Wat betekent de opmars van China voor Nederland en Europa? Lees meer

China neemt nadrukkelijk zijn plaats op het wereldtoneel in. Naar verwachting streeft het de Verenigde Staten binnenkort voorbij als de grootste economie. Op allerlei manieren is China bezig kennis en hoogwaardige technologie in handen te krijgen; het wil in 2025 een onafhankelijke technologische grootmacht zijn. Wat betekent dit voor Nederland, dat al innig met China is verbonden?

66 artikelen

Sinologe Ingrid d’Hooghe: ‘Samenwerking met China moet, het biedt ook voordelen’

1 Connectie
21 Bijdragen

‘We kunnen meer pesterijen verwachten van China de komende tijd. En toch moeten we in contact blijven.’ Dit zei Ingrid d’Hooghe, coördinator van het Clingendael China Centre, onlangs tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

0:00
Podcast Follow the Money interviewt

Follow the Money interviewt

Aflevering 4 van 12

Bekijk podcast

China wint gestaag aan invloed in Nederland, toonde Follow the Money de afgelopen jaren aan. De Chinese overheid sluipt Nederlandse klaslokalen in, er zijn hier illegale Chinese politiebureaus en via investeringen of overnames dringt China diep door tot de Nederlandse logistiek. Dit alles met een duidelijk doel voor ogen: het land wil in 2025 een onafhankelijke technologische grootmacht zijn.

Ingrid d’Hooghe

D'Hooghe is sinologe en komt al sinds 1985 in China. Ze kent het land goed, en is coördinator van het Clingendael China Centre.

In 2020 schreef ze een rapport over de invloed van China op het hoger onderwijs hier, waaruit bleek dat wetenschappers zelfcensuur toepassen  om toegang tot China te behouden.

Met sinologe en coördinator van het Clingendael China Centre Ingrid d’Hooghe spreekt Follow the Money in deze podcast over de Chinese aanwezigheid in Nederland. D’Hooghe was een van de auteurs van een geruchtmakend rapport over de invloed van China op het hoger onderwijs en is een veelgevraagd China-expert. 

Hoe moeten we ons verhouden tot deze grootmacht? Is samenwerking met China nog wel verdedigbaar? En wat als het land Taiwan binnenvalt? ‘De naïviteit jegens China is voorbij,’ zegt D’Hooghe. Maar ook: ‘Op gebieden als klimaat en energie kunnen we niet om China heen.’