Frankrijk klaagt het Zwitserse UBS aan

2 Connecties
0 Bijdragen

UBS is opnieuw betrokken in een strafrechtelijk onderzoek naar belastingontwijking. Frankrijk beschuldigt de bank van de illegale verkoop van geheime rekeningen in het buitenland.

De Franse overheid is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de mogelijk illegale verkoopactiviteiten van de bank. UBS bood producten en services aan die gericht waren op het behalen van fiscale voordelen. Zo hielp de bank bij het opzetten van geheime rekeningen in het buitenland. De woordvoerder van het Franse Openbaar Ministerie, Agnes Thibault-Lecuivre, vertelde aan de New York Times dat het aanbieden van deze bancaire diensten enkel gericht was om het faciliteren van belastingontwijking.   
 
Fransen jagen op belastingontduikers
Frankrijk heeft belastingontwijking momenteel hoog op de agenda staan. In maart werd de Franse minister van Begrotingszaken, Jerome Cahuzac, beschuldigd van het aanhouden van een geheime Zwitserse bankrekening. De maatschappelijke verontwaardiging was vervolgens zo groot dat Cahuzac zijn ontslag indiende. 
 
De Franse president Francois Hollande deed een maand later een oproep om belastingparadijzen ‘uit te roeien’. Bedrijven moesten openheid gaan geven over de vestigingsplaatsen van dochtermaatschappijen. De socialistische president installeerde ook een nieuwe aanklager, die zich specifiek richt op de bestrijding van corruptie en belastingfraude.
 
Onderzoek naar UBS
UBS is al langer betrokken in onderzoeken naar belastingontduiking. In 2009 is de Amerikaanse overheid gestart met een grootschalig onderzoek naar drie Zwitserse banken. UBS, Credit Suisse en Wegelin & Company zouden Amerikanen geholpen hebben om via geheime Zwitserse bankrekeningen de Amerikaanse fiscus te ontwijken. 
 
UBS betaalde al een boete van 780 miljoen dollar aan de Verenigde Staten, vanwege het faciliteren van belastingontduiking. De bank moest daarnaast ook medewerking verlenen aan de autoriteiten en droeg meer dan 4000 namen van Amerikaanse cliënten over. 
 
Zwitsers bankgeheim begint scheuren te vertonen
De Zwitserse regering kwam eind mei met een plan om samenwerking met de Amerikaanse overheid bij wet mogelijk te maken. Iets wat voorheen niet mogelijk was vanwege het bankgeheim. Door de nieuwe regels kunnen Alpen-banken nu wel op legale wijze informatie delen over hun personeel en Amerikaanse klanten. 
 
UBS zag zich in september 2012 al geconfronteerd met een massale kapitaalvlucht, die werd veroorzaakt door de toenemende internationale aandacht voor belastingonduiking. Cliënten namen zo’n 26,7 miljard euro op van hun rekeningen bij de bank. Dit vanwege de druk die door de Verenigde Staten en Duitsland werd uitgeoefend om belastingontduiking terug te dringen.