Frankrijk kiest: bezuinigen of groeien

2 Connecties

Onderwerpen

Frankrijk Verkiezingen

Vandaag zijn de stembussen geopend voor de laatste verkiezingsronde. Kiest Frankrijk voor bezuinigen of voor groei?

De socialistische Francois Hollande staat in de laatste ronde tegenover de huidige, conservatieve president Nicolas Sarkozy. De uitslag is niet alleen belangrijk voor de koers van het land zelf maar ook voor de Europese Unie.

Economie
De verkiezingen staan overduidelijk in het teken van de economie. De werkloosheid bedraagt in de op een na grootste economie van Europa bijna 10%, oftewel het hoogste punt in 13 jaar. Als blijkt dat Sarkozy vandaag niet genoeg stemmen weet te vergaren, is hij zeker niet de enige leider uit de eurozone die het veld heeft moeten ruimen vanwege onvrede over de crisis.

Eerder dienden de Italiaanse voormalige premier Silvio Berlusconi en de Spaanse ex-premier José Zapatero hun post verlaten. Ook de positie van George Papandreou, de leider van Griekenland, was onhoudbaar vanwege de financiële puinhoop.  

Strengere begrotingsdiscpiline
Sarkozy trekt de laatste jaren veel op met zijn Duitse collega Angela Merkel. De Bondskanselier van Duitsland roept vooral op aan de eurolanden tot bezuinigen om zo de financiële markten vertrouwen te geven. Sarkozy steunt haar daarin. Het tweetal wordt ook wel gekscherend Merkozy genoemd. Uiteindelijk kwam Merkozy, samen met de andere de eurolanden, vorig jaar overeen tot een strengere begrotingsdiscipline waaraan alle staten zich moeten houden.

Er zijn de afgelopen tijd  echter steeds meer mensen die Europa oproepen om de focus op economische groei te leggen in plaats van de bijl in het overheidsbudget. Iemand die zo´n oproep onlangs nog deed, was Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank. "No European official makes a speech these days without mentioning the target of growth", aldus presidentskandidaat Hollande.   

Groei
Hollande wil als president de begrotingsregels die Frankrijk met Brussel heeft gemaakt veranderen. Volgens de linkse presidentskandidaat moet er ook meer ruimte komen voor groei. In de opiniepolls voor de verkiezingen stond Hollande steeds ietsje voor op Sarkozy.

In de eerdere stemrondes was opvallend dat er veel op extremistische kandidaten is gestemd. De extreemrechtse Marine Le Pen brak records door bijna 18% van de kiezers voor zich te winnen in de eerste ronde.

De financiële markten houden de verkiezingen in Frankrijk ook in de gaten. Vanmiddag rond 15.00 Nederlandse tijd is er nog steeds weinig te zeggen over wie de winnaar wordt. Met andere woorden: gaat Frankrijk zich focussen op groei of op bezuinigen?

Ruben Munsterman
Ruben Munsterman heeft als fanatiek aanhanger van de zesjescultuur tijdens zijn studie journalistiek meer The Wall Street Jou...
Gevolgd door 11 leden