Het nieuws van dinsdag: BP in het rood door olielek, in Afghanistan is de corruptie nog erger dan gedacht, pensioenbestuurders moeten aangepakt en Bol.com is weer verder gegroeid.

Megaverlies BP

Olieconcern BP heeft voor het eerst sinds 1992 rode cijfers geschreven. En niet zo'n beetje ook, zo blijkt nu het concern de jaarcijfers bekend heeft gemaakt: 4,9 miljard dollar. Het verlies komt vrijwel volledig voor rekening van het olielek in de Golf van Mexico: die ramp heeft BP 40,9 miljard dollar gekost. Het concern gaat vanaf dit kwartaal wel weer dividend uitkeren.
Bron: BBC

Afghaanse corruptie

De corruptie bij de Kabul Bank, al eerder door FTM in beeld gebracht, is wellicht nog groter dan eerder gedacht. Volgens de Wall Street Journal zijn ook meerdere topofficials betrokken bij de corrupte activiteiten van de bank, onder wie de ministers van Financiën, Onderwijs en Binnenlandse zaken. Dat zou blijken uit het onderzoek door de Amerikanen. Nog niemand is officieel aangeklaagd. President Karzai ontkent nog steeds betrokkenheid.
Bron: Wall Street Journal

Pensioenbaas onder de loep

DNB en AFM willen dat bestuurders van pensioenfondsen in de toekomst net zo streng worden getoetst als die van banken en verzekeraars. Op die manier willen ze de betrouwbaarheid van de pensioenfondsen verbeteren, zo schrijven ze vandaag in een brief aan de minister, waarover het FD bericht. In het verleden zou de deskundigheid en professionaliteit nog wel eens tekort zijn geschoten.
Bron: FD

Bol.com geen luchtbel

Internetwinkel Bol.com is in het afgelopen jaar verder gegroeid. De omzet steeg naar een recordhoogte van 318 miljoen euro, dat is 40 miljoen meer dan in 2009. Ruim 3 miljoen klanten bestelden zo'n 16 miljoen artikelen. De winkel presenteert zich steeds meer als een brede internetwinkel, en niet meer alleen als boekhandel. Bol schiet nu elektronicawinkels te hulp die het zelf in rap tempo aan het opeten is: die zaken mogen in de toekomst hun producten ook via Bol.com gaan aanbieden.
Bron: De Financiële Telegraaf