FTM Debat over Journalistiek — de video

De journalistiek kreeg het na de Amerikaanse verkiezingen flink voor zijn kiezen. De mainstream media hadden opzichtig gefaald, zo luidde het oordeel van velen. Het vertrouwen in de journalistiek glijdt weg en het is de hoogste tijd dat daar openlijk over wordt gesproken, dachten wij bij Follow the Money. Daar maakten we werk van. We organiseerden een debat, dat we hierbij integraal op video aanbieden.

De uitslag van de Amerikaanse verkiezingen heeft een orgie aan kritiek op het functioneren van de mainstream media laten ontstaan. De zelfkastijding vindt met name in de Verenigde Staten plaats, waar in januari een president in het Witte Huis komt te zitten die zijn vijandigheid jegens de pers niet onder stoelen of banken steekt. Het onvermogen van Amerikaanse journalisten om de opkomst van Donald Trump op waarde te schatten, deed veel Nederlanders denken aan het begin van deze eeuw, toen Pim Fortuyn met veel succes het politieke toneel betrad. De overeenkomsten zijn ook treffend. Net als Fortuyn, werd Trump eerst belachelijk gemaakt en met hoon overladen. En ook nu waren journalisten niet goed genoeg in staat om werkelijk te zien en te begrijpen wat er speelde.

Gepeperd gesprek

Journalisten maken te veel onderdeel uit van de elite en hebben vaak te weinig afstand tot de onderwerpen die ze beschrijven en onderzoeken. Corporate media zijn daardoor niet goed meer in staat om de macht te controleren en andere ontwikkelingen scherp op het netvlies te krijgen, oordeelde ik in een artikel dat ik schreef en dat als opmaat diende voor het debat dat we op 24 november in het Amsterdamse Vondel CS organiseerden (de FTM-redactie houdt kantoor op de zolder van dit prachtige gebouw). Debat is mijns inziens overigens niet het meest geschikte woord; liever heb ik het over een gepeperd gesprek. Het uitgangspunt is immers dat we goed naar elkaar luisteren, en het is zeker niet de bedoeling dat het een wedstrijdje verplassen wordt waarna iedereen in opperste verwarring huiswaarts keert.

Voor dit ‘gepeperde gesprek’ over de rol van de journalistiek wisten we een aantal prominente sprekers naar ons hoofdkwartier te halen. Jeroen Smit, auteur van De prooi, financieel geograaf Ewald Engelen, plaatsvervangend hoofdredacteur van De Volkskrant Pieter Klok en last but not least Roxane van Iperen, auteur van dit fantastische en veel gelezen artikel over het falen van de elite.

De zaal raakte snel uitverkocht en daar waren we blij mee. De kans is dan ook zeer groot dat je niet bij het gesprek aanwezig was. Treur echter niet, er stonden camera's. En nu is er dus: de video.

We hebben de video zelfs in twee smaken: een sappige compilatie van 18 minuten, en de volledige versie van 1 uur en 25 minuten. Je vindt beide video's hieronder.

Tijdens een gepeperd gesprek mag het lekker vonken en met een eloquent kruitvat als Ewald Engelen op het podium is dat ook een zekerheid, maar het idee is wel dat er een constructieve grondhouding is. We sporen de genodigde sprekers en het publiek dan ook aan om over oplossingen na te denken. En die komen aan het einde van de avond in beeld.

En hier de full version van 1 uur en 25 minuten, waarbij we zeer bijzondere gast mochten verwelkomen die uitgebreid aan het woord kwam (vanaf 01:15).

We zullen het zeker niet laten bij deze eerste aflevering in Vondel CS. Op 26 januari zullen we een gepeperd gesprek gaan voeren over de zorg en op 9 maart zullen de pensioenperikeken het onderwerp zijn.

Op de hoogte blijven van de volgende FTM-debatten? Volg FTM of meld je aan voor de nieuwsbrief!