KLM-Air France: match made in hell

De fusie tussen Air France-KLM is een verstandshuwelijk, dat met de Franse slag in elkaar is geknutseld. Het aandeel is één van de slechtst presterende van Euronext, dat zelf ook zo'n Frans-Hollands fusie gedrocht is, aldus belegger Jan Dwarshuis.

Op 23 september 2003 schreef drs. Jan Poot sr. van Chipshol een brief naar toenmalig premier Jan-Peter Balkenende waarom hij een fusie tussen Air France en KLM onverstandig vond. Ruim tien jaar na dato heeft Poot het gelijk aan zijn kant. De zakelijke historie tussen Nederland en Frankrijk kent wel meer uiterst pijnlijke en ongelukkige voorvallen, die het daglicht niet kunnen verdragen. Ik verwijs naar de bouw van het Europees parlement in Straatsburg.

Persoonlijk vind ik het ook een schande dat de oudste aandelenbeurs ter wereld, die van Amsterdam, al veel eerder ten prooi is gevallen aan een stel onverschillige Fransen. Er zijn genoeg praktijkvoorbeelden aan te wijzen waarbij huidige Amsterdamse marktpartijen door Parijs simpelweg gekleineerd en gekneveld worden. En nu is de oudste vliegtuigmaatschappij ter wereld – de KLM – aan de beurt.

Rijke historie

Op dinsdag 7 oktober 1919 werd de 'Koninklijke Luchtvaart Maatschappij voor Nederland en Koloniën' opgericht. Het startkapitaal van 1,2 miljoen gulden werd bijeen gebracht door onder andere de steenrijke Nederlandse ondernemer Frits Fentener van Vlissingen. Luitenant-vlieger Albert Plesman werd benoemd tot boekhouder en werd later geïnstalleerd als directeur. De KLM is hiermee de oudste onder haar oorspronkelijke naam opererende luchtvaartmaatschappij en kent een rijke historie.

De realiteit is dat Air France op het punt staat om de kas bij de KLM te plunderen

Allianties

Het klonk in 2003 allemaal te mooi om waar te zijn. 'Allianties' was in die tijd het toverwoord. Air France en KLM zouden samen kunnen opboksen tegen machtige Amerikaanse samenwerkingsverbanden. De toekomst van Schiphol zou daardoor verzekerd zijn en Nederland zou een belangrijke spil blijven in het internationale vliegverkeer.

De realiteit is dat Air France op het punt staat om de kas bij de KLM te plunderen. Ik mag slechts hopen dat de KLM niet naïef is. De fusie is – zoals zovele – een grote mislukking. Air France-KLM is een verstandshuwelijk, dat met de Franse slag in elkaar geknutseld is.

Bijbetalen

De aandeelhouder moet toekijken hoe in meer dan tien jaar de koers van het aandeel Air France-KLM is afgebrokkeld van circa 12 euro naar een bedenkelijk niveau van 7 euro. Daarmee is het één van de slechtst presterende aandelen van de Euronext. Het is nobel gedacht dat de piloten van de KLM mede aandeelhouder zouden willen worden, maar als gezagvoerder zou ik daar eerst nog maar eens een nachtje over slapen. Wanneer u samen reist met de KLM moet u bijbetalen wanneer u gezellig naast elkaar wilt zitten. KLM takes care. Wie is er wijzer geworden van de fusie? De Fransen die over de rug van de KLM al meer dan een decennium een logge en inefficiënte vliegtuigmaatschappij in de lucht proberen te houden.

Nederland zou er goed aan doen beter op haar erfgoed te passen. Ook bij de beursgang van ABN Amro

Bananenrepubliek

Nederland zou er goed aan doen beter op haar erfgoed te passen. Dat is tevens een aandachtspunt voor de beursgang van ABN Amro. Schiphol stelt zich in sommige gevallen onnodig arrogant op. Schiphol doet er als belangrijk werkgever verstandig aan vooral het belang van Nederland te dienen. Frankrijk lapt al vele jaren met groots gemak alle begrotingsregels binnen de EU aan haar laars. Dat geeft te denken.

Ik heb al eens eerder betoogd dat Frankrijk een gevaar voor de EU als geheel vormt. Een bekende Hollandse ondernemer noemde onlangs in een persoonlijk gesprek 'Nederland een bananenrepubliek vol met besluiteloze ja-knikkers'. Het begint er inderdaad wel een beetje op te lijken.

Rest mij u een goed weekend te wensen.


Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.