Frau Merkel wil het anders

EU-verdrag moet op de schop

Europa zwalkt. Er bestaat geen eenduidige kijk op hoe de crisis dient aangepakt te worden. Terwijl de Griekse president Papandreou de alarmbel luidt, in Portugal geen regeringsmeerderheid gevonden kan worden om de begrotingen door het parlement te loodsen en de financiële markten de risicopremies voor Portugees schatkistpapier laten oplopen, heeft de Duitse Bondskanselier Angela Merkel in een toespraak voor de Bondsdag aangekondigd dat ze alles anders wil. Althans, het EU-verdrag moet anders. Het reddingsfonds van 440 miljard euro dat in mei werd ingesteld om de Europese schuldencrisis te bezweren, u plaats moeten maken voor een 'permanent resolutie-mechanisme'. De EU zou ook het stemrecht moeten opschorten van staten om druk uit te kunnen oefenen om daar de staatsschuld en begrotingstekorten niet verder te laten oplopen. Een laatste stok om zondaars tegen het stabiliteitsregels mee te kunnen slaan.

Duitsland en Frankrijk hebben vorige week in de Franse badplaats Deauville een fel bekritiseerd akkoord bereikt over verdragswijziging. Merkel zei hierover: 'Duits-Franse overeenstemming is niet alles in Europa. Maar zonder een Duits-Frans akkoord wordt veel niets – zo ook in dit geval'. Merkel wil nu 'voorzorgsmaatregelen' nemen 'voor toekomstige crisissituaties'.
 
Interessant gezien de populistische aankondiging van Papandreou om niet langer de 'bevelen' uit Brussel op te volgen en gepensioneerden (die in Griekenland beduidend jonger zijn dan elders in Europa) te belonen met een bonus van 300 euro.  
The Financial Times voorspelt dan ook dat de aanstaande EU-top in Brussel een stormachtig karakter gaat krijgen.

 

Redactie
Redactie
Gevolgd door 698 leden