
Annette van Soest en Harm Ede Botje spreken sleutelfiguren uit verschillende FTM-dossiers. Van ondernemers tot toezichthouders en van wetenschappers tot politici: FTM interviewt ze.
Fraude-hoogleraar Bob Hoogenboom: ‘Informatie onthouden aan een democratische rechtsstaat is ook misdaad’
Minister Christianne van der Wal: ‘Agro-industrie, ga mee in verandering naar duurzame landbouw’
Journalist David de Jong: ‘In Duitsland heeft nooit een denazificatie plaatsgevonden’
Industrieel ecoloog Benjamin Sprecher: ‘Zeldzame metalen zijn voor China een geopolitiek machtsmiddel’
Kinderrechter Peter Björn Martens: ‘Kinderen kunnen niet wachten’
Ellen ’t Hoen: ‘De monsterprijzen voor medicijnen slurpen de zorg leeg’
Hoogleraar Wim Voermans: ‘Gelukkig maken we in dit land geen wetten met moties’
Europarlementariër Lara Wolters over haar anti-wegkijkwet: ‘De lobby op dit onderwerp is extreem’
Sinologe Ingrid d’Hooghe: ‘Samenwerking met China moet, het biedt ook voordelen’
Hoogleraar Bart Schermer: ‘Met de huidige aanpak van cybercrime lossen we de problemen uit 2017 op’
Hoogleraar Wim Voermans: ‘Gelukkig maken we in dit land geen wetten met moties’
De vooravond van de provinciale verkiezingen is een mooi moment om in gesprek te gaan met hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans. Hij maakt zich geen grote zorgen over de democratie – die moet het volgens hem juist hebben van tegenstellingen: er moet iets te kiezen zijn – wel over de overheid: ‘Het lijkt wel alsof het niet meer zo interessant is dat ook de overheid zich aan het recht moet houden.’
Als zoon uit een boerengezin uit Zundert ziet Voermans als geen ander hoe landelijke politieke partijen worstelen met provinciale belangen. Dat er in de aanloop van de Statenverkiezingen, waar juist lokale belangen voorop zouden moeten staan, moeten behartigen een groot tv-debat wordt georganiseerd tussen lijsttrekkers van landelijke partijen, vindt hij ‘kafkaesk’.
Wim Voermans
Komt uit een boerengezin uit Zundert. Was de tweede van zijn basisschool die naar het vwo, de eerste uit zijn familie die ging studeren.
Zijn nieuwste boek, Onze constitutie, is net verschenen. Hij werkte 500 dagen aan dit ruim 900 pagina’s tellende boek.
Voermans berekende dat premier Rutte de Tweede Kamer 69 verkeerd geïnformeerd heeft.
‘Er gaan daar vier mensen met elkaar in gesprek die niet verkiesbaar zijn. Het heeft helemaal niets met de Statenverkiezingen te maken. Dus dit is een bizar debat. Terecht dat Pieter Omtzigt daarover bij de NPO-ombudsman heeft geklaagd.’
Maakt Voermans zich zorgen over ons politieke landschap, dat steeds verder polariseert? ‘Nee. Dit is een Hollands ritme. Elke dertig à veertig jaar versplintert ons politieke landschap en komen de extremen verder uit elkaar te liggen. En dan beweegt het zich langzamerhand weer naar elkaar toe.’
De krampachtigheid waarmee de overheid op demonstraties reageert, stuit hem wel tegen de borst. ‘Het demonstratierecht wordt nu gezien als een soort wisselgeld voor het behoud van de openbare orde. We moeten echt uitkijken dat we niet afglijden naar censuur.’
8 Bijdragen
Roland Horvath 7
Er is censuur in NL en in de EU. RT onder andere is gecensureerd, ook in de VS.
Er was in WO2 in de VS geen censuur met betrekking tot bronnen uit het buitenland.
Nu is er censuur in de EU en elders met als naar excuus dat RT niets dan nepnieuws en leugens verkondigt.
Wat men zelf doet gunt, men vaak niet een ander.
Inderdaad, censuur is het einde van de democratie
In heel het Westen is er een neoliberale tendens die steeds dictatorialer wordt.
Herbert Kuipers 4
Roland HorvathRaph de Rooij
Roland HorvathJe hebt trouwens helemaal gelijk met je opmerking over Klundert en Zundert. Die plaatsen liggen 30 kilometer van elkaar.
Peter Voogt
Raph de RooijRaph de Rooij
Peter VoogtTweeletterafkortingen als RT hebben altijd meerdere betekenissen; in dit geval telde ik er meer dan 25.
Karin Spaink 5
Roland HorvathH.H.Kuipers
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Roland Horvath 7
In 2019 was dat "Het verhaal van de grondwet", de geschiedenis van het verschijnsel grondwet, wereldwijd. En nu is het "Onze Constitutie" over het NL constitutionele bestel.
Professor Voermans is dus een geschikte persoon om de staatsstructuur van de EU onder de loep te nemen. De EU is in hoofdzaak een confederatie, waar een grondwet ontbreekt. Zulk een staatsstructuur is zwak. Er ontbreekt een federale etage, die niet alleen bevoegd is om te regeren maar achteraf ook verantwoordelijk.
Die confederale structuur is voor het eerst uitgedacht in de jaren 1930 door medewerkers van IG Farben 1925- 1947. Een kartel van o.a. Bayer, BASF, Hoest en tal van kleinere ondernemingen uit de sector scheikunde.
Na bijna 60 jaar is de EU structuur nog niet volwassen geworden. In plaats van zich te beperken tot problemen van de omvang van de Unie is de EU overheid een moloch voor de 27 staten.
In deze problematiek kan één van de voorbeelden de VS federatie zijn. Na 11 jaar een confederatie te zijn, besloten de 13 staten een federale staatsstructuur op te tuigen om een sterke regering te hebben die de industriële producten uit o.a. GB zo veel mogelijk buiten de deur kon houden o.a. door invoerrechten. Zonder dat had de VS zich nooit kunnen ontwikkelen van een landbouw land tot een industriële grootmacht. De federatie werd gesticht in 1787, de VS grondwet dateert van 1789.
Dit project moet niet in alle haast uitgevoerd worden zoals de EU veelal eist. Het mag zoals in de VS twee jaar of meer duren. Het gaat hier niet om kwantiteit maar om kwaliteit. Of zoals het adagium van Octavianus Augustus, de 1e Romeinse keizer, zegt: 'Festina lente.'