een citaat uit dat De Pers-artikel: 'Via Quality Investments worden levensverzekeringen van oude Amerikanen overgenomen. De investeerder betaalt de premies en bij overlijden van de verzekerde komt de uitkering terecht bij de beleggers. Mocht de Amerikaan niet binnen de verwachte termijn overlijden, dan neemt een ‘betrouwbare herverzekeraar’ de uitkering voor zijn rekening.
 
Na een bezoek van de AFM is dat sprookje over. De financiële waakhond droeg Quality Investments op een brief te sturen naar zijn beleggers, waarin het bedrijf tien fouten in het prospectus en in klantenovereenkomsten moet rechtzetten.
 
Uit de brief blijkt dat de polissen geen eigendom zijn van het in Nederland gevestigde beleggingsbedrijf, maar van een eenpersoons trustkantoor in de Verenigde Staten. Mocht er iets fout gaan met de uitbetalingen op de investering, dan zullen beleggers dus tevergeefs aankloppen bij Frank Laan. Hij kan ze dan wijzen op hun contract en melden dat ze in de VS moeten zijn om hun geld terug te halen.'
 
In een reactie op dat artikel verklaarde Laan dat het artikel 'suggestief, op punten onjuist en daarmee wat ons betreft onnodig negatief' was. 'Wij benadrukken dat PCI nooit is veroordeeld of gesanctioneerd.'  Volgens Laan voerde de Autoriteit Financiële Markten een hetze tegen zijn bedrijf. 
 
In februari 2011 spanden een aantal beleggers een procedure aan tegen Quality Investments. Advocaat Robert van Herwaarden heeft daarvoor de Stichting QI Verlies opgericht. Het prospectus van Quality Investments bevatte volgens zijn cliënten misleidende en onjuiste informatie. Een aantal Nederlandse beleggers dreigt te worden meegesleurd in het drama rond de fraude van 670 miljoen dollar (492 miljoen euro) bij Provident Capital Indemnity. 
 
 
Frank Laan in een advertorial. Klik voor vergroting 
 
 
Miljonair
Via een advertorial in het blad Miljonair van januari 2011 – op de fairs van het blad pleegde hij klanten te ronselen –  probeerde Laan de publicitaire schade recht te trekken. Hij wees op de hoge rendementen en omschreef zijn eigen rol in de handel als 'facilitator'. 'Net als goud is deze beleggingsvorm een vrijhaven geworden. In die groeimarkt wil ik opereren. Ik ben blij dat de markt zich ontdoet van het adjectief shady.' Volgens Laan zouden ook institutionele beleggers als pensioenfondsen en banken de markt hebben ontdekt. Welke dat waren en of hij daar zaken mee deed, vertelde hij niet. 
 
Volgens de biografie die Laan op zijn persoonlijke website publiceert, is hij onder meer stuurman en politieman geweest. In 1997 maakte hij de overstap naar de financiële sector. Vanuit zijn praktijk als tussenpersoon ontwikkelde hij verzekeringsbeleggingsproducten.