
De rechter heeft ondernemer Eeuwke Damstra in het ongelijk gesteld in een rechtszaak tegen de afdeling Bijzonder Beheer van Rabobank. De bank mag een lening opeisen, ondanks een tegenstrijdige afspraak met de gemeente. 'Ik heb niet op een punt verloren, ik heb gewoon alles verloren.'
Eeuwke Damstra is een trotse Fries. Trots op zijn bedrijf, dat met een zelfontworpen droogmachine vis droogt voor de Russische markt. En trots op zijn strijd tegen de 'ziekenboeg' van zijn lokale Rabobank Sneek-Zuidwest Friesland. Damstra ligt in de clinch met de bank, omdat deze een lening heeft opgeëist, iets wat volgens Damstra in strijd is met een afspraak met een andere schuldeiser: de gemeente. Maar de rechter heeft donderdag korte metten gemaakt met de redenatie van Damstra. 'Ik heb niet op een punt verloren, ik heb gewoon alles verloren,' zegt een aangeslagen Damstra. 'Dit is echt een donderslag bij heldere hemel.'
Follow The Money schreef vorig jaar over de strijd van Damstra tegen de Rabobank. De Friese vishandelaar begeeft zich op de markt van gedroogde vis, een product dat gretig aftrek vindt bij de Russen. Damstra liet een speciale droogmachine ontwerpen, waardoor hij een van de weinige professionele partijen is in de markt, die verder wordt gedomineerd door kleine spelers. ‘Het is een gat in de markt,’ zei Damstra vorig jaar.
‘We hebben vorig jaar bijna 100.000 euro netto winst gemaakt'‘We hebben vorig jaar bijna 100.000 euro netto winst gemaakt,’ voegt hij daar nu aan toe. Toch hangt Damstra nu een faillissement boven het hoofd. Spil in het conflict met Rabobank is Damstra’s oude viswinkel in Woudsend.
'Afspraak is afspraak'
Rabobank had een hypotheek van 225.000 euro gevestigd op de viswinkel, bedoeld als een tijdelijke overbrugging, terwijl het pand in de verkoop stond. Toen de crisis echter toesloeg, en het ontwerp en bouwen van de droogmachine duurder uitviel, klopte Damstra bij de gemeente aan voor een BBZ-lening, een soort bijstand voor ondernemers met een gezond bedrijf. De gemeente leende Damstra 125.000 euro, onder de voorwaarde van 'handhaving van de totale lening alg van 225.000 euro afgesloten bij de Rabobank te Sneek onder de voorwaarden dat de aflossing niet eerder ingaat dan na verkoop van het pand [...].' Rabobank liet daarop aan Damstra weten dat 'de bank akkoord [is] met de volgende (opschortende) voorwaarden: [...] de lening groot 225.000 euro wordt gehandhaafd als overbruggingslening inzake de voorgenomen verkoop van het pand [...]. Bij verkoop dient de volledige verkoopopbrengst van het pand aangewend te worden als aflossing [...].' Damstra bij zijn innovatieve droogmachine die hem een groeiend bedrijf opleverde en nu mogelijk zijn ondergang zal inluiden.
Geen frisse start
Damstra was vol goede moed dat de rechter Rabobank aan de afspraak met de gemeente zou houden. Maar de rechter oordeelde anders. Volgens de rechter was het Damstra zeer duidelijk gemaakt dat het om een tijdelijke financiering ging van drie jaar. De gemeente had de voorwaarde over het niet intrekken van de lening gesteld aan Damstra, niet Rabobank. 'De Rabobank was immers geen partij bij het besluit [van de gemeente om Damstra geld te lenen]. Daarbij komt bij dat Rabobank nimmer heeft aangegeven in te stemmen met de voorwaarden die de gemeente heeft gesteld [...].''Leaver dea as slaef'Damstra zegt dat hij de Rabobank nog twee voorstellen heeft gedaan, maar dat de bank naar niet in mee wilde gaan. ‘Ik wil best jaarlijks 20.000 euro aflossen op die hypotheek, maar dan wil ik wel dat de bank mij wat meer lucht geeft door de rente wat omlaag te doen. En ik wilde uit Bijzonder Beheer: een nieuwe accountmanager en een frisse start maken met de bank, dat was een harde eis van mij. Maar dat was onbespreekbaar. Toen hebben we voorgesteld om de schuld bij de bank af te kopen. Voor 3,5 of 4 ton wilden we de hele schuld van 6, 6,5 ton afkopen. Dan moeten ze zo’n 2,5 ton afschrijven, maar dat hebben ze toch al wel op mij afgeschreven, dat weet ik zeker.’ De bank hapte niet op dat voorstel.
38 Bijdragen
snorca
Werd niet echt op ingegaan want nee, het was echt zo klaar als een klontje en de RABO (wat eikels zijn, daar niet van) zat fout en het was zwart/wit en ze gingen winnen etc enz. Dat werkt misschien op een website maar niet bij een rechtbank.
Ik postte nog "Ik denk dat de zaak iets anders ligt, en dat er bij bijvoorbeeld 1 van de kredieten een andere afspraak is gemaakt" maar dat werd ontkend, alles was zwart/wit en voor Damstra was een afspraak heilig. Naar nu blijkt was er wél een afspraak, namelijk een termijn van drie jaar.
Dus wij zijn onvolledig geïnformeerd met een emo stuk over die arme Damstra (die ik sympathiek vind overkomen, alleen koop je daar niks voor), en de rechter heeft mi terecht die termijn van 3 jaar als leidend voor zijn uitspraak gebruikt. Wat had ie dan moeten doen, iets roepen van "joh, kijk 't nog maar een paar jaar aan, kan mij 't rotten".
Met de RABO is een heleboel mis, en überhaupt met het hele NL bankenlandschap en met bijzonder beheer, maar in dit geval staat die (kut)bank in haar recht.
Daarbovenop was dat artikel van vorig jaar misleidend want bewust niet compleet.
Folkert Fennema
snorcaDe keuze voor Damstra bleef simpel. Of hij vecht voor lijfsbehoud wat hij doet of hij moet aan verplichtingen voldoen waar hij qua rente en aflossing niet kan voldoen. Voor het grootste deel komt dit door omzetgroei, groeiend werkkapitaal. Hij heeft dus een groeiende financieringsbehoefte, maar wordt door rente en aflossing aan alle kanten geknepen.
Misschien moet u Damstra zelf even bellen en het verhaal horen uit zijn mond? Wellicht kunt u hem helpen. Zaken liggen ook keihard vast, maar rechter weegt met name de tijdsduur en dat Rabobank geen koppeling heeft met BBZ.
Folkert Fennema
snorca
Folkert FennemaIk ben ervan overtuigd dat ik hem niet kan helpen. Ik ben weliswaar handelaar maar niet in visrokerijen in Friesland, en dat ga ik niet worden ook
.
Hoe klote ook, Damstra moet eerst pleite, liefst via een pre-pack, zodat z'n balans schoon is. Daarna pas kan je kijken of het bedrijf levensvatbaar is. En daar heb je financiers voor nodig en/of een meewerkende bank. De RABO werkt niet mee dus dan moet je 't elders zoeken, bij een bank of anderszins.
Wat in de twee verhalen onderbelicht blijft, en ook in de reacties van Eric, is hoe de situatie NU is. Wat is de omzet tov 1 jaar geleden? Wat is de marge? Heel eenvoudige vragen waar ik geen antwoord op krijg, er wordt constant geschermd met 2014 maar we zitten al een half jaar in 2015.
Daarnaast blijf ik erbij dat jij (en de auteur Heijn, maar die wist waarschijnlijk niet beter) ons verkeerd hebt geïnformeerd vorig jaar. Bezwaren werden weggewuifd, berekeningen genegeerd, en over die 3-jaars termijn met geen woord gerept. De rechter heeft, terecht, gehakt gemaakt met jouw/jullie argumenten. Dat is triest voor Damstra.
Hoe dan ook, ik denk dat jouw rol is uitgespeeld. Je bent er met gestrekt been ingegaan en als ik RABO was zou ik in dit dossier niet meer zaken willen doen met jou.
Damstra moet snel een partij(en) vinden die hem helpen met een pre-pack. In dat artikel van vorig jaar was sprake van het eventueel overnemen van schulden met x% korting. Als dat zo is dan is er dus een partij met liquiditeiten die dat zou kunnen. Bij die partij ligt de sleutel tot de oplossing, maar alleen als de cijfers anno nu (going concern) in lijn zijn met 2014 (en daar heb ik mijn twijfels bij, gezien de huidige Russische perikelen).
Hopelijk, voor Damstra en zijn werknemers, kan een doorstart worden gemaakt. Hij heeft volgens mij ook enorme behoefte aan een financieël adviseur die hem beschermt voor nieuwe gekkigheden op de balans, want uit alles maak ik op dat hijzelf geen kaas heeft gegeten van dit soort zak
Folkert Fennema
snorcaEr is door diverse mensen op diverse manieren getracht minnelijk tot overeenstemming te komen. Dit bleek op geen enkele manier mogelijk, het was Rabo way or the highway. Procederen bleef als enige reddingsactie over. Met daarnaast inderdaad bewust de discussie, in algemene zin maar ook over Damstra, in het publieke domein. Dit laatste kan ook tegen je keren, dus ik accepteer je kritiek. Gisteren was er grote teleurstelling bij Damstra e.a. Ik heb Damstra aangegeven zeer ontevreden te zijn over het resultaat en hem aangeraden een andere adviseur met een andere visie en andere competenties te raadplegen. Mijn visie op de casus is niet veranderd en wij zijn het niet eens met de interpretatie van de rechter. Maar so be it: de rechter beslist. Hoe dan ook: er zijn hier geen winnaars, laat me duidelijk zijn.....ook Rabobank Sneek niet. Winstpunt voor de bank is wel dat ondernemers minder snel de discussie met de bank zullen aangaan.
Hoe dan ook. De teleurstelling bij een ieder is inmiddels gezakt en gedraaid naar het richting geven aan het vervolg.
Ik zie uw reactie op de vervolgpublicaties over deze casus graag tegemoet.
Folkert Fennema
Hilterman
Folkert FennemaDaarbij laat ik in het midden waarom die feiten pas later bekende worden.
Opvallend dat er maar in een richting gedacht wordt. Ook nu geeft Fennema aan te adviseren richting een andere adviseur etc. Misschien verstandig daar nu mee te stoppen en de energie te richten op een andere financiering. Ik maak me sterk dat de vinding van Damstra geld waard is. Vis vormt in veel landen op deze wereld een belangrijke vorm van voeding. Conserveren is vaak een probleem. Zorg voor patenten en ga de machine exporteren naar landen waar Damstra geen zaken doet.
Overigens is RABO Sneek niet de bank die terug moest naar de manier waarop meneer Galema hem graag ziet zodat hij hem weer herkent?
Kan Galema Damstra niet de hand reiken buiten het RABO gebeuren om?
Heel snel geschat komt Damstra 100.000 euro tekort om er met RABO uit te komen. Dat geld moet toch te vinden zijn.
Molenaer
snorcadennis_k
Folkert FennemaFolkert Fennema
dennis_kpeter
Folkert FennemaDhr Nagel van ING stelt dat dit niet mogelijk is, omdat je kleine ondernemingen niet kan vergelijken met grote ondernemingen en je dus niet individuele risico kan koppelen aan individuele ratio's/rating. Kostentechnisch gezien zal het inderdaad niet uitkunnen om risico's kleine ondernemers net zo strak te monitoren als grote ondernemingen, maar dat is helemaal niet het issue. Elke klant heeft een interne klantrating, en de mate van risico's monitoren is een aangelegenheid tussen bank en toezichthouders. Dat betekent dus dat de bank van elke klant weet wat het risicoprofiel is, en de discussie slechts kan zijn hoe betrouwbaar de interne klantrating is.
Maar daarmee blijft de conclusie nog steeds overeind staan, dat de kosten via verdeelsleutels transparant van te voren zijn op te stellen. En ja, je kan te maken krijgen, met tegenvallende en meevallende kosten. Dat hoort bij ondernemen. Maar mensen die vandaag boodschappen doen rekenen gelijk af, en krijgen niet begin volgend jaar de rekening nadat de jaarcijfers bekend zijn zodat de kosten beter kunnen worden verrekend.
jefcooper
Woudsend is niet de lokatie om panden goed te verkopen, nu.
Verder, ik weet niet waar Rabo blijft als ze schulden kwijtschelden.
Toch vraag je je af of Rabo het niet wat handiger had kunnen aanpakken.
snorca
Die Fennema heeft Damstra een rad voor ogen gedraaid. Uiterst laakbaar is dat, al helemaal gezien de contracten en gelet op zijn ervaring als oud-bankier en tegenwoordig als voorvechter tegen de praktijken van bijzonder beheer. Dat Damstra iets niet snapt is tot daaraantoe, die man wil lekker vis roken en geen gezeik, maar Fennema had beter moeten weten. (Terzijde, had Damstra een advocaat of heeft Fennema dat er ook nog even bijgedaan?).
En Heijn heeft niet diep genoeg gegraven waardoor wij, en misschien ook Damstra, op het verkeerde been zijn gezet. Er is meegehuild met de wolven in het bos.
Dit is een grote mensen wereld en of je het leuk vindt of niet, daar gelden grote mensen regels.
Interessant is, bij de afwikkeling van deze zaak, of het lukt om de gefailleerde apparatuur/pand van Damstra voor weinig uit de boedel te trekken en een doorstart te maken. Wat ik uit het eerste artikel begreep zijn pand en visrookapparaat min of meer onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met andere woorden (en kort bochtje), dat pand is niks waard zonder apparaat, en dat apparaat is niks waard zonder pand.
Dit zou dus een happy end kunnen hebben mits Damstra geldschieters achter zich heeft. In dat eerste artikel wordt daarover gerept, met dat verhaal over het afkopen van de oude schuld.
Echter (dit is een aanvulling), ik lees in dat eerste artikel dat de belangrijkste afzetmarkt Rusland is. Met die wederzijdse boycots kan het zomaar zijn dat de omzet is gekraterd. Ik hoop van niet maar het zou me niet verbazen.
EricSmit
snorcaGroet,
Eric
snorca
EricSmitEn over die omzetgroei in 2014, dat is geweldig, maar het is nu 26 juni 2015 en de wederzijdse boycots met Rusland zijn al een maandje of 6 aan de gang.
Verhalen vertellen is leuk, nuttig ook, alleen moet er wel een band zijn met de realiteit, anders is het fictie. Waarbij de opmerking "dor de bank omver worden getrokken" gratuit is; hij wordt door z'n eigen balans omver getrokken.
EricSmit
snorcaGroet,
Eric
snorca
EricSmitAllereerst, ik vind die toko van Damstra sympathiek, omdat 't maak-industrie betreft, innovatief is, en er een authentieke band is met een grondstof. Oneindig veel beter dan dwarsstraat een adviestoko als Tybalt Verander- en Interim Management. Bovendien kan ik een stukje bankbashing altijd waarderen, helemaal als 't de hypocriete RABO betreft.
Dat gezegd hebbende, Damstra heeft een aantal problemen die ik, met m'n financiële pet op, verontrustend vind.
1. Solvabiliteit. De balans is een krater, daar zijn we 't over eens.
2. Liquiditeit. Die is er niet (meer), door de Russische boycots.
3. Liquiditeit. Zelfs zonder boycot is er een enorm probleem want de RUB is gekraterd. Dat kost je of je marge of je omzet, of allebei.
Ergo, hoe leuk Damstra ook is, en hoe gaaf z'n produkt ook is, en hoe slecht RABO bijzonder beheer ook is, ik zie niet hoe hij z'n hoofd boven water kan houden. Sterker, dat zag ik vorig jaar al niet, heb ik berekeningen op losgelaten en hier gepost, is weggewuifd door Fennema,en toen heb ik hem succes gewenst.
Nu blijkt dat hij een incompleet verhaal heeft opgehangen en wat doe jij? Mij beschuldigen dat ik onterecht "misleiding" heb geroepen. Dat heb ik n.i.e.t., maar in jouw werkelijkheid is dat misschien wel zo. Ga daar dan op in ipv onterecht te roepen dat ik m'n gram kom halen, want ik kom dat helemaal niet.
Wil jij nou discussiëren met je lezers of wil je verhaaltjes vertellen?
En als het het laatste is, verwijder me dan maar weer van dit platform.
EricSmit
snorcaDaar houd ik het even bij. Waarschuwing blijft gelden.
Groet,
Eric
snorca
EricSmitEn klopt het echt dat zijn omzet en winst groeien in 2.0.1.5.? Want als dat zo is zou dat goed nieuws zijn, maar ik lees alleen over omzetgroei in 2014.
Terzijde, waar is Folkert Fennema? Vorig jaar pareerde hij alles onder dat artikel en nu is ie AWOL. Raar. Terwijl hij wel tijd heeft om te twitteren vanochtend.
Michiel Werkman
360 degrees
tip 2: spreiden, zowel je leningen als je betaalrekeningen.
Alwin
Iceman
http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBNNE:2015:3031
Ik ben het met Snorca eens dat een groot deel van de relevante feiten op deze website niet is vermeld. Zou het zo zijn dat er nog andere relevante feiten en omstandigheden aanwezig zijn die niet in het vonnis staan dan heeft de advocaat zijn werk niet goed gedaan. Gelet op de feiten die wel in het vonnis zijn vermeld is de beslissing gewoonweg juist.
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Michiel Werkman
GuestDaarbij komt nog dat het gestapeld (of hybride) financieren sowieso zal toenemen door de terugtrekkende beweging van banken en opkomst van alternatieven.
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
michiel werkman
GuestGuest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
michiel werkman
GuestHoe dan ook. Het beleid is erop gericht dat ondernemers meer en meer risico dragend vermogen moeten gaan inzetten. Daar zullen ondernemers aan moeten wennen en mee moeten leren leven.
peter
michiel werkmanAls we kijken naar de verhouding VV versus EV bij bedrijven die lenen, dan zien we dat dit door de tijd heen heel stabiel is, en bedrijven dus niet meer gebruik zijn maken van financieren via vreemd vermogen. Waarom zou daar dan het probleem nu in 1 keer liggen? De reden daarvan is dat banken zelf een dalende solvabiliteit hebben laten zien, met als gevolg strengere regels voor kredietverlening, en dus een negatieve impact op de waarde van onderpand. Kredietverlening heeft dus een hele grote invloed op waardebepaling. Vanuit de theorie weten we dat vraag en aanbod de prijzen bepalen. Dat klopt, maar wel onder de voorwaarde dat krediet beschikbaar is. Het probleem zit dus niet zozeer in te risicovol beoordelen van onderligggende cashflows, maar in het wantrouwen van de waarde van onderpand.
Juist daarom is het goed, dat we de kredietverlening weer op peil proberen te brengen (risico zit niet zozeer in de cashflows) via meer inleg pensioenfondsen en kredietunies.
Michiel Werkman
peterpeter
GuestAlexander
Folkert Fennema
Alexandersnorca
Folkert FennemaEn die Russische boycots gingen in rond oktober vorig jaar, maw die hebben hoogstens invloed gehad op 25% van dat jaar.
Hoe is de situatie NU tov een jaar geleden? Ik hoef geen cijfers, percentages zouden al veel verduidelijken.
Uit jullie omtrekkende bewegingen kan ik niet anders dan concluderen dan we moeten denken aan een omzetdaling van >50%, never mind the marge en laat al helameel staan de winst(ebitda of net).
Folkert Fennema
snorcaDe leveringen van Damstra zijn vooral aan Russen buiten Rusland. De invloed van de boycot is niet heel groot, maar inderdaad was de omzet zonder boycot hoger geweest. Geen omtrekkende bewegingen, maar getallen gaan nu even niet naar buiten. Eerst even kijken nu wat de opties voor Damstra zijn.
Folkert Fennema
gast op FTM
Folkert FennemaEn in het artikel wordt gesproken van 100.000 euro netto winst. Het is toch een VOF? Wat zijn de privé onttrekkingen geweest in dat jaar? En hoe zit het met investeringen die geactiveerd zijn?
Helemaal eens met Alexander en snorca, graag harde cijfers zodat niet eenzijdig een beeld geschetst wordt van de situatie.
Ik ben ook wel benieuwd hoe FTM aankijkt tegen:
"Op 23 maart 2006 heeft de bank u een financieringsvoorstel gedaan, door u op 28 maart 2006 geaccepteerd, onder andere inhoudende een lening ad € 100.000,-- af te lossen uit de door u terug te ontvangen BTW.
In strijd met de met u gemaakte afspraken is door u terug ontvangen BTW zonder overleg met de bank niet afgelost conform afspraak doch anders besteed.".
Waarom wordt hier niet verder bij stil gestaan? Meneer Damstra schaadt hier toch zelf eerst het vertrouwen van de bank mee? Waarom zou men hem daarna nog ooit een keer geloven?
Hilterman
Folkert FennemaHelaas staan de contracten die afgesloten zijn dat gewoon toe. Daar wordt bij het aangaan van de overeenkomsten door de kredietnemer niet of veel te weinig aandacht aan gegeven.
Wie zich brandt moet op de blaren zitten.
JB
W.H.J. Reiss