Frankrijk, de "tijdbom van Europa"

3 Connecties

Relaties

Economist Hollande

Locaties

Frankrijk
2 Bijdragen

Vergeet Spanje en Italië, de volgende tijdbom van Europa is Frankrijk, voorspelt het Britse blad The Economist deze week.

 Een bundel stokbroden met een brandend lont erin. Veel beeldender had het Britse blad The Economist zijn waarschuwing aan het adres van Frankrijk op de cover niet kunnen maken. Het land is een tijdbom die de regering volgens het blad maar beter snel kan ontmantelen.

 

De aandacht voor Frankrijk als het volgende probleemland, volgt op stevige woorden van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vorige week. Als Frankrijk niet snel met een drastisch hervormingsplan komt, gaat het Spanje en Italië achterna, zo stelde het IMF.
 
De groei gaat volgens het instituut volgend jaar veel lager uitvallen dan geraamd.  Bovendien ziet het er economisch steeds somberder uit vanwege het verlies aan concurrentiekracht. De arbeidskosten lopen volledig uit de pas, waardoor de export al jaren aan het dalen is.  
 
Opvallend is het verschil met Spanje en Italië, die wel werk maken van hervormingen op hun arbeidsmarkt en in de dienstensector. President Hollande en zijn regering hebben wel allemaal mooie langetermijnplannen om investeringen, innovatie en Frankrijks relatie met multinationals te bevorderen, maar waar het gaat om het versoberen van de verzorgingstaat en de flexibilisering van de arbeidsmarkt blijft het angstig stil. 
 
Devalueren kan niet meer
Flinke lastenverzwaringen voor het bedrijfsleven zijn er wel, als onderdeel van het plan om volgend jaar 33 miljard euro te bezuinigen om het begrotingstekort binnen de 3 procen te krijgen. Maar dat verandert niks aan het verlies van concurrentiekracht; een probleem dat Frankrijk vroeger nog wel eens oploste door te devalueren. Dat zit er met de euro niet meer in.  
 
In dit licht klonk de aankondiging van Hollande vorige maand dat het einde van de eurocrisis zeer nabij is, nogal voorbarig. Als de financiële markten problemen in Frankrijk ruiken en de rente schiet omhoog, dan barst de crisis pas echt los. Want er is geen geld om ook Frankrijk te redden, hoe diep de zakken van Duitsland ook zijn.  
 
Een werkweek van 35 uur en op 60-jarige leeftijd met pensioen, hoe lang nog?