Fraude VVD'er Hooijmaijers van Siciliaanse snit

3 Connecties

Relaties

Fraude Hooijmaijers

Organisaties

VVD

Het corruptieschandaal rond VVD-coryfee Ton Hooijmaijers zou in Sicilië niet hebben misstaan. De voormalig VVD-gedeputeerde van Noord-Holland liet zich stelselmatig omkopen door onder meer Fortis Bank.

Haarlem is de hoofdstad van Noord-Holland maar had ook Palermo aan het Spaarne kunnen heten als VVD'er  Ton Hooijmaijers zijn gang had kunnen gaan als provinciebestuurder. Tenminste, die conclusie kan worden getrokken op basis van de tenlastelegging tegen de liberaal, die op 18 oktober in Haarlem voor het eerst voor de rechter moet verschijnen.

 

Hooijmaijers wordt verdacht van omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen. Zijn vrouw en een Amsterdamse projectmakelaar zijn medeverdachten in de strafzaak. Het duo zou ruim een miljoen euro aan steekpenningen hebben ontvangen die uiteindelijk bedoeld was voor Hooijmaijers.

 

De tenlastelegging van het Openbaar Ministerie (OM) laat er geen misverstand over bestaan dat Hooijmaijers lak had aan alle wettelijke regels, zo schrijft De Volkskrant vanochtend. Als gedeputeerde liet hij zich tussen 2005 en 2009 - tegen alle regels in - voor allerlei klussen inhuren door bedrijven en ondernemers die op zoek waren naar voordeeltjes, geheime informatie, politieke gunsten en opdrachten.

 

'Huisbankier' Fortis
Volgens de justitiedocumenten liet Hooijmaijers zich onder meer omkopen door een Friese assurantie-tussenpersoon die veel zaken deed met Fortis, die graag 'huisbankier' van Noord-Holland wilde worden. In ruil voor een 'kwartaalfee van 6 duizend euro', een 'additionele courtage van 25 procent', 'giften van 7 duizend euro' en 'de helft van de door Fortis te betalen provisie' lekte de politicus volgens De Volkskrant interne, geheime informatie over de keuze voor een huisbankier door de provincie.

 

Ballast Nedam
De kas van de gewezen VVD-wethouder van Amsterdam werd ook gespekt door bouwbedrijf Ballast Nedam en diverse bekende makelaars en vastgoedbaronnen - zoals Haarlemse projectontwikkelaar Luigi Prins - volgens het OM. Dit 'bijklussen' leverde Hooijmaijers, die als provinciebestuurder belast was met ruimtelijke ordening en financiën, enkele tonnen op volgens het OM.

 

Het smeergeld werd niet door de VVD-bestuurder zelf geïnd. Volgens de justitiedocumenten schakelde hij achter de schermen een makelaar in en een adviesbureau dat op papier eigendom was van zijn echtgenote en dat stond weer ingeschreven op het huisadres van zijn moeder. Vervolgens stuurden bedrijven gefingeerde facturen voor 'consultancy-werkzaamheden', 'vertaalwerk', 'taxaties' en adviezen rondom 'investeringsprojecten in Kaliningrad en Georgië', zo staat te lezen in de aanklacht van het OM.

 

Vliegtickets
Als tegenprestatie ontving Hooijmaijertjes en zijn vrouw niet alleen vliegtickets naar Roemenië en Turkije maar ook royale giften en winstdelingen. Zo zou een vastgoedondernemer hem bijna 900 duizend euro hebben beloofs als hij ervoor zou zorgen dat woningbouw in de Bovenkerkerpolder bij Amstelveen zou kunnen worden gerealiseerd, ook al was dit in strijd met de ambtelijke adviezen van de provincie.

 

Tegenover De Volkskrant laat Hooijmaijers desgevraagd weten dat hij zich tegenover de rechter uit zal spreken over de 'onterechte' en 'uit verband getrokken' beschuldigingen van het OM.

 

Het laten rollen van een kruiwagen met geld gaat Hooijmaijers slechter af dan een koe.

 

Schandaal Landsbanki
Hooijmaijers was vier jaar gedeputeerde van de provincie Noord-Holland. In 2009 moest hij aftreden naar aanleiding van het schandaal rond de IJslandse bank Landsbanki. Dit laatste akkefietje kostte de provincie Noord-Holland een kleine 80 miljoen euro en betekende het einde van Hooijmaijers' politieke loopbaan.

 

Als gedeputeerde van ruimtelijke ordening en van financiën zat Hooijmaijers bovenop tal van bouwplannen van de provincie Noord-Holland. Hij had geregeld contact met bouwondernemers en projectontwikkelaars. Van Hooijmaijers was bekend dat hij een aantal nevenfuncties had als commissaris of adviseur bij bouwbedrijven en vastgoedfondsen.

 

GS Noord-Holland 'gevoegd' in het strafproces

Bijna drie jaar lang heeft de Rijksrecherche en de FIOD de ongeoorloofde lijnen onderzocht tussen het adviesbedrijf van Hooijmaijers en gecompliceerde maar vaak lucratieve vastgoeddeals waar hij als gedeputeerde van de provincie bij betrokken was.

 

Vorige week donderdag maakte het OM bekend Hooijmaijers strafrechtelijk te vervolgen evenals zijn echtgenote en een betrokken makelaar. Een dag later maakte het Johan Remkes, VVD-Commissaris van de Koningin van de provincie Noord-Holland, bekend dat Gedeputeerde Staten (GS) als benadeelde partij met een vordering zich heeft 'gevoegd' in het strafproces.

 

 

(L)