Nieuwe topman Philips

3 Connecties

Personen

Frans van Houten

Organisaties

NXP Philips
0 Bijdragen

Geen Chinees, maar een Nederlander voor Philips. Frans van Houten (NXP) volgt Gerard Kleisterlee op als CEO

 Vanaf vandaag is Philips CEO Gerard Kleisterlee een lame duck. Philips maakte donderdag bekend dat hij in april 2010 wordt opgevolgd door Frans van Houten.

 

Van Houten is een echte old hand van Philips. Hij was in 2006 betrokken bij de buy out van NXP, dat hij enkele jaren leidde tot hij totaal onverwacht werd gewipt door zijn private equity-bazen, onder wie de berucht-legendarische KKR. Het consortium wil NXP naar de beurs brengen.

 

Ondanks zijn uitstapje als ondernemer is Van Houten altijd een typische Philips-man gebleven. Maar na zijn ontslag (aka 'vrijwillig vertrek') zwabberde zijn carrière enigzins. Op dit moment is hij bij ING als projectadviseur betrokken bij de scheiding van de bank en verzekeringstak. 

De keus voor Van Houten ligt voor de hand, hoewel er ook is gespeculeerd over de komst van een Chinees. Kleisterlee heeft China herhaaldelijk Philips' nieuwe thuismarkt genoemd. 

Ook de naam van de onlangs vertrokken Andrea Ragnetti werd nogal eens genoemd als opvolgingskandidaat, net als trouwens die van Rudy Provoost, topman van het succesvolle Lighting. 

 

Een out of the box kandidaat was Alcatel-topman Ben Verwaayen. Voor hem had gepleit dat hij erg van voetbal houdt, een must bij de sponsor van PSV. Helaas is hij fan van Arsenal.