Frankrijk à la Hollande

Na zeventien jaar heeft Frankrijk met François Hollande weer een socialistische president. En dus staat het de door Duitsland zo streng bewaakte Europese begrotingspact op de tocht.

Hollande won met 51,9 procent van van de stemmen tegen 48,1 procent voor de zittende president Sarkozy. Vanaf volgende week is Hollande officieel de eerste socialistische president sinds François Mitterrand (1981-1995). De opkomst van de Franse kiezers lag met ruim 80 procent nog iets hoger dan in de eerste ronde twee weken geleden.

 

Vanuit zijn thuisstad Tulle in de Corrèze riep de nieuwe Franse president François Hollande riep in zijn overwinningstoespraak op tot eenheid / 'Te veel breuken, te veel wonden, te veel pijn hebben onze bevolking verdeeld. Ik wil de president van iedereen zijn', tekent de Franse kwaliteitskrant Le Monde op uit de mond van Hollande.


'Vanavond is er slechts één Frankrijk, één natie, verenigd rond hetzelfde lot.' Volgens Hollande hebben de Fransen voor verandering gekozen. Hij gaf toe dat hem een zware taak wacht die hij met 'toewijding' en 'voorbeeldig' wil kwijten. Zijn twee speerpunten worden justitie en jeugd.

Hollande had ook troostende woorden voor zijn voorganger. 'Ik stuur een republikeinse groet naar Nicolas Sarkozy, die Frankrijk gedurende vijf jaar heeft geleid en alleen al daarom verdient hij respect.'

 

Bezuinigingen 'geen fataliteit'

Verder ontvouwde de nieuwe president zijn Europese visie. Hollande beklemtoonde dat bezuinigingen 'geen fataliteit' mogen zijn. 'Vandaag, als verantwoordelijke voor de toekomst van ons land, weet ik dat Europa naar ons kijkt. Ik ben zeker dat in heel wat Europese landen er opluchting heerst. En hoop, de idee dat het lot van Europa meer draait dan om bezuinigingen. Het is mijn missie om groei, werkgelegenheid en welvaart aan Europa te geven.'

 

Met zijn rekkelijke Europese standpunten hoeft Hollande niet op steun te rekenen van Duitsland. Bondskanselier Angela Merkel heeft immers meermalen benadrukt over dat het begrotingspact niet heronderhandelbaar is. Hollande reageerde hierop met te zeggen dat een aanvulling van het pact met een groeiparagraaf ook mogelijk is.


Alternatieve opties voor vastgelopen Europese economie
Eurocommissaris Olli Rehn van Economische Zaken benadrukte in een toespraak zaterdag het belang van economische groei. Hij houdt vast aan het belang van bezuinigingen, maar zoekt tegelijkertijd naar alternatieve opties waarop de vastgelopen Europese economie weer vlot getrokken kan worden.

Aanstaande vrijdag ontvouwt Rehh zijn nieuwe economische ramingen. Verwacht wordt dat die ramingen bepalen of EU-lidstaten mogelijk uitstel krijgen voor het halen van hun begrotingsdoelen. In 2013 moeten de meeste landen, waaronder Nederland, hun tekort terugschroeven tot 3 procent van het Binnenlands Bruto Produkt (BBP).