
Op 21 maart stemt Nederland over de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, in de volksmond ook wel de Sleepwet genoemd. Moet ik voor of tegen zijn, vraagt Harry Lensink zich af. Voor Follow the Money gaat hij op zoek naar het antwoord.
Referendum: dit is het plan-B van Rutte
Het sleepwetreferendum is eigenlijk overbodig (maar ga toch maar stemmen)
Veiligheid of privacy? Dit is wat je écht moet weten over het sleepwetreferendum
Sleepwettest: slechts 1 op de 400 mensen weet hoe de Wiv werkt
Ik weet wat ik ga stemmen op 21 maart (maar het was een verdomd lastige keuze)
Wie controleert de Nederlandse spionnen?
Hé, wat moet die spion in mijn smartphone?!
Kamer kiest voor uitgesproken Sleepwet-voorstander Ronald Prins als controleur geheime diensten
Wat doet de geheime dienst met al die data?
Big Brother will be watching – of valt dat wel mee?
Frederique de Jong gaat in gesprek met de journalisten van FTM. Lees meer
Presentator Frederique de Jong leest de artikelen van FTM al vanaf het begin en wilde graag dat meer mensen daarvan kennis nemen. Daarom bedacht zij deze podcast waar ze in gesprek gaat met de auteurs over hun onderzoeken. Zo hoor je welke beerputten er in het landschap verscholen liggen en wie de mensen zijn die de deksels lichten.
Podcast | Nederland verbrandt Italiaans afval
Podcast | Hardnekkig Heineken
Podcast | Deze giftige stoffen zitten in ons lichaam
Podcast | Vrijwillige diplomaten maken het bont
Podcast | Follow the Money in Oekraïne
Podcast | Compensatie van uitstoot bedrijven blijkt farce
Podcast | Waar gaan we huizen bouwen?
Podcast | Steenwolfabrikant Rockwool mag meer uitstoten dan anderen
Podcast | Illegale bouw op Bonaire
Podcast | De duistere financiële geschiedenis van Nederland
Beeld door Matthew Henry (via Unsplash) © CC0 (Publiek domein)
FTM Audio - Help! Wat moet ik vinden van de nieuwe spionagewet?
Aflevering 1 van FTM Audio is een feit. Frederique de Jong leest ons artikel over de sleepwet voor. Redacteur Harry Lensink zit naast haar en beantwoordt haar vragen.
Lees je het artikel toch liever zelf? 'Help! Wat moet ik vinden van de nieuwe spionagewet?' Harry publiceert vrijdag een nieuw stuk over dit onderwerp. Volg het dossier 'Referendum Sleepwet'.
Waarom Frederique FTM Audio heeft opgezet...
Sinds jaar en dag ben ik fan van dit platform. Afgelopen zomer dacht ik bij het lezen van een paar artikelen:
- Wat zou het fijn zijn als ik nu even wat vragen aan de schrijver kon stellen ter verduidelijking.
- Ook las ik een keer een verhaal helemaal hardop voor aan een vriendin. Haar reactie, liggend op de bank, was: ‘Best relaxed eigenlijk om zo voorgelezen te worden.’
Die twee ideeën heb ik samengevoegd in de eerste aflevering met Harry Lensink. Ik lees zijn artikel voor en stel hem vragen waar nodig.
Een extra service voor jou
Soms heb je geen tijd om een artikel helemaal te lezen. Dat is het moment om op de achtergrond naar FTM Audio te luisteren.
De redacteur vertelt persoonlijk over zijn artikel. Het kan het artikel toegankelijker maken, extra context bieden en uitnodigen tot meer discussie in de comments bij de artikelen.
Hoe vaak?
Op onregelmatige basis kom ik langs bij FTM voor een opname. Het idee is dat ik vooraf weet wat het onderwerp is, maar het artikel nog niet heb gelezen, laat staan het gesprek voorbereid heb. Net zoals veel lezers die voor het eerst het artikel aanklikken.
Kritiek? Graag...
Wij moeten onze weg vinden en kunnen je commentaar natuurlijk goed gebruiken. Heb je dus kritiek of tips, laat ons dat dan weten in het ledenpanel. Daar maak je ons erg blij mee. Dank!
21 Bijdragen
Aalt Oostendorp
Gea 4
Marla Singer 7
Aangezien Soundcloud vorig jaar financiële strubbelingen had is het wellicht aan te raden om de audio op verschillende platformen te distribueren zodat deze beter gewaarborgd wordt voor de nabije toekomst.
Bertus
Pieter Ahsmann 5
Bertuse roeper 1
Michel Fleur 6
Lodewijk 6
Michel FleurJan-willem Sanders 8
Michel Fleurarie baljeu 1
Sicco van Sas 2
Jan-willem Sanders 8
Sicco van SasPeter Zwitser 9
Mensen die slecht horen, zoals ondergetekende, kunnen hier helemaal niets mee. Zonder ondertitels en/of transcriptie is dit voor mij stomweg niet te volgen.
Nou begrijp ik dat dit best interessant kan zijn voor anderen, als uitbreiding. En zolang dit maar af en toe gebeurt, vind ik het prima en gun ik beter horenden hun plezier.
Maar ga alsjeblieft niet de kant op van De Correspondent, waar onderhand de helft of zo in de vorm van podcasts e.d. is. Als ik daar nog lid van zou zijn, zou ik om die reden m'n lidmaatschap stoppen.
Maar als dit gewoon af en toe gebeurt, als 'n soort extra service of zo, vind ik het prima.
(Perfect zou natuurlijk zijn ondertitelen en/of transcriptie, maar ik begrijp dat 34 minuten wel wat veel is. YouTube (en mogelijk meer sites) pretendeert automatisch te ondertitelen, maar het resultaat daarvan is meer een Cryptogram voor Gevorderde Masochisten dan begrijpelijke taal. Dus dat is geen oplossing.)
Aanvulling: ik zie nu dat het om een bestaand artikel gaat. Het is dus inderdaad 'n soort extra. Ik had het idee dat ik echt artikelen zou gaan missen, omdat ze werden voorgelezen.
Niets voor mij, maar dan kan ik hiermee prima leven.
Nog 'n kleine verduidelijking: het bovenste deel van m'n reactie ging er vanuit, dat gesproken teksten geschreven artikelen zouden gaan vervangen. Dat had ik dus mis. Als extra aanvulling vind ik het 'n prima idee, ook al kan ik het zelf niet gebruiken.
Gladius Amores 4
Peter ZwitserKijk FTM als tekstmedium dat willen we denk ik allemaal omdat het gewoon erg belangrijk is dat feiten en journalistieke reflectie schriftelijk vastgelegd wordt. Vooral belangrijk voor onderzoek en inhoudelijke verdieping. Toch is dit FTM Audio format mij enorm goed bevallen. Ik heb veel te weinig tijd, vind dit onderwerp enorm belangrijk en zo heb ik toch in de file of tijdens het fitnessen een behoorlijk inhoudelijk journalistiek stuk tot mij kunnen nemen. Ik lees voor mijn werk al enorm veel, moet eigenlijk op leesdieet, maar dit FTM-Audio item hielp mij enorm.
Ik beloof je dat ik mij als FTM lezer en nu ook luisteraar altijd solidair zal uitspreken in jouw belang voor het geschreven woord. Zou het niet gaaf zijn als jij ondanks jouw gehoor toch ook dit FTM-audio idee heelhartig ondersteunt? Solidariteit is een sleutel.
Peter Zwitser 9
Gladius AmoresIn eerste instantie dacht ik dat dit geschreven artikelen zou gaan vervangen, en dat zag ik absoluut niet zitten.
Later werd me duidelijk dat het om artikelen gaat die al zijn geschreven, en waar vragen over worden gesteld. Als ik dat mis, daar kan ik prima mee leven. Als je slecht hoort, dan mis je gewoon af en toe dingen, daar valt niets aan te doen en als ik me daar druk over zou maken, dan had ik allang aan 'n boom in het Vondelpark gehangen. (Hoewel, die schijnen niet zo stevig in de grond te staan. Zal je zien dat ik met boom en al omval.)
Dit is gewoon niet op te lossen, tenzij het ondertiteld zou worden of er een transcriptie onder zou staan. Ik kan niet verwachten dat een relatief klein medium zoveel tijd en moeite daarin gaat stoppen.
Dus zolang het gewoon om extra's gaat, vind ik het prima en 'n leuk idee. Zodra het artikelen zou gaan vervangen, dan zou het anders gaan liggen.
Ik dacht trouwens dat ik lid was van het lezerspanel van FTM. Bleek niet zo te zijn, dus gelijk lid geworden en daar ongeveer hetzelfde verhaal geschreven.
Ronald Aardema 3
Het niet voorbereid voorlezen valt wel op. (aan de ene kant stoort het me een beetje dat zinnen soms haperen, aan de andere kant waardeer ik de gedachtes/commentaar van Frederique tussendoor)
Ook de audiovormgeving kan beter. Maar dat lijkt me een leercurve voor de makers.
Tenslotte waardeer ik het enorm wanneer er een podcastfeed gepubliceerd wordt.
Gladius Amores 4
Gladius Amores 4
Dit FTM audio stuk waarbij de ene journalist de andere journalist bevraagt, dat is noem ik "Giraffetaal" want erg constructief en respectvol naar zowel de journalist die aandacht krijgt voor zijn noeste arbeid als ook naar de FTM lezers toe die onmogelijk alle juwelen aan FTM artikelen kunnen lezen naast hun professionele werk. Anders dan het genre "Jakhalzentaal" waarbij artikels van journalisten worden beoordeeld en veroordeeld werkt dit veel constructiever en randvoorwaardenscheppend waardoor een artikel een langere en meer potente levenscyclus krijgt.
Verduidelijking is immers meestal constructiever dan beoordeling. Denk daar eens over na. En dat is wat dit doet.
De kleine mentale en intonatieve noten die uit de vragen en antwoorden voortkomen brengen bovendien menselijke maat en daardoor het journalistieke stuk meer tot leven.
FTM Audio helpt zo m.i. journalistiek constructief omgaan met info-overdaad. Hier kan ik wat mee. Keep it up.
Frederique de Jong 2
Stereo-geluid klinkt toch inderdaad niet zo fijn via de koptelefoon dus dat passen we aan (helemaal of enigszins, dat gaan we nog testen).
Het spontane voorlezen zorgt soms inderdaad voor haperingen. Als perfectionist moet ik daar zelf ook nog aan wennen, maar ik denk dat het uiteindelijk toch beter is, want menselijker (vink hier aan dat u geen robot bent). Daarbij zijn het natuurlijk geen radioteksten, maar geschreven teksten met vaak langere zinnen. Maar ik ga nog beter mijn best doen!
Ondertiteling is inderdaad lastig. En het artikel staat ook op de site voor de mensen die liever zelf lezen of helaas een slecht gehoor hebben.
Morgen een nieuwe opname, dus binnenkort een verse aflevering!
"Steek" MP
m. benjaminse