
Gemeenten zouden de jeugdzorg goedkoper en beter regelen. Het tegenovergestelde is gebeurd. Wat ging er mis? Lees meer
De gemeenten zouden jeugdzorg dichterbij, efficiënter en uiteindelijk ook goedkoper gaan regelen. Het tegenovergestelde gebeurde: het aantal zorgaanbieders is gestegen van 120 in 2014, naar zo’n 6.000 nu. En inmiddels ontvangt één op de tien Nederlandse kinderen een vorm van jeugdzorg.
Maar is geld het enige probleem? Onder de werktitel "Jeugdzorg in het Rood” doet Follow the Money onderzoek naar de geldstromen in de jeugdzorg. In deze gids loodsen we je langs de belangrijkste bevindingen.
Jeugdbescherming verdoezelt mishandeling door pleeggezin
Arnhemse zorg-uitzendbureaus strafrechtelijk onderzocht wegens valse diploma’s
Jeugdzorgexpert Peer van der Helm: ‘Kwetsbare kinderen moet je niet opsluiten’
Verwoestend rapport van Rekenkamer over jeugdbescherming, dikke onvoldoende voor bewindslieden
Kinderrechter Peter Björn Martens: ‘Kinderen kunnen niet wachten’
Jeugdzorgmanagers verdienen bij met handeltje in zzp’ers bij hun eigen werkgever
Anderhalf jaar strijd om één Excelsheet: hoe gemeenten onderzoek naar jeugdzorg frustreren
Hoe kindvriendelijke jeugdzorg moest wijken voor hekken en sloten op de deur
Bij de jeugdbescherming is het wachten op de volgende meltdown
Lelystad versus Pluryn: in het gevecht om de rekening delft de gemeente het onderspit
Annette van Soest en Harm Ede Botje spreken sleutelfiguren uit verschillende FTM-dossiers. Van ondernemers tot toezichthouders en van wetenschappers tot politici: FTM interviewt ze.
Fraude-hoogleraar Bob Hoogenboom: ‘Informatie onthouden aan een democratische rechtsstaat is ook misdaad’
Minister Christianne van der Wal: ‘Agro-industrie, ga mee in verandering naar duurzame landbouw’
Journalist David de Jong: ‘In Duitsland heeft nooit een denazificatie plaatsgevonden’
Industrieel ecoloog Benjamin Sprecher: ‘Zeldzame metalen zijn voor China een geopolitiek machtsmiddel’
Kinderrechter Peter Björn Martens: ‘Kinderen kunnen niet wachten’
Ellen ’t Hoen: ‘De monsterprijzen voor medicijnen slurpen de zorg leeg’
Hoogleraar Wim Voermans: ‘Gelukkig maken we in dit land geen wetten met moties’
Europarlementariër Lara Wolters over haar anti-wegkijkwet: ‘De lobby op dit onderwerp is extreem’
Sinologe Ingrid d’Hooghe: ‘Samenwerking met China moet, het biedt ook voordelen’
Hoogleraar Bart Schermer: ‘Met de huidige aanpak van cybercrime lossen we de problemen uit 2017 op’
Kinderrechter Peter Björn Martens: ‘Kinderen kunnen niet wachten’
Wat is het beste voor het kind? Die vraag probeert kinderrechter Peter Björn Martens elke dag in zijn rechtbank te beantwoorden. Maar dat is vaak niet eenvoudig: er is een tekort aan rechters, de wachttijden lopen op en ondertussen neemt de kritiek vanuit de samenleving toe.
Toen Margot Smolenaars en Rosanne Kropman in 2022 bij hem aanklopten om te vragen of ze eens af konden spreken, was hij meteen enthousiast. ‘Ze hadden het idee om een dag mee te kijken. Ik zei: “Jullie moeten geen dag komen, jullie moeten gewoon drie maanden meelopen.”’ En zo geschiedde.
Peter Björn Martens
Werkte lange tijd als strafrechter, stapte in 2017 over naar het kinderrecht
Was een van de rechters die gevolgd werd in de FTM-serie ‘In het hart van het zorginfarct’
De journalisten kregen drie maanden toegang tot zittingen van de kinderrechter. Ze zagen hoe Martens en zijn collega’s beslissen over ouderlijk gezag, uithuisplaatsing en ondertoezichtstelling. Het resulteerde in de serie ‘In het hart van het zorginfarct’ die Follow the Money vorig jaar in september en oktober bracht.
Martens vond het fijn dat de journalisten met eigen ogen konden zien hoe het eraan toegaat in het jeugdrecht. Zo kon er wat nuance in het debat komen, dat zeker sinds de toeslagenaffaire hevig woedde. ‘In de landelijke discussie dreigt een beeld te ontstaan dat de overheid bei Nacht und Nebel kinderen uit huis aan het stelen was. Ik vond het belangrijk om te laten zien dat wij rechters echt nog wel iets betekenen in het uithuisplaatsingstraject van kinderen. En dat wij heus wel goed nadenken voordat we kinderen uit huis gaan plaatsen.’
Maar Martens erkent dat er veel fout gaat.
In de hele jeugdbeschermingsketen gaan er zaken mis: de wachtlijsten bij de Raad voor de Kinderbescherming lopen op tot meer dan een half jaar, bij instellingen staan jeugdbeschermers met de rug tegen de muur, en ook de zorgverleners die kinderen en gezinnen moeten helpen, zitten vol.
‘Als een kind een jaar op een wachtlijst staat – een jaar op een kinderleven is natuurlijk heel lang – doet dat pijn’
De Inspecties die toezicht houden op de hulpverlening luidden herhaaldelijk de noodklok, dat deden ze onlangs opnieuw. Besluiten van rechters worden niet uitgevoerd, meldden ze eind februari. En negen van de dertien jeugdbeschermingsorganisaties slagen er niet in een hulpverlener te koppelen aan een kind met een beschermingsmaatregel. Het gaat hier niet zelden om verwaarloosde of seksueel misbruikte kinderen. Honderden kinderen staan op wachtlijsten.
Martens maakt het van dichtbij mee. ‘Ik beslis dat de overheid mag interveniëren in een gezin. Als een kind dan een jaar op een wachtlijst staat – een jaar op een kinderleven is natuurlijk heel lang – doet dat pijn.’
De afgelopen tijd staken de jeugdrechters de hand ook in eigen boezem. Doen ze zelf hun werk eigenlijk wel goed? Er werd uitgebreid gesproken met ouders, kinderen en medewerkers van hulpinstanties. Martens nam de uitkomst van de gesprekken graag ter harte.
‘Als ouders zeggen dat wij als rechters te weinig luisteren, dan trek ik me dat aan. Een van de aanbevelingen was dan ook: neem wat meer tijd voor de zitting, laat iedereen zeggen wat ze te zeggen hebben. Maar het blijft schipperen. Er is een tekort aan rechters, ik heb beperkt de tijd op zitting en ik moet een belangrijke beslissing nemen.’
Hij vindt het lastig om zich hard uit te spreken over beleid. ‘Ik ben er als rechter natuurlijk niet verantwoordelijk voor.’ Minister Franc Weerwind (D66) heeft een aantal maatregelen genomen die tot verbetering van de huidige situatie moeten leiden. Zo is er geld vrijgemaakt ter verlichting van de werkdruk in gecertificeerde instellingen en worden processen vereenvoudigd, zodat deze sneller gaan.
Martens: ‘Ik kan wel zeggen dat de plannen van minister Weerwind een stap in de goede richting zijn, want hier doet het nu het meest pijn. Maar als ik de berichten over plannen voor de lange termijn hoor, vind ik die wel zorgelijk.’
5 Bijdragen
Gerard van Dijk 6
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Gerard van Dijk 6
Waar vroeger gold dat je bij grove nalatigheid verantwoordelijk bent als iets mis gaat is dat tegenwoordig al bij “iets” nalatig. Bij grove nalatigheid is er een grotere kans op voorspelbaarheid dat iets daardoor ook fout gaat. Terwijl bij “iets” nalatigheid het meer over een onzeker voorval gaat. Bij een goede neutrale afweging neemt een zorgmedewerker voor zichzelf grote risico. Mocht het fout gaan en er achteraf gezegd kan worden dat wanneer je dit of dat gedaan zou hebben je het had kunnen voorkomen. Als er iets fout gaat kan ontslag volgen of dat die persoon zich bij de rechter moet verantwoorden. Ik sprak een docent die ook om die reden uit de jeugdzorg was gestapt. De persoonlijke risico was voor hem te groot. Zorginstellingen zijn hierdoor meer gevrijwaard, zo gaf hij aan, mochten er incidenten plaatsvinden. Uitsluitend wanneer niet “iets” van nalatigheid aangetoond kan worden is de zorginstelling eindverantwoordelijk.
Uithuisplaatsing moet zeer voorzichtig mee omgegaan worden. Micha de Winter, een vooraanstaand gerenomeerd kinderpsychiater heeft een rapport opgesteld waaruit bleek dat 75% van de uithuisplaatste kinderen mishandeld of misbruikt worden. Bij die percentages kunnen de hulpverleners niet alleen verantwoordelijk zijn. Want met die hoge percentage lijkt het toch meer op een systematische verdrukking waar hulpverleners in terecht komen. Niet dat ik het daarmee goed wil praten.
Er zijn voldoende onderzoeken dat mensen vrij makkelijk tot martelingen overgaan wanneer de maatschappelijke druk hoog genoeg is. Er is dan in mijn ogen bij misbruik en mishandeling een gedeelde verantwoordelijkheid.
Echter het persoonlijke misbruik is makkelijker aantoonbaar waardoor de systematische verdrukking zal blijven bestaan. En dat probleem moeilijker oplosbaar is.
Gerard van Dijk 6
Helaas word dit in de opleiding zelf niet behandeld zodat je meer weet wat dit inhoudelijk nu precies betekent. Welke wetsartikelen eraan verbonden zijn. Aan de andere kant is het wellicht ook overbodig, als zorgmedewerker ben je nu eenmaal verantwoordelijk ongeacht dit door grove of iets nalatigheid gebeurt. Doordat bij “iets” nalatigheid de zorgmedewerker al verantwoordelijk is is de logische consequentie dat waar de verantwoordelijkheid bij de ene begint die direct bij de andere stopt. Daarmee loopt zodra je met de zorg te maken krijgt, ongeacht je leeftijd, je zelfbeschikkingsrecht in gevaar.
Eveline Boot
Jullie interviews heb ik beluisterd. Graag wil ik je iets zeggen over vechtscheidingen.
Bij vechtscheidingen is er vaak spraken van de aanwezigheid van één of twee ouders / opvoeders die een denarcistische persoonlijkheids stoornis hebben . Kennis over narcisme is zeer onderontwikkeld in Nederland en wordt niet (h)erkend in vechtscheidingen. De rede hiervan is een ernstig gebrek aan kennis, slagvaardigheid en toepassing. Ook is dit onvermogen te vinden bij
de meeste psychiaters en psychologen, ondanks hun schijnbaar "mooie boekjes met onwerkelijke / onrealistische verhalen" . Dat is de marktwerking met hun leugens.
Met een narcistische ouder is mediation niet mogelijk. Een narcist kent o.a. geen empathie. Is wel een zeer goede toneelspeler gericht op winnen. Dit ten kosten van alles. Thuis geregistreerde beeld en geluidsopnames kunnen zeer behulpzaam zijn. In België en Ierland wordt narcisme wel meegenomen en erkend in die specifieke en zeer ernstige en niet te veranderen problematiek.
Lees op de site van "het verdwenen zelf" over deze problematiek, wil ik u vragen. Te vinden op het web. Dat kan u veel inzicht geven en de kinderen en goede ouder / opvoeder zeer veel goed doen. Misschien wel nog meer ernstigere trauma's voorkomen!!
Ik ben zelf als kind een ervaringsdeskundige geworden van een dwangmatige narcist, die biologische vader.
Herbert Kuipers 4