Franse waan vs Amerikaanse werkelijkheid

Terwijl Frankrijk dieper in zijn economisch moeras zinkt, begint de Amerikaanse economie op stoom te raken. Volgens Belegger Jan Dwarshuis onderschatten we beide trends.

November vorig jaar tipte ik Frankrijk als mogelijk volgende zieke broeder van de Europese Unie. Inmiddels is duidelijk geworden dat la douce France een groot probleem heeft. De bouwsector heeft het er bijvoorbeeld zwaar te verduren. De populariteit van president François Hollande is gedaald tot het laagste niveau van een president in meer dan 50 jaar.

Vreemd is dit allemaal niet, zeker niet wanneer u in ogenschouw neemt dat Hollande vorig jaar nog van de daken riep dat de huidige financiële crisis over zou zijn. De beste man leeft zonder enige twijfel in een droomwereld en is de realiteit volledig uit het oog verloren.

Kwetsbaar

De crisis is helaas nog niet over. Sterker nog, Europa ligt nog steeds op de intensive care. De problemen in Europa zijn diep geworteld en lastig oplosbaar. De Europese economie als geheel is fragiel en nog steeds uiterst kwetsbaar. Mede om deze reden vind ik het onverantwoord dat Europa ruzie zoekt met Rusland. Sancties werken niet, zullen nooit werken en zijn contraproductief. Oud Shell-topman Jeroen van der Veer sloeg deze week op dit punt de spijker op zijn kop.

Het zou me niet verbazen als beleggers de kracht van de huidige Amerikaanse economie onderschatten

Europa kan zich een verdere escalatie in het conflict met Oekraïne helemaal niet veroorloven. Daarnaast merk ik op dat Rusland in Europa ligt en we een Europees conflict kunnen missen als kiespijn.

Ik heb meerdere keren gewezen op de éénzijdige Westerse journalistieke verslaggeving met betrekking tot het conflict in Oekraïne, maar ook over Rusland in het algemeen. Vorige week wees één van onze trainees mij op een interessante column van de Nederlandse journalist en professor in ruste aan de Universiteit van Amsterdam, Karel van Wolferen.

Van Wolferen legt klip en klaar uit wat ik bedoel. De focus van de EU moet liggen op een verder economisch herstel, en op niets meer dan dat. De Europees burger is terecht crisismoe en is op zoek naar rust en regelmaat.

VS op stoom

Aan de andere kant van de oceaan komt de economie van de VS gelukkig steeds meer op stoom. Dit is een belangrijk gegeven omdat dit proces Europa en Azië een broodnodige impuls kan geven. Er valt veel te zeggen over de Amerikanen, maar ik heb al eerder uitgesproken dat ik respect heb voor de manier waarop zij de crisis hebben aangepakt, ook al is deze waarschijnlijk bewust in gang gezet destijds.

Het zou mij niet verbazen als beleggers de kracht van de huidige Amerikaanse economie onderschatten. Hiervoor zijn meer dan genoeg aanwijzingen. Het uitnemen van de 2000 puntengrens afgelopen week in de S&P 500 hoeft niet automatisch te betekenen dat de koek nu op is. Ik ben wel wat voorzichtiger, maar blijf voor de lange termijn optimistisch.

QE in Europa

Ondertussen geeft Mario Draghi van de ECB in Frankfurt stof tot nadenken. Draghi is mijn ogen de echte redder van de euro na zijn ‘Whatever it takes’ -speech van juli 2012. Draghi weet als geen ander hoe beroerd Europa ervoor staat en bereidt beleggers voor op een Europese variant van quantitative easing (QE), die normaal gesproken op zijn vroegst pas in november 2014 door de ECB zal worden uitgerold. Ik verwacht echter dat Draghi volgend jaar pas in actie zal komen omdat de uitvoering complex is.

Soepel monetair beleid is geen wondermiddel en kan de economische problemen van Frankrijk niet oplossen

President Hollande denkt waarschijnlijk weg te komen met de hulp van Draghi. Soepel monetair beleid is geen wondermiddel en kan de economische problemen van de twee na grootste economie van Europa niet oplossen. Het is voor Frankrijk en de EU als geheel te hopen dat Hollande niet fout op fout stapelt. Dan zijn de rapen in Europees verband pas echt gaar.

Rest mij u een goed weekend te wensen.


Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.