Franse rijken willen een "exceptionele bijdrage" doen.

Nadat miljardair Warren Buffett vorige week in de New York Times een pleidooi voerde om de Amerikaanse rijken niet langer te pamperen, volgen een groep Franse topmannen zijn voorbeeld

"Taxes-nous!", kopte het Franse weekblad Le Nouvel Observateur gisteren. Een groep Franse topmannen van grote bedrijven - een een excentrieke miljardaire - deden gisteren in een open brief in het weekblad een oproep aan de meest bevoorrechte Fransen om een "exceptionele bijdrage" te leveren. Een financiële bijdrage, wel te verstaan. Hoe groot die moet worden, valt nog te bezien. De bijdrage moet volgens de ondertekenaars van de brief ook weer niet zo groot zijn dat de meest welgestelde Fransen gedwongen worden om hun toevlucht te vinden in tropische belastingparadijzen.

 

Geprofiteerd
"We zijn ons bewust te hebben geprofiteerd van een Frans systeem en een Europese omgeving waar we aan zijn gehecht en hopen te helpen onderhouden", meldde de petitie die door onder andere Jean-Cyril Spinetta, president van Air France KLM, Miljardaire Liliane Bettencourt (L'Oréal), Christophe de Margerie, de topman van olieconcern Total, Philippe Varin, topman van Peugeot Citroën en Franck Riboud, topman van Danone werd ondertekend.

De oproep volgt op het opmerkelijke pleidooi van de Amerikaanse miljardair Warren Buffett in de New York Times vorige week. Buffett riep in zijn artikel "Stop Coddling the Super Rich" de Amerikaanse regering op om voorkeursbehandeling van de rijken in Amerika een halt toe te roepen.

Het pleidooi van Buffett leidde in Amerika tot verontwaardigde en verwarde reacties. Buffett, een van de rijkste mensen ter wereld, werd zelfs voor "socialist" uitgemaakt. De Amerikaanse Talk show ster Jon Stewart nam het in een hilarische aflevering van zijn programma op voor het orakel uit Omaha. En ook dat werd nieuws.

 

 

In belastingparadijs Nederland, waar de complete financiële industrie decennia lang werd gestut door voordelige fiscaliteiten en duizenden bankiers, advocaten en fiscalisten dankzij de aantrekkelijke Nederlandse belastingwetgeving vermogens verdienden aan adviezen aan buitenlandse bedrijven en rijke particulieren, moet de eerste rijke nog opstaan die zijn belastingopgave vrijwillig wil verhogen.

Redactie
Redactie
Gevolgd door 696 leden