Wat gebeurt er met de gegevens die overheden, bedrijven en instellingen over ons opslaan? Wat als ze gehackt of gegijzeld worden? Hoe veilig zijn onze systemen, en onze data? Lees meer

De analoge en digitale wereld lopen steeds meer in elkaar over, internet en technologie knopen alles aan elkaar: beleid, sociale structuren, economie, surveillance, opsporing, transparantie en zeggenschap.

Ondertussen worden we overspoeld door ransomware, digitale desinformatie en diefstal van intellectueel eigendom. Conflicten worden tegenwoordig ook uitgevochten in cyberspace. Hoe kwetsbaar zijn we precies, en hoe kunnen we ons beter wapenen?

We laten overal digitale sporen achter, vaak zonder dat te weten of er iets tegen te kunnen doen. Al die aan ons onttrokken data worden bewaard en verwerkt, ook door de overheid. Dat gebeurt niet altijd netjes. Zo veegde  het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in een vernietigend vonnis het Nederlandse anti-fraudesysteem Syri van tafel. Hoe riskant het is om op dataverzamelingen van burgers algoritmes los te laten – datamodellen die vrij autonoom beslissingen nemen – bewijst de Toeslagenaffaire. Die laat ook zien wat het effect is van ‘verkeerde’ registraties die zich als onkruid door overheidssystemen lijken voort te planten, zonder dat iemand ze nog kan stoppen of wijzigen.

En zijn al die gegevens van burgers en klanten wel veilig? Wie kan erbij, wie mag erbij, wat als ze gehackt of gegijzeld worden? Hoe kwetsbaar maakt onze afhankelijkheid van data ons?

50 artikelen

Hoogleraar Bart Schermer: ‘Met de huidige aanpak van cybercrime lossen we de problemen uit 2017 op’

1 Connectie

Relaties

Interview
1 Bijdrage

Bart Schermer is hoogleraar privacy en cybercrime aan de Universiteit Leiden. In zijn recente oratie stelt hij dat de wetgeving die de privacyrechten van burgers moet beschermen, hopeloos achterloopt. Ook schort het aan toezicht op de inzet van moderne, digitale opsporingsmiddelen door de politie.

0:00
Audioserie Follow the Money interviewt

Follow the Money interviewt

Aflevering 3 van 6

Bekijk audioserie

Met de constante toename van digitale technologieën verandert ook de criminele wereld. Dat stelt de politie voor nieuwe vraagstukken. Het scala aan opsporingsmethodes en databronnen wordt steeds groter, maar een wettelijke basis voor de inzet ervan ontbreekt vaak.